Grupa povezana sa Sorosem optužuje mađarskog Orbana za korištenje špijunskog softvera za hakiranje telefona novinara

Soros i Orban
5 komentara

Mađarsko-američki milijarder George Soros ima notorno loše odnose sa vladom premijera Viktora Orbana. Budimpešta Sorosa smatra rizikom za nacionalnu bezbjednosti i optužila je njegove fondacije da žele da potkopaju mađarske demokratske institucije. Sorosevo miješanje u mađarsku politiku seže u 1980-te.

Guardian je u nedjelju objavio priču u kojoj optužuje mađarske vlasti da koriste napredni izraelski špijunski paket poznat kao Pegaz kako bi ilegalno pratili komunikacije novinara, advokata i najmanje jedne opozicione ličnosti.

Prema novinama, procurili podaci i forenzička analiza pametnih telefona kompanije „Pegasus Project“, zajednička istraga koju je vodila pariska novinarska neprofitna organizacija „Forbbiden Stories“(Zabranjene priče), otkrila je da je više od desetak mađarskih opozicionih ličnosti bilo meta hakerskih napada.

Međutim, ono što izvještaj nije pomenuo je da je Fondacija Otvoreno Društvo (OSF) George Sorosa donator Forbbiden Stories. Poznato je da Soros (90) učestvuje u decenijskoj borbi sa vladom Orbana, jer ova pokušava da ograniči aktivnosti liberalnog filantropa na mađarskoj teritoriji.

Navodni napadi hakovanja navodno su ciljali najmanje dva novinara iz Direkt36, mađarskog partnera Pegasus Project koji takođe prima gotovinu od OSF, kao i Fonda braće Rockefeller i drugih „filantropskih fondacija“.

Szabolcs Panyi, jedan od reportera Direkta36 za kojeg se tvrdi da je na meti, rekao je da je forenzička istraga utvrdila da je Pegaz zarazio njegov telefon najmanje 11 puta, svaki put nekoliko dana nakon što je od vladinih zvaničnika zatražio da komentarišu priče na kojima radi.

Prema analizi objavljenih podataka koji su procurili iz Forbbiden Stories, na meti je bilo najmanje pet mađarskih novinara, opozicioni političar i deset advokata. Telefoni fotografa koji radi za stranog novinara i belgijsko-kanadskog studenta rodnih studija takođe su navodno hakovani.

Portparol mađarske vlade odbacio je izvještavanje The Guardiana, rekavši da Budimpešta „nije upoznata ni sa jednim navodnim prikupljanjem podataka na njen zahtjev“.

Pegaz postoji

Sputnjik nije mogao nezavisno da verifikuje tvrdnje koje je The Guardian iznio o navodnoj upotrebi Pegaza od strane mađarske vlade, ali je tokom proteklih pet godina opsežno izvještavao o paketu špijunskog softvera. Postojanje moćnog špijunskog softvera prvi put je otkriveno 2016. godine.

Osim što omogućava napadačima da vide sve vrste sadržaja na telefonu mete, uključujući fotografije, GPS podatke o lokaciji i šifrovane poruke, špijunski softver omogućava hakerima da uključuju mikrofone i kamere uređaja, efektivno pretvarajući sopstveno vlasništvo korisnika u mobilne uređaje za gledanje i slušanje. NSO Group, izraelska kompanija koja stoji iza softvera, već dugo tvrdi da je njen program osmišljen za upotrebu u vladama u „borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala“.

Međutim, softverski paket se takođe koristi u manje košer slučajevima, ciljajući novinare, ličnosti iz opozicije i druge pojedince u Meksiku, Saudijskoj Arabiji, Španiji, Indiji, Kazahstanu, Azerbejdžanu, Bahreinu, Maroku, UAE i Ruandi, kao i Amnesti International, optužujući vlade i zlonamjerne aktere da koriste softver za nelegalno špijuniranje. NSO Group je takođe pogođena žalbama da se njen špijunski softver može koristiti za miniranje podataka sa servera Apple, Google, Facebook, Amazon i Microsoft bez obavještavanja korisnika.

Komentarišući mađarske tvrdnje o hakovanju, NSO Group je rekla da „nema pristup podacima ciljeva svojih kupaca“ i da će „nastaviti da istražuje sve vjerodostojne tvrdnje o zloupotrebi i preduzimati odgovarajuće mjere“.

George Sorosmađarskašpijuniranjeviktor orban
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosanac
2 godine prije

“Soroševe povezane grupe, mogu da mi ližu d…”, misli se Orban, osim ako i sam nije u nekoj vezi sa njima.

Mikojan
2 godine prije

Ajme, danas sve neki tekstovi da mi suze guraju na oči !
Kakav softver, ima da je jedan na jedan i magnetofon kolutaš iz DDRa pa neka ih snimaju i prate, bolje nisu zaslužili 🙂

rimtu
2 godine prije

Pegaz je mossadovo čeljade.

Max
2 godine prije

A oni špijuniraju ccijeli svijet.

Jerkk
2 godine prije

Cionisticke sotone podmecu svima koji nisu pod njihovom kontrolom. Unistavaju sve vjere i namecu homoseksualizam. Krenuöi su od komunistickih lazi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI