“Evropa bi trebala primijeniti isti pristup”, kaže vrhovni zvaničnik EU koji podržava Twitter u “ratu” s Trumpom

Twitter vs Trump-EU podrska
12 komentara

Twitter je dobio neočekivanu podršku u ratu za provjeru činjenica sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Potpredsjednica Evropske komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova, rekla je da tačno takav pristup treba Evropi.

Jourova, koja vodi blok protiv dezinformacija, umiješala se u spor između Trumpa i Twittera, hvaleći uslugu trenutnih poruka za “promociju činjenica”, umjesto potpunog sklanjanja tvitova predsjednika.

„Podržavam reakciju Twittera na tvitove predsjednika Trumpa“, rekla je ona tokom konferencije za novinare. „Nisu ih izbrisali. Svi ih možemo vidjeti. Oni su pružili informacije provjerene činjenicama i promovisali činjenice.” Jourova je otišla dalje, rekavši da svi, uključujući političare i najviše zvaničnike, „treba da budu odgovorni“ provjerama činjenica.

Do toga dolazi dok EU pojačava svoje napore u borbi protiv dezinformacija. Evropska komisija poručila je da bi platforme putem interneta, poput Twittera ili Facebooka, od sada trebale da daju mjesečne izvještaje o svojim postupcima, kako bi promovisale autoritativni sadržaj i ograničile širenje pogrešnih informacija, posebno u vezi sa pandemijom Covid-19.

EU takođe planira da pruži veću podršku raznim provjerama činjenica, istraživačima i „nezavisnim medijima“ u okviru svoje kampanje protiv dezinformacije. Takođe želi da više internetskih platformi prijave svoj kodeks ponašanja, pri čemu je kineska video aplikacija TikTok posljednji dodatak listi koji već uključuje Google, Facebook, Mozilla i Twitter.

Ranije je Jourova podijelila svoje divljenje zbog „hrabrog“ stava Twittera, ističući da je gigant društvenih medija „uradio na američkoj teritoriji i nasuprot američkom predsjedniku ono što mislimo u Evropi“.

Krajem maja Twitter je označio nekoliko tvitova Donalda Trumpa o tome kako bi glasački listići putem pošte navodno mogli dovesti do masovne prevare. Dodali su link „saznaj činjenice“, koji je korisnike usmjerio na zbirku glavnih medijskih priča, označivši predsjednikove izjave kao neistinite.

Taj potez izazvao je žestok odgovor Trumpa koji je Twitter optužio da guše slobodu govora. On je potpisao izvršno naređenje kojim želi razbiti navodne političke pristranosti firmi na društvenim mrežama i lišiti ih zaštite od parnica.

Kampanja Trump 2020 najavila je odustajanje od svih reklama na ovoj platformi društvenih medija. A neke medijske kuće obrušile su se na Twitter, optužujući kompaniju da je prekoračila granice.

Međutim, Trumpova reakcija nije obeshrabrila Twitter. Kasnije je firma jedan njegov tvit gdje veliča žestok odgovor na nerede u Minnesoti, označila kao “veličanje nasilja” i kršenje pravila platforme.

Donald TrumpeuProvjera činjenica
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
zgrl
3 godine prije

Twitter je govno beskonačne veličine.

Mateja
3 godine prije

Ga bodo odstranili, tako kot so onega iz Burundija?

Trump bo fentan
3 godine prije

Trump bo fentan, kot je bil bivši šef Burundija in Hessenški financ minister.

Dopizdilomi
3 godine prije

Samo recipročno i odoše ameri u ….. jer oni ne mogu uspjeti i napredovati ako su jednaki s drugima. Oni moraju krasti i iskorištavati.

Borik
3 godine prije

Tražiti će ospođa drugi posao.

Istrazuj
3 godine prije

A vidi joj se po faci da je odvratno tiransko totalitarno djubre.
Radi sto joj narede iz kabale.
Najljepse za covjecanstvo bi bilo kad bi se ova fasisticka i totalitarna konstrukcija cionista zvana “EU” urusila do temelja.
Sto prije to bolje.

Miro
3 godine prije

Moze Isis a ne moze Trump :), to ti je fasizam. Ono kad ljevicarski fasisti o fasizmu…Pravda za Trumpa!

Max
3 godine prije

Kao da se nju nešto pita

putnik83
3 godine prije

Pravda za Trumpa!

Bosanac
3 godine prije

Zar ima Europa vrhovnog zvanicnika?

Janko
3 godine prije

Gospodjo za nas male ljude obicne gradjane u liku g.Trampa bitno je ,da je prekinuo politiku ratova poo svijetu.Nas nista ne smeta sto on hoce jaku Ameriku zasnovanu na razvoju visokih tehnicko tehnoloski rjesenja od cega ce koristi imati cijelo covjecanstvo..Medjutim vama dobro placenim evropskim cinovnicima od cijeg rada narodi Evrope ne vide nikakve koristi,smeta sto vam je Tramp,dao do znanja da ne zeli cuvati vase stolice ,a da to ne platite.I tu je kamen spoticanja,koji vasom propagandom zelite prikriti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI