Haaretz: Hezbollah više nije gerila nego “vojska u svakom pogledu” 

Hezbollah
24 komentara

“Izraelska vojska se priprema za mogući upad od strane Hezbollaha, a njezini napori su usredotočeni na poboljšanje njezinih kopnenih sposobnosti”, uoči završne kampanje u istočnom Aleppu piše izraelski dnevni list Haaretz.

U članku pod naslovom “Izraelska vojska se ukopava u iščekivanju mogućih upada Hezbollaha”, izraelski pisac Amos Harel je rekao da su u posljednjih nekoliko godina izraelske snage postupno promijenile svoj pristup prema Hezbollahu.

“Kada je čelnik organizacije postao Hassan Nasrallah, rekao je da će u sljedećem ratu upasti u Galileju, a izraelski vojni čelnici su to nisu shvatili kao praznu prijetnju”, napisao je Harel.

“Hezbollah namjerava provesti brzi napad na Izraelu u nadi da će preuzeti kontrolu nad gradom ili vojnom bazom u kratko vrijeme. S iskustvom koje  je Hezbollah stekao u sirijskom ratu se organizacija od strane Izraela smatra vojskom u svakom pogledu, a ne gerilskom skupinom”, piše Amos Harel.

Pisac je dodao i da Hezbollah u ovom trenutku ne zanima novi rat protiv židovske države. Međutim, izraelski vojni vrh “ne misli da će Hezbollah u sljedećem ratu voditi isključivo obrambene akcije”.

“Zajedno s masovnim ispaljivanjem projektila na izraelski teritorij, a Hezbollah sam ima projektile svih dometa, skupina može pokrenuti napad ili protunapad duž granice”, piše dalje Harel.

Dodao je i da Hezbollah može rasporediti svoje specijalne snage Radwan i usmjeriti svoju vatrenu moć na izraelska naselja u blizini granice, uz napomenu da je, uz svoje projektile kratkog dometa “Kaćuša” i minobacačke granate, libanonska skupina otpora dobila na stotine projektila Burkan s teškim bojevim glavama, do pola tone, dometa nekoliko kilometara.

U tom kontekstu, izraelski pisac navodi kako vlasti Izraela već dvije godine jačaju sustave obrane na granici protiv Hezbollaha.

“Izraelska vojska je iskopala prepreke i jača obranu snajperima, protutenkovskim topovima, raketnim bacačima i minobacačima. Osim vojske, obučavaju se i lokalne civilne snage, kako bi bile sposobne braniti gradove, kibuce i mošave”, zaključuje Amos Harel.

Iako ojačan, Hezbollah trenutno neće napasti Izrael

Libanonski pokret otpora je u ovom trenutku fokusiran na borbu protiv i  vjerojatno ne namjerava napasti Izrael. Navodi izraelskog vojnog vrha se mogu tumačiti kao uobičajena retorika s namjerom da se ojačaju položaji izraelskih snaga na granici sa Sirijom i Libanonom, ali su jednim dijelom i pravu, jer je Hezbollah stekao vrijedna iskustva u sirijskom ratu i sposoban je voditi operacije većih razmjera, čak i one ofenzivne.

U kolovozu ove godine, tijekom proslave desete obljetnice pobjede Hezbollaha u kratkom ratu protiv izraelske vojske 2006., čelnik organizacije Hassan Nasrallah je naglasio važnost pobjede nad terorističkim skupina u Aleppu.

Brojni analitičari su se pitali zašto je Hezbollah odabrao Aleppo, koji je 285 kilometara udaljen od Libanona, kao bojno polje gdje će poraziti teroriste, dok  terorističke skupine u isto vrijeme kontroliraju niz gradova i mjesta koje su geografski bliže libanonskoj granici.

Terorističke skupine su početkom kolovoza ove godine pokrenule “Veliku bitku za Sham“, kojom su htjeli probiti opsadu istočnog Aleppa. Napad je pokrenut na južnom i jugozapadnom dijelu fronta i islamistička koalicija je nakratko uspjela probiti uzak i neprohodni koridor širine oko 2,5 kilometara.

Međutim, istočni Aleppo je svejedno ostao blokiran od strane sirijske vojske i saveznika, koji su odlučili zauzeti uporišta terorista u gradu i osloboditi civile. To se na kraju i dogodilo, a da su Damask i saveznici postupili pravilno dokazuje činjenica da je od ukupno 250 000 civila istočni Aleppo odlučilo napustiti najviše 40 000 militanata i članova njihovih obitelji. Preostali civili, njih preko 200 000, odlučili su ostati na području pod kontrolom vladinih snaga.

U svijetu propagande su se teroristi pokušali prikazati kao “civili”, a osloboditelji, pa tako i Hezbollah, kao “agresori”.

Stratezi tvrde da oslobođenje Aleppa mijenja ravnotežu snaga u korist sirijske vlade, koja sada kontrolira pet ključnih gradova diljem zemlje – Damask, Homs, Latakiju, Hamu i Aleppo.

Držeći ovaj zlatni trokut, koji povezuje sirijski prijestolnicu na jugu s obalom Mediterana na zapadu i Aleppom na sjeveru, znači da je sirijska vlada utvrdila stupove države i promijenila tijek rata u svoju korist.

Hezbollah je naprosto morao sudjelovati u tim borbama, a brojni stručnjaci smatraju da izraelska zabrinutost zbog poraza terorističkih skupina u Aleppu slikovito dokazuje strateški značaj postignute pobjede.

Izrael se nadao da će libanonski pokret opora u Siriji pretrpjeti takve gubitke da se nikada neće oporaviti. Saudijska Arabija je tijekom političke krize u Libanonu pokušavala utjecati na izbor predsjednika i vrhovnog zapovjednika libanonske vojske, te postaviti svog čovjeka, bivšeg premijera Saada Haririja, ili nekog od političara bliskih saudijskom režimu.

Međutim, nisu se ostvarili ni planovi Izraela, niti oni Saudijske Arabije.

Naime, libanonski parlament je nedavno okončao političku krizu u zemlji i za predsjednika izabrao bivšeg generala Michela Aouna, libanonskog kršćanina i bliskog saveznika Hassana Nasrallaha, dok se Hezbollah, unatoč gubicima u ljudstvu, od gerilske skupine pretvorio u vojsku u pravom smislu te riječi.

Razlog za ovu promjenu je upravo sudjelovanje Hezbollaha u vojnim akcijama u Siriji.

Nema sumnje da je Hezbollah promijenio svoje taktike u Siriji i sada ima ofenzivne karakteristike, što je daleko od obrambenog stila kojeg je s velikim uspjehom razvio tijekom sukoba u vrijeme izraelske okupacije od 1982. do 2000. godine. Umjesto brzih napada i povlačenja, taktike kojima se koristio ranije, borci Hezbollaha u Siriji provode napade protiv neprijatelja i dugo pripremane velike ofenzivne operacije u kojima se oslobađa teritorij pod nadzorom islamističkih terorističkih skupina.

Neupitno je u borbama u Siriji Hezbollah uspješno razvio nove taktike. Rezultati govore sami za sebe. Tijekom operacija u Siriji u potpori sirijskoj vojsci je Hezbollah bio u stanju osloboditi veliki broj gradova i sela, ali je i promijenio vojnu doktrinu, te razvijao novi stil, sličan onome kojim u revoluciji 1959. godine uspjeli pobijediti kubanski gerilci.

Ovom novom taktikom Hezbollah napada na svim bojištima, i to s novim oružjem, tenkovima, artiljerijom i bespilotnim letjelicama. Osim toga, vojne jedinice koje provode operacije su puno brojnije od onih kakve su bile ranije. Na primjer, tijekom bitke za sirijski grad Zabadani su korištene jedinice od 60 ljudi, a u težim slučajevima do 150 boraca. Ove borbene jedinice zajedno čine taktičke bojne, od kojih se kasnije stvaraju različite brigade.

Brigada libanonskog pokreta otpora se sastoji od kopnenih snaga, inženjerijskih jedinica, te jedinica za protutenkovsku i protuzračnu obranu.

Hezbollah je u vođenju onoga što danas nazivamo “hibridnim ratom” integrirao klasične vojne aktivnosti i način djelovanja gerilskih snaga, a upotreba različitih vrsta borbe se prilagođava različitim mjestima i situacijama, piše libanonski Al-Manar, koji dodaje da je velik dio transformacije Hezbollaha rezultat pomoći Rusije, čija je vojska borce libanonskog pokreta otpora naučila mnogo u smislu taktike, ali i korištenja određenih oružja.

Za Izrael je problem što je Sirija postala teren na kojem nema nijedne operacije u kojoj ne surađuju zapovjednici Sirije, Irana, Rusije i Hezbollaha, a primjetna je i izravna međuovisnost Rusije i Hezbollaha na sirijskom bojištu, koja je svakog dana sve izraženija, zaključuje libanonski dnevni list Al-Manar.

Vlasti u Tel Avivu su igrale i na kartu suradnja s Moskvom i veze židovske države preko skupina i organizacija Židova koji su u Izrael doselili iz Ruske Federacije, ali nisu uspjele omesti, nazovimo ga tako, “situacijski savez” između ruske vojske i Hezbollaha. Nema sumnje da je teroristička prijetnja dosegla takvu razinu da je za Moskvu iskorjenjivanje ovog zla postalo glavni prioritet, čak i ako će posljedice vojne suradnje biti puno veće borbene i napadačke sposobnosti libanonskog pokreta otpora, kako strahuju u Izraelu.

Amos HarelHaaretzHassan NasrallahHezbollahhibridni rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
7 godine prije

Da, svakako vojska bez države, nešto kao JNA na kraju u ex.SFRJ. Vjerojatno ih čeka ista sudbina, jer su u sektaškom ratu šiita i sunita, u što se Apeppo na kraju pretvorio, uspješno razrovali vlastite temelje. Od nekadašnje gerilske vojske sa velikom podrškom lokalnog stanovništva, pretvorili su se u vojsku šiitskog islama, tako da sada Izraelcima predstavljaju daleko lakši plijen.

Rokoko
7 godine prije

hiber- mislim da svijet nema problem sa šijtskom doktrinom islama,za razliku od selefijsko vehabijske koju ti podržavaš.
Rat u Siriji je osmišljen u Izraelu,kao i čitavo tzv. arapsko proljeće.Glavni su financijeri su Saudijska Arabija i Katar,a za obuku,logistiku I naoružanje su zaduženi SAD,UK,Francuska,Turska itd.I pretpostavka ti je jako loša.Hezbollah stoji uz bok sa Rusijom,Sirijom i Iranom
tako da se ne moraš bojati za njegovu sudbinu.

hiber
7 godine prije

@Rokoko, daleko ćemo sa doktrinom “tko ne misli kao mi, taj je protiv nas i podržava naše neprijatelje”. Nadam se da shvaćaš da je to fašistička i općenito totalitarna doktrina, tako da oprezno sa takvim lupetanjem. Inače, to sa Arapskim proljećom je naprosto smiješno. Dakle, npr. Izrael osmislio a SA prvo financirala u Egiptu dolazak Mursija i Musklimanske braće i odlazak Mubaraka kao američkog pouzdanika, a onda SA ponovno financirala Sisija da sruši Mursija i neutralizira Muslimansku braću, te isprašila dodatnih 100 milijardi USD. Smiješna teza. Pokušaj sa ovom. Ekonomski slom koji je Zapad doživio kao pad fiinacijskih tržišta 2008. uzrokovao je neprekidni rast troškova života siromašnih slojeva prenaseljenih arapskih krajeva, čiji uzrok je nagli pad cijene nafte i plina koja je potom uslijedio što je smanjilo priljev sredstava od naftaških zemalja prema zemljama vode tipa Sirije i Egipta. Velike suše koje su potom uslijedile izazvale su dodatni pritisak na… Čitaj više »

Laki Topalović
7 godine prije

Hiber, glup , kao i obično. Ako u tekstu stoji “da je od ukupno 250 000 civila istočni Aleppo odlučilo napustiti najviše 40 000 militanata i članova njihovih obitelji. Preostali civili, njih preko 200 000, odlučili su ostati na području pod kontrolom vladinih snaga”, o kojem ti sektaštvu pričaš. Dakle lupetaš svoje maolumne teorije na temelju naslova i bez trunke razmišljanja. Ajd sad se preispitaj? zašto 210 000 ljudi nije uteklo pred strašnim šiitima. Usput, na vojnoj paradi na Dan nezavisnosti Libanona je predsjednik Aoun pozvao i Hezbollah. Ne sa njihovim odorama, ali će biti sastavni dio libanonske vojske. Ajde boga ti na Saff portal, tamo ti je mjesto. …Ovo s cijenama hrane kao izvoru nezadovoljstva nije potrebno komentirati. Takvo što više ne iznose čak ni ultra-atlantistički mediji, svjesni idiotluka takvih tvrdnji.

hiber
7 godine prije

@Laki, kao prvo netočan podatak o 250.000 ljudi. U Istočnom Aleppu pod pobunjenicima nije bilo više od 100.000 ljudi. Od toga je u početku desetak tisuća izbjeglo prema Kurdiskoj enkalavi, a 50.000 izabralo radije egzil nego ostanak pod Assadom. Naravno da je netko morao i ostati, u tome je najveću ulogu imala Rusija jer je morala otvoreno prijetiti Irancima i njihovim milicijama da se smire.
A ako ćemo o gluposti, baš me zanima kojem idiotu je u Kremlju palo na pamat da šalje cijeli zbor Crvene armije u Siriju. Takav kulturocid uništenja najvećeg kulturnog ruskog brenda u povijesti nije viđen.

nisam robot
7 godine prije

hiber, jako smjela usporedba JNA i Hezbollah, ne drzi vodu iz vise razloga. Mozda kao najvaznija je razlika da je JNA branila preostalu Jugonomenklaturu koja je djelomicno preuzimala velikosrpsku ideologiju. Hezbollah se jos uvjek bori za svoj narod kojem je ucinjena brutalna nepravda, nesto kao Ukraincima sa Donbasom. Rat u Siriji uglavnom nije rat izmedju Sunita i Sijita, u ovom ratu Sijiti sudjeluju na jednoj strani koja je i dalje pretezno sunitska. Znaci ne slazem se sa tobom ali mislim da si 100x ozbiljniji od ovih zadrtih indoktriniranih navijaca koji ne gledaju ni lijevo ni desno, a prema svima sa drukcijem misljenju znaju samo odgovoriti sa ulicarskim uvredama.

Georgij Žukov
7 godine prije

JNA nije branila nikoga pa cak ni samu sebe , jer je bila izgubljena u prostoru i vremenu , naime nakon 1980 g i smrti Tita ,JNA je prestala biti narodna , ona je postala miloseviceva i sluzila je iskljucivo americkoj nakani da unisti Jugoslaviju kao posljednji bastion socijalizma u Europi , Pisati da je JNA branila Jugonomenklaturu moze samo cetnik ili ustasa , jer je svima jasno da je JNA tih godina branila iskljucivo cetnistvo , povladavajuci ustasama na ustrb Jugoslovena , A sad tutanj na spavanje lajbeki..

Hamza
7 godine prije

Hiber, to nije bio nikakav sektaški rat. Većina vojnika Sirijske Arapske Armije su sunitski muslimani. Njihov komandni kadar također je većinski sunitski.
Mislim da je sirijski rat više ocrnio sunite nego šitske muslimana. Prvenstveno zbog kordinirane politike sa Izraelom.

Hezbollah
7 godine prije

Najprije nešto o Hezbollahu, pretpostavlja se da je broj boraca oko 25000, dakle prava vojska, a od 2006. Hezbollahu je pristupilo više od 1000 sunitskih dobrovoljaca i oko 120 kršćana(!), dakle nije isključivo šiitski pokret nego panarapski i panislamski kao što je zamišljen prilikom osnivanja 1982. U Alepu je u dijelu grada pod kontrolom “režima” do nedavno živjelo oko 1,5 milijuna ljudi, od čega nešto više od milijuna su suniti, a ostali su šiiti, alawiti i kršćani. U dijelu grada pod kontrolom terorista bilo je oko 110-120000 sve skupa, oko 95000 je prešlo tijekom borbi, odnosno kako je SAA i saveznici potiskivali teroriste, a Rusi su postavili oko 150 poljskih kuhinja da bi se civili prehranili, oko 2000 pristupilo je u program amnestije a onih preostalih 15-20000 su izrazili želju da idu u Idlib, odnosno teroristi Al Nusre, Ahrar al Shama i Harakat Nueriddin al Zenki i njihove obitelji. Osim… Čitaj više »

apolo
7 godine prije

Rusija je zatrazila i dobila dozvolu da se taktika ratovanja koju koristi Hezbollah izucava na vojnim akademijama u Rusiji.

Borac2
7 godine prije

Hiber jednostavno ne moze iz svoje Katarske koze. Trabunjanje i lazi koje prodaje vec godinama padaju kao domine… no on se jednostavno ne da. No prica je vrlo jednostavna. Aleppo sa svojom okolinom (prije rata 4 mio ljudi) su jedno od najvecih sunitskih podrucja u Levantu, I ukoliko bi tu govorili o nekim sunitsko-siitskim sukobima, grad se nebi nikada oslobodio. Upravo velika profesionalnost, postupanje sa ranjenicima i zarobljenicima te sektaska neutralnost hezbolaha (pa i iranskih kolega) omogucila je oslobadanje zemlje od erdoganovih psa i hollandovih klosara koje su importirali u siriju iz svih rupa po svijetu da teroriziraju sirijski narod. A sto se Istocnog aleppa tice. Oni koji su ili van (tih par 10.000) su uglavnom strani borci i doseljenici iz vukojebina koji su dosli terorizirati narod u aleppo. Vecina je ostala, puno je ljudi napustalo “zelene buseve” kad su presli u Ramuseh i tamo pobjegli te zatrazili pomoc od… Čitaj više »

Koča Popović
7 godine prije

@Hiber, tvoje teorije su nategnute. Nisu teorije. @Zukov ti je odgovorio oko JNA i Hezbolaha, @Hezbolah argumentirano o Alepu i Hezbolahu. Citaj i uci.

hiber
7 godine prije

Tehnički, Obama je UN rezolucijom nanio više štete Netanyahovoj politici, nego što će to ikada nanijeti Hezbollah, i to samo kao američko upozorenje. Hezbollah je naprosto morao vratiti dug Iranu i zato je upleten u Aleppu, sa svim posljedicama koje će dugotrajno imati u Libanonu kao svojoj bazi. Također, optimizmu nema mjesta, Sirija je nepovratno promjenjena na štetu Assada, jer Iran sebe smatra ratnim pobjednikom, sa preko 1.000 poginulih i preuzetim ratnim jamstvom prema Rusiji. U stvari je pitanje koliko će Iran moći držati takvu poziciju, pogotovo sa razamahanim kurdima uzduž Eufrata, te Turcima unutar ElBaba, jer teško da će lokalno stanovništvo biti dugoročno oduševljeno sa Irancima i njihovim vidom islamskih sudova i revolucije. Tako da ništa nije gotovo. Tek je počelo.

subaru
7 godine prije

Žukov i Hezbolah su poentirali.

Dr. Strangelove
7 godine prije

Georgij Žukov25/12/2016 at 23:01
Prije nas je “cuvala” JNA
a sad nas “cuva” NATO
Samo porobljeni i zatvorenici se cuvaju.

Georgij Žukov
7 godine prije

Drzava – narod – gradjanin – kurac palac , koji se ne zna sam cuvati dobije cuvara a rob dobije gospodara , kada ne bude robova nece biti ni gospodara , kada ne bude kvislinga i izdajica nece trebati ni cuvara .

Borac2
7 godine prije

Opet katarski hiber. To kako je iran nevidljivo po lokalno stanovnistvo odigrao u Siriji za razliku od tvojih glavosjeka koji uvode serijat i sjecanje glava lokalnom stanovnsitvu, samo pokazuje kako se osvobada zemlja. 1000 IMENA I PREZIMENA. A ne 100.000 nepismenjaka od Lyona pa do peshawara. Za svaki korak u siriji Iran ima svoje objasnjenje, koje nije “demokratsko, umjereno, slobodno” kao sto su lazi tvojih erdoganovih kataraca za kojima places. Cinjenica je da opet kenjas i opet su tvoje teorije pale. Jos od AMSI pa nadalje. Sutra pregrupacija ide na idlib, odnosno nece ni ici, nego ce skupiti tvoju gamad bez imena i prezimena te dolaze TU 160, da jednom zavujek odlepe iz sirije. A sto je nama poznato iz 2011 pa nadalje. Assad ostaje, sirijsku drzavu nece razmontirati a hezbolah ce izaci jos jaci u ahilovoj peti zionistickog plana “novog bliskog istoka”. O erdoganu necu ni trositi rijeci, jer… Čitaj više »

7 godine prije

Podrav ekipi ! Hiber,kao i uvijek slaba matematika,ali barem ne dobiješ 100 -.
Ja ti nisam ni davao – jer mi te žao.

Konstantin
7 godine prije

Zaista bih zeleo procitati Hiberove “umne analize” sada u odnosu na Tursko uplitanje u Siriju? Kako ono bese ??? Putinnje seo u skutre Erdoganu? Rusija zaglavila u Sirijsko blato (ratiste)? Tebe (Hiberu) i nekako razumem (odabrao si opciju), ali nikako nemogu da razumeme “nezavisne” ovde analiticare koji opravdavaju tvoje iskrivljeno ogledalo u odnosu na Siriju, BI, Rusiju itd itd !? A vidi jos bogati puna im usta *ovana za nas “ostrascene” podrzavace OFICIJALNE SIRIJIE + njihovh saveznika! Ncncncnc … BOTOVI i dalje rade punom parom! Badava Vam novci “sinovi moji” ! :o)

Konstantin
7 godine prije

Bitola jos jedno od “iskrivljenih zrcala” svetskog sljama od “ljudi”. :o) *ebali te olusevi i minusi BOTCINO “stara”! ;o)

stipa
7 godine prije

Neka je Aleppo oslobođen, nebitno koliko ima sunita, šiijita, krščana, kurda, palestinaca, iranaca… uz “Tigrove” Hezbollah se pokazao kao vrsna vojska koju bi svatko želio imati uz sebe… izrael može da brine, može im terorističkim činom ubijati zapovjedike po Siriji, može slati avione da bombaju pozicije oklopa i topništva Hezbollaha u Siriji, ali Hezbollah je nakon odličnog stupnja uvježbanosti vojne doktrine u “prirodnim uvjetima” položio s odličnim uspjehom i borbu u “urbarnim uvjetima”… Veeelika briga za Izrael…. Jedino mi je nepoznat i maglovit podatak iz članka o raketi Burkan koje navodno ima Hezbollah, da li su to Burkan 1 kojim jemenci gađaju položaje i baze SA, ili neke druge, tj. koliki im je domet par desetaka ili stotina km?… A hiber, da ga nema trebalo bi ga izmisliti, hehe… I svima koji slave Sretan i Čestit Božić

Konstantin
7 godine prije

Ahh pa da … “molba” urednistvu ovog portala … de dajte i ovde opciju pluseva i minusa da mi se “moj zemljak / pobratim” zdere oko te poente (a ne oko teme koja je objavljena)! Kakva visoko umna + bistra konstatacija ovakvih likova … samo za rubriku “Verovali ili ne”!? PS. Sledece akcije nece biti Idlib , vec Homs. “Bumo videli”! ;o)

7 godine prije

Stipa,Burkan 1 je po meni dostupnim podacima SCUD-D,koji je dostavljen Hezbollahu
cca 2010.god.-u Siriju iz nepoznatih izvora !?Malo me čude ovi podaci,zar ne bi Izrael
prije reagirao?Domet navodno 800 km.Negdje sam pročitao da ih ima Sjev. Koreja.
Za ono gore što si napisao,svaka ti dala.

Konstantin
7 godine prije

Marty F. dali ti to meni spocitavas tudje nebuloze ili nisi procitao dobro necije BOT komentare ovde? Ili sam te ja pogresno razumeo?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI