Gaza u agoniji: Stanovnici svjedoče o razornim napadima i strahuju za budućnost

Gaza
36 komentara

Od početka svoje operacije “Željezni Mač” u subotu, Izrael je uništio ili oštetio više od 400 lokacija u Gazi. Više od 300 Palestinaca je ubijeno, među kojima je mnogo civila. Najmanje 1.990 osoba je ranjeno.

Sanaa Kamal, stanovnica Gaze koja također radi kao lokalna novinarka, vidjela je i izvještavala o mnogim sukobima između Izraela i palestinskih vojnih frakcija. Ali tvrdi da nikada nije vidjela veće razaranje nego što je Izrael nanio u nedjelju, nakon infilracije desetina pripadnika Hamasa u južne zajednice Izraela.

Do sada, prema službenim podacima, više od 500 osoba je ubijeno od strane palestinskih militanata. Preko 1.900 drugih je ranjeno, a 100 se navodno drži u Gazi od strane Hamasa, grupe koju Izrael smatra teroristima.

“Potpuno smo šokirani štetom koju je Izrael prouzrokovao. Doslovno nema ulice u Gazi koja je ostala netaknuta. Svaka ulica i svaki kutak su uništeni ili oštećeni. Neki od njih su upravo bili obnovljeni, a sada su se pretvorili u ruševine ponovo”, rekla je ona.

Od subote, Izrael je pogodio više od 400 ciljeva koje tvrdi da su “povezani” s Hamasom i Palestinskim islamskim džihadom. To samo po sebi nije neuobičajeno. Ovaj put, međutim, avioni također ciljaju kuće visokih komandanata Hamasa i političkih lidera, šaljući poruku grupi da se zna gdje se nalaze. Paralelno s tim, IDF također bombardira infrastrukturu enklave, uključujući džamije, stambene zgrade, ceste, banke i bolnice.

Kamal nije spavala i kaže da je teški bombardmani spriječili da se odvoji. Njena porodica i svi oko nje, priznaje, boje se da bi mogli postati najnoviji brojevi u dugom nizu palestinskih žrtava.

Ona nije daleko od jedine stanovnice koja brine o onome što vidi. Maram Faraj kaže da i ona nije spavala i da je mučila misao o svom prijatelju novinaru, koji je nestao.

“Moj prijatelj je otišao zajedno s pripadnicima Hamasa u jedno od izraelskih naselja kako bi pružio bolje izvješćivanje. Od tada nisam čula ništa od njega i sumnjamo da su ga izraelski vojnici ustrijelili zajedno s drugim operativcima”, rekla je Faraj za RT.

Ministarstvo zdravstva Palestine već je izjavilo da je više od 300 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima na Gazu. Više od 1.990 ih je ranjeno. Hamas tvrdi da su mnogi od njih bili civili koji su bili zakopani pod ruševinama.

Kome pripisati krivicu?

Gledajući razaranje oko sebe, Kamal upire prstom u Izrael i njegovo “tvrdoglavo” vođstvo koje odbija napraviti ustupke Palestincima i suzdržava se od rješavanja dugogodišnjeg sukoba. Ali također kritikuje Hamas što stavlja palestinsko stanovništvo kroz još jedno iskušenje.

Od 2007. godine, kada je Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom, Islamska grupa bila je uključena u niz oružanih sukoba s Izraelom. Svi su prouzrokovali nepopravljivu štetu enklavi. Najtraumatičniji od tih sukoba – Operacija Protective Edge – odvijao se 2014. godine i vidio je više od 2.000 palestinskih žrtava. Ali Kamal strahuje da bi trenutna situacija mogla samo dalje deteriorirati i doseći još veći broj žrtava.

“Ako se dvije strane ne sastanu na pregovore uskoro, vidjet ćemo više civilnih žrtava s obje strane. I zato nam trebaju arapski i evropski pregovarači koji će izvršiti maksimalni pritisak kako bi zaustavili neprijateljstva.”

U subotu je egipatski izaslanik stigao iz Kaira u Izrael kako bi hitno počeo pregovore. Uključeni su i drugi posrednici, uključujući Katar i nekoliko europskih država. Međutim, do sada ti napori nisu urodili plodom, jer obje strane obećavaju da će nanositi štetu svom neprijatelju.

U Izraelu je premijer Benjamin Netanyahu obećao da će se boriti dok se ne postignu svi njegovi ciljevi, a izraelski stručnjaci sugeriraju da bi to moglo uključivati kopnenu invaziju nakon što se očiste sva uporišta militanata u južnim zajednicama. Hamas također ne pokazuje znakove popuštanja, tvrdeći da je rat protiv “okupacije” tek počeo.

“Ovdje u Gazi čujem stručnjake kako govore da je Hamas planirao napad kako bi spriječio … sporazum o normalizaciji između Izraela i Saudijske Arabije”, rekla je Kamal.

“Ne znam je li to tačno. Ali podržavam ovu normalizaciju, i još više podržavam normalizaciju palestinskih odnosa s Izraelom, jer na kraju dana dijelimo ovu regiju i moramo se slagati”, zaključila je.

Kao i Kamal, Faraj također vjeruje u suživot. Kaže da obje strane moraju odahnuti, sjesti za pregovarački stol, razmijeniti zatvorenike i postići sporazum. Ali kako borbe traju, i s Izraelom koji je službeno proglasio rat, šaljući tisuće vojnika i letačke opreme bliže granici Gaze, ovaj scenarij izgleda daleko izvan dosega.

gazaIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
6 mjeseci prije

Patnji Palestinaca nikad kraja.

Kokolo
6 mjeseci prije

Kada je cij vojnim srestvom NEMOGUĆ, a to je jasno od postanka Izraela, Palestinski vođe trebali su i trebaju zadobiti povjerenjem i mirnim pregovorima, traženjem mogućnosti školovanja i usavršavanja svoje mladosti, traženjem financiranja škola, sveučilišta, bolnica, puteva međunarodnim novcem, Usavršavanjem u pregovorima, te novčanom i intelektualnim napretkom poboljšati svoju poziciju i status…..a s vremenom bar djelomičan povratak u područja koja smatraju svojima….ali njihovi vođe idioti koji ih žrtvuju DANAS , stvaraju još gore uvjete i patnju…..stvarno vole svoj NAROD:::za sada samo ovo.

Ukratko
6 mjeseci prije

Hmhm

Od 2007. godine, kada je Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom, Islamska grupa bila je uključena u niz oružanih sukoba s Izraelom

hiber
6 mjeseci prije

Pojas Gaze nema nikakve veze sa Palestinom, već se radi o eksperimentalnom logoru. Vec je nebulozno da u logoru uopće moze postojati samouprava, a onda da tu “samoupravu” obnasa nesto sto se zove HAMAS. A kada nalegdbodavci HAMASa narede nesto ovako, onda se osveta vrši prema stanovnicima logora. I Hitler bi bio zadivljen ovakvim rjesenjima.

Ukratko
6 mjeseci prije

Da li stanovnici podrzavaju hamasovu abanturu ili I njih vode diktatori?

Ukratko
6 mjeseci prije

Sto kažu palestinski civili na Hamas avanturu?

Svarga Loka
6 mjeseci prije

“”nakon infilracije desetina pripadnika Hamasa u južne zajednice Izraela.””Prije nekolinko stotina “umjerenih glavose”, ,ko onih u Siriji i Afriki,Boko haram i takve zveri.

Kuhar
6 mjeseci prije

Da nisu u koncentracijskim logorima, oni bi se bavili humanitarnim radom, NGO, ucile Kuran, radili sportsk aktivnosti, sindikalnu borbu za radnicku klasu bi vodili….ali, dusmani im NE dadose.

Kuhar
6 mjeseci prije

Da nisu u koncentracijskim logorima, oni bi se bavili humanitarnim radom, NGO, ucile Kuran, radili sportsk aktivnosti, sindikalnu borbu za radnicku klasu bi vodili….ali, dusmani im NE dadose.

Hašo
6 mjeseci prije

Svi smo mi u logorima.

Dado
6 mjeseci prije

Ubijati civile, turiste, odvoditi žene u zarobljenistvo, silovati ne muslimanke i zarobljenu dijecu ubijati(kruze snimci internetom)…Sve je to kod njih normalno i sada treba da ih neko žali…Nadam se da ce Izrael poravnati pojas gaze sa zemljom.

Ukratko
6 mjeseci prije

Hja,
Prije glasanja ukljuciti mozak
Poslije j nema kajanja
Makar, ponekad nije veselo

Ukratko
6 mjeseci prije

Palata Republike Srpske večeras je u bojama izraelske zastave kao znak solidarnosti nakon napada Hamasa.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik iskazao je podršku Izraelu.

On je na Tviteru napisao da se oštro protivi napadima u toj državi

hiber
6 mjeseci prije

IDF more brutal than ISIS

naprijed
6 mjeseci prije

Zapad donosi demokraciju Palestincima a ovo su porodiljske muke

Гавран
6 mjeseci prije

Pojas Gaze se upravo bombarduje fosfornim bombama.

Vendetta
6 mjeseci prije

Bio sam na strani Palestinaca. Onda sam vidio otimanje i fizicko maltretiranje mladih djevojaka.
Ista su to g….. kao i ovi drugi ne tr3ba im davati paznju a najgore sto ovi Hamas boysi bi sutta isto tako prema nasim majkama.i sestrama koliko god mi imali simpatije prema njima jer n3 volimo Izrael

Steve
6 mjeseci prije

Možda grešim ali se nešto ne sećam da je Izrael tukao po položajima ISIS-a u Siriji, uglavnom je to činio po položajima regularnih Asadovih snaga

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI