Njemački kancelar navodno razmišlja o povlačenju podrške za Sjeverni tok 2 u slučaju rata Rusije i Ukrajine

Olaf Scholz
33 komentara

Olaf Scholz je u srijedu preuzeo kancelarsku funkciju od Angele Merkel, nakon septembarskih izbora i pregovora koji su omogućili njegovim socijaldemokratama, Slobodnoj liberalnoj demokratskoj partiji i Zelenima da formiraju koaliciju. Socijaldemokrate i njihovi partneri iznijeli su različite stavove o gasovodu Sjeverni tok 2.

Kabinet nove Scholzove vlade podržava Sjeverni tok 2, ali bi mogao da zaustavi projekat u slučaju hipotetičke „ruske invazije na Ukrajinu“, piše Financial Times, pozivajući se na izvore za koje se kaže da su upoznati sa stavom nove vlade.

Zaustavljanje Sjevernog toka 2 je jedna od opcija koje Njemačka i zapadne sile generalno razmatraju ako tenzije u Ukrajini eskaliraju u rat.

Scholzove socijaldemokrate u velikoj mjeri podržavaju megaprojekat energetske infrastrukture vrijedan 10,5 milijardi dolara, smatrajući ga blagodati za njemačka preduzeća i energetsku bezbjednost pošto se centralnoevropska elektro industrija udaljava od nuklearne energije i energije iz uglja. Međutim, sadašnji i bivši zvaničnici u Moskvi, koje FT citira, strahuju da bi Scholzovi koalicioni partneri Zelene stranke, koji su se dugo protivili gasovodu u prošlosti, mogli da poremete radove.

„Sjeverni tok 2“ je tehnički završen i spreman da počne da pumpa gas u Njemačku – odakle može da se prenosi gasovodima dalje na zapad i jug. Međutim, za gasovod je prvo potrebno regulatorno odobrenje njemačkih i regulatora Evropske unije.

Završetak projekta je ranije odložen više od godinu dana nakon što je Washington zaprijetio da će uvesti sankcije evropskim kompanijama uključenim u njegovu izgradnju, što je navelo veliku švajcarsku firmu za polaganje cijevi, osiguravatelje, dobavljače i druge da se povuku. Ruski energetski gigant Gasprom se trudio da završi projekat, pri čemu je posljednji var završen u septembru, a jedna od dvije linije napunjena gasom u oktobru.

Završetak „Sjevernog toka 2“ dolazi taman na vrijeme za snabdijevanje Zapadne Evrope gasom zbog nestašice i skokova cijena izazvanih rezervama nižim od uobičajenih u podzemnim skladištima gasa u regionu. Međutim, neophodnost regulatornog odobrenja dovela je do zabrinutosti da bi protivnici projekta u Berlinu ili Briselu mogli da produže proces odobravanja do proljeća 2022. i do kraja grejne sezone, što znači da će preovladati nestašice i visoke cijene.

Njemački mediji su izvijestili da se suočava sa pritiskom američkih saveznika Berlina na Sjeverni tok 2. U pokušaju da poboljša njemačko-američke veze poslije Trumpa, Bidenova administracija se u maju složila da ne uvodi nove sankcije Sjevernom toku 2 i njegovom operateru sa sjedištem u Švajcarskoj, Sjevernom toku 2 AG. Sporazum zahtijeva od Berlina da uvede ograničenja Rusiji i ograniči njen izvoz energije „ukoliko Rusija pokuša da iskoristi energiju kao oružje ili izvrši dalje agresivne radnje protiv Ukrajine“.

Zapadni zvaničnici i mediji pojačali su tvrdnje posljednjih nedelja da se Rusija možda sprema za vojnu invaziju na Ukrajinu koncentrišući trupe na granici. Moskva je odbacila optužbe i optužila vladu Zapada u Kijevu da pokušava da silom riješi zamrznuti građanski sukob u istočnoj Ukrajini.

Najnoviji izvještaji zapadnih medija o mogućim ruskim „planovima invazije“ počeli su da kruže u novembru, kada je Politico objavio satelitske fotografije koje navodno pokazuju koncentraciju ruskih oklopnih snaga „na granici sa Ukrajinom“, ali zapravo prikazuju vozila i opremu za podršku u Jelnji, u Smolenskoj oblasti, oko 250 km sjeverno od Ukrajine i preko 800 km od zone sukoba na istoku Ukrajine. Izvještaj se od tada proširio na tvrdnje o kretanju desetina ili čak stotina hiljada ruskih vojnika blizu granice, kao i na sugestije da bi Moskva mogla da započne napad u januaru.

Ranije ove nedjelje, ukrajinski opozicioni političar Ilja Kiva upozorio je da Kijev i njegovi zapadni pokrovitelji možda pripremaju neku vrstu provokacije protiv Rusije krajem sljedećeg mjeseca, sa provokacijom koja će „ubiti dvije muve jednim udarcem“ i dozvoliti Zapadu da nametne nove sankcije, pomažući Kijevu da „otpiše svoje neuspjehe, glad i hladnoću na račun rata“.

Odnosi Rusije i Zapada ozbiljno su se pogoršali početkom 2014, nakon što su ultranacionalističke i prozapadne političke snage u Ukrajini pučem svrgnule demokratski izabranog predsjednika zemlje. Vlasti u većinskom etničkom ruskom regionu Krima organizovale su referendum na kojem se poluostrvo odvojilo od Ukrajine i ponovo se pridružilo Rusiji. U proljeće 2014. Kijev je premjestio vojne snage u Donbas kako bi pokušao da slomi lokalne snage za nezavisnost organizovane nakon puča. SAD i EU optužile su Rusiju za nezakonitu „aneksiju“ Krima i tvrdile da Rusija ili ima trupe u otcijepljenim dijelovima istočne Ukrajine ili vojno podržava region. Moskva je odbacila optužbe.

njemačkaOlaf ScholzrusijaSADSjeverni tok 2ukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Goran Savic
2 godine prije

Tako je, duvajte u prste kad vam bude zima

Poznavalac prilika
2 godine prije

Pa dobro. Rusima će ostati više plina za prodaju Kinezima, a švabure nek se griju gledajući slike ovog bezličnog ćate i njegove semafor bagre koju su si izabrali.

Kažun
2 godine prije

Imali su upustva kako se grijati u slučaju nestanka struje .Cijela porodica u jednoj
sobi,PVC šator i dvije ili svjeće,štedljivo ko Škhoti.Unutar PVC šatora.
‘U divljini s Bearom Gryllsom’

Realno
2 godine prije

Znaci ako, ono ako, dodje do sukoba izmedju Ukrajine i Rusija , EU ce sama sebi presjeci dovod nafte i plina iz Rusije. Ovo je dobar blef ili gl oo post ovih politicara.
Nazalost rata nece biti zato jer Rusija nece prva dok god ima sanse da nece NATO preko Ukrajine na rusku granicu.
Uostalom EU je sporedna, beznacajna, sve konce u svojim rukama drzi Amerika.

m.ivanisevic
2 godine prije

Neka povuče podršku, šta čeka?

ledeno doba
2 godine prije

Scholz ustvari nekarizmatični smotanko i “dobričina” je samo postavljena marioneta, za finalni showdown plandemije… Kabala ga je gurnula i gurnuti će ga kao žrtvenog jarca, kad pođe po zlu… za njih…Možda je moguće da ipak prije toga kidne, kao što su u austriji kidnuli, kolege mu Kurz i Schellenberg… Koji, to je sasvim očigledno, znaju da će biti velikog belaja, i ne žele okončati kao Musolini 1943… zato su na vrijeme kidnuli..Kurz je očito sam sebi namjestio aferu, da bude “prinuđen na ostavku”, a Schellenberg se već nakon 2 mjeseca sam usrao.. i dao ostavku. Moguće da i Scholz na sličan način, prijevremeno utekne, dadne ostavku ili nešto slično. Jer sada počinje prava frka i za samu kabalčad.. A moguće je, da ipoak, kao dhebil, postavljena marioneta ostane do gorkog kraja i da na koncu završi kao Musolini.. Da ga kabala gurne kao žrtvenog jarca.. jer Scholz ustvari nije takav… Čitaj više »

Boba Lazarević
2 godine prije

Fino, onda će se Nijemci grijati na drva iz parka.

ledeno doba
2 godine prije

novo dresirano dijete Klausa Schwaba, dresirano u onom istom “new young global leaders forum” u okviru WEF-a, kao i Jens Spahn, je mlađana čelnica Zelenih, Annalena Baerbock, koja je u novoj vladi dobila mjesto ministrice za vanjske poslove, a tako automastki i položaj vicekancelarke. Kabalino dijete, kabala je vjerojatno priprema za narednu kancelarku..
Može se reći da je ovdje neka slična priča kao i u SAD-u.
Dakle, tamo je Biden, ostarjeli, senilni smotanko.. a stvarna gazdarica treba biti Kamala Harris, koja ga treba naslijediti jednog dana..
ovdje je Scholz, nekarizmatični smotanko, sa imidžom “dobričine” na valijumu.. dok mlađana dresirana, Baerbock, treba jednoga dana uskočiti na mjesto kancelarke

tbolo
2 godine prije

Njemacki zeitungi javljaju da ce ovaj Scholz jace sljediti Ameriku da se izolira Kina

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Prilično zanimljivo…
Rusija je nekad bila neprijatelj Zapada, jer je bila komunistička.
Rusija je sada neprijatelj Zapada, jer nije komunistička…

P.S.
Zahladilo…
Tko neće ruski plin, a rado bi da je jeftin…
Tko se uzda u Sunce i vjetar, molekule demokracije…
Grijat će se trčeći po stepenicama ili oko kuće.

Zahladilo…
On je ljubi nježno, dok ona topi čvarke…
Znaju li vlastodršci da su i čvarci poskupili?

Max
2 godine prije

Američke pudlice.

Njemi Svjedok
2 godine prije

Dolaskom Ampel – Koalicije u Njemackoj – sa svim ovim kripticima Njemacka stavlja tacku na svoju povjest.A iza sebe imaju gomile skandala sa novcem i proneverama.

Brorik
2 godine prije

Za sada je zaustavljen njemacki Drang nach Osten, Njemacka je nemirna, vrazija, provat ce ponovo, tako im je u DNA

2 godine prije

Kao prvo ova vlada neće sastaviti ni godinu dana jer su liberali uvjek bili alavi i to će dovesti do sukoba sa ostatkom koalicije a kao drugo sve i da zaustave ST 2 ba šta će se grijati Njemačka…na ćumur iz Kreke i Zenice,znači ovo te debiloidna šuplja priča na koju ne bi nasjela ni najveća dalabu

nessy
2 godine prije

Najveci strah USA, ne bez razloga, je poboljsanje odnosa i ne daj Boze, drzavno partnerstvo izmedju Rusije i Njemacke. Svakome, pa cak i poluinformiranom citatelju je jasno da danasnja moderna Rusija, uz svoje sirovine, u partnerstvu sa visokotehnoloskom Njemackom, vlada svijetom. USA, Kina i Indija mogu samo ljubomorno gledati u tom slucaju. Dovoljno je povrsno procitati izvatke iz “The Geographical Pivot of History‎”‎, Sir Halforda McKindera, da sve sjedne na mjesto. Nazalost, tako nesto se nece uskoro dogoditi, jer USA upreze nezanemarive snage da bi to sprijecili. Ovaj jadnik sa slike gore je samo jos jedan pijun, koji slusa (koga vec, to svi znaju), a dobrobit vlastitog naroda i nacije, bas mu i nisu prioritet.

POLITICKI NEKOREKTAN
2 godine prije

….grejat ce se na gorucem rajhstagu…nego gledam tu sliku ,pa ne mogu da skontam jel to dupe ili glava…

tihobl
2 godine prije

Ne vjerujte politicarima kad lazu. U slucaju rata u Ukrajini prekida se transport preko Ukrajime. Nedostatak je toliki da svabe nemaju drugog izbora nego preko noci izdati sve dozvole za ST2. Zeleni i anglofili mogu da prde u ladnu vodu, ali kad im dodje delegacija privrednika i izvuce usi radice kako im se kaze.

Brkan
2 godine prije

Zar Svaba da koristi taj smrdljivi, maligni, ruski plin, kad ima “molecules of US freedom”?
Keinesfalls!

abc
2 godine prije

Zapadne hijene nemaju više čime ucjenjivati Rusiju. Rusija je postala samodostatna država i izuzetno jaka u vojnom smislu. Mogu švabe samo da popuše Putinu onu stvar….
Švabe maštaju o tome, da Sloveni počnu ratovati među sobom ali Rusija se tako nešto neče upuštati. Zaštiti če svoje ruske enklave i ako treba u njima namjestiti svoju vojsku. To važi prije svega za Donbas.

Ivan Grozni
2 godine prije

E Scholtz sitomak u glavi sav ustrepri kada Budan s onu stranu Atlantika prdne, boji se da se ne usere i kontaminira cijenu Evropu.

Scorpiorex
2 godine prije

Nema Sholtz Stoffe za Bundeskanzler, mozda Austrije,al Njemacke? Trazi se superteska kategorija,kao licnost i karakter ,posmatramo

xdalo
2 godine prije

Merkel je napravila kaos u Europi, pravljeci obojenu revoluciju u Ukrajini i Bjelorusiji, sad se ku-rvet-ina povukla

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI