fbpx

Haaretz: Hezbollah više nije gerila nego “vojska u svakom pogledu” 

Hezbollah

“Izraelska vojska se priprema za mogući upad od strane Hezbollaha, a njezini napori su usredotočeni na poboljšanje njezinih kopnenih sposobnosti”, uoči završne kampanje u istočnom Aleppu piše izraelski dnevni list Haaretz.

U članku pod naslovom “Izraelska vojska se ukopava u iščekivanju mogućih upada Hezbollaha”, izraelski pisac Amos Harel je rekao da su u posljednjih nekoliko godina izraelske snage postupno promijenile svoj pristup prema Hezbollahu.

“Kada je čelnik organizacije postao Hassan Nasrallah, rekao je da će u sljedećem ratu upasti u Galileju, a izraelski vojni čelnici su to nisu shvatili kao praznu prijetnju”, napisao je Harel.

“Hezbollah namjerava provesti brzi napad na Izraelu u nadi da će preuzeti kontrolu nad gradom ili vojnom bazom u kratko vrijeme. S iskustvom koje  je Hezbollah stekao u sirijskom ratu se organizacija od strane Izraela smatra vojskom u svakom pogledu, a ne gerilskom skupinom”, piše Amos Harel.

Pisac je dodao i da Hezbollah u ovom trenutku ne zanima novi rat protiv židovske države. Međutim, izraelski vojni vrh “ne misli da će Hezbollah u sljedećem ratu voditi isključivo obrambene akcije”.

“Zajedno s masovnim ispaljivanjem projektila na izraelski teritorij, a Hezbollah sam ima projektile svih dometa, skupina može pokrenuti napad ili protunapad duž granice”, piše dalje Harel.

Dodao je i da Hezbollah može rasporediti svoje specijalne snage Radwan i usmjeriti svoju vatrenu moć na izraelska naselja u blizini granice, uz napomenu da je, uz svoje projektile kratkog dometa “Kaćuša” i minobacačke granate, libanonska skupina otpora dobila na stotine projektila Burkan s teškim bojevim glavama, do pola tone, dometa nekoliko kilometara.

U tom kontekstu, izraelski pisac navodi kako vlasti Izraela već dvije godine jačaju sustave obrane na granici protiv Hezbollaha.

“Izraelska vojska je iskopala prepreke i jača obranu snajperima, protutenkovskim topovima, raketnim bacačima i minobacačima. Osim vojske, obučavaju se i lokalne civilne snage, kako bi bile sposobne braniti gradove, kibuce i mošave”, zaključuje Amos Harel.

Iako ojačan, Hezbollah trenutno neće napasti Izrael

Libanonski pokret otpora je u ovom trenutku fokusiran na borbu protiv i  vjerojatno ne namjerava napasti Izrael. Navodi izraelskog vojnog vrha se mogu tumačiti kao uobičajena retorika s namjerom da se ojačaju položaji izraelskih snaga na granici sa Sirijom i Libanonom, ali su jednim dijelom i pravu, jer je Hezbollah stekao vrijedna iskustva u sirijskom ratu i sposoban je voditi operacije većih razmjera, čak i one ofenzivne.

U kolovozu ove godine, tijekom proslave desete obljetnice pobjede Hezbollaha u kratkom ratu protiv izraelske vojske 2006., čelnik organizacije Hassan Nasrallah je naglasio važnost pobjede nad terorističkim skupina u Aleppu.

Brojni analitičari su se pitali zašto je Hezbollah odabrao Aleppo, koji je 285 kilometara udaljen od Libanona, kao bojno polje gdje će poraziti teroriste, dok  terorističke skupine u isto vrijeme kontroliraju niz gradova i mjesta koje su geografski bliže libanonskoj granici.

Terorističke skupine su početkom kolovoza ove godine pokrenule “Veliku bitku za Sham“, kojom su htjeli probiti opsadu istočnog Aleppa. Napad je pokrenut na južnom i jugozapadnom dijelu fronta i islamistička koalicija je nakratko uspjela probiti uzak i neprohodni koridor širine oko 2,5 kilometara.

Međutim, istočni Aleppo je svejedno ostao blokiran od strane sirijske vojske i saveznika, koji su odlučili zauzeti uporišta terorista u gradu i osloboditi civile. To se na kraju i dogodilo, a da su Damask i saveznici postupili pravilno dokazuje činjenica da je od ukupno 250 000 civila istočni Aleppo odlučilo napustiti najviše 40 000 militanata i članova njihovih obitelji. Preostali civili, njih preko 200 000, odlučili su ostati na području pod kontrolom vladinih snaga.

U svijetu propagande su se teroristi pokušali prikazati kao “civili”, a osloboditelji, pa tako i Hezbollah, kao “agresori”.

Stratezi tvrde da oslobođenje Aleppa mijenja ravnotežu snaga u korist sirijske vlade, koja sada kontrolira pet ključnih gradova diljem zemlje – Damask, Homs, Latakiju, Hamu i Aleppo.

Držeći ovaj zlatni trokut, koji povezuje sirijski prijestolnicu na jugu s obalom Mediterana na zapadu i Aleppom na sjeveru, znači da je sirijska vlada utvrdila stupove države i promijenila tijek rata u svoju korist.

Hezbollah je naprosto morao sudjelovati u tim borbama, a brojni stručnjaci smatraju da izraelska zabrinutost zbog poraza terorističkih skupina u Aleppu slikovito dokazuje strateški značaj postignute pobjede.

Izrael se nadao da će libanonski pokret opora u Siriji pretrpjeti takve gubitke da se nikada neće oporaviti. Saudijska Arabija je tijekom političke krize u Libanonu pokušavala utjecati na izbor predsjednika i vrhovnog zapovjednika libanonske vojske, te postaviti svog čovjeka, bivšeg premijera Saada Haririja, ili nekog od političara bliskih saudijskom režimu.

Međutim, nisu se ostvarili ni planovi Izraela, niti oni Saudijske Arabije.

Naime, libanonski parlament je nedavno okončao političku krizu u zemlji i za predsjednika izabrao bivšeg generala Michela Aouna, libanonskog kršćanina i bliskog saveznika Hassana Nasrallaha, dok se Hezbollah, unatoč gubicima u ljudstvu, od gerilske skupine pretvorio u vojsku u pravom smislu te riječi.

Razlog za ovu promjenu je upravo sudjelovanje Hezbollaha u vojnim akcijama u Siriji.

Nema sumnje da je Hezbollah promijenio svoje taktike u Siriji i sada ima ofenzivne karakteristike, što je daleko od obrambenog stila kojeg je s velikim uspjehom razvio tijekom sukoba u vrijeme izraelske okupacije od 1982. do 2000. godine. Umjesto brzih napada i povlačenja, taktike kojima se koristio ranije, borci Hezbollaha u Siriji provode napade protiv neprijatelja i dugo pripremane velike ofenzivne operacije u kojima se oslobađa teritorij pod nadzorom islamističkih terorističkih skupina.

Neupitno je u borbama u Siriji Hezbollah uspješno razvio nove taktike. Rezultati govore sami za sebe. Tijekom operacija u Siriji u potpori sirijskoj vojsci je Hezbollah bio u stanju osloboditi veliki broj gradova i sela, ali je i promijenio vojnu doktrinu, te razvijao novi stil, sličan onome kojim u revoluciji 1959. godine uspjeli pobijediti kubanski gerilci.

Ovom novom taktikom Hezbollah napada na svim bojištima, i to s novim oružjem, tenkovima, artiljerijom i bespilotnim letjelicama. Osim toga, vojne jedinice koje provode operacije su puno brojnije od onih kakve su bile ranije. Na primjer, tijekom bitke za sirijski grad Zabadani su korištene jedinice od 60 ljudi, a u težim slučajevima do 150 boraca. Ove borbene jedinice zajedno čine taktičke bojne, od kojih se kasnije stvaraju različite brigade.

Brigada libanonskog pokreta otpora se sastoji od kopnenih snaga, inženjerijskih jedinica, te jedinica za protutenkovsku i protuzračnu obranu.

Hezbollah je u vođenju onoga što danas nazivamo “hibridnim ratom” integrirao klasične vojne aktivnosti i način djelovanja gerilskih snaga, a upotreba različitih vrsta borbe se prilagođava različitim mjestima i situacijama, piše libanonski Al-Manar, koji dodaje da je velik dio transformacije Hezbollaha rezultat pomoći Rusije, čija je vojska borce libanonskog pokreta otpora naučila mnogo u smislu taktike, ali i korištenja određenih oružja.

Za Izrael je problem što je Sirija postala teren na kojem nema nijedne operacije u kojoj ne surađuju zapovjednici Sirije, Irana, Rusije i Hezbollaha, a primjetna je i izravna međuovisnost Rusije i Hezbollaha na sirijskom bojištu, koja je svakog dana sve izraženija, zaključuje libanonski dnevni list Al-Manar.

Vlasti u Tel Avivu su igrale i na kartu suradnja s Moskvom i veze židovske države preko skupina i organizacija Židova koji su u Izrael doselili iz Ruske Federacije, ali nisu uspjele omesti, nazovimo ga tako, “situacijski savez” između ruske vojske i Hezbollaha. Nema sumnje da je teroristička prijetnja dosegla takvu razinu da je za Moskvu iskorjenjivanje ovog zla postalo glavni prioritet, čak i ako će posljedice vojne suradnje biti puno veće borbene i napadačke sposobnosti libanonskog pokreta otpora, kako strahuju u Izraelu.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
24 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Izbornik