FAA identifikuje desetine aerodroma ugroženih uvođenjem 5G

Zračna luka - 5g
4 komentara

Američki operateri mobilne telefonije složili su se da svoje predajnike C-Band na 50 aerodroma drže van mreže još šest mjeseci.

Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) objavila je listu američkih aerodroma koji će imati 5G tampon zone oko sebe nakon zabrinutosti da bi proširenje mreže moglo ometati sisteme bezbjednosti aviona.

Dvije najveće telekomunikacione kompanije u zemlji, AT&T i Verizon, bore se da uvedu svoje C-Band 5G mreže koje „mijenjaju igru“ dok pregovaraju sa vladinim zvaničnicima. Prvobitni datum određen za decembar ranije je odložen za 5. januar, a zatim za još dvije sedmice. Sada FAA kaže da su se operateri složili da svoje 5G tornjeve drže van mreže oko desetina aerodroma još najmanje šest mjeseci.

Veliki gradovi poput Los Angelesa, Las Vegasa, New Yorka, Miamia i Dalasa uključit će aerodrome u takozvane tampon zone. Neki aerodromi nisu uključeni jer već imaju prirodnu tampon zonu, ili nema planova za postavljanje 5G tehnologije u neposrednoj blizini, kao što su aerodromi u Atlanta, Georgia i Denveru u Koloradu.

Zabrinutost među regulatorima je da bi C-Band 5G mogao potencijalno da poremeti instrumente u avionu, poput radio visinomjera koji daju informacije o visini aviona iznad zemlje, što je bezbjednosni sistem važan za slijetanje sa slabom vidljivošću.

Lideri avio-industrije upozorili su da bi plan 5G mogao da izazove hiljade poremećaja u predstojećim letovima. Airlines for America, lobistička firma koja je ranije predvidjela da bi uvođenje 5G moglo značiti da će milioni pojedinaca doživjeti da njihovi letovi budu odloženi ili potpuno otkazani.

FAA je saopštila da je sastavila svoju listu aerodroma na osnovu „obima saobraćaja, broja dana niske vidljivosti i geografske lokacije“. Agencija takođe radi na AMOC direktivi za avio-kompanije i proizvođače kako bi „demonstrirala alternativne načine za ublažavanje nesigurne situacije“ i osigurala da su avioni opremljeni visinomjerima koji su se „pokazali pouzdanim i preciznim u 5G okruženju velike snage“.

FAA
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Čistokrvni
2 godine prije

Koliko sam shvatio postoji bojazan da bi 5G signal mogao ometati točnost radio visinomjera zrakoplova što je naravno izuzetno opasno. Da li je to jedini problem ili bi %G općenito mogao remetiti rad i nekih drugih uređaja na avionima ili na samim aerodromima? Koliko je ta mogućnost zaista realna? Jako mi je čudno da se krenulo u 5G mrežu, a da to prije toga nitko nije uzeo u obzir jer je stručnjacima sigurno bilo tako nešto za očekivati.

I ako može ipak malo detaljniji članak o tome. Na koji točno način EM valovi na 5G frekvencijama mogu remetiti rad nekih drugih uređaja, a isto tako na koji način djeluju na žive organizme. Sigurno postoje mnogi radovi o tome pa bi bilo zanimljivo pročitati. I dajte molim vas više sredite te algoritme za valdiacije. Pa doslovno svaki upis mi ide na validaciju. U čemu je problem? Zar baš mora biti tako?

Max
2 godine prije

Koga ne ubije fajzer toga će Boeing.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI