Heroji Staljingrada i dug koji im još nismo otplatili

Majka zove Staljingrad spomenik
81 komentar

2. veljače se obilježila 75. obljetnica završetka najveće, najduže i najkrvavije bitke u ljudskoj povijesti. Bila je to borba koja je uništila dotada nepobjedivu nacističku ratnu mašineriju koja je u samo tri godine osvojila cijelu Europu i činilo se da može osvojiti svijet.

Ali nevjerojatno, svi zapadni mediji, posebno američki, potpuno su ignorirali ovu obljetnicu. Ovaj portal članak o toj povijesnoj bitci objavljuje s malim zakašnjenjem, jer smo rubriku za povijest ovog tjedna rezervirali prijevodu i pojašnjenja transkripta konkretnog razgovora između Josifa Visarionoviča Staljina i predstavnika poljske vlade u egzilu u Londonu, koji većinu komentatora opće nije zanimao, iako je vrijedan arhivski materijal, što se vidi po uobičajenim komentarima „A što je s Katynom, a što je s Katynom?“, tipičnim urlanjima iz londonske kuhinje kada se iz arhiva izvuče dokument i građa koji remete zapadni narativ o Drugom svjetskom ratu. Što će ovdje reći „stručnjaci“ koji su u životu vidjeli samo tomove s natpisom „Encyclopedia Britannica“, ne znamo, ali to nije ni važno.

Ostaje činjenica da je Bitka kod Staljingrada bila je okosnica i presudila je ishod Drugog svjetskog rata. Kolosalnu dimenziju ove izvanredne borbe tada su priznali  čak i Amerikanci i Britanci, ali je od tada izvan granica bivšeg Sovjetskog Saveza potpuno zaboravljena. Zapadne nacije zakopale su se duboko u crnoj rupi zabranjenih uspomena koje bi George Orwell lako prepoznao.

Ipak, Staljingrad umanjuje bilo koju drugu bitku u ratu. Sve je započelo u kolovozu 1942. kao prividna posljednja stanica Crvene armije, osuđene na propast u sukobu protiv nepobjedivog Wehrmachta koji je u manje od tri godine osvojio cijeli europski kontinent, od sjevernog vrha Norveške do Krete i Sahare u Libiji. Ali u Staljingradu se sve promijenilo.

“Iza Volge nema ničega”, bio je sovjetski borbeni poklič, i nije ni bilo. Danas, gledajući na istok s impozantnih visina Mamaev Kurgana, uznemirujuće je vidjeti da s druge strane velike Volge, utjelovljenja duše Rusije, nema doslovno ništa. Mamaev Kurgan danas nije samo brdo, već ratni spomenik kao nijedan drugi na zemlji, jer njime dominira ljuta božica. Divovska, impresivna i uznemirujuća statua, jedinstvena na svijetu, Rodina Mati, božica majke Rusije, 50 metara bez pijedestala, 7 metara viša od Kipa slobode. Teži 1000 tona, što je 15 puta više Kip slobode. Ali sve je to ništa.

Lady Liberty ugodna je i spokojna u New Yorku, ali Rodina Mati je dinamična i bijesna. Njeno lijepo lice, iznenađujuće djevojačko, poruka je noćne more i bijesa. Njena ruka nije opuštena ili pasivno ispružena, noseći baklju poput Lady Liberty. Uzdignuta je noseći mač dug 22 metra, koji se uzdiže tako visoko u nebo da na vrhu mora imati crvenu navigacijsku svjetlost da upozorava zrakoplove koji lete na maloj nadmorskoj visini. Gledana iz daljine, predstava je još impresivnija, čak i zastrašujuća. Jer Rodina Mati se nalazi na impozantnoj visini brda iznad grada, na mjestu maksimalne borbenosti. Možete je vidjeti od bilo gdje, vozeći se glavnim arterijama duž Volge. Uvijek izgleda kao u pokretu, živa, kao da kosi okupatore svojim nevjerojatnim mačem.

U 200 dana bitke za Staljingrad je brdo Mamaev Kurgan napadano 130 puta. Danas je to počivalište 35 000 sovjetskih vojnika. Zapadni vojni povjesničari priznaju da je u bitci za Staljingrad poginulo 1,1 milijuna sovjetskih vojnika poginulo, a to ne uključuje najmanje 100 000, možda i tri puta više, civila masakriranih neselektivnim zračnim napadima Luftwaffea. Dakle i ovdje imamo dvostruko više poginulih ruskih civila tijekom prvog tjedna zračnih napada na Staljingrad u odnosu na broj mrtvih od savezničkih bombi u gotovo svakodnevno spominjanom Dresdenu.

Kad su Sovjeti pitali feldmaršala Friedricha von Paulusa, zarobljenog zapovjednika Šeste armije, zašto je odobrio takav beskorisni pokolj, odgovorio je da je samo izvršavao naredbe.

Čak su i nacistički gubici bili kolosalni. Prema ruskim procjenama, 1, 5 milijuna njemačkih i vojnika Osovine izgubilo je život tijekom operacije, što je pet puta više od žrtava Sjedinjenih Država tijekom rata i više nego dvostruko žrtava Unije i Konfederacije u građanskom ratu Sjedinjenih Država. Nijedan pronađeni i identificirani ostatak vojnika Osovine nije pokopan u gradu. To je sveta zemlja za ruski narod i samo herojski branitelji Staljingrada i domovine, ili Rodine, imaju čast tamo počivati.

Čitava njemačka Šesta armija, 300 000 ljudi, koja se u to vrijeme smatrala nepobjedivom vojnom silom na zemlji, umrla je u Staljingradu. Samo 90 000 njih preživjelo je i predali su se s Paulusom. Njegovo sjedište u podrumu Univermaga, centralne robne kuće grada, pretvoreno je u muzej, jedan od najčudnijih na planeti i iznenađujući kontrast iskonskoj, herojskoj i epskoj veličini kipa i spomenika na Mamaev Kurganu.

2005. godine je Univermag još uvijek bio robna kuća i podsjeća na tip robnih kuća izgrađenih u središtu Sjedinjenih Država ’20-ih godina prošlog stoljeća, koje su živjele dok ih nije progutao Walmart.

Ulazeći u Univermag u Volgogradu s glavnog ulaza, prolazite pored dječjih igračaka, skrećući ulijevo i krećete se između pidžama i staklenog posuđa i bez ikakvog upozorenja ste tamo. Podrum je bio prepun rekonstrukcija zadnjeg položaja Šeste armije. Iza vrata leže modeli dva umiruća njemačka vojnika u gotovo realnoj hitnoj operacijskoj dvorani. Iza drugog, iza stola se diže vezist Paulusa kako bi čuo najnovije vijesti o katastrofi od drugog časnika. Posvuda su jadikovali na nezaustavljive vjetrove zimske stepe i bezobzirno bičevanje sovjetskih Kaćuša, raketnih bacača, koji odjekuju uz pratnju. Ilja Erenburg, najveći od svih ratnih dopisnika, napisao je da su sovjetski vojnici u njihovim podrumskim i ruševinama od uporišta obožavali te raketne minobacače. To je još uvijek istina i prije desetak ili dvadeset godina, dok ih je bilo više, lica odlikovanih ostarjelih veterana ozarila bi se dječačkom radošću kada bi ih upitali koje im je bilo najdraže oružje u ratu. „Kaćuša“, bio je odgovor svakoga od njih.

Sedamdeset i pet godina nakon predaje feldmaršala Friedricha von Paulusa i konačnog početka kraja Trećeg Reicha, sjećanja i ožiljci te borbe još uvijek definiraju modernu Rusiju. Komunizam je mrtav, ali ruski patriotizam nije. I zato, u ovo doba rastućih razlika i otuđenosti između Rusije i Zapada, izvanredno junaštvo i žrtvovanje svih tih vojnika Crvene armije i strašne cijene koju su platili da spase svijet moraju biti upamćeni i priznati od bivših saveznika i susjeda Rusije. Divlje, žestoke, ali apsolutno autentične emocije izražene izvanrednim licem Rodine Mati svjedoče o nevjerojatnim žrtvama koje su na obalama Volge učinjene kako bi se uništilo ekstremno zlo. Zapadni vođe i narodi moraju se ponovno sjetiti tko je uništio to zlo i da je nacifašizam smrtni udarac zadobio na Volgi, u Staljingradu, i nigdje drugdje, objašnjava Martin Sieff za Zakladu strateške kulture.

„A Katyn?“ „A Katynska šuma?“. Što s njom? O tome se sve zna, iako se i ta povijena činjenica, koju u Rusiji danas nitko ne negira, pogrešno tumači i proizvoljno interpretira. No, kako ne bi prljali memoriju na žrtvu Staljingrada i herojski otpor sovjetskih naroda koji je znao da iza Volge nema ništa i da ne smije pasti, pitanje o „mrlji“ na herojskom otporu, „staljingradskom Katynu“, kojeg mora biti, ostavit ćemo „londonskim  povjesničarima“.

SCF

„Službena povijest“ poljskog premijera o „Paktu Molotov-Ribbentrop“

Arhivi ruše mit o viteškoj časti poljskih političara i generala u WW2

VIDEO: Spomenik Rodina Mati na uzvisini Mamaev Kurgan

Katinska šumaMamaev Kurgan
Pretplatiti se
Obavijesti o
81 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
4 godine prije

sve istina sto je napisano, osim sto nitko ne spominje da su sve zaracene strane isti financirali, a to puno vise govori o svemu, nego li same bitke ili ratne price…

Neko ko vas poznaje
4 godine prije

Споменик “Мајка отаџбина” на мамајевом кургану, узвишењу поред Стаљинграда, израдио је Србин Јевгени Вучетић

Laki Topalović
4 godine prije

Milijun i pol vojnika palo……, a ovo je vrlo zanimljivo, 100 000 u besmislenom bombardiranju civila, što je gotovo nepoznanica, a kad kažeš Derzden – što ti prvo padne na pamet?

Nisu heroji
4 godine prije

Staljinisti uvjek su grozni strasni i najlosiniji zlocinaci (KGB, crvena armija)

Sir Oliver
4 godine prije

Staljingrad je pokopao snove 3 reiha.To je jedina istina.Amera i Engleza u to vrijeme nije nigdje bilo.

KUga
4 godine prije

Ratove, pokolje, ubistva i pljacke epskih razmjera ne pokrecu ni politicari ni generali, sve to pokrecu enormno bogati i vjecito pohlepni bankari, a sve na kraju svojim zivotima plati sirotina. Opet pisem o ZLU tih 2 ili 3% super bogatih na svijhetu koji posjeduju vise od 50% svega na panetu, to zlo treba iskorijeniti te treba eliminirati i ne dozvoliti novo stvaranje. A oni su izmislili i kapitalizam i trenutni neoliberlizam ne za korist ljudskog roda vec samo za osobni boljitak.

politicki nekorektan
4 godine prije

…..rusi su cjepivo za zapadni virus….

Alex
4 godine prije

Zapravo je Kurska bitka u srpnju 1943 bila definitivni kraj imidža Hitkera i ekipe. Tada su morali potpisat kapitulaciju sa Zapadnim silama i spase što se spasiti dalo. Kasnijim porazom ostali su i bez znanstvenika, što je najveća tragedija izgubljenog rata. Izato je Njemačka danas ekonomski div i vojni patuljak,koga bi čak i jedan Izrael lako shebao…koje li ironije…

cro crv
4 godine prije

moj komentar je pAULUSOV DOBILI SMO INSPIRACIJU DA VAS ISTOCNE Slovene ipak rjesimo zasvagda da naravno izvrsavajuci naredjenje zapadnih svih vojskovodja potom i crkvenih poglavara prozelitski nastrojenih usmjenih na pokrstavanje tj takozvano uniijacenje VIDI SE DA I DAN DANAS DA SE VODI ISTA BITKA samo drugacijim sredstvima motivimA SVEG ZAPADA KOJI SLUSAJUCI GAZDU KOJI SAMO SVOGA KONJA HVALI UMJESTO DA SE ORIJENTIRA SAMO NA SEBE ZAPAD OPET NEKIM SVOJIM LUDACKIM IDEJAMA I MISLIMA ZELI SVJETU UOPSTE COVJECANSTVU NAMETNUTI OKOVE OKO VRATA I MISLIMA SVI KO JEDAN DA MISLIMO NARAVNO TO NIJE MOGUCE NAPRAVITI KAO STO I SAMI VIDIMO REZULTATE SVIH TIH PROZAPADNJACKIH IDEJA A NE SMEMO ZABORAVITI NI TU CINJENICU DA JE TKZ SOCIJALIZAM TJ KOMUNIZAM ISTO PROIZVOD zapada jer MARKS I ENGELS IPAK nisu RUSI A to sto se to zlo dogodilo ipak u RUSIJI necu recii u sssr jer SSSR JE ISTO NAMETNUTA IDEJA ZA RAZBIJANJE RUSKOG CARSTVA… Čitaj više »

postotak smrtnosti
4 godine prije

Babicu – procitali smo tvoj clanak o Stalinu. Tako je potpun da nema sta da se komentarise!

citam "logicno" , logicno razmisljam
4 godine prije

L.R.Da nije proslo malo vise godina od pobjede u Staljingradu odnosno Volgogradu? 1943-2020

Zvrk
4 godine prije

Svojevrsnu pljusku žrtvama su nanijele same sovjetske vlasti preimenovanjem u Volgograd. Sve mi se čini da je pijani Hruščov bio golema štetočina.

zlatko Trope
4 godine prije

staljin i hitler su ista govna. Samo što je staljin govna koje je duže smrdilo.

Stjepan Vujec
4 godine prije

Ne slažem se sa tvrdnjom da je Komunizam mrtav, dapače budućnost svijeta je u Komunizmu, ili uništenju, dakle jednakosti i pravednost o tome je i Isus propovijedao samo kaj je to crkva prilagodila svojim nastranostima .

marder
4 godine prije

Ne znam zašto autor u inače dobrom članku spominje Katyn. I tu nema svog stava iako su ruski povjesničari došli do saznanja da su zločin učinili Nijemci. Imate knjige od Jaroslava Šveda, Kolpakidija i Prudnjikove, Muhina itd
Stotine dokaza da su zločin počinili Njemci a nijedan d su to učinili Rusi.

imalijosnade
4 godine prije

‘ko ne vjeruje u čuda – zabravlja da je i sam čudo.

Dopizdilomi
4 godine prije

Polako. Usporite. Rusi oslobodili Staljingrad? Jel se to netko šali i pokušava promijeniti povijest? Pa svi znaju, još od starih Grka pa sve do mladih Grka da je Staljingrad oslobodio general Caster sa svojom 7. konjičkom.

Svemir
4 godine prije

Tuga najveća je u podatku da je samo ova jedna bitka odnela blizu 4 miliona belih ljudi. O tome se ne priča, ali se priča da su Jevreji najveće žrtve i zaslužuju zemlju Izrael na već postojećoj Palestini.

Važno je da današnji liberali na zapadu ismevaju belog čoveka jer je privilegovan i nije “cool”. Ali sve to je jedna dugoročna i očigledna agenda uništavanja bele evropske rase. Ah da, ako se vodiš logikom i o ovom pričaš onda si naravno rasista, antisemit, itd…

Dundić
4 godine prije

veliki je posao pred revizionistima da obezvrijede sovjetsku pobjedu i herojsku epopeju svih naroda SSSR-a, no, revizionisti su zasukali rukave….

emi
4 godine prije

Nek je vječna slava herojima obrane Stalingrada, Crvenoj Armiji, herojima Titove partizanske vojske.

zlatan
4 godine prije

Autor tvrdi, da je Staljingradska bitka na zapadu Evrope zaboravljena. Ne bih rekao. Već sam više puta gledao na tv-history odličnu emisiju, u kojoj su analizirali do u tančine tu bitku.Na jedan objektivan način, potkrijepljeno konkretnim brojkama.
Znači nije istina, da se negira uspjeh Crvene Armije.

Sada za antikomuniste, hahaaa, iako ja nisam nikada bio komunist, jer me politika ne zabavlja.

Spominje se ta poznata robna kuća u centru grada. Nas ovdje neki antisovjetisti uvjeravaju, da u SSSR-u nije bilo ničega. Osim votke. Pa u pič-mač, kažu ničega, a usred grada robna kuća….! I to tada tih tridesetih, hm? Ok, velikih šoping centara tada nije bilo ni u SAD-u, a ipak priznajmo, prve robne kuće, pa prvi veliki šoping centri, izmišljeni su u SAD-u!!!

varjag
4 godine prije

Živjela RUSIJA!!!!!!!!!!!!!!!!

FRANO
4 godine prije

KATOLIČKA POLJSKA !! KATOLIČKA POLJSKA I NJENA BLIZANKINJA NJEMAČKA, SA ATLANSKOM SVETOM ALIJANSOM ,PONOVNO PROVOCIRAJU NOVI NACISTIČKO-KRIŽARSKI RAT.OPET IM JE DANŠNJA RUSIJA INSPIRACIJA NACIZMA ,RASIZMA I EUGENIČKE ČISTOĆE ZAPADNOG KATOLIŠTVA. TA KTOLIČKA POLJSKA SE UVIJEK VRAĆA SVOJIM KORIJENIMA KRIŽARSKE POŠASNE NARAVI KOJU JE OBNOVIO GENARAL PILSUDSKI.PA PILSUDSKA POLJSKA , SJEME KATOLIČKOG NACI-RASIZMA I NJENA BLIZANKINJA ,NOVA NJEMAČKA ,SA NASLEDNIM DUHOM NACIZMA KOJEG BAŠTINE POTOMCI HITLEROVIH SATRAPA, UDRUŽILE SE U ISTOM DUHU DA STVORE NOVU EVROPU , NASTANJENU NOVIM FENOTIPOM BIOLOŠKO-EUGENIČKE ČISTOČE, DA OČISTE EVROPU OD SVIH DRUGIH I DRUGAČIJH KAKO JE TO VEĆ DAVNO DOGOVORENO ,JOŠ 1935 GODINE IZMEĐU HITLERA I VATIKANA ,CONCORDATUS-OM , DA SE PRISTUPI STVARANJU NOVE EVROPE , NASTANJENE NOVIM FENOTIPOM NJENOG NOVOG STANOVNIKA ,U DUHU EUGNIČKE NAUKE I KATLOLIČKOG POIMANJA SVIJETA . PA OTKLN ZABRANE DEMONSTRACIJA ,KOJE SU BILE ZABRANENE ,TIČUĆI SE JEDNE KAZALIŠNE PREDSTVE ,HRVTASKOG REDATELJA FRLJIĆA ,SE U POLJSKOJ PONOVNO BUDI DUH KATOLIČKOG NACIZMA… Čitaj više »

FRANO
4 godine prije

KATOLIČKA POLJSKA I NJENA BLIZANKINJA NJEMAČKA, PROVOCIRAJU NOVI NACISTIČKO-KRIŽARSKI RAT. PILSUDSKA POLJSKA , SJEME KATOLIČKOG NACI-RASIZMA I NJENA BLIZANKINJA ,NOVA NJEMAČKA ,SA NASLEDNIM DUHOM NACIZMA KOJEG BAŠTINE POTOMCI HITLEROVIH SATRAPA, UDRUŽILE SE U ISTOM DUHU DA STVORE NOVU EVROPU , NASTANJENU NOVIM FENOTIPOM BIOLOŠKO-EUGENIČKE ČISTOČE, DA OČISTE EVROPU OD SVIH DRUGIH I DRUGAČIJH KAKO JE TO VEĆ DAVNO DOGOVORENO ,JOŠ 1935 GODINE IZMEĐU HITLERA I VATIKANA ,CONCORDATUS-OM , DA SE PRISTUPI STVARANJU NOVE EVROPE , NASTANJENE NOVIM FENOTIPOM NJENOG NOVOG STANOVNIKA ,U DUHU EUGNIČKE NAUKE I KATLOLIČKOG POIMANJA SVIJETA . TE DVIJE SATRAPIJE, DANAS SE POSEBNO ISTIČU U TOM DUHU I PROGRAMU ,JER SE TAKO JAVNO OGLAŠAVAJU PRIJETEĆI ,ONAKO, MILITARISTIČKO-KRIŽARSKI, CIJELOJ ISTOČNOJ I JUGOISTOČNOJ EVROPI NASTANJENOJ SLAVENIMA,ONIMA ,MAHOM, ORTODOKSNE RASKOLONIČKE VJERE, DA IH PRIPOJE EVROPI I PRIVEDU NOVOM EUGENIČKOM , TJELESNOM I DUHOVNOM USTROJSTVU,ZAPADNOM KATOLIČKO-ZLOČINČKO-PLJAČKAŠKOM SUSTAVU DRUŠTVENIH I DRUŠTVENO PROIZVODNIH ODNOSA . TA NAJNOVIJA ŠIZOFRENIJA NACIZMA SE PREDICIRA U JAVOJ… Čitaj više »

nessy
4 godine prije

Clanak, vrlo dobar. Ali ne vidim vezu izmedju Katyna i bitke za Staljingrad. Svaka drzava, kao i svaki covjek, ima djela kojima se mogu ponositi, i onih kojih se srame. Svakoga i sve, treba promatrati u cjelini.

marder
4 godine prije

Djeca najviših sovjetskih političara borila su se u Staljingradu. Tu je poginuo jedan sin Mikojana i sin jedinac Dolores Ibaruri.

davor
4 godine prije

Veličanstveni Volgograd i spomenik domovini. Uz ozbiljan pristup analizi toka povijesti, nemoguće je imati relevantan dijalog sa londonskim povjesničarima i njihovim zapadnim prvoborcima. Eno je neki dan i Lech Walesa se rastrijeznio pa je uvidio da je Poljska bliže Moskvi nego Washingtonu.

davor
4 godine prije

Potrebno je puno intelektualne hrabrosti kako bi se utvrdilo stvarne ciljeve onih koji tvrde kako su Europu oslobodili od nacista i gladi a Istočnu Njemačku od komunista, Siriju od Isila, Vijetnam i Kinu od komunista, Afganistan od Sovjeta, Irak od terorista, Meksiko od narkokartela, Južnu Ameriku od diktatorstva. Ali, jednom kad se progleda, više je nemoguće vratiti se na staro, jer onaj zatupljeli preškolovani intelektualac u nama umire.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI