FBI izjavio da se kineska biologinja, koja je optužena za laž kako bi mogla ući u SAD, skriva u San Franciscu

Kineski konzulat u San Francisku
3 komentara

Federalni agenti tvrde da je znanstvenica u prijavi za vizu lažno izjavila da nema veze s kineskom vojskom, iako je bila u aktivnoj dužnosti. Sjedinjene Države ove su godine pooštrile ograničenja za studentske i istraživačke vize za kineske državljane.

Američki tužitelji vjeruju da se kineska znanstvenica koji je tražena zbog optužbi za prijevaru s vizama, skriva u kineskom konzulatu u San Franciscu.

Prema podnesku na američkom Okružnom sudu u San Franciscu, znanstvenica Yuan Tang radila je na kalifornijskom sveučilištu Davis pod vizom J-1, koja se daje gostujućim znanstvenicima.

FBI tvrdi da je Tang u svom zahtjevu za vizu izjavila da nikada nije služila u vojsci i nije član kineske vladajuće Komunističke partije, što bi je u suprotnom, stavilo pod dodatni administrativni nadzor.

Biologinja je optužena za prijevaru s vizama do koje je došlo 26. lipnja, nakon što su nakon istrage otvorenog koda pronađene fotografije na kojima je nosila kinesku vojnu uniformu i znakove koji su pokazivali da je pripadnica Narodnooslobodilačke vojske Kine.

FBI je također otkrio da je zaposlena u kineskom Vojno-medicinskom sveučilištu zračnih snaga (FMMU), što se navodi i u kaznenoj prijavi koju je objavio Axios.

Tang je istražiteljima rekla da ne zna značenje oznaka i da je nosila uniformu jer je to bio zahtjev FMMU-a kao vojne škole. Također je negirala služenje u vojsci kao i pripadnost civilnim kadrovima.

Sud je tvrdio da su agenti pretraživali elektroničke uređaje Tang te da su nakon toga pronašli daljnje dokaze o njezinoj pripadnosti kineskoj vojsci. Pored toga, FBI tvrdi da je pronašla prijavu koju je ona podnijela kako bi dobila vladine beneficije; unutar prijave potvrdila je svoju političku pripadnost Komunističkoj partiji Kine.

“FBI ocjenjuje da je Tang, u jednom trenutku nakon pretresa i razgovora s njom, 20. lipnja 2020. otišla u kineski konzulat u San Franciscu, gdje FBI procjenjuje da je i ostala”, piše u podnesku sudu.

Tang se nalazi na popisu FBI-ja unutar kojeg se nalazi i nekoliko drugih, kineskih znanstvenika koji su navodno pribavljali američke vize pod lažnim izjavama, s ciljem krađe intelektualnog vlasništva s američkih sveučilišta. Peking nije ništa prokomentirao o ovom pitanju.

Zatvaranje konzulata u Hustonu

Došlo je do toga da su SAD zapovjedile Kini zatvaranje svog konzulata u Hustonu. Državni tajnik Mike Pompeo rekao je da je odluka donesena jer Kina “krade” intelektualno vlasništvo, što je optužba koju Peking negira.

Kina je ovaj potez nazvala “političkom provokacijom” i zaprijetila da će se osvetiti, pri čemu će državni mediji anketirati čitatelje zbog čega bi to američki konzulat trebao biti zatvoren. Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je rekao da je zatvaranje više kineskih konzulata “uvijek moguće”. Kina trenutno održava jedno veleposlanstvo u Washingtonu i konzularna predstavništva u pet gradova: New Yorku, Chicagu, San Franciscu, Los Angelesu i Houstonu.

Trumpova administracija više je puta pooštrila propise u vezi s vizama za kineske putnike i navodno razmatra cjelokupnu zabranu za članove Komunističke partije, ali i njihove obitelji.

U svibnju SAD su u opticaj pustile zabranu izdavanja viza kineskim diplomatima i znanstvenicima za koje se sumnja da su povezani s kineskom vojskom, uključujući one koji dolaze unutar takozvanih”J” viza.

FBIFMMUŠpijunaža
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Borivoje
3 godine prije

a gde je pečat? bez pečat ne vredi!

Dokurčilomi
3 godine prije

Nije ona kriva nego vaše nesposobne službe. Jesu li možda i za ovaj vaš propust opet rusi krivi. Pljuc.

MelisMarsa
3 godine prije

Ljudi moji,jel to moguće? FBI sve zna a ne zna gdje je dotična Kineskinja? 😂😂😂😂😂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI