5G sada znači da neki zrakoplovi neće moći sletjeti kada piloti ne budu mogli vidjeti pistu

5G
19 komentara

Novo FAA pravilo može dovesti do kašnjenja letova

Verizon i AT&T nadaju se da će novi dijelovi staničnog radio spektra C-pojasa pomoći da se 5G približi stvarnosti, ali veliko uvođenje 5G srednjeg pojasa može imati nuspojavu. Zrakoplovi se oslanjaju na radio visinomjere kako bi otkrili koliko su visoko iznad zemlje kako bi sigurno sletjeli kada piloti ne mogu vidjeti, a FAA sada nalaže 6.834 njih da to ne rade u određenim zračnim lukama zbog 5G smetnji.

FAA je u utorak donijela odluku da te tisuće američkih zrakoplova (i neki helikopteri) neće moći koristiti mnoge od vođenih i automatskih sustava za slijetanje koji su dizajnirani za rad u uvjetima loše vidljivosti, ako slijeću u zračnu luku u kojoj se smatra da ima dovoljno smetnji da njihovi visinomjeri nisu pouzdani. “Slijetanja tijekom razdoblja slabe vidljivosti mogla bi biti ograničena zbog zabrinutosti da bi 5G signal mogao ometati točnost radio visinomjera zrakoplova, bez drugih mjera ublažavanja”, kaže glasnogovornik FAA Lynn Lunsford za TheVerge.

To vjerojatno znači kašnjenja leta:

“Ova ograničenja mogu spriječiti slanje letova na određene lokacije sa slabom vidljivošću, a mogu također rezultirati preusmjeravanjem leta”, stoji u dijelu pisanog objašnjenja FAA-e.

“Mi smo angažirani s bežičnim operaterima, kao i našim međuagencijskim partnerima, kako bismo učinili sve što je moguće kako bismo bili sigurni da su ublažavanja prilagođena za sprečavanje poremećaja”, kaže nam Lunsford.

Presuda FAA-e daje zračnim prijevoznicima i pilotima odstupnicu, ako mogu dokazati da njihovi zrakoplovi imaju visinomjere koji su zaštićeni ili na koji drugi način neće utjecati na smetnje. Niti jedan zrakoplovni prijevoznik ne bi komentirao za The Verge očekivana kašnjenja, kao ni industrijska grupa Airlines for America na koju su nas zračne tvrtke uputile.

Još nije jasno koje bi određene zračne luke mogle ograničiti letove pri slaboj vidljivosti, ali možete zamisliti da bi se vjerojatno nalazile na istim mjestima gdje prijevoznici postavljaju 5G odašiljače srednjeg pojasa, uz nekoliko iznimaka, kao što su vrlo naseljeni gradovi u SAD-u. Od prosinca planirana uvođenja (PDF) su na 46 tržišta označena kao djelomična ekonomska područja (PEA), uključujući 1-4, 6-10, 12-19, 21-41 i 43-50. (Cijeli popis PEA-ova možete vidjeti ovdje (PDF).) FAA planira naknadno izdati obavijesti za određene zračne luke.

Verizon i AT&T složili su se da će odgoditi pokretanje C-pojasa za jedan mjesec (do siječnja 2022.), a također su ponudili da povuku snagu 5G tornjeva na šest mjeseci nakon toga kako bi riješili probleme. Prijevoznici i njihova lobistička skupina, CTIA, sugerirali su da ne postoji valjan razlog za strah od uplitanja, ali FAA do sada nije bila uvjerena. Nije bila ni skupina za lobiranje u zrakoplovstvu, Aerospace Industries Association, koja je u ponedjeljak poslala pismo FCC-u sugerirajući da predložena ograničenja snage AT&T-a i Verizona ne idu dovoljno daleko za sigurnost. FCC, a ne FAA, je entitet koji regulira bežične smetnje.

Iako C-band 5G i ovi radio visinomjeri zapravo ne rade u istom pojasu, pojasevi su dovoljno blizu da postoji strah. Jedno od mogućih rješenja je pojasni filtar za te visinomjere, ali organizacije poput Radiotehničke komisije za aeronautiku (RTCA) upozorile su (PDF) da bi mogle potrajati godine da ih certificiraju i nadograde sve zrakoplove.

5GFAAMrežaZrakoplov
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mlata
2 godine prije

To je najmanja briga…5g tehnologija i sletanje aviona, čuj

Boba Lazarević
2 godine prije

To nije ništa prema kaosu do kojeg će dovesti nasilni masovni prelazak na električne aute.

Ali je jednako zabavno.

Antinwo HR
2 godine prije

Tu židovsku tehnologiju treba uništit.Čim prije to bolje

Zorule
2 godine prije

Nekad u davna vremena nije se moglo uvoditi nova tehnologija koja siri EM valove ako nije prosla sve testove i certifikate, pogotovo ako nije imalo dozvolu agencija za avio promet. A danas sve obrnuto, teleoperateri uvode kak im se sprdne a ostali nek se prilagođavaju kako znaju.

Svemir
2 godine prije

U ovom slučaju radi se isključivo o pokušaju ekstrakcije profita, jer tu frekvenciju C-Band (3.7 – 4.2 GHz) koristi ceo svet, izuzev Amerike, i tamo isti ti avioni sleću i poleću bez ikakvih problema.

Prošle godine su operateri platili $80 milijardi za licence tih frekvencija Američkom regulatoru FCC, medjutim hteo bi i FAA da se opari malo, a usput i par korporacija i njihovih lobista.

Kasna faza kapitalizma, bukvalno pred samim raspadom.

A. Solzhenitsyn
2 godine prije

And how we burned in the camps later, thinking: What would things have been like if every Security operative, when he went out at night to make an arrest, had been uncertain whether he would return alive and had to say good-bye to his family? Or if, during periods of mass arrests, as for example in Leningrad, when they arrested a quarter of the entire city, people had not simply sat there in their lairs, paling with terror at every bang of the downstairs door and at every step on the staircase, but had understood they had nothing left to lose and had boldly set up in the downstairs hall an ambush of half a dozen people with axes, hammers, pokers, or whatever else was at hand?… The Organs would very quickly have suffered a shortage of officers and transport and, notwithstanding all of Stalin’s thirst, the cursed machine would… Čitaj više »

Malomorgen
2 godine prije

ne samo avioni… i sateliti če padati jedan za drugim… 😂

Max
2 godine prije

5G je zlo.

apa khabar
2 godine prije

5G . da bi se više igrale igrice i bolje prodavali mobiteli.

nessy
2 godine prije

Nista strasno, ovo je samo privremena smetnja. Uskoro cemo imati pilote na daljinsko upravljanje, sa cipom ugradjenim u mozak, kao sto je najavio „klovn, genije, gospodar granica, vizionar, industrijalc, šoumen i mafijaš“, nas voljeni vodja Elon Musk. Pilot ce biti na svom mjestu, vreca mesa, samo da zadovolji (zastarjele) propise, a njegovim umom i pokretima, moci ce upravljati svatko, tko se uspije logirati, uz danasnju 5g tehnologiju, mozda cak i Musk, sa drugog kontinenta. Pa neka netko kaze, da civilizacija ne napreduje.
“Jucer smo bili na rubu ponora, danas smo korak naprijed”.

Žena
2 godine prije

Goime nitko ništa ne pita

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI