fbpx

Gdje je kraj? – Još američkih sankcija, ovaj put protiv Španjolske

Pedro Sanchez

Poznato je da Španjolska, kao bivša kolonijalna sila i zbog veza koje je gradila desetljećima, ima važne poslovne i ekonomske veze u Latinskoj Americi, pa tako i Venezueli, koje nisu prekinute ni nakon dolaska na vlast Huga Chaveza. Međutim, kako predviđa „Doktrina Monroe“, Latinska Amerika je 1823. proglašena „dvorištem“ Sjedinjenih Država, iako formalno samo u vojnom smislu.

Doktrina navodi kako će svaki daljnji pokušaj europskih nacija da koloniziraju ili interveniraju u zemljama Sjeverne i Južne Amerike biti smatran činom agresije i zahtijevati intervenciju Sjedinjenih Država. Istovremeno, doktrina je navodila kako se Sjedinjene Države neće uplitati u već postojeće europske kolonije niti sudjelovati u internim problemima europskih država. Doktrina je sačinjena pod vodstvom ministra vanjskih poslova Johna Adamsa. Dokument je zamišljen kao „protivljenje europskom kolonijalizmu“, ali je kasnije doktrina tumačena kao pravo SAD-a da intervenira u zemljama cijele latinske Amerike.

Sada se to odnosi i na ekonomske i financijske veze, što se nikako neće svidjeti Madridu.

Američka vlada namjerava uvesti sankcije protiv Španjolske, naglašavajući da je Madrid dopustio Venezueli da ima depozite u Središnjoj banci Španjolske.

“Vlasti administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa promiču financijske sankcije protiv Španjolske zbog navodne potpore režimu Nicolása Madura u Venezueli”, objavio je u četvrtak Bloomberg .

Prema Bloombergu, koji se poziva na svoje izvore u Washingtonu, američko ministarstvo financija proučava koje korake primijeniti protiv Središnje banke Španjolske, kao i protiv drugih financijskih subjekata ove europske zemlje u kojima je, prema američkoj vladi, Venezuela položila sredstva.

U izvješću se također tvrdi da je, iako je španjolska vlada priznala lidera oporbe Juana Guaidóa kao “predsjednika zaduženog” za Venezuelu, Centralna banka europske zemlje ostala posrednik Venezuele.

Osim toga, navodi se da je premijer Španjolske Pedro Sánchez spriječio Europsku uniju u provedbi strožih sankcija protiv vlade Nicolása Madura.

Dužnosnici Središnje banke Venezuele, prema Bloombergu, više su puta izjavljivali da Caracas može provoditi financijske transakcije koristeći se Središnjom bankom Španjolske i drugim financijskim institucijama europske zemlje.

Američki dužnosnici su optužili Sáncheza da je odgovoran za to što se Europska unija nije osvetila Caracasu, tvrdeći da je Madrid kriv za pomaganje Maduru jednako kao i Rusija i Kina, piše Bloomberg.

Do sada je Europska unija nametnula sankcija protiv 25 venecuelanskih dužnosnika, isključivo zbog optužbi vezanih za ljudska prava. Međutim, većina ili gotovo nitko od njih nema nikakvu važnu imovinu u EU, stoga su ove sankcije simbolične.

S obzirom na ovu situaciju, predsjednik Venezuele je više puta naglasio da je zbog takvih embarga protiv Venezuele EU podređena politici predsjednika Sjedinjenih Država, te da time samo „tone u živo blato propale politike” stanara Bijele kuće, koji se svim silama bori da smjeni vladu u Venezueli.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
47 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
11 mjeseci prije

Bravo Trump, sto vise sankcije drugima, to vise rezes politiku americkih elita i rušíš hegemonije amera u svijetu.Uskoro slijedi nová Jalta u kojoj Kina,Rusija,Amerika i Írán trebaju susresti u Beogradu i dogovoriti globálnu podjelu na politické utjecaje..Do tádá třeba Puno toga otpisati,kako Bi Jalta za mnoge bílá sto bezbolnija

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Ti kao i Korica….smatrate Iran globalnim faktorom, zbilja nemogu to nikako uklopiti u globalna dešavanja;ne kažem da ke nemoguće ali nikako mi se ne uklapa.

Z.A.
Gost
Z.A.
11 mjeseci prije

Sinisa_ kako ti se ne uklapa, nerazumes se ti u globalnu politiku. Ja sam razumio Milanceta. Iran ce imat globalni uticaj na Bliskom Istoku i Aziji (valjda je Milance mislio na muslimanske drzave).

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

A to je pretpostavljeno, neko mora biti poštovan i u Islamu, i u Hrišćanstvu i u drugim vjeram….slažem se u tom kontekstu međutim ipak neki su i u tom društvu poštovaniji;NATO je primjer, Amerika je ta koja drži taj kontinuitet i bez nje nema niko ta kockasta muda da da lupi šakom o sto a da niko ne sme da pisme njemu u oči i svi znaju da su bez nje propali.

Z.A.
Gost
Z.A.
11 mjeseci prije

Sinisa nije globalna politika jednostavna barem za mene ali ja se trudim i samo pratim i citam ugledaj se na mene. Ako budes pratio burt_a neces stici dalje od IRGC

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Ja sam kosmopolita…razmišljam kosmički a to da je Iran nekakav faktor ćemo tek da vidimo, možda u Siriji ali i tamo sve zato što mu je neko dopustio ili bolje reći neko mu čuva leđa;u Islamu mislim da nepostoji bilo ko da ima taj komoditet saborstva kao u Hrišćanstvu, Malezija i Indonezija su isto zeznuti igrači…zamisli stav Indonezije kada bi im neki Iran došao pametovati, mislim da je to nemoguće ali Rusija, Amerika ili Kina e to bi bio beć drugi padež.
Prema tome….Rusija,Amerika pa i Kina su konstanta a svi ostali u periodi dolaze i odlaze u zavisnosti na kojemu su lokalu.

Z.A.
Gost
Z.A.
11 mjeseci prije

Sinisa_ nerazumijes se ti u geopolitiku nije to za tebe , previse si ozbiljan…

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Za svašta sam optužen ali za ovako nešto još nikada…Z.A.i nećemo se vređati 😁

Z.A.
Gost
Z.A.
11 mjeseci prije

Nisam keve mi te vrijedjo ali skapirat ces ti vec u cemu je problem. Mlad si ti ko i ja pred nama je buducnost.

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Jašta… Mlad kao rosa u podne.
Mada…učenja nikada dosta 👍

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

Ja sam kozmopolita, razmisljam kozmicki, i redovito citam “kozmopolitan”.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
11 mjeseci prije

Natu je uskoro odzvonilo, jako brzo

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Naravno da nije….

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

Jurčiću or something like that
Naravno da nema više – nata.
Tko još proizvodi čarape sa šavom? 😚

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
11 mjeseci prije

Írán ce bití globální faktor,to je hotová stvar,o Tome Cu jednom prilikom malopsirniji komentář napisati

Z.A.
Gost
Z.A.
11 mjeseci prije

Milance iz Ceske _ da mi je i zadnji plus u zivotu ide tebi majstore iz Ceske

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Sitan je Iran da bi bio značajan globalan faktor….globalni priljepak da ali faktor ne.

Z.A.
Gost
Z.A.
11 mjeseci prije

Dobro kad necete da vam Iran bude globalni faktor nek onda ostane Amerika

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Nemam ništa protiv, Amerika je svjetlosne godine ispred svih samo kada bi se malo okurtalisali te svoje hegemonije i totalitarizma a ovako se samo možemo nadati da im jednog dana dosadi ili da im neko nacrta da im je dosadilo.
Iran…simpatičan kao partner,ali .

Moreno
Gost
Moreno
11 mjeseci prije

Milance iz Ceske Ajde ne trabunjaj o Jalti . . . Jalta je i generirala sve današnje sporove . . . radi kojih bi moga počet i WWIII. WWII se i dogodija jer je bilo nezadovoljnika sa Versaillesom.
Zagovaraš onu staru babilonsku “devide et impera”.

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

U razgovoru sa Z.A.kom, nešto mi nasjede… nova Jalta;Rusija, Amerika, Kina; veoma logična.

Moreno
Gost
Moreno
11 mjeseci prije

Siniša Uopće ti tu nema logike . . . nikakva zavjesa ili neprobojni zid između Rusije i Kine ne postoji. Imaju relativno uređene odnose i surađuju na obostranu korist i to sa Jaltom nema nikakve veze.
Više raznoraznih problema ima Između SAD i EU koje su ka ono u jednome ograđenome pilitičkome toru nego između Rusije i Kine di postoji granica između političkih torova.
Nejasno je zašto ste svi opsjednuti podjelama.

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Pa ni ona Jalta nije bila radi stvaranja kojekakvih zavjesa već radi podjele sfera uticaja i dalje saradnje….ni ta se Jalta nije izpoštovala jer je došlo do toga šta si rekao.
Logično je da se najjači dogovore a pošto su trenutno samo te tri države najrespektabilnije onda bi i one trebale sjesti i dogovoriti dalje djelovanje u smislu stvaranja nečega….monopol više nema niko tako da neko mora sjesti i postaviti granice lijepih manira.

Moreno
Gost
Moreno
11 mjeseci prije

Siniša Ništa se nije dobilo ako se monopol pretvori u duopol, triopol . . . isto je ako te gazi totalitarizam bija on SAD, EU, ruski, kineski . . . svaki totalitarizam se održava i plašenjem od drugoga totalitarizma . . . globalni sustav koji se temelji na vojnoj sili održavanja jednoga ili više entiteta odgovara samo globalnoj mafiji koja drži glavni monopol u rukama, a to je proizvodnja novaca . . . nemoj mislit kako su Kina i Rusija potpuno izvan dohvata kanđi globalne mafije . . . oću reć globalna situacija nije tako jednostavna da se kaže, okay, ajmo se podilit . . .

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Tačno….zato kažem da nije izpoštovana ni ona Jalta što je dovelo do čega je dovelo;u uslovima gdje je više ravnopravnih igrača (očigledno da postoje) bi trebalo biti neka vrsta harmonije a ne totalitarizma ali je očigledno to nemoguće….entiteti su jako bitni, pogotovo za Ameriku koja gubi tlo pod nogama i koja već provodi totalitarnu agendu u svom entitetu. Mislim da Ruski entitet ne počiva na tom strahu koji navodiš, za Kineze ne bih garantovao šta su i kakvi će biti ali bih rado propustio njihov dolazak.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
11 mjeseci prije

Mnoge državě u svijetu nemaju suverenitet jer nemaju přírodně resurse dá opstanu u novom tehnoloskom globalnom svijetu.Zato se moraju připojit onima kojí ce im osigurati suverenitet i njihovu kulturu..Jalta ce bití nová,to je neminovno..

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Ne sjećam se da je neko manji ostao suveren kada se priklonuo većem.
Dodao bih još i ono šta se danas dešava….uđu u nekakvu zajednicu da bi osvajali resurse.

Moreno
Gost
Moreno
11 mjeseci prije

Siniša Možda nisan dobro objasnija, pa ću provat opet . . . postoje “nevidljive” sile koje imaju moć za pritisnit bilo koji, kako ti pišeš, entitet kako bi se mora branit. Imaš BiH, Daytonski sporazum i entitete, pa se oba dva entiteta “brane” . . . i manipulacija se sastoji u tome da se lože obe dvi strane . . . je, Ameri su trenutno najveće zlo, ali i njih će se vladari odreć ka i Hitlera u WWII . . . i iz bilo kojega sporazuma koji je odrađen pod kontrolom vladara neće ništa dobro izać . . . i opet ću se vratit na naše prostore di su ratovali svi sa svima da bi rezultat bija zamjena stanovništva iz koje su Hrvati nestali iz RS, a Srbi iz Hrvatske, Muslimani dobili teritorij i prevlast u svome entitetu . . . ratovalo se, ginilo se, svi na svim stranama temeljito opljačkani . . . i još danas većina na svim stranama misli kako je u pravu . . .

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Savršeno sam ja tebe razumeo, mislim savršeno si objasnio…ja prosto dajem tezu koja je isto realna s obzirom da postoji ogromna mogućnost suštinske diobe te tajne moći koja postoji. Zbilja mislim da se Rusija otrgla kontroli, jedina ona daje miran san nekoj dubokoj državi….zaštita,resursi,sve imaju u Rusiji.

Moreno
Gost
Moreno
11 mjeseci prije

Siniša Okay, samo ja mislin kako će vladari imat moć samo ako je budu mogli koristit na sve sukobljene strane.
Igraju na izdaju jer se uvik pojave izdajnici na bilo kojoj strani.
Dok smo god svi mi robovi novca kojega oni proizvode i sa njim upravljaju plesat ćemo kako oni sviraju . . . ko se njihovoga novca odrekne pada pod njihov pritisak . . . na primjer još uvik Kina i Rusija nemogu trgovat sa Iranom kako bi stvarno želili, i Rusija i Kina moraju kombinirat jer ako izgube sve veze sa zapadom i njih čeka slom . . . zato san i pisa kako zidovi i zavjese nisu rješenje . . .

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Da.

Z.A.
Gost
Z.A.
11 mjeseci prije

Sinisa _ ovde si pokupio dva minusa. Izgleda ovi sto ti dadose minuse kapiraju(ja ti nisam dao ni jedan minus) Sinisa nebrini za dva minusa ipak matematicki to je plus

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

Milanče, opet pišeš gluposti. Iran je predviđen za uništenje, kako bi se stvorio veliki izrahell, i kako bi se uništila Narodna banka Irana, te tamo uvela centralna hazarska banka. Malo prouči bolje te stvari i nevjeruj olbrajtici kad ideš na njene domjenke.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
11 mjeseci prije

Neka písem gluposti a to unistenje zaboravi,Tko ti je to rekao taj věže o globalnoj politici nemá.

oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
Gost
oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
11 mjeseci prije

Ivo, ma pusti Mošu, pokušava programirati jego. Čitam turski general izjavio da će u trećem svjetskom ratu, valjda misli na treći rozmairna beba rat, Rusija i ukradena zemlja indijancima biti saveznici. Pošto generali nisu vojnici već politićari mislim da baca trokuke da pokvari ovo savezništvo Kine i Rusije. Mislim da je Eđiju brat po krvi a nije turčin.

Moreno
Gost
Moreno
11 mjeseci prije

Ako je točno kako Venezuela koristi Španjolsku Centralnu Banku za poslovanje onda je to dokaz kako je i Venezuela “pod kontrolom”, jer samo nekoliko centralnih banaka u svitu nije pod kontrolom globalnih vladara koji u svim ratovima i sukobima žele kontrolirat obe dvi strane i koriste očaj neke države kako bi ta država prihvatila njihivu “pomoć”. Skriveni globalni vladari rijetko gube jer su skoro uvik i na pobjedničkoj strani iz koje izvlače enormnu korist tako da pobjedniku koji je pobjedija nije jasno kako je opet u problemima, a ni onoj strani koja je izgubila dugovi se ne opraštaju nego sa kamatama naplaćuju.
Oni jednostavno nemogu propast dok im god većina ljudi na zemlji viruje.

oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
Gost
oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
11 mjeseci prije

Ovaj spin rade da kao pokažu “suverenost” centralnih ciobanaka, moš misliti kako su suverene vezane pupčanom vrpcom.

Alex
Gost
Alex
11 mjeseci prije

Još će EU plakati za Putinom Euroazijskom asocijacijom. Nije španjolska jedina…😈😬

gost
Gost
gost
11 mjeseci prije

I što bi mi sad trebali plakati. Zašto Španjolska ne uvede sankcije SAD-u umjesto da kukaju?

dulebg
Gost
dulebg
11 mjeseci prije

Ne ide im podrivawe Španije (dakle – EU) preko Katalonije, pa daj da pojačamo pritisak!

Istina pa makar metak u čelo
Gost
Istina pa makar metak u čelo
11 mjeseci prije

Tako treba. EU naguzi se još. Dok ameri lupaju EU sankcije zbog Rusije i Kine s istima ostvaruju sve veću trgovinu.

Prolaznik
Gost
Prolaznik
11 mjeseci prije

trebali bi se svi ovi koji su pod američkim sankcijama udružiti u neki sindikat…i onda sa svojom protestnom notom pravo u vijeće sigurnosti :-/

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

Sindikat ‘nategnutih s ledja’?

Dawor
Gost
Dawor
11 mjeseci prije

Ma super vijest…samo naprijed ameriKURCI…sramotite se i dalje pred cijelim svijetom…

samo tako
Gost
samo tako
11 mjeseci prije

Proces slabljenja američkog imerijalizma vidljiv je golim okom. Što god nametali ostatku svijeta ne može promijeniti prirodni tok događaja, kao što nije nikada.
Očekivati kolaps “preko noči” baziran na želji, averziji…. je jednostavno naivno

Red Dog
Gost
Red Dog
11 mjeseci prije

Divno.
Postoji kolonija venecualanskih desnicara u Spaniji.
Sad ce USA alijenisati i njih.

Vatro Marx
Gost
Vatro Marx
11 mjeseci prije

USA ne zeli vise uvoziti mljiecne proizvode kao
i maslinove koje se smatra i druge proizvode medju naj kvalitetnijem na svijetu. Izreka je preskupiste, dok iz Grcke i Italie, ovi proizvode tecu bez ikakvog problema. Kako EU ni rijeci (Brisel) uopce ne reaguje
povodom ovog slucaj, Spañjolska izvrdava svoje
obaveze prema EU, kao i ostale clanice.EU nije
kako je zamisljeno, recimo zemlje da Balkana clanice
Brisel smatra drugog reda, ovdje na zapadu placeni su idpod minimslnih zarada i nisu dobro dosli, bez
obzira sto su u drustvu EU. Ne zaboravimo trbuhom
Za kruhom, iz Afrike, Juzne Amerike, i sa istocnih
zamalja. Vjerujtemi na jednoj benzinskoj pumpi uzeo
sam bebzin, pun rezervuar pitam Afrikanca dobro ti
posao ide odgovorno je da, onda dobro zatadis
rekaomije dva eura i sedamdeset centa. To je
EU, tko vodi brigu o azilantima, taj prokleti kapitalizam ili bolje rijeci egoizam.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
47
0
()
x