FBI-jeva racija na Trumpovu rezidenciju mogla bi značiti da se ne može kandidirati 2024. – a njegovi militantni sljedbenici će se dići

Donald Trump
47 komentara

FBI je u ponedjeljak izvršio raciju u rezidenciji bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na Floridi. Nije jasno na koju se konkretno istragu odnosi nalog za pretres, međutim CNN tvrdi da je čuo od poznatih izvora da se odnosi na Trumpovo rukovanje predsjedničkim dokumentima.

Sa svoje strane, Trump je opisao događaj kao “napad” koji pokazuje “mračna vremena za našu naciju”. Baš kao i bivši predsjednik, republikanski orijentirani mediji poput Fox Newsa također prikazuju događaj kao politički progon od strane administracije predsjednika Joea Bidena protiv njegovog vjerovatnog protivnika 2024. Ali bez obzira da li ovo uljepšavanje u stilu kampanje zaista opisuje ono što se dogodilo u Mar-A-Lagu ili ne, to je zaista bez presedana.

Prije svega, američki predsjednici nikada ni za što ne odgovaraju. Odlukom Vrhovnog suda iz 1982. Nixon protiv Fitzgeralda uspostavljen je koncept apsolutnog imuniteta gdje predsjednici uživaju potpuni građanski imunitet od bilo kakvog sudskog spora do kojeg dolazi zbog radnji poduzetih dok obavljaju funkciju predsjednika. Isto tako, Ministarstvo pravde je decenijama otišlo korak dalje, držeći politiku da nijedan predsjednik ne može biti optužen dok je na funkciji – iako Sud i Ustav o tome šute.

Trump je sigurno nešto učinio nakon što je napustio funkciju, budući da sud očito vjeruje da je zadržao vladina dokumenta namijenjena Nacionalnom arhivu nakon što je napustio funkciju. To bi bio zločin, koji najvjerovatnije spada u kategoriju 18 Kodeksa SAD § 2017  – Prikrivanje, uklanjanje ili sakaćenje općenito. I čini se da su agenti FBI-ja tražili te dokumente.

Jedan dio ovog Kodeksa SAD je ključan: da će osoba proglašena krivom „biti kažnjena novčanom kaznom prema ovom naslovu ili kaznom zatvora do tri godine, ili oboje; i izgubiće svoju funkciju i biti diskvalifikovana da obavlja bilo koju funkciju pod Sjedinjenim Državama.”

U suštini, ako je FBI zaista pronašao zadržane vladine dokumente u posjedu Trumpa – koje je ponio sa sobom nakon što više nije bio predsjednik – onda bi mu moglo biti zabranjeno da se ikada više kandiduje. Činjenica da je FBI izvršio raciju bez kucanja na njegovu rezidenciju, posebno uz ozbiljne političke rizike i posljedice, implicira da su te sumnje morale biti vrlo osnovane. To znači da su šanse da nešto pronađu zapravo prilično velike.

Naravno, ako se to dogodi i Trump bude optužen i osuđen za ovaj zločin, onda će optužiti ove optužbe da su izmišljene (ne zaboravite na igru ​​riječi), kao i njegove sljedbenike. Imajte na umu da većina republikanskih glasača čak ne vjeruje da su rezultati  predsjedničkih izbora 2020. legitimni i da najmanje 120 republikanskih kandidata  širom zemlje ne vjeruje da je predsjednik Joe Biden demokratski izabran.

Zamislite ovo kao scenario: bez obzira da li Trump ponovo pobijedi 2024. ili čak prije nego što se održe izbori, on biva optužen i osuđen, zabranjeno mu je obavljanje funkcije i vjerovatno će čamiti u zatvoru nekoliko godina. Njegov tim daje drske izjave, kao što je već imao, optužujući američku vladu za politički progon i okupljajući svoje pristalice da se mobiliziraju protiv države. U zavisnosti od vašeg tumačenja tekućih saslušanja odbora 6. januara, to je takođe nešto što su već uradili.

Zbog toga neki ljudi na društvenim mrežama, kao i neki novinari, tačno govore da bi SAD sada mogle biti na putu sukoba za građanski rat. Zemlja je već toliko politički podijeljena da republikanci i demokrate u suštini žive u različitim univerzumima. Slanje Trumpa u zatvor i zabrana obavljanja dužnosti moglo bi biti ono što kamili slomi kičmu.

Moj lični stav je da ako zakoni ove zemlje išta znače, onda moćnici moraju odgovarati. Razumijem koncept apsolutnog imuniteta; ako se predsjednik plašio donošenja teških odluka koje bi mogle dovesti do krivičnog gonjenja ili suočene sa građanskim kaznama onda ne bi mogli obavljati svoje dužnosti. Ipak, vjerujem, kao što je Noam Chomsky jednom slavno rekao, da su svi poslijeratni američki predsjednici ratni zločinci – i zato vjerujem da bi apsolutno trebali odgovarati.

Idući korak dalje, također vjerujem da bi oni trebali odgovarati za vrlo očigledno koruptivne aktivnosti koje provode, poput onoga što bi Trump navodno mogao raditi sa svojim vladinim dokumentima. Niko ne bi trebao biti iznad zakona jer dvostepeni pravni sistem automatski podriva navodno univerzalne vrijednosti koje je osmišljen da štiti. Svi treba da budu jednaki pred zakonom.

Imajući to u vidu, otprilike polovina zemlje je izuzetno dezinformisana i ne bi prihvatila nijedan pravni postupak protiv Trampa kao legitiman. To bi mnoge od njih potaknulo da se organiziraju, radikaliziraju, pa čak i mobiliziraju protiv vlasti. Dovraga, jedan poslanik Floride već poziva svoju državu da prekine veze s Ministarstvom pravde i uhapsi neovlaštene agente FBI-a.

Sa široko rasprostranjenom dostupnošću vatrenog oružja u SAD-u, ne bi bilo teško zamisliti da ekstremističke grupe  proširuju svoj domet, pa čak i da se pojavljuju nove. Ovo bi se lako moglo preliti u scenario građanskog rata. To nije preterivanje.

Autor: Bradley Blankenship

FBIkandidaturaSADTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nedokučiva_dikcija
1 godina prije

U povijesti SAD bio je čak jedan tip što se iz zatvora kandidirao za potusa. Tako da presedan već postoji. Svi bivši američki presjednici imaju pravo (po nekoj odredbi) “odnijeti” dokumente sa sobom, samo što je Trump prvi kojeg su odlučili goniti zbog toga. Problem je što te dokumente nisu zatražili prvo na sudu pa da ide rasprava pa žalba pa nalog da donese dokumente pa opet žalba pa tek onda premetačina… nego je to sve preskočeno tako što je FBI nabacio na stol nalog za premetačinu jednom magistratu (koji btw navodno ima veze sa Epsteinom). Pozadina svega ovoga je što je Trump očito ima u svom posjedu neke dokumente koji vrhunski inkriminiraju “deep state”, u prvom redu da sebe zaštiti, a u drugom da ih najvjerovatnije upotrijebi u novom mandatu kad bi se trebao vratiti u bijelu kuću. Ovo je prvenstveno sukob deep state-a i Trumpa. A FBI i… Čitaj više »

Sanyar
1 godina prije

Zanimljivo, o tom da će biti uhapšen i onemogućen za slijedeću kandidaturu čitala sam jos prije mjesec dana…

Max
1 godina prije

Rat je moguć ali FBI nije našao niđta.

buga
1 godina prije

Nadam se da će u SAD doći do građanskom ratu. Da im se barem malo vrati za sve ratove po svijetu koje su izazvali.

C.F.
1 godina prije

Zar doista jos uvjek netko vjeruje da ima razlike dal je predsjednik Trump, Biden , Snjeguljica ili papa Stumpf. Uvjek neka nada da ce nektko nesto promjeniti a na kraju prskanje …a pozari i dalje gore.

tihobl
1 godina prije

A kad Lukasenko pretresa opozicionare kazu da je diktator.

Kalle balle
1 godina prije

FBI je kabala zlo. Krakovi hobotnice rade dok mogu.

1 godina prije

Klasična namještaljka. Trump u to doba nije ni bio na Floridi. Nema svjedoka , dođe FBI sa nuklearnim dokumentima , provali mu u sef stavi dokumente unutra i kaže :” evo ga, sve ovo je odnio sa sobom”. Hej, dvije i pol godine nisu primjetili da fali dokumentacija .
Neće biti dobro.

Vojni analitičar
1 godina prije

Stvoriti zakonsku osnovu da se Trumpa onemogući u kandidaturi 2024. upravo i jeste cilj ovog manevra. Nitko zaista ne očekuje da će se pronaći bilo kakvi kompromitirajući dokazi protiv njega. ali prema američkim zakonima, tako sam čitao, postoji zakonska mogućnost da se osobi koja je pod istragom FBI-ja zabrani obnašanje bilo kakve službene odnosno državne dužnosti, što naravno znači i nemogućnost obnašanja funkcije predsjednika.

ANTIFŠISTA
1 godina prije

Mislim da će se FBI i CIA dogovoriti da demokratski primire Trumpa kao što su tako primirili JF Kenedy-ia. Običan narod u Evropi i šire nemože razumijeti naprednu Američku demokraciju.

Darko
1 godina prije

FBI je obična teroristička banda koja se otela svim kontrolama pod nalozima još veće bande demokrata. Kad je Trump bio na vlasti trebao je rasformirati i rastjerati tu bandu zločinaca..

Keki
1 godina prije

Preveli ste krivog autora. Ovaj je očito režimski novinar protuameričkog raspoloženja, a na strani istih onih koji su postavili Bidena i koji žele Ameriku odvesti u propast.

Bolje ne prevodite tekstove takvih tipova, jer radi njih i imamo ovakvu situaciju i to na globalnom nivou.

1 godina prije

Prilično zeznute stvari se dešavaju tamo..Lonac će brzo da prokuha !

Zorule
1 godina prije

zašto. se obraćaš portalu Logično kad on nije autor teksta?

hiber
1 godina prije

Hm, čini se da su Trumpa glave došli knjižničari i arhivari. Mislim da se na njega može zaboraviti. Bit će sretan ako ne završi u zatvoru. Inače neće se nitko dići jer predstoji slijedeća faza u razvoju američkog korporativnog entiteta, a to je uprava pretorijanske vojne hunte. Tako da ce svi biti “sretni i zadovoljni”.

Dragan Bumbar
1 godina prije

Ako postoje dokazi da su ga lazima proganjali zadnjih 5 godina i namjestali mu svakakve odvratne stvari samo zato sto je radio stvari na svoju ruku a ne kako mu se naredi iz pozadine, kolika budala moras biti da vjerujes istim ljudima sada? Meni stvarno nije jasno sta se dogadja sa svijetom danas, sve zaglupljeno.

AGA
1 godina prije

Sta je sa Bushom i Dik Cejnijem koji su ubili preko Milion Iracana, sta je sa Abu Graribom najzloglasnijem Zatvoru u Iraku koji su Americki Nacisti mucili zatvorenike Gvantanamo na Kubi poznat u svetu sto jos uvek postoji, kada ce Bush i Chejni na streljanje ili veshanje ili u zatvor u Gvantanamo. Amerika je zlotvor koji rade u korist satane. Skoro im je dosao kraj poubijace se medzusobno

Samuraj
1 godina prije

Trump je poslovan čovjek, ono što kaže to i izvrši, u biznisu samo tako i možeš opstati, zato ga nacija voli i želi, sa njim točno zna što dobija. Što ga hvalim kad je čovjek u prošlosti bankrotirao? Bankrotirao je tri puta i svaki put je se vratio i danas je milijunaš. Voljeli ga ili ne – to nešto govori. Što ponuditi čovjeku koji ima sve? I zato je vrlo lako povjerovati u njegov patriotizam i prvi slogan koji je bio genijalan – učinimo Ameriku sjajnom ponovno. Pogledajte statistike i sve će Vam biti jasno. Da sutra izmisli lijek protiv raka mediji će ga i dalje pljuvati. Prozreo ih je, zna tko su i što su, tko ih plaća i zato ga ne vole, a nacija to vidi. Sjećate se svjetske nuklearne raketne krize sa Kim Jong Unom čelnikom Sjeverne Koreje? Sjećate se tko je išao “smirivati” tog malog? Trump… Čitaj više »

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Nakon što je pogledao Nacionalno blago, predsjednik Biden je naredio FBI-u da pretrese imanje Nicolasa Cagea i oduzme mu Deklaraciju nezavisnosti…

Qanon
1 godina prije

Isti dan setrebalo objaviti sadrzaj laptopa Huntera B.Sefa FBI je postavio Trump,republikanska stranka je sada 99% za Trumpa.Ovo neki zovu och sting operation.Nista se nije desilo sto ljudi koji se bore protiv Deep State znaju.Ovo je oluja kojoj ne mogu pobjeci!

Lucija, prva
1 godina prije

Čitala negdje opis tog upada kod Trumpa.
Tražili su da se isključe sigurnosne kamere…!!
Nije rečeno jesu li Trumpovi odvjetnici bili prisutni. Tako da…
FBI je uništio Miller, koji je bio na čelu nekih 20 (?) godina.
Onaj isti što je istraživao na kraju “rusku vezu” Trumpa, pa kad nije ništa našao, rekao kako su stvari “nejasne”.
Je li potrebno napomenuti da je tatica od toga Millera, naravno, MÜLER? I tko je bio za 2. svj.rata?

Lucija, prva
1 godina prije

Članak je dobar. Naročito u nekim segmentima, gdje se implicira uloga medija.

Anton
1 godina prije

Sad se vidi ko vlada svetu.Globalisti puni para se plaše Trumpa i sad mu zagorčavaju život prije novih izbora.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI