fbpx

Populisti će možda osvojiti Europski parlament, ali će to biti pobjeda Bannona i SAD-a

luka brod kontejneri

Kapitalizam koji smo oduvijek poznavali, onaj koji je živio od čovječanstva u kojem je bilo 20% dobro potkovanih potrošača i 80% robova koji za njih proizvode, više gotovo da ne postoji. I ne samo to. Danas se 80% robova razvilo i promijenilo svoje ime. Umjesto siromašnih crnaca, smeđih ili žutih sada se zovu tržištima u nastajanju.

I ne samo to. Dok su prije njihova gospodarstva, koja su izvozila sirovine, vrijedila koliko njihova leđa koja za nas uništavali teški radovi, danas vrijede nezamislive brojke. Samo Kina i Indija zajedno proizvode 33 000 milijardi dolara roba i usluga, a EU usporava i proizvodi 21 000 milijardu dolara, dok Sjedinjene Države, koje su nekada bile stup globalnog gospodarstva, proizvode 19 500 milijardi dolara godišnje.

Sedam glavnih tržišta u nastajanju, a to su Brazil, Kina, Indija, Indonezija, Meksiko, Rusija i Turska, gotovo su udvostručili svoju ekonomsku moć, dok udio zemalja skupine G7 u postotku globalnog BDP-a dramatično pada. Prema studiji poznate konzultantske tvrtke PwC, u prva 32 gospodarstva sljedećih petnaest godina biće 20 tržišta u nastajanju, a Kina i Indija će nadmašiti SAD. Skromna i eurom devastirana Italija će pasti čak ispod Vijetnama, Filipina, Južne Koreje, Irana i Pakistana.

Štoviše, očekuje se da današnja kriza u nastajanju već skriva uobičajeni skok za spekulativne i proizvodne djelatnosti, uz astronomski profit za ulagače. Naravno, tamo gdje država ne smije intervenirati i nevidljiva ruka tržišta čini što joj je volja.

Poanta je da će ljudi s cipelama od 5000 dolara koji se sada nalaze na Manhattanu, Hong Kongu, Davosu ili Frankfurtu i dalje uzimati novac, ali za razliku od prije samo nekoliko godina si više neće mogu priuštiti da vrijeđaju crne, smeđe ili žute robove. Optužbe, ili čak sumnje za rasizam je jedna od posljednjih stvari koje žele u svijetu.

Sve što treba je naslov u The Wall Street Journalu koji insinuira rasističke primisli nekoga od ulagača i za nekoliko minuta će ostati bez milijardi. Nemilosrdni proglas bi odjeknuo kao etikete rasizma i ksenofobije koje se danas prišivaju vladama koje se protive imigraciji, ali bi se čuo diljem svijeta.

Wall Street, USA, banke, berya, novac

Europske zemlje su još uvijek bogate, sa značajnim plijenom u privatnoj imovini, što među međunarodnim ulagačima potiče velike apetite. Drugim riječima, ovdje će se nastaviti poslovati, ali s niskim profilom. Ali se sve promijenilo na gore i bez lijeka, posebno nakon što su se neki europski suverenisti povezali sa  Steveom Bannonom. To je neodgovoran politički čin, jer Bannon ovdje nije došao da oslobodi europske narode, nego da se stvore uvjeti za prijenos europskog kapitala u SAD.

Tržišta planiraju svoju budućnost, uključujući političku, ali ne u nekoliko glupih mjeseci kao Europljani, već za 10 ili 30 godina. Sada međunarodni investitori, nakon gore spomenutog nepopravljivog preokreta, gledajući dobro na tržišta u nastajanju “crnaca, smeđih i žutih” i odabiri sugovornike koji neće završavati na naslovnicama The Wall Street Journala ili Bloomberga kao “populistički rasisti”. Oni to ne moraju ni biti, ali će ih se takvima prikazati.

Da budemo jasniji, “Big Business” su neće udati za kratkoročni trijumf 2019. Bannona i njegovih prijatelja u EU. Ostat će mirno na površini i financirat će nagli pad populista i povratak uobičajenih poslušnika.

Povijest pritisaka na stranke od strane lobista i tržišta, uz financiranje, međusektorsku potporu, rad na medijskom uvjeravanju, akademski i posebno ekonomski terorizam usmjeren protiv birača su poznate taktike. Centar će se u sljedećih 5 do 10 godina vratiti, ali pitanje u kakvu Europu.

Problem je što ni “populisti” i “suverenisti” u usponu, iako treba definirati tko pripada jednoj skupini, a tko drugoj, zapravo ne namjeravaju poduzeti radikalne korake. Eurozonu nitko ne namjerava ozbiljno potkopati, kamoli minirati. Mnogi su uvjereni da više nitko ne može zaustaviti “populizam”, ali bez konkretnih mjera i važnih odluka će se ovaj fenomen istopiti sam, kao snijeg na proljetnom suncu.

Zašto? Iz prostog razloga što su europske zemlje podređene dolaru i Washingtonu. A političari? Oni će se ponašati kao miševe koji skaču s broda.  Vrlo je malo onih koji shvaćaju da se iza već opisanih epohalnih postkapitalističkih manevara događa nešto još nečuvenije. Europljani se i dalje slijepo drže grupe FAANG, koju čine tehnološki divovi Facebook , Apple,  Amazon, Netflix  i Google, ali ne vide da se na Istoku uzdižu divovi poput Alibabe, Tencenta, Huaweija i da s druge strane planeta tisuće drugih i sličnih kompanija niču posvuda. Umjesto da se fokusiraju na Istok, naši “populisti” i “suverenisti” se  drže za skute velikog svjetskog hegemona.

Međunarodni transportni "Koridor sjever-jug"

FOTO: Međunarodni transportni “Koridor sjever-jug”

Koju je mjeru donijela ijedna populistička ili suverenistička vlada ili vladajuća stranka a da je bila protiv volje Washingtona? Sankcije Rusiji se redovito produžuju. U križarskom ratu protiv Huaweija su se također zbili redovi. Odluke i izjave koje se tiči Sirije, Irana i Iraka također. Venezuela? Nitko nije jasno i glasno rekao da se radi o ekonomskoj agresiji i pritisku na suverenu zemlju. Nekakve stidljive polumjere, poput uspostave još uvijek nefunkcionalnog platnog sustava za poslovanje s Iranom, nisu vrijedne spomena.

Nije vrijedno spominjati ni tvrdoglavost Njemačke koja mora izgraditi “Sjeverni tok 2” ili će se suočiti s još većim usporavanjem rasta, možda i recesijom. Usput, ove male korake čine zemlje u kojima na vlasti nisu protestne stranke, a tamo gdje jesu, poput Italije, ne čini se ništa. Čak i Viktor Orban gleda da se vagon Fidesza ne odvoji od vlada Europske pučke stranke, a Poljska je s “populistima” stranke “Pravo i pravda” preuzela ulogu Velike Britanije, “trojanskog konja” Washingtona u truloj EU.

Međutim, tehnološki divovi postupno stječu ključeve života na planeti u svakom polju, od financija do medicine i komunikacija, od civilnog i komercijalnog prijevoza do energije i sirovina, od sektora nekretnina do obrane i hrane, i tako dalje unedogled.

Tehnološki divovi to mogu učiniti jer su upravo oni, a ne stari industrijski kapitalizam, patentirali gotovo sve što je u proteklih 20 godina stvoreno na Zemlji. Njihova neograničena moć je probila atmosferu širenjem umjetne inteligencije. To je sjajno, jer samo inteligencija pokreće čovječanstvo, a tko će njome upravljati, taj će kontrolirati svijet.

Viktor Orban

FOTO: Viktor Orban

U tom smislu, populizam i suverenizam imaju potencijal da se razviju u novu crtu obrane naših ustavnih prava pogaženih od strane EU i Washingtona. Ali u svjetlu odvratne izdaje politički korektne ljevice i okretanja takozvane “desnice” jednom Stevu Bannonu sada je to besmisleni marš bez ikakvog cilja. Tko je krivac?

Moglo bi se reći da je to Matteo Salvini i njegova beskrajna ambiciji da postane vođa populizma EU, zajedno sa svjetski poznatim zlom koji nikada nije i neće raditi protiv Amerike. Sada se stvara populistički tabor za ono što će biti nesigurna europska pustolovina koja je predodređena da u nekoliko godina postane ruglo povijesti.

Ka Istoku se nitko ne usuđuje okrenuti, a Manhattan, Davosu i Frankfurt, uz grupu FAANG, sigurno će heretike, zajedno s narodima koje predstavljaju, pogušiti u plinskoj komori imena Eurozona. Za mahnitu glupost proglašenja “pobjede za nekoliko mjeseci” na europskim izborima, europske narode će kazniti oni koji budućnost planiraju za 10 ili 30 godina. Oni naziru 100% kisika kojeg udišemo, a da naše političke elite nisu osigurale rezervne boce na Istoku.

S takvim pristupom naših populista i oružjem kojeg imaju, tržišta i tehnološki divovi ne mogu izgubiti. Najglasniju laž ikada ispričanu narodima da njihovu volju nitko ne može pogaziti nam priča tko…? Populist Salvini i njegov prijatelj Bannon.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
35 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

bolje I benon nego soroš.

ps. usaid I soroš sponzoriraju teroriste

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

eu kolonija Pa za sad je, na Google, Youtube, Facebook će bit banirani antisoroševci, a podstaknuti bannonovci . . . jednostavnije rečeno za sad nas više za jaja drži Soros nego Bannon, antife koje nemaju veze sa antifašizmom su nasilniji od svih neonacista . . .

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Moreno

ispravak: antibannonovci umisto bannonovci

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Moreno

@Moreno:
Pobijeda BANNANA ?
klizavo

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  Moreno

slažem se. soroševa politika je prisutna 20 godina u našim životima I medijima

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

A zašto ne potjerat i jednog i drugog. Po kojoj logici jedan mora biti ovdje?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

zašto se preko 20 godina soroš ovdje vucara. uz čiju podršku. zašto je benon sada postao problem kada soroš upravlja europskom unijom 20 godina. neznam zašto se uopće benon stavlja u istu ravan sa europskim suverenistima kada europski suverenizam ima dosta dužu povijest. na kraju krajeva benon se zalaže za… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Ti stvarno vjeruješ da se zalaže za 2izolacionizam”?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

a ti vjeruješ stvarno da će ti ovi soroševci iz europske unije donjeti prosperitet a ne rat ps. neznam otkuda ti ideja povezivati samonametnutog benona sa europskim suverenistima od kojih se većina zalaže za bolju suradnju sa rusijom. s druge strane veze soroša I ovih što upravljaju europskom unijom su… Pročitaj više »

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

naslov je kriv
trebalo bi napisati:

Suverenisti će osvojiti Europski parlament!

populisti su stari olinjali psi bez zubiju koji samo laju a ne grizu

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

kaj nije Benon bio djelatnik Goldman Sahsa? čisto da se zapuše na hladno.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Za pisanje o događanjima ovakve prostorne i vremenske širine i dubine treba imati više znanja i dubine promišljanja od autora ovog članka. Previše pojednostavljeno i projekcije pravljene na temelju savremenih događanja, njihovih uzroka i poaljedica. Ljepo je vjerovati u svoju sposobnost uvida i predikcije no ne treba se osjećati pre… Pročitaj više »

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

upravo zlonamjerni soroševci imaju potrebe povezati suvereniste I sad-a. orban je u mađarskoj pobijedio na izborima dok se još nije ni čulo za benona dok je istovremeno soroš imao svoje I sveučilište a ne samo think thank ngo I medije.sve europske suverenističke stranke su nastale prije benona. benon se samo… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Vjerojatno bi ih htjeli povezati oni da se ne bi sami povezali.
A drugo, nadaju se da će nametnut i preusmjerit mišljenja.
Neznam ima li razloga za optimizam, jer mi vidimo samo površinu suverenističkih pokreta, no – možda nađu snage i pameti da redefiniraju eu.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  Lucija

kakvi god suverenisti bili ne mogu biti gori od ovih američko soroševih plaćenika koji upravljaju europskom unijom. za dvadeset godina su dali nekoliko tisuća milijardi eura američkim bankama. dali su nekoliko tisuća eura za američko oružje I za borbu za američke nacionalne interese. primili su milijune terorista I migranata.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Nije valda trebao da piše tomove da bi ti bio zadovoljan….šta tebi nije jasno posle čitanjaovog po tebi siromašnog članka.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Siniša

Siniša Pokazala je praksa da su predviđanja na razini 10 godina ( sa strane veoma ozbiljnih instituta koji se bave projekcijama budućnosti imaju točnost 5%. Ne treba mi elaborat. Mogu biti tri suvisle rečenice no da stoje . Iz teksta se vidi naćin razmišljanja mislioca. S malom ogradom od svoje… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Mene je iznenadilo da u clanku da se ocekuje da ce centar moci i za 30 godina biti jak kao do sada. U proteklih 10 godina svi smo posmatrali kako mu opada moc. Proces je toliko brz da se moze posmatrati na dnevnoj bazi. Nekadasnje velesile Spanija i Portugal su… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Tkz populisti neće osvojit većinu u EU parlamentu. Sad definicija populizma je rastezljiva, pa ako se tu stave i tkz suverenisti ništa se ne dobiva. Prava podjela bi bila prema sistemu odnosno koliko su neke stranke sistemske, a koliko antisistemske, to bi se moglo gledat koliko je neka stranka globalistička… Pročitaj više »

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

U kompanijskom časopisu Er Kine, na engleskom i mandarinskom jeziku, navodi se da je London generalno bezbedno mesto za putovanje, ali da je neophodan oprez prilikom ulaska u područja naseljena Indijcima, Pakistancima i crncima. Er Kina, čiji avioni lete dva puta dnevno na relaciji Peking-London, nije želela da komentariše kritike… Pročitaj više »

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Tko je što napisao i kome, je poradi toga, upućena kritika

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Britanci se zalili Kineskoj ambasadi na časopis, hteli da kazu da u Londonu u tim kvartovina nije tako kako pise u časopisu. Dva puta dnevno Kinezi lete za London, to je kao lokalna linija. Distance To Beijing From London is: 5060 miles / 8143.28 km / 4397.02 nautical miles Kao… Pročitaj više »

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
2 godine prije

Kako Italije ništa? Pa jučer je CNN pisao da Italija pristupa Kineskom Belt & Road, da se očekuje potpisivanje ugovora sa Xjinpingom u Travnju, kada bude u posjetu Rimu. Talijani kažu da su oni historijski na “putu svile” ka Kini. Nebi se baš složio sa člankom, poantom teksta Babića, ovaj… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Ma Putu svile će pristupiti i Hamburg i Rotterdam , ne samo Italija. Za Salvinija je do sada jedino što je napravio “kontra” što je zabranio ulaske brodova s migrantima u talijanske luke. Jedno veliko ništa. Napravio je rupu u površini vode. Meni se glasna obećanja, a malo učinjenog općenito… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

ovo je općenito razmišljanje svih “disidentskih” politologa i intelektualaca koji su podržavali Ligu/M5S u rušenju izdajnika Renzija. Lijepo je maštati i reći ne dirajte ih, oni su jedini napravili nešto? Što? Imaju pravo veta, imaju poluge u EU za blokadu , ako hoće, cijele te nakaradne tvorevine, Tko je to… Pročitaj više »

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

što se tiče puta svile I italije prati informacije na tu temu u narednim danima. italija priprema da se pridruži putu svile.

Miki
Gost
Miki
2 godine prije

Nadam se da hoće prava desnica pobediti na EU izborima, samo sumnjam jer se počelo svuda pa i na zapadu krivotvoriti izbore u korist ljevice.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Miki

tzv desnica je gore samo uz dozvolu (reziju) svj. globalisticke elite. krah je odavno pripremljen, i za njega ce optuziti tzv desnicu. i preko bare i u evropi. sistem je u raspadu. znaci po svuda.

Tom
Gost
Tom
2 godine prije

Nisam ni procito tekst odma kazem jebes amerkanjskog banona
Imamo mi svog orbana amere potjerat iz evrope
Ameru nemos vjerovat bio lijevi ili desnisvi oni sluze istog vraga

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Zanimljiva mi je teza da ce “Populisti i Suverenisti” staviti Evropske drzave pod skute SAD? U debeloj vecini drzava EU na vlasti su vec par decenija liberali,pa zvali se oni CDU,SPD,HDZ ili kako god.U tih par decenija isti su uspjeli napravit od EU cistu politicku marionetu SAD-a i usput ekonomski… Pročitaj više »

milan
Gost
milan
2 godine prije

Babić ,kao i uvijek na visini! Sami nastavak napisanog ide kao zaključak da je Crkva uspijela nakon 2000 godina, konačno i razvojem tehnologija, koje uostalom su na početku onoga što čeka čovječanstvo, zombirati čovjeka i vratiti ga “Bogu”, čitaj majci Crkvi. Sam povratak ide kroz odricanje od svijesnosti i odricanja… Pročitaj više »

PEROTUNGUZ
Gost
PEROTUNGUZ
2 godine prije

FAANG ? A niko ne prica o tome da je AIRBUS obustavio proizvodnju A380

Jole
Gost
Jole
2 godine prije

Ovaj put je Babić profulao i iz njegovog teksta se ne može prežaliti potpuna propast ljevice koju bih nazvao kvaziljevicom.Ono što Babiću nije sasvim jasno je da neovisno o tome kako nazvali gospodarsko-politički model koji se gura,a ja ga zovem neoliberalni korporativni fašizam u pozadini svega je opet duboka država.U… Pročitaj više »

Aga
Gost
Aga
2 godine prije

Europa je izgubljena kad je balkan europski stit pustila da se unisti urusi raseli i da bijela kuga ga uhvati zbog pohlepe europe. Europa je stara baba ,dopustila i financirala ratna balkanskom poluotoku. Europa baulja bez cilja.

Zigi
Gost
Zigi
2 godine prije

” S takvim pristupom naših populista i oružjem kojeg imaju, tržišta i tehnološki divovi ne mogu izgubiti. Najglasniju laž ikada ispričanu narodima da njihovu volju nitko ne može pogaziti nam priča tko…? Populist Salvini i njegov prijatelj Bannon.” Mora da mi nešto promiće jer neznam na koga to autor misli… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik