FBI vrši raciju u Trumpovoj rezidenciji

Trump i FBI
9 komentara

Agenti FBI-a upali su u ponedjeljak u rezidenciju Donalda Trumpa u Mar-A-Lagu na Floridi, u potezu koji je bivši američki predsjednik nazvao politički motiviranim progonom. Iako Ministarstvo pravosuđa još nije zvanično komentiralo operaciju, nekoliko glavnih američkih novina objavilo je da je racija možda bila povezana sa kutijama povjerljivih dokumenata koje je Trump ponio sa sobom iz Bijele kuće, pozivajući se na “osobe upoznate” s tim. 

“Ovo su mračna vremena za našu naciju, jer je moj prelijepi dom, Mar-A-Lago u Palm Beachu na Floridi, trenutno pod opsadom, prepadom i okupacijom od strane velike grupe FBI agenata”, rekao je Trump u izjavi objavljenoj u ponedjeljak u 19 sati po lokalnom vremenu, dodajući da se “ništa slično nije dogodilo jednom predsjedniku Sjedinjenih Država”.

Prema Trumpu, racija je bila “nenajavljena” , a agenti su “čak provalili u moj sef”. On je operaciju nazvao “nepotrebnom i neprikladnom”,  označivši je kao “naoružavanje” pravosudnog sistema od strane demokrata koji “očajnički” ne žele da se on kandiduje za predsjednika 2024.

“Koja je razlika između ovoga i Watergatea”, upitao je Trump, misleći na provalu 1972. u ured Demokratskog nacionalnog komiteta u Washingtonu. Skandal je na kraju primorao predsjednika Richarda Nixona da podnese ostavku.

New York Times je potvrdio da je FBI izvršio raciju u Mar-a-Lagu, ali je rekao da Trump nije bio tamo u to vrijeme. “Pretres” je obavljen u ponedjeljak ujutro, tvrdi list pozivajući se na anonimne izvore. Isti izvori sugeriraju da je riječ o 15 kutija materijala, uključujući “mnogo stranica povjerljivih dokumenata”, koje je Trump ponio sa sobom nakon što je napustio Bijelu kuću u januaru 2021. Zvaničnik Bijele kuće rekao je za CNN da nije obaviješten o pretresu.

Iako se u izjavi bivšeg predsjednika ne pominju nikakvi materijali, on je naveo činjenicu da je Hillary Clinton, kao bivša prva dama SAD, uzela “starinski namještaj i druge predmete iz Bijele kuće” i da nije procesuirana za brisanje preko 30.000 mejlova čak i nakon što su dobili sudski poziv.

Optužio je američki “establišment” – sve tri grane vlasti koje trenutno predvode demokrate – da ga mrze i pokušavaju zaustaviti njega i republikansku stranku “bezakonjem, političkim progonom” i “lovom na vještice”.

Jedan od autora NYT članka bila je Maggie Haberman, koja je ranije tokom dana promovirala svoju nadolazeću knjigu o Trumpu tvrdeći da je usitnio vladine dokumente i dao ih baciti u toalet dok je bio predsjednik. Haberman je bio reporter koji je predsjednički izborni štab Hillary Clinton 2016. spominjao kao “prijateljskog novinara”, prema mejlovima menadžera tima Johna Podeste koje je objavio WikiLeaks.

FBIRacijaTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
1 godina prije

Sad sigurno žali što nije dao pozatvarati ili pobiti bandu demokrata kad je bio na vlasti, a koji mu sada rade o glavi.. Šteta Trump imao si priliku očistiti Ameriku i svijet od tog smeća..

Herc
1 godina prije

Biće rata,ovako više ne može jer se radi o neprijateljskom upadu vojske druge države . Komentari na cnn index hr su među jačim , koji šugavci ,ono samo šugava mater može rodit ,same pderčine, i uškopljeni degenerici kojima treba liječnička pomoć jer se radi o vrsti poremećaja koja je izlječiva ,ako neće da se lijeće onda povatat,zatvorit u novi kamp gdje će rad oslobađati.

Max
1 godina prije

Posebna obaviještajna operacija sprječavanja Donalda Trumpa da dođe na vlast.

1 godina prije

Samo da se zna,ovu informaciju je vec prije podijelio nas revnosni kolega schwarze,dosta ranije.uzivajte u ljetu,ljudi..ovo Ce biti jesen za pamćenje,nazalost.hvala i puno pozdrava.

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Nastavak je gradjanski rat u Jamerike, a potome raspad i prestanak postojanja najzlocinackije drzave.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI