Kijev planira da ‘povrati’ Krim 2023. godine

Krim - prelazi
81 komentar

Ukrajinske oružane snage se navodno spremaju za napad na Krim, kako bi “ponovno zauzele” poluostrvo koje je glasalo za ponovno ujedinjenje s Rusijom 2014. Bivši ukrajinski komandant rekao je za Economist da je operacija planirana za 2023., ali je odbio dati više detalja.

Bivši komandant vazdušnih napada, Mihail Zabrodski, rekao je da vojska “nikada ništa neće postići”, ako vojska objavi svoje namere na društvenim mrežama ili televiziji. On je, međutim, priznao da operacija osmišljena za ponovno zauzimanje poluostrva ne bi bila “besmisleni frontalni napad” i da bi se izvodila kombinacijom kopnenih trupa, iskrcavanja s mora i zračnih napada, uključujući korištenje dronova.

“Iznenadićemo ih i to mnogo puta , ” rekao je.

Međutim, Zabrodsky, koji tvrdi da ostaje blizu procesa vojnog planiranja u Kijevu, naglasio je da ima još mnogo bitaka koje treba dobiti prije nego što vojska razmotri vremenski okvir za takav napad.

Vojni stručnjaci upozorili su da bi se pokušaj nasilnog povratka Krima ili teritorija republika Donbasa, koje su se nedavno pridružile Rusiji nakon održavanja javnih referenduma, mogao pokazati skupim za Kijev i natjerati Moskvu na eskalaciju, možda čak i na upotrebu taktičkog nuklearnog oružja.

“Postoji realna perspektiva da će se stvari završiti krvoprolićem. To je operacija koja Ukrajini nije potrebna”, rekao je za Economist penzionisani kapetan mornarice Andrej Riženko.

Najviši američki general Mark Milley rekao je ranije ovog mjeseca da vjerovatnoća ukrajinske vojne pobjede, koja uključuje zauzimanje Krima, “nije velika” i nije vjerovatno da će se dogoditi “u skorije vrijeme”.

Ipak, Kijev je insistirao da je odlučan da zauzme poluostrvo, a predsednik Vladimir Zelenski je rekao da nema želju da traži mirno rešenje tekućeg sukoba sa Moskvom bez „deokupacije“ teritorije.

Zamjenik ukrajinskog ministra odbrane Vladimir Gavrilov također je ranije ovog mjeseca sugerirao da bi ukrajinske snage mogle ući na Krim “do kraja decembra”.

Krim je velikom većinom glasao za pridruživanje Rusiji 2014. godine nakon nasilnih nereda u Kijevu u kojima je svrgnut demokratski izabrani predsjednik Viktor Janukovič. Ove jeseni, dve republike Donbasa, kao i oblast Herson i Zaporožje, takođe su glasale da postanu deo Rusije na referendumima koje nisu priznali Kijev ili njegovi zapadni pristalice.

Krajem septembra, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Moskva braniti svoje nove teritorije “punom snagom i svim sredstvima koja su nam na raspolaganju”.

Krimrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
81 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Grdi
1 godina prije

Treba pitati napoleona i firera kako su prosli kad su usli u rat sa rusima ……
Inace, ameri imaju najbolju vojnu aviaciju, najbolju vojnu mornaricu ali rusi imaju najbolju kopnenu vojsku i naj bolju protuzracnu obranu i najbolje raketne snage …………

Schroder
1 godina prije

Krim je uvjek bio Ruski i tako ce ostati Ovaj Zelenski laze svoj narod jadan koji gine za ovoga glumca miliardera On je za ovo placen od Amerike Sorosa i ostali koji su kupili trecinu obradivog zemljista u Ukraini Evropa ce ovdje tesko nastradati posebno industrija i obicni gradani koji su se grijali Ruskim plinom Njemacke firme vec sele u Ameriku ili druge zemlje gdje su jeftiniji energenti.Ovdje se vodi rat izmedu Rusije i Amerike preko Ukraine

nekoime
1 godina prije

Ameri se spremaju okupiti cca 180.000 NATO vojnika koji bi bili ubačeni u Ukrajinu s ciljem da poraze Ruse. Kada bi znali čitati, pročitali bi kako je 1941. na Rusiju Hitler krenuo s 3 milijuna i 600 tisuća vojnika, i znamo kako je prošao.

nonwo
1 godina prije

Who is paying for all the weapons sent to Ukraine | Geopolitics youtube

Amit Sengupta

Izvrstan komentator,vrlo temeljito i jednostavno iznosi svjetske aktualne teme.Ovdje objašnjava hipokriziju “pomoći” Ukrajini i tko izvlači najveću korist.
Nije da nismo znali ali ovdje su brojke i modus operandi.

eks
1 godina prije

Vratiće Krim kad mrtav prdne. Tako se kaže u narodu. Inače, prema pisanju NewYork Times-a, Ukro-NATO vojska u i oko Bhmuta (Artjomovsk) nalazi se u očajnom stanju. Mnogo ranjenih i mrtvih. Osnivač grupe Wagner, Prigožin, izjavio je da zadatak njegove grupe nije sam Bahmut, nego uništavanje Ukro vojske .

nekoime
1 godina prije

Rat će završiti deokupacijom Krima ili dekapitacijom Zelenskog. Kladim se na ovo drugo.

eks
1 godina prije

Komandant jedinica čečenskih specijalnih snaga “Ahmat” , Alaudinov, izjavio je da jedinice OS Ukrajine u blizini mesta Svjatovo i Kremenaja , u LNR , gotovo u potpunosti čine stranci . Većinu sačinjavaju Poljaci , koji se pretvaraju da su plaćenici , a u stvarnosti to su regularni vojnici Poljske. Kod Poljskog grada Olština grade se velika groblja za strane vojnike koji su poginuli u Ukrajini boreći se protiv Ruske vojske.

Mlata
1 godina prije

…i ti isto..Burdu ne ispuštaj, nikada

UnoW
1 godina prije

Poljska i ne zeli da Ukrajina nista povrati nego da se jos deset godina obo dvoje tucu.

Ivan
1 godina prije

Ukrajinski čelnik Volodymyr Zelensky i njegov tim uključeni su u goleme financijske prijevare, pronevjeravajući novac koji su zapadne države dale kao pomoć. Ovo mišljenje iznio je kolumnist američkog televizijskog kanala Fox News Todd Wood.

“U Ukrajini postoji tim za pranje novca. Procijenili smo da samo 30 posto deklarirane humanitarne pomoći i oružja stigne do cilja”, rekao je u eteru kanala.

Prema izvorima novinara, ukrajinski dužnosnici većinu tih sredstava troše na kupnju nekretnina u inozemstvu.

eks
1 godina prije

Ha, ha, vidi se da si iz “ekipe” kurcosvirca .

mrdo
1 godina prije

Nikolajev oblast, pa Odesa oblast…

Max
1 godina prije

I svoje tajne planove objavljuju u The Economistu???! Baš su smiješni.

Ico
1 godina prije

Krim je od pitanja života i smrti za Rusiju, tako da će Krim ostati u sastavu Ruske Federacije, a Ukrima će umjesto Krima ostati neoliberalizam koji ih je doveo u propast

Osam Šezdeset
1 godina prije

Ja mislim da je Krim naš, hrvatski!

mrdo
1 godina prije

Prije će Dnjepar poteći uzvodno nego će tamnica naroda Ukrajina postati prava država.

BordoDNK
1 godina prije

Etnički Ukrajinac Nikita Sergejevič Hruščov, je svojevremeno kao predsjednik Prezidijuma vrhovnog sovjeta, dakle ka prvi čovjek SSSR-a, iz njemu poznatih razloga ” prisajedinio” Krim Ukrajini. Iako je oduvijek bio ruski. Znamo šta je prethodilo odluci Rusije da vrati Krim. To je učinjeno, i Ukrajina može samo sanjati o tome da ga ponovo zauzme. Još jedna u nizu nebuloznih izjava klovna zelenog iz Kijeva. To je notorna glupost, a realna je isto toliko kao kad bi predsjednik Ingušetije izjavio da će zauzeti Moskvu.

1 godina prije

Tako smo i mi Srbi otišli na svetsko prvenstvo da postanemo prvaci sveta (Hhahahaha)

Nemam
1 godina prije

Krim je bio Ruski ,sad je Ruski i ostat ce Ruski za sve vjeke vjekova amen.Mi postojimo i necemo postojati ali Krim ostaje i bit ce zauvjek Ruski.

Tupko Glupko
1 godina prije

Kada broj Ukra koji vjeruju nebulozama Zelenskog poput ove padne ispod 20%, onda slijedi njegova smjena.

alexosijek
1 godina prije

Neimenovani stariji djelatnik najboljeg institua za rat na svijetu ovaj tren objavio u svim britanskim novinama kako će cijeli EU parlament sa suradnicima, kao i premijeri i vlade i najbliži suradnici europske združene unije izvršiti ofenzivu na Moskvu cepelinima. Naravno, vrijeme napada nije za javnost

tihobl
1 godina prije

Englezi to odavno pripremaju. Uvjezbavali su ukre za desant. Obucavali su brigade specijalaca za desant na Krim. Izvodili su probe na Zmisjkom ostrvu i siljku hersonske oblasti kod Ocakova. A onda su presli na krace distance sa pokusajima desanta na Energodar. Svi pokusaji su katastrofalno zavrsili. ja sam bojao do 13. propalog desanta, a onda prestao brojati. Bilo ih je jos nekoliko. Novorusi javljaju da se priprema jos jedan desant, da je 700 specijalaca stiglo u Zaporozje i da ce pokusati da se prebace preko Dnjepra.

Komentar
1 godina prije

da, nakon toga ide vratiti Mjesec, a nakon toga Mars

Realno
1 godina prije

I ja planiram pojebati Jennu Jameson kad bude opet imala 18 godina.

Ivan
1 godina prije

Glupan Zelenski ce izgubiti i Kijev..

ANTINAZISTA
1 godina prije

Što se babi snilo, to joj se i htilo

Marko
1 godina prije

Nista Ukraina niti ce povratiti niti povraca, jer na sve to ZAPAD zeli staviti svoju sapu, a za UKRAINCE ili RUSE njih nije ni malo briga, ukoliko se od njih nemogu napraviti korisni robovi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI