fbpx

Foreign Policy: Novi svjetski poredak nakon pandemije je neminovan

Maska

Pandemija koronavirusa uzdrmala je same temelje svemira, što je dovelo do brojnih posljedica koje će na svijet utjecati još mnogo godina. U intervjuu za Foreign Policy je 12 „vodećih svjetskih stručnjaka“ reklo što svijet očekuje nakon poraza pandemije. Po njihovom mišljenju, pandemija će dovesti ne samo do virtualnog zaustavljanja globalizacije, pada američkog vodstva na svjetskoj sceni, povećanja nacionalističkih osjećaja i preusmjeravanja na kineski model, već i do stvaranja održivijeg globalnog ekonomskog i zdravstvenog sustava.

Kao u slučaju pada Berlinskog zida ili kolapsa Lehman Brothersa, pandemija koronavirusa je potresla same temelje svemira, što je dovelo do brojnih posljedica koje tek počinjemo shvaćati. Međutim, jedno je sigurno, koronavirus nije samo promijenio živote, unio kaos na tržište i pokazao stvarnu razinu kompetentnosti ili nedostatka pojedinih vlada, već će u budućnosti dovesti i do tektonskih pomaka na svjetskoj pozornici.

Da bi razumjeli smjer ovog pomaka, Foreign Policy je intervjuirao, kako tvrde urednici časopisa, „12 vodećih mislilaca iz cijelog svijeta“ koji su izrazili svoja predviđanja za novi svjetski poredak nakon pandemije.

Svijet će postati manje otvoren, napredan i slobodan

To je ukratko mišljenje je Stephena Walta, profesora međunarodnih odnosa na Sveučilištu Harvard.

„Pandemija će ojačati države i ojačat će nacionalističke osjećaje. Sve vrste vlada poduzet će hitne mjere za borbu protiv kriza, a mnoge neće htjeti sudjelovati s novim ovlastima za zaustavljanje krize.

Osim toga, COVID-19 će ubrzati tranziciju moći i utjecaja sa Zapada na Istok. Južna Koreja i Singapur primjereno su reagirali na koronavirus, dok je Kina napravila pogreške samo u ranim fazama. Odaziv na pandemiju u Europi i Americi u usporedbi s njima pokazao se sporim i loše osmišljenim, što je dodatno zamaglilo sjajnu auru zapadnjačkog „brenda“. Ono što se neće promijeniti jest sukobljena bit svjetske politike. Dosadašnje kuge nisu postale uvod u nove ere globalne suradnje. Koronavirus nije iznimka“, rekao je profesor Stephen Walt.

„Bit ćemo svjedoci daljnjeg odstupanja od hiperglobalizacije, jer će građani zaštitu tražiti prije svega od nacionalnih vlada. Ukratko, COVID-19 će dovesti do manje otvorenog, manje prosperitetnog i manje slobodnog svijeta. Ovaj ishod nije bio predviđen, ali su kombinacija smrtonosnog virusa, neadekvatno planiranje i nesposobno upravljanje gurnuli čovječanstvo na novi i alarmantan put”, rezimirao je Walt.

Kraj globalizacije kakvu znamo

“Koronavirusna pandemija mogla bi biti kap koja je prelila čašu ekonomske globalizacije”, rekao je Robin Niblett, direktor Kraljevskog instituta za međunarodne odnose.

„Rastuća moć Kine već je uvjerila američke političke elite da Pekingu moraju uskratiti pristup visokoj tehnologiji. Sada COVID-19 potiče vlade, tvrtke i društvo na spremnost za rad u uvjetima produžene ekonomske samoizolacije. U tom je kontekstu vrlo malo vjerojatno da će se svijet vratiti na ideju obostrano korisne globalizacije, koja je bila lice početka XXI stoljeća. Bez poticaja za obranu postignuća globalne ekonomske integracije, arhitektura globalne ekonomske regulative, stvorena u XX stoljeću, brzo će se urušiti. Kako bi se sačuvala međunarodna suradnja i odbacila otvorena politička konkurencija političkih lidera, bit će potrebna nevjerojatna samodisciplina“, vjeruje britanski stručnjak.

Kina je usredotočena na globalizaciju

„Pandemija COVID-19 neće dovesti do temeljnih promjena u razvoju globalne ekonomije. Koronavirus će samo ubrzati već postojeći trend, a to je odmicanje od globalizacije s Amerikom u centru i okretanje prema kineskom centrizmu“, rekao je Kishore Mahbubani, ugledni istraživač s Nacionalnog sveučilišta u Singapuru.

Makhbubani naglašava da je američko stanovništvo izgubilo vjeru u globalizaciju i međunarodnu trgovinu,  što se ne može reći i za Kinu. To je zato što kineski čelnici nisu zaboravili na stoljeće poniženja, koje je bilo posljedica samozadovoljstva Pekinga i njegovih uzaludnih pokušaja da se izolira od vanjskog svijeta. Štoviše, posljednjih nekoliko desetljeća je ekonomski razvoj Kine rezultat globalizacije.

„SAD su na raskršću. Ako im je glavni cilj zadržati svjetsko vodstvo, tada će Washington morati ući u beskompromisni geopolitički sukob s Kinom na svim frontovima. Međutim, ako Sjedinjene Države nastoje poboljšati blagostanje Amerikanaca, čija se socijalna situacija pogoršala, tada bi SAD trebale surađivati ​​s Pekingom. Mudriji izbor bila bi suradnja. Međutim, s obzirom na američku političku nesklonost Kini, ova opcija možda neće prevladati“, zaključio je Kishore Mahbubani.

Demokracije izlaze iz svojih ljuštura

„Kratkoročno, kriza će potaknuti sve tabore na Zapadu da razgovaraju o strategiji. Nacionalisti i antiglobalisti, kineski “jastrebovi”, pa čak i liberalni internacionalisti, svi će vidjeti nove dokaze o ispravnosti svojih stavova. S obzirom na ekonomsku štetu i socijalni kolaps, malo je vjerojatno da se može dogoditi išta osim pokreta ka nacionalizmu i rivalstvu velikih sila“,  vjeruje John Ikenberry, profesor političkih znanosti i međunarodnih odnosa na Sveučilištu Princeton.

„Međutim, kao ’30-ih i ’40-ih godina prošlog stoljeća, može se pojaviti suprotan tok oštrom internacionalizmu, sličan onome kojeg je personificirao Franklin Delano Roosevelt. FDR i drugi internacionalisti stvorili su poslijeratni poredak, koji je reorganizirao otvoreni sustav uz pomoć novih oblika zaštite i međuovisnosti. Sjedinjene Države više se nisu mogle zatvoriti unutar svojih granica i morale su djelovati u okviru otvorenog svjetskog poretka, koji je zahtijevao stvaranje globalne infrastrukture za multilateralnu suradnju. Dakle, Sjedinjene Države i druge zapadne demokracije mogu proći isti lanac reakcija, čiji će katalizator biti osjećaj ranjivosti. Reakcija u početku može poprimiti nacionalistički karakter, ali dugoročno će se demokracije izvući iz svojih ljuštura i pronaći novu vrstu pragmatičnog i obrambenog internacionalizma”, rekao je profesor Ikenberry.

Manje profita, više stabilnosti

„COVID-19 potkopava osnovne temelje svjetske proizvodnje. Tvrtke će morati razmisliti o integriranim lancima opskrbe koji uključuju više zemalja. Globalni lanci opskrbe već su bili pod ekonomskim pritiskom koji je uzrokovan rastućim kineskim troškovima rada, trgovinskim ratovima Donalda Trumpa i napretkom robotike i automatizacije. Koronavirus je poremetio mnoge ekonomske veze. Zatvaranje tvornica na pogođenim područjima ostavilo je proizvođače i njihove dobavljače bez roba i zaliha. S druge strane, pandemija će prisiliti kompanije da se više brinu o podrijetlu svojih proizvoda, što će dovesti do promjene profitabilne ekonomije u učinkovitu. Također ćemo biti svjedoci vladinih intervencija i strateških zaliha. Profitabilnost će pasti, ali logistička stabilnost trebala bi se povećati”, smatra Shannon O’Neill, stariji suradnik u američkom Vijeću za inozemne odnose.

Pandemija može donijeti dobro

„Iako je situacija još uvijek u ranoj fazi, već su očite tri točke. Prvo, pandemija koronavirusa promijenit će naša pravila. U vrijeme krize cijelo se društvo, čak i libertarijanci, okrenulo vladama. Ipak, iskustvo sugerira da se autoritaristi i populisti ne mogu nositi s epidemijom ništa bolje od demokrata. Drugo, ovo nije kraj međusobno povezanog svijeta. Sama pandemija dokaz je naše međuovisnosti. U isto vrijeme, svi se već počinju povlačiti u sebe, tražiti autonomiju i pokušati preuzeti kontrolu nad vlastitom sudbinom. Prelazimo u siromašniji, zli i manji svijet. Međutim, postoje i ohrabrujući znakovi. Indija je, na primjer, proaktivno sazvala konferenciju na kojoj su sudjelovali svi čelnici Južne Azije kako bi se razvio zajednički odgovor na pandemiju. Ako nas pandemija prisili da priznamo da je multilateralna suradnja u našim interesima, tada će ona služiti dobru“, rekao je Shivshankar Menon, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost indijskog premijera.

SAD će trebati novu strategiju

„2017. američki predsjednik Donald Trump najavio je novu strategiju nacionalne sigurnosti s naglaskom na rivalitet velikih sila. Međutim, COVID-19 pokazao je da ona ne zadovoljava realne okolnosti. Čak i ako Sjedinjene Države trijumfiraju kao velika sila, ne mogu se same braniti”, naglašava Joseph Nye, profesor na Sveučilištu Harvard.

„Kada je riječ o transnacionalnim prijetnjama, poput koronavirusa ili globalnog zagrijavanja, američka se sila ne može postaviti iznad drugih zemalja. Ključ uspjeha leži u razumijevanju važnosti dijeljenja moći s partnerima. Svaka država stavlja svoje nacionalne interese iznad svega, samo je pitanje koliko su široko ili usko definirani ti interesi. COVID-19 je pokazao da svoju strategiju nismo mogli prilagoditi ovom novom svijetu”, vjeruje profesor Joseph Nye.

Pobjednici pišu povijest Covida-19

„Kao i uvijek, povijest će pisati „pobjednici“ koronavirusa. Svaka zemlja i svaki pojedinačni član društva suočeni su s posljedicama ove krize. Stoga će one zemlje koje prežive pandemiju objaviti “pobjedu” nad onim zemljama u kojima su posljedice bile razornije. Za neke će to biti veliki i bezuvjetni trijumf demokracije, multilateralizma i javnog zdravlja, a za druge je to demonstracija “vrlina” autoritarne vladavine. Bez obzira na to, ta će kriza promijeniti međunarodnu strukturu moći. COVID-19 nastavit će potkopavati gospodarsku aktivnost i poticati napetosti među državama. Dugoročno gledano, pandemija će vjerojatno smanjiti proizvodni potencijal globalne ekonomije. Rizici su posebno veliki za zemlje u razvoju i države s velikim brojem ranjive radne snage. Međunarodni sustav će zauzvrat biti pod ogromnim pritiskom, što će dovesti do nestabilnosti i sukoba unutar i između zemalja“, rekao je John Allen, umirovljeni američki general i predsjednik Instituta Brookings.

Nova faza u svjetskom kapitalizmu

„Temeljni šok globalnog financijskog i ekonomskog sustava je potvrda činjenice da su globalni lanci opskrbe i distribucija dobara duboko ranjivi i mogu se narušiti. Prema tome, pandemija koronavirusa ne samo da će dovesti do dugoročnih ekonomskih posljedica, već i do temeljnijih pomaka. Globalizacija je omogućila kompanijama da delegiraju proizvodnju podizvođačima širom svijeta i isporuče proizvode na tržišta prema shemi „vruće-vruće“, štedeći na troškovima skladištenja. Proizvodi koji se zadržavaju na policama dulje od nekoliko dana smatrali su se pokazateljem tržišne neučinkovitosti. Međutim, kao što se vidi sada, patogeni inficiraju ne samo ljude, već i cijeli sustav kontinuirane opskrbe. S obzirom na razmjere financijskih gubitaka, tvrtke će izaći iz pandemije s osjećajem dubokog nepovjerenja u takav model. Rezultat će biti prijelaz na novu fazu svjetskog kapitalizma, u kojem će lanci opskrbe biti bliži kući i zaštićeni od budućih poremećaja. Takva strategija može u kratkom roku smanjiti profit kompanija, ali će cijeli sustav postati stabilniji“, vjeruje Laurie Garrett, dobitnica Pulitzerove nagrade.

Više zemalja koje se zatvaraju u sebe

„Barem tijekom nekoliko godina će se većina država povući u sebe, usredotočivši se na unutarnje, a ne vanjske probleme i pokušavat će postići samodostatnost. Mnoge će se zemlje suočiti s poteškoćama u ekonomskom oporavku, a država na rubu kolapsa će biti više. Štoviše, kriza će vjerojatno pridonijeti pogoršanju američko-kineskih odnosa i slabljenju europske integracije. Što se tiče pozitivnih posljedica, vjerojatno će doći do određenog jačanja globalnog zdravstvenog sustava“, rekao je Richard Haas, predsjednik Vijeća za inozemne odnose.

Sjedinjene Države nisu položile test vodstva

“Sjedinjene Države više se neće smatrati međunarodnim vođom, jer je američka vlada pokazala uskogrudnu sebičnost i osrednju glavobolju”, rekao je Kori Shake, zamjenik direktora Međunarodnog instituta za strateške studije.

„Posljedice ove krize mogle bi se u velikoj mjeri ublažiti ako bi međunarodne organizacije pružile više informacija u kraćem vremenskom okviru, što bi vladama omogućilo pripremu za oluju. Upravo su to Sjedinjene Države mogle učiniti, pokazujući cijelom svijetu da, premda ih pokreće sebičnost, na žive samo za njih. Washington nije položio test vođe i svijet neće imati koristi od njih”, naglašava Shake.

Moć ljudskog duha je posvuda

„Pandemija COVID-19 najveća je globalna kriza ovog stoljeća. Njen opseg i značaj su ogromni. Predstojeća financijska i ekonomska kriza mogu zasjeniti Veliku recesiju iz 2008. Trenutno je međunarodna suradnja, nažalost, daleko od idealne. Ako se Sjedinjene Države i Kina ne mogu prestati optuživati tko je zapravo kriv za krizu i dati primjer ponašanja, razina povjerenja u njih može se ozbiljno smanjiti. Ipak, u svakoj zemlji postoji mnogo primjera snage ljudskog duha. Liječnici, medicinske sestre, politički lideri i obični građani koji pokazuju upornost, učinkovitost i sposobnost vodstva. To daje razlog za nadu da će se ljudi diljem svijeta moći nositi s ovim nevjerojatnim izazovom“ za kraj ovog intervjua je rekao Nicholas Burns, bivši američki državni tajnik za politička pitanja.

Foreign Policy

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
40 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Milanče
Gost
Milanče
11 mjeseci prije

Oko kornavirusa toliko je toga napisano,da nema više smisla o tome pisati a niti govoriti.Odogovr je jednostavan.Koronavirus je instrumen globalnog upravljanja koji za cilj ima preformacija drzava na nivou ekonomskog i socijalnog sistema.Dok se glupi i tupi novinari zabaljaju koronavirusom,dok sire lažne vijesit oko mrtvih,znamo da u Italji u prosjeku dnevno umire oko 1.500 ljudi,znamo da je koronavirus izmisljena priča,naivni narod u strahu za smrt i bolest povjerovao o svemu tome.Da sve bude jos gore,politicari uz pomoć medija upravljaju drustvom,svoje neznanje o globalnoj politici,mnogi političari usli su zamku“koronavirusa“mnogi od njih biti će otpisani preko noci.Oni koji upravljaju famom koronavirus,iskorisitli su ih za svoje ciljeve,biti ce odpisani jer više nisu potrebni.Sto reci na sve to,glupani ostaju glupani a na kraju kad sve to završi narod ce shvatiti tko ih je vodio i da je sve to bila jedna velika politicko-globalna igra i ništa više.
Uz sve to širenja dezinformacija,novinari nepisu kako se odvijaju sukobi na Turkso-Grckoj granici,sto se tamo dešava itd..
Mnogi novinari pošto nerazumiju globalnoj politici ama baš nista,jednostavno im promaklo kako se provodi globalna politika,kako je Rusija slanjem pomoci od 9 aviona jendostavno u tišini preuzela ulogu oko upravljanja EU.Putin i ruski poltičari ono sto imaju u malom prstu,mnogi u EU nemaju u svojim glupim glavama,jer nemaju pojma kako se provodi globalno upravljanje.Jednostavno Putin je šah-matom,usao u EU a da se to nije niti primjetilo.Nemam nista protiv svega toga,bolje Ruski svijet nego Kineski tvrdi komunizam ili nedaj Bože Iranski kalifat u srcu Evrope.
Mnogi će se upitati,zašto se taj koronavirus najprije pojavio u Italiji?Italija i predsjednik talijanske Vlade Conti prvi su potpislali suradnju sa Kinom oko projekta Put svile.U području Lombardije najviše je kineskih malih ili većih pogona oko proizvodnje tekstila.U zadnjih par godina Kinezi su počeli po gradovima otvarati dućane sa prodajom tekstila.Cije proizvode prodaju?Svoje!Ne drugih proizvođaca.Da bi se sve to unistilo,da bi se smanjio utjecja kineza u Evropi i Italiji,moralo se nesto dogoditi a pojavom koronavirusa kao globalnog instrumenta upravljanja,Italija će bez problema odpisati i likvidirati utjecaj Kineza na svom podrucju.Jer,Amerika,Rusija i Engleska koji imaju dosta jaki faktor u globalnoj politici,nesmiju dozvoliti Kini da preuzme upravljacki utjecaj nad EU.Rusija kao objektivni faktor trenutno u globalnpoj politici,jedina je sposobna sve to rijesiti na globalnom planu,zato Rusija putem pomoci preuzoma ulogu upravljanja nad EU,kako bi se odrezao utjecja Kine.
Čitate po novinama,pad cjene nafte ali raste potražnja pšenice,koju Rusija ima u ogromnim količinama i izgubljenje pare u nafti nadoknađuje visokom cjenom pšenice.
Da svoje posjetioce neumaram dalnjim nebitnim informacijama,koronavirus je jednostavno globalna igra globalista svih ostalih faktora za preformaciju drzava.Putin je u Izraelu prošle godine javno rekao,da svijet treba preformaciju,jednostavno rečeno približava se nova geopolitička podjela svijeta,na drugačijim principima nego do sada.Kako ce sve to izgledati,kako će se glavne globalne sile dogovoriti,jako brzo ćemo do doznati.Za mnoge će to biti bolno ali ionako narod i političare nitko ništa nepita,to se sada pokazalo koronavirusom,biti ce onako kako oni odluče,svidjelo se to nekom ili ne.Na kraju,moj osobní prijedlog,učite Ruski,mogao bi vam ruski jezik dobro doci u zivotu,posebno mladim generacijama,Jer,svijet poslije završetka koronavirusa,nece više izgledati kako je izgledao..

VOLGA VOLGA
Gost
VOLGA VOLGA
11 mjeseci prije
Reply to  Milanče

Спасибо за то, что написали это, у всего есть смысл, и что бы это ни было – славяне восстают как заросли, это эволюция, а запад “израсходован”.
Spasibo za to, chto napisali eto, u vsego yest’ smysl, i chto by eto ni bylo – slavyane vosstayut kak zarosli, eto evolyutsiya, a zapad “izraskhodovan”.

VOLGA VOLGA
Gost
VOLGA VOLGA
11 mjeseci prije
Reply to  VOLGA VOLGA

malo govorim i pišem ruski,a ovo je bio “google” prevoditelj

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije
Reply to  Milanče

@Milanče :
Malo govorim ruski,
a puno šutim poljski .

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije

Smisao svega :
Isti vlastodršci i novo pakovanje ?

Ora
Gost
Ora
11 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

Vraćamo se na koncept Vestfalskog mira koji svima donosi mir i prosperitet nema više multi kulti, sranja sa co2 i migranata , svatki narod se brine za sebe i živi od svoga rada, ne od pljačke ili trovanja corona virusom. Dobro je da je globalizam sa ovim mrtav

Ora
Gost
Ora
11 mjeseci prije
Reply to  Ora

Tvoj pogled nas je doveo do karantene i mrtvih, ja nigdje nisam spominjao trgovinu i razmjenu dobara među zemljama, koja je uvijek bila prisutna još od babilona na ovamo i sigurno će ostati ali globalizacija u političkom, kulturnom, društvenom smislu je kaput. Meni moja domovina i moji zakoni, tebi tvoja domovina i tvoji zakoni pa kako se međusobno dogovorimo. Suverenost nacija i naroda.

Ora
Gost
Ora
11 mjeseci prije
Reply to  Ora

Ja sam iz San Marina, samostalan od rođenja.

tedi
Gost
tedi
11 mjeseci prije
Reply to  Ora

Cuj, drzave ce se sigurno zatvoriti prema svojim mogucnostima.One drzave koje budu imale svoje energetske potencijale imati ce i samodostatnost, SUVERENITET,Lijep primjer je Rusija,smanji cijenu nafte, podigne cijenu zitarica,pa tko voli neka izvoli.
Nema nista od globalizacije,da jedna drzava vrti cijeli svijet na palcu desne ruke,a lijevom samara.Stratezi koji su to osmislil,i prvi uspijesi su ih osnazili i brenze su popustile,pa ceraj dir.NAJGORE STO SU MOGLE NAPRAVITI JE GAZENJE MEDUNARODNOG PRAVA,tada se globalizam poceo urusavati.Tko je prije shvatio manje je i ce patiti,za ocekivati je da ce neke drzave iz zapadne orbite,kao napredne,postati pustinje,jer nemaju svoje energente,to je politika zapadnih hegemona znala jos 1970 tih ,kriza nafte,Kisinder ,tko kontrolira naftu ,kontrolira hranu,a tko kontrolira hranu kontrolira drzave i narode.Sada ide svakom svoje,a tu pusi Evropa jer mnoge zemlje u Evropi nemaju energente,minerale, polja za hranu i suma sumarum,morati ce dati ono sta ima,a mnoge na zapadu imaju napredne tehnologije i suradnja ce biti neminovna,mogu one i sa tim trgovati,ok. ali trbuh trazi hranu.I tako vektor se okrece za 180 st.Za ocekivati je podijela sfera f
drzava koje su i od ranije imale dobru suradnju,zemlje Afrike ce tipovat sigurno na prijasna iskustva,pa lijep primjer je Srbija i otkazivanje priznanja KiM,eto zemlje treceg svijeta pamte dobre odnose sa SFRJ ili SSSR,a zapad dozivljava kao kolonizatore sa njihovim vlastima u sluzbi “stvora”,kako tu neko kaze,dobra rijec.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
11 mjeseci prije

Pisa san već o ovome-da je corona alat novog svjetskog poretka. Pogledajte Dr. Semira Osmanagića šta kaže o Coroni, imate na youtube

Messerschmitt
Gost
Messerschmitt
11 mjeseci prije
Reply to  Majk Majers

. Najlogičnije je da se ljudi, tj svi narodi u druže i zajedno pobjede neprijatelja. Jer ovaj neprijatelj ali i buduči koliko nam je prezentirano nije protiv nekog naroda i ne bira boju kože. Ovaj neprijatelj je protiv svih ljudi, ma koliko on bio smrtan ili ne smrtan.

X60
Gost
X60
11 mjeseci prije
Reply to  Majk Majers

To se ne može gledati.
Onaj kreten od voditelja stalno upada i prekida Osmanagića, za mene neizdrživo iritantno.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
11 mjeseci prije
Reply to  X60

X60
Istina,

SamoPitam
Gost
SamoPitam
11 mjeseci prije
Reply to  Majk Majers

Evo pogledao sam ga, odo u šumu na 2h

Konobar
Gost
Konobar
11 mjeseci prije

Iskreno receno, procitao sam samo podnaslove i ko je dao izjavu, a za dalje citanje nemam stomak. Poznajem zapadnjake, njihov sistem, skolstvo, moral, snagu . . . . i znam da su svi nabrojani sa svojim zvucnim titulama samo polupismene, a pokvarene budaletine, jer takvi sistemi ne mogu proizvesti nista bolje, niti se kvalitetni ljudi tamo mogu probiti na takve pozicije. Otuda kuknjava na Svet posle NJIH, kako vise nece biti sloboda, demokratije, napretka, . . . jer samo pod njihovim vodjstvom je to bilo moguce. . . ., jos im niko nije rekao da je njihovo vreme proslo, mada su nanjusili da se stvara nova svetska elita u kojoj za njih nema mesta i iza sve kuknjave lezi podmukla ideja kako bi, radi spasavanja Sveta, trebalo oformiti novi svetski poredak, navodno bolji, humaniji, pravedniji, bla,bla, bla u kojem ce oni ponovo zauzeti vodece pozicije. . . . . ma, ni ne pise mi se o tome koliko je ogavno . . .padaju mi na pamet naslovi dveju knjiga koje bih im preporucio za citanje: Kunderinu “Zivot je negde drugde” i Cvajgovu “Jucerasnji Svet” uz Mocartov Rekvijem.

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
11 mjeseci prije
Reply to  Konobar

Kapitalizam je u stanju pobiti milijune ljudi (naravno na “demokratski” način) samo da zaštiti svoje pozicije, jer ni jedna revolucija nije prošla bez žrtava.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije
Reply to  Konobar

Ipak si trebao vrlo iskreno priznaju poraz

tedi
Gost
tedi
11 mjeseci prije
Reply to  Konobar

Divne knjige,ima na googlu.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
11 mjeseci prije

Treba obratiti pažnju na poslednji inteviju one bitange imena i prezimena Bil Gejts. Rekao je između ostaloga da je ovo test, opomena i priprema za sledeće pandemije. Ovo što imamo danas on je najavljivao prije par godina. Treba li dalje….?!?

tedi
Gost
tedi
11 mjeseci prije

To je bilo juce,njegova cjepiva se nece prodavati SUVERENIM ZEMLJAMA,Rusija vec pravi svoja,Kina isto.Bilov globalizam kaput propadose mu $ na burzi,ili ih je na vreme proda i pobijegao u zlato.

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
11 mjeseci prije

Kapitalizam je u stanju pobiti milijune ljudi (naravno na “demokratski” način) samo da zaštiti svoje pozicije, jer ni jedna revolucija nije prošla bez žrtava.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
11 mjeseci prije
Reply to  Stjepan Vujec

Daj ne ponavljaj gluposti. Kapitalizam kao i komunizam je izmišljotina istih koji preki tih obrazaca održavaju pistojeću i stiču novu moć. Radi se o čistom potčinjavanju masa kako bi se mase uveke u takvo ropstvo kakvo današnja tehnilogija dopšta pri čemu je društveni inženjering odradio svoje, a to je da uz tehnoligiju robovi čuvaju sami sebe i da svaki rob čuva drugog roba.
Već se i u kampanji ospica usvojila mantra kako su necijepljeni opasni po okolinu i trebaju biti izopćeni jer i za upisati dijete u dječji vrtić treba certifiat o cijepljenju.

mars
Gost
mars
11 mjeseci prije

“Svijet ce postati manje otvoren, napredan i slobodan”. Ako pod otvorenoscu podrazumjevaju dirigovane nekontrolisane migracije svih i svakoga svuda i svagdje, depopulacije ekonomski slabijih drzava u korist najjacih, jer su im prije toga na ovaj ili onaj nacin planirano unistili ekonomsku samodostatnost, onda ja kazem – zivjela zatvorenost.
Ako pod pojmom naprednosti podrazumjevaju model napretka zasnovan na – prevari, ukradi, otmi, opljackaj, srusi, razori, pobij, istrijebi – model koji su uspjesno primjenili na americkim Indijancima i australskim Aboridjanima i kasnije ga nastavili primjenjivati do danasnje usavrsenosti – onda ja kazem zivio nazadak.
Ako pod pojmom slobode podrazumjevaju promociju i nametanje pedofilije, nekrofilije, zoofilije, istospolnih brakova sa usvajanjem djece, milion spolova i rodova, LGBT-a i njihovo uzdizanje na pijedestal vrhunskih drustvenih vrijednosti cak i zakonom zasticenih kao takvih, rastakanje svih celija organizovanog drustva zakljucno sa porodicom, a sve u korist tzv “slobodnog hedonistickog sebicnog pojedinca” lisenog svake pozitivne svijesti o sebi i drustvu u kojem zivi i njihovoj prirodnoj neminovnoj interakciji – onda ja kazem zivjela nesloboda.
Jbg. sta cu kad sam primitivan, nazadan i zaostao.

Juhu
Gost
Juhu
11 mjeseci prije
Reply to  mars

mars, ovaj post ti je za sacuvat. Bravo, sjedni imas 5

Baba
Gost
Baba
11 mjeseci prije
Reply to  mars

@guest_390442 👍👍👍👍👍👍 👍 👍 👍 👍

tuf
Gost
tuf
11 mjeseci prije
Reply to  mars

Bravo Mars!!

tedi
Gost
tedi
11 mjeseci prije
Reply to  mars

Rusija je donela novi ustav,bas kako ti opisujes ,sta je dobro.

Alex
Gost
Alex
11 mjeseci prije

Diktatori i apsolutisti dočekali svojih 5 minuta.
Dolazi vrijeme revolucija.’ “Amerika i Engleska…”

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
11 mjeseci prije

Prerano je za sva predviđanja koja ovaj Walt predviđa. Kako još prije pola godine nismo znali ni za virus ni što nas sa virusom čeka tako neznamo što nam se sprema, ali netko sigurno zna.
Možda je Walt upravo podmetnut kako se nebi probudili iz sna kojeg sanjamo da nebi išta poduzimali jer eto riješiti će se sve na zadovoljavajući način.

Nije to tako, najgore tek dolazi jer svi dosadašnji eventi bili su manje zlokobni od ovog. Totalitarni monstrum se ne predaje lako. Pa ekomoska kriza još nije zapravo ni počela, a stvarno stanje mogućih gubitaka je daleko najveće i najisprepletenije u poznatoj povijesti.

Pokušaj3puta
Gost
Pokušaj3puta
11 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Ovakvi prilozi pojašnjavaju i upozoravaju na stanje, koje se neće ostvariti. Ti ljudi pokazuju mogući rasplet ali verujte, to su pre nas proćitali ljudi sa moći, pa stoga već pripremaju advekvatne “odgovore”. Jer plan razotkriven nikada se ne realizira.

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije

Ja bi rekao ovim ” misliocima ” , samo vi propadnite a za svijet poslje vas se ne sikirajte puno !

Miro
Gost
Miro
11 mjeseci prije

Bila je i spanjolska gripa pa je nakon nje opet svijet opstao. Samo bezvezni novinarcici i kojekakvi budalasi dizu tenzije. Ratovi, bolescine , nepravde i sva moguca zla su prisutni od postanka covjeka ma se i dalje zivi.

shumadinac
Gost
shumadinac
11 mjeseci prije

Nije ohrabrujuće ali potvrđuje sve ono što smo već pisali. “Svijet će postati manje otvoren, napredan i slobodan” – ovo se pojavljuje u mišljanju praktično svih navedenih analitičara. Znači rast nacionalizma, sukob sa susednim i ostalim nacionalizmima, zaustavljanje globalizacije i izgradnja sopstvenih privreda, manje demokratije i ljudskih prava ali odlučnija borba krotiv kriminala…

Jedino se ne bih složio da je virus uzrok, o ovome smo pisali još od dolaska Trampa na vlast – stvarno, kako se sve dobro uklapa u “Trampove planove” 🙂

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
11 mjeseci prije

“Rastuća moć Kine već je uvjerila američke političke elite da Pekingu moraju uskratiti pristup visokoj tehnologiji.”

Jedi problem im je što Kina već dugo za njih proizvodi većina stvari iz te visoke tehnologije, a oni sami to više ne mogu, jer nemaju s kim ni gdje… Baš im se na kraju dobro isplatio taj “outsourcing”…

tino
Gost
tino
11 mjeseci prije

Joj na sto se poziva logicno???
foreign policy jesu vise nego Soros i Merkel zajednoi njihovi trabanti…
oni i jesu direkt NWO

Max
Member
Max
11 mjeseci prije

Evo sad nam i najavljuju novi svjetski poredak a kad mi to napišemo onda smo ludi.

Tau
Gost
Tau
11 mjeseci prije
Reply to  Max

Max zato sto onadar to nije bilo dozvoljeno a sad je .:) Jer se hoce da se ljudi navikne i to prihvate kao normalna stvar.
Sve sto su drugi prije osudivali kao teoriju zavujere sad sve to ispada da je istina….

VOLGA VOLGA
Gost
VOLGA VOLGA
11 mjeseci prije

Zanimljivo,NE SPOMINJE SE RUSIJA???Najveća država kugle Zemaljske,u cijeloj ovoj priči kao da ne postoji??? A rusija je ključ i odgovor na sve,kom milo,a kom drago…

ANTINWO.HR
Gost
ANTINWO.HR
11 mjeseci prije

Jebeš nwo!Hoće dobit k.malo u dupe

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

Nebojša Katić , blog, webtribune.rs. My thoughts exactly.

“Kada pandemija prođe i prebroje se mrtvi, tada će nove, ovoga puta ekonomske žrtve doći na red. Finansijskim intervencijama spasiće se velike banke i korporacije, ali će svi drugi doživeti veliki šok.

Nezaposlenost će naglo skočiti i najteže će pogoditi najugroženije delove stanovništva – one milione koji nemaju ni zdravstvenu, ni socijalnu zaštitu, ni ušteđevinu, već imaju samo dugove. Žrtve siromaštava niko neće brojati, niti će objavljivati dnevne biltene bolesnih ili umrlih zbog siromaštva.

Kriza će ponovo unesrećiti male i slabe ekonomije. Kapital, koji se već povlači iz država u razvoju, povlačiće se još brže.
Slabe ekonomije će biti na kolenima, jer je njihov kapacitet da pomognu svoju privredu nedovoljan.

Niko neće ni primetiti da moćne zemlje koje hiljadama milijardi subvencionišu svoje kompanije, koristeći pandemiju kao pokriće, grubo narušavaju pravila globalne tržišne igre – pravila koja su upravo oni postavili.

Potom će bogate države i MMF ponuditi pomoć u vidu kredita, nabacujući već zaduženim zemljama novu dužničku omču.

Za naštampanu dolarsku ili evro „hartiju“ slabe države će još intenzivnije razmenjivati svoja realna dobra – robu, imovinu i resurse.
Domaći eksperti, zaljubljenici u malu državu i slobodno tržište, objašnjavaće da tu nema govora o otimačini, već da to Zapad investira svoju mukom stečenu štednju…”

POVEZANE VIJESTI

Izbornik