FBI najavio istragu zbog novih E-mailova Hillary Clinton

James Comey
0
0

“FBI vrši pregled novih E-mail poruka Hillary Clinton, a koji su nedavno objavljeni na WikiLeaksu”, kazao je James Comey, direktor biroa u pismu upućenom pravosudnom odboru američkog Senata.

“U vezi sa nepovezanim slučajem, FBI je došao do saznanja da su elektronske poruke od značaja za istragu… Saglasio sam se da biro treba preduzeti odgovarajuće istražne radnje kako bi omogućio istražiteljima da pregledaju poruke i ustanove da li sadrže povjerljive informacije, kao i da procijene njihovu važnost za našu istragu”, napisao je on.

Ovo se dešava samo 11 dana pred predsjedničke izbore, a u izbornom štabu Hillary Clinton su iznenađeni. “Nemam pojma o tome“, rekao je jedan od glasnogovornika izbornog štaba. Pravosudni odbor Senata, većinom sačinjen od republikanaca, pozdravio je potez FBI.

“Odluka FBI da ponovo pokrene istragu o Clintonovoj potcrtava ono što je ovaj odbor govorio mjesecima: što više saznamo o njenoj upotrebi privatnog E-mail servera, to će nam jasnije biti da su ona i njeni saradnici počinili prestup i ugrozili državnu bezbjednost”, rečeno je u saopštenju odbora.

Comey, koji je takođe republikanac, bio je dosta kritikovan kada je biro na čijem je čelu odlučio da ne podiže krivičnu tužbu protiv Clintonove.

Dokumenti povezani sa slučajem su ranije objavljeni i sadržali su dio izjave koju je Hillary Clinton dala za FBI te detalje o istrazi vođenoj u tom slučaju.

Pismo koje je uputio direktor FBI jasno stavlja do znanja da su otkriveni novi dokazi koji će biti uzeti u obzir – što znači da će FBI agenti pročitati nove poruke. Inače nije uobičajeno da FBI obavještava Kongres da razmatra novooktrivene dokaze u krivičnoj istrazi koja je ranije bila zatvorena.

Vijest je odjeknula u trenutku kada, prema anketama, Clinton vodi u predsjedničkoj trci s republikanskim protivkandidatom. Donald Trump je takođe pohvalio “hrabrost FBI da isprave strašnu grešku koju su napravili”.

FBIIzbori 2016james comey
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI