fbpx

Suverenizam protiv populizma – Sukob dvije nove ideologije

Žuti prsluci - zastave

Suverenizam i populizam su dva pojma koji se u posljednje vrijeme najčešće koriste kako bi se opisali politički fenomeni “radikalnog odmaka” od tradicionalnih stranaka. Ove dvije etikete se nikada ne lijepe u pozitivnom smislu, pogotovo ako se koriste površno, da se žigoše protivnička strana, a ne da se ova nova vrsta oporbe kritizira dubinski i po svim točkama. Ali riječi su teške. Stoga se ova nova terminologija mora proučavati, razumjeti i čak promatrati u njezinoj evoluciji, jer samo tako možemo razumjeti smjer kojim ide Europa i sve one koji se protive određenim snagama koje iz utrobe Starog kontinenta pokušavaju izbrisati tradicionalne političke stranke.

Prečesto se suverenizam i populizam  koriste zajedno, kao da je nemoguće razdvojiti te dvije riječi, iako se u stvarnosti u posljednje vrijeme ta dva pojma uopće ne mogu smatrati podudarnima.

Naravno, oni se mogu ujediniti, pogotovo kada govorimo o desničarskom populizmu. Međutim, nije uvijek sigurno da govorimo o dva nužno identična ili usporediva pojma. Europske političke dinamike, osobito posljednjih nekoliko mjeseci, pokazuju da postoji bitna razlika između tih definicija. Toliko bitna da se može promatrati sukob između suverenizma i populizma.

Polazeći od iste definicije ta dva pojma, još uvijek vrlo neizvjesne, vrlo lako je primijetiti da populizam općenito daje jednostavne odgovore na vrlo složene probleme, čime pogađa u sam “trbuh” biračkog tijela. Suverenizam je nešto posve drugo i političko je utjelovljenje zaštite svog identiteta, svojih granica i prerogativa nacionalne države u odnosu na takozvanu “međunarodnu zajednicu”. Već iz ove razlike je moguće shvatiti da ta dva pojma nisu identična.

Najrječitiji dokazi ove tvrdnje posljednjih mjeseci su bili vidljivi zahvaljujući sukobu europskih mediteranskih suverenizama i sjevernoeuropskih suverenizama, pri čemu su potonji optužili mediteranske narode da traže veću slobodu u odnosu na ograničenja koja im je nametnula Europska unija.

I dok su se suverenisti sjeverne Europe pojavili kao vatreni zagovornici strogog poštivanja europskih pravila o porezima i državnom proračunu, pokrete na jugu su nazvali “populističkima”, najviše zbog njihovih ideja koje su u sukobu s interesima naroda sjeverne Europe.

Dakle, tijekom vrlo kratkog razdoblja se ono što se činilo kao nerazdvojni binom, populizam i suverenizam, pretvorilo u nešto mnogo složenije. Uspon osoba kao što je Sebastian Kurz u Austriji, na primjer, ali i isti Horst Seehofer u Njemačkoj, osobito u Bavarskoj, jasno je stavio do znanja da bi mogao postojati i suverenizam bez populizma. U ovom slučaju je populizam postao pogrdna konotacija, politička presuda koju izriču oni koji odlučuju što je ispravno ili pogrešno u ovoj Europi, bilje rečeno Europskoj uniji. Presuda se istovremeno izriče cijelom kulturnom i političkom svijetu koji karakterizira suparničke snage.

To je tako zato što je Bruxellesu, kao i većini EU inteligencije, bilo jasno da se ne mogu nositi sa sve većim zahtjevima za zaštitom nacionalnih granica ili nacionalnim prerogativima.

Dakle, treba jasno povući granicu između  takozvanih “desničarskih populista” i onih koji u krutom europskom političkom okviru stvarno predstavljaju nešto novo. Takozvani “desničarski populizam” je za elite čak postao podnošljiv. To se dogodilo nakon što su sve vlade, čak i one izrazito proeuropske, počele zatvarati granice i regulirati imigraciju na rigidniji način, kako bi zaštitile nacionalne interese neovisno o Europskoj uniji.

Mnogi suverenisti nisu činili ništa drugo nego predstavljali najtvrđe i najradikalnije krilo europske desnice, ali desnice usidrene u sustavu EU. Upravo iz tog razloga nisu mogli biti osuđeni kao populisti, pogotovo ako su se vratili u veliku kuću Europske pučke stranke, ogromno područje koje obuhvaća od CDU Angele Merkel do Fidesza Viktora Orbana.

Ovaj je izbor proizašao iz potrebe, da se spasi što se može spasiti. Europa se bez sumnje mijenja, a to uključuje i promjenu mentalnih shema s kojima pristupamo nekim strankama koje su nove u političkom krajoliku Starog kontinenta.

Ispostavilo se da je populistička “desnica”, koja je tako definirana zbog njezine borbe protiv ilegalne imigracije, duboko ukorijenjena među takozvanim umjerenima, što znači da ju je nemoguće definirati apsolutno “populističkom”. Vraćajući se na primjer Beča, Sebastian Kurz uopće nije čovjek prekida kontinuiteta, što je pokazao svojom osudom Italije za gospodarski manevar Rima.

Sada se etiketa “populista” nastavlja davati svim onim strankama i pokretima koji zapravo predstavljaju ili ekstremno reakcionarne odgovore na europske probleme, ili onim strankama koje nisu katalogizirane u taboru desnice, i to je to. Populisti su sada oni koji žele prekinuti s Europskom unijom, od “žutih prsluka” do radikalne ljevice i najkritičnije desnice. Populisti su i oni koji su podržali Brexit. Populizam je postao sve što proturječi ne toliko Europi koliko međunarodnom sustavu. Sukob suverenista i populista je počeo.

Occhi della Guerra

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
34 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Maja
Gost
Maja
2 godine prije

zajednicko obim strujama jest partijski sistem. SVE polit partije su ali tek donja baza ili sloj u piramidi moci, tik iznad naroda. njihov zadatak jest tzv kabuki kazaliste, zabavljanje, igra s narodima. oni osobno pak odgovorni su visim slojevima piramide moci, koji povlace konce i odredjuju igru. sto je prije bilo lijevo, danas je desno, i obratno. sto je bilo gore, danas je dolje. i tako po pendelskom fizikalnom sistemu, predvidljivo. sve samo teater za mase. koja se vrti oko sebe kao ludi pas i pokusava ugristi svoj rep.

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Maja

Ukoliko postoje dvije opcije koje su se deklarirale kao suverenist i populisti i ako se oni sukobljavaju za dominaciju, onda će pobijediti ona opcija koja ima više novca, mada ja mislim da se obije financiraju iz istog izvora upravo radi iscrpljivanja i zadržavanja postojećeg ststus quo. lažna nada za sve nezadovoljnike i za one koji se nadaju promjenama.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Lijepljenje etiketa drugima i drugačijima nije novi izum i ne postoji od jučer. Političari, teoretičari, politolozi ovisni o sisi politike se u pravilu natječu u izmišljanju i dijeljenju novih etiketa. Nova naljepnica treba biti u skladu s digitalnim dobom i što više sličiti na bar code kako bi ga se moglo skenirati i pospremiti u odgovarajuću ladicu. Etiketiranje je samoobrambeni čin postojećih političkih elita koje na taj način brane svoje osvojene pozicije. Svatko novi koji dolazi s drugačijim idejama koje su potencijalno primamljive većini naroda se nazivaju nepoćudnima, a onda se već po potrebi angažira cijela svita politologa, analitičara, ovih… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Dakle, ako sam dobro razumio. Populizam je jeftina demagogija koja se prodaje pod politiku. Suverenizam je jasan politički plan obrane od sustava, u ovom slučaju EU/NATO. “Suverenizam je političko utjelovljenje zaštite svog identiteta, svojih granica i prerogativa nacionalne države u odnosu na takozvanu “međunarodnu zajednicu”….. Dakle, brkajući ova dva pojma se stvara konfuzija ili se suverenistima zna lijepiti etiketa populista, što je pogrešno. Dok si je populisti sami vole prišivati, često nezasluženo. Oba su koncepta nova, tako da bi ova podjela trebala biti jasnija.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Ovo je vrlo važno. SYRIZA, Podemos, AFD, M5S Liga, Švedski demokrati , škotski SNP, FIDESZ, Pravo i pravda itd itd itd. igrali su na kartu suverenizma, ali su na kraju svi ostali u okviru institucija EU, eura i NATO-a, koje ni najmanje ne misle ugroziti. AfD ne znam. Počeo je kao stranka protiv eura i sporazuma TTIP, tada nije ni bilo migantskog vala…. Orban jeste nešto napravio, ali ne toliko koliko se misli. Otjerao je Sorosa i blindirao granice, i to je sve. Malo, vrlo malo iz perspektive Mađara kao naroda.

Histrion
Gost
Histrion
2 godine prije

daklem, ako je podjela lijevo-desno zastarjela, podjela gore-dolje
nedovoljno definirana, predlažem novu podjelu: naprijed-Nazad !

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Histrion

Loša podela kolega – ja ne vidim napred. Možda sporije nazad i brže nazad.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Šumadinac
Stari moj, iđemo nazad i strmopizdimo se nazad ?

Bumbum
Gost
Bumbum
2 godine prije

…ali su na kraju svi ostali u okviru institucija EU, eura i NATO-a, koje ni najmanje ne misle ugroziti…a kako mislis da bi ih mogli ugroziti kad na drugoj strani imaju represivni aparat, tajne sluzbe i golu silu. Sta da im priprijete olovkom? Evo ti ubili covjeka iz AfD, izvrsioci tamne puti. Sad imaju 2 miliona izvrsitelja koji ce na svaki njihov mig uzeti bezbol palice u ruke…pa ajte vi…

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

POPULIZAM bi bio zalaganje za ideje koje su neostvarive ili se ne žele ostvariti već se prestavljaju biračkom telu da bi se dobila podrška obzirom da ono voli to da čuje. Ukoliko ideje jesu ostvarive i snage koje ih prestavljaju se zaista zalažu za njihovo sprovođenje onda se ne može govoriti o populizmu ma kako ideje izgledale neverovatno. Ako postoji sumnja da su ideje neostvarive tada se može govoriti o utopizmu – stari i već prilično istrošen (razrađen) pojam tako da je bolje uhvatiti se novog koji još uvek može da se tumači na različite načine. Dakle, ako političke snage… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Mislim da je to otprilike poruka i gornjeg teksta. Suverenizam se može poslužiti populizmom, ali treba prepoznati jasnu političku platformu, dok je populizam sam po sebi demagogija i lakše je utvrditi da tu nema ni S od suverenizma.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

“Suverenizam je nešto posve drugo i političko je utjelovljenje zaštite svog identiteta, svojih granica i prerogativa nacionalne države u odnosu na takozvanu “međunarodnu zajednicu”. Već iz ove razlike je moguće shvatiti da ta dva pojma nisu identična.” Mislim da se ovde a posebno u Babićevim tekstovima na suverenizam gleda kao na pozitivnu tendenciju. Da se razumemo, i ja tako gledam ali ne zanemarujem koje se snage za njega zalažu i šta je logičan sled događaja. Loše tendencije su jasne, dobre mogu da se pretvore u loše pod određenim uslovima. Prokletstvo je stalno tražiti te uslove – može da pređe u… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Dobro, ajmo ovako. Gdje prepoznajemo suverenizam? Izvan EU ili Evrope općenito. Rusija? Vjerojatno s visokim postotkom. Iran? Također. Sirija u kojoj u ovom ratu zemlju zajedno brane socijalisti (SSNP), komunisti (Mirac Ural) i njihova milicija Sirisjki otpor koja je obranila Latakiju, nacionalisti svih vrsta (Arapi, Palestinci, kršćani, Druzi….) da ne nabrajam dalje , predugo bi bilo. Dalje? Kina? Sigurno. Indija? Također, kao i Pakistan. Da izađemo iz eurocentričnosti u traženju modela. Ako možemo meditirati i “jogirati” (ne mislim trčati), nešto izvana nam ne bi loše došlo. Ovdje je sve trulo. U tradicionalnoj političkoj močvari više nema ništa živo.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Možemo da gledamo i ovako. Period SFRJ je bio period veoma jakog i pozitivnog suverizma uz vrlo mali nacionalizam. To je bilo isključivo zahvaljujući jakoj disciplini. Padom discipline rastao je nacionalizam kome je osnovni motor bio – suverenizam. Dakle, imamo odličan primer pozitivnog suverenizma ali on podrazumeva i odricanja (razno-razna) na koja stanovništvo neće da pristane a vlast neće da rizikuje. I više nismo dovoljno jaki da bi imali funkcionalan suverenizam. A kad nema rezultata onda se moraju tražiti krivci… Čak i da joj nije namera vlast mora suverenizam da pretvori u nacionalizam. Zato je to bajka kojom će nas… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumy:
Utopizam vodi u Potonizam,
potrebna ronilačka oprema
za pokret:
Dže ronimo?(stara indijanska)

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Ko najbolje roni – ronin?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Ironija!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Idealna ideologija je ”Idealogija”?

Fahrudin
Gost
Fahrudin
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac Prema onome što navodiš, hrvatski saborski zastupnik Pernar je populist, a ne suverenist. Pernar svijesno laže i dodvorava se svojem biračkom tijelu, pa iz tvojega komentara slijedi, da je isti populist. Laže kada govori da zna put za ekonomski prosperitet države, jer nikada nije predložio konkretan i UJEDNO realan prijedlog. Trenutno u Hrvatskoj sve odzvanja od Pernarevog javnog istupa da se gripa liječi vitaminom C. Liječnici tvrde, da to nije točno i upozoravaju na moguće posljedice, ali to njega ne briga i ne pokazuje namjeru, da se ispriča za širenje neistina jer bi time naštetio vlastitom imidžu narodnog čovjeka,… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Fahrudin

@Fahrudin Harod uvek mora da razmišlja, procenjuje. Možda (čak verovatno) Pernar nije u stanju da ostvari svoje priče ali u njegovoj priči ima interesantnih momenata koje ne treba odbacivati. Možda je dobra varijanta iskoristiti ga za prelaz ka nečemu boljem pa kad se pojavi neko bolji – zameniti. I ne samo Pernara već sve naredne. Ako si čitao moje tekstove o direktnoj demokratiji ja to predlažem kao model: uvek kada se pojavi bolji kandidat ili ideja menjaj (ne stihijski, naravno, već posle kvalitetne procene). Danas smo zaglavljeni sa aparatom koji se samo okreće u krug, kadrovi se pomeraju za po… Pročitaj više »

Fahrudin
Gost
Fahrudin
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac
Zanimljivo je, da nemaš problem riskirati sudbinu milijuna ljudi nudeći im nekakvo “prijelazno rješenje”, ali bi vjerojatno poludio, kada bi tebi, pojedincu, netko predložio da operaciju tvojega oka izvede netko tko ne zna operirati ali “se moze iskoristiti kao prijelaz ka nečemu boljem”, dok se recimo ne pojavi pravi kirurg.
Ne, ti ne želiš osobno biti dio takvog eksperimenta, ali ti je Ok eksperimentirati s milijunima.
To je zabrinjavajuće.

Lauda
Gost
Lauda
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Mislim da si dao najjasniju definiciju ove dve nastale struje.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
2 godine prije

Sjeverni su zakopčani do grla a mediteranci mogu goli i bosi?Sumnjam da je to samo radi klime.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  jezevakucica

@ježurka:
Razklimatizam?
Dolje Al Gore!

jezevakucica
Gost
jezevakucica
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Sada ću ga i ja monovolumenom pozvati:
Alo Gore siđi dolje!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  jezevakucica

Sidjji gore!

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Jednostavna podjela ,Ljevica-Liberali-Desnica koja traje od uspostave kapitalizma-socijalizma,dakle vise od 150 godina, zeli se obesmisliti izmisljanjem pomenutih termina i njihovim pretvaranjem(kroz razno razne verbalne akrobacije) u nekakvu politicku ideologiju sa unaprijed zadanim negativnim predznakom.Kad vidite tko izgovara ove termine,a to su odreda danasnje politicke vrhuske (mutirani liberali),onda mozete sa velikom sigurnoscu pretpostaviti
da ta ,od naroda potpuno odvojena elita,pokusava spasiti iskljucivo sebe i svoje materijalne interese,ne birajuci sredstva,od onog sto neminovno dolazi a to je dosada nevidjena drustveno-ekonomska katastrofa.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Mucke

Ne, ili nisam dobro razumio. Dolje , (baza) ljudi trebaju jasnije prepoznati što je populizam, obična bezvezarija koja igra na osjećaje ljutnje, bijesa, čega sve ne, a što je suverenizam s jasnim programom. Ove dvije stvari nužno treba podijeliti. Iako je nekad teško, posebno s biračkim kutijama i strankama. Syriza je obećala NE NE i NE do smrti NE. Čak su na referendumu dobili podršku da idu dalje, makar kruha bili gladni u Grčkoj i sve su izokrenuli u jednoj noći. Tako da.. ne znam što reći.

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije

Nema direktne veze sa clankom ali…
“Šef SOA-e o prijetnjama Mati Radeljiću: Mi to ne radimo, služba ne prijeti smrću”, oni to odrade u tisini; neka saobracajana ili druga nezgoda iznenadno tesko neisljecivo oboljenje i slicni recepti se primjenjuju.

Rijecanin
Gost
Rijecanin
2 godine prije

Ovdje bi svakako trebalo dodati i globalizam kao jednu od ideologija 21. stoljeća.
Čini mi se da bi bolje bilo opisati opreku između
populizam/suverenizam
i
globalizam/konzumerizam

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije

SPAS JE U APSOLUTNOM SUVERENITETU I
INTEGRITETU.SVE OSTALO JE LAZ I PREVARA VLADARA U SIJENI…

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije

Volio bi da portal obradi malo sire ovu kratku vijest:
Aktivisti „Žutih prsluka“ zatražili su od francuskih građana da isprazne svoje bankovne račune i krenu u masovni pohod na banke, prenosi AP.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije

Evo baš čitan članak koji može u ovu temu: Ivica Puljak priko stranke “pametno (?) tužija Pernara za nadriliječništvo.
Dokaz da fakultet nije mjerilo nečije inteligencije. I ne, neću dizat Pernara u visine al stranka pametno je čisti oksimoron.

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Puljak je OK profa i nije u njemu problem. znaš ti u kome je problem.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik