Monroova doktrina – temelj američke geostrateške vanjske politike (1823.)

Monroova doktrina
0
0

Prilikom godišnjeg obraćanju Kongresu, američki predsjednik James Monroe objavio je značajnu inicijativu upravo na današni dan, 02. decembra 1823. godine, koja će dobiti snažno nacionalno obilježje i postati temeljem američke geostrateške vanjske politike. Dokument je po istoimenom predsjedniku nazvan – Monroova dokrina.

Moonroov dokument je zamišljen kao protivljenje europskom kolonijalizmu, a kao doktrina temelji se na nekoliko načela i odluka, među kojima su najznačajnije da  Zapadna hemisfera više nije otvorena za europsku kolonizaciju, kao i načelo  europskog nemiješanja u unutrašnja pitanja zemalja Zapadne hemisfere, zasnovano na “principu dviju sfera“, odnosno dva različita sistema – Starog i Novog svijeta, Amerike i Europe. Doktrina je tvrdila kako bi Stari i Novi svijet trebale ostati različite utjecajne sfere upravo zato što su sastavljene od potpuno odvojenih i nezavisnih nacija.

Istovremeno, doktrina je navodila kako se Sjedinjene Države neće uplitati u već postojeće europske kolonije niti sudjelovati u internim problemima europskih država.Takođe se navodi, kako će svaki daljnji pokušaj europskih nacija da koloniziraju ili interveniraju u zemljama Sjeverne i Južne Amerike  biti smatran činom agresije i zahtijevati će intervenciju Sjedinjenih Država.

U Deklaraciji iz Lime, iz 1942, te u Sporazumu iz Ria iz 1947. godine, države Zapadne hemisfere, prihvatile su načela Monroove doktrine, kako bi se zaštitile od stranih intervencija.

Namjera i utjecaj Monroeove doktrine ostali su na snazi, uz tek manje varijacije, više od jednog stoljeća. Primarni cilj bilo je oslobađanje Latinske Amerike straha od europske intervencije i izbjegavanje situacija u kojima bi Novi svijet postao bojno polje za zemlje Starog svijeta, a sve kako bi Sjedinjene Države nesmetano mogle širiti vlastiti utjecaj. Zemlje Latinske Amerike s vremenom su počele prezirati doktrinu zbog njezinog naglašenog intervencionizma i suptilnog imperijalizma.

Godine 2013. američki državni tajnik John Kerry objavio je kako je “era Monroeove doktrine završena”.

james monroemonroova doktrinaNa današnji dannovi svijetstari svijetzapadna hemisfera
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI