Francuska se povlači iz bivše kolonije

Burkina Faso
20 komentara

Francuska vlada je u srijedu objavila da će njene trupe napustiti Burkinu Faso u roku od mjesec dana, nakon što je vlada Burkinabea službeno odbacila sporazum o statusu snaga iz 2018. godine. Vojnici specijalnih snaga iz bivše kolonijalne sile raspoređeni su u zapadnoafričkoj državi, kao dio misije borbe protiv terorizma.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova je u utorak službeno primilo demarš iz Ouagadougoua, dajući Francuskoj 30-dnevno najavu da se povuče.

“Poštivat ćemo uslove sporazuma tako što ćemo poštovati ovaj zahtjev”, navodi se u saopštenju Quai d’Orsay. Kako prenosi AFP, trupe će napustiti Burkinu Faso do kraja februara, a njihova oprema će uslijediti krajem aprila.

Procjenjuje se da je 400 francuskih vojnika već godinama u Burkini Faso kao dio operacije Sablja, protiv pobunjenika usmjerene na džihadiste u bivšim afričkim kolonijama. Frustrirana neuspješnom kampanjom, vojska Burkinabea svrgnula je civilnog predsjednika pučem prošlog januara. Vođu puča, potpukovnika Paul-Henri Damibu, obrazovanog u Francuskoj, u septembru je zbacio kapetan Ibrahim Traore.

Stotine demonstranata okupilo se prošlog petka u Ouagadougouu tražeći odlazak Francuske. Neki su skandirali antifrancuske slogane, dok su drugi mahali ruskim zastavama. Prema Agence d’Information du Burkina, vlada Traorea je donijela odluku o protjerivanju bivše kolonijalne sile dva dana prije. Francuska je odgovorila tražeći pojašnjenje od bivše kolonije.

Potez Burkine Faso uslijedio je manje od šest mjeseci nakon što je njegov susjed Mali također poslao francuske trupe da se pakuju. Pariz se devet godina borio protiv Islamske države (IS, bivši ISIS) i Al-Kaide. Francuska je okrivila Rusiju za promjenu mišljenja Malija.

Vojna vlada u Bamaku od tada se obratila ruskoj privatnoj vojnoj kompaniji Wagner Group, po uzoru na Centralnoafričku Republiku. Vlada Burkinabea još nije sklopila nikakve dogovore s Wagnerom.

Burkina Faso ima oko 20 miliona stanovnika i nema izlaz na more između Malija i Nigera na sjeveru i Benina, Togoa, Gane i Obale Slonovače na jugu. Sve su u nekom trenutku bile francuske kolonije, osim Gane kojom su vladali Britanci.

Burkina FasoFranciuskapovlačenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 godina prije

Whoops ! Naucili Rusi sprovodit ” obojene revolucije ” ! Bravo Wagner operativci . Bravo !

Emiliano Zapata
1 godina prije

Imaju dosta takvih doma u Parisu…

LZN
1 godina prije

Tko ne sluša Lavrova slušat će Šojgua
Tko ne sluša Čajkovskog slušat će Wagnera

Macedon
1 godina prije

Mene vise zanima kada drzava iz senke ce se povuci sa ovih balkanski prostora medju njima I Francuska kao njihov izvrsilac

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

 Burkina Faso otkazala sporazume koji dopuštaju francuskim snagama da budu u njihovoj zemlji i rekla im da odu u roku od mjesec dana…
Emmanuel Macron je rekao da od vlasti Burkine Faso očekuje pojašnjenja: “Čekam da se oglasi predsjednik prijelazne vlade (Ibrahim) Traore… Mislim da su ove poruke rezultat velike zabune u informacijama koje se šire… Čekamo pojašnjenja gospodina Traorea.”

Pojašnjenje: ”Imate još 28 dana.”

P.S.
Da je Macronova supruga predložila rekonstrukciju tornja za Notre Dame u obliku penisa u erekciji sa zlatnim jajima.
I da je bila šokirana time, te je odbila njezin prijedlog…
Napisala je bivša francuska ministrica kulture Roselyne Bachelot, u svojoj memoarskoj knjizi ”682 dana – Bal licemjera”.

Schroder
1 godina prije

Francuska dobiva od bivsi kolonija 400 miliardi dolara godisnje .Toliko moraju da placaju bivse kolonije svoju slobodu Zbog toga Francuska ima CRNU LEGIJU STRANACA KOJA NADGLEDA TE BIVSE KOLONIJE DA PLACAJU TE NOVCE Francuska moze dobro da zivi od toga

Dokurčilomi
1 godina prije

Francuska vojska? Samo lijepo ušminkana i stvarna kao tzv. “pokret otpora”, jedino što je vojno sposobno u Francuskoj su Legija stranaca i kurve.

Max
1 godina prije

Francuze su svi otkantali.

mane
1 godina prije

svi se bore za svoje,samo balkancima i istocno evropljanima se dopada zivot u matrixu.nema nista grdje nego li kad se muskarac ili zena zaljube u kurvu ili ti kurvara.propast zagarantovana

nessy
1 godina prije

Ma zamisli, Francuzi u Burkini Fasovali. Bas me cudi, pljackaju ih jedva par stotina godina, cudi me da ih tamo ne vole.

nessy
1 godina prije

Dovoljno je googlati ‘Africki franak’.

Gnostic
1 godina prije

Povlačenje?Ne.Protjerivanje..oo da.🥕

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI