fbpx

Europa je na prekretnici – Ili suverenitet ili barbarstvo?

Europa je na prekretnici - Ili suverenitet ili barbarstvo? 1

Na velikoj svečanost u Parizu povodom obilježavanja stote obljetnice završetka Prvog svjetskog rata francuski predsjednikom je rastući nacionalizam nazvao “izdajom patriotizma”, aludirajući pri tom na suparnički tabor koji se uoči predstojećih izbora za Europski parlament okuplja oko mađarskog premijera Orbana, potpredsjednika talijanske vlade Salvinija, austrijskog kancelara Kurza i drugih čelnika takozvanih “populističkih” stranka.

Emmanuel Macron se sam nametnuo kao lider globalističke, paneuropske i antinacionalističke struje u europskoj politici, dok su na drugoj strani stranke i pokreti koje se pogrdno naziva “populističkima” i istovremeno im se lijepi etiketa rasista, ksenofoba ili neofašista i neonacista, dok se sustavno izbjegava korištenje termina “suverenistički”. Nacionalizam se u svim svojim pojavnim oblicima prikazuje kao negativna pojava, što se jednim dijelom može “zahvaliti” otvoreno neonacističkim strankama, kao što su grčka Zlatna zora, mađarski Jobbik, Švedski demokrati, njemački pokret Pegida i mnogi drugi.

Međutim, sve suverenističke stranke  svesti pod zajednički profašistički nazivnik je netočno i riječ je o manipulaciji i zastrašivanju stanovništva povratkom u mračne dvadesete u Italiji i tridesete godine prošlog stoljeća u Njemačkoj.

Ono što se svjesno i zlonamjerno prešućuje je da “suverenizam” mora postati ne samo kao zahtjev za kulturnim i nacionalnim identitetom, nego to mora biti instrument za zadovoljavanje potreba naroda, širokih masa koje su proteklih desetljeća u Europi obespravljene i osiromašene upravo pod sloganom  “neizbježne i nužne globalizacije”. Skovan je i lukavi slogan “ujedinjeni u različitosti”, koji na prvi pogled zvuči humano, da bi se kasnije pretvorio u bezličnu masu potrošačkog krda, unutar kojeg nestaju sve razlike. Ono što globalistička elita nije htjela izreći je budimo jedinstveni, sve zemlje svijeta, čak i ako smo različiti, što ne znači “izmiješajmo se do neprepoznatljivosti”.

Kako je “suverenizam” prepoznao da ne može biti samo zahtjev za kulturnim i nacionalnim identitetom, nego mora biti instrument za zadovoljavanje potreba naroda, naišao je na politički otpor snaga koje su već uzurpirale većinu poluga vlasti, kako na nacionalnoj tako i na razini EU. Ali još jednom treba posebno istaknuti kako se u novom političkom kursu, koji u Europi sve više uzima maha, što je zaprepastilo Macrona i sve iz tabora kojeg predstavlja francuski predsjednik, kriju stranke i pokreti profašističkih i neonacističkih stavova i njih iz zdravog organizma treba ukloniti kao bolesno tkivo. Prokazati i odbaciti i odbiti bilo kakvu političku suradnju s njima.

Europa je na prekretnici – Suverenitet ili barbarstvo

Europski balon

U tom smislu je u Italiji objavljena odlična knjiga dvojice marksista, Talijana Thomasa Fazia i Engleza William Mitchell, “Suverenitet ili barbarstvo – Povratak na nacionalno pitanje”.

Stariji čitatelji će se sjetiti slogana “socijalizam ili barbarstvo”, što je marksistički slogan Rose Luxemburg koji se pripisuje Engelsu.

“Ako Zapad ne prijeđe iz kapitalizma u socijalizam, njegova je sudbina pad u barbarstvo”, stara je izreka marksista s prijelaza iz XIX u XX stoljeće i dalje u vrijeme Sovjetskog Saveza, odakle se širila diljem svijeta.

Sada se u eseju dvojica marksista, Tomasa Fazia i Williama Mitchella, ponavlja ovaj slavni slogan, ali kao “suverenitet ili barbarstvo”, čime dvojica politologa staju u obranu suverenističkog i antiglobalističkog tabora.

Dvojica “crvenih” politologa pozivaju na ponovnu uspostavu nacionalnih suvereniteta, jer je, kako pišu, “nacionalna država jedini okvir u kojem niže klase mogu poboljšati svoje životne uvjete i povećati sudjelovanje u području demokracije”.

Kao marksisti, Fazi i Mitchell su uvjereni kako ukupno stanje sustava ovisi o gospodarstvu. Podsjećaju na sretno razdoblje od završetka drugog svjetskog rat do ’70-ih, kada su bilježene visoke stope gospodarskog rasta, visoke razine zaposlenosti, plaća i rast profita, ali i jačanje socijalnih i ekonomskih prava, više nego ikada proje u povijesti.

Postojala je i relativna financijska stabilnost na međunarodnoj razini, a specifični režim “kapitalističke akumulacije” je bio povezan s načinom političke regulacije gospodarstva koja se temeljila na državnom intervencionizmu.

Ulazak u krizu tog modela “kapitalističke akumulacije” je bio uzrok ulaska u krizu i stvaranja nadnacionalnih struktura. Sada se čini da je to bio neizbježan povijesni fenomen i krenulo se s globalizacijom, uz razgradnju nacionalnih država, gubitak monetarnog suvereniteta i socijalne države. To je u tom razdoblju bilo neizbježno, jer su na drugoj strani stajale snage koje nitko nije mogao poraziti.

dan primirja pobjede pariz 2018

FOTO: ilustracija, Pariz 2018

Mediji su odrađivali svoj dio prljavog posla, a samo novinari ili su vjerovali u tvrdnje da su bili “progresivni” ili su bili plaćeni da tako “misle”. Međutim, bilo je i onih koji su vidjeli pojavu nadstruktura globalizma koji je uništio socijalnu državu, iako je ona bila dizajnirana i nametnuti državnim zakonima. Svi zakoni u tom smislu su ukinuti, a “bijeg kapitala”, što je ranije bio zločin, postao je “slobodno kretanje kapitala”. Plaće su pale i snižene su zakonom, a europski radnici su izloženi konkurenciji meksičkih, kineskih ili onih u Rumunjskoj ili Bugarskoj.

Međunarodni burze su koordinirale svoj rad i na globalnoj razini su radile 24 sata dnevno. Kada bi zatvorio Wall Street otvarao bi se Tokio, a poslije njega London. Trikovi financijskog inženjeringa, kao što su financijski derivati, koji su nekada bili izloženi surovosti Kaznenog zakona, postali su legalni. Zakoni koji su imitirali američki Zakon Glass-Steagall, kojima je bankama bilo zabranjeno da s depozitima štediša igraju u velikom financijskom casinu, ukinuti su u svim zapadnim državama. Obvezni mirovinski fondovi su pretvoreni u financijske institucije s obećanjem da će ostvarivati profit, a na uloge su se nudile kamate. U praksi, banke su se uspjele riješiti rizika da daju novac samohranim majkama ili ženama s nesigurnim radnim mjestima i plaćom od 600 dolara mjesečno. Sve navedeno, kao i druge odluke europskih vlada, nekada su bile kazneno djelo, ali je kazneno pravo promijenjeno, jer “nije valjalo”. Ukratko, terminalni financijski superkapitalizam nije prirodni fenomen. Pripremljen je, isplaniran i proveden ukidanjem starih zakona koji su služili kao brana ovoj vrsti “globalnog kapitalizma”, koji je u svom najokrutnijem obliku, srećom, još uvijek ograničen na takozvani Zapad.

Fazi i Mitchell tvrde kako je taj proces pogrešno interpretirati kao “slabljenje države”, nego treba priznati da su upravo europske države same i dragovoljno donosile odluke kojima su sebi nametnule ograničenja. To ne znači da su počinile samoubojstvo, ali su uspješno provele radikalni projekt slabljenja radničke klase i dokidanja demokracije.

Dvojica politologa iskreno napominju da “lijevi” snose najveću odgovornost za to što je novostvorena neoliberalna ideologija postala državna. Iako i samo marksisti, žestoko optužuju takozvane europske “ljevičare” zbog njihove tvrdnje “kako je jedan od osnovnih uzroka kriza nekontrolirana spirala javne potrošnje”. Nakon toga se krenulo s rezovima iste, što je dovelo do oštrih mjera štednje ili u izvorniku zloglasne “austerity” politike.

Ne zaboravite da je još sedamdesetih takozvani talijanski “komunist” Enrico Berlinguer hvalio štednju kao način poticanja rasta i stvaranja novih radnih mjesta, što danas čine milijarderi i Veronica De Romanis, autorica knjige “Oštrim rezovima do rasta”.

“Međutim, od ranih osamdesetih do uvođenja eura, kada se 1981. odlučeno da se Središnja banka Italije odvoji od Ministarstva financija i da autonomno donosi odluke bez mogućnosti bilo kakve intervencije od strane vlasti u Rimu, propadanje zemlje se više nije moglo zaustaviti. Premijeri zemlje i veliki zagovornik opće privatizacije Romano Prodi su dobili punu slobodu za ubrzani pohod prema desuverenizaciji zemlje, koju je pratila depolitizacija i demokratizacija talijanske države. Europski monetarni sustav, prisilni “razvod” između Ministarstva financija i Središnje banke Italije i odobrenje Ugovora iz Maastrichta su na kraju kulminirali metkom u potiljak talijanskom suverenitetu, što se dogodilo uvođenjem eura, čime se zemlja odrekla mogućnosti izdavanja vlastitog novca. Italija je integrirana u eurozonu, koja će nametnuti obvezno uključivanje neoliberalizma u Ustav i zabranu provedbe bilo kakvog oblika kejnzijanske ekonomske politike, pišu Thomas Fazi i William Mitchell.

“Danas, nakon desetljeća sustavne razgradnje, nema druge alternative nego da vratiti nacionalni i narodni suverenitet, što je nužan preduvjet ponovno pokretanje političkog projekta koji je izgubljen prije nekoliko desetljeća, počevši od monetarnog suvereniteta i posljedično do mogućnosti financiranja potrebne javne potrošnje putem emisije novca”, zaključuju dvojica marksista, Thomas Fazi i William Mitchell, potpuno svjesni činjenice da je nacionalni suverenitet temeljni preduvjet za bilo kakav oblik integracije ili suživota u nekom obliku zajednice država, i da nadnacionalna neoliberalna integracija Europske unije mora biti uništena.

talijanski dug

FOTO – Proces razgradnje suvereniteta talijanske države je počeo primjenom neoliberalne politike, nakon što su godinama mijenjani svi zakoni koji su to sprečavali

Kao što vidite na gornjoj grafici, talijanski javni dug u osamdesetima ubrzano raste, ali njega ne prati naglo povećanje državne potrošnje, koja je cijelo razdoblje ostala usklađena s europskim prosjekom. Razlog je bila odluka o dramatičnom podizanju kamatne stope, što se provodilo zbog sudjelovanja Italije u Europskom monetarnom sustavu (EMS), ali prvenstveno zbog “razvoda” između Središnje banke Italije i Ministarstva financija 1981. godine, nakon čega vlasti zemlje nisu imale nikakav utjecaj na politiku Banke Italije. Ovo nije slučaj samo s našim susjedima, nego je jedan od temeljnih stupova neoliberalne ideologije, kojoj je cilj ukidanje suvereniteta, stvaranje nadnacionalnih superdržava i kidanje svih veza društava s tradicijom i veza raznih skupina i pojedinaca unutar društva samog.

Ukratko, gore navedeno potvrđuje da je Eugen Kvaternik, hrvatski političar iz XIX stoljeća, ubijen u Rakovičkoj buni 1871. Godine, bio u pravu kada je govorio kako ne možemo govoriti o bilo kakvom suverenitetu ako, prije svega ostalog, nema ekonomskog suvereniteta. Tek na temelju ekonomskog suvereniteta se mogu graditi financijski, kulturni, vojni i svi ostali oblici državnog suvereniteta, opstati kao narod i očuvati identitet.

Thoms Fazi i William Mitchell su vjerojatno rijetki marksisti koji nisu podmićeni ili nisu naivno pali u klopku neoliberalizma. Ostale njihove “kolege” u Europi, umjesto da se bave temeljnim pitanjima koja su uvijek bila najvažnija tema u marksističkim raspravama, sada se, kao američki “ljevičari”, bave pitanjima ljudskih prava, “rodne” ravnopravnosti, zaštiti ovih ili onih skupina, krajolika, pejzaža i životinja, sve čime ne mogu ugroziti nametnuti poredak i interese zločinačke organizacije na vrhu piramide.

Što reći? Jasno je da su sve osobe u javnom prostoru, novinarstvu, televiziju i akademskoj zajednici za euro i navijaju za širenje eurozone, kako unutar nje, tako i među zemljama koje još nisu prešle na euro, a Hrvatska je u tom smislu trenutno ogledan primjer.

Ako ne bude tako, plaše nas kaznama ili dolaskom na vlast “fašističkih” i “rasističkih” političara, stranka i vlada.

Neoliberalni i “proeuropski”, ali u najgorem smislu te riječi, političari i novinari su uzurpirali suverenitet europskih nacionalnih država. Uzurpirali su i ime “ljevice”, koja izvorno ne baštini i ne propagira navedene ideje i sušta je suprotnost svemu što propagiraju današnji samozvani “ljevičari”. Uzurpirana je i javna televizija i politički prostor, gdje nema mjesta stvarnim oponentima ove zločinačke ideologije.

Intelektualci ljevice poput Thomasa Fazia nikada neće biti pozvani na javnu televiziju i umjesto njih ćete vidjeti razne redikule koji će vam govoriti ljudskim pravima, sada o migracijama, ali se neće usuditi jasno imenovati krivce masovnog egzodusa ili agresore u Jemenu, Libiji, Siriji ili Sahelu.

Na televiziji ćete vidjeti i proeuropske “ljevičare” koji zagovaraju ulazak u euro ili gotovo izumrlu vrstu koja će arhaičnim jezikom pričati o “marksističkoj prošlosti”.

Uzurpatori prostora političke ljevice će prosto dati milijarderima i neoliberalnim ekonomistima. Istinski ljevičari, koji detaljno mogu analizirati desetljeća odricanja suvereniteta i propadanja su beskućnici i ne mogu iznositi svoje ideje u masovnim medijima. Baš kao suverenisti i istinski patrioti, koje ne smijemo miješati sa špiljskim nacionalistima i šovinistima, oni su prognanici.

Slično se dogodilo i sa starim konzervativcima, kojima su u Americi ime ukrali moćni financijski krugovi i židovski lobi, koji su stvorili termin “neokonzervativci”, vodeći se primjerom bivših trockista, svoje “braće” na lijevoj strani političkog spektra. Međutim, među njima nema razlike i zajedno rade subverzije od Ukrajine do Sirije i dalje, i pokušati uništiti sve tradicionalne vrijednosti i one koji ih utjelovljuju. Među glavnim neprijateljima, koji su postali brana ne samo vojnoj ekspanziji, nego i neoliberalnom ekonomskom modelu, koji se potom pretvara u ideologiju koja se uvlači u sve pore društvenog tkiva, su ljudi poput Vladimira Putina, iranskih vođa, čak i kineski predsjednik Xi Jinping, koji je, nakon desetljeća zanemarivanog nacionalnog pitanja u komunističkoj Kini, ponovo krenuo putem narodnog preporoda i slavljenja tisuća godina kineske tradicije i kulture.

EU

Mi na Zapadu živimo doba u kojem u svakom području dominiraju krivotvorine, ali posuda padaju maske i kamuflaže. Ipak, globalističke elite se neće tako lako predati, što se vidi iz političkog diskursa u kojem “populizam” postaje “anatema” koja se baca na svaki oblik suprotstavljanja jednoj i neupitnoj liberalnoj misli. Svaki politički stav koji poziva na obnovu nacionalnog suvereniteta i izlazak iz Europske unije se povezuje s desničarskim nacionalizmom i fašizmom.

Marksiste, koji su istodobno suverenisti, mogu pokazati i potvrditi da obnova suvereniteta nije patološki “identitet” nekog od profašističkih pokreta, nego demokratska nužnost i vladavina prava. Zato ih i neće vidjeti na televiziji ili čitati njihove kolumne u visokotiražnim dnevnim listovima.

Univerzalna proizvodnja laži i krivotvorenje kao da postaje nužnost, koja proizlazi iz općeg uzurpiranja legitimne vlasti u svakom području. Ali to su nelegitimne ovlasti koje se temelje na lažima.

U tom smislu je knjiga “Suverenitet ili barbarstvo” vrijedno djelo, a talijanski suverenist Paolo Becchi, koji se neko vrijeme smatrao ideologom Pokreta 5 zvijezda (M5S), napisao je knjigu Suverena Italija, na kojoj na naslovnici stoji: “Vrijeme je da stvorimo suverenu državu koja će braniti Talijane od dominacije Europske unije, ucjene slobodnog tržišta i globalizma koji gazi identitet naroda.”

Čak i Becchi, profesor filozofije prava, ukazuje na veliku prijevaru u kojoj živimo i od koje se moramo osloboditi, jer je ona simbol eksploatacije.

“Globalista je po svojoj biti trans: transnacionalan i transseksualan, on je gender, za njega su muškarci i žene društveni konstrukti. To je zato što je kategorija globalista želja: želja za bogatstvom, djeca iz epruvete, iznajmljene utrobe i homoseksualni brakovi. U središtu je uvijek apstraktni pojedinac, kao poželjni stroj ili mehanizirana želja”, piše profesor Paolo Becchi i dodaje besmrtnu sintezu koja portretira kolektivnog uzurpatora: “Želja za je**njem postaje želja da te za**bem”.

Profesor Becchi na drugoj strani stavlja potrebu. Potrebu da imamo pristojan posao, da ne trunemo u nekom call-centru, da imamo priliku ozdraviti i plaću koja omogućava pristojan život za nas i naše obitelji.

Ali transnacionalni i transrodni imperij zadovoljava želje, ali negira potrebe. Ionako rasprostranjeno siromaštvo ubrzano raste. Društva su u agoniji i nekima se preporučuje eutanazija, što je konačna uzurpacija svega humanog.

Dakle, “suverenizam” ne može biti samo zahtjev za kulturnim i nacionalnim identitetom, nego mora biti instrument za zadovoljavanje potreba naroda i čini se da se suverenistička desnica i suverenistička ljevica oko toga mogu složiti.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
125 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije

Evropa je oduvik barbarska. Tj od uspostavljanja “plave krvne loze” po kontinentu.

Tursunov
Gost
Tursunov
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Gospodinu Babicu, koji je najglasniji na ovom portalu, nedostaje objektivnosti.
Babic navija za jed stranu, a njegovi omentari su bez objektivih analiza.
Nadam se da moderator nece izbrisati ovaj komentar,
jer jednoumlje nicem nevodi.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Tursunov

@Tursunov, sve što je u suprotnosti sa mojim mišljenjem za mene je jednoumlje !

L. R.
Admin
Famed Member
2 godine prije
Reply to  Tursunov

Poštovani Tursunov,

Naravno, komentar nećemo brisati, jer za to nema razloga. Cilj nam je objektivno informiranje.

Bilo bi lijepo argumentirati što nije istina, te evenutalno da nam date svoje viđenje o istoj.

Ugodno čitanje.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije

Nikad nemojte zaboraviti da su germanski barbari uništili Rim
imali smo dva rata zbog germana.
kad barbarski germani odluče uništiti EU i zažele se suverenosti tek tada ćemo moći govoriti o nacionalnim državama i njihovim suverenim narodima.
Mora se prije toga potrošiti ekonomski model na kojemu germani ostvaruju zaradu.
Na čekati ćemo se.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  velebit

Nemci su danas gospoda , kao i Englezi , njima vise odgovara prezaduzena mala zemlja koju vode nekompetentni poltroni.
Danas se pljacka dugorocno kupovinom firmi , rudnog blaga diskretnim ucenama itd taj ekonomski model ne moze da omane…

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Riddick

@Riddick & @velebit Odlični su Vam komentari!

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Željko

E ovo je nesto posebno ?
Hvala Zeljko i nadam se da cemo u buduce sto vise lepih poruka razmenjivati ?

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Riddick

@Riddick Ma sve je OK, portal samo treba izbjegavati ex YU teme i sve bi bilo OK jer svi mi drugačije gledamo na “našu zajedničku” povijest!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Željko

Ako si u pravu…ne izbjegavaj.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Željko

@Željko, jesu li svi prsti na rukama isti, nisu, možemo li imati svi isto mišljnje, naravno da ne možemo, samo je pitanje slažemo li se sa nečijim mišljenjem ili ne, pa opet ne znači da mislimo isto.

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije
Reply to  Riddick

Da, da ispricajte jos po koju bajku za laku noc.

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  velebit

Lupaš….ne voliš švabe pa ti se sve oko njih vrti! Početak kraja Rima je Car Konstantin…znaš li koga je on priznao, napokon?

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Perica

Perice
Lupaš… nisam govorio o početku kraja nego o uništenju Rima.

Radi se o 410 g. i vizigotskom kralju Alariku koji je provalio u Rim nakon 800 godina i do temelja ga opljačkao, poubijao populaciju koja je nosila rimske ideje i kulturu poslije su se carevi redali kao na traci završno sa Julijem Nepotom. Kada nestane populacija koja nosi kulturno nasljeđe, nestaje i ta kultura. Rim više nikad nije bio obnovljen.
Vizigoti su uništili zapadno rimsko carstvo. Pax romana je prestao postojati i imamo srednji vijek do otkrića novih zemalja.
1000 godina stagnacije evrope, to su uradili germani barbari zbog pljačke i ubijanja.

Vizigoti su germani barbari.
Isto rade i danas, priznao ili ne, meni je svejedno.

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije
Reply to  velebit

Temelj rimske kulure je u Etrurcima, oni su doneli gradjevinarstvo i svu kulturu divljim plemenima koja su postojala na podrucju danasnje Italije. Luk (gradjevinski), kanalizaciju, kupatila, akvadukte i jos mnogo toga. Ne, Etrurce nisu unistili Germani ili bilo ko drugi, nego potomci divljaka koji su se posle nazvali Rimljani.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Ivan

Ivan
Fale ti stari grci i to puuuuno.

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije
Reply to  velebit

Etrurci su bili napredniji od starih Grka i to mnogo. Tebi fale Egipat i Sumer i jos stosta.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Ivan

Po čemu su Etruščani bili napredniji od starih grka???

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije
Reply to  Perica

Tako je Perice, Hrsicani su uzrok pada Rima i niko drugi. Ta bolest preti unistenjem i danasnje EU, tacnije temelj te religije.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Ivan

Ivan
Nije samo jedan uzrok, reklo bi se koloplet, ali je svakako najdominantniji onaj 410g.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  velebit

Malopoznat uzrok: trovanje olovom; imali su olovne cijevi za vodu, olovne vrčeve…utječe na mozak.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  velebit

Već su rekli da je evro slab za njihovu ekonomiju a da je prejak za ostale ekonomije unutar EU.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Siniša

Nema nove evrope dok netko ne natuče švabe ili dok se sami ne potuku među sobom.
Sjeti se Westfalskog mira i tridesetogodišnjeg rata.
Tek poslije njega nastaje moderna evropa država nacija.
U tridesetoogodišnjem ratu su se švabe svele na polovicu. to je idealna ilustracija stare rimske poslovice “divie et impera”.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  velebit

@velebit, naravno, sve trebaju biti kolonije genetski shebanih britanaca i biti će mir na Zemlji ovoj.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Mikojan
Nadam se da će slaveni preživjeti u velikom broju.

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije
Reply to  velebit

Ahahaha, ko je ono bio Varvar i divljak kad su zasipana polja sa soli Kartaginjanima kako ne bi imali sta da jedu? Naravno da su ih pre toga temeljno potukli, sta su stigli naravno. Ko je ono masakrirao Gale tak da je u potpunosti izvrsen genocid na njima? Sta je to radio Trajan u Dakiji kad je vrsio najsuroviji i pravi genocid, ne onaj sto se danas naziva genocidom, nego pravi nad geramnskim plemenima? U sva tri slucaja su ubijana i zene i deca, do poslednjeg. A sto se tice zadnja dva svetska rata ko ih je izazvao, o tome bi se nasiroko i nadugacko moglo raspravljati. Ekonomski model razvijaju bankari koji opet nisu Germani nego neko drugi. Zivis u Alisinom svetu cuda.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Ivan

@Ivan, to sa Kartagenom, nemam pojma, nisam bio tamo, nije bilo na teveju, zapisi, zapisi mogu biti svašta, zamisli da na plenetu Zemlju dođe neka kataklizma, sve se uništi i nakon tisuća godina netko naleti na bunker sa spašenim knjigama naučne fantastike iz prošlog stoljeća, kakvu bi povijest taj nalaznik napisao o životu na Zemlji i okolici !? 🙂

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije
Reply to  Mikojan

U pravu si, ali onda se postavlja pitanje mozemo li verovati bilo cemu? Danasnjim medijima svakako ne. Barem ogromnoj vecini.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  velebit

@velebit, ako pod germanima smatraš Britance; Francuze i Srbe, u pravu si, veliki rat su pokrenuli germani protiv germana, drugi svjetski rat je bila osveta germana prema germanima zbog velikog rata. Najjednostavnije rečeno.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Mikojan
Francuzi su jednim dijelom romani kao i talijani
To si odlično primjetio germani dominiraju evropom kako geografski, populacijski tako i ekonomski. nekakav centar geramana je u berlinu, ako vidimo sjecišta putova prije prvog rata vidimo da je berlin središte germanske evrope.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Pitaš nškoga “šta je” a on kaže “EUropljanin, nravno”…zar to nije kvazi nacija?

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Siniša

zar to nije kvazi nacija?
više kao identitet

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  velebit

Hm…ok,insistiranje na tom identitetu kao primarnom i jedino ispravnom jeste nacizam.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Siniša

više je isključivost u pitanju, nešto što koketira sa fašizmom
Pazi gdje je granica:
-30 učenika u razredu ok
-15 odlikaša traži drugi razred samo za sebe ok
-sedam košarkaša odlikaša traži razred samo za sebe ok
-tri košarkaša odlikaša crne kose traže razred samo za sebe fašizam.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  velebit

Xahaxa i Hićo je bio isključiv u svom stavu!!!

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Siniša

Siniša
Adolf je ducheov učenik.
Skoro copy paste.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  velebit

Tri košarkaša crne kose i patuljastog rasta traže cjelu školu…

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

Britanija je imperija, Nemacka nije imperija. Evropa bez Rusije nije Evropa. USA je snaga klade valja, a London je um caruje.
Gordi ili Perfidni Albion (francuski: Perfide Albion).
U Evropi postoji rivalitet izmedju Rothschild family&Old Money i na drugoj strani Rockefeller family&Old Money.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

giordano bruno
Šteta što su te spalil.

Koja je najbogatija obitelj između sviju?

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije
Reply to  velebit

Companies under Rockefeller control include
Exxon Mobil, Chevron Texaco, BP Amoco, Marathon Oil, Freeport McMoran, Quaker Oats, ASARCO, United, Delta, Northwest, ITT, International Harvester, Xerox, Boeing, Westinghouse, Hewlett-Packard, Honeywell, International Paper, Pfizer, Motorola, Monsanto, Union Carbide and General Foods.
———————
Rothschild central bank list – ukucaj na internetu
Complete List of BANKS Owned or Controlled by the Rothschild Family

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

giordano bruno

Rothschild
1.Šta kažu procjene koliko je to love otprilike?
2 ima li Old Money u odnosu na njih koji je skriven?

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije
Reply to  velebit

Meni je bio samo cilj da vidim ko nas svadja ovde, jer svi govorimo jezikom koji razumemo.

Kod nas su u Srbiji su bile razne teorije. Sve se svelo na Britaniju.

Drugo me nije mnogo interesovalo, jer to je sve kvantitet, bitna je sustina stvari.

Kit je veliki ali nije predator, ajkula je manja ali je predator.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

giordano bruno
Po meni je isto Britanija odgovor,
uglavnom anglo sasi sa obe strane atlantika.
Nešto sam kopao po velikoj i staroj lovi i našao da nisu Rothschild ti koji imaju najviše love od svih.
postoje starije vladarske obitelji koje vuku korjene iz starog talijanskog plemstva cifre su boli glava. nešto otprilike reda nekoliko kvadrilijuna dolara vrijednost ne samo lova. ovi su posuđivali lovu carevima i kraljevima još u srednjem vijeku tamo od karla velikog i svetog rimskog carstva. Sve je ulančano tako da su vlasnici jednih vlasnici drugih trećih i tako kroz stoljeća.
Rotšildi su razdijelili lovu na nekoliko članova obitelji tako da nisu najjači.
J.p.morgan je bio vlanik samo par postotaka banke.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  velebit

Dobro pitanje Velebit… .ko upravlja Rusijom,koji lobi!?

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Siniša

Tko upravlja Rusijom,koji lobi!?

povjesno gledajući rusija je najdulje bila carevina u kojoj su bojari imali veliku ulogu
Danas ih zovemo biznimenima. dakle krupni kapital ispretpleten sa državnom strukturom. ono što je putin napravio da je lovaše stavio pod svoju šapu i uveo državne lovaše i prijatelje lovaše. smetnja su jeljcinovi lovaši njih se treba otarasiti i neće biti problema za rusiju. lovaši moraju najprije biti patrioti pa tek lovaši. pada mi na pamet Felix Jusupov koji je koknijo engleskog šijuna rasputina. inače je bio najbogatiji u rusiji.
Rusi podsvjesno žele cara zato i vole autokrate, putin će dobiti i sljedeće izbore. Demokracije su podvala još od perikla jako nestabilna uređenja.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  velebit

Lijepo rečeno

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER
2 godine prije

To sto Makaron nudi za vecinu evropljana bi bili posni makaroni, do sada se pokazalo kao lose po vecinu ali jako dobro za odabrane. Suma sumarum nevalja ma ne valja ni ovo sto nude ovi drugi treba traziti treci put.
A to bi bila Evropa bez SAD popovanja i bez da evropski politicari vire iz SAD guzice, mozda Evropa u EUROAZISKOJ UNIJI, socijalno pravedna i osijetljiva, svi na ravnopravnoj osnovi po Ruskom modelu, ovako ako Njemacka i Francuska dominiraju to nije ravnopravni odnos partnera vec dominantni i podredjeni.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Jel ima itko da je išao dalje od naslova, baš me zanimaju reakcije na tvrdnje ove dvojice marksista koji , kako piše u tekstu, apeliraju na nužan povratak punih nacionalnih suvereniteta. Što bi historijskom materijalizmu, pojednostavljeno, bilo da smo zabrazdili u fazu neoliberalnog feudalizma, tako da sve mora ići ispočetka. Ili ćemo se nalupat naših “teorija” na temelju naslova? Baš i nema veze s logikom, izražavat mišljenje, koje imamo svi, kao i šu*ak. Možda se kasnije i nađe netko da veli što ima reći na ovu teoriju, koju je teško pobiti.

Perica
Gost
Perica
2 godine prije

Nema povratka na početak bez svetskog rata…neminovan je, u prirodi je čoveka

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Perica

Ne kontam…Italija želi da se vrati suverenitetu, ko će je natjerati da ostane u EU;zašto ne pimjenjuju silu nad GBR?

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
2 godine prije

Ne postoji nikakve medijska niti obavještajna mašinerija koja može Markona napraviti vođom “slobodnog svijeta”. Zamislite koliko neko mora biti jadno ljudsko biće pa se izvrštati na nekog klinca koji mu je dobronamjerno tepao.

Pierre
Gost
Pierre
2 godine prije

Sramotno je da cisti nacionalizam nazivate suverenizmom. To je isti onaj nacionalizam njemacke koji je zavrsio 2.svjetskim ratom i milijunima mrtvih. Isto tako svedski “demokrati”, jobikk, zlatna zora i slicne “stranke” su direktni sljedbenici nacionalsocijasticke stranke u njemackoj i kod njih nema nikakvog suverenizma ili ne znam cega. Zato ih nemojte tako nazivati. Oni su nacisti i hitlerovi sljedbenici. Izmedju njih nema razlike. Hvala

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
2 godine prije
Reply to  Pierre

Znači li to da ako neko želi da zaštiti svoj narod od lažnih globalista i njihovih hordi migranata, da je taj nacista? Hitler?
Hvala.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Pierre

Pa kuda će veći nacista i fašista od globaliste?

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
2 godine prije
Reply to  Siniša

@Sinisa – fašisti, komunisti i globalisti su svi izašli iz iste kuhinje. Tako da si prilično u pravu.
Govorim o ljudima koji su predvodnici pokreta a ne o pripadnicima koji imaju najbolje namjere.
Npr. ja sam iskreni globalista, a navijam za tkz. nacionaliste jer su u pitanju pošteni ljudi, a ovi što se predstavljaju globalistima ili komunistima su lažnjaci.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Iza_horizonta

Generalno i ja sam za globalno udruživanje ali to može i sa jakom nacionalnom svijesti ne namećući neke nove vrijednosti na silu…a to se sada dešava. UN je po meni naj prihvatljiviji oblik globalizma, čak ni Američka svijest nije unuAmerička već raslojena po državama unutar same Amerike ali su svi “Amerikanci”.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
2 godine prije
Reply to  Siniša

@Sinisa – u pravu si.
Daleko najvažniji domet globalizacije je razmjena znanja i ideja. Za to je zaslužan internet. To je sve još haotično i neorganizovano ali daje dobre rezultate. Uglavnom, lavina je pokrenuta i niko više nije u stanju da zaustavi progres.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Iza_horizonta

Tačno, lavina je pokrenuta ali su nacionalglobalisti glupo ne strpljivi;umjesto da vremenu daju šansu, s vremenom bi sve leglo na njihovu rudu jer ljudi bi prihvatili tu ideju oni na silu stvaraju okruženje koje je čak po meni robovlasničko okruženje…nije čudo da se javlja otpor toj vrsti progresa.
Progresivno i znači globalno, simbioza je neminovna i potrebna;izvorni EU je odraz baš tog progresa o kojemu pričamo ali očigledno da EU nije stvorena sa tom plemenitom idejom.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Iza_horizonta

iza_horizonta
točno poziciju i opoziciju financira isti izvor novca.
Još od perikla.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Pierre

To i piše u tekstu ali ni ti nisi isao dalje od naslova

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
2 godine prije

@Laki – Babićev tekst je obuhvatio dosta toga pa bi komentarisanje stavku po stavku bilo preopširno. Ako imaš neki predlog na šta bi trebali da obratimo pažnju ti nam to reci.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Iza_horizonta

@Iza_horizonta – Komentiram gore što reče Pierre cit: “To je isti onaj nacionalizam njemacke koji je zavrsio 2.svjetskim ratom i milijunima mrtvih. Isto tako svedski “demokrati”, jobikk, zlatna zora i slicne “stranke”… / Uporavou jednom dijeli jasno dijeli nacionalističke, suverenustičke, patriotske stranke od ovih profašističkih. Njih treba odbaciti, jer truju zdravi patriotizam kojeg ima i u desnici. Ne možemo ih sve staviti pod profašistički nazivnik, jer to jednostavno nije istima. Dakle, baš su spomenute stranke navedene kao “bolesno tkivo”, jer one nemaju nikakav program i izmišljaju ga ad hoc, na temelju trenutne situacije igraju na nacionalne osjećaje.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
2 godine prije

@Laki – karta ‘nacionalizma’ je bila najjednostavniji i najefikasniji način da se pobjede lažni globalisti. Nacionalizam inače nema veze ni sa kakvim ratovima. Ratove pokreću loši ljudi. Bilo je dosta ratova i vođeni su pod različitim izgovorima. A ti koji se tobože plaše nacionalizma su u stvari ti koji žele i proizvode ratove. Današnji nacionalizam / patriotizam je samo prelazni oblik drušvenog uređenja koji je bio neophodan da se pobjede loši igrači. Budućnost ljudske vrste je u svakom slučaju u globalizmu, ali se on mora odvijati prirodno i postepeno. Za prepreke koje nas čekaju u budućnosti će biti potrebno da svi funkcionišemo kad jedan veliki mehanizam, u kojem će svi dati najbolje od sebe. Preskočili smo malu prepreku, pišljive sataniste. Sad je na redu velika prepreka. Ako uspijemo da je pređemo, onda nas čeka ČAROLIJA.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Uspoređivati 70-e godine prošlog stoljeća s današnjicom, tadašnje modele s današnjim jednostavno nije moguće. Te 1970 godine primjerice Pakistan je imao 60 milijuna stanovnika, danas ima preko 200 milijuna, Indija je imala 553 milijuna ljudi, danas ima milijardu i 300 milijuna, Kina je imala 818 milijuna, danas ima skoro 1,4 milijarde, SAD 205 milijuna tada, a danas preko 300 milijuna,itd. Kraće, tad je na Zemlji živjelo oko 3,5 milijarde ljudi, a danas skoro 8 milijarda!
Možemo se složiti u ocjeni da je svijet lošiji danas, nego li tad. Ali ne možemo poreći da je svijet danas puno bogatiji nego tad. Socijalne razlike su i dalje velike, dobra vijest je da se smanjuju i da raste bogatstvo siromašnih, kao što raste broj pripadnika srednjeg sloja, ali i milijunaša. Najviše ih je u SAD – 15,4 milijuna, Japan, Kina, Njemačka imaju po dva milijuna milijunaša.
Ono što volimo pročitati kako postoji ‘1% bogatih prema 99% siromašnih’ ne stoji. Ovako stoje stvari:10% najbogatijih Rusa posjeduje 82% ukupnog bogatstva, 10% najbogatijih Amerikanaca posjeduje 76% ukupnog bogatstva, 10% najbogatijih Kineza posjeduje 62% ukupnog bogatstva (ovo je po istraživanju Credit Suisse).
Nisam pristalica globalizacije, ako se pod tim podrazumijeva rušenje svih ovlasti država, ukidanje suvereniteta, stavljanje korporacija iznad država i zakona, za ukidanje granica i trgovačkih barijera. Ali trebamo biti pošteni i reći – bi li Kina bez globalizacije bila danas toliko jaka? Vrlo vjerojatno ne bi. Danas globalizacija odgovara Kini, ali ne odgovara SAD-u.
Kako su krenuli trendovi globalizacije, tako mogu krenuti i suprotni procesi – resuverenizacije. Nekakva marksistička suverenizacija, koja bi išla odmah s tiskanjem novca za državnu potrošnju, neće proći ni u kakvom razvoju događaja. Globalizacijskom ili resuverenizacijskom. Nešto drugo je ograničeno financiranje proračunskog deficita za iznos kamatne stope. A nešto sasvim treće nekreditni novac.
Hrvatska je postala članicom EU i ta činjenica nas tjera da u tim okolnostima nesuverenosti tražimo kao u igri skrivača svoj spas. Mi sad nemamo drugog načina (osim izlaza iz EU za što nemamo snage ni volje) osim da prihvatimo pravila igre i iskoristimo ih takve kakve jesu.
Talijani su u istoj Uniji poput nas. Svaka Unija podrazumijeva ograničenje suvereniteta. Misli li se dokopati suvereniteta, to može samo izlaskom iz EU. Dok je to Britaniji bilo lako jer nikad nisu ušli u monetarnu uniju, Talijanima je skoro nemoguće – uopće ne postoji mehanizam izlaska iz euro zone.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Son of Alerik – jedan od velikih problema sa kojima se susrećemo je nedostatak kvalitetne definicije i upotrebe pojmova. Pojam globalizacije je maksimalno izopačen i zloupotrijebljen. Saradnja između suverenih država je dobar primjer globalizacije. Kini nisu bili potrebni npr. migranti da bi profitirala od globalne razmjene (u prvom redu – ideja).

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  Iza_horizonta

Definicija globalizacije je jednostavna i glasi: “Slobodan protok kapitala, roba, usluga i osoba.”

Sasvim dovoljno da bude odbačena bez i jedne sekunde razmišljanja.

Kina zabranjuje protok kapitala Kina- > Svijet. Dobit jednog poduzeća nije moguće izvući iz Kine, bez obzira na plaćeni porez. Kini ne treba globalizacija za pronalazak jeftine radne snage, jer ima još 600-700 milijuna potencijalnih radnika, ali joj zato treba tržište.

Sve zapadne zemlje imaju zaštitne mjere protiv konkurencije uključujući SAD, Njemačku i Francusku.

Čak i Rusija ima zaštitne mjere jer bi nekontroliran protok roba i osoba, uništio već postignuto. Zato je i ispala kriza s Ukrajinom. Ukrajina je tražila otvorenje prema EU tržištu, a u isto vrijeme trgovati s Rusijom, čime bi EU proizvodi ugrozili ruske. Rusija je rekla da to tako neće ići.

Misliti o globalizaciji u takvom okruženju, doista je suludo.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  PPP

Ali takvu globalizaciju baš pršferiraju.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  PPP

na temu marxismus und globalulisierung dobije se dosta povijesnog materijala tog razvoja, kako se ista juha pretakala u veci lonac. napr. vespamedia.de/2018/05/chto-takoe-kulturny-marksizm/
ili pod cartoon.iguw.tuwien.ac.at/christian/globalisierungs.html, ili na str. klagemauer.tv ili konjunktion.info
ukratko, gospodari kaosa i raznih (istih) – izama su vec kroz povijest podosta pustili korijenje i zaludili svijet. financijsko-privredna kriza je pripremljena, kao i totalan kaos sa unistenjem drzava, drustva i institucionalne religije…. ali to sve vec znate…

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Iza_horizonta

Kina profitira što ne plaća ideje tj. Patente, licence, autor.prava…

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Ti si znači “onaj” što sruši Rim?
Elem, Grčka je u malo izašla iz euro zone ali ne iskoristiše momenat već se još zadužiše i spasiše tuđe banke tako da što sš tičš Njemačke mogu slobodno izaći.

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Son of Alerik,

S gotovo 99% rečenog u tvom komentaru se slažem. Odlično razumiješ što je uzrok ove naše zajedničke agonije. Babić također odlično vidi u čemu je problem i ovim člankom poziva na zajednički rad svih iskrenih patriota – desnih i lijevih.

Prvi vjeruju u odgovornost pojedinca, a drugi u jačinu kolektiva koji će kontrolirati sredstva za proizvodnju. Ni jedno ni drugo nije nekompatibilno, jer ako nemamo zastupljenost oba interesa, propast svih je zagarantirana.

Što je u onom 1% u čemu se ne slažemo?

Uvijek sam vjerovao u Europu, ali ne ovakvu kakvu imamo danas. Vjerovao sam u Europu o kojoj Babić piše. Europu jednakih mogućnosti za sve, a ne samo određene grupe. Današnja Europa je jedno obično koruptivno tijelo i tražiti svoj prosperitet među takvim ajkulama, nema nikakvog smisla.

Da budemo jasni, ne vjerujem u svijet gdje svi imaju iste plaće i nema bogatih. Bogat za mene znači sposoban i netko tko želi ići dalje. Svatko od nas ima različite želje i ambicije, dakle netko će u današnjoj situaciji s 10.000 kn mjesečno biti zadovoljan, a drugi neće ni s 50.000 kn. Bogat je sinonim za različitost. Bogat meže biti znanjem, novcem ili nečim trećim. To je sasvim u redu s malom rezervom. Drugi ne smije parazitirati prvog zato što je zanemario interes kolektiva – postao je nemoralan.

U današnjem monetarnom sustavu to nije moguće. Bogatstvo bogataša se temelji na osiromašenju siromaha. To je ono što Babić raskrinkava pišući o talijanskim ljevičarima.

Kao što se ne slažem s tobom u 1%, tako se ne slažem ni s Babićem u 1%. Ne smije se iz jedne krajnosti prijeći u drugu. Ne smiju kojekakvi državni aparatčici određivati ekonomska kretanja jednog društva. Oni trebaju biti regulator i garant jednakosti u poslovanju s ciljem pune zaposlenosti. Puna zaposlenost garantira veće plaće i socijalni napredak radnika ali i povećanje kapitala poduzetnika. U takvom društvu sindikati nisu ni potrebni, jer radnik je tražena “roba” kojoj cijena raste.

Državna ekonomija, nema nikakve šanse konkurirati s onom koja to nije. Vidjeli smo to zadnjih 60 godina. Država nema što raditi u proizvodnji dobara i usluga, osim ako se ne radi o monopolu. Monopolske aktivnosti moraju voditi države, što ne sprječava da jedno takvo poduzeće vode pojedinci-stručnjaci koji će biti plaćeni od učinka, a ne oni koji su došli preko politike.

Babić je spomenuo 70te godine kada je ekonomija cvjetala. Nećete vjerovati i tada je Njemačka jačala svoju marku jer je bila uspješna, a druge zemlje su devalvirale svoje valute zbog balansa. Monetarna politika je činila ono što danas ne čini, a trebala bi.

Grafikon duga iz članka je identičan u gotovo svim zemljama. Početkom 70tih veliki broj zemalja je izgubio monetarnu suverenost i od tada počinje agonija.

Babić je odlično poentirao ovom rečenicom:

————–
Dakle, “suverenizam” ne može biti samo zahtjev za kulturnim i nacionalnim identitetom, nego mora biti instrument za zadovoljavanje potreba naroda i čini se da se suverenistička desnica i suverenistička ljevica oko toga mogu složiti.
————–

Ova rečenica otkriva da Babić ima doista iskrene namjere, iako se zna da pripada lijevoj struji. On je spreman poslušati i drugu stranu, samo ako je iskrena i poštena i ne bavi se ustašama, partizanima i četnicima. To nudi i drugima. Cilj nam je identičan. Boljitak pojedinca i kolektiva, a ne sluganstvo za šaku eura ili dolara. Takve iz ekonomije i politike treba isključiti.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  PPP

“Bogat za mene znači sposoban i netko tko želi ići dalje”
Ovo otvara novu temu;

Tko je bogat?

-meni su bankari iz padove rekli da je nije bogat onaj koji radi za novac, već je bogat onaj koji novac. . .
Dovrši rečenicu.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  velebit

Meni rekli da se ovi naši bogataši jedino boje da će ih pitati kako su zaradili prvi milion.

Jole
Gost
Jole
2 godine prije
Reply to  Siniša

Velebite i Siniša vas dvojica u silosu pšenice vidite jedno zrno riže. 🙂

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Siniša

U svom životu ja sam vidio samo jednog bogatog čovjeka.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  velebit

“Bolje 100 godina živjeti u bogatstvu nego jednu godinu u bijedi i siromaštvu” -Bob Rock

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  PPP

Kina nije drž.ekonomija ?
‘socijalni napredak radnika’ dakle pitanje preraspodjele teorijski se smatra revizionizmom (R. Luxemburg…), kapitalu uvijek treba masa gladnih radnika…otkad je propao SSSR radn.prava su sve manja…svugdje.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Broj prip.srednjeg sloja PADA sasvim sigurno!!!

Gortan
Gost
Gortan
2 godine prije

Poštovani Babiću,

Želeo bih da mi pojasnite deo vašeg teksta u kome pominjete bivše trockiste, “braću” sa levog političkog spektra ovima iz legla zla . Ko su bivši trockisti ?

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Gortan

Ko su bivši trockisti ?
Američki plaćenici doslovno. Trocki je iz amerike išao preko kanade sa brodom u rusiju. kanađani ga uhapsili usa ga oslobodila i napunila brod love.
tako je rođena crvena armija sa američkom lovom.
Inače kad je bila parada ekipe koja je zbacila cara. ovi su lenjina pozdravljali na švapskom i vikali živio kajzer.
Švabski ratni zarobljenici su svrgnuli ruskog cara.
Trocki i azijat lenjin su živili u londonu skupa i pisali pamflete protiv nikole2. koji je lenjinu zatvorio brata zbog pokušaja atentata.
Interesantno je da je amerika i engleska sudjelovala u uništenju svoga saveznika.
što znači da su znali da švabe nikako ne mogu dobiti rat i ako izbace ruse iz njega.
sada treba špekulirati o razlozima. dušu dalo za teorije urote, ali glavni motiv je novac.
Jedino carstvo koje je preživjelo je bilo englesko.
rat su počeli austrijanci i uvukli švabe koji su debelo ispušili.
kada je staljin izbacio trockoga iz rusije amerikanci su ga odbili primiti, tako završavaju korisne budale. sa sjekirom u glavi.
Nagradno pitanje;
koliko je bilo stranih agenata u oktobarskoj revoluciji?

Gortan
Gost
Gortan
2 godine prije
Reply to  velebit

” Boga mi ” velebite, nije tebi lako… ne treba ti i moj komentar na neviđenu budalaštinu ( možda je i nešto teže ) koju si sročio, pa da ti stajem na muku..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Gortan

Ma @Velebit nema pojma o čem priča. Njegovo znanje znanstvenog socijalizma se svodi na tumačenja današnjih “novinara” u njihovim članicma u dnevnim novinama i emisijama HRT. Ne zamaraj se.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije

Laki Topalović
“znanje znanstvenog socijalizma” je podvala bogatijih i završilo je u kontejnerima Kumrovca i raspadu gorbačove perestrijke.
Ne zamaraj se.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Gortan

” Boga mi ” Gortane

Drago mi je da se dobro zabavljaš.

Koba
Gost
Koba
2 godine prije
Reply to  velebit

U šta napisa čovječe. “Švapski ratni zarobljenici svrgnuli ruskog cara” obogtemazo. Car je abdicirao prije dolaska Boljševika na vlast. Prve vojne formacije koje su digle pobuno protiv prijelazne vlade bili su mornari iz Kronštada. Kruzer Aurora i danas plovi kao simbol zauzimanja zimske palače. U građanskom ratu sile antante otvoreno pomažu bijele generale. Amerikanci, Britanci, Japanci se i iskrcavaju na teritoriju Rusije. Zanimljivo u Arhangelsk su Britanci iskrcali i trupe našeg kralja, koji i nakon sloma bijelih podržava i daje utočište njihovim vođama i borcima. Jugoslavija je tek pred sami rat, među zadnjim u Europi, uspostavila diplomatske odnose s SSSr-om. I ono poznato “Jugoslavija tamnica naroda. Srpski imperijalizam koja tlači Hrvate” potiče upravo od komiterne.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Gortan

To je više puta pisano, mislim najviše Eric Dreitser, koliko se sjećam. Američki trockisti, čak i europski, uzmi samo IV Internacionalu danas, koju je stvorio njemački BND i RosaLux Zaklada, su u istom kolu. Zapravo je eufemizam za navodne socijaliste i komuniste u Americi , koji su izvornu ideju marksizma, pozivajući se na Trockog, izmijenili i unakaradili do neprepoznatljivosti.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije

Znanje znanstvenog socijalizma je najveći doprinos dala skolastici.
Izgubljeno vrijeme.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Na internetu nema ni spomena od knjige:”Thomasa Fazia i William Mitchell, “Suverenitet ili barbarstvo – Povratak na nacionalno pitanje”

Arch
Gost
Arch
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

https://www.amazon.co.uk/Reclaiming-State-Progressive-Sovereignty-Post-Neoliberal/dp/0745337333
Koji prijevod oni ovdje navode, nije jasno ni meni, ali iz konteksta, to je definitivno ova knjiga. Ili nije?

Emma Zunz
Gost
Emma Zunz
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav
Emma Zunz
Gost
Emma Zunz
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Na talijanskom als E-book:
Sovranità o barbarie: Il ritorno della questione nazionale (Italian Edition), drugo izdanje nisam nasla

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Emma Zunz

Točno, a teško je naći, jer nije baš popularno štivo, jer se pojavljuju i pišu ljevičari starog kova, ne ovi novi palamudani: FOTO> comment image?w=444

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Hvala svima na pomoći!

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Rijetko dobar clanak u kojem mogu pronaci i vlastita razmisljenja o dogadjajima unatrag 30 godina.”Liberalni centristi”
kako sebe nazivaju su u kratko vrijeme,uglavnom zadnjih 20-ak godina uspjeli napravit sprdacinu i od ljudskih prava ,socijalne drzave ,kaznenog prava,ekonomije,sredstava informiranja,bankarstva,drzavne suverenosti,itd ..da dalje ne nabrajam ,a jos uvijek imaju toliko poklonika da je nemoguce ne vjerovati u namjestanje izbornih rezultata.
Ta gospoda su sve dok par protuha nije pomenulo neki “treci put”,na svim izborima sirom Europe dobivala svojih standardnih 5-10% i uzivala biti privjesak nekom CDU-u ili SPD-u,sve dok im neko nije ispricao da kad gentleman-i igraju poker nije obavezno pokazati karte,nego samo reci sta imas u rukama.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Mucke

Evropljanima fali nova velika ideja koja može okrenuti politiku. stare su istrošene novih još nema. prošli smo fašizme komunizme i ostale velike izme. treba ideja koja može pobijediti ovu aždaju liberalizma.

Tvingo
Gost
Tvingo
2 godine prije
Reply to  velebit

U politici se sve svodi na dva pola ,komunizam i fašizam,trečeg nema,crveno ili crno,sve drugo su nianse …

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  Tvingo

Pogresno! U politici se svodi na dva pola lijevo ili desno.Komunizam,fasizam i liberalizam su ekstremi.

Tink
Gost
Tink
2 godine prije
Reply to  Mucke

Pogresno, vise ne postoji levo i desno u politickom smislu zadnjih dvesta godina.Argumenti, takozvana levica i tzv desnica vec drugi mandat vladaju u Nemackoj.Tzv levica i tzv. desnica zajednickim snagama sprecili promene u Francuskoj, o ideologiji da ne pricamo, tzv. levicari izglasaju banksterski zakon koji je u direktnoj koliziji sa interesima radnika i tako dalje i tako blize. Danas postoji samo jedna istinska podela, na neoliberalne tirane i robovlasnike koji placaju kompradorsku tzv. levicu i desnicu i na drugoj strani probudjene slobodare, patriote i suvereniste kojih ima i medju levicarima i medju desnicarima.

Ajmo
Gost
Ajmo
2 godine prije

Bravo! Odlican tekst!

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije

Drugovi Fazi i Mitchell su apsolutno u pravu.
Kad se je kapital nasao zatvoren u nacionalnoj drzavi, kad je morao igrati kako mu je naredila drzava/demokratija, je krenuo u proboj globalizmom. Od tada on diktira drazavama, pa je demokratija samo farsa.
Ali… populisti JESU samo populisti :/

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Red Dog

Zasto trpi EU da se Orban razbacuje lovom EU a pljuje po EU?
Da ne bi dosli gori, Jobbik.
Nasao je ravnotezu kako da muze. A gledao sam ga, kad se ne desava nista stvara neki incident da bude u centru paznje. Cacka madare iz dijaspore da dobija njihove glasove, jer prezivljava zahvaljujuci njima.
Covek JESTE populista.

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  Red Dog

Red Dog, veliš da država treba diktirati i naređivati.

E pa vidiš, ti koji su jučer diktirali i naređivali sada uništavaju sve zemlje Balkana. To su isti ljudi – jučer i danas. To nam više ne treba.

Država treba samo omogućiti jednake mogućnosti za svakog pojedinca i ništa više. Cilj je boljitak svih unutar nacije, a ne dogma nametnuta sa strane.

Ne interesira me kako će društvo organizirati Zambija, Nauru ili Amerika, niti želim da mi drugi natura kako ću živjeti. Sve što mi treba je dogovor u svojoj kući, sa svojom obitelji i sa svojim susjedima.

Za Orbana glasaju Mađari, a ne Portorikanci.

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  PPP

Ooooo… vatreni govor libertarijanca 🙂
Ako te ne jebe drzava, koja je donekle pod kontrolom pucanstva putem demokratije, onda te jebe svaki putnik namernik. Kao sto te jebe :/

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Red Dog

Jos je drug Locke, otac liberalizma, tvrdio da je drzava doduse Levijatan, ali da bi bez tog monstruma zivoti bili kratki, brutalni i prljavi.
Ali posto smo mi sisasli svu mudrost sveta sa opskurnih portala, naravno da ne znamo to 😉

Jole
Gost
Jole
2 godine prije
Reply to  Red Dog

Prijatelju Red Dog jesi li dobro? Valjaš li ga valjaš. Ako treba stručna pomoć, javi se. 🙂

Koba
Gost
Koba
2 godine prije
Reply to  PPP

*PPP* To su priče popova. Odnosno onih koji nikad ništa ne poduzimaju. Kao ovi nas uništili, treba ovo ono, neki đava iz nekog imaginarnog entiteta nam čini zlo… U stvari sami smo odgovorni. Ti političari, policajci, sudije, kapitalisti naši su ljudi odrasli među nama i mi ih iz vlastite gluposti, neosviještenosti i kukavičluka toleriramo.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Red Dog

kapital je nemoguce drzati u okviru nacije, novac je tekuc i treba mu sirina, to je prepoznao i sam marks, govoreci o svj. trgovini, tzv slobodnom trzistu.
na koncu, bas marksisti su bili ti koji su zapoceli o gender odgoju, toleranciji, kontrolama sloboda i svemu onome sto danas nazivamo globalizam

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Maja

Super.
Onda nema nikavih problema.
Zivimo u najboljem svetu.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Red Dog

Za marksiste je država nužno zlo. Ali u današnjem svijetu se odreći nacionalne države je suludo, jer svu moć daješ u ruke globalističkoj eliti, To je poanta ove dvojice njihove knjige u kojoj istinska ljevica, a ne ove spodobe, u ovom povijesnom trenutku mora braniti nacionalni i narodni suverenitet. Alternativa je sve predati u ruke Europske komisije.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Što se tiče ekonomije, određeni sektori moraju biti državni , ali ne s političarima koji su izdajnici svoje nacionalne države. Zdravstvo, školstvo, vojska, Središnja banka, prirodni resursi , sve mora biti državno, uz mogući suživot s privatnim poduzetništvom, ali nikako da privatnih bude vlasnik naftnih polja, voda, šuma. Za privatno poduzetništvo ima bezbroj drugih sektora u kojima mogu poslovati i , ako su sposobno, zarađivati.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije

jednom riječju državni kapitalizam.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije

Marks je bio dobar filozof ali loš ekonomist. zato je marksizam propao.

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  velebit

Sta fali kineskom modelu?
Investitori su dobrodosli ali u zajednickim kompanijama sa kineskom drzavom gde drzava ima 51 % deonica. Zna se, ako zagusti ce biti kako kaze drzava. A i 51 % profita ide drzavi. Nabaci i poreze, pa oko 70 % profita ide drzavi. Cime drzava puca od love i gradi Kinu.
Dok na zapadu, gde su privatizirali sve, drzava ima jedva 20 % od poreza. Cime propada sve.
I uprkos kukanju potiv drzave je zapadni kapital gradio Kinu.

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Red Dog

Marks i Engels, molit cu lijepo.
Marks je bio izvrstan agitator, a Engels izvrstan ekonomista. Drug Engels je video funkcionisanje kapitalizma iz unutrasnjosti preduzeca svog oca.

Tink
Gost
Tink
2 godine prije
Reply to  Red Dog

Kako se to drug Engels nije sjetijo i svojim primerom pokazao kako bi trebao funkcijonisati komunizam i podelijo firmu svojim radnicima, to bi vise u tadasnjem svetu odjeknulo od svih njihovih salonskih filozofija??

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Red Dog

kineski model? totalna procijepljenost (ca 98%), totalna kontrola pucanstva sa skenom lica i drzanja, tj hodanja. tjeranje ljudi iz vlastitih kzca i polja bez ikakve odstete i sl. sto je to filozifski gledano, koji sistem? i jel uopce bitno kalo ga nazivamo? ekonomski, kulturni marxizam, kapitalizam itd?

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Maja

„Nije vazno dali je macka bela ili crna, samo neka hvata miseve“ – drug Deng.
Kineska hvata. 70 % profita ide drzavi/narodu. Zapadna ne hvata vise. 20 % profita ide drzavi/narodu i „srednja klasa“ nestaje.
Oli te na zapadu ne prate? Oli se ne uzimaju referencije za sve sta trazis? Razlika je u tome sto kinezi rade to otvoreno da bi ohrablili moralno ponasanje, dok se to na zapadu radi krisom i precutkuje nemoral.
Nas globalizam i njihov globalizam nije isti. Nas je bio za ujedinjenje radnicke klase, njihov je za razbijanje radnicke klase.

Koba
Gost
Koba
2 godine prije
Reply to  velebit

Marksističko društvo nije zaživjelo, tako da nije imalo priliku ni propasti. Socijalizam je trebao naslijediti kapitalizam, koji je još u tim godinama pokazivao znakove istrošenosti, no elite se nisu željele odreći kapitala kao sredstva upravljanja i tako je stvoren konzumerizam. On isprazan, bez nekog višeg cilja i uzrok je destrukcije današnjeg društva.

Koba
Gost
Koba
2 godine prije
Reply to  Maja

Majo seksualna revolucija je nastala u Americi kao konkurentski proizvod socijalnoj revoluciji SSSr-a. Sex, drugs, RnR, disco, Lucas and Spielberg… Izbacivanje homoseksulizma iz psihičkih poremećaja, feminizam trećeg vala, politička koreknost, obrnuti rasizam… Treba preokupirati mlade glave budalaštinama i udaljiti ih od esencijalnih pitanja. Svaka revolucija može, samo socijalna ne. Sve diraj ali mi kapital ne diraj. To je produkt duha američkog kapitalizma kojeg i dan danas živimo i zbog koga izumiremo.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Koba

Bravo Koba. Konačno da netko kaže ukratko što je to bilo. I što je najveći apsurd, pozivali su se na egzistencijalizam Sartrea, koji je bio revolucionarani marksist. Njegov egzistencijalizam su pretvorili u to što kažeš. Ima jedan detalj iz talijanskog filma “100 passi” gdje mladom kominstu na Siciliji dolaze “drugovi iz Amerike” i za njih je “revolucija” bila kupat se goli na plaži, dok babe Sicilijanke u maramama i vuštanima, kao naše prije 70 godina, stoje na brdu i križaju se. A ovaj mladi Sicilijanac se pita, “Pa zar je to komunizam u Americi, , kupat se gol i pušiti travu” . Inače je istinita priča Giuseppe Peppino Impastato. mafija ga je ubila jer je grmio protiv njihove vladavine na Siciliji.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Koba

@Koba. 10+ Nikad bolji sažetak u nekoliko redova nisam pročitao o toj temi.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Koba

koba, mene ne zanimaju filizofije a la ekonomski ili kulturni marksizam, kapitalizam ili seksualna revolucija. ja ukazujem na cinjenicu marksistickog porijekla globalizmu, tu se podudara i previse tocaka da bi to bilo tko opravdavao.

Koba
Gost
Koba
2 godine prije
Reply to  Maja

Nitko ništa ne pravda već iznosi činjenicu. Ne postoji nikakav kulturni marksizam, taj pojam produkt je polupismenih neocon elita izgubljenih u prostoru i vremenu još od tamo negdje 60-ih. Osobu koju ne zanima nešto, iz čega i proizlazi njena neupućenost, a raspravlja i iznosi zaključke o tome nečemu ima ozbiljan problem. Ako već biraš biti zomboid hladnoratovskih relikta tvoj izbor. Za utjehu nisi jedina koja ovdje brka Kalergija i Marksa.

Arch
Gost
Arch
2 godine prije

O jebo te, koji thread! Ko bi pomislio!

Ana
Gost
Ana
2 godine prije

Ili “populizam” ili populocid! Nazvati demokratski izabrane sefove (ili visoke predstavnike drzava” l e p r o z n i m a- to se moze karakterizirati kako?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik