Facebook privremeno isključio nalog reportera koji je uživo prenosio naoružane grupe u Louisvilleu

Louisville protesti
9 komentara

Facebook je iznenada onemogućio nalog video novinara Forda Fischera dok je u subotu izvještavao o naoružanim protestnim grupama u Louisvilleu, pobuđujući strah da cenzori u Big Techu klasifikuju sakupljanje vijesti kao poticanje na nasilje.

„Ja sam novinar, verifikovan na Facebooku“, napisao je Fischer u subotu uveče na svom Twitter nalogu. “Danas sam proveo čitav dan prateći razne oružane grupe širom Louisvillea. Kako sam upravo završio prenos uživo, pokušao sam da se prijavim i čini mi se da mi je Facebook izbrisao nalog.”

Fischer, suosnivač News2Share, nije uspio da dobije objašnjenje od giganta društvenih mreža ali je njegov nalog vraćen bez komentara u nedelju uveče.

Prije povratka, kada je pokušavao da pristupi svom nalogu, dobio je obavještenje da je onemogućen i pozvan je da posjeti „centar za pomoć“ ako misli da je nalog greškom ugašen.

„Iskreno sam toliko šokiran nedostatkom objašnjenja. Nemam pojma šta se dogodilo ili zašto bi to učinili.“

Fischer je objavio seriju video snimaka koji prikazuju sukobe između naoružanih desničarskih demonstranata i kontra demonstranata Black Lives Matter, od kojih su neki takođe imali oružje, kada je njegov račun ugašen.

Rekao je da je na njegovom posljednjem postu prije zatvaranja prikazano da demonstranti drže vatreno oružje uz Fischerov komentar da je zabrinut jer neke osobe nisu bezbjedno rukovale oružjem.

Iako je Fischer nagađao da je onemogućavanje njegovog naloga „greška“, vjerovatno rezultat automatizovanog sistema koji pogrešno identifikuje njegov sadržaj, incident je izazvao zabrinutost kod ostalih novinara.

Chuck Modi, izvještač Deadspina koji je zajedno sa Fischerom radio na vijestima, objavio je u tvitu: “Ako je Facebook izbrisao njegov nalog, to predstavlja prijetnju svim novinarima i prijetnju svima koji pokušavaju da naciste i policiju pozovu na odgovornost. Vrijeme je da se Facebook pozove na odgovornost. ”

Reporterka i napredna aktivistkinja Rania Khalek nazvala je incident “totalno nečuvenim”. Drugi korisnik Twittera napisao je da je Fischer nepristrasan novinar „koji svakoga drži odgovornim, a ne odabrane ljude ili grupe, za razliku od ostalih novinara koji su postavili dnevni red“.

Neki drugi kritičari su se okrenuli protiv medija, rekavši „Oh, mač sa dvije oštrice“, „Plači više“ i „Pomoć, pomoć, cenzurišu pogrešne ljude“.

Drugi je rekao: „Naučite da kodirate i napravite alternativu“, oponašajući reakciju nekih ljevičara kada Big Tech cenzuriše konzervativce.

Fischer je rekao da je “uhvaćen u unakrsnoj vatri” tokom YouTube čišćenja računa 2019. za koje se tvrdilo da šire “govor mržnje”. Fischerov račun, koji dokumentuje aktivizam i ekstremizam, demonetizovan je i trebalo mu je sedam mjeseci da YouTube riješi problem.

Fischer se zahvalio kolegama novinarima i ostalim korisnicima Facebooka na pomoći u vršenju pritiska na kompaniju da vrati njegov račun.

„Vjerovatno su mislili da neće biti dovoljno reakcija da bi predstavljale problem“, tvitovao je jedan posmatrač. „Facebook je pogrešno mislio“.

CenzuraMedijinovinari
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
KISIK
3 godine prije

Fejzbuk ne misli,samo otvara i zatvara prozore kako vijetar puše…
Šta se desilo u Luizijani,u kome smijeru idemo,kada sele nemiri na evropsko tlo? Puto pitanja za teške odgovore

crodaemon1
3 godine prije

“Neki drugi kritičari…” “Drugi je rekao: ..” “Drugi korisnik Twittera…” Alo ej? Jel može bez ovog?

Emiliano Zapata
3 godine prije

Bolje nismo ni zasluzili ako smo ovisni o Facebooku

HrvatskiHig
3 godine prije

Ja sam izgubija svoj Twitter račun radi toga šta sam govorija da crnci su odgovorni za svoje obračune sa policijom jer su odgovorni za većinu nasilnog kriminala u Americi, iako su samo 13% populacije.
Ova zaštita crnačkih osjećaja I ignoriranje njihovog nasilja je došlo to takve ludosti da je nakon šta je 7 ljudi ubodeno nožem I 1 ubijen u Birminghamu, BBC nije dao opis osumnjičenoga koji je još nije bio uhvačen samo radi toga što je bio crn.

3 godine prije zadnji put uredio HrvatskiHig
Daniel Plainview
3 godine prije

Kako se usudio pokazati BLM u realnom izdanju, to je nedopustivo! Mogli bi korisnici mreže na temelju snimaka olako zaključiti kako se radi o krvožednim nasilnicima, provoditeljima bezumlja, terora i kaosa! Slobodoumno maloumlje i “kulturnu revoluciju” mainstream mediji nastoje pokazati kao pozitivnu borbu za rasnu jednakost, a ovaj drski reporter, kockoglavi, fašist, ljudofob i pičkofob kvari im cijelu koncepciju!

Malivz
3 godine prije

Jbt ja sam iz ovog članka naučio da ima aktivista i napredni aktivista..

Max
3 godine prije

Na sve načine zaustavljaju istinu.

Bosanac
3 godine prije

Cudi me to od ‘demokratskog’ facebooka kojeg odavno vec ne koristim

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI