Glavni Ukrajinski general mogao bi biti u inostranstvu

Valery Zaluzhny
21 komentar

Glavnokomandujući kijevskih oružanih snaga, general Valerij Zalužni, o čijem boravištu je bilo predmet spekulacija posljednjih sedmica, mogao bi biti izvan Ukrajine, sugerirao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

U nedjelju je emiter Rossiya 1 objavio snimak Putina koji govori o sudbini najvišeg ukrajinskog generala tokom sastanka sa ruskim vojnim dopisnicima i blogerima u Kremlju ranije ove sedmice.

“Gde je on, Zalužni? Znam. Mislim da znam”, rekao je ruski predsednik novinarima. On im je savjetovao da o tome pitaju samog Zalužnoga, ali je upozorio da bi “da bi to učinili potrebno preći na strani jezik”.

“Mislim da je u inostranstvu”, pojasnio je Putin, ali je dodao da “možda griješi” u vezi s tim.

Nagađanja o tome gdje se Zalužnji nalazi pojavila su se nakon što je 10. maja propustio sastanak NATO-a visokog profila. Prema riječima predsjednika vojnog komiteta američkog bloka Roba Bauera, Kijev je rekao Briselu da ukrajinski vrhovni komandant ne može prisustvovati lično ili putem video-linkom zbog “složene operativne situacije” u sukobu sa Rusijom.

Prošlog mjeseca, ruska novinska agencija RIA Novosti javila je, pozivajući se na bezbjednosni izvor, da je Zalužni teško ranjen u ruskom raketnom napadu u blizini grada Hersona početkom maja. Doktori očekuju da će 49-godišnjak preživjeti, ali više neće moći da obavlja svoje dužnosti komandanta, tvrdi izvor.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane negiralo je izvještaj kao dezinformaciju Rusije, rekavši da je Zalužni ostao na svom radnom mjestu. Međutim, od tada se na mreži pojavio samo jedan snimak glavnog komandanta, koji nije mogao biti nezavisno verifikovan. Ranije ovog mjeseca ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski objavio je i fotografiju na kojoj je Zalužni, koja je, prema njegovim riječima, snimljena na vanrednom sastanku Vijeća sigurnosti Ukrajine 6. juna.

Prošle sedmice, BBC je rekao da je zamolio “gen. Zalužnog za intervju. On je odbio naš zahtjev.”

Ukrajinski komandant, koga su zapadni mediji prozvali ‘gvozdenim generalom’, bio je među najuočljivijim figurama na ukrajinskoj strani tokom sukoba između Moskve i Kijeva. Davao je dugačke intervjue za medije kao što su The Economist i Time, koji su ga uvrstili među 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu 2022.

Postoji i neizvjesnost oko sudbine Kirila Budanova, šefa Glavne obavještajne uprave (GUR) ukrajinske vojske, koji je u intervjuu obećao da će “nastaviti ubijati Ruse bilo gdje na licu zemlje”. Takođe je preuzeo odgovornost za navodno ubistvo “mnogih” ruskih javnih ličnosti, ali je odbio da navede bilo kakva imena.

Budanov se nije pojavljivao u javnosti od kraja maja, kada je, prema Putinovim rečima, štab GUR-a u Kijevu pogođen ruskim projektilima.

PutinrusijaukrajinaZalužni
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
10 mjeseci prije

Zdimio..

NOVI STARI
10 mjeseci prije

izgleda..kak se god okrene

tihobl
10 mjeseci prije

Zaluzni je u Bjelorusiji, krije ga minski KGB.
A Budalov je umro na operacionom stolu u Njemackoj. Pokusali su da mu presade mozak cimpanze mjesto njegovog unistenog, ali operacija nije uspjela.

Zelenski kad se nasmrce onda se rasprica sa njima dvojicom o velikim ukropskim uspjesima i napredovanjima. A napredovanja ima koliko i njih dvojice.

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Vrhovni komandant ukrajinske vojske čija je država u ratu tri tjedna nije viđen.
Porazno za moral ukrajinske vojske, a još poraznije ako se ustanovi da je poginuo, teško stradao ili da boravi u stranoj državi.
Ukri bi sigurno pokazali snimku živoga i zdravoga da je to slučaj.

tatamata
10 mjeseci prije

hiberu gdje ti je poglavica??

nekoime
10 mjeseci prije

Hoće li u ukrajinske ratne štete ući i troškovi zalijevanja generala Zalužnog?

Max
10 mjeseci prije

Ili pod zemljom.

10 mjeseci prije

bila je slika zaluznog ali sa drukcijom bojom ociju nego prijasnji zaluzni. a sad?

NOME
10 mjeseci prije

…..Zalužni je maknut da ne smeta početku ukrajinske “protuofenzive”….. možda je pokazao naznake da mu je dosta mljevenja slavenske mladostii i da je to nemoguća misija u sadašnjim okolnostima, a to se ne prašta…..tak je maknut i onaj ministar unutarnjih poslova sa cijelim kabinetom u padu helikoptera, tko zna sa kime se taj nije slagao….miču se i ruski generali….tko god nije na liniji agende bye,bye…..btw i ruski doktori su letili kroz prozore bolnica na početku projekta 19….

tihobl
10 mjeseci prije

“Ukrajinske snage možda privremeno pauziraju protuofenzivne operacije kako bi preispitale svoju taktiku za buduće operacije”, prema američkom Institutu za proučavanje rata (ISW). Ukrajina tvrdi da je oslobodila 8 naselja u 2 tjedna. Cak ni nulandicin institut nece da stane iza tvrdnje o oslobodjenim selima.

hiber
10 mjeseci prije

Upravo je pravo pitanje koliko zapravo ima Putina. Do jednog Putina se može doći samo preko karantene kako to kaze Sladkov koji nije upoznat sa stanjem na terenu jer je prije sastanka sa Putinom bio u karanteni. Drugi Putin se bez problema sastaje sa afričkim čelnicima bez obzira kakve tropske bolesti donijeli sa sobom. Treći šeta po sajmovima sa ljudima koji očigledno nisu u katanteni. Dakle poluleš u bunkeru i živahan tip na površini🤔

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI