Facebook i Instagram dozvoljavaju pozive na nasilje nad Rusima

Facebook dislike
46 komentara

Meta platforme društvenih medija ublažile su svoju politiku govora mržnje kako bi dozvolile pozive na smrt nekih Rusa.

Meta je potvrdio da je govor mržnje koji poziva na nasilje sada dozvoljen na Facebooku i Instagramu – sve dok su mete Rusi i dok se tema razgovora odnosi na vojnu ofanzivu Moskve u Ukrajini.

Revidirana pravila o nasilju i podsticanju primjenjivat će se u određenim zemljama – kao što su Ukrajina i Poljska – i dozvolit će nasilnu retoriku protiv Rusa i ruskih vojnika. O promjeni politike je prvi izvijestio Reuters u četvrtak, pozivajući se na interne mejlove Meta Platforms, matične kompanije Facebooka i Instagrama. Reutersov početni naslov je glasio: „Facebook i Instagram privremeno dozvoljavaju pozive na nasilje nad Rusima“, ​​mada je kasnije promijenjen u „Facebook privremeno dozvoljava objave o ratu u Ukrajini koje pozivaju na nasilje protiv invazije Rusa ili Putinovu smrt“ nakon što je portparol Meta Andy Stone izjavu medija nazvao „senzacionalnom“.

„Kao rezultat ruske invazije na Ukrajinu, privremeno smo dozvolili oblike političkog izražavanja koji bi normalno kršili naša pravila, poput nasilnog govora, kao što je ’Smrt ruskim osvajačima‘“, rekao je Stone. „I dalje nećemo dozvoliti kredibilne pozive na nasilje nad ruskim civilima“, dodao je on.

Platforme će se navodno uzdržati od cenzurisanja postova koji pozivaju na smrt ruskog predsjednika Vladimira Putina ili bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, navodi Reuters, pozivajući se na mejlove poslate moderatorima sadržaja. U jednoj poruci se navodno moderatori savjetuju da bi trebalo da dozvole pozive na ubistvo Putina ili Lukašenka sve dok se u objavama ne pominju drugi ciljevi.

Jedan od mejlova koji je citirao Reuters navodno pojašnjava da bi takođe bilo dozvoljeno napadati Ruse uopšte „tamo gdje je jasno da je kontekst ruska invazija Ukrajine“. Govor mržnje protiv ratnih zarobljenika je i dalje zabranjen, navodi se u mejlu.

Druge zemlje u kojima su komentatori dobili zeleno svjetlo za podsticanje nasilja nad Rusima su navodno Letonija, Litvanija, Slovačka, Mađarska i Rumunija. Revidirana pravila važe i u Rusiji, iako je Facebook zabranjen u zemlji. Ova društvena mreža je krajem prošlog mjeseca blokirala ruske medije za korisnike u Evropi, što je navelo Moskvu da prekine pristup platformi u Rusiji.

Najnovije popuštanje Meta standarda uslijedilo je nakon prošlomjesečnog izvještaja da je Facebook dozvolio svojim korisnicima širom svijeta da hvale ukrajinski bataljon Azov, uličnu miliciju koja je povezana sa neonacizmom. Takav komentar je ranije bio zabranjen u skladu sa politikom Facebooka o „opasnim pojedincima i organizacijama“, ali je platforma ublažila pravilo kako bi omogućila korisnicima da pohvale napore grupe da odbrani Ukrajinu.

Facebook se rangira kao najveća svjetska platforma društvenih medija, sa oko 2,9 milijardi korisnika, dok je Instagram broj 4, sa skoro 1,5 milijardi.

Odluka da se proglasi otvorena sezona za govor mržnje protiv Rusa dolazi usred porasta antiruske diskriminacije i napada širom svijeta. Rusku pravoslavnu crkvu u Kalgariju vandali su poprskali crvenom bojom. Vandali su takođe napali restoran Russia House u Washingtonu, koji se nalazi nešto više od jedne milje od Bijele kuće, iako vlasnik zapravo nije Rus.

Činilo se da javni zvaničnici podstiču antirusko raspoloženje. Američki predstavnik Eric Swalwell (D-Kalifornija) predložio je da svi ruski studenti na američkim univerzitetima budu izbačeni iz zemlje. Michael McFoul, koji je bio ambasador Obama-Biden administracije u Rusiji od 2012. do 2014. godine, rekao je na Twitteru da su svi Rusi krivi za napad na Ukrajinu, napisavši: „Više nema ‘nevinih’, ‘neutralnih’ Rusa. ”

Ruskim sportistima, pa čak i ruskim mačkama, zabranjeno je učešće na međunarodnim takmičenjima.

govor mržnjeinstagramMetarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
aragorn
2 godine prije

Svakim danom sve vise i vise pada maska o laznoj demokraciji koju zapadne zemlje toliko isticu, sve se jasnije i jasnije vidi da liberalizam i demokracija koju promoviraju nije nista drugo nego komunizam 2.0
Javno pomaganje neonacista, bez pokusaja prekrivanja, uz ogromnu medijsku paznju, dovest ce do toga da ce Rusi postati ono sto su bili Zidovi 45e.
Dao Bog da Rusi krenu u totalnu ofanzivu i zauzmu cijelu Ukrainu, koja ionako ne postoji kao suverena drzava.

tri p
2 godine prije

Strasno. Mogu samo zamislit sta ce biti ispisivano na tim platformama u estoniji, latviji i litvi gdje zivi velik broj rusa. Ocigledno ameri zele prosirit sukob.
Sloveni trebaju prestat ratovat za germanske interese. Ukrajinci i rusi su braca.

Iva
2 godine prije

Opet su se pojavili chemtrailsi iznad Zagreba,što to znači?

Zoran
2 godine prije

A jesu ljudi ovce. Sa kakvom lakoćom manipulišu sa njma prosto nevjerovatno.

Mali zloco
2 godine prije

I podrzavaju fasisticko-nacisticku ideologiju.

Ivan Gromorozni
2 godine prije

Sreća da su cenzurirali govor mržnje kad su rusi sravnili Alepo i palmiru u siriji

Mladen
2 godine prije

Kao da portal Logično ne poziva na nasilje nad Ukrajincima proglašavajući ih nacistima .Već viđeno s naših prostora početkom devedesetih .

Sardelino
2 godine prije

Čitam. Zapad sankcionira ruski balet, Čajkovskoga, ruske para olimpijce, ruske mačke.
Što je slijedeći korak: Izbaciti ruske đake i studente iz zapadnih škola i fakulteta, odbiti liječiti ruse u zapadnim bolnicama, zabraniti ulaz psima i rusima u restorane….                                                                                         Što je slijedeći korak: Oživiti Čajkovskog genskom terapijom proizvedenom u jednom od ukrajinskih laboratorija pa ga potom ubiti, ubiti balerinu , ubiti para olimpijca, otrovati mačku…..a o đacima da ne govorim.

držnedaj
2 godine prije

Naivni si Rusi još oni neznaju s’kim su se upustili u duel… jer global kabala sa
angl-saxoncima sve ovo jedva dočekala

Max
2 godine prije

Ludilo.

MKD
2 godine prije

CHE

Praetorian
2 godine prije

Znaci nacizam je ponovno u modi, legalan ali samo prema jednom narodu. Dok npr prema jednom drugom narodu, koji nitko ne smije ni negativno pomisliti, kamoli nesto javno izjaviti.
Zivjela pravna drzava, slojoda i demokracija

Rimtutituki
2 godine prije

Ova stvar sa mržnjom prema rusima je tako odvratna,danas prvi hotel u Njemackoj” zao nam je ne primamo goste ruše iliti sa ruskom putovnicom” skoro kao letak 1942 ” jesi danas ubio Jevreja i koliko si ih? Ako nisi nijednog,izadji van i ubij ga,ako ga nema ubij rusa, poljaka, madjara” i to je bila ukrajina. Ne mogu podnijeti Putina zivim u Njemackoj i ne bih nigdje drugo, ali takva mržnja prema običnom čovjeku,je direktan put za totalno sranje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI