Francuski stručnjaci predložili testiranje cjepiva za Covid u Africi: „Pa to smo već radili s AIDS-om“

Health_for_Africa_Mali
37 komentara

Dva francuska znanstvenika predložila su testiranje cjepiva protiv koronavirusa SARS-CoV-2 u Africi, što je izazvalo veliki skandal.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Gebreyesus, rodom iz Etiopije, nazvao je francuski prijedlog “rasističkim” i “relikvijom kolonijalnog mentaliteta.”

Tijekom televizijske rasprave, dr. Jean-Paul Mira, glavni liječnik pariške bolnice, i dr. Camille Lauche, direktor istraživanja na Državnom institutu Inserm, u emisiji uživo na francuskom televizijskom kanalu LCI su predložili provođenje testnih cijepljenja na stanovništvu Afrike.

“Ne postoje maske, nema mogućnosti liječenja, nema mjera oživljavanja”, Jean-Paul Mira objasnio je „čistoću“ mogućeg eksperimenta.

Dr. Camille Lauche je podržao sugovornika, dodajući da je također potrebno obaviti testiranje u Europi ili Australiji. Njihove riječi, za koje su se oba znanstvenika već ispričala, izazvale su buru kritika. Francusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je kako navodi stručnjaka ne odražavaju stav francuskih vlasti.

“Afrika neće i ne može postati poligon za testiranje cjepiva”, naglasio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Gebreyesus.

No, polemike ne jenjavaju, a iako ovo nije službeni stav Pariza, francusko veleposlanstvo u Južnoafričkoj Republici je moralo reagirati i ograditi se izjavom „kako je šokirano zbog prijedloga dva vrhunska francuska liječnika da Afrika postane gigantski laboratorij za testiranje cjepiva na koronavirus, i to baš zato što kontinentu nedostaju resursi za obranu od infekcija“.

Dr. Jean-Paul Mira  je načelnik odjela intenzivne njege u bolnici Cochin u Parizu, dok je Locht direktor istraživanja na francuskom nacionalnom institutu za zdravstvena i medicinska istraživanja Inserm.

„Pa to smo već radili s AIDS-om i prostitutkama“

“Ako mogu biti provokativan, ne bismo li trebali raditi ovo istraživanje u Africi, gdje nema maski, nema liječenja i nema intenzivne njege? Malo kao što smo to radili u nekim istraživanjima AIDS-a. Pokušali smo s prostitutkama, jer su one vrlo izložene i ne štite se”, reako je dr. Mira.

Locht se složio rekavši: “U pravu ste. Mi u Insermu zapravo razmišljamo o paralelnoj studiji u Africi koja bi koristila isti način pristupa i BCG placebima, a odnosi se na cijepljenje protiv tuberkuloze za koje se činilo da je djecu zaštitilo od infekcija, posebno respiratornih.“

Snimka emitirana 1. travnja izazvala je bijes u Africi i šire. Nekoliko vodećih nogometaša Afrike, uključujući bivšu zvijezdu Chelseaja Didiera Drogbu i bivšeg napadača Barcelone Samuela Eto’a, izrazili su svoj bijes.

U izjavi francusko veleposlanstvo u Južnoafričkoj Republici navodi da je ova razmjena mišljenja “izazvala snažne reakcije”.

“Duboko smo šokirani ovim komentarima, koji, naravno, ne odražavaju stav francuskih vlasti”, rekli su u francuskom veleposlanstvu.

U njemu je rečeno da se francuska vlada zalaže za pojačane napore u borbi protiv koronavirusa u Africi  u okviru G7, G20 i Europske unije.

„Ranjivim zemljama, posebno na afričkom kontinentu, potrebna je pomoć u podršci njihovim zdravstvenim sustavima, istraživanjima, a također u humanitarnom i ekonomskom smislu da bi umanjili utjecaj krize. U pitanju je solidarnost s ranjivim zemljama, kao i potreba za izbjegavanjem ponovnog izbijanja epidemije nakon što opadne u drugim zemljama svijeta”, službeno je priopćenje francuskog veleposlanstva u Južnoafričkoj Republici.

Ali opisujući to kao “lažne vijesti”, Inserm je na Twitteru naveo kako je video na društvenim mrežama „pogrešno protumačen“.

Kako je „protumačen“, to ne znamo, ali su izjave dvojice francuskih stručnjaka prenesene i prevedene onako kako su rekli u emisiji televizijskog kanala LCI, čiju je snimku teško pronaći na You Tubeu, ali postoji u drugim formatima i citirane su od brojnih medija, uglavnom afričkih javnih televizijskih servisa, ali i u Europi i Francuskoj.

ZBC News / Nigeria News

AIDSCOVID-19testiranje
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
crna guja
3 godine prije

nisu vise ni bjeli misevi sta su bili

Hogar
3 godine prije

Misliš, crni miševi nisu više miševi, počeli su da pokazuju srednji prst evropskim govnarima.
Stare kolonijalne navike teško umiru pa je neophodno upotrebiti usran kolac i pomoći im da umru.

soefnviwenirgnvwierngiewnriqgergf
3 godine prije

Afrikanci, protjerajte svo bijelo smeće iz vaših država.

Duki
3 godine prije

Ajmoooo !
Zamorci ZBOR !!! nemoj da “napika”dugo čeka !
Ma imaju li oni išta ljudsko .osim sposobnosti lajanja !Je…la vam demokracija mater !Ali su vas ” Zamorci “ovaj put sjebali !😂😂
Toliko ste ih izraubali da se onaj “imunitet krda” izgleda razvio u AfrikaNešto nema geometrije
.Pa ti drug Francuz popuši malo
puzdru,crnu i tvrdu ! 💪💪🖕😂

Jere
3 godine prije

Bolje da testiraju na crncima,nego na nama bilima.ne vidim sta je sporno s ovom izjavom. Vazno je da samovoljno pristanu,i da im se isplati naknada. A po Africi za malo love nađes puno volontera. Logicno

Red Dog
3 godine prije

U kapitalizmu nema ljudskog dostojanstva.
Kako se meri to?
Novac mozemo meriti tacno.

Dopizdilomi
3 godine prije

Predlažem testiranje taktičke nuklearne u Parizu i Washingtonu pa ćemo gledati kako se to odražavana na Kovid-19.

Lucija
3 godine prije

Pa…u Africi će ‘testnom subjektu’ platiti 4$, a u usa možda 40 ili 400$. Imaju i am.zatvore…
Jedino što je čudno ovdje je to da se s tim izašlo u javnost. Zašto?

Kkk
3 godine prije

Svjetski rekord je 44 djece rodjene od jedne crnkinje.Da da .44 djece je rodila.bilo je i blizanaca.Ali ipak se lijek mora testirati na kinezima zasluzili su kao i sankcije i totalno blokadu jer su ista govna kao i usa.

Jole Prvi
3 godine prije

Njih će sve Bill Gates testirati.On je navodno veliki filantrop,kao i ono smeće Soroš i sve će pokušati da pomogne čovječanstvu.Ova dva francuska liječnika se petljaju u Billovu filantropiju.

xyz
3 godine prije

Zašto bi afrikanci bili krivi što vole život što se rađaju, ne vidim u tome problem.Ta dječica su većinom nasmijana, nevina i srdačna, poštuju se neke životne i ljudske vrijednosti, a uvijek ima onih zločestih koji služe “tamnoj strani” potpomognutim vanjskim pokvarenjacima za sijnje zla.Pojedinima u Europi je čudno što ih se toliko rađa, što nisu sebični kao pojedini Eurpljani, pa im ne trebaju djeca sami su i sebi previše, pojedini su i pohlepni, nezadovoljni kad se probude jer od objesti ne znaju što će jesti itd.. Bake su nekada djecu odgajale, brinule o dobrobiti u obitelji sadile u vrtovima, a danas babe šetaju đukele i to po mogućnosti što više, idu na frizure, imaju fejsove, tipkaju po pametnim telefonima, nije ih previše briga ni za obitelj, ako je uopće ima, jer su emancipirane i žele bit samostalne, i sve te bolesti prenose na svoje kćeri i sinove i dobijemo… Čitaj više »

So baby talk to me like lovers do
3 godine prije

Ti je rekao zbog uslova koji postoje u Africi. Uostalom oni se najbrze razmnozavaju, vise od 50% stanovnistva Afrike je mladje od 25 godina, do 2030. se očekuje da ih bude 2,2 milijarde dok Evropljani ( beli) izumiru

bumbar
3 godine prije

Zašto ne bi testirali doma, na svojoj rodbini?

Istrazuj
3 godine prije

„Pa to smo već radili s AIDS-om“….
.
Najgore od sbega je sto je i tzv AIDS izmisljena bolest!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI