fbpx

Arhivi ruše mit o „viteškoj časti“ poljskih političara i generala u WW2

Andersova armija

Proteklih dana smo čili brojne izjave iz Varšave kako je Poljska bila žrtva nacističke i sovjetske okupacije i da su SSSR i nacistička Njemačka jednako krivi za izbijanje Drugog svjetskog rata. Tijekom obilježavanja obljetnice oslobađanja Auschwitza se čula gomila besmislica, a ranije je poljsko predsjednik Andrzej Duda usporedio je Ruse i Poljake i napomenuo da Poljaci “puno hrabriji narod od Rusa“, što su pokazali i svojim otporom nacistima i boljševicima. Ovog tjedna je poljski ministar vanjskih poslova izjavio „kako je Rusija izgubila u povijesnom sporu s Poljskom na temu Drugog svjetskog rata“.

„Ali sada im promjena teme neće uspjeti. Poljaci će im postavljati još neugodnih pitanja, jer Rusi zapravo gube povijesnu raspravu kada upadnu u informacijske zamke. Definitivno smo pobijedili u ovom povijesnom sporu s Rusijom. Rusija je pokušala nametnuti svoju povijesnu priču, ali nije uspjela “, rekao je poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz, nakon čega je sugerirao da Moskva” normalizira odnose s Poljskom jer su na kraju dvije zemlje ipak susjedi“.

U Rusiji riječ “ambicija” mnogi smatraju poljskom, iako je latinska, gdje, kao i na poljskom, znači čast. Istodobno, nema sumnje da je ova riječ ušla u ruski vokabular kroz Poljsku, promijenivši svoje značenje u pretjeranu bahatost, a ministar Czaputowicz nastupa upravo s te pozicije i igra u skladu s pravilom „onaj tko glasnije viče, taj je u pravu“. Možda on zaista vjeruje da na međunarodnoj razini takva taktika može djelovati, jer je riječ o teoretičaru iz kabineta, a ne čovjeku od prakse. Drugim riječima, on zna graditi informacijsku stvarnost samo u jednom smjeru i to pisanjem izvještaja i formuliranjem koncepata, ali nije naviknut na dijalog, što je terenski rad diplomata. Zato i tvrdi kako su Poljaci „dobili spor“, ali da priču treba zaboraviti i kao dobri susjedi se okrenuti budućnosti.

Međutim, on ostavlja prostor da Poljaci nastave postavljati Rusiji „neugodna pitanja o ratu“. Pa dobro, sljedeći put bi se moglo razgovarati o tome kako se dogodilo da je Varšava, prema Hitlerovom planu, podijelila Čehoslovačku. Ili zašto Poljska nije objavila rat Sovjetskom Savezu, koji je “napao Poljsku i zabio joj nož u leđa“? Ili kako su neki teritoriji postali dio Poljske.

Poljska je dirnula u rusku svetinju, jer je očuvanje sjećanja Veliki domovinski rat u modernoj Rusiji preraslo u nešto što objedinjuje cijelu naciju i sve ruske narode. Upravo zbog ovakvih napada, ne samo iz Poljske ruski predsjednik Vladimir Putin je naredio da se otvore arhivi o zbivanjima u Drugom svjetskom ratu, najprije oni koji se tiču Poljske, a onda je u nekoliko kraćih intervjua pojasnio stvari koje se mogu naći u arhivima Crvene armije i sovjetskih obavještajnih službi, što je razbjesnilo Poljake.

„Poljaci se jednostavno nisu htjeli boriti protiv Nijemaca“

Ovdje na vidjelo izlaze važne povijesne činjenice, koje su dokumentirane i koje Varšava neće moći osporiti, kao kada čak ni Josif Visarionovič Staljin nije mogao ništa učiniti s Poljacima koji se nisu htjeli boriti protiv Nijemaca.

Danas malo ljudi zna te činjenice, iako je to izdajnički stav kojeg je zauzelo vodstvo poljske vojske u odnosu na SSSR i borbu protiv nacista općenito. Ta je vojska ušla u povijest kao “Andersova vojska”, nazvana po generalu koji ju je vodio.

Ali pođimo od početka, odnosno od dana napada nacističke Njemačke na SSSR, kada je Moskva počela tražiti saveznike u borbi protiv agresora. Istovremeno se sovjetska vanjska politika gradila ne samo uzimajući u obzir novu realnost, već se osvrtala i na položaj Velike Britanije, koji je Adolf Hitler svojim napadom učinio sovjetskim saveznikom.

Već 3. srpnja 1941. godine je Narodni komesarijat za vanjske poslove, kako se u to vrijeme zvalo sovjetsko ministarstvo vanjskih poslova, obavijestio britansku stranu da je SSSR spreman pregovarati s poljskom vladom u egzilu, odnosno u Londonu.

Moskva je napomenula da se zalaže za stvaranje neovisne poljske države, koja može obuhvaćati i ona područja koja su u rujnu 1939. prenesena u SSSR. 30. srpnja 1941. premijer te „londonske“ poljske vlade, Władysław Sikorski, se susreo sa sovjetskim veleposlanikom u Velikoj Britaniji, Ivanom Majskim. Njih dvojica su potpisala sporazum u zgradi britanskog ministarstva vanjskih poslova u nazočnosti britanskog ministra vanjskih poslova Anthonya Edena i premijera Winstona Churchilla.

Prema dokumentu, dostupnom u arhivi, kojeg su Poljaci danas zaboravili, stoji kako su Ugovor o nenapadanju između Sovjetskog Saveza i Njemačke iz 1939. proglašeni nevažećim. Između sovjetske i poljske vlade, koja je tada kontrolirala samo nekoliko prostorija u britanskoj prijestolnici, obnovljeni su diplomatski odnosi. Strane su se složile stvoriti poljsku vojsku na sovjetskom teritoriju i pod poljskim zapovjedništvom, koja je trebala biti podređena sovjetskom vodstvu.

12. kolovoza 1941. Predsjedništvo Vrhovnog vijeća Sovjetskog Saveza izdalo je dekret kojeg nećete naći u knjigama zapadnih i “savjesnih” liberalnih povjesničara. Ta se deklaracija zvala “Dodjela amnestije poljskim državljanima zatočenim na području Sovjetskog Saveza”.
“Daje se amnestija svim poljskim državljanima koji su trenutno zatvoreni na sovjetskom teritoriju, bilo kao ratni zarobljenici ili na drugim osnovama”, stoji u dokumentu.

14. kolovoza 1941. zaključen je vojni sporazum koji je naglašavao potrebu da se što prije formira poljska vojska na teritoriju Sovjetskog Saveza za vođenje vojnih operacija protiv Njemačke, zajedno s trupama savezničkih sila.

General Władysław Anders imenovan je zapovjednikom poljske vojske “londonske vlade”. Ovaj “ruski Poljak“ govorio je izvrsno ruski, jer je karijeru počeo u službi u vojsci Ruskog carstva, gdje se borio u konjici. Boreći se za “vjeru, cara i otadžbinu”, tri puta je ranjen i imao je nekoliko vojnih odlikovanja. Poslan je na studij u Akademiju Glavnog zapovjedništva.

Tko zna kakva bi bila njegova sudbina da nije bilo „Februarske revolucije“ 1917. i daljnjih nemira. Zbog svega toga je bivši kapetan ruskog generalštaba Władysław Anders sudjelovao u rusko-poljskom ratu kao zapovjednik pukovnije poljske vojske.

Izbijanje Drugog svjetskog rata je zateklo uhvatilo je Andersa kao zapovjednika konjaničke brigade. Krajem rujna 1939. godine ostaci njegove brigade poraženi su u blizini Lavova, a on je ranjen i zarobljen od strane Sovjetskog Saveza. Nakon što je izliječen u bolnici, bio je u kolovozu 1941. u unutarnjem zatvoru kojeg je NKVD imao u poznatoj zgradi Lubjanki u Moskvi. Vjesnik koji je generalu Andersu donio vijest o tome da ga je „londonska vlada“ imenovala zapovjednikom nove poljske vojske bio je osobno Lavrentij Berija.

Odmah je počelo formiranje nove vojske. Nakon što je objavljena amnestija, Poljaci za novu vojnu formaciju su stigli iz zarobljeničkih logora, iz sječe i s kolektivnih poljoprivrednih gospodarstava. Mnogi su se bavili prometnim radovima ili su radili u građevinskim bataljunima, a neki su služili u Crvenoj armiji.

Međutim, Władysław Anders je od prvog dana namjeravao učiniti sve što je moguće kako poljske trupe ne bi poslao na njemačko-sovjetsku frontu. U početku je želio zadržati vojsku do trenutka kada SSSR bude poražen, a zatim se jednostavno povukao s teritorija Sovjetskog Saveza.

To je u punoj suprotnosti s potpisanim sporazumima i zbunjivalo je poštene poljske časnike, koji su o tome kasnije pisali u svojim memoarima. Nakon što je od sovjetske komande dobio oružje za jednu diviziju, Anders je to oružje razdijelio između svih postrojbi, čime je onemogućio stvaranje i slanje jedne jedine poljske jedinice na front. Umjesto jedne naoružane divizije su postojale “dvije i pol” slabo naoružane.

U skladu s planom generala Andersa iz rujna 1941. godine, prelazak poljske vojske Britancima trebalo bi se provesti kroz Iran, ili u najgorem slučaju Afganistan ili Indiju. Poljaci ni u kom slučaju nisu namjeravali ostati i boriti se protiv Nijemaca na sovjetsko-njemačkom frontu. Stoga je prvi korak u provedbi ovog plana bilo premještanje poljskih jedinica što bliže gore spomenutim granicama unutar Sovjetskog Saveza.

I tako se general Władysław Anders odlučio suprotstaviti sovjetskim vlastima i samovoljno je počeo slati Poljake i nove kontingente za svoju vojsku u Ferganu, umjesto da ih pošalje u Buzuluk, Tocki i Tatiščevo, gdje je bila formirana poljska vojska.

“Prema svom planu, Anders je u studenom 1941. proizvoljno, bez koordinacije s bilo kojom vlašću, poljskom ili sovjetskom, poslao dva velika vlaka, svaki s više od dvije tisuće ljudi, na obale Amu Darije i Sir Darije. Mnogi od njih ubrzo su umrli od tifusa, malarije, dizenterije i drugih bolesti, bez ikakve njege i lijekova, a samo je vrlo mali broj njih došao u vojsku. Strašnu nepažnju je u ovom slučaju pogoršalo neuspješno odabrano mjesto. Ipak, ovdje su sovjetske vlasti. iako premještanje tako velikog broja Poljaka u Srednju Aziju nije predviđeno nikakvim planom i to s njima uopće nije bilo dogovoreno, izrazile spremnost pomoći poljskom stanovništvu. Počeli su privlačiti Poljake koji lutaju po Uzbekistanu kako bi radili na plantažama pamuka, koristili su ih za navodnjavanje i izgradnju. Zbog toga se oko 100 tisuća Poljaka naselilo se u regijama Nukus, Buhara, Samarkand i Fergana“, piše poljski poručnik Jerzy Klimkowski u svojoj knjizi o povijesti „Andersove vojske“.

Karakterističan je i naslov ove knjige: “Najzloglasniji od svih”. Tako je iskreni poljski časnik izrazio svoj stav o tome kako se ponašalo poljsko vodstvo tijekom najtežeg razdoblja bitke s Hitlerovom Njemačkom.

Akcije generala Władysława Andersa su dovele do masovnih smrti Poljaka, kojih je, prema statistikama, za vrijeme njihova boravka u Sovjetskom savezu nepotrebno umrlo oko 3500. S obzirom na to da je ukupna veličina poljske vojske maksimalno dosegla 100 tisuća ljudi, to je bila vrlo visoka stopa smrtnosti, a namjerno ju je “organizirao” general Anders.

Krajem studenog 1941. Władysław Sikorski, poljski premijer u egzilu, odletio je u SSSR.

U Moskvi je dočekan na razini državnog posjeta. Središnji aerodrom bio je ukrašen masom nacionalnih poljskih i sovjetskih zastava. Počasna straža, orkestar i himna, sve je bilo predviđeno protokolom. U hotelu “Moskva” za pristiglog poljskog premijera i njegovu pratnju je rezervirano cijelo krilo na sedmom katu hotela. Recepcija je bila izuzetno srdačna i doista je sve izgledalo kao “državna posjeta”.
Dvosobni stanovi dodijeljeni su generalu Andersu i poljskom veleposlaniku u Sovjetskom Savezu po imenu Kot. Uz to je svaki ugledni poljski gost dobio osobni automobil.

Uvečer 3. prosinca 1941. Władysław Sikorski je stigao kod Staljina. Da bismo razumjeli kontekst njihovog razgovora i svu zlobu onoga što su tada činili ruski “poljski partneri”, treba se prisjetiti događaja iz 3. prosinca 1941., najgoreg za Rusiju u cijeloj njegovoj povijesti.

Dolazeći do Moskve do kraja rujna, Središnja armija Wehrmachta je zauzela Klin, Solnečnogorsk i Istru i do početka prosinca stigla do kanala nazvanog po moskovskoj regiji Jahroma, prešla rijeku Naru sjeverno i južno od Naro-Fominska, te se približila Kaširi s juga.

Njemačke trupe stajale su na pragu Moskve, ali su na tu liniju stigle iscrpljene i bez krvi. Međutim, pitanje mogu li nacisti ući u glavni grad Sovjetskog Saveza i dalje je bilo otvoreno. U ovoj situaciji, svaka vojna postrojba, svaki tenk, svaka puška i svaki vojnik, željni za borbom protiv neprijatelja, bili su važan faktor na ljestvici povijesti, koja je tijekom najtvrdoglavijih borbi često fluktuirala.

Dva dana kasnije, nakon razgovora poljske delegacije koju su predvodili Sikorski i Staljin, započet će kontranapad Crvene armije blizu Moskve. Nijemci će biti odbijeni od glavnog grada i poraženi, ali će se uspjeti zaustaviti i ukopati, te, odstupivši, skratiti liniju fronta.
Zahvaljujući Hitlerovoj naredbi, Wehrmacht će izbjeći sudbinu Napoleonove vojske koja je, nakon što se počela osipati i slabiti, izgubila borbenu učinkovitost. Führer je zabranio bilo kakvo povlačenje trupa, prisiljavajući ih da se brane tamo gdje su, bez obzira na prednost položaja. Ipak, ceste u blizini Moskve su bile zatrpane napuštenom njemačkom opremom, mrtvim konjima i leševima njemačkih vojnika. Tri tenkovske grupe, koje su žurile prema glavnom gradu, bile su prisiljene povući se pod prijetnjom da će biti odsječene i okružene. To se dogodilo prvi put u Drugom svjetskom ratu.

I u tom je trenutku je poljsko vodstvo došlo Staljinu da kaže kako se „Poljaci ne mogu boriti protiv Nijemaca“. Da im treba vremena za formiranje, iako je stvarni plan bio preseliti u Središnju Aziju, a odatle Britancima u Iran.

Zapisnik Staljinovog razgovora s poljskim „saveznicima“, koji su u najtežem razdoblju dobili oružje od Sovjetskog Saveza, ali i hranu, lijekove, uniforme, a nisu htjeli proliti krv, vrijedan je povijesni dokument.

Ovdje treba podsjetiti da još uvijek nije bilo nikakve „ Lend-Lease“ politike, niti značajnijih isporuka bilo čega sa Zapada za obranu Sovjetskog Saveza.

Tako ćete lakše shvatiti gorku ironiju u riječima Staljina, koji je s punim pravom računao na sudjelovanje barem jedne poljske divizije u tekućim borbama s nacistima. Da je barem jedan bataljun, barem jedna četa bila poslana na frontu, to bi bilo važno ne samo s vojnog stajališta, već i propagandnog.

Ali Poljaci Staljinu nisu nudili ništa.

Premijer Sikorski je odmah krenuo u ofenzivu. Nakon pozdrava rekao je da nikada nije bio pristaša politike nekih krugova Poljske koji su neprijateljski raspoloženi prema Sovjetskom Savezu, pa je 30. srpnja 1941. potpisao sporazum s Moskvom. Općenito, Sikorski je bio pristalica ranog otvaranja „Drugog fronta“ i nadao se da će mu Staljin pomoći u jasnoj i brzoj provedbi sporazuma. Sikorski je dalje rekao da su “mnogi Poljaci još uvijek u zatvorima i kampovima, gdje troše snagu i zdravlje, umjesto da služe našem zajedničkom cilju”. Rekao je „kako nema točne popise tih osoba i ne može ih dostaviti, ali upravitelji zatvorskih mjesta imaju takve popise“.

Staljin mu odgovara da su svi Poljaci koji su bili u zatvoru pušteni pod amnestijom. Možda su neki od njih pobjegli negdje prije puštanja, na primjer u Mandžuriju.

“Želio bih da gospodin Sikorski čvrsto vjeruje da nemamo namjeru držati nijednog Poljaka u zatvoru. Oslobodili smo ih sve, čak i one koji su stigli u SSSR s rušilačkim zadaćama”, rekao je Staljin.

Prisutan sa sovjetske strane, narodni komesar vanjskih poslova Vjačeslav Molotov, rekao je da su u pritvoru ostali samo oni Poljaci osuđeni za kriminalna nedjela.

Nakon što je Sikorski opet rekao da nisu svi Poljaci oslobođeni, Staljin već naglašava: “Trenutno u zatvorima, logorima ili progonstvu nema Poljaka, osim, naravno, zločinaca ili onih koji su radili s Nijemcima.”

Sikorski tada daje Staljinu popis Poljaka, koji prema njegovim informacijama, logorska uprava drži zbog nekih lokalnih interesa, rada i slično. Staljin obećava, ako se pokaže točnim, da će to brzo riješiti. Objašnjavajući da su Nijemci zauzeli značajan dio teritorija Sovjetskog Saveza s razvijenim željeznicama i da zbog toga postoje problemi s prijevozom ljudi, uključujući povratak Poljaka. Potom Staljin želi nastaviti raspravu o vojnim pitanjima.

“Želimo da Poljaci ne umiru uzalud na sjeveru, nego da pomognu u borbi protiv Njemačke”, rekao je veleposlanik Poljske Stanislav Kot.
“I mi to želimo. Mi smo za prijateljstvo s Poljacima i za zajedničku borbu protiv Njemačke. Dosta neprijateljstva u odnosima Poljaka i Rusa. Povijest nam diktira potrebu za zajednicom slavenskih naroda”, odgovorio mu je Staljin.

No umjesto da razgovara o vojnim pitanjima, Sikorski mijenja temu i kaže da bi bilo uputno dobiti zajam za pomoć poljskom stanovništvu. Staljin se slaže s iznosom od 100 milijuna rubalja. Ovdje je potrebno pojasniti da su nakon što je Predsjedništvo Vrhovnog vijeća Sovjetskog Saveza 12. kolovoza 1941. izdalo uredbu o amnestiji, svi poljski časnici pušteni iz zatvora dobili novčane naknade. Generali us dobili 5 tisuća rubalja, stariji časnici 3 tisuće, a mlađi 2 tisuće rubalja. General Władysław Anders je dobio 25 tisuća rubalja. Bio je to jednokratni besplatni dodatak. Tražeći od Staljina još 100 milijuna, premijer Sikorski je tražio dodatni novac za Poljake.
To nisu bili samo komadi papira. Na primjer, krajem 1942. godine je zemljoradnik Ferapont Golovati dao svu svoju osobnu ušteđevinu za kupnju zrakoplova za Crvenu armiju. 100 tisuća rubalja, koliko je koštao jedan borbeni zrakoplov. Uzeti 100 milijuna od Sovjetskog Saveza je bilo jednako zahtjevu za davanje kompletnog borbenog zrakoplovstva za  potrebe Poljaka. Staljin se složio. Zapravo, općenito se nije cjenkao oko novca i uvijek bi izašao u susret s onim s kojim je imao posla.

Ali Sovjetski Savez, koji se našao u teškoj situaciji, i sam je trebao pomoć, a budući da su Poljaci tražili veliku svotu novca, razumno je da nešto daju zauzvrat. Ali poljsko vodstvo, kao što će se dokazati, Sovjetskom Savezu nije dalo ništa.

Štoviše, poljska vojska je provela godinu dana u SSSR-u, jedući hranu, primajući oružje i na kraju 100 milijuna rubalja, a da nije poslala nijednog vojnika na front.

Ali vratimo se pregovorima. “Poljski premijer” Sikorski je prvo htio odlučivati o novcu, tek onda razgovarati o vojnim pitanjima. Nakon što je Staljin pristao dati financije, Sikorski kaže da “Poljaci žele ratovati s Nijemcima, ne simbolički, već praktično”.

Znajući da Poljaci žele napustiti teritorij Sovjetskog Saveza i “otići Britancima”, Staljin se nije suzdržavao od varanja svojih sugovornika.

„Gdje, u kolonijama“, pitao je ratni vođa SSSR-a.

Sikorski nije imao drugog izbora već odgovoriti: „Ovdje na kontinentu.“

„Sada se na teritoriju kojeg je okupirala Njemačka Poljaci bave sabotažama. Kasnije će tamo sigurno izbiti ustanak. Osim toga, Poljaci su doprinijeli nastanku epidemija u Njemačkoj širenjem bakterija”, rekao je Sikorski Staljinu, tvrdeći kako mu odaje veliku tajnu, jer čak ni s Churchillom nije govorio o “bakteriološkom ratu”.

Na to mu je Staljin u šali rekao da, ako bi Sikorski pokušao reći Britancima nešto o tome, sljedećeg dana bi se sve našlo u engleskom tisku.
Sikorski je govorio o tome da su poljske trupe već izvan Poljske i da su pod engleskom jurisdikcijom, te koliko ih je. Naglasio je da o tim stvarima govori kao vojnik i da od toga neće praviti politiku.

“Kad se ljudi dobro bore, to je najbolja politika”, odgovori mu je Staljin.

I ovdje Poljaci započinju raspravu o tome zašto su došli Staljinu. Premijer Sikorski je rekao da se bliži trenutak kada će moći dobiti vojnu opremu i oružje iz Engleske i Sjedinjenih Država.

„Bilo bi prikladnije to učiniti u blizini engleskih baza. General Anders kaže da su njegove dvije divizije u Sovjetskom Savezu, oko 40 tisuća ljudi, sada u vrlo teškim uvjetima“, rekao je premijer Władysław Sikorski.

“Ovo je samo jadna stagnacija u kojoj su svi ljudski napori usmjereni tako da nekako preživimo. Ali poanta je u tome da bi poljska vojska što prije mogla započeti borbu za Poljsku, zajedno sa saveznicima. Stoga je potrebno premjestiti vojsku tamo gdje bi klimatski uvjeti i opskrbne sposobnosti omogućili da se ovo pitanje pomakne s mrtve točke. Zbog poteškoća koje trenutno ima Sovjetski Savez, trebalo bi uzeti u obzir mogućnost angloameričkih isporuka. Najprikladnije područje u tom smislu je Iran. Svi vojnici i svi ljudi sposobni za vojnu službu trebaju biti tamo”, rekao je bez okolišanja otvoreno Sikorski.

Sikorski je podržao generala Andersa, rekavši da je s Churchillom razgovarao o pitanju preseljenja poljskog logora na drugo mjesto, na primjer, u Iran. Tamo bi se konačno mogle formirati poljske divizije i nakon 4 mjeseca vratile bi se u SSSR kako bi se uputile na frontu.
Staljin ističe da se vojska koja ide u Iran više neće vratiti u SSSR.

„Zašto?“, pitao je Sikorski.

“Engleska ima puno posla na raznim frontovima”, odgovorio mu je Staljin.

“Ovdje imamo dogovoren posao”, uključivši se u razgovor je odgovorio general Władysław Anders.

Još jednom treba naglasiti da je u tom trenutku odluku o odgađanju slanja na front po svaku cijenu, te da ga se izbjegne, general Anders već donio u dogovoru s Britancima. Oni su razvili strategiju i trebalo je sve predstaviti kao „strategiju“ i na takav način da je sve ispalo samo od sebe i da su objektivne okolnosti onemogućile poljsku vojsku da se počne boriti protiv Njemačke.

Ali na Staljinovom stolu su ležala izvješća nadležnih vlasti o osjećajima koji prevladavaju u poljskim jedinicama. Ti su osjećaji antisovjetski i rusofobni, što je, međutim, uvijek značilo isto i Poljaci će u tom ratu ispuniti ulogu čehoslovačke vojske tijekom godina građanskog rata. Plan je bio uzeti oružje od Crvene armije, ali ne prolijevati poljsku krv dok linija fronta ne dođe na poljsko tlo.
Dogodio se i slučaj pukovnika Janusza Galadika, poljskog časnika kojeg je general Anders smijenio iz zapovjedništva jer je „previše naklonjen boljševicima“.

Staljin i Molotov su savršeno razumjeli što Poljaci žele, kao i što žele Britanci.
Oni su htjeli formirati poljsku vojsku od Poljaka na teritoriju Sovjetskog Saveza,  povući je sa sovjetskog teritorija i upotrijebiti je u interesu Velike Britanije, a nakon rata i protiv SSSR-a.

“Britanci će kasnije reći kako su vas oni opskrbili i da morate raditi za njih“, rekao je Staljin nakon što mu je Sikorski rekao da će se pridružiti Britancima.

Sikorski na to izjavljuje kako poljska vlada neovisno upravlja svojom vojskom. Moći će vratiti u SSSR one trupe koje će biti raspoređene u Iranu, a možda tim snagama doda i brigadu koja je tada bila s Britancima u Tobruku.

“Poljaci se bolje bore kada su bliže Poljskoj”, ulazi u dijalog veleposlanik Stanislav Kot.

“Iran nije blizu Poljske”, odgovorio je Staljin.

Budući da nije mogao prigovoriti ovoj primjedbi, Sikorski kaže da Engleska sada nije onakva kakvu ju je vidio 1940. godine i da Britanci imaju mnogo trupa.

“Koliko razumijem, poteškoće u formiranju postrojbi u SSSR-u, prema mišljenju poljske vlade, dovode do potrebe za prebacivanjem poljskih trupa iz SSSR-a u Iran?!“, retorički je upitao Molotov, vraćajući se na tvrdnju Sikorskog da uvjeti u SSSR-u nisu dobri i da će se poljska vojska bolje formirati u Iranu, kod Britanaca.

General Anders odgovara potvrdno. Sikorski izjavljuje da poznaje Churchilla i uvjeren je da neće biti poteškoća s povratkom poljskih jedinica iz Irana u SSSR.

„Možemo čak potpisati ugovor“, rekao je premijer Sikorski.
Kao odgovor, Staljin izgovara frazu koja zvuči kao rečenica.
“Ne možemo natjerati Poljake da se bore”, rekao je Staljin na ovom poznatom sastanku.

„Ugovor ne dolazi u obzir. Ako Poljaci ne žele, uspjet ćemo s našim divizijama”, dodao je .

General Władysław Anders opet se poziva na hladnoću, na činjenicu da mu nisu date daske za izgradnju, ne daju mu se traktori za prijevoz građevinskog materijala i slično.

“Što ćemo se pogađati. Ako se Poljaci žele boriti bliže svom teritoriju, neka ostanu s nama. Oni to ne žele i mi to ne možemo zahtijevati. Iran, pa Iran. Molim vas!? Pa meni je 62 godine i imam životno iskustvo koje mi govori da će vojska boriti tamo gdje se formira”, nastavlja Staljin.

“Nemojte mi pričati priče. Znamo što želite i znamo što ćete učiniti”, rekao je Staljin Poljacima.

Sikorski kaže da će moći formirati vojsku u Iranu u boljim uvjetima nego u SSSR-u, a Staljin je tu rekao: “Nećemo se miješati.”
SSSR je sada uvelike ovisan o stavu i vojnim zalihama sa Zapada. Stoga Staljin ne može spriječiti Poljake. Ne može ih uvjeriti i ne pokušava. No, tadašnji sovjetski vođa još uvijek pokušava ispraviti tijek događaja i dovesti poljske vojnike na front.

Stil pregovora kojeg je Staljin koristio može se nazvati “idi slabo“. Slaže se sa svime što Poljaci nude, a istodobno im pokazuje da je takva akcija neprihvatljiva u smislu časti.

“Izgledat ćete kao klaunovi i negativci”, to je ono što je Staljin neizravno poručio Poljacima.

“Ja sam malo nepristojna osoba, a ne diplomat i oštro postavljam pitanje: žele li se Poljaci boriti?”, rekao je u jednom trenutku Staljin.
“Oni to žele, ali general Anders se žali da u Poljskoj nikad nema takvih mrazeva kao u SSSR-u. A on ima ljude u vojsci iz južnih krajeva”, odgovorio Sikorski.

„Divizije Crvene armije su dobro obučene i dobro motivirane. U njima služi veliki broj ljudi s juga, ali oni se ne žale na klimu kao Poljaci“, rekao je Staljin u još jednom pokušaju razbijanja argumenata Poljaka.

U odgovoru je opet čuo od generala Andersa da poljske divizije navodno ne dobivaju ono što dobivaju jedinice Crvene armije. Apsolutno nema krumpira, ne dobivaju povrće. Velike su nestašice hrane općenito. Vojnici žive u šatorima i stajama izrađenim od dasaka.
Sve to poljski general govori u trenutku kada je u Lenjingradu započeo masovni pomor ljudi od gladi. Ali Poljaci se ne mogu boriti protiv Nijemaca. Nema krumpira. Ne dobivaju povrće. Vojnici im žive u zemunicama i šatorima. Kao da na frontu vojnici Crvene armije žive bolje?!

“Kako želite. Iranu, pa Iran”, rekao je Josif Visarionovič.

Shvativši da sve ovo izgleda krajnje ružno i kako bi nekako spasio obraz, Sikorski kaže da ne bi želio tako oštro postavljati pitanje, već bi želio pronaći način da se potpuno suglasi s „drugom Staljinom“.

“Razumijem. Engleskoj su potrebne poljske trupe. Ali Engleska je naš saveznik, molim vas”, rekao je vođa SSSR-a.
Kad su Poljaci ponovo pokušali uvjeriti Staljina da će se vratiti iz Irana, od Britanaca, Staljin im je rekao da je kojeg su vodili Britanci “platonski rat”, a ako Poljaci ostanu, poljske divizije će se moći boriti na frontu za mjesec ili dva. Sada je već moguće formirati treću armiju i u njoj će biti poljski korpus.

General Anders u tom trenutku kaže da ima mnogo neobučenih vojnika.

“Ali imate rezerviste”, kaže Staljin.

“Imam 60% rezervista”, odgovara general Anders.

U ovom trenutku Staljin odlučuje izvršiti pritisak na Sikorskog, “poljskog premijera”, vidjevši da je general Anders ionako sve odlučio sam. Rekao je da će se ljudi smijati Sikorskom, a on će ući u povijest sasvim drugačije od onoga kako bi želio.

“I gdje ti je tu slavna gospodska čast? Imate 60% rezervista i odlučili ste da se ništa ne može učiniti. Nisu vam dali daske i čini vam se da je sve propalo. Uzet ćemo Poljsku i dati ćemo vam je za šest mjeseci. Imamo dovoljno trupa, možemo i bez vas. Ali što će onda reći ljudi koji saznaju za to? I za poljske trupe koje će biti u Iranu morat će se boriti tamo gdje Britanci to žele”, rekao je Staljin.

“Gdje će se Britanci to morati boriti?”, pitao je general Anders.

“Kako bi zaštitili Tursku od Nijemaca. Možda će u Sjevernoj Africi Britancima trebati trupa ili će Japan ući u rat i tada će Poljaci možda biti prebačeni u Singapur. Organizirajte korpus ovdje da vam se ljudi ne smiju, a ostalo možete prenijeti u Iran. Želite li mjesto i sredstva za sedam divizija?”, odgovorio mu je Staljin.

Staljin je očito želio staviti Poljake u težak položaj, rušeći njihove pojmove oficirske časti, s jedne strane, a s druge, nudeći im sredstva za dramatično povećanje snage vojske.

“Postavljam pitanje još jednom, iskreno i nepristojno. Ako se poljske trupe osjećaju bolje u Iranu, pustite ih u Iran. Ako poljske trupe žele formirati i živjeti u istim uvjetima kao i naše, tada mogu formirati tri do pet divizija. Naša vojska ima bolju uniformu i bolju prehranu od njemačke vojske. Crvena armija živi bolje od njemačke vojske. Iste uvjete kao Crvenoj armiji možemo pružiti poljskoj vojsci”, rekao je Staljin.

U pregovorima Sikorskog, generala Andersa i Staljina, postignuti je sporazum da Poljaci trebaju rasporediti u SSSR vojni kontingent od 96 tisuća vojnika i časnika, dok bi ostalih 25 tisuća Poljaka bilo poslano Englezima “kao naknada”. I što je najvažnije, prema sporazumu, “poljske oružane snage borit će se kao dio Crvene armije, kao autonomna vojska pod vrhovnim sovjetskim zapovjedništvom.”
U stvari, Staljin tada pristaje na povlačenje dviju poljskih divizija u Iran, dok ih je još pet moralo ostati na teritoriju SSSR-a da bi se borilo zajedno sa Sovjetima.

Poljaci se “sele” na jug Sovjetskog Saveza, nadopunjuju redove, prolaze obuku i naoružavaju se. Moskva je od početka 1942. počela postavljati pitanja kada će poljske divizije krenuti na front. General Anders je govorio o lipnju 1942. Istovremeno odbija poslati jednu jedinu diviziju u boj, govoreći o potrebi da cijela poljska vojska mora ići na front. Na sljedećem sastanku generala Andersa sa Staljinom, koji je održan 18. ožujka 1942., postignut je dogovor o prebacivanju nekih poljskih postrojbi u Iran.

Nakon što je general Władysław Anders stigao u London, Churchill se osobno uključio u cijelu stvar i žurno je zatražio puštanje cijele poljske vojske u Iran. 17. srpnja 1942. u telegramu je izrazio zahvalnost Staljinu za prebacivanje poljskih divizija u obranu Bliskog istoka i napisao da bi bilo ispravno da se Poljacima u Iranu pridruže i ostali drugovi. U kolovozu 1942. gotovo 70 tisuća ljudi, uključujući članove obitelji poljskog vojnog osoblja, prevezeno je u Iran. Gotovo u isto vrijeme Churchill je otputovao u Moskvu na pregovore. Staljin se našao u situaciji da nije mogao odbiti “britanske partnere”, čime je završena priča s poljskom vojskom generala Andersa.

Tio se dogodilo na vrhuncu bitke za Staljingrad. Ali umjesto pomoći, dobro obučena poljska vojska nije krenula u rat protiv osvajača njihove rodne grude, već je krenula na dug put u susret Britancima. Granate i meci predani Poljacima nisu stizali u sovjetske rovove i borcima Crvene armije, koji su nastavili sami prolijevati krv. Postalo je jasno da je dogovor s „londonskim Poljacima“ nemoguća misija i da će se, nakon pobjede nad Njemačkom, SSSR suočiti s još gorim neprijateljem.

Međutim, Staljin je bio sve samo ne glup. Kada je otišao general Władysław Anders i odveo „londonske Poljake“, Staljin je pokrenuo vlastiti “poljski projekt”. Od časnika i vojnika koji su ostali u SSSR-u formirana je još jedna poljska vojska. Ona je ušla u Berlin s vojnicima Crvene armije i onda je brojala do 330 tisuća boraca, što je bilo gotovo četiri puta više nego Andersova vojska.

Ali ovo je skroz druga priča i treba čekati neke nove provokacije da se otvore svi tajni dokumenti, ako ih još ima, koji rasvjetljavaju poraće u Poljskoj i Njemačkoj.

Što se tiče generala Andersa, on više nije vidio Poljsku. Umro je u Londonu 1970. godine i desetljećima poslije rata je bio jedna od najomraženijih osoba poljske emigracije. Međutim, u današnjoj Poljskoj je jedna od najcjenjenijih povijesnih ličnosti, možda zato što nije ispalio nijedan metak „za račun mrskih boljševika“, čak i ako je neprijatelj bila nacistička Njemačka.

Dokumenti ratnih zbivanja razotkrivaju mitove o oslobađanju Varšave iz Drugog svjetskog rata

Poljska ogorčena objavom tajnih dokumenata o oslobađanju Varšave

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
140 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
7 mjeseci prije

Poljaci su mislili, da če jih Hitler izabrati za saveznike i s njima podjeliti Rusiju, pa su se grdno zahebali…..

Sigmund Freud
Gost
Sigmund Freud
7 mjeseci prije

da če jih ? Momak totalno si nepismen , a što se tiče teme tu si tek pokazao svu raskoš gluposti

nessy
Gost
nessy
3 mjeseci prije

Freud
Da si pametan kao sto mislis da jesi, a nisi, mogao bi u “jih” prepoznati Slovenca, koji puno bolje govori i pise tvoj jezik, nego ti njegov.

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Vide sad, od kuda toliki Poljaci… zar Sovjeti nisu pobili sve oficire u Katinama?

KUga
Gost
KUga
7 mjeseci prije

Pitanje tko je koga tamo pobio, koliko su se poljaci sami izmedju sebe, koliko su tim zrtvama poridonjeli njemci a koliko rusi.

Oksimoron
Gost
Oksimoron
7 mjeseci prije

Ma nije ih niko pobio – poharala ih kuga

Siti
Gost
Siti
7 mjeseci prije

U Poljskoj je tada živjelo više od 6000 pobijenih u Katinskoj šumi

Ive
Gost
Ive
7 mjeseci prije

Sve to sa Andreasom i njegovom vojskom potvrdjuje da su poljaci vise od 10% zidovske krvi, sve bez kicme casti i postenja samo muljanje i varanje.

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Ovih sam dana naleteo na članak kako je jedan Jevrej koji je radio na prvoj američkoj nuklearki možda imao presudnu ulogu u Sovjetskom stvaraju pandama;prebjegao je on Sovjetima a Ameri se čude jer nisu mogli ni pretpostaviti da je on bio toliko značajan, bio je pod istragom ali nikada ga nisu mogli toliko povezati sa dešavanjima.
Želim reći…ili svi Jevreji nisu zli po inerciji ili i kod njih ima sučeljenog dualizma.

Ive
Gost
Ive
7 mjeseci prije

U svakom polju kukolja se nedje i pokoje zrno zita. Jesi li to zelio reci prijatelju. Ja znam nesto postenih zidova koji ne zele da ih se na bilo koji nacin povezuje sa Izraelom, casno zive od svoga rada.

Sigmund Freud
Gost
Sigmund Freud
7 mjeseci prije

Kako se zovu ti židovi koje ti poznaš? Lupetaš gluposti i izmišljaš .

nessy
Gost
nessy
3 mjeseci prije

Oko moje pametno, hoces da ti @Ive da brojeve telefona i adrese? Inace, ti iz svojega golemog zivotnog iskustva znas da su svi zidovi smradovi, i da Ive laze?

mane
Gost
mane
7 mjeseci prije

treba da razlikujes jevreje i judaiste.ogromna vecina problematicnih jevreja tokom poslednjih hiljadu godina nisu etnicki jevreji vec pripadnici drugih naroda koji su prihvatili judaizam,pritom bacivsi akcenat na talmud i kabalu.

Sigmund Freud
Gost
Sigmund Freud
7 mjeseci prije

Ovakvu glupost još nisam čuo , ti i Ive se možete uzeti pod ruku i pravac osnovna škola

Sigmund Freud
Gost
Sigmund Freud
7 mjeseci prije

Ive,prvo Poljaci se nisu mješali sa Židovima , drugo borili su se hrabro i protiv Rusa i protiv Njemaca I treće najveći i najbolji čovjek u prošlom stoljeću je bio Poljak .

cro crv
Gost
cro crv
3 mjeseci prije

A TO JE PAPA ZNA SE KOJI. NE TREBA ZABORAVITI NI CINJENICU DA JE ULOGU U DOVODJENJE OVOG PAPE DEBELO IMALA PRSTE I JEDNA OD NAJMOCNIJIH SPIJUNSKIH ORGANIZACIJA CIA

nessy
Gost
nessy
3 mjeseci prije

A po kojem kriteriju su poljaci ” najveći i najbolji čovjek”? Po tvojoj slobodnoj procjeni?

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
7 mjeseci prije

@Babiću

Odličan tekst , s guštom pročitao, nisam imao ova saznanja.

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

Babić je gore u članku prenio događaje, kako su ih vidjeli i kasnije malo doradili Sovjeti naravno sve to, da Poljaci ispadnu nekakve “kurve”, koje se nisu htjele boriti protiv Nijemaca zajedno sa sovjetskim vojnicima. Kad uzmemo u obzir, da su se Sovjeti prema njima ponijeli kao i Nijemci tj, napali su Poljsku zajedno s Nijemcima, podjelili je i u svom dijelu počinili mnoga zvjerstva i zašto bi onda Poljaci do sovjeta gojili drugačije osjećaje negoli prema Nijemcima i isto tako ne bi se borili ni s Nijemcima protiv sovjeta iz istog razloga zašto se nisu borili s sovjetima protiv Nijemaca, nego su se htjeli boriti rame uz rame sa Britancima, koji nad njima nisu počinili nikakav zločin. Mnogi Poljaci su se borili zajedno s Britancima protiv Nijemaca i pokazali su, da su dobri i hrabri vojnici još posebno u bici kod Monte Cassina isto tako mnogi Poljski vojni piloti su se zajedno sa britanskim pilotima borili u velikoj zračnoj bici za Britaniju u kojoj su slomljena krila njemačke Luftwaffe! Sve ovo prikazivanje poljske vojske i Poljaka u čudnom i negativnom svjetlu, od strane sovjeta i sada Rusije je vrlo tendeciozno i zlonamjerno i predstavlja neku vrstu specijalnog rata protiv Poljske i poljskog naroda a istovremeno skretanje pozornosti sa valastitih zločina nad Poljacima!

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

A 300000 Poljala što su oslobđali Berlin i Istok Evrope?

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

Eee baš su ih oslobodili i to po onoj izreci: Sjaši Kurta, da uzjaši Murta. Sovjeti su ih oslobodili, pa ih nastavili odvoditi u logore i vršiti likvidacije nad njima, kao i u Katynu prije toga i još nešto da napomenem : Većinu zarobljenih sovjetskih vojnika, koji su preživjeli rat u njemačkom zarobljeništvu, staljin je dao pohapsiti i likvidirati u logorima, kad su se poslije završenog rata vratili u SSSR.

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Kakve veze imaju zarobljeni Sovjeti sa ostalima, poznato je da se Staljin i sina odrekao zato što je bio zarobljen ali voleo bih da nam predočiš to šta tvrdiš o odvođenju u logore i masovne likvidacije. Gledao sam u Austriji doku o položaju Austrije i Njemačke pod Sovjetskom kontrolom i niko nije pričao tako nešto, bili je ličnih osveta čak i neki jesu završili u Sibiru ali masovnih i sistemskih osveta i kažnjavanja nema…ili možda Švabe ne znaju šta su im Sovjeti radili.

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

To o pobijenim sovjetskim vojnicima, koji su bili u njemačkom zarobljeništvu i koji su se poslije rata vratili kući u SSSR sam napisao zaradi ilustracije, da prikažem, što je sve Staljinov režim bio spreman učiniti. Nije imao milosti ni prema svojim vojnicima koji su ne svojom krivnjom, negoli Staljinovom bili zarobljeni od strane Nijemaca, a kad su se vratili bili su proglašeni izdajnicima jer im je eto uspjelo preživjeti zarobljeništvo a to su po boljševičkoj teoriji mogli samo izdajnici, koji su sudjelovali s neprijateljem. I onda se neki ovdje nađu u čudu, kad napišem, da je dao streljati na tisuće poljskih uglavnom oficira, jer valjda misle, da su sovjeti bili humani i nešto takvo nisu mogli učiniti i da svikoji pišu suprotno od toga kleveću sovjetsku državu i njenog Hozjajina Staljina. Još jedna ilustracija: Kod strijeljanja poljskih oficira se je posebno istakao major KGB-a Vasilij Blohin, koji je osobno ustrijelio 7.000 Poljaka i tako postao vjerovatno naj veći serijski ubojica u povijesti.

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Ilustracija 0 bodova, niđe veze.

marder
Gost
marder
7 mjeseci prije

Zašto vjerujete američkoj propagandi na Wikipediji. Koliko imate kvocijent inteligencije?

zlatan
Gost
zlatan
7 mjeseci prije

SINIŠA, nije se on odrekao zarobljenog sina, već nije htio razmjenu. Pitao je, a šta će na to reći milijuni očeva i majki, čiji su sinovi poginuli?

zlatan
Gost
zlatan
7 mjeseci prije

KOMENTATORE, a tražim neki podatak, koliko je zarobljenih vojnika Staljin vratio u SSSR i likvidirao?
Ja znam suprotno od toga, da je Staljin 1946 potpisao punu amnestiju za sve izdajice, osim za ratne krvoločne zločince i da je u SSSR-u 1947 ukinuta smrtna kazna. Opet je uvedena 1950 gdn., ali samo za najteže krvne delikte i za veleizdaju.

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

zlatane,
Mislim da ćete jako teško pronaći, koji god izvor tražili, apsolutno točne podatke o broju žrtava u Katynskoj šumi, ali činjenica da je Katynska šuma postojala je nepobitna, kao i da je masovna grobnica otkrivena je također nepobitna, a koju je otkrila grupa svjetski priznatih forenzičara među kojima je bio i svjetski priznati forenzičar hrvatskog porijeka E.Miloslavić, a kojeg su sovjetske vlasti u njegovoj odsutnosti osudile na smrtnu kaznu u suglasnosti sa ondašnjim “socijalističkim” režimom Jugoslavije. U 20-im god. 19st. gosp.Eduard Miloslavić tada već priznat kao vrhunski znanstvenik u području patologije, a kasnije i psihopatologije, predavao je na Univerzitetu u tada strogo socijalistički društveno uređenom gradu Milwaukee u državi Wisconsin, te je svojim znanstveno istraživačkim radom na području kriminalne psihologije znatno doprinjeo kriminalističkoj patologiji, te je bio jedan od prvih začetnika i osnivača International Academy for Forensic Science.
Također je predavao na katedri Medicinskog Fakulteta u Zagrebu, čim je uveden predmet sudske medicine. O svojem svjedočenju grobnica u Katynskoj šumi i time pokolju izvršenog od strane sovjetskog komunističkog režima napisao je knjigu i dao interview.
Također, još jedan hrvatski i svjetski priznati znanstvenik, koji je javno progovorio o zločinima totalitarnog komunističkog režima na području ondašnje Jugoslavije ,gosp.dr.Ljudevit Jurak, također patolog i sudski medicinar, dočekao je sličnu sudbinu od strane jugoslavenskog komunističkog /”socijalističkog” režima, nakon što je javno progovorio o masovnim grobnicama pronađenim u gradu Vince na zapadu Ukrajine, odnosno pokolju učinjenom od strane opet totalitarnog sovjetskog komunističkog režima.
Dakle, nepobitno je da je i sam Staljin koliko god je imao plemenitih namjera za svoj narod, istovremeno vršio masakre nad protivnicima ondašnjeg totalitarnog komunističkog režima, kako nad vlastitim narodom, tako i nad drugim narodima koji nisu priznavali takav totalitarni komunistički režim, a sigurno je da ima itekako opravdanih razloga zašto ga nisu priznavali, jer za sve postoji motiv, bilo opravdan ili neopravdan, no osuditi čovjeka koji nije okrvavio ruke na smrt dovoljno govori o tim istim režimima!
Nepobitna činjenica je da su u travnju 1943.god. Nijemci pronašli leševe poljskih časnika i intelektualaca upravo na teritoriju Rusije, koji su u to vrijeme sovjeti držali pod svojom okupacijom. A i činjenica je da se Katinska šuma nalazi u blizini ruskog grada Smolenska i da je to bila lokacija na kojoj je Staljin dao pobiti Poljake kad je SSSR u paktu s Hitlerom podijelio Poljsku. Staljinova tajna policija likvidirala je oko cca 22.000 ljudi ,ako ne i više.

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

Zlatan je ovdje već odprije poznat, kao tvrdokorni staljinist i lenjinist, koji je po vlastitim riječima “hodočastio” na Lenjinov grob (mauzolej) kao pravi vjernik staljinističko lenjinističke nazovi-religije i on je više puta sa mnom imao duele oko broja staljinovih i Lenjihovih žrtava u čistkama i u brojnim gulazima, i kod njega ne pale ni najčvršći dokazi ni argumenti. U svijetu se je već uvriježio podatak, da su komunistički režimi, Sovjetski, Maov, kineski režim, Titov tj jugoslavenski, pol Potov režim u Kambodži u svom postojanju smaknuli oko 100 milijuna ljudi, uglavnom vlastitih državljana, ali on to ne priznaje inavodi neke minorne brojeve, ali jedno je sigurno, komunizam sovjetskog i Maovog tipa, predstavlja najveće zlo, koje je zadesilo ljudsku rasu od njenog nastanka pa do danas!

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Neka Zlatan piše što god želi, a ja ću pisat što ja mislim. Kao bježe od bilo kakve indoktrinacije i mainstream-ova, a sami podpadaju istim.

zlatan
Gost
zlatan
7 mjeseci prije

KOMENTATORE, te priče o sto milijuna žrtava komunizma, su obično sviranje K……rc..u. To ne samo da nije istina, to je patološka laž. Jer kako je broj stanovnika u vrijeme vlasti pod komunistima rastao, a ne opadao? Pod Maom, Kina je narasla sa oko 600 milijuna, na oko 900 milijuna, pod Staljinom, SSSR je porastao barem za oko 30 milijuna, unatoč tragediji WW2, kojeg je izazvao vaš ljubimac Hitler. Plus je od zemlje seljaka sa plugom, postao zemlja građana, i znanosti, i svega ostalog.
Da odem u Moskvu, opet bi otišao u mauzolej, a osim na tome mjestu, gospone, posjetio sam i grob Gagarina, iza mauzoleja. Idući put bi Gagarinu na grob odnio i neki cvijet. Znate li uopće tko je bio Gagarin?
Pa bio sam i na nekim drugim grobovima, zašto ne?

A cifre staljinizma, su poznate. Ukupno je strijeljano oko 600.000 ljudi, skoro sve 1936-38 godine, u zatvorima i logorimqa umrlo je oko 1,642.000 ljudi….a ipak ih je oko 86% preživjelo. Svi koji su pod Staljinom završili u zatvoru, logoru ili su bili strijeljani, nisu svi bili nevini. Mnogi, ne svi, bili su krivi za mnoge loše stvari.
No, vaš Hitler je dao ubiti stotine milijuna, samo zato jer su bili druge nacije, rase ili ne zanm koje su mu slične ludorije pale u onu bolesnu glavu.

Kršćansko-pravoslavni totalitarist, budaletina na kvadrat, Solženjicin, tvrdio je da je staljinizam uništio 66 milijuna ljudi, a da je u WW2 , SSSR imao 44 milijuna žrtava. Ukupno 110 milijuna mrtvih, a SSSR je 1941 imao 190 milijuna, a 1962 gdn., ima 220 milijuna.
Gdje vidite 100 ili 300 milijuna mrtvih, a broj raste?

Najveće zlo je evropski kolonijalizam, koji je uništio 80-90% stanovništva američkog kontinneta, a očito ste hitlerovac.

Nisam dugo gledao Logično, možda se opet malo vratim, te izživciram vas neofašiste.

zlatan
Gost
zlatan
7 mjeseci prije

XY, znam ja za Katin, selo u Smoljenščini, nisu sporne žrtve, mislim na tih 22.000 poginulih. Ono šta me fascinira, jest to, da Poljaci kmeče (s pravom), nad tih 22 tisuće ubijenih, a ne cvile nad pokoljem ŠEST milijuna žitelja Poljske (tri milijuna etničkih Poljaka, tri milijuna poljskih Židova), od strane njemačkog nacizma.
Hm, a da je Hitler dobio rat, gdje bi danas bili Poljaci? Ne samo oni? To sve pitam!

nessy
Gost
nessy
3 mjeseci prije

U tom slucaju, Poljaci bi bili u dimnjacima. I mnogi drugi slaveni.

marder
Gost
marder
7 mjeseci prije

Poljake su masakrirali Njemci. Svi doktori su bili iz satelitskih nacističkih država. Bugarski forezničar Markov je izjavio da im je rečeno da će doktori, koji ne potpišu ono što su im Njemci naredili biti strijeljani. A vođu čitave operacije dr Butza Njemci su sami ubili 1945. da ovaj ne progovori nakon svršetka rata. Nijemci tvrde da se je masakar odvijao u 5. mjesecu 1940. Postavlja se pitanje zašto su čekali i objavili tu vijest poslije pada Staljingrada a ne ranije.

marder
Gost
marder
7 mjeseci prije

4 % je završolo u logorima. Ostali su oslobođeni. Izdajice kao Vlasov su strijeljani.

nessy
Gost
nessy
3 mjeseci prije

A Boga ti dragoga, odakle ti ova nova informacija? 300.000? Mozda u nekom paralelnom svemiru.

Blue eye
Gost
Blue eye
7 mjeseci prije

Koji dio tebi nije jasan? Otvoreni arhivi, zvanični dokumenti, stenogrami razgovora, ugovori i dogovori, ali Nemačka je to pripisala Crvenoj armiji a svi znamo da su oni uvijek iznosili istinu i samo istinu. Goebbels je bio poznat po istinoljubivosti.
Ne mogu ništa tvrditi ali očigledno su i Poljaci imali slične sklonosti ka istini, kao i dan danas. Anders je zarobljen krajem rujna 1939, ali je ipak ostao živ i 1941 se postavlja za zapovjednika poljskih postrojbi. Fakat je tu bilo uključeno još poljskih časnika, viših i nižih, koji su eto preživjeli. Kako? Ovdje se radi o situacijskom savezu i njihove postrojbe su trebale ratovati sa nacistima u pravcu Poljske. Oni to ne žele ali će se do kraja rata boriti sa Britancima po bijelom svijetu i lomiti krila Luftwaffeu da ne bombardira VB. Neće Poljaci s Crvenom armijom ni Poljsku oslobađati. Jednostavno ne mogu povjerovati, ma ni pomisliti, da su Englezi tu isto imali svoje prste.
“Od časnika i vojnika koji su ostali u SSSR-u formirana je još jedna poljska vojska. Ona je ušla u Berlin s vojnicima Crvene armije i onda je brojala do 330 tisuća boraca, što je bilo gotovo četiri puta više nego Andersova vojska.”
Tome dodaj i one koji su ostali po zatvorima. Ne mogu da se ne zapitam otkud toliko poljskih zarobljenika ako su ih crvenoarmejci tako tamanili. Možda je pitanje , ako su to doista učinili crvenoarmejci, koga su i zašto likvidirali u Katinskoj šumi? I na kraju, da li su Nijemci tada bili pouzdan izvor informacija? Mislim da će dokumenti, otvoreni u nekom budućem vremenu, baciti dodatno svjetlo i na te događaje.

cro crv
Gost
cro crv
3 mjeseci prije

IZGLEDA TO O KATINSKOJ SUMI KO HRVATSKI BLEJBURG NA POLJSKI NACIN PREVEDENO DOSLOVCE SAMO DOGADJAJ SE ZBIO JOS KAKO IZGLEDA PO POCETKU RATA ZA POLJSKU 1940 A NE KAD JE RAT ZAVRSIO A STO BI MOGLO ZNACITI SAMO JEDNO TI UVRNUTI LJUDI SU SE IZGLEDA ODBILI BORITI S KOMUNJARAMA POLJSKIM PA SU OVI NJIH POUBIJALI TOLIKO. NARAVNO AKO SAM DOBRO SHVATIO TAD JOS POLJSKA I NIJE BILA POD SOVJETSKIM KISOBRANOM NEGO OD 45 GODINE PROS.STOLJ.MOLIM SVE DA NE BRKAJU POJMOVE O TOM KO JE KOGA UBIJAO VISE .JER MAJKA ISTORIJA CE SE POBRINUTI ZA TAKVE UVRNUTOSTI .

Zipo
Gost
Zipo
7 mjeseci prije

Poljaci su i sad najomraženiji ljudi u skandinaviji. Niko ih ne voli. Sa nikim se ne druže, samo sa svojima. Švercaju, bave se kriminalom, podmetanjem, lažima ,fuj. Najgori Slaveni, osobno sam se uvjerio u to. Nema greške.
A i za sve sto rade cijelo vrijeme govore ‘kurva” . Imaju svoje građevinske tvrtke u kojima samo oni rade, i na području Skandinavije ,u njima pričaju samo Poljski. Užasni ljudi, ne volim ih ni malo. Ništa mi osobno nisu napravili, ali ih izbjegavam gdje god ih vidim. Inače, nema ni jednnog naroda da ne volim i nisam rasista.

Ringo10
Gost
Ringo10
7 mjeseci prije

Upoznao sam ih dosta, nemam ništa protiv njih ali sa njima se nemoguće družiti i biti prijatelj. I vrlo su prgavi i zaguljeni, nemoguće je s njima bilo šta rezonirati. Ne trpe bilo koje mišljenje koje se ne uklapa u njihove ukorijenjene stavove. Nekako mi djeluju uvijek nešto napeti, bijesni i netrpeljivi.
Vrlo zajeban mentalni sklop.

Anglosaksonci ih mrze i preziru i više vole Arape i Pakistance nego njih, ali Poljaci Anglosaksonce naprosto obožavaju, kao neki narod više vrijednosti.

Ivo
Gost
Ivo
7 mjeseci prije

sapko, svašta vas uče na tim kursevima u Minkenu, i švapski i poljski, bravo. Dobro, vidi se odmah da ti je dečko poljak, ne moraš ih sad odmah dizati u visine, sabaka.

Konobar
Gost
Konobar
7 mjeseci prije

A od svih bivsih Srba, najgori su Hrvati.

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Xahaxa e nek si mu ga valjukno, kada traži dupetu čep eto mu šaka buva pod rep pa neka se češe.

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Rade buve..rade…

sci
Gost
sci
7 mjeseci prije

Možda nekakva frustracija, jer su bili 500 god. ugnjetavani od turaka…

Sparkling
Gost
Sparkling
7 mjeseci prije

Valter, Konobar
Zar opet? Dali može jedna tema proći bez U i Č i sličnih? Dajte se otkačite svi skupa s tim niskim komentarima. To je jedan od glavnih uzroka zašto vam mladi i školovani bježe van iz zemlje. Pun im je kufer vaše patološke mržnje. Držite se teme.

Konobar
Gost
Konobar
7 mjeseci prije

S vremena na vreme se cistimo od otpada. Kao sto vidim, ni Hrvati nisu odusevljeni s tobom, vide sta su dobili, kad nisi valajo Srbima, sto bi Hrvatima. Svestan si ti toga i zato nastojis da sve oko sebe provociras, vredjas i pametujes. Da je kojim slucajem Hitler na vlasti, ti bi bio prvi dobrovoljac u njegovim batinaskim redovima i osvecivao se svima koji te nisu voleli, umesto da se zapitas kakav si to stvor kad te niko ne voli. Procitaj svoje komentare koji su svi odreda na liniji nemackog nacizma i njegovih vrednosti, pa ce ti biti jasnije zasto te smatraju odvratnommoralnom nakazom.

Ivo
Gost
Ivo
7 mjeseci prije

bravo kursista, napreduješ ubrzano. Ti tečajevi u Minkenu čine čuda, ti i tvoj dečko sad možete lijepo komunicirati, a ne na mote i slikice kao dosada. Super, nastavi tako!

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Zipo,
Mislim da ste se ulovili onog najnižeg sloja poljaka, jer sve što ste naveli više karakterizira takvu skupinu ljudi, ali ne zaboravite da vrlo sličan mentalni sklop imaju i narodi na prostorima čitavog Balkana.
Da; često se služe izrazom “kurva” upravo ti najnižeg sloja,ali da li ste bili u situaciji slušati i biti u interakciji sa poljacima malo višeg statusa, a vjerujte da od istih to nikada ne biste čuli.
Oni jesu na sebi svojstven ,specifičan način u većini slučajeva distancirani, ali ipak koliko sam ja uočio, pošten, otvoren i dobronamjeran narod. Ne vidim neku ogromnu razliku od našeg mentaliteta. U konačnici, mislim da ne bi trebalo suditi prema pojedincima.. Kao što ni srbi i hrvati nisu isti u svemu, tako niti slovenci u odnosu na svih njih..,ali dobrih ljudi se nađe svugdje, u svakoj naciji.

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

Tako je! U svakom kukolju se nađe nešto žita i obratno. Neki ovdje ne mogu smisliti Poljake, Židove i Amere pa između njih i svih ostalih stavljaju oštru crtu razdvajanja, tj oni sve vide crno-bijelo, ali niti je nešto sasvim crno ni sasvim bijelo nego je mnogo toga sive boje raznih nijansi!

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Slažem se. Većina je nažalost sklona subjektivno gledati i sukladno tome i subjektivno prosuđivati, vjerojatno iz razloga indoktrinacije ili ispranog mozga.
Pitam se kakva je to tek viteška čast ubijati vlastiti nevin narod??
Btw. Poslao sam jedan poduži tekst, koji čeka validaciju.

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Valtere, mislim da te osobe koje patološki mrze poljake, je razlog jer ti isti imaju kompleksa i frustracija sa samim sobom, koje poljaci nemaju. To je ispaćen narod koji je prošao monstruoznosti koje nitko od ovih isfrustriranih slabića nije prošao, niti njihovi predci! Ni jedan normalan čovjek nikad ne bi dovodio u pitanje njihove žrtve. Ovo što danas rade je isto dokaz kakve monstruoznosti čovjek može učiniti unatoč kvazi evoluciji i naprednoj civilizaciji. Nitko se ne pita zašto su ti isti totalitarni komunistički kvazi socijalistički režimi donijeli smrtne presude hrvatskim i svjetski priznatim forenzičarima, koji su indirektno, svjedoci tih zločina kako Eduardu Miloslavić-u,koji je to izbjegao povratkom u USA, te Ljudevit Jurak ,kojeg je jugoslavenski režim osudio na smrt strijeljanjem… O takvim stvarima ne pišu ti vitezovi komunističkih režima! Nažalost ima takvih “vitezova” na ovom portalu poprilično, koliko sam do sada uočio…

gg2
Gost
gg2
7 mjeseci prije

ne zelim se mijesati ali cini se da to dobrim dijelom potjece od marionetske poljske vlade i izjava poljskih duznosnika koji pricaju svasta u zadnje vrijeme, ali u ratu nitko nije neduzan pa tako ni oni. tako da uvijek nakon takvih izjava dosta ispliva na povrsinu. nije uvijek problem u narodu nego u politici i ideologiji kojom se te politike vode, a zatim u centraliziranoj propagandnoj medijskoj masineriji, sve to drzi sacica ljudi ili da se izrazim ‘bića’ iz one gornje male piramide a ostali su svi samo sljedbenici ovoga ili onoga i čine svi skupa veću sliku iste te piramide na ovaj ili onaj način. ti su najgori sto dovode do ratova i previranja a zatim oni koji ih slijede u tom poslu. tako da svi se mi nakraju mozemo svrstati u ove potonje i kad nije rijec samo o geopolitici i robovanju raznim ideologijama…

proxy1969
Gost
proxy1969
7 mjeseci prije

A čuj istine radi RUSI NISU SOVJETI, većinu sranja u CCCP su pojeli upravo Rusi, a glevni ludonje su bili Staljin – Gruzijac, Berija – Židov, Hrušćov i Brežnjev – Ukrajinci………. to što Rusija danas po međunarodnmo pravu baštini CCCP je isto kao što i Srbija “baštini” ex ESEFERJOT, te ispada da su se prvi digli protiv okupatora 22.lipnja 1941, a ne čekali da se Kralj vrati vukući se za repovima savezničkih konja kao i u WW l, a Mate Parlov je naj bolji srpski boksač u povijesti…… 😉

zlatan
Gost
zlatan
7 mjeseci prije

PROXY, Berija je bio Gruzijac i to iz Abhazije (znate li šta je to Abhazija), Hruščov je pola-pola, rođen u Rusiji, materinji jezik ruski, a Brežnjev je rođen u Ukrajini, otac Rus, majka Ukrajinka. Bio je dvojezičan, ruski i ukrajinski. Meni koji znam ruski, bilo mi je zanimljivo slušati (sa youtubea) kako bi u bježao izgovor ruskih riječi, ali sa ukrajinskim izgovorom……Ruski i ukrajinski nisu isti jezik,ali jasno, slični su. Ipak su slavenski jeziciu pitanju.
Pa tih mješanih rusko-ukrajinskih obitelji, ima na milijune. I Gorbačov, rođen na jugu Rusije, otac Rus, majka Ukrajinka. Jedini čisti Ukrajinac na čelu SSSR-a, bio je Černjenko (19484-85), ali rođen usred Sibira. Preci su bili seljaci koji su iz ukrajinske zemlje, došli na jug Sibira. Negdje u 19-tom stoljeću.Tada ih je carska vlast, sve i Ruse i ostale, zvaka u nenaseljeni Sibri.
Samo mene pitajate tko je tko u ex-SSSR-u, i javim vam. Ako se vratim na portal Logično.

Pa eto, sadašnji ministar vanjskih poslova Rusije, je pola Rus, pola Armenac!

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

Možeš li mi objasniti, zašto Rusi Ukrajinca pogrdno nazivaju ” Hohol” Što im to znači? negdje sam pročitao da Rus kaže Ukrajincu: Preklijetij Hohol ja tjebja othvaču jajce kagda ja tebja budjem paimal!

zlatan
Gost
zlatan
7 mjeseci prije

KOMENTATOR, isti pogrdni naziv, kao što neki ukrajinski nacionalistički rasisti za Ruse kažu, Moskovit ili Moskovalj. Inače, glas G u ruskom i našem hrvatsko-srpsko-bošnjačkom-crnogorskom zajedničkom JEZIKU, u ukrajinskom je H.
Zato himnu Hej Slaveni, Ukrajinci bi pročitali kao GEJ SLAVENI, ahahaaaaa

U novoj ukrajinskoj situaciji, nakon prevrata 2014 gdn., neku učeni Ukrajinci su pisali da su Rusi ugro-finci, te da imaju manji mozak od Ukrajinaca.
Ništa novo, i hitlerovski učeni ljudi, koje očito cijenite više od staljinista, pisali su tridesetih o kojekakvim rasističkim pizdarijama. Pa su tvrdili da su crni Afrikanci pola ljudi, pola čimpanze!

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

proxy1969
Izvrsna komparacija!

Mario
Gost
Mario
7 mjeseci prije

Jarane, procital ti knjigu Taras Buljba od Gogolja. Opisuje dogadjaje u Ukrajini za vrijeme poljsko/litvanske vlasti, knjigu nisu napisali sovjeti. Svakome je neko kriv, medjutim svako kuje svoju sudbinu sa uzrocima I posljedicama.

zlatan
Gost
zlatan
7 mjeseci prije

MARIO, Gogolj ili na ukrajinskom HOHOLJ, bio je čisti etnički Ukrajinac!

nessy
Gost
nessy
3 mjeseci prije

Komentator
Eto, srecom, imamo tebe, koji imas uvid u originalne dokumente, pa znas da su “ih vidjeli i kasnije malo doradili Sovjeti”. Ili ipak, nemas uvid, nego si to isisao iz prsta. Ili si mozda bio, prisutan licno?

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

Nisi ni mogao saznati za sve te detalje, jer je mnogo toga zapravo največi dio, konstrukt sovjekskog KGB-a i sada ruske obavještajne službe koji su to lansirali odnosno poslije rezolucije EU parlamenta o krivnji Hitlerove Njemačke i bivšeg SSSR- za početak drugog svj. rata, upotrijebili kao “kontru” na spomenutu rezoluciju EU parlamenta.

zlatan
Gost
zlatan
7 mjeseci prije

Ta rezolucija EU parlamenta, je nešto najsramotnije u novijoj evropskoj povijesti.

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

A Rusi odmah skaču na zadnje noge i isto tako “nisko” udaraju Poljake, a i Nijemci , zajedno sa izraelcima družno udaraju na Poljake i počeli su ih čak okrivljavati kao saučesnike u holokaustu tj istrebljenu židova u logorima koje su Nijemci podigli na teritoriju Poljske. Jedina poljska krivnja za istrebljenje židova je ta, da su ti logori smrti bili na njihovom teritoriju, bez njihove volje, jer oni, kao okupirana i poražena nacija, nisu o ničemu mogli odlučivati. Hrvati su još u slabijem položaju, jer i njih sve od 45 godine uporno optužuju, da su kolektivno genocidan narod, a u stvari nisu ni gori ni bolji negoli drugi narodi oko njih.

zlatan
Gost
zlatan
7 mjeseci prije

KOMENTATORE, glupo je i primitivno, a na Logično su sami totalitaristi, generalizirati. Ali fakat je činjenica, da je dio Poljaka pomagao njemačkim nacistima u ubijanju Židova. Javna je tajna, da su neki obični ljudi u Poljskoj, nakon odvođenja Židova u logore, pljačkali kuće odvedenih Židova.
To je poznato, ali reći, svi su Poljaci loši, je suludo. Kao i reći, komunisti su najveće zlo, a hitlerovcima se samo omaklo!

hrvoje
Gost
hrvoje
7 mjeseci prije

SRAMOTA za poljake………….

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Mene interesuje ako neko zna….od kuda američke nuklearke u Turskoj kada su Sovjeti sa Kenedijem potpisali povlačenje nuklearki iz Turske.

Epiktet
Gost
Epiktet
7 mjeseci prije

@Siniša—Ovo iz glave. Zar nisu potpisali uklanjanje raketa srednjeg dometa, tj. nosača, a ne običnih bombi. Ove bombe moraju nositi avioni. Manje su opasni.

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Ali čini mi se da su silosi u Turskoj?

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
7 mjeseci prije

@Epiktet ima pravo. ugovor se odnosi na uklanjanje raketa srednjeg dometa koje su i uklonjene .
Sada su tamo stacionirane gravitacijske termonuklearne bombe B61

Piretis
Member
Piretis
7 mjeseci prije

Ovako dugačak tekst da bi se prikazalo samo pola istine. A poluistina nije daleko od neistine, ili je čak jednaka neistini.
Gornja priča počinje 3. srpnja 1941 godine. Ali hajde da se vratimo više od godinu dana unatrag, na 5. ožujka 1940. kada su članovi Politbiroa KPSS-a (između ostalih Staljin, Molotov i Berija) potpisali zapovjed za pogubljenje “nacionalista i kontrarevolucionarnih aktivista” u okupiranim područjima. Taj je dokument bio presudan za smaknuća koja je izvršio NKVD od 3. travnja do 19. svibnja 1940. godine a postala su poznata kao “Pokolj u Katinskoj šumi”. Tada je, prema pismu šefa KGB-a Šeljepina a upućeno Nikiti Hruščovu 1959. godine likvidirano, većinom metkom u potiljak, 21 857 poljskih časnika i pripadnika policijskih snaga a prethodno zarobljenih od sovjetske armije.
Ovi su događaji, iako pomno skrivani, bili široko poznati među Poljacima 1941 godine. Nije stoga čudno da Poljci nisu pokazivali veliku volju za zajedničkim ratovanjem rame uz rame sa Sovjetskom armijom. Ovim ne ulazim u pitanje “viteške časti”, svatko ima neki svoj kriterij o tome, nego postavljam pitanje: što je bilo prije masakr u Katinskoj šumi ili pokušaj stvaranja poljske savezničke vojske pod patronatom SSSR-a? Teško je zamisliti ikakav entuzijazam kod vojske kojoj su baš “saveznici” likvidirali gotovo kompletni časnički kadar.
Lako je danas utvrditi povijesne činjenice čak i laiku kakav sam ja, ali izgleda da je teško priznati da su i “pozitivci”, kao npr. Rusi, znali biti negativci. Slabe ćemo koristi imati od prešućivanja bolnih istina uz istovremenu viku na one koji “prekrajaju povijest”.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
7 mjeseci prije

U Katinskoj šumi se dogodio zločin , ali polako s Wikipedijom. Istraga Glavnog vojnog tužiteljstva u Rusiji 2004. godine potvrdila je smrtnu kaznu za 14 542 poljskih ratnih zarobljenika pod optužbom za državne zločine od strane NKVD-a i pouzdano se utvrdila smrt 1803 ljudi . Kasnije se ovaj izraz počeo koristiti za sva pogubljenja u svim zatvoreničkim logorima poljskih državljana koja su provedena na više lokacija a u travnju-svibnju 1940. U logorima NKVD-a Kozelsky, Starobelsky, Ostashkovsky, a također u zatvorima u zapadnim područjima Ukrajinske i Beloruske SSR. Dakle, sama Katinska šuma je ono što točno treba utvrditi, ali se brojka od 20 000 odnosi na četiri zarobljenička logora i sve zatvore koje je NKVD držao na području u kojeg je SSSR ušao 1939. Razlika je ogromna.

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

U Katynskoj šumi su Nijemci pronašli oko 20 tisuća ljudskih leševa, većinu u poljskim vojnim uniformama i odmah formirali međunarodnu komisiju u kojoj je sudjelovala i neutralna Švicarska i Švedska i to s namjerom, da sebe operu od tog zločina i normalno, da što više naštete sovjetima. Obično se govori o “Katynskim žrtvama”ali pronađene su i druge masovne grobnice na mnogim drugim mjestima i saslušani su mnogi svjedoci tih pogubljenja. Na kraju se je iskristaliziralo, da su sovjeti pogubili kremu tj elitu poljskog društva u dijelu Poljske koji su osvojili i to uglavnom suce, advokate bogatije ljude profesore i sve one za koje su mislili, da će im biti smetnja u “sovjetizaciji” tog dijela Poljske.

čitalac
Gost
čitalac
7 mjeseci prije

“… jer je mnogo toga zapravo največi dio, konstrukt sovjekskog KGB-a i sada ruske obavještajne službe…”
“…U Katynskoj šumi su Nijemci pronašli oko 20 tisuća ljudskih leševa, većinu u poljskim vojnim uniformama…”
Kad Rusi nešto kažu to je konstrukt KGB, a kad kažu nacisti, za koje svi znamo tko su i što su bili onda je to vjerodostojan povijesni podatak.
Sad se malo zamisli o svojoj vjerodostojnosti.

harvey
Gost
harvey
7 mjeseci prije

Razlika je što su rusi “pobjednici” koji pišu povijest zajedno sa komradima amerima.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
7 mjeseci prije

Nijemci pronašli? Kako su Nijemci pronašli, kada Poljaci sada hoće da vrše iskapanja. Nijemci su pronašli dio, a onda im je “rečeno” da na tom području ima oko 20 000 ubijenih,

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

Dobro, Nijemci su ih pronašli i što misliš, da su zatim učinili? Vratili tijela njihovim porodicama i rođacima!? Nisu se oni htjeli mučiti s tim tijelima, nego su ih poslije uvida međunarodne komisije odmah ponovo zatrpali i što bi drugo mogli od njih očekivati!?

Ivo
Gost
Ivo
7 mjeseci prije

svašta su tebe nasučili na tim kursevima u Minkenu, sabaka. To ni na internetu nema, sapko.

Piretis
Member
Piretis
7 mjeseci prije

@Laki- Same brojke nisu presudne, posebno ne za obitelji nastradalih. Presudno je da se dogodio pogrom, da su stradali vojni zarobljenici, časnici i to većinom bez suđenja i da se to krilo koliko god se moglo. Tek je Gorbačov javno progovorio o tome. Upravo u rasčišćavanju tog groznog događaja, koji sam po sebi nije imao nikakve strateške ciljeve, leži i pomirenje dva velika slavenska naroda. Moje je skromno mišljenje da upravo Rusi moraju priznati svoju ulogu i time poljske necionaliste izbaciti iz igre. A normalni ljudi i političari mogu prevladati svaku povijesnu nepravdu pa čak i strašan zločin.
U suprotnom taj će događaj ostati težak kamen oko vrata svima u Rusiji koji žele dobre poljsko-ruske odnose.
P.S. Inače istina je da je izraz Katinska šuma u biti sinonim za likvidacije koje su se desile na puno različitih mjesta. Katinska šuma je postala simbol posebno zbog okrutnosti i velikom broji ubijenih u vrlo kratko vrijeme.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
7 mjeseci prije

Rusi su priznali i , da ne ponavljam, rekli brojku, gdje koliko i po kojoj presudi. I nema te priče o masovnoj egzekuciji poljskih časnika i inteligencije u Katynu u par dana. Već svega, od kolaboracionista, do “politički nepodobnih”, monarhista, onih koje su drugi Poljaci prokazali za tko zna što, i to u tri mjeseca u ČETIRI velika zarobljenička logora i desetke zatvora. Ali TEMA nije Katyn , hebo vas Katyin, već konkretan razgovor o stvaranju poljske vojske.

cro crv
Gost
cro crv
3 mjeseci prije

U PRAVU STE LAKI TOPALOVICU

Zvrk
Gost
Zvrk
7 mjeseci prije

Ali o Katynu imate stranicu na internetu, koja se zove Pravda o Katynu a vodi je Sergej Strygin, koji je napisao i knjigu, gdje kirurški precizno secira događaje, koji su se desili u sva tri logora za poljske oficire i policajce i iz kojih je vidljivo da su ih strijeljali Njemci u periodu od 9. mjeseca 1941 do 43. Ali zašto sami sebe logično ne zapitate: Nijemci su na području Katyna bili već od rujna (septembra) 1941. Kako to da su i oni “slučajno” pronašli humak sa strijeljanim tek sredinom 1943, kad se već sprema ofenziva na područje gdje se nalazi Katyn.
Još nešto u vezi Katyna. Zastupnik Iljuhin je prije nekoliko godina govorio u Dumi o Katynu, kada opovrgava tezu, da su zločin napravili Rusi. Iako poznat po robusnom zdravlju, nekoliko dana poslije govora, umire nenadano od srca pod vrlo sumnjivim okolnostima. Imate na youtubu njegove teze o Katynu i taj njegov nastup.
Za razliku od Staljina, koji nije uništio ni jedan dokument, jer se ničega nije imao sramiti ni tajiti, za vrijeme Hruščova počinje čišćenje arhiva, gdje je sve ono što ga je kompromitiralo uništio. Još za vrijeme Hruščova počinju falsifikacije u vezi Katyna, kad on to želi pripisati Staljinu.Tu ima odvratnu ulogu i Hruščovljev ministar unutrašnjih poslova Šepeljev. On je nagovarao Gomulku, tadašnjeg generalnog sekretara KP Poljske da ga podrži u tim prljavim namjerama ali ga je Gomulka glatko odbio.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
7 mjeseci prije

Džaba priča, ovdje imamo navalu “historičara” koji su u životu pročitali samo Enciklopediju Britanicu i Wikipediju.en / englesku verziju, evo pjene od 7 sati o Katyinu, jedan da je rekao išta o razgovoru Staljina, Sikorskog, “poljskog premijera”, generala Andresa i ambasadora Kota. Ni riječi. A što će reći??? Ništa, tajac, muk….

Piretis
Member
Piretis
7 mjeseci prije

@Laki- A što očekuješ da se jave živi svjedoci iz 1941 godine? Naravno da smo pročitali, i naravno da nismo “historičari” (makar bih jako volio da se javi @Helena, ona je). Ako smo pomenuli Katin to je zato jer je taj događaj sigurno imao ulogu u suradnji i ne suradnji poljske i sovjetske vojske.
I zašto, za Boga miloga, ne bi smjeli pokazati prljavo rublje “omiljene” zemlje? Mislim na SSSR. Ako možemo reći da su neki u Poljskoj bili prevrtljivi i na svoju ruku zašto ne reći da ni Staljin i njegovi nisu bili sveci? Poljska taj rat, 2.sv., nije željela a dobila ga je i to tako da su ju bratski raskomadali susjedi. I jedni i drugi su im zlo nanijeli.
A u stvari čemu čačkanja o događajima od prije 79 ili 80 godina? Kome je na ovim prostorima to tako bitno? Kao da si, ne tako davno, nismo međusobno puno nepravde učinili. Pa nas sad, da ne mislimo na sebe i svoje grijehe, interesira što su tamo negdje, par tisuća kilometara sjevernije, napravili neki davno pokojni ljudi.

zlatan
Gost
zlatan
7 mjeseci prije

PIRETIS, nitko zdrav uglavi ne želi rat. Poljska nije željela rat, to je točno, ali nije ga želio ni SSSR ni sam Staljin.

Ringo10
Gost
Ringo10
7 mjeseci prije

Cijeli taj slučaj je čudan i problematičan. ALi prvo treba da se dogovore koliko je zapravo tih Poljaka poubijano jer se spominju brojke koje se jako razikuju. U Katynu je ekshumirano 4,143 tijela a identificirano 2,815. A neki ido do 22 000. Pa gdje su ti ostali.

Onda, dvije su stvari jako smrdljive. Taj slučaj je poslužio u unutarsovjetskim obračunima jer je Hruščovu i ekipi oko njega to poslužilo za obračun sa njihovim predhodnicima iako nikad zvanično to nisu priznali. Tačno je da je Nikita pokušavao da zbari Gomulku za neke svoje planove oko toga ali ga je Gomulka odbio.

Čudan je i taj naprasni nacistički humanizam 1943 godine kad su oni to objavili a Goebels je naravno čovjek kojem se vjeruje sudeći po engleskim povjesničarima i svima koji im slijepo vjeruju.

Čudno je to da su žrtve poubijane njemačkom municijom i njemačkim oružjem. I na način na koji je likvidirao GESTAPO a ne na način na koji je to radio NKVD.

A čudno je i to da su Rusi za vrijeme Gorbačova i Jeljcina pa i Putin prihvatili verziju da je to uradio NKVD iako nikad niko nije predočio neke uvjerljive dokaze. To niko ne bi tek tako prihvatio.

Možda i jeste NKVD, ali papir navodno potpisan od Berije koji se uzima kao dokaz je očigledan falsifikat.
Onda tu je pitanje motiva. Hajde da NKVD strijelja generale, pukovnike i više oficire, političara tu svakako nije bilo jer su pobjegli svi u London, ali čemu ubijati obične prašinare koji su potpuno nebitni. Od nekoliko stotina tisuća Poljaka koji su se našli u SSSR oni ubiju neke bezveznjake i zašto baš njih.
Čudno je to sve.

U svakom slučaju o tome Katynu će još biti mnogo rasprava.

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Od kuda onda toliki oficiri pa da se može toliko jedinica oformiti?

Euro
Gost
Euro
7 mjeseci prije

Mozete i napisati zasto su jih pobili.?

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Dobro pitanje.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
7 mjeseci prije

Laž, kao i to izmišljeno pismo, jer i za to postoje arhivi i dokumentacija.

Miki
Gost
Miki
7 mjeseci prije

@Piretis
… a može bit da događanja koja si opisao utjeću na Poljake i dan danas. Jer se ni danas Poljacima nekako ne ide pod ruske skute. Rađe sa crnim vragom tikve sade.

Oksimoron
Gost
Oksimoron
7 mjeseci prije

Šta vam je …. pa nebi Rusi nikad tako nešto napravili … oni su humanisti.

Mario
Gost
Mario
7 mjeseci prije

Moj otac je u II ratu zavrsio Dombransku akademiju u Crnomercu, tamo su mu rekli da su sovjeti U katinskoj sumi ubili 20.000 poljskih oficira, on je to meni prenio, vidim da se taj broj jos vrti, pa sada pocinjem sumnjati u izvor podataka pogotovo kada se radi o “nezavisnim” sto su uvijek American I engleske sluge.
U Poljskoj su Vladimir POLJACI za vrijeme SSSRa(Jaruzelski) kao sto dads vladaju POLJACI (Kacinski ) samo sto su promijenili curak I postali americko topovsko meso.
Sluge bili sluge ostali.

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
7 mjeseci prije

….interesantna je sudbina generala sikorskog… 1943 . avion u kojem je bio sikorski srusio se nakon poletanja iz gibraltara….he, he, ucili rusi od engleza i ponovili kod smolenska……inace ta andersova vojska je uzivala blagonaklonost engleza tj. ovi su ih slali gdje je bilo najgadnije…mone casino, arnhem, trscanska kriza,itd,itd,……ne mozes ti budali objasniti da je budala…

Sara
Gost
Sara
7 mjeseci prije

A još interesantniji je postupak Vrhovnog komandanta najvećih oružanih snaga otpora Hitlerovskoj koaliciji u okupiranoj Europi u to vrijeme; prilikom polijetanja njegovog aviona sa Visa; a vremenski poslije pogibije Sikorskog.

Mislim da sam to pročitala u odličnoj Goldštajnovoj knjizi, a otprilike, po sjećanju bi bilo: poučen avionskom nesrećom na Gibraltaru, avion sa Titom je poletio u potpunom mraku, neosvijetljen, letio najprije prema Bariju, da bi onda skrenuo i odletio prema Sovjetima. Pa su se onda Englezi danima pitali gdje je Tito?

Badave sjajne engleske obavještajne službe, Tito ih je sve nadmudrio.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
7 mjeseci prije

Zapeli su propagandisti za Katin, ovo je jedna epizoda pregovora SSSR-a i poljske vlade i “vojske”, a “gospoda” “britanski povjesničari” su se, vidim, digli na stražnje noge “A Katyn , a Katyn, što je s Katiynom?”. Ništa 20 000 strijeljanih, ali ne u Katynu nekoliko dana, nego u tri mjeseca u četiri logora i desetke zatvora i to od stotine tisuća zarobljenih.

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Što si nervozan tako? U svojoj budaleštini ne primjećuješ da si izneo gomilu zanimljivih i novih podataka.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
7 mjeseci prije

Poljaci, Madžari i Švabe su 1939 okupirali Čehoslovašku i međusobno je podjelili. Te tri države su tako započele drugi svjetski rat, a blagoslov okupaciji i trganju Čehoslovačke su dale Francuska, Velika Britanija, Španjolska, skandinavske države, Italija pa čak i USA.

zlatan
Gost
zlatan
7 mjeseci prije

Španjolska i USA, te skandinavske države, te 1938/39, bile su 100% neutralne u evropskim predratnim zbivanjima. Zašto pišete napamet?

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Pa lijepo čovek reče, dali su blagoslov 😄

KUga
Gost
KUga
7 mjeseci prije

Zanima me jeli itko u zadnjih 30 ili 40 godina raditi sa poljacima, kakva su iskustva, pokazatelji mentaliteta? To je nesto sto se ne mijenja znacajno to je ono u genima. Za vrijeme WWII je bilo mnogo poljaka u Velikoj Britaniji, i danas u nekim gradovima postoje dijelovi grada koji se kolokvijalno od tada zovu mala Poljska.

Zipo
Gost
Zipo
7 mjeseci prije

Napisao sam gore, užasni ljudi, Poljaci, u Skandinaviji omraženi, Niko ih ne voli. Nije slučajno. Dobili su ovdje sva prava, ali svejedno,
Oni čak ni ne idu u druge kafiće i klubove, sa nikim se ne druže imaju svoje sa svojom odvratnom disko folk muzikom, odvratni su. Ali stvarno.

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

Istina, Poljaci za razliku od Srba nisu nikoga napali poslije 1945 godine.

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije

“Tokom cele istorije, oni koji su želeli da dovedu u pitanje opstanak neke države – podrivali su njene osnove – istorijsko pamćenje i simbole njene gordosti.

Borba za istoriju može imati veoma ozbiljne posledice. U Ukrajini su za samo dve decenije tako prekodirali naciju da su odgajili sortu Rusa koji su spremni da ubijaju Ruse samo zato što govore ruski.

U Poljskoj su takođe tako menjali svest da su dobili rabine spremne da opravdavaju antisemitizam i celu generaciju rusofoba.”, ruski analitičar, izvor: webtribune.rs, fakti.org

Žilevski
Gost
Žilevski
7 mjeseci prije

S obzirom na nova saznanja šta je radio NKVD sa sovjetskim borcima koji su se vraćali iz španjolskog rata ne mogu sa sigurnošću reći da su sa Poljacima postupali bolje . Opet nacistička propaganda sa Goebelssom na čelu s druge strane sigurno ulijeva povjerenje da se baš tako desilo .
Ne vjerujem ni jednima ni drugima posebno ne u tim okolnostima kad je sve dozvoljeno , odnosno kad je ratno stanje a nezavisna i slobodna informacija utopija . Svakako ne mislim da su Poljaci anđeli ali u datim okolnostima kad im je zemlja pregazena od jednih i drugih sudjelovanje u ratnim aktivnostima nije im bilo prioritet sa Sovjetima (vjerojatno su im bile poznate metode Crvene armije više ljudi jedna puška pa kad pogine preuzima drugi , ljudskih valova etc.) a Staljin nije mogao učiniti ono što bi u svakoj drugoj situaciji učinio nekom represijom jer je ovisio o pomoći zapada u tehnici i naoružanju te je pretpostavljam s Churchillom postigao dogovor o Poljacima . Kako god , previše mrtvih i prepucavanje tipa nisu ih smaknuli odjednom 20 000 tisuća već na više mjesta u par dana više su suluda . Pozdrav svima .

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

Ovo gore u članku što stoji, da je Staljin dugo pregovarao s poljacima, da ih uvjeri u potrebu borbe protiv Nijemaca i čak ih i dobro plaćao, je čista laž, koju je izmislila prije sovjetska, a danas ruska propaganda. Oni su te zarobljene poljske vojnike otjerali na rad u rudnike i sad se peru, da su ih strpljivo uvjeravali i hranilili ih i plaćali i da su ih na kraju odvezli u Iran, da se priključe Englezima. Malo je bilo takvih Poljskih vojnika koji su se Britancima priključili zahvaljujući sovjetskoj dobroti, nego samo oni, koji su se poslije poraza od nijemaca povukli u prema Rumuniji.

Koba
Gost
Koba
7 mjeseci prije

“vjerojatno su im bile poznate metode Crvene armije više ljudi jedna puška pa kad pogine preuzima drugi , ljudskih valova etc.” Enemy at the gates ili Call of Duty 1. Nešto od toga si konzumirao, samo mislim da si sada prestar za takve bajke.

nessy
Gost
nessy
7 mjeseci prije

Nevjerojatno je, da isti tip, doslovno popisan, prekjucer, dalje nastavlja se provokacijama, opet sa tri-cetiri imena, i zagadjuje svaku razumnu diskusiju.

Crni kos
Gost
Crni kos
7 mjeseci prije

G. Nessy, Vi ste potpornik i prijatelj onoga Ive, koji se tako arogantno i neprimjerno odnosi prema neistomišljenicima na ovom portalu i sve dok ga podupirete, lajkate mu i ne ograđujete se od njegovih svinjarija i sami ćete biti legitimni cilj ili meta isto takvih bezobraznih komentara i replika na komentare LP.

Slaviša
Gost
Slaviša
7 mjeseci prije

ope ti, amerikan dream bolesnik sa sto imena. Pa šta ti je čoveče, jesmo te oterali pred koji dan, beži odavud sa svojim boleštinama. Sad si crni kos, a? Stvarno si mnogo bolestan, odi da se lečiš, koj ti je moj.

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Otjeraj ti sebe negdje Slaviša, a ne druge! Ako ti smeta ne čitaj i ne pametuj drugima što da čine.
I mene si tako napao kao psiho!

Da vidim da li bi imao toliko hrabrosti 1:1,nego se i ti skrivaš iza nečije “skute”!!!

Prestani napadat druge i ponašaj se civilizirano.
U protivnom, obit će ti se sve to u glavu po zasluzi, nastaviš li druge virtualno zlostavljat.
Ne sviđa ti se komentar ne čitaj, nitko se ne poziva na tebe, niti sam ja tebe bio negdje spominjao!

Slaviša
Gost
Slaviša
7 mjeseci prije

uistinu si mnogo bolestan čovek, nema tebi leka. Idi brate leči se negde kod stručnjaka, tebi mnogo nedostaje u toj tvojoj glavurdi. Baš voliš da se svađaš bolesnik jedan, Vrapče je za tebe najbolje rešenje. Ajde skidaj se više odavud.

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Sad me civilizirano zaobiđi ako sebe smatraš normalnim!
Ne bih ti se obratio,nego sam vidio da si me na drugim forumima apsolutno neosnovano napao i isto pisao što i drugima, vjerojatno neistomišljenicima, a očito je da onda ti imaš veliki problem!

Ma šta si ti umišljaš kukavico da ću ja otić zato jer meni netko to kaže.. Karma će učinit svoje, ne brini! 🙂

Slaviša
Gost
Slaviša
7 mjeseci prije

ajde šetaj više, dosadan si mnogo. Bolesnik nenormalni maltretiši ljude negde drugde i nosi se odavud. Kakva psihijatrija to još nisam video. Vrapče, alo!!

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

To ti sam radiš Slaviša ,crni Slaviša.. Pa pogledaj što si sve pisao. Ja više nemam što reći, jer tu nema tebi pomoći!

Slaviša
Gost
Slaviša
7 mjeseci prije

šuti onda više i begaj odavud, boleesnik. Vrapče jel reko!!

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

E pa ne može to tako da ti mene ušutiš i još napadaš.. To je dokaz da imaš još veći problem nego što sam mislio. 🙂

Patolog
Gost
Patolog
7 mjeseci prije

Slaviša čoveče što se kačiš, to je onaj sa mnogo nickova. Puca ga paranoja, vidiš kaže da ga progoniš i na drugim mestima, otkači se od bolesnog čeljadeta. On jeste za psihijatriju, ali nemoj da si i ti što se kačiš s njime. Dovoljno je jadan i ovako pusti ga, komentariši neke lepe stvari.

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

A da ti Patolog malo proanaliziraš prvo svoje razmišljanje i svoje ponašanje? Vidim lepo si se to opisao, puca te paranoja i ispunjavaš skoro pa sve kriterije za pacijenta na psihijatriji. Upozoravaš Slavišu a sam se involviraš u diskusiju. Pa kad već glumiš razumnog i normalnog onda nemoj da se ponašaš poput nenormalnog, bolesnog čeljadeta za psihijatriju ti sam.

Slaviša
Gost
Slaviša
7 mjeseci prije

pa gde se ti isključuješ čoveče? Evo te ignorišem malo, ti odma nastaviš sa svojim boleštinama. Pa kako više ne razumeš, NISI POŽELJAN! Kupi sva ta imena koja imaš i tornjaj se odavde, zauvek! Psihopato odbegli.

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Slaviša,
Pa ignoriši ti i dalje, jer to je prekratko trajalo, a tebi se uopće nisam obraćao već onom tko se je prvi obratio i prozvao moj nick… Taj će da prođe podjednako isto kao i ti!
Psihopate obično rade upravo ovo što ti radiš, nemoj da se blamiraš više i dokazuješ moje tvrdnje.

Ivo
Gost
Ivo
7 mjeseci prije

Kad ovo pročitaš, odmah ti je jasno zašto su Staljina demonizirali na svakom koraku; bio je inteligentan čovjek i nije nasjedao na anglocionističke spletke.
Sreo sam više poljaka privatno, većina se referirala na Churchilla kao podmuklog gada i izdajnika s cigarom, koji je prevario poljake. Nisu oni toliko bedasti kao što se misli, mada ih vode izdajnički i priglupi političari.

General Sikorsky je ubijen u atentatu 1943, kad su englezi sabotirali avion kojim je poletao iz njihove baze u Gibraltaru, kako bi obavio inspekciju poljskih jedinica u Africi. U tom momentu smetao je englezima jer je previše inzistirao na samostalnoj politici Poljske i zahtijevao da se Rusiji smanji pomoć, zbog navodno neprijateljskog držanja prema poljskoj vladi u izbjeglištvu i formiranja paralelne Poljske vlade, koja se kasnije zvanično oformila u Lublinu, pod sovjetskim utjecajem. Međutim, u tom trenutku englezi su bili nasmrt preplašeni od mogućnosti da nijemci sklope separatni mir s rusima i zapute se na njihov otok, tako da nije dolazilo u obzir bilo kakvo iritiranje Staljina. I zato je General morao umrijeti.

Englezi imaju povijesnu naviku ubijanja nepoćudnih poljaka, a stare navike teško umiru, tako da su istu stvar ponovili 2010, kad su kod Smolenska sabotažom srušili avion koji je prevozio tadašnjeg predsjednika Poljske i cijelu poljsku elitu na sastanak s Putinom, koji je želio poboljšati odnose sa Poljskom, kao sasvim logičan potez razumnog političara.
Nažalost, Poljske tajne službe nisu bile dovoljno oprezne i avion je sabotiran još prije polijetanja, tako da je bilo kakav pokušaj istinske normalizacije Rusko-Poljskih odnosa ponovno pokopan za cijelu generaciju. Šteta.

Janko
Gost
Janko
7 mjeseci prije

Cudan poljski mentalitet,evo i danas kad su uz ogromna financijska sredstva evropske unije podigli privredu ,poljoprivredu I standard,prvi se suprostavljju zajednickoj politici EU

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

O čemu ti pričaš. Poljaci rade isto to što radi i mađarski Orban znači, suprostavljaju se nadvladi Njemačke i Francuske, koje uništavaju duh udružene Europe i pretvaraju je u svinjac ili još gore, u septičku jamu!

Meštar
Gost
Meštar
7 mjeseci prije

Ja se isto ko i Poljaci ne bi borio s Rusima i pod Rusima ni za što i ni s kim – u tome je kvaka. Činjenica je da su Rusi i Njemci podijelili Poljsku i da su jedni i drugi tamo izvršili masovne zločine. Poljaci su izuzetan narod, jedini koji je iz komunizma digao privredu na nivo razvijenih zemalja, o tome pišite.

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

Poljaci su vjernici katolici i njihov Papa Wojtila, Ivan Pavao II, je za mene bio jedini pravi Papa u zadnjem vemenskom razdoblju!

zlatan
Gost
zlatan
7 mjeseci prije

Taj papa je znanstvenicima astronomima, poručio da ne otkrivaju sve tajne Svemira koje bi eventualno mogli otkriti. Jer, da bi onda gledali i lice samog Boga. Valjda kršćanskoga.
Ako je bilo i od jednog takvog lika, previše je. Ali jasno, znanstvenici ga nisu i neće poslušati. Pa tko je on bio uopće, mislim po tim pitanjima?

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

Zlatane, kakav ti se čini ovaj sadašnji, argetinsko talijanski mafiozo!?

Sunčani
Gost
Sunčani
7 mjeseci prije

Ali Poljaci su se borili s Rusima, Poljska vojska. je ušla u Berlin s vojnicima Crvene armije i onda je brojala do 330 tisuća boraca, što je bilo gotovo četiri puta više nego Andersova vojska. Da se general Anders pridružio Sovjetima vjerojatno bi se pridružilo još puno više Poljaka. Zajedno sa Sovjetima bi oslobodili Poljsku i pitanje je kako bi se stvari dalje razvijale. Da li bi u tom slučaju Poljska završila u istočnom bloku. General Anders i poljska vlada, u svojoj slijepoj mržnji prema Rusima, su se kladili na krivog konja. Mislili su da će im Britanci, ako se bore za njih, nakon kapitulacije Njemačke osigurati ponovnu uspostavu države. General Anders je vodio poljske postrojbe koje su zauzele Monte Cassino i pri tom izginulo na tisuće Poljaka. Kakvu su korist od toga imali Poljaci u okupiranoj Poljskoj?
Kakvu su korist od toga i drugih žrtava za zapadne saveznikr imali Poljaci nakon rata?
Zapadni saveznici su ih elegantno prepustili Sovjetskom savezu.

zlatan
Gost
zlatan
7 mjeseci prije

MEŠTRE, ta Poljska je već prije 1989 godine, postala jaka industrijska zemlja, tako da je nakon promjene i novih vremena, lako mogla obaviti nadgradnju, nad moćnom industrijom nastaloj u socijalizmu (ne komunizmu).
Tako ja našim antikomunistima uvijek poručim: srušite sve iz vremena socijalizma, pa da vidimo šta će vam ostati?
Recimo, za početak neka splitska Torcida sruši Hajdukov stadion (svečano ga otvorio sam Tito 15.9.1979., igre MIS1979), ili Zagrepčani neka probuše savske nasipe. Te nasipe je veliki dijelom gradila omladina na ondašnjim radnim akcijama. Iz cijele bivše države, odnosno iz svih ondašnjih republika, današnjih država.
I braća Srbi mi mogli dosta toga porušiit iz tih vremena, hahahahhaaaa

Meštar
Gost
Meštar
7 mjeseci prije

Zlatane, Hrvatska je prije drugog svj. Rata bila najjače industrijsko središte na balkanu. Onda je to bila i u bivšoj Jugoslaviji. I onda je došla privatizacija i rat sve se srozalo. Npr. Mađari su nakon devedesetih toliko srozali svoju privredu da je i dan danas ne mogu oporavit. Jedini koji su uspjeli izać iz pustošenja privatizacije su Poljaci. Imamo mit o Sloveniji , kod njih je sve devastirano. Jedino ih je spasilo što nisu imali rat. Nas sve istočno od Kupe je uništio rat + privatizacija ( pljačka). Ni Češka nije blizu snazi koju ima Poljsak. Što se tiče komunističkih tekovina , radi se o 40 godina mira i tu svako društvo ima neke dobre plodove, ali komunizam je bio u jugovini sivo, jadno i siromašno društvo , ne zavarvaj se – bili smo jadni. I drago mi je što Hrvatska nije u tome više, ovakva kakva je, bolja je od socijalizma i jugoslavije. Daleko bolja! Što se tiče svih ostalih bivših republika i pokrajina – daleko vam kuća

First Last
Gost
First Last
3 mjeseci prije

Bio je toliko jadno da ni kanti za smeće nije bilo pa da su siromašni mogli kopati po njima kao što mogu danas. Sada su čak i obojane, pa odmah možeš izabrati pravu, koja raskoš. Ali avaj, počeli su stavljati lokote i na kante.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
7 mjeseci prije

Ponavljat ce LAZ sve dok ne postane ISTINA! Tako je za sve povijesne dogadaje bilo i biti ce…

Marek79
Gost
Marek79
7 mjeseci prije
nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
7 mjeseci prije

Poljaci, Madžari i Švabe su 1939 okupirali Čehoslovašku i međusobno je podjelili. Te tri države su tako započele drugi svjetski rat, a blagoslov okupaciji i trganju Čehoslovačke su dale Francuska, Velika Britanija, Španjolska, skandinavske države, Italija pa čak i USA.

Trt
Gost
Trt
7 mjeseci prije

Ma Staljin je sve krivo shvatio..Poljska samo ima stratešku dubinu..u Iranu.

proxy1969
Gost
proxy1969
7 mjeseci prije

Naj gora kletva Poljacima: ” da Boga da te Njemci okupirali, a Rusi oslobađali……”

FRANO
Gost
FRANO
7 mjeseci prije

KATOLIČKA POLJSKA I NJENA BLIZANKINJA NJEMAČKA, SA ATLANSKOM SVETOM ALIJANSOM ,PONOVNO PROVOCIRAJU NOVI NACISTIČKO-KRIŽARSKI RAT.OPET IM JE DANŠNJA RUSIJA INSPIRACIJA NACIZMA ,RASIZMA I EUGENIČKE ČISTOĆE ZAPADNOG KATOLIŠTVA.

TA KTOLIČKA POLJSKA SE UVIJEK VRAĆA SVOJIM KORIJENIMA KRIŽARSKE POŠASNE NARAVI KOJU JE OBNOVIO GENARAL PILSUDSKI.PA PILSUDSKA POLJSKA , SJEME KATOLIČKOG NACI-RASIZMA I NJENA BLIZANKINJA ,NOVA NJEMAČKA ,SA NASLEDNIM DUHOM NACIZMA KOJEG BAŠTINE POTOMCI HITLEROVIH SATRAPA, UDRUŽILE SE U ISTOM DUHU DA STVORE NOVU EVROPU , NASTANJENU NOVIM FENOTIPOM BIOLOŠKO-EUGENIČKE ČISTOČE, DA OČISTE EVROPU OD SVIH DRUGIH I DRUGAČIJH KAKO JE TO VEĆ DAVNO DOGOVORENO ,JOŠ 1935 GODINE IZMEĐU HITLERA I VATIKANA ,CONCORDATUS-OM , DA SE PRISTUPI STVARANJU NOVE EVROPE , NASTANJENE NOVIM FENOTIPOM NJENOG NOVOG STANOVNIKA ,U DUHU EUGNIČKE NAUKE I KATLOLIČKOG POIMANJA SVIJETA .
PA OTKLN ZABRANE DEMONSTRACIJA ,KOJE SU BILE ZABRANENE ,TIČUĆI SE JEDNE KAZALIŠNE PREDSTVE ,HRVTASKOG REDATELJA FRLJIĆA ,SE U POLJSKOJ PONOVNO BUDI DUH KATOLIČKOG NACIZMA I RASIZMA. PA DEMONSTRACIJE PROTIV JEDNE KAZALIŠNE PREDSTAVE SU SAMO PRILIKA DA SE AKTIVIRA NACISTIČKI DUHA KRŠĆANSTVA ONOG ZAPADNOG ,ONOG PILSUDSKIJEVOG. PA
TE DVIJE SATRAPIJE DANAS SE POSEBNO ISTIČU U TOM DUHU I PROGRAMU JER SE TAKO JAVNO OGLAŠAVAJU PRIJETEĆI ,ONAKO, MILITARISTIČKO-KRIŽARSKI, CIJELOJ ISTOČNOJ I JUGOISTOČNOJ EVROPI NASTANJENOJ SLAVENIMA,ONIMA ,MAHOM, ORTODOKSNE RASKOLONIČKE VJERE, DA IH PRIPOJE EVROPI I PRIVEDU NOVOM EUGENIČKOM , TJELESNOM I DUHOVNOM USTROJSTVU.
NAJKONKRETNIJI PRIMJER JE BIVŠI SSSR KOJI SE RASTROJIO U FEDERACIJU SAMOSTALNIHN DRŽAVA A KOJE SUSTAVNO BIVAJU NAPADANE OD ZAPADNE SVETE ALIJANSE , KOJU PREDVODE POLJSKA I NJEMAČKA. ONE TO ČINE OTVORENO ,ZLOČINAČKI-AGRESIVNO ,NA SVE MOGUĆE NAČINE KAKO BI IH DESTABLIZIRALE I POTOM PRIPOJILE ZAPADNOJ SVETOJ ALIJANSI , NE PREŽUĆI OD NAJZLOČINAČKIJIH METODA KOJE SU SUPRTONE MEĐUNARODNIM KONVENCIJAMA O POŠTIVANJU SUVERENITEA SVAKE DRŽAVE U MEĐUNARODNIM ODNOSIMA.
SVJEDOCI SMO RAZLIČITIH VRSTA POBUNA PROTIV TE NOVE FEDERACIJE JER JE ONA ,KAKO REKOH, SVA MULITI-KULTURNA I MULTI ETNIČKA ,PA JE PRVA TAKAVA POBUNA ,NARAVNO, ZAPOČETA U JUŽNIM REPUBLIKAMA, OSETIJI ,GRUZIJI ,ARMENIJI, ČEČENIJI I DRUGIMA ,DA BI SE ISTIM SREDSTVIMA OKOMILI NA BJELORUSIJU A SADA I NA UKRAJINU. NARAVNO, GLAVNI POTPORNJI SU IM ZLOČINAČKI VATIKAN, MILENIJSKO SREDIŠTE NJAOKRUTNIJIH METODA HEGEMONIJSKE DOMINACIJE I ZLOČINAČKOG NAČINA URĐENJA UNUTRAŠNJIH KASTINSKIH ILI ROBOVSKIH DONOSA. A KRUNU SVIM ZLOČINAČKIM POHODIMA ,PLAJČKI I DEVASTACIJI DAJE MAJKA AMERIKA.

DAKLE,DVIJE SESTRE BLIZANKE, ŽELE STVORITI NOVU EVROPU NACIZIRANU , KRIŽARSKO-ZLOČINAČKOG DUHA, NACI-RASIZMA, EUGENIČKO BIOLOŠKOG FENOPTIPA RIMO-KATOLIKA KOJI SE TREBA RASPUSETITI NA TLU EVROPE I AZIJE SVE DO KAMČATKE ,KAKO JE TO PLANIRAO I HITLER.

emi
Gost
emi
7 mjeseci prije

Odličan tekst. Jako je važno konačno otvoriti takva poglavlja posve zataškane prošlosti, pogotovo u vezi 2ww, od koje se još nismo oporavili, u stvari, baš ta “povijest” kakvi smo znali do sada ne dozvoljava, da išta razumemo ne samo u vezi 2ww, 1ww nego i o vremenu-sranju, u kojem smo se snašli (baš zbog toga sadašnjost za nas još uvijek nije sranje nego, boze nam prosti, demokratija)

cro crv
Gost
cro crv
3 mjeseci prije

ETO DOKAZA DA NE MOGU SLOVENSKI NARODI NIKAKO ZAJEDNO CAK NI KO SUSJEDI BEZ DA NEMAJU NIKAKVIH TERITORIJALNIH I SVAKIH DRUGIH PRETENZIJA JEDNO PREMA DRUGOM. NA ZALOST NASU TO JE OCIGLEDNIJE U NOVIJE VREME KAO DA OVAJ KATOLICKIJI DEO SLOVENSKOG NACIONALNOG EKSLUVIZITETA ZELI NESTO DOKAZIVATI DA ONI NISU NI U KOJEM SLUCAJU SLICNI PRAVOSLAVNOM TE SE BORE I NOGAMA I RUKAMA DA SE POVJEST REVIDIRA TJ.PROMJENI NO USPJELI JESU U NECEM DA SE PRAVOSLAVNI HOCE SADA RAZL,IKOVATI JEDNI OD DRUGIH NPR NE TREBA ICI DALEKO,SRBI I CRNOGORCI TE SRBI I MAKEDONCI A ISTO TAKO IMAMO PRIMJER RUSI BELORUSI TE RUSI UKRAJINCI. STO ZNACI DOSAO DJAVO PO SVOJE. A TO SE DESAVA SVE ZAHVALJUJUCI SPONZORSTVU ZAPADNOG PROZELITSKOG KRUGA U KOJEM SE PRIZIVA SAMO JEDNA CRKVENA HIJERARHIJA U HRISCANSKOM SVETU .POVRATKOM NA VJERSKE I MEDJUVERSKE SUKOBE IZGUBIT CEMO MNOGO . UMJESTO DA OTVORIMO I OSTAVIMO OTVORENU KOLIKO TOLIKO MEDJU VJERSKU TOLERANCIJU MI SMO SE ZATVORILI MEDJUSOBNO U SVOJE BATUSTANE .NE PRICAJUCI MNOGO OKO NEKIH OTVORENIH PROBLEMA KOJI SE TEK NAZIRU .A KOJI BI MOGLI BITI KLJUCNI U BORBI ZA SVE SLAVENSKO JEDINSTVO.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
140
0
()
x