fbpx

Heroji Staljingrada i dug koji im još nismo otplatili

Majka zove Staljingrad spomenik

2. veljače se obilježila 75. obljetnica završetka najveće, najduže i najkrvavije bitke u ljudskoj povijesti. Bila je to borba koja je uništila dotada nepobjedivu nacističku ratnu mašineriju koja je u samo tri godine osvojila cijelu Europu i činilo se da može osvojiti svijet.

Ali nevjerojatno, svi zapadni mediji, posebno američki, potpuno su ignorirali ovu obljetnicu. Ovaj portal članak o toj povijesnoj bitci objavljuje s malim zakašnjenjem, jer smo rubriku za povijest ovog tjedna rezervirali prijevodu i pojašnjenja transkripta konkretnog razgovora između Josifa Visarionoviča Staljina i predstavnika poljske vlade u egzilu u Londonu, koji većinu komentatora opće nije zanimao, iako je vrijedan arhivski materijal, što se vidi po uobičajenim komentarima „A što je s Katynom, a što je s Katynom?“, tipičnim urlanjima iz londonske kuhinje kada se iz arhiva izvuče dokument i građa koji remete zapadni narativ o Drugom svjetskom ratu. Što će ovdje reći „stručnjaci“ koji su u životu vidjeli samo tomove s natpisom „Encyclopedia Britannica“, ne znamo, ali to nije ni važno.

Ostaje činjenica da je Bitka kod Staljingrada bila je okosnica i presudila je ishod Drugog svjetskog rata. Kolosalnu dimenziju ove izvanredne borbe tada su priznali  čak i Amerikanci i Britanci, ali je od tada izvan granica bivšeg Sovjetskog Saveza potpuno zaboravljena. Zapadne nacije zakopale su se duboko u crnoj rupi zabranjenih uspomena koje bi George Orwell lako prepoznao.

Ipak, Staljingrad umanjuje bilo koju drugu bitku u ratu. Sve je započelo u kolovozu 1942. kao prividna posljednja stanica Crvene armije, osuđene na propast u sukobu protiv nepobjedivog Wehrmachta koji je u manje od tri godine osvojio cijeli europski kontinent, od sjevernog vrha Norveške do Krete i Sahare u Libiji. Ali u Staljingradu se sve promijenilo.

“Iza Volge nema ničega”, bio je sovjetski borbeni poklič, i nije ni bilo. Danas, gledajući na istok s impozantnih visina Mamaev Kurgana, uznemirujuće je vidjeti da s druge strane velike Volge, utjelovljenja duše Rusije, nema doslovno ništa. Mamaev Kurgan danas nije samo brdo, već ratni spomenik kao nijedan drugi na zemlji, jer njime dominira ljuta božica. Divovska, impresivna i uznemirujuća statua, jedinstvena na svijetu, Rodina Mati, božica majke Rusije, 50 metara bez pijedestala, 7 metara viša od Kipa slobode. Teži 1000 tona, što je 15 puta više Kip slobode. Ali sve je to ništa.

Lady Liberty ugodna je i spokojna u New Yorku, ali Rodina Mati je dinamična i bijesna. Njeno lijepo lice, iznenađujuće djevojačko, poruka je noćne more i bijesa. Njena ruka nije opuštena ili pasivno ispružena, noseći baklju poput Lady Liberty. Uzdignuta je noseći mač dug 22 metra, koji se uzdiže tako visoko u nebo da na vrhu mora imati crvenu navigacijsku svjetlost da upozorava zrakoplove koji lete na maloj nadmorskoj visini. Gledana iz daljine, predstava je još impresivnija, čak i zastrašujuća. Jer Rodina Mati se nalazi na impozantnoj visini brda iznad grada, na mjestu maksimalne borbenosti. Možete je vidjeti od bilo gdje, vozeći se glavnim arterijama duž Volge. Uvijek izgleda kao u pokretu, živa, kao da kosi okupatore svojim nevjerojatnim mačem.

U 200 dana bitke za Staljingrad je brdo Mamaev Kurgan napadano 130 puta. Danas je to počivalište 35 000 sovjetskih vojnika. Zapadni vojni povjesničari priznaju da je u bitci za Staljingrad poginulo 1,1 milijuna sovjetskih vojnika poginulo, a to ne uključuje najmanje 100 000, možda i tri puta više, civila masakriranih neselektivnim zračnim napadima Luftwaffea. Dakle i ovdje imamo dvostruko više poginulih ruskih civila tijekom prvog tjedna zračnih napada na Staljingrad u odnosu na broj mrtvih od savezničkih bombi u gotovo svakodnevno spominjanom Dresdenu.

Kad su Sovjeti pitali feldmaršala Friedricha von Paulusa, zarobljenog zapovjednika Šeste armije, zašto je odobrio takav beskorisni pokolj, odgovorio je da je samo izvršavao naredbe.

Čak su i nacistički gubici bili kolosalni. Prema ruskim procjenama, 1, 5 milijuna njemačkih i vojnika Osovine izgubilo je život tijekom operacije, što je pet puta više od žrtava Sjedinjenih Država tijekom rata i više nego dvostruko žrtava Unije i Konfederacije u građanskom ratu Sjedinjenih Država. Nijedan pronađeni i identificirani ostatak vojnika Osovine nije pokopan u gradu. To je sveta zemlja za ruski narod i samo herojski branitelji Staljingrada i domovine, ili Rodine, imaju čast tamo počivati.

Čitava njemačka Šesta armija, 300 000 ljudi, koja se u to vrijeme smatrala nepobjedivom vojnom silom na zemlji, umrla je u Staljingradu. Samo 90 000 njih preživjelo je i predali su se s Paulusom. Njegovo sjedište u podrumu Univermaga, centralne robne kuće grada, pretvoreno je u muzej, jedan od najčudnijih na planeti i iznenađujući kontrast iskonskoj, herojskoj i epskoj veličini kipa i spomenika na Mamaev Kurganu.

2005. godine je Univermag još uvijek bio robna kuća i podsjeća na tip robnih kuća izgrađenih u središtu Sjedinjenih Država ’20-ih godina prošlog stoljeća, koje su živjele dok ih nije progutao Walmart.

Ulazeći u Univermag u Volgogradu s glavnog ulaza, prolazite pored dječjih igračaka, skrećući ulijevo i krećete se između pidžama i staklenog posuđa i bez ikakvog upozorenja ste tamo. Podrum je bio prepun rekonstrukcija zadnjeg položaja Šeste armije. Iza vrata leže modeli dva umiruća njemačka vojnika u gotovo realnoj hitnoj operacijskoj dvorani. Iza drugog, iza stola se diže vezist Paulusa kako bi čuo najnovije vijesti o katastrofi od drugog časnika. Posvuda su jadikovali na nezaustavljive vjetrove zimske stepe i bezobzirno bičevanje sovjetskih Kaćuša, raketnih bacača, koji odjekuju uz pratnju. Ilja Erenburg, najveći od svih ratnih dopisnika, napisao je da su sovjetski vojnici u njihovim podrumskim i ruševinama od uporišta obožavali te raketne minobacače. To je još uvijek istina i prije desetak ili dvadeset godina, dok ih je bilo više, lica odlikovanih ostarjelih veterana ozarila bi se dječačkom radošću kada bi ih upitali koje im je bilo najdraže oružje u ratu. „Kaćuša“, bio je odgovor svakoga od njih.

Sedamdeset i pet godina nakon predaje feldmaršala Friedricha von Paulusa i konačnog početka kraja Trećeg Reicha, sjećanja i ožiljci te borbe još uvijek definiraju modernu Rusiju. Komunizam je mrtav, ali ruski patriotizam nije. I zato, u ovo doba rastućih razlika i otuđenosti između Rusije i Zapada, izvanredno junaštvo i žrtvovanje svih tih vojnika Crvene armije i strašne cijene koju su platili da spase svijet moraju biti upamćeni i priznati od bivših saveznika i susjeda Rusije. Divlje, žestoke, ali apsolutno autentične emocije izražene izvanrednim licem Rodine Mati svjedoče o nevjerojatnim žrtvama koje su na obalama Volge učinjene kako bi se uništilo ekstremno zlo. Zapadni vođe i narodi moraju se ponovno sjetiti tko je uništio to zlo i da je nacifašizam smrtni udarac zadobio na Volgi, u Staljingradu, i nigdje drugdje, objašnjava Martin Sieff za Zakladu strateške kulture.

„A Katyn?“ „A Katynska šuma?“. Što s njom? O tome se sve zna, iako se i ta povijena činjenica, koju u Rusiji danas nitko ne negira, pogrešno tumači i proizvoljno interpretira. No, kako ne bi prljali memoriju na žrtvu Staljingrada i herojski otpor sovjetskih naroda koji je znao da iza Volge nema ništa i da ne smije pasti, pitanje o „mrlji“ na herojskom otporu, „staljingradskom Katynu“, kojeg mora biti, ostavit ćemo „londonskim  povjesničarima“.

SCF

„Službena povijest“ poljskog premijera o „Paktu Molotov-Ribbentrop“

Arhivi ruše mit o viteškoj časti poljskih političara i generala u WW2

VIDEO: Spomenik Rodina Mati na uzvisini Mamaev Kurgan

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
81 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
8 mjeseci prije

sve istina sto je napisano, osim sto nitko ne spominje da su sve zaracene strane isti financirali, a to puno vise govori o svemu, nego li same bitke ili ratne price…

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
8 mjeseci prije

Da, sve je istina i to su povijesne činjenice.
Nedostaje podatak tko je bila žena po kojoj je napravljen kip Rodina Mati, jer je spomenuti Kip Slobode napravljen po babilonskoj božici Semiramidi koja je prikazovana sa 12 zvijrzdica u aureoli na modroj podlozi što imamo na EU zastavi. Nakon vremena Semiramide i propasti Babilona u svijet su krenula babilonska btatstva koja su zavađala vjere, kulture i narode što traje sve do danas.
A to što pišeš kako su isti financirali drugi svijetski rat, dodati ću, ne samo drugi svijetski rat, nego i prvi i oktobarsku revoluciiju su teorije zavjere. Postoje samo dvije strane za vođenje propagande, ratova i pisanja povijesti.
Treća strana ruši koncepciju navijanja pa igra nije interesantna.

Gott mit uns!
Gost
Gott mit uns!
8 mjeseci prije

Ta treća strana je bila Njemačka.

marder
Gost
marder
8 mjeseci prije

Kipar Vučetić imao je inspiracije od svoje žene.

zlatan
Gost
zlatan
8 mjeseci prije

MARDERE, bravo da netko zna da je autor te velike skulpture, Mat Rodine zovet, po ocu Crnogorac. Rođen u u vrijeme carske Rusije, u Ukrajini, u gradu Dnjepru. Tada se zvao Jekaterinoslav, u sovjetsko doba i kasnije, do 2014, zvao se Dnjepropetrovsk, nakon 2014 opet se zove samo Dnjepar, kako mu je izvorno ime. Po rijeci Dnjepru, danas milijunski grad.
Zanimljivo, Vučetićev otac, u ruskoj wikipediji piše da je Srbin iz Crne Gore, u vrijema nakon Oktobarske Revolucije, da se borio na strani kontrarevolucije, na strani bijelih. Hm, pa nisu boljševici bili takvi izrodi kako nam ih prikazuju, dokaz je i to da je sin tog oca, postao veliki umjetnik. A ni otac nakon pobjede crvenih, nije smaknut!
Golema skulptura gradila se od 1959 do 1967. Kada su ga pitali, zašto otvara usta, pa mora vikati, plakati, i ne pitajte me više……….odgovorio im je Vučetić.

mmne
Gost
mmne
8 mjeseci prije

sto si stao sa nabrajanjem….koreja,vijetnam, cile, izrael-palestina, irak, libija, jugoslavija, sirija , jemen, ….ne mogu sad da se setim svega

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Šta nije taj kip majka domovine napravljen po uzoru na starogrčku boginju pobjede Niku, a ne Semiramidu? A navodno je modelirana u obliku jedne lokalne žene po izboru dotičnog autora gosp.Vučetića..
A koja mu je bila muza to dotični najbolje zna, vjerojatno ova druga.

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

x@y
Eto, doticni kipar mi je pred smrt povjerio, da mu je uzor za kip bila tvoja herojska figura, visok metar i po, sirok metar i dvadeset, celav, golema gladna usta i zloban. Pa tko bi odolio da to ne ovjekovjeci?

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

Space
Semiramida je bila kraljica a ne božica.
Već sam o tome pisala, pa mi se ne da.
Kao ni o “60 mil.” Staljinovih žrtvi, Kaćinu itd.
Sva mudrost je na internetu…i tamo je stavljena da bi svi sve shvatili. Baš za vas…

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Luce
Ako imas ikakvih nedoumica, uz bilo sto, od atomskih elektrana, do svemirskog programa, nas dragi prijatelj x@y, ce ti rado pomoci. Jos da sebi pomogne, e to bi bio jack-pot.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

NESSYKA IVICINA, aka MAČAK KOJI GREBE U NAJLON KESI, zaudaraš previše ,kako si to sam bio rekao, pusti g****o da s***i..
To je tvoj izraz i ja se toga sada držim!
A što se tiče atomskih elektrana tu ti IVO tvoj TOPLI PARTNER za čiju se suknjicu držiš uvijek, vrhunski stručnjak i notorni ovisnik o istim vjerujem isto može puno pomoći, tako da se po tom pitanju ne bi složio. kako ni sa tobom ,tako ni sa Ivom tvojim kako već rekoh toplim i prisnim partnerom!
Koliko vidim, uvijek se skrivaš iza nečijih suknjica, riješi i te svoje probleme!
Pomozi ti prvo sebi NESSYIKA, a za druge ne brigaj brigu!!!

Per aspera
Gost
Per aspera
8 mjeseci prije

Zapata, to ti onako proizvoljno, ili imas neke cvrste dokaze, pa ces sad sve da nas iznenadis.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
8 mjeseci prije

Uopce se neskriva koje su kompanije i banke pomagale Hitleru gotovo do zadnjih mjeseci rata. Cak se otvoreno pise o tome tko je platio Oktobarsku revoluciju i zasto itd itd itd. Treba samo citat, a ne odmahivat glavom kao : “eto jos jedne teorije zavijere” jer cak su i same kompanije te banke priznale isto…

imalijosnade
Gost
imalijosnade
8 mjeseci prije

to ne ide u ‘logičku glavu’.. za tako nesto treba provirit iza zavjese, a logicno se u biti ne bavi time.

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

@Zapata
Haha sve ovisi tko šta piše. Svi imaju svoje činjenica. Mislim da je prava istina negdje u sredini, znaci svi dijelom lažu i govore istinu, naravno u svrhu politike onih koji pišu.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
8 mjeseci prije

Ivo, nevidim nista smijesno u tome. Naime nema sta tko pisat pa ti onda biras istinu, vec prouci dokumentirano priznanje kompanija i banaka koje su same priznale sto su radile…

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

Emiliano, ovo je ono smeće x@y, koji redovno krade moj nick. Ja ne drobim ovakve gluposti.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

To smeće (ideološki pacijentu komunizma) Ivo nosi tvoju glavu, a ja ti nick nisam ukrao. I drži bolje taj svoj otrovni jezik za zubima! Prestani sa tim neandrentalskim uvrijedama!
I drži se teme.
Emiliano ,naravno da nije smiješno, ali taj Ivo nuklearac aka ideol.pacijent komunizma, nema ni malo morala a kamoli suosjećaja da bi uopće razumio što si htjeo reći. On to gleda sve kroz logiku,jer si sa emocionalne perspektive to ne može objasniti herojstvo ničije, a da ne spominjem inspiracije isl.. To su Ivi totalne nepoznanice.

Ora
Gost
Ora
8 mjeseci prije

Njemici su izgubili rat kad nisu uspjeli osvojiti Moskvu, sve poslije je bilo povlačenje i skraćivanje fronta do pada Berlina

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

Emiliano
Ruse je netko financirao?
Koliki su ukupni iznosi one amer. pomoći u opremi? Iz kojih izvora?
Ovaj tekst ne govori o tome…nego baš o takvima.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
8 mjeseci prije

Emiliano druze, sovjete je financirao narod i sovjetsko prostranstvo! Nitko drugi. Sve ostalo su opake laži!

Neko ko vas poznaje
Gost
Neko ko vas poznaje
8 mjeseci prije

Споменик “Мајка отаџбина” на мамајевом кургану, узвишењу поред Стаљинграда, израдио је Србин Јевгени Вучетић

Isto Ime
Gost
Isto Ime
8 mjeseci prije

Zaci Srbin , a ja mislio Covjek!

zlatan
Gost
zlatan
8 mjeseci prije

NEKO…. da, iz Crne Gore, ali po ocu. Vjerujem da nije znao srpski jezik, jer nikada nije živio na slavenskom jugu.
Ne bi to bio naziv Majka Otadžbina, jer je na ruskom otadžbina OTEČESTVO ili OTČIZNA (očevina).
Bolji je prijevod domovina, iako nije ni to. Jer, na ruskom ne postoji izaz domovina, od dom, kuća. Na ruskom je kuća dom. Na ruskom se kaže RODINA, od glagola RODITSJA, u prijevodu roditi se.
Bilo bi najbliže onome što se koristi ponekad kao, rodna gruda.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Milijun i pol vojnika palo……, a ovo je vrlo zanimljivo, 100 000 u besmislenom bombardiranju civila, što je gotovo nepoznanica, a kad kažeš Derzden – što ti prvo padne na pamet?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Usput, vidim ima i danas “londonskih povjesničara” : “Na kraju su sve strane isti financirali” Konji….. Sovjetska ratna ekonomija je funkcionirala bez profita i bez zaduživanja, po odazivu milijuna na radnu obvezu, od rudnika do željezara i tvornica oružja. Fuj, sve morate ogaditi svojim lupetanjima, pa i dug što sada slobodno pišete za tim kompjuterom i niste roblje Trećeg Reicha negdje na poljima Urala, Što je bila sudbina Slavena u trećem poglavlju, ako se ne varam, Mein Kampfa Slavensko pitanje.

zlatan
Gost
zlatan
8 mjeseci prije

LAKI, Staljingrad je tada imao skoro 500 tisuća stanovnika, bio je važan industrijski i prometni čvor na jugoistoku evropske Rusije, tada dio SSSR-a.
Do 1925 zvao se Caricin, od 1925 do 1961 Staljingrad, od 1961 ima lijepo i neutralno ime Volgograd.
Grad je već u ljeto 1942, znači prije nego mu se front uopće približio, danima bjesomučno bombardiran. Ne znam točno, koliko mrtvih, ali autor bi morao dati precizne podatke, a ne odoka 100 tisuća. Lako pamtljiva brojka, kao i o nepostojećih 100 milijuna žrtava, nepostojećeg komunizma.

A Drezden meni padne na pamet i lijepi barokni grad….

Nisu heroji
Gost
Nisu heroji
8 mjeseci prije

Staljinisti uvjek su grozni strasni i najlosiniji zlocinaci (KGB, crvena armija)

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

džeki, ne laj. U kućicu!

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
8 mjeseci prije

Pobjeda u Staljingradu bila je prekretnica a Kursk konacnica ceranju germanskih hordi u brloge odakle su izgmizali…
Mozemo samo zamisliti kako su se osjecali oni sto su se umislili da su ,,visa rasa,, Germanni a goni i mlati ih ,,niza rasa,, Sloveni?
Ehhh da je Staljin malo duze poziveo …!

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
8 mjeseci prije

Staljingrad je pokopao snove 3 reiha.To je jedina istina.Amera i Engleza u to vrijeme nije nigdje bilo.

zlatan
Gost
zlatan
8 mjeseci prije

SIRE, Amerikanci i Britanci, borili su se te 1942/43 godine, u sjevernoj Africi i u na azijskim ratištima.

DažBog
Gost
DažBog
8 mjeseci prije

Zlatanac, ‘ces reci borili su se u svom dvoristu za goli opstanak?

zlatan
Gost
zlatan
8 mjeseci prije

DAŽDE, kakvo pojednostavljeno gledanje na povijest, na nivou dječjeg vrtića.

KUga
Gost
KUga
8 mjeseci prije

Ratove, pokolje, ubistva i pljacke epskih razmjera ne pokrecu ni politicari ni generali, sve to pokrecu enormno bogati i vjecito pohlepni bankari, a sve na kraju svojim zivotima plati sirotina. Opet pisem o ZLU tih 2 ili 3% super bogatih na svijhetu koji posjeduju vise od 50% svega na panetu, to zlo treba iskorijeniti te treba eliminirati i ne dozvoliti novo stvaranje. A oni su izmislili i kapitalizam i trenutni neoliberlizam ne za korist ljudskog roda vec samo za osobni boljitak.

zlatan
Gost
zlatan
8 mjeseci prije

KUGA, ratove pokreću ljudi, svih boja. Sjetimo se ratova na ex-yu……….mnogi primitivci su jedva dočekali rat. Dovoljno je pogledati navijače, pa odmah uočiti kojeg zla ima u njima.

Ive
Gost
Ive
8 mjeseci prije

Zlatane ti ocito nisi procitao izjavu amerikenjaca da su na rasturanje Yugoslavije od 1948. do 1998. potrosili 20 milijardi dolara i da su im svi pokusaji propadali dok nisu zametnuli medjuetnicke sukobe.

zlatan
Gost
zlatan
8 mjeseci prije

Ah, gospn IVE, a gdje su one tvrdnje ex-yu neofašista (ustaša, četnika i ostalih mlatimudana), da je SAD pomagala SFRJ u borbi protiv SSSR-a, te da su toj Jugi, poklonili na neviđeno, ništa manje nego 100 milijarda dolara?
A ti pišeš, potrošili samo 20 milijarda, i to na rušenje? Ma svi skupa koji ovdje komentirate, ste teoretičari zavjere (bezveznjaci), koji lupetaju onako kako kome padne na pamet.
Hm, a zašto su 1991, baš SAD, grčevito htjele opstanak SFRJ? Zato, jer jedna velika država je bolja, nego kokošinjac pun malih tvorevina!

A za svo to rasturanje i rat, krivi su domaći političari i veliki dio narodnih masa, koje su većim dijelom htjele rat. Prvenstveno u redovima srpskih političara (akademici SANU, Milošević….). Nisu ni drugi nevini, ali ipak budimo pošteni, manje su krivi.

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
8 mjeseci prije

…..rusi su cjepivo za zapadni virus….

Alex
Gost
Alex
8 mjeseci prije

Zapravo je Kurska bitka u srpnju 1943 bila definitivni kraj imidža Hitkera i ekipe. Tada su morali potpisat kapitulaciju sa Zapadnim silama i spase što se spasiti dalo. Kasnijim porazom ostali su i bez znanstvenika, što je najveća tragedija izgubljenog rata. Izato je Njemačka danas ekonomski div i vojni patuljak,koga bi čak i jedan Izrael lako shebao…koje li ironije…

cro crv
Gost
cro crv
8 mjeseci prije

moj komentar je pAULUSOV DOBILI SMO INSPIRACIJU DA VAS ISTOCNE Slovene ipak rjesimo zasvagda da naravno izvrsavajuci naredjenje zapadnih svih vojskovodja potom i crkvenih poglavara prozelitski nastrojenih usmjenih na pokrstavanje tj takozvano uniijacenje VIDI SE DA I DAN DANAS DA SE VODI ISTA BITKA samo drugacijim sredstvima motivimA SVEG ZAPADA KOJI SLUSAJUCI GAZDU KOJI SAMO SVOGA KONJA HVALI UMJESTO DA SE ORIJENTIRA SAMO NA SEBE ZAPAD OPET NEKIM SVOJIM LUDACKIM IDEJAMA I MISLIMA ZELI SVJETU UOPSTE COVJECANSTVU NAMETNUTI OKOVE OKO VRATA I MISLIMA SVI KO JEDAN DA MISLIMO NARAVNO TO NIJE MOGUCE NAPRAVITI KAO STO I SAMI VIDIMO REZULTATE SVIH TIH PROZAPADNJACKIH IDEJA A NE SMEMO ZABORAVITI NI TU CINJENICU DA JE TKZ SOCIJALIZAM TJ KOMUNIZAM ISTO PROIZVOD zapada jer MARKS I ENGELS IPAK nisu RUSI A to sto se to zlo dogodilo ipak u RUSIJI necu recii u sssr jer SSSR JE ISTO NAMETNUTA IDEJA ZA RAZBIJANJE RUSKOG CARSTVA a znalo se da je to trulo carstvo TE DA se u toj trulezi moze mutiti svim i svacim s narodima izrodima resursima ekonomija na rAZINI KMETSVA I ONDA JE TO BIO POGODAN TEREN ZA JOS JEDAN EKSPERIMENT ZA jos jedan neuspio sistem vladavine u istoriji ljudskiih dostignuca

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

Crve

PA JESU LI RAZBILI KOMUNISTI RAZBILI I PRODALI RUSKO CARSTVO I NJEGOVA PRIRODNA BOGATSTVA ?

Ili su stvorili od poljoprivredne zemlje i nepismenog stanovništva ČUDO za 70 godina?
A za što je Zapadu trebalo – 200 godina.

Svemir
Gost
Svemir
8 mjeseci prije

Lucija

Ček malo, da nisu možda sovjetski komunisti ravnopravno delili prirodna bogatstva narodu? Od čega su onda decenijama umirali sovjetski seljaci? Od previše hrane? Ko je gradio prekrasne palate po Sankt Peterburgu, Moskvi i širom današnje Rusije koje ni dan danas niko ne ume da izgradi? Da nisu komunisti? Ko je finansirao boljševičku revoluciju? Da nisu Rusi?

Dakle prouči malo gradivo o Velikoj Tartariji, samom poreklu ruskih careva, Napoleonov pohod na Rusiju i osvajanje Moskve iako je Petersburg tad bio glavni grad i ulogu ruskog cara, itd…

Pozdrav

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

Svemir
Poštedi me. Puno više seljaka umiralo je od gladi za vrijeme carske Rusije. Goli, bosi i gladni. U kamenom dobu.
Gladi je bilo u godinama kad je Zapad tražio plaćanje u pšenici.

Veliia Tartarija? Ono nešto navodno do pola Sjev. Amerike? 😃
Bolje je tebi da pročitaš dokaze za evoluciju. Još prije Dnk.

Svemir
Gost
Svemir
8 mjeseci prije

Lucija
A Gulag je bio hotel. Ok.

Nemam ti ja ništa protiv evolucije kao takve, već protiv isključivosti “ili si za kreacionizam ili za evoluciju”. A zašto ne bi moglo biti oba?

Kad poseješ seme neke biljke ona izraste i vremenom se adaptira na zemlju, klimu, itd, odnosno evoluira. Ali nećeš sigurno od tog semena napraviti ribu ili leoparda, već se nastavlja ista vrsta.

A mogla bi malo da proučiš Darwinov stav o toj teoriji koja zapravo nije bila njegova.

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

Svemir
Dakako da je on autor. Išao je oko svijeta brodom Bigle. Ključan za ” Porijeklo vrsta” – Galapagos.
Bio je još jedan u Usa, Valace.
J e d n a viljka se ne prilagođava. Nego opstaju njeni potomci koji su ( slučajno) naslijedili osobine koje odgovaraju okolini.

postotak smrtnosti
Gost
postotak smrtnosti
8 mjeseci prije

Babicu – procitali smo tvoj clanak o Stalinu. Tako je potpun da nema sta da se komentarise!

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

Zaista odličan članak, i ja sam mu čestitao ali je njime otvorio više pitanja na koja logičan odgovor nije težak a izuzetno su bitna jer nam govore o perspektivi razvoja situacije.Npr.
– Protiv koga će ići tesnije povezivanje USA-UK? (protiv Evrope, naravno)
– Kakav će to sukob biti i do čega će dovesti?
– Kako će se u takvoj situaciji postaviti Rusija, Kina i Indija?

Odgovor na ova pitanja će nam pokazati u kakvom svetu ćemo živeti. Problem je što će malo ko da se usudi da kaže (ili da bude u stanju da vidi) prelaz u sasvim novu realnost – iz prividne demokratije u otvorenu silu (na Zapadu)

zlatan
Gost
zlatan
8 mjeseci prije

SHUMADINAC, ja sam da svi na planeti budu prijatelji, ali Rusiji je prirodnije savezništvo sa Evropom, nego sa Kinom i Indijom. Ipak, Rusija je evropska zemlja, zemlja evropske kulture i civilizacije. Jasno, sve druge kulture i civilizacije, su jednako vrijedne, ali ipak po kulturi, dominantnoj kulturi, Rusija nije azijska zemlja.
Čak se i jedan Azerbajdžan, svim silama trudi biti dio Evrope!

Svemir
Gost
Svemir
8 mjeseci prije

Nema šta da se trudi, to su činjenice. Razmisli. Da li je Evropa sa svojom izmišljenom granicom na planini Ural po bilo kojim geografskim standardima kontinent, ili je možda politički konstrukt?

Evroazija je jedna geografska celina, a to što su zapadnjaci prefrigano kreirali Evropu radi širenja na istok, a nama isprali mozak, to je nešto sasvim drugo. Mnogo je lakše kontrolisati razbijeno i religijski podeljeno Slovensko tkivo kad su u manjini nego kad su u ogromnoj većini.

citam
Gost
citam "logicno" , logicno razmisljam
8 mjeseci prije

L.R.Da nije proslo malo vise godina od pobjede u Staljingradu odnosno Volgogradu? 1943-2020

Zvrk
Gost
Zvrk
8 mjeseci prije

Svojevrsnu pljusku žrtvama su nanijele same sovjetske vlasti preimenovanjem u Volgograd. Sve mi se čini da je pijani Hruščov bio golema štetočina.

Z.A.
Gost
Z.A.
8 mjeseci prije

Zvrk pijan ili ne Hruscov za vrijeme Staljina je bio degradiran i dlaka je falila da ostane bez glave . Pa nije cudo sto je Hruscov poslije se osvetio i mrtvom Staljinu i Staljin gradu.

marder
Gost
marder
8 mjeseci prije

Hruščov je za vrijeme Staljina imao visoke funkcije. Bio je sekretar KP Ukrajine i i kasnije sekreatar KP Moskovske oblasti i član Politbiroa. On se je svetio Staljinu što je sud osudio njegovog sina na smrt zbog izdaje i kriminala a Staljin i Politbiro ga nisu htjeli pomilovati. Sva tri Staljinova sina hrabro su se borili u 2. svjetskom ratu. Najstariji Jakov je umro (laž je da je bio u logoru), Vasilij je bio hrabri avijatičar, kojeg je Hruščov poslao u politički zatvor Ljefortovo i dao smaknuti a treći adoptirani sin Artjom Semjonov imao je višestruko ranjavanje.

zlatan
Gost
zlatan
8 mjeseci prije

ZVRK, Staljinovo ime nosio je niz gradova. Staljingrad je samo jedan od njih. Mislim da je to rijedak primjer u povijesti da jepo živućem čovjeku, neki grad nosio ime. Ok, i kod nas u ex-yu, već za života, po Titu, smo imali gradove po njegovom imenu. Ok, sada imamo u Nurslutan (po Nurslutanu Nazarbajevu, još je živ), gl.grad Kazahstana, grad koji je promijenio više imena nego neka rock-zvijezda.
Zanimljivo, po Mao ce Tungu, ili po Kim il Sungu, ili po Enveru Hodži ili po ne znam kojemu ostalome komunističkom vođi, niti jedan grad nije nosio ime.

marder
Gost
marder
8 mjeseci prije

Nije istina. Trocki i mnogi drugi vodeći političari imali su gradove nazvane po njima. Staljin je bio protiv preimenovanja Caricina ali je bio nemoćan protiv većine.

zlatko Trope
Gost
zlatko Trope
8 mjeseci prije

staljin i hitler su ista govna. Samo što je staljin govna koje je duže smrdilo.

zlatan
Gost
zlatan
8 mjeseci prije

Imenjače ZLATKO, nisu ista govna. Ipak, Staljina i Hitlera ne može se izjednačiti, a nemam volje pisati o tome. Ranije, dok sam čitao ovaj portal, pisao sam baš o tome. Oni koji su ti stalni čitatelji, možda pamte. Jer ja ne podnosim relativiziranje i laganje, zato nekim neofašistima izgleda da Staljina kao branim ili da sma i sma neki tvrdokorni staljinist! Ali dosta mi ej laži, besramne laži !!!

Ne mislim da je Staljin bio cvijeće, nije bio, ali bio je složena povijesna pojava. No, definitivno, Hitler je možda najveće zlo svjetske, u svakom slučaju evropske povijest.

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
8 mjeseci prije

Ne slažem se sa tvrdnjom da je Komunizam mrtav, dapače budućnost svijeta je u Komunizmu, ili uništenju, dakle jednakosti i pravednost o tome je i Isus propovijedao samo kaj je to crkva prilagodila svojim nastranostima .

marder
Gost
marder
8 mjeseci prije

Ne znam zašto autor u inače dobrom članku spominje Katyn. I tu nema svog stava iako su ruski povjesničari došli do saznanja da su zločin učinili Nijemci. Imate knjige od Jaroslava Šveda, Kolpakidija i Prudnjikove, Muhina itd
Stotine dokaza da su zločin počinili Njemci a nijedan d su to učinili Rusi.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

To je nastavak o članku o jednom transkriptu jednog razgovora Staljina i Poljaka, kada su od 100 komentara 4 bila na temu, a svi ostali “A što je bilo u Katyinu”, “A što je bilo u Katyunu”… I meni se zgadilo čitati komentare,.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
8 mjeseci prije

‘ko ne vjeruje u čuda – zabravlja da je i sam čudo.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
8 mjeseci prije

Polako. Usporite. Rusi oslobodili Staljingrad? Jel se to netko šali i pokušava promijeniti povijest? Pa svi znaju, još od starih Grka pa sve do mladih Grka da je Staljingrad oslobodio general Caster sa svojom 7. konjičkom.

Svemir
Gost
Svemir
8 mjeseci prije

Tuga najveća je u podatku da je samo ova jedna bitka odnela blizu 4 miliona belih ljudi. O tome se ne priča, ali se priča da su Jevreji najveće žrtve i zaslužuju zemlju Izrael na već postojećoj Palestini.

Važno je da današnji liberali na zapadu ismevaju belog čoveka jer je privilegovan i nije “cool”. Ali sve to je jedna dugoročna i očigledna agenda uništavanja bele evropske rase. Ah da, ako se vodiš logikom i o ovom pričaš onda si naravno rasista, antisemit, itd…

zlatan
Gost
zlatan
8 mjeseci prije

SVEMIR, kojih četiri milijuna, jete li pošizili? Nije ih ukupno učestvovalo toliko, a ne poginulo.
Usput, a vidim da ste rasist, a tko je kriv bijelim Evropljanima da se stoljećima kolju između sebe.
No, ima rješenje……..to je vama omrznuta EU -:)!

Svemir
Gost
Svemir
8 mjeseci prije

Zlatan,
Ajde lepo pročitaj ponovo članak koji komentarišeš, i saberi sovjetske žrtve sa žrtvama osovine koji su poginuli ovoj jednoj bitci.

A to što mi lupaš etikete rasiste samo zbog sumiranja činjeničnog stanja, to sam već predvideo u mom prethodnom komentaru. Očigledno to smeta nekim koji su upecani u klopku novog svetskog poretka, pa žele da se istaknu da sve bude po “EU standardima”.

Šta ćeš kad tako funkcioniše ta neizbežna demokratija…

zlatan
Gost
zlatan
8 mjeseci prije

SVEMIRE ili KOZMOŠE, pa jasno da je to rasistički pisano. Inače, ponosni sam građanin EU. Želim svima na jugoistoku Evrope, da budu članovi te velike zajednice. To šta na ovome portalu ima protivnika i to previše, EU zajedništva, njihov problem. Neće ta EU tako lako nestati, a ako nestane, opet su nam izgledni ratovi. Kako je i bilo stoljećima u Evropi.

Svemir
Gost
Svemir
8 mjeseci prije

Zlatane, rode, ja sam sa tobom već član velike zajednice još od iskona. Nema potrebe da se ograničavamo opredeljivanjem za jedan ili drugi politički konstrukt. U tome i jeste najveća prevara.

A ja tebi želim zdravlja i ljubavi jer je to najbitnije.

DažBog
Gost
DažBog
8 mjeseci prije

ceninovac, ću-ću-ću-ću-ću-ću-ću zajednica

Svemir
Gost
Svemir
8 mjeseci prije

Ah da dodam… Ko je kriv belim Evropljanima da se kolju medjusobno? Pa evo razmisli. Da li se ide u rat zato što običan narod tera vlast da ih pusti da se ubijaju ili obrnuto? Ko tako nešto finansira? Kome ubijanje, pljačka pa onda i zaduživanje nacija ide u prilog?

Ali vrati se još više u nazad i zapitaj se kako toliko mnogo bratoubilačkih ratova od trenutka kad su nam ognjem i mačem nametnute judeohrišćanske bliskoistočne religije? Zašto je naša predhrišćanska tradicija koja nas je ujedinjavala komplet sistemski uništavana?

Eee rode moj…

Dundić
Gost
Dundić
8 mjeseci prije

veliki je posao pred revizionistima da obezvrijede sovjetsku pobjedu i herojsku epopeju svih naroda SSSR-a, no, revizionisti su zasukali rukave….

emi
Gost
emi
8 mjeseci prije

Nek je vječna slava herojima obrane Stalingrada, Crvenoj Armiji, herojima Titove partizanske vojske.

zlatan
Gost
zlatan
8 mjeseci prije

Autor tvrdi, da je Staljingradska bitka na zapadu Evrope zaboravljena. Ne bih rekao. Već sam više puta gledao na tv-history odličnu emisiju, u kojoj su analizirali do u tančine tu bitku.Na jedan objektivan način, potkrijepljeno konkretnim brojkama.
Znači nije istina, da se negira uspjeh Crvene Armije.

Sada za antikomuniste, hahaaa, iako ja nisam nikada bio komunist, jer me politika ne zabavlja.

Spominje se ta poznata robna kuća u centru grada. Nas ovdje neki antisovjetisti uvjeravaju, da u SSSR-u nije bilo ničega. Osim votke. Pa u pič-mač, kažu ničega, a usred grada robna kuća….! I to tada tih tridesetih, hm? Ok, velikih šoping centara tada nije bilo ni u SAD-u, a ipak priznajmo, prve robne kuće, pa prvi veliki šoping centri, izmišljeni su u SAD-u!!!

zlatan
Gost
zlatan
8 mjeseci prije

Evo svima prijevod pjesme Ustaj zemljo ogromna, sa snimkama monumenta, Mat rodina zavjot.
https://www.youtube.com/watch?v=xWaTPe04s2o

varjag
Gost
varjag
8 mjeseci prije

Živjela RUSIJA!!!!!!!!!!!!!!!!

FRANO
Gost
FRANO
8 mjeseci prije

KATOLIČKA POLJSKA !!

KATOLIČKA POLJSKA I NJENA BLIZANKINJA NJEMAČKA, SA ATLANSKOM SVETOM ALIJANSOM ,PONOVNO PROVOCIRAJU NOVI NACISTIČKO-KRIŽARSKI RAT.OPET IM JE DANŠNJA RUSIJA INSPIRACIJA NACIZMA ,RASIZMA I EUGENIČKE ČISTOĆE ZAPADNOG KATOLIŠTVA.

TA KTOLIČKA POLJSKA SE UVIJEK VRAĆA SVOJIM KORIJENIMA KRIŽARSKE POŠASNE NARAVI KOJU JE OBNOVIO GENARAL PILSUDSKI.PA PILSUDSKA POLJSKA , SJEME KATOLIČKOG NACI-RASIZMA I NJENA BLIZANKINJA ,NOVA NJEMAČKA ,SA NASLEDNIM DUHOM NACIZMA KOJEG BAŠTINE POTOMCI HITLEROVIH SATRAPA, UDRUŽILE SE U ISTOM DUHU DA STVORE NOVU EVROPU , NASTANJENU NOVIM FENOTIPOM BIOLOŠKO-EUGENIČKE ČISTOČE, DA OČISTE EVROPU OD SVIH DRUGIH I DRUGAČIJH KAKO JE TO VEĆ DAVNO DOGOVORENO ,JOŠ 1935 GODINE IZMEĐU HITLERA I VATIKANA ,CONCORDATUS-OM , DA SE PRISTUPI STVARANJU NOVE EVROPE , NASTANJENE NOVIM FENOTIPOM NJENOG NOVOG STANOVNIKA ,U DUHU EUGNIČKE NAUKE I KATLOLIČKOG POIMANJA SVIJETA .
PA OTKLN ZABRANE DEMONSTRACIJA ,KOJE SU BILE ZABRANENE ,TIČUĆI SE JEDNE KAZALIŠNE PREDSTVE ,HRVTASKOG REDATELJA FRLJIĆA ,SE U POLJSKOJ PONOVNO BUDI DUH KATOLIČKOG NACIZMA I RASIZMA. PA DEMONSTRACIJE PROTIV JEDNE KAZALIŠNE PREDSTAVE SU SAMO PRILIKA DA SE AKTIVIRA NACISTIČKI DUHA KRŠĆANSTVA ONOG ZAPADNOG ,ONOG PILSUDSKIJEVOG. PA
TE DVIJE SATRAPIJE DANAS SE POSEBNO ISTIČU U TOM DUHU I PROGRAMU JER SE TAKO JAVNO OGLAŠAVAJU PRIJETEĆI ,ONAKO, MILITARISTIČKO-KRIŽARSKI, CIJELOJ ISTOČNOJ I JUGOISTOČNOJ EVROPI NASTANJENOJ SLAVENIMA,ONIMA ,MAHOM, ORTODOKSNE RASKOLONIČKE VJERE, DA IH PRIPOJE EVROPI I PRIVEDU NOVOM EUGENIČKOM , TJELESNOM I DUHOVNOM USTROJSTVU.
NAJKONKRETNIJI PRIMJER JE BIVŠI SSSR KOJI SE RASTROJIO U FEDERACIJU SAMOSTALNIHN DRŽAVA A KOJE SUSTAVNO BIVAJU NAPADANE OD ZAPADNE SVETE ALIJANSE , KOJU PREDVODE POLJSKA I NJEMAČKA. ONE TO ČINE OTVORENO ,ZLOČINAČKI-AGRESIVNO ,NA SVE MOGUĆE NAČINE KAKO BI IH DESTABLIZIRALE I POTOM PRIPOJILE ZAPADNOJ SVETOJ ALIJANSI , NE PREŽUĆI OD NAJZLOČINAČKIJIH METODA KOJE SU SUPRTONE MEĐUNARODNIM KONVENCIJAMA O POŠTIVANJU SUVERENITEA SVAKE DRŽAVE U MEĐUNARODNIM ODNOSIMA.
SVJEDOCI SMO RAZLIČITIH VRSTA POBUNA PROTIV TE NOVE FEDERACIJE JER JE ONA ,KAKO REKOH, SVA MULITI-KULTURNA I MULTI ETNIČKA ,PA JE PRVA TAKAVA POBUNA ,NARAVNO, ZAPOČETA U JUŽNIM REPUBLIKAMA, OSETIJI ,GRUZIJI ,ARMENIJI, ČEČENIJI I DRUGIMA ,DA BI SE ISTIM SREDSTVIMA OKOMILI NA BJELORUSIJU A SADA I NA UKRAJINU. NARAVNO, GLAVNI POTPORNJI SU IM ZLOČINAČKI VATIKAN, MILENIJSKO SREDIŠTE NJAOKRUTNIJIH METODA HEGEMONIJSKE DOMINACIJE I ZLOČINAČKOG NAČINA URĐENJA UNUTRAŠNJIH KASTINSKIH ILI ROBOVSKIH DONOSA. A KRUNU SVIM ZLOČINAČKIM POHODIMA , PLJAČKI I I DEVASTACIJI ,DAJE MAJKA AMERIKA.

DAKLE,DVIJE SESTRE BLIZANKE, ŽELE STVORITI NOVU EVROPU NACIZIRANU , KRIŽARSKO-ZLOČINAČKOG DUHA, NACI-RASIZMA, EUGENIČKO BIOLOŠKOG FENOPTIPA RIMO-KATOLIKA KOJI SE TREBA RASPUSETITI NA TLU EVROPE I AZIJE SVE DO KAMČATKE ,KAKO JE TO PLANIRAO I HITLER.

FRANO
Gost
FRANO
8 mjeseci prije

KATOLIČKA POLJSKA I NJENA BLIZANKINJA NJEMAČKA, PROVOCIRAJU NOVI NACISTIČKO-KRIŽARSKI RAT.

PILSUDSKA POLJSKA , SJEME KATOLIČKOG NACI-RASIZMA I NJENA BLIZANKINJA ,NOVA NJEMAČKA ,SA NASLEDNIM DUHOM NACIZMA KOJEG BAŠTINE POTOMCI HITLEROVIH SATRAPA, UDRUŽILE SE U ISTOM DUHU DA STVORE NOVU EVROPU , NASTANJENU NOVIM FENOTIPOM BIOLOŠKO-EUGENIČKE ČISTOČE, DA OČISTE EVROPU OD SVIH DRUGIH I DRUGAČIJH KAKO JE TO VEĆ DAVNO DOGOVORENO ,JOŠ 1935 GODINE IZMEĐU HITLERA I VATIKANA ,CONCORDATUS-OM , DA SE PRISTUPI STVARANJU NOVE EVROPE , NASTANJENE NOVIM FENOTIPOM NJENOG NOVOG STANOVNIKA ,U DUHU EUGNIČKE NAUKE I KATLOLIČKOG POIMANJA SVIJETA .
TE DVIJE SATRAPIJE, DANAS SE POSEBNO ISTIČU U TOM DUHU I PROGRAMU ,JER SE TAKO JAVNO OGLAŠAVAJU PRIJETEĆI ,ONAKO, MILITARISTIČKO-KRIŽARSKI, CIJELOJ ISTOČNOJ I JUGOISTOČNOJ EVROPI NASTANJENOJ SLAVENIMA,ONIMA ,MAHOM, ORTODOKSNE RASKOLONIČKE VJERE, DA IH PRIPOJE EVROPI I PRIVEDU NOVOM EUGENIČKOM , TJELESNOM I DUHOVNOM USTROJSTVU,ZAPADNOM KATOLIČKO-ZLOČINČKO-PLJAČKAŠKOM SUSTAVU DRUŠTVENIH I DRUŠTVENO PROIZVODNIH ODNOSA .
TA NAJNOVIJA ŠIZOFRENIJA NACIZMA SE PREDICIRA U JAVOJ NAJAVI POLJSKE DA ĆE RUŠITI SVA ANTIFAŠISTIČKA OBILJEŽJA ,JER TOBOŽ ODRAŽAVAJU ,KOMUNISTIČKO JEDNOUMLJE ,NEGIRAJUĆI IM SOJSTVO ANTIFASŠITIČKE BORBE PROTIV ,NE SAMO III-ĆEG REICHA NEGO NJEGVOG DUHA ,I KREATORA ,VATIKANA,,ODNOSNO ZLOČINAČKOG KRŠĆANSTVA.
NAJKONKRETNIJI PRIMJER JE BIVŠI SSSR KOJI SE RASTROJIO U FEDERACIJU SAMOSTALNIHN DRŽAVA ,A KOJE SUSTAVNO BIVAJU NAPADANE OD ZAPADNE SVETE ALIJANSE , KOJU PREDVODE POLJSKA I NJEMAČKA. ONE TO ČINE OTVORENO ,ZLOČINAČKI-AGRESIVNO ,NA SVE MOGUĆE NAČINE KAKO BI IH DESTABLIZIRALE I POTOM PRIPOJILE ZAPADNOJ SVETOJ ALIJANSI , NE PREŽUĆI OD NAJZLOČINAČKIJIH METODA KOJE SU SUPRTONE MEĐUNARODNIM KONVENCIJAMA O POŠTIVANJU SUVERENITEA SVAKE DRŽAVE U MEĐUNARODNIM ODNOSIMA.
SVJEDOCI SMO RAZLIČITIH VRSTA POBUNA PROTIV TE NOVE FEDERACIJE JER JE ONA ,KAKO REKOH, SVA MULITI-KULTURNA I MULTI ETNIČKA ,PA JE PRVA TAKAVA POBUNA ,NARAVNO, ZAPOČETA U JUŽNIM REPUBLIKAMA, OSETIJI ,GRUZIJI ,ARMENIJI, ČEČENIJI I DRUGIMA ,DA BI SE ISTIM SREDSTVIMA OKOMILI NA BJELORUSIJU A SADA I NA UKRAJINU. NARAVNO, GLAVNI POTPORNJI SU IM ZLOČINAČKI VATIKAN, MILENIJSKO SREDIŠTE NJAOKRUTNIJIH METODA HEGEMONIJSKE DOMINACIJE I ZLOČINAČKOG NAČINA URĐENJA UNUTRAŠNJIH KASTINSKIH ILI ROBOVSKIH DONOSA. A KRUNU SVIM ZLOČINAČKIM POHODIMA ,PLAJČKI I DEVASTACIJI DAJE MAJKA AMERIKA.

DAKLE,DVIJE SESTRE BLIZANKE, ŽELE STVORITI NOVU EVROPU NACIZIRANU , KRIŽARSKO-ZLOČINAČKOG DUHA, NACI-RASIZMA, EUGENIČKO BIOLOŠKOG FENOPTIPA RIMO-KATOLIKA KOJI SE TREBA RASPUSETITI NA TLU EVROPE I AZIJE SVE DO KAMČATKE ,KAKO JE TO PLANIRAO I HITLER.

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Clanak, vrlo dobar. Ali ne vidim vezu izmedju Katyna i bitke za Staljingrad. Svaka drzava, kao i svaki covjek, ima djela kojima se mogu ponositi, i onih kojih se srame. Svakoga i sve, treba promatrati u cjelini.

marder
Gost
marder
8 mjeseci prije

Djeca najviših sovjetskih političara borila su se u Staljingradu. Tu je poginuo jedan sin Mikojana i sin jedinac Dolores Ibaruri.

davor
Gost
davor
8 mjeseci prije

Veličanstveni Volgograd i spomenik domovini. Uz ozbiljan pristup analizi toka povijesti, nemoguće je imati relevantan dijalog sa londonskim povjesničarima i njihovim zapadnim prvoborcima. Eno je neki dan i Lech Walesa se rastrijeznio pa je uvidio da je Poljska bliže Moskvi nego Washingtonu.

davor
Gost
davor
8 mjeseci prije

Potrebno je puno intelektualne hrabrosti kako bi se utvrdilo stvarne ciljeve onih koji tvrde kako su Europu oslobodili od nacista i gladi a Istočnu Njemačku od komunista, Siriju od Isila, Vijetnam i Kinu od komunista, Afganistan od Sovjeta, Irak od terorista, Meksiko od narkokartela, Južnu Ameriku od diktatorstva. Ali, jednom kad se progleda, više je nemoguće vratiti se na staro, jer onaj zatupljeli preškolovani intelektualac u nama umire.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
81
0
()
x