Gdje je kraj? – Još američkih sankcija, ovaj put protiv Španjolske

Pedro Sanchez
46 komentara

Poznato je da Španjolska, kao bivša kolonijalna sila i zbog veza koje je gradila desetljećima, ima važne poslovne i ekonomske veze u Latinskoj Americi, pa tako i Venezueli, koje nisu prekinute ni nakon dolaska na vlast Huga Chaveza. Međutim, kako predviđa „Doktrina Monroe“, Latinska Amerika je 1823. proglašena „dvorištem“ Sjedinjenih Država, iako formalno samo u vojnom smislu.

Doktrina navodi kako će svaki daljnji pokušaj europskih nacija da koloniziraju ili interveniraju u zemljama Sjeverne i Južne Amerike biti smatran činom agresije i zahtijevati intervenciju Sjedinjenih Država. Istovremeno, doktrina je navodila kako se Sjedinjene Države neće uplitati u već postojeće europske kolonije niti sudjelovati u internim problemima europskih država. Doktrina je sačinjena pod vodstvom ministra vanjskih poslova Johna Adamsa. Dokument je zamišljen kao „protivljenje europskom kolonijalizmu“, ali je kasnije doktrina tumačena kao pravo SAD-a da intervenira u zemljama cijele latinske Amerike.

Sada se to odnosi i na ekonomske i financijske veze, što se nikako neće svidjeti Madridu.

Američka vlada namjerava uvesti sankcije protiv Španjolske, naglašavajući da je Madrid dopustio Venezueli da ima depozite u Središnjoj banci Španjolske.

“Vlasti administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa promiču financijske sankcije protiv Španjolske zbog navodne potpore režimu Nicolása Madura u Venezueli”, objavio je u četvrtak Bloomberg .

Prema Bloombergu, koji se poziva na svoje izvore u Washingtonu, američko ministarstvo financija proučava koje korake primijeniti protiv Središnje banke Španjolske, kao i protiv drugih financijskih subjekata ove europske zemlje u kojima je, prema američkoj vladi, Venezuela položila sredstva.

U izvješću se također tvrdi da je, iako je španjolska vlada priznala lidera oporbe Juana Guaidóa kao “predsjednika zaduženog” za Venezuelu, Centralna banka europske zemlje ostala posrednik Venezuele.

Osim toga, navodi se da je premijer Španjolske Pedro Sánchez spriječio Europsku uniju u provedbi strožih sankcija protiv vlade Nicolása Madura.

Dužnosnici Središnje banke Venezuele, prema Bloombergu, više su puta izjavljivali da Caracas može provoditi financijske transakcije koristeći se Središnjom bankom Španjolske i drugim financijskim institucijama europske zemlje.

Američki dužnosnici su optužili Sáncheza da je odgovoran za to što se Europska unija nije osvetila Caracasu, tvrdeći da je Madrid kriv za pomaganje Maduru jednako kao i Rusija i Kina, piše Bloomberg.

Do sada je Europska unija nametnula sankcija protiv 25 venecuelanskih dužnosnika, isključivo zbog optužbi vezanih za ljudska prava. Međutim, većina ili gotovo nitko od njih nema nikakvu važnu imovinu u EU, stoga su ove sankcije simbolične.

S obzirom na ovu situaciju, predsjednik Venezuele je više puta naglasio da je zbog takvih embarga protiv Venezuele EU podređena politici predsjednika Sjedinjenih Država, te da time samo „tone u živo blato propale politike” stanara Bijele kuće, koji se svim silama bori da smjeni vladu u Venezueli.

james monroe
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milance iz Ceske
4 godine prije

Bravo Trump, sto vise sankcije drugima, to vise rezes politiku americkih elita i rušíš hegemonije amera u svijetu.Uskoro slijedi nová Jalta u kojoj Kina,Rusija,Amerika i Írán trebaju susresti u Beogradu i dogovoriti globálnu podjelu na politické utjecaje..Do tádá třeba Puno toga otpisati,kako Bi Jalta za mnoge bílá sto bezbolnija

Moreno
4 godine prije

Ako je točno kako Venezuela koristi Španjolsku Centralnu Banku za poslovanje onda je to dokaz kako je i Venezuela “pod kontrolom”, jer samo nekoliko centralnih banaka u svitu nije pod kontrolom globalnih vladara koji u svim ratovima i sukobima žele kontrolirat obe dvi strane i koriste očaj neke države kako bi ta država prihvatila njihivu “pomoć”. Skriveni globalni vladari rijetko gube jer su skoro uvik i na pobjedničkoj strani iz koje izvlače enormnu korist tako da pobjedniku koji je pobjedija nije jasno kako je opet u problemima, a ni onoj strani koja je izgubila dugovi se ne opraštaju nego sa kamatama naplaćuju.
Oni jednostavno nemogu propast dok im god većina ljudi na zemlji viruje.

Alex
4 godine prije

Još će EU plakati za Putinom Euroazijskom asocijacijom. Nije španjolska jedina…😈😬

gost
4 godine prije

I što bi mi sad trebali plakati. Zašto Španjolska ne uvede sankcije SAD-u umjesto da kukaju?

dulebg
4 godine prije

Ne ide im podrivawe Španije (dakle – EU) preko Katalonije, pa daj da pojačamo pritisak!

Istina pa makar metak u čelo
4 godine prije

Tako treba. EU naguzi se još. Dok ameri lupaju EU sankcije zbog Rusije i Kine s istima ostvaruju sve veću trgovinu.

Prolaznik
4 godine prije

trebali bi se svi ovi koji su pod američkim sankcijama udružiti u neki sindikat…i onda sa svojom protestnom notom pravo u vijeće sigurnosti :-/

samo tako
4 godine prije

Proces slabljenja američkog imerijalizma vidljiv je golim okom. Što god nametali ostatku svijeta ne može promijeniti prirodni tok događaja, kao što nije nikada.
Očekivati kolaps “preko noči” baziran na želji, averziji…. je jednostavno naivno

Red Dog
4 godine prije

Divno.
Postoji kolonija venecualanskih desnicara u Spaniji.
Sad ce USA alijenisati i njih.

Vatro Marx
4 godine prije

USA ne zeli vise uvoziti mljiecne proizvode kao
i maslinove koje se smatra i druge proizvode medju naj kvalitetnijem na svijetu. Izreka je preskupiste, dok iz Grcke i Italie, ovi proizvode tecu bez ikakvog problema. Kako EU ni rijeci (Brisel) uopce ne reaguje
povodom ovog slucaj, Spañjolska izvrdava svoje
obaveze prema EU, kao i ostale clanice.EU nije
kako je zamisljeno, recimo zemlje da Balkana clanice
Brisel smatra drugog reda, ovdje na zapadu placeni su idpod minimslnih zarada i nisu dobro dosli, bez
obzira sto su u drustvu EU. Ne zaboravimo trbuhom
Za kruhom, iz Afrike, Juzne Amerike, i sa istocnih
zamalja. Vjerujtemi na jednoj benzinskoj pumpi uzeo
sam bebzin, pun rezervuar pitam Afrikanca dobro ti
posao ide odgovorno je da, onda dobro zatadis
rekaomije dva eura i sedamdeset centa. To je
EU, tko vodi brigu o azilantima, taj prokleti kapitalizam ili bolje rijeci egoizam.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI