Gradonačelnik Kijeva osudio je Zelenskog zbog otpuštanja najvišeg generala

Vitaly Klitschko
5 komentara

Predsednik Vladimir Zelenski je pogrešio što je otpustio najvišeg generala ukrajinskih oružanih snaga Valerija Zalužnog, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Zelenski je prošlog mjeseca otpustio Zalužnog, navodeći potrebu za “promjenom strategije”. General Aleksandr Sirski imenovan je za Zalužnijevog naslednika.

“Uklanjanje njega bila je velika greška. Moramo se ujediniti oko ljudi koji imaju najveću podršku – poput Zalužnog koji ima najveći rejting u anketama”,  rekao je Kličko za italijanski dnevnik La Repubblica u intervjuu objavljenom u ponedeljak.

“Dve godine je uspešno branio našu zemlju od najveće i najmoćnije vojske na svetu”, rekao je profesionalni bokser koji je postao političar, dodajući da javnost vidi slavnog generala kao “najvažnijeg branioca nacije “.

Kličko, koji je u prošlosti optužio Zelenskog za “autoritarnost” , tvrdio je da je predsjednik “trebao objasniti zašto je donio odluku koja je šokirala svakog Ukrajinca” jer su se “mnogi osjećali zbunjeno, očajno”. Dodao je da je  “velika greška koju mnogi danas čine igranje politike”, s obzirom na stalna neprijateljstva sa Rusijom.

Zalužni je bio zaslužan za vođenje odbrane Kijeva u ranim fazama sukoba, kao i za uspješne operacije u drugoj polovini 2022. Postao je jedno od javnih lica ukrajinskih ratnih napora u zemlji i inostranstvu, ne samo zahvaljujući svojim intervjue visokog profila i eseje koje je pisao za zapadne medije.

Generalov rekord kasnije je narušen neuspješnom kontraofanzivom 2023., tokom koje su ukrajinske trupe pretrpjele velike gubitke i izgubile mnoge tenkove i drugu opremu koju je isporučio Zapad. Ipak, Zalužni je ostao popularan, sa rejtingom od preko 80% – višim od samog Zelenskog – prema anketi u decembru.

rusijaukrajinaVitalij KličkoZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

Opravdano.

Bruno
1 mjesec prije

Bar si nekada imao muda i jak udarac. Nokautiraj majmuna, budi muško.

xyz
1 mjesec prije

Niko ga ne šljivi pet posto…..
To je čar zapadne demokratije.
Možeš da pričaš šta hočeš, a vlast te ignorira ko glupog majmuna.

Franjo Vinkovski
1 mjesec prije

Ovi kao glume neku demokratiju, a u stvari se radi o neonacističkoj diktaturi. Kličko je za vlast bezopasan, pa može lupetati šta hoče.
Bolje da sredi one fekalije, koje se kroz podzemnu željeznicu izlivaju po celom Kijevu.
Valjda zato, jer je sve komunalne radnike otjero umirat na front. Heroj Kličko ni ne pomišlja otiči na front i svojim primjerom pokazati Zelenskom iz kakvog je tjesta.

dona
1 mjesec prije

a kad se krenu svi čerupati kao kokoške

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI