Lov na vještice dosegao vrhunac – Corbyna optužuju da je “suradnik Kremlja”

Jeremy Corbyn
23 komentara

Proteklih mjeseci u zapadnim liberalnim demokracijama svjedočimo nezamislivom povratku “makartizma”, lovu na vještice koji je počeo nakon Brexita, a kulminirao pobjedom Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima. Kampanja se nastavlja u Europskoj uniji, najviše u Njemačkoj i Francuskoj, zemljama u kojima se ove godine održavaju izbori i gdje elita strahuje da će biti pometena s vlasti, ali i drugim zemljama iz posve drugih razloga.

Nedostatak mašte je političku elitu i medije prisilio da posegnu za provjerenom metodom  republikanskog senatora Josepha McCarthya, po kojem je “makartizam” i dobio ime.

U najširem smislu “makartizam” označava neopravdano optuživanje nekog pojedinca, organizacije ili društvene skupine za “subverziju” ili “ekstremizam”. U užem smislu se pod time podrazumijeva antikomunistička kampanja koja se u Sjedinjenim Državama u drugoj polovici ’40-ih i ’50-ih vodila protiv ljevičara, optuživanih da sljedbenici komunističke ideologije SAD nastoje podvrgnuti Sovjetskom Savezu. Senator Joseph McCarthy, je početkom ’50-ih stekao veliki ugled i popularnost senzacionalnim, ali nikada dokazanim optužbama, da američka savezna vlada vrvi od “sovjetskih agenata“.

Paranoici u Washingtonu su grmjeli o “crvenoj opasnosti”, a 1947. godine su usvojeni novi, represivni zakoni usmjerene protiv komunističkih i ljevičarskih organizacija. Istovremeno se vodila bjesomučna propagandna kampanja protiv “crvenih subverzivaca”, koji su kroz formalne i  neformalne čistke protjerivani u tijelima državne uprave, ali i u privatnim kompanijama.

Do jenjavanja kampanje, koja se kasnije nazivala “makartističkim progonima”, došlo je u drugoj polovici ’50-ih, kada je u javnosti postepeno počelo prevladavati mišljenje kako se navodno “suzbijanje komunističke subverzije” izrodilo u nepotrebni lov na vještice i opasno potkopavanje ljudskih prava i sloboda.

Podsjeća li vas pojašnjenje “makartizma” na ono što proživljavamo danas? Cenzura društvenih mreža, javno prokazivanje političara da su “ruski špijuni”, “populisti”, “fašisti”, “rasisti” i “ksenofobi”, sastavljanje popisa “nepoželjnih medija”, bjesomučna propaganda i prisilna “politička korektnost” koja se pretvorila u jedini ispravan način razmišljanja su naša svakodnevica. Posljedica ove prakse je svijet kojem svjedočimo, barem na Zapadu, koji se može definirati kao najokrutniji totalitarizam koji dovodi u pitanje stečene slobode, ali i urođenu ljudsku prirodu. Jučer smo ukratko pokušali objasniti kako to izgleda u praksi kada govorimo o takozvanom “populizmu”, ali su mnogi potpuno krivo protumačili tekst, kojeg su površno razumjeli kao “hvalospjev religiji i nacionalizmu”.

Sporni tekst: Populizam je prirodna reakcija društva na neprirodnu ideologiju globalizma

No, danas ne govorimo od društvu i “običnom čovjeku”, nego o predstavnicima političkih stranaka, i to ne onih desničarskih ili konzervativnih.

Ranije je poznat slučaj napada na njemačku ljevičarku i čelnicu stranke Die Linke, Sahru Wagenknecht, koju je u svibnju prošle godine “antifašistički” aktivist napao jer se suprotstavila imigrantskoj politici Angele Merkel.

Prilikom održavanja stranačke konvencije u Magdgeburgu su “antifašistički” aktivisti tvrdili kako Sahra Wagenknecht “namjerno gazi volju naroda po pitanju izbjegličke krize”, umjesto da “ostane vjerna liberalnim idealima“.

Sarah Wagenknecht se tada suočila s brojnim kritikama, jer je izjavila da silovatelji iz Kölna i svi strani kriminalci moraju izgubiti pravo na boravak u zemlji. Bila je kritizirana i od strane vlastite stranke, koja traži neograničenu ilegalnu imigraciju iz svih zemalja i snažno se protivi deportiranju stranaca, čak i ako počine djela ozbiljnog kriminala, kao što su silovanje ili ubojstvo.

Njemačka stranka Die Linke je nasljednik bivše njemačke Komunističke partije i tisućama svjetlosnih godina je udaljena od “ljevičarskih antifašističkih aktivista” okupljenih u udruge koje financiraju bogati sponzori iz inozemstva, ali i njemačka vlada s desecima milijuna eura.

Ovi samozvani “antifašisti” negiraju postojanje njemačkog naroda, a da pojma nemaju što znanstvenici, posebice teoretičari marksisti pišu o nacionalnom pitanju, povijesti porodice, države i svim pitanjima važnima za društvo i njegovu budućnost. Oni su dobili listu zahtjeva o kojima moraju urlati i zahtijevaju potpuno ukidanje svih graničnih kontrola, ali i da država uvodi raznolikosti u područja koja su još uvijek “previše njemačka”.

Oko ovog se događaja u Njemačkoj vodila polemika, jer se politici Angele Merkel nisu usprotivili Alternativa za Njemačku (AfD) ili anti-islamistički pokret Pegida, nego vrh, nazovimo ih tako, njemačkih “komunista”.

Proteklih mjeseci se sve češće koriste difamacijske i klevetničke taktike iz vremena Hladnog rata, koje podsjećaju na mračno doba američkog “makartizma”.

Jeremy Corbyn je “suradnik Kremlja”

Čelnik britanske Laburističke stranke, Jeremy Corbyn, prošli tjedan je pozvao na okončanje eskalacije napetosti između NATO pakta, Rusije i Europske unije.

“Ne želim vidjeti kako se sve više vojnika raspoređuje na granici između NATO-a i Rusije. Želim vidjeti smanjenje napetosti, ukratko, demilitarizaciju i poboljšanje odnosa na obje strane. Ne možemo se vratiti na mentalitet Hladnog rata”, rekao je Corbyn u intervjuu za BBC.

Izjava čelnika laburista dolazi u vrijeme novih napetosti s članovima njegove stranke u vezi kritičkog stava Corbyna prema raspoređivanju NATO snaga na granici s Rusijom. Kao i Sjedinjene Države, Velika Britanija je znatno povećala svoju vojnu nazočnost u baltičkim zemljama. Naime, London će poslati još 800 vojnika u Estoniju u proljeće, od kojih 500 čine dio stalnog rotirajućeg kontingenta Sjevernoatlantskog saveza.

Kao odgovor na raspoređivanje NATO snaga, Rusija je mobilizirala svoje trupe na granici zemlje, čime su u odnosu na prošlu godinu dodatno povećane vojne napetosti. Prije samo tjedan dana su Sjedinjene Američke Države preselila još 4 000 vojnika u Poljsku, što je najveće razmještanje američkih vojnika u Europi od kraja Hladnog rata.

Međutim, na odgovor na poziv Corbyna za poboljšanje odnosa i smanjivanje napetosti s Moskvom nije trebalo dugo čekati, koji je bio potpuno u skladu s metodama američkog senatora Josepha McCarthya.

Ministar britanskih oružanih snaga, Mike Penning, optužio je vođu britanskih laburista da je ništa manje nego “suradnik Kremlja”, prenosi The Intercept.

“Njegovi komentari ukazuju na to da će vođa Laburističke stranke radije surađivati ​​s ruskim agresorom, nego podržati NATO saveznike. Isto se dogodilo s (nuklearnim) programom Trident, što potvrđuje da se u pitanjima britanske nacionalne sigurnosti u Laburističku stranku ne može imati povjerenja”, rekao je Mike Penning.

Difamacijska kampanja

Ovo nije prvi put da se Corbyna javno prokazuje zbog njegovim antimilitarističkih ideala. Prošlog ljeta je  u sklopu inicijative o razoružanju lider laburista, zajedno sa Škotskom nacionalističkom strankom, zatražio poništenje raketnog programa i izgradnje nuklearnih podmornica, te jasno pokazao da se protivi obnovi nuklearnog programa Trident.

Što se tiče Rusije, Jeremy Corbyn je u nekoliko navrata pozvao na poboljšanje odnosa s tom zemljom, a otvoreno je izjavljivao da je NATO kao organizacija “trebao biti raspušten još 1990. godine, zajedno s Varšavskim ugovorom”.

Iako je znao biti vrlo kritičan prema drugim aspektima ruske politike, kao što je ruska intervencija u Siriji, nakon njegovih izjava je redovito bio napadan od strane britanskih konzervativaca.

Novinar Glenn Greenwald u članku za The Intercept kaže da je ovo ista propagandna formula koja se već desetljećima koristi na Zapadu i protivnike militarizma se izjednačava s nekim oblikom nelojalnosti ili izdaje.

“Ako se netko protivi vojnoj konfrontaciji sa stranim protivnikom, ili se zalaže bolje odnose s njim, onda ga se optužuje da gaju tajne simpatije, pa čak i za podršku stranih državnika, a za mene su sumnjali da aktivno surađujem s njima”, napisao je Greenwald.

“Ova difamacijska kampanja se koristi opet, kao u vrijeme Hladnog rata prema onima koji su zagovarali bolje odnose ili smanjenje sukoba s Moskvom”, kaže Greenwald i podsjeća da je isto bilo s onima koji su se protivili invaziji na Irak, Libiju ili takozvanom ratu protiv terorizma, kada su one koji su podržavali Saddama ili Gaddafija optuživali da podržavaju terorizam.

No, je li Jeremy Corbyn u pravu, ako raspoređivanje NATO snaga na granici Rusije pogledamo u brojkama?

Početkom siječnja je u njemačku luku Bremerhaven stiglo 4 000 vojnika i bit će raspoređeni između Poljske, Bugarske, Rumunjske i baltičkih zemalja. Ova implementacija označava novu fazu u kontinuirane američke prisutnosti u Europi, najveće još od vremena Hladnog rata.

SAD u toj operaciji u istočnoj Europi ukupno planira razmjestiti 87 tenkova Abrams M1A1, 20 topničkih sustava Paladin i 136 borbenih vozila Bradley.

Također u istočnu Europu će biti poslana 10. borbena zrakoplovna brigada, s 50 helikoptera Black Hawk, 10 helikoptera CH-47 Chinook i 1 800 vojnika, te bojna koja se sastoji od 400 pilota i 24 helikoptera Apache.

Tisuće vojnika američke vojske, zajedno s prvom brigadom tenkova, stigli su u Poljsku 10. siječnja. Očekuje se da će u Poljskoj biti gotovo 7 000 vojnika NATO pakta, što je potvrdio poljski ministar obrane Antoni Macierewicz.

Nakon što se Jeremy Corbyn usudio primijetiti da sve ovo vodi u nepotrebno podizanje napetosti, što bi moglo dovesti do sukoba s Rusijom, proglašen je “suradnikom Kremlja”.

Dakle, difamacijska kampanja je u punom jeku i svi koji misle i usude se izraziti stav suprotan onome jastrebova Washingtona i Bruxellesa, ili slučajno podsjete da postoje i vrijednosti izvan onih koje promoviraju samozvani gurui liberalizma su “suradnici Kremlja”, “populisti”, “fašisti”, “rasisti”, “nacionalisti” ili “vjerski fanatici” i potpuno je nevažno pripadaju li lijevoj ili desnoj političkoj opciji. Prema mišljenju “progresivne elite”, to su “remetilački faktori”, “nelojalni ideji europskog jedinstva” i “izdajnici” koje treba oklevetati i izopćiti iz društvenog i političkog života.

Globalizamjeremy corbynJoseph McCarthylaburistimakartizamoptužbapopulizamsarah wagenknechtThe Intercept
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
xyz
7 godine prije

Ako neces podrzati rat/kaos/razaranje onda si agent Kremlja/rusli troll.

An-je
7 godine prije

Odgovor zasto su teroristi ugrozili Deir Ez-Zor je u Russia Today.
– Amerikanci su dali prolaz teroristima iz Mosula.
‘US gave ISIS escape route from Mosul to Syria; now civilians are paying the price’

Koča Popović
7 godine prije

Sarah Wagenknecht nije ustala protiv imigranata kao takvih, nego protiv nasilnika. Protiv fasizma se ne mozemo boriti drugom vrstom fasizma jer postajemo isti kao oni protiv kojih se borimo. Ljevica mora osuditi ideje i politike koje su dovele do migracija i ratova.

Majkl Đordan
7 godine prije

Eno i Kolinda postala agentica Kremlja. Dala intervju Austrijancima u kojem kaže da zapad treba dogovoriti suradnju s Rusijom u Siriji s ciljem uspostave mira umjesto što se konfrontira s njom. Pa zatim danas izašlo da konačno šaljemo veleposlanika u Moskvu… Izgleda da se Kolinda u Washingtonu sastajala s Putinovim emisarima.

jale
7 godine prije

Ne sumnjam da možemo mobilisati preko društvenih mreža barem milion evropljana da s leđa udari po ovoj NATOvskoj žgadiji ako krenu na Rusiju. Makar i kamenjem, lopatama, sikirama i svime šta nam dopadne ruku. Pa nek pucaju, i tako su nam usrali mladost i ovo što je trebala biti naša budućnost, pa obizrom da smo polumrtvaci, ništa ne gubimo, al naša djeca neće živjeti u fašizmu i militantnoj Evropi.

Zvrk
7 godine prije

Zar nije svojedobno N.Babić uvelike kritizirao Die Linke zbog povezanosti s neprofitnim udrugama i obojenim revolucijama? http://www.altermainstreaminfo.com.hr/vijesti/klopka-za-brazil-crvene-i-zelene-njemacke-658..
I onda citat: “Njemačka stranka Die Linke je nasljednik bivše njemačke Komunističke partije i tisućama svjetlosnih godina je udaljena od “ljevičarskih antifašističkih aktivista” okupljenih u udruge koje financiraju bogati sponzori iz inozemstva, ali i njemačka vlada s desecima milijuna eura.”
Stoga je li riječ o kontradiktornosti?

shumadinac
7 godine prije

Ne da više nema levice ni desnice, više nema IDEJE. Više ne postoji grupa ljudi sa zajedničkim ciljem (postoje ali su uglavnom kriminalne ili terorističke). Najveći uspeh kapitalizma je taj da je ubedio ljude da smo svi pojedinačno centar univerzuma i da sve što se oko nas događa treba da ide u našu korist. Kada je neko zatrovan egoizmom taj će gaziti preko mrtvih i živih (ali bukvalno) da bi postigao nešto za sebe. Takav se neće ni sa kim udruživati, svaki sekund njegovog rada mora biti u službi samo njegobog boljitka a ako je negde ipak prinuđen na zajednički rad onda će više snage utrošiti na glumu da radi nego što bi mu trebalo da zaista radi. Ne postoji više empatija ni želja da se drugom pomogne (govorim o OSEĆAJU a ne o želji da lepo izgledamo u novinama). Političari koji su izabrani (ako su izabrani) da rade za… Čitaj više »

dobagan rogić
7 godine prije

Kladim se da će i škotska premijerka uskoro postati “suradnica Kremlja”

nonwo
7 godine prije

Može bit da san potrošija i ono malo suza
Za navodnit dolinu sevdaha i bluza
Svit je tužan, tu nikad neće bit pravde
Za one koji žele samo da žive i rade
I samo vole i smiju se svemu ka vicu
A ja se pitan ima li smisla pravit dicu
Donosit ih na svit di su život i sloboda
Ka roba koju će neki moćnik prodat
Nekad se pitan jel tribalo sve baš tako bit
Pa mislin tribalo je bit kad je proklet ovi svit
Dobri ljudi uvik izvuku deblji kraj
Zato se nadan da postoji pakal i raj
Neki viši sud, Božja pravda
Da presudi i kazni svakog onog gada
Željnog rata i žednog krvi
I kad zavlada mržnja razum nije lijek
I ludilo uvik promijeni tijek povijesti
Ispiše novu, krvavu stranu…
TBF

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI