Facebook razvio alat za cenzuru radi osvajanja kineskog tržišta

Facebook - Kina - Cenzura
0
0

Društvena mreža Facebook je u tajnosti razvila alaz za cenzurisanje sadržaja, a u cilju približavanja propisima kineskih vlasti.

Direktor Facebooka Mark Zuckerberg nije krio svoju želju da Facebook bude odblokiran u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu. Njegova kompanija je navodno razvila alat koji sprečava prikazivanje nekih sadržaja korisnicima iz određenih geografskih područja, što je potez koji će pomoći kompaniji da uđe na kinesko tržište, piše New York Times citirajući neke bivše i trenutne uposlenike Facebooka.

Glasnogovornica Facebooka nije negirala pisanja medija, kazavši samo da kompanije „nije donijela nikakvu odluku o približavanju Kini“.

Medijski napisi dolaze u vrlo osjetljivo vrijeme za Facebook. Zuckerberg insistira na tome da ne želi igrati ulogu urednika, ali je nedavno objavio plan sprečavanja dijeljenja lažnih vijesti na toj društvenoj mreži, nakon što je taj problem eskalirao.

Analitičari smatraju da bi kompanija mogla mnogo da izgubi zbog kompromisa sa Kinom. Cenzura neće biti dovoljna. Moraće omogućiti pristup svojim serverima kineskim vlastima, smatraju oni.

Facebook će morati i da se povinuje žestokim zakonskim pravilima u vezi sa dostavljanjem korisničkih informacija vlastima, što bi moglo da rezultira i zadiranjem u privatnost.

Kreiranje programa za cenzuru radi dodvoravanja kineskim vlastima bi moglo potkopati povjerenje ostalih korisnika, a postoji i mogućnost da bi druge države mogle tražiti implementaciju takvog rješenja, ako bude realizovano u Kini.

Cenzuramark zuckerberg
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI