Finske oružane snage nastavit će s proljetnim vježbama uprkos koronavirus krizi

Finska vojska
2 komentara

Oružane snage Finske ovog proljeća planirale su oko 10 vježbi u kojima bi sudjelovalo do 18.000 regruta, uprkos opsežnim hitnim mjerama za suzbijanje širenja koronavirusa.

Finska vojska namjerava da održi proljećne vježbe uprkos burnoj pandemiji koronavirusa, koja je početkom ove godine dovela do otkazivanja Cold Response, velikog niza vježbi NATO, u susjednoj Norveškoj.

Do sada su otkazane samo pojedinačne nacionalne vježbe, izjavio je potpukovnik Tuomas Syvänen iz Generalštaba oružanih snaga.

Ovog proljeća finske odbrambene snage planiraju oko 10 različitih vježbi sa 18.000 regruta, međutim, neće se sve vježbe odvijati u isto vrijeme ili na istom mjestu.

Syvänen je opravdao namjeru da nastavi sa vježbama pozivajući se na vladinu odluku donesenu sredinom marta, prema kojoj su oružane snage, najveće u Sjevernoj Evropi sa aktivnim osobljem od 25.000 regruta, potrebne da osiguraju njihov kontinuitet i spremnost u svim situacijama.

Portparol štaba je rekao da se hitne mjere i ograničenja javnih okupljanja čiji je cilj suzbijanje širenja novog koronavirusa ne odnose na aktivnosti Odbrambenih snaga.

Međutim, vježbe rezervnog sastava obustavljene su do kraja aprila.

Prema Syvänen-ovim riječima, vojska će tokom vježbi pažljivo paziti na sprječavanje širenja virusa. Organizacija pomno prati razvoj i još uvijek može da promijeni šemu planiranih vježbi.

Ranije ove nedelje, finska vlada produžila je do 13. maja postojeće hitne mjere, koje uključuju zatvorene granice, socijalno distanciranje i obrazovanje u kući.

Prošle nedelje je finska vlada izolovala prestonicu, koja obuhvata Širi Helsinki i u kojoj živi skoro 1,7 miliona ljudi, odnosno jedna trećina finskog stanovništva, kao dio strategije za zaustavljanje epidemije.

Za sada se čini, da je Finska najmanje pogođena virusom koronavirusa od svih nordijskih zemalja.

Od 1. aprila Finska je u posljednja 24 sata zabilježila 1.446 potvrđenih slučajeva koronavirusa u Finskoj, nije bilo novih smrtnih slučajeva. Ukupno 17 pacijenata podleglo je bolesti. Većina slučajeva i smrtnih slučajeva koncentrisana je u regionu Helsinkija i Uusimaa, koji su izolovani.

COVID-19FinskaFinske oružane snageKoronavirusVojne vježbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 godine prije

Pa nek, ljudi vježbaju ako im ne smeta.

Hogar
4 godine prije

Virus – šmirus!
What could possibly (cough, cough) go wrong?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI