Glavni general Kijeva kritiziran zbog izazivanja ‘panike’ na Zapadu

Valery Zaluzhny
27 komentara

Glavnokomandujući Ukrajine Valerij Zalužni trebalo je da zadrži svoja razmišljanja o “zastoju” u sukobu sa Rusijom za sebe, rekao je Igor Žovkva, zamjenik šefa kabineta predsednika Vladimira Zelenskog. Takođe je požalio da su Zalužnijevi komentari uznemirili neke od pristalica Kijeva na Zapadu.

Govoreći na nacionalnoj televiziji u petak, Žovkva je izrazio nezadovoljstvo Zalužnijevim intervjuom za The Economist objavljenim ranije ove sedmice. U razgovoru za britanski magazin, vrhovni komandant, koji je bio zadužen za vojsku zemlje od 2021. godine, uporedio je sukob u Ukrajini sa Prvim svetskim ratom i sugerisao da su obe strane dostigle nivo tehnološke sposobnosti koja čini „dubok i prelijep proboj” malo vjerovatnim.

General je također istakao da je “najveći rizik od rovovskog rata na iscrpljivanje to što se može razvući godinama i iscrpiti ukrajinsku državu”.

Žovkva je tvrdio da je „poslednje što bih uradio jeste da komentarišem za štampu… šta se dešava na frontu i šta bi se moglo dogoditi na frontu“, dodajući da ova vrsta otkrića ide na ruku Rusiji.

Zvaničnik je takođe istakao da Zalužnijevi komentari nisu prošli nezapaženo na Zapadu. “Primio sam poziv od jednog od šefova ureda lidera [partnerskih zemalja] i oni su panično pitali: ‘Šta da prijavim svom lideru? Jeste li stvarno u slijepoj ulici?’ Je li to ono što smo htjeli postići ovim člankom?” pitao.

Kritike na račun Zalužnog stigle su jer ukrajinska kontraofanziva velikih razmjera koja je u toku od ranog ljeta nije uspjela dobiti bilo kakav značajniji upor. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu procijenio je gubitke Ukrajine na više od 90.000 vojnika, dok tvrdi da kijevske trupe pate od niskog morala.

U međuvremenu, magazin Time je prošlog mjeseca izvijestio da neki ukrajinski zvaničnici vjeruju da je Zelenski postao “zabludio” u svojoj želji da porazi Rusiju po svaku cijenu. “Nemamo mogućnosti. Ne pobjeđujemo. Ali pokušajte mu to reći”, rekao je jedan od saradnika za magazin. Također je izvijestio da je ukrajinski lider tražio žrtvene jarce nakon što kontraofanziva nije postigla željene rezultate.

Članak je izazvao bijes u Kijevu, a šef Vijeća za nacionalnu sigurnost Aleksej Danilov sugerirao je da oni u ukrajinskoj vladi koji sumnjaju u konačnu pobjedu zemlje trebaju biti smijenjeni.

rusijaukrajinaValery Zaluzny
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
5 mjeseci prije

cuje se u kijevu da se oni nece boriti protiv rusa za dzaba. ako zapad zeli rat onda da plati.
neki novi vjetar poceo puhati?

hiber
5 mjeseci prije

Zaluzni je napisao sličan članak jos prije godinu dana. Bit članaka je da ce se rat dobiti i voditi dalekometnim projektilima i granatama Tada je u biti tražio dalekometne projektile. I dok se rat granatama izjednačio a Rusiju za sada spasio Debeli sa milion granata sumnjive kvalitete, dalekometni projektili jos su nedosanjani san. Da je Ukraina dobila samo pola projektila koje je Izrael ispucao u Gazu danas bi bila sasvim druga priča. Ali stranka “mira” ( dugo mrcvarenje Rusije uz opstanak ruske vrhuške kao nesposobne poznanice) nadvladala je na Zapadu, a sa time i potreba zamrzavanja sukoba koja ce za male pare potpuno prikovati bilo kakav razvoj Rusije.

nastran
5 mjeseci prije

znači:sve koji nisu ludi treba smijeniti?

Ico
5 mjeseci prije

Zalužni je je notorni kreten!

Ico
5 mjeseci prije

Zaslužni ima čin generala, a um kaplara

hiber
5 mjeseci prije

Dakle, pitanje je da li Ukraina ratuje za USA ili USA ratuje za Ukrainu? Dakle ili ce Biden i Kongres prestati kalkuratati sa naoružanjem i dati Ukraini sve sto ima (a ima se kao sto vidimo sa Izraelom), ili ce Ukraina smatrati da ju je Zapad i USA izdala i predati se Rusiji. Da li u tom slučaju rat gubi Ukraina ili Zapad? Zato je sve ovo igra živaca u kojoj najvise može izgubiti USA. Koliko je stanje apsurdno govori jednostavan podatak da je USA povećala proizvodnju sa 12.000 na 36.000 granata mjesečno u 18 mjeseci ali u jednoj smjeni, sto znači da u tri smjene bez problema moze proizvoditi 100.000 granata mjesečno. Slicno je i sa EU. Stoga rat ide na jedan visi nivo.

eks
5 mjeseci prije

Arestovič izjavio o pobedi Ukrajine: “Stvorio sam iluziju da opstanemo. Danas je rušim, da bi mogli da opstanemo” .

tihobl
5 mjeseci prije

Sta se on javlja. Zelenski ce od anunakija dobiti letece tanjire i drugo orzuje.

Hogar
5 mjeseci prije

Kad se probude iz bunila vidjet ce da nema min 300 000 muskaraca. Zene im vec jasu druge po eu. Krediti koji ce im doci na naplatu i jos puno lijepog od senilnog amera. A rusi im bili prisiljeni uzeti 4 pokrajine di ruski pricaju ljudi….
Sve skupa gadna krvava zabava di su se slaveni ubijali. Sef im ionako nije slavenskog porjekla pa brige njega

Darko
5 mjeseci prije

Zapad je u kurcu ali nikako budaletine to da shvate. Gledam onu krmaču Ursulu, njoj još ništa nije jasno, i dalje skače po Ukrajini i puši karu Zelenskom (kad je Plenković odsutan) 🙂 Pa tko je to doveo na vlast? Stvarno treba nam umjetna inteligencija u politici jer ovo što imamo je katastrofa..

Max
5 mjeseci prije

Rekao je istinu.

tango
5 mjeseci prije

Politicari koji misle da su genije uzmite generallisimuse uniforme i na komandno mjesro blizu linija obracuna i gas prema neprijateljima,ps povedite i obavezno sinove svoje,sponzore privatnike i njihove sinove SERONJE JEDNE,PROFITERSKE.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI