Gdje se u novom Hladnom ratu nalazi Hrvatska?

Ročnici - Hrvatska
64 komentara

Aktualni geopolitički problemi Ruske Federacije su izravna posljedica kolapsa Sovjetskog Saveza. Ovaj povijesni proces je bio iznenađujuće brz, a započeo je potragom za konsenzusom između Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Američkih Država u sferi ideologije, a na kraju je završio raspadom sovjetske države u nove republike. Nakon povlačenja vojnika iz istočne Europe, Rusija je konačno izgubila utjecaj na političke procese na ovom području. U Sjedinjenim Američkim Državama je povodom “sovjetske kapitulacije” održana vojna povorka.

Nakon toga je kroz regionalni rat u Sjevernom Kavkazu pokrenut projekt raspada Ruske Federacije. Nakon što je apsorbirala bivšu sferu sovjetskog utjecaja, američka geopolitika je otišla dalje. Započela je likvidacija “postsovjetskih režima”, koji su se prethodno uskladili i pronašli ravnotežu između dvije suprotstavljene supersile.

U tom procesu su se raspale dvije države. Ranije se “tiho” raspala Čehoslovačka, a bivša Jugoslavija je ratom uništena u okviru proširenja EU. Potonji scenarij mnogi smatraju probom za krvavi raspad Ruske Federacije, budući da se SSSR raspao bez velikih oružanih sukoba.

Sjedinjene Američke Države su u ovom procesu djelovale zajedno s Njemačkom, Francuskom, Velikom Britanijom i drugim državama članicama NATO pakta.

EU je provela “napad na istok” ne samo kako bi apsorbirala sferu bivšeg sovjetskog utjecaja u istočnoj Europi, već da zauzme i neke bivše sovjetske republike, prije svega baltičke zemlje.

Krhko “primirje” između Rusije i “razvijenih zapadnih zemalja”, koje je bilo moguće zbog otvaranja velikog ruskog tržišta i postsovjetskih ljudskih resursa, narušeno je 2008. godine invazijom Gruzije na Južnu Osetiju, što nije učinjeno bez američke potpore. Preciznije, ova je agresija bila u američkom planu.

Budući da se zbog prirodnih razloga Rusija prilagodila takozvanom “tržišnom gospodarstvu”, bilo je pitanje vremena postupnog jačanja utjecaja vanjske politike ove države. Počeli su se usklađivati interesi Rusije i njezinih najbližih susjeda, ali je najveću prevagu u tom procesu dalo zbližavanje Moskve i Pekinga.

Kao odgovor je u Ukrajini došlo do “događanja naroda”. Svrha ukrajinskog projekta je pripremiti uvjete za raspad Ruske Federacije, nakon čega bi trebalo provesti novi krug liberalizacije.

Koji su opći zaključci ove kratke priče? Sjedinjene Američke Države i zemlje “američke koalicije” su pokazale sustavnu nesposobnost o bilo kojoj ozbiljnoj problematici. Kladiti se na određene geopolitičke interese Europe se pokazalo pogrešnim, jer zemlje europskog kontinenta mogu imati gospodarski rast, ali ne i političku neovisnost. Barem ne s političkom elitom koja ih vodi od Drugog svjetskog rata.

Europa je dramatično ponižavajućoj situaciji. Čimbenik koji je ojačao vanjskopolitički značaj Rusije je bio gospodarski rast Kine, što je automatski povećalo važnost azijskog diva.

U Kini nije bilo “perestrojke”, a zbog konvergencije socijalističkog i kapitalističkog modela se ta država sada smatra alternativnim vektorom globalizacije.

Rusiju se pokušava gurnuti na margine povijesti, što se čini i korištenjem teritorija najbližih susjeda. Protiv ove zemlje se koriti načelo postepenog pritiska. Prva faza je bila protjerivanje Sovjetskog Saveza iz istočne Europe, potom sam raspad Sovjetskog Saveza, a onda se krenulo s revizijom ishoda Drugog svjetskog rata, što na Zapadu gotovo nitko i ne skriva.

U ovoj verziji su “zapadne demokracije” oslobodile sve, dok su se loši nacisti borili protiv “jednako loših komunista”.

Novi Hladni rat je osmišljen da zamijeni sovjetsku varijantu raspada s teritorijima koji su bliski ruskim. Novi Hladni rat se vodi na novim granicama, ali u iste geopolitičke svrhe. Obratimo pozornost na činjenicu da Zapad vodi rat protiv Rusije, a koristi ruske sirovine i ljudske resurse. Također se koristi Rusiji bliskim teritorijima, barem kada govorimo o  Ukrajini, baltičkim državama i Gruziji. Drugi ešalon su zemlje bivšeg Varšavskog ugovora, prije svega Poljska i Rumunjska, a treći blok čini “razvijena Europa”, uključujući ruske vanjske trgovinske partnere.

Gdje se u ovom presudnom povijesnom trenutku pozicionirala Hrvatska? Na ovo je pitanje nemoguće dati odgovor, jer se nalazimo u jedinstvenoj situaciji u povijesti moderne Hrvatske u kojoj premijer Plenković, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić zbunjuju javnost s proturječnim izjavama i neusklađenim diplomatskim aktivnostima.

Hladni ratHladni rat 2NATOSankcijeSSSR
Pretplatiti se
Obavijesti o
64 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
6 godine prije

u ku.cu, uobičajeno.

logo
6 godine prije

kao iuobicajeno Hrvatska na pogresnoj strani povijesti

Tarzan
6 godine prije

Naši, u NATO-u, imaju ulogu zadati rusima napade smijeha. Onaj rus koji to preživi imati će teške posljedice i ostatak svog mizernog ruskog života će provesti u strahu znajući da mu slijedeći napad smijeha može biti i zadnji. Naprijed naši!

Kajzer Soze
6 godine prije

Hrvatska ima nevjerovatan talenat da tripuje da je neki značajan faktor u svijetu i da nekoga od velikih igrača apsolutno zaboli neka stvar za time šta Hrvatska radi i na čijoj će strani biti . Biti suzdržan u UN-u po pitanju Jerusalima ( i time sebe izjednačiti sa nekoliko drugih svjetskih banana republika ) ,slati vojsku na granice Rusije,davati savjete Ukrajincima kako da povrate istoče dijelove zemlje,uvoditi sankcije Rusiji,potpisivati neke bla-bla rezolucije sa još dvije-tri liliputanske države kako su im Rusi direktna pretnja i kako Rusi izvode izvode cyber napade po Hrvatskoj samo dan nakon što se Kolinda vratila iz Rusije može samo zemlja koja ima rukovodstvo koje je totalno izgubljeno i u vremenu i prostoru i koje samovoljno ne odlučuje o bilo čemu !

Laki Topalović
6 godine prije

Ima veze, jer se ne zna jesmo li prvi, drugi ili treći ešalon, kako pojašnjava, prvi su granične zemlje i to nismo, drugi su bivši Varšavski pakt, jesmo tamo ili smo u trećem ešalonu, što bi bila bivša zapadna Europe. Ako dođe do incidenta, a nadam se da neće, mete će se birati po tom kriteriju.

tinpu
6 godine prije

U amerosupku.

Ive
6 godine prije

Hrvatska se vec desetak godina nalazi kao muha negdije oko USA prkna, sto otvara dvije mogucnosti, a obije su vrlo nepovoljne po Hrvatsku.

Ivo
6 godine prije

U slučaju stvarnog oružanog sukoba Rusija-nato, najviše će popušiti zemlje u kojima su vojne instalacije I postrojbe anglozionista. Uz to bi se razvaljivalo po kritičnim infrastrukturama. S obzirom na navedeno,kod nas bi eventualno potaracali par luka,da ometaju opskrbu I to je to. Osim ako naši prodani debili nisu dogovorili neko tajno stacioniranje nuklernog oružja na našem teritoriju,u kom slučaju može doletiti I koja taktička od par kilotona.

Nadam se da Putin & Co znaju da bi naše ovce pljeskale Ruskim oslobodiocima kad bi se pojavili ovdje s par oklopnih divizija,kako već inače rade kroz povijest,pa nas ne bi previše natamburali. Zašto bespotrebno bombati purgere,koji svaku dolazeću vojsku uredno zasipaju cvijećem. Šteta bi bilo…

tabula
6 godine prije

Tipično vazalstvo. A naš vrli ministar obrane od mračnih sila (zajedno sa vladom) izgleda totalno izgubio orjentaciju, pa iako mu mračne sile sa zapada komadaju i otimaju domovinu, on šalje vojsku na istok! Za rođendan mu treba pokloniti kompas i poslati ga na šesromjesečni kurs da nauči rukovati tom spravom.

Perun
6 godine prije

Ako ćemo biti ozbiljni koji je faktor državica koja nema stanovnika niti za pola Moskve? Ne služi se vojni rok a profesionalna vojska nije značajan faktor niti u Hrvatskoj jer ih šalju po Afganistanu i Baltiku, niti na području exYU. U tim okvirima globalnih velesila oni jadnici bez puno mozga koji su tamo samo radi love mogu biti jedino topovska hrana nesvjesni zašto daju živote. Ako ćemo i po ovoj podjeli Hrvatska nije postsovjetska republika, niti je bila dio Varšavskog Pakta niti pripada Zapadnoj Europi. Ali u sklopu Jugoslavije bila je u Pokretu Nesvrstanih što bi za NATO trgovce smrću značilo topovska hrana prema potrebi. Inače poznajem ljude koji su radili u HV i protivili se tim misijama po Afganistanu jer imaju pameti pa se to riješilo da ih se proglasilo ludima (PTSP) i umirovilo. Iako se osjećaju poniženima bolje to nego ulica. Samo da napomenem da su penzije pristojne… Čitaj više »

Sinisa
6 godine prije

“”Ove godine mi je ispričao jedan odličan srpski oficir o jednom događaju koji se desio za vreme zajedničkih vojnih vežbi sa vojskom SAD, koje izvodi nezavisna srpska država, ne samo sa Rusijom. Američki general koji je komandovao specijalcima 1999. godine u okviru operacije na Kosovu pitao je: „Znam da ste i vi tamo bili, borili se protiv nas, ja sam bio mladi pukovnik i takođe bio tamo. Recite mi kako je to ratovati protiv najsnažnije vojske na svetu“?. Na to se oficir nasmejao i rekao: „Izvinite, ali mi sa Rusima nikad nismo ratovali“. Nakon toga general je odbio da prisustvuje zvaničnom ručku koji je bio planiran u vojnoj bazi.””
Ko je vise pijan da zakuha sa Rusima??

alan ford
6 godine prije

Gdje se u novom Hladnom ratu nalazi Hrvatska?

U šupku Sorosa i ostalih cio-hazara. Cionistički plaćenik Plenković poslao je na u Poljsku i Litvu, hrvatske vojnike da ginu za lihvarske hazarske guzice Sorosa, Rockefeller i ostale bande.
Proteklih dana i tjedana, svi korporativni hrvatski mediji reklamirali su te hrvatske vojnike u Litvi: Večernji list (vlasnik VL-a , austrijska Styria učlanjena je u Sorosev “Project Syndicate), Jutarnji list (vlasnik mason i Trilateralac Hanžeković), Tportal ( vlasnik njemački Telekom, a vlasnik njemačkog Telekoma hazarska banka Blackrock), Televizija N1 i Nova TV (vlasnik obadve ove televizije, hazarski koncern KKR), Telegram i net.hr (vlasnik hazarski koncern Warburg Pincus)…

Lennon
6 godine prije

U Staljingradu na minus 48 C. Uzivajte

Vlastimir
6 godine prije

Kao i uvek,uz svoje oslobodioce,Amerikance i Nemce.

Vlastimir
6 godine prije

Što ne glasate za Ivana Pernara umesto da kukate.

Admin
6 godine prije

Poštovani,

Drži te se teme i ne započinjite teme ustaše, četnici i partizani.

Obrisali smo sve komentare koji samo truju konstruktivnu polemiku.

Hvala vam.

Admin

jiu
6 godine prije

nalaze se tamo gdje im gazda naredi

Majk Majers
6 godine prije

U rupi od smole

zdravax
6 godine prije

Mislim da se većina stvari dešava spontano … Mozda je to naivno ali tvrditi da USA u tolikoj mjeri kontrolira prirodne procese je pretjerano . Oni vjerojatno najbolje razumiju sve pa je za ocekivati da se najbolje i postave

Robert
6 godine prije

U punim autobusima za zapad. Radna snaga drugome. Imamo Hrvatsku netko viče.

Sinisa
6 godine prije

“”…..Analiza sastava razmeštenih oružanih snaga država NATO-a pokazuje da su, u odnosu na veličinu države i broj stanovnika, najbrojniji Hrvati……Hrvata je tako, u dve vojne baze, ukupno 258. Uz lično naoružanje, standarde HS pištolje i VHS jurišne puške, hrvatski vojnici su na granicu sa Rusijom dopremili i 12 ’Patrija‘ i višecevni bacač raketa ’Vulkan‘“, piše Večernji…Hrvatska, sa svojih nešto malo više od četiri miliona stanovnika, 15.000 vojnika i s godišnjim vojnim budžetom od 4,4 milijarde Kuna, ima u Litvaniji i Poljskoj tek 18 vojnika manje od Francuske. Čiji je vojni budžet čak osam puta veći, oružane snage četiri puta brojnije, a broj stanovnika 17 puta veći…..””
Na granici sa Rusijom.

U prolazu
6 godine prije

Naslov članka je trebao biti “Ruska paranoja”, a ne analiza Hrvatske, koju autor nije napravio.
Mnogi se ovdje smiju hrvatskoj vojsci, a ja bih vas samo podsjetio na svibanjsku poplavu 2014. godine. Čija vojska je spašavala ljude u susjedstvu?

ventilator
6 godine prije

Gospodine Saša F.mislim da ste dobro izanalizirali situaciju od raspada SSSR-a do današnje pozicije Rusijei Kine, ali me zbunjuje vaša konstatacija i pitanje KOJA JE POZICIJA, ODNOSNO GDJE JE SVRSTANA RH DANAS? Pa i ptice na grani govore da KGK i Plenković i Pejčinović sviraju u iste diple, a to je dobivanje instrukcija od Pentagona i Brisla.Budući da diple ima više rupica ta muzika malo škripi, međutim u biti melodija je ista. Da je RH kojim slučajem raspadom SFRJ zauzela STROGU I DOSLJEDNJU NEUTRALNOST možda nebi, a možda bi bila respektirana,upravo zbog svog geografskog položaja, od velikih sila. E onda bi ono vaše pitanje na kraju članka o poziciji RH bilo na mjestu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI