FBI hakirao ranjiva američka računala kako bi uklonio zlonamjerni kineski program

FBI Hakovanje
4 komentara

Softverski div Microsoft optužio je Kinu za organiziranje hakerskog napada u ožujku, tvrdeći da je “državni čimbenik prijetnje” pod nazivom “Hafnium” iskoristio više sigurnosnih ranjivosti Microsoftovog softvera za uslugu e-pošte kako bi ukrao podatke.

Savezni istražni ured (FBI) hakirao je “stotine” ranjivih računala američkih tvrtki kako bi uklonio zlonamjerni softver iz njihovog softvera, objavilo je u utorak američko Ministarstvo pravosuđa (DOJ).

Operacija koju je odobrio savezni sud pretpostavljala je brisanje “stražnjih vrata” na američkim poslužiteljima, koji su ranije bili izloženi zlonamjernom softveru zbog ranjivosti Microsoft Exchange, koju je utvrdila tvrtka, izvijestio je The Washington Post.

“Današnje uklanjanje zlonamjernih mrežnih problema i odobreno od strane suda pokazuje predanost Odjela u ometanju hakiranja, uz korištenje svih naših pravnih alata, uz kazneni progon”, napisao je u izjavi pomoćnik državnog odvjetnika John C. Demers iz Odjela za nacionalnu sigurnost Ministarstva pravosuđa.

Budući da je operacija hakiranja još uvijek u tijeku, iz Ministarstva su izvijestili da je FBI “predan u odigravanju svoje integralne i neophodne uloge u takvim naporima.”

Nedostaci navodnog hakerskog napada

Potez dolazi nakon što je Microsoft u ožujku optužio kineske hakere za masovni i sofisticirani cyber napad, koji je izveden na njihovu uslugu e-pošte Exchange.

Softverski div tvrdio je da je “akter kojeg sponzorira država” i koji se naziva  “Hafnium”, iskoristio više sigurnosnih propusta u Microsoftovom softveru za uslugu e-pošte, koji je sada popravljen, za krađu podataka i podmetanje zlonamjernog softvera od siječnja 2021. godine.

Kina je odbacila tvrdnje, a glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je da se Peking “čvrsto protivi i bori se protiv cyber napada i cyber krađe u svim oblicima,” upozoravajući da je optuživanje bilo koje nacije bez pružanja dokaza “vrlo osjetljivo političko pitanje.”

Uklanjanje štete

U skladu s hitnim nedavnim “uklanjanjem”, FBI je pokrenuo nesigurne verzije Microsoftovog softvera kako bi ispravio nedostatke, drugim riječima, iskorištavajući iste slabosti na poslužiteljima koje još uvijek nisu ispravljene kako bi spriječio daljnje napade hakera. Lažne datoteke, koje je FBI uklonio, bile su osmišljene tako da je “svaka imala jedinstveni put do datoteke i ime, što je vjerojatno predstavljalo jedan od razloga zbog kojeg ih je bilo teško eliminirati”, izvijestilo je Ministarstvo.

Američki dužnosnici i Microsoft tvrde da je šteta zbog velike sigurnosne greške omogućila hakerima infiltraciju u poslužitelje najmanje 30.000 američkih organizacija. Dok je uklanjao zlonamjerni softver kojeg je postavila jedna hakerska skupina, operacija koju je proveo FBI zaustavljena je.

To pogođena računala u budućnosti ostavlja ranjivim na zlonamjerni softver, osim ako njihovi vlasnici ne poduzmu mjere kako bi ih zaštitili. FBI “pokušava” obavijestiti sve vlasnike, dodaje se.

FBIHafniumHakovanjemicrosoft
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zorule
3 godine prije

“Operacija koju je odobrio savezni sud pretpostavljala je brisanje “stražnjih vrata” na američkim poslužiteljima”

A tko je postavio da stražnja vrata i za koju svrhu? Sam Microsoft očito, taj sustav ima toliko stražnjih vrata da ni sam tvorac više ne zna gdje se sve nalaze.

tihobl
3 godine prije

Ne kontam – FBI hakria racunare koje su vec hakirali ruski hakeri, a to rade da pohvataju kineske hakere?

neznanje
3 godine prije

Izvrsan štos!!! Microsoft to nije mogao sam napraviti! Ha,ha,ha,ha!!!
Ovo mogu samo glupi ameri “pušiti”.

Ришона Вилон
3 godine prije

Никада више Трамп…. онемогућити трамповим бирачима да се уједине…. и стално измишљати ино-претње. Распад США се убрзава.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI