fbpx

Arhivi ruše mit o „viteškoj časti“ poljskih političara i generala u WW2

Andersova armija

Proteklih dana smo čili brojne izjave iz Varšave kako je Poljska bila žrtva nacističke i sovjetske okupacije i da su SSSR i nacistička Njemačka jednako krivi za izbijanje Drugog svjetskog rata. Tijekom obilježavanja obljetnice oslobađanja Auschwitza se čula gomila besmislica, a ranije je poljsko predsjednik Andrzej Duda usporedio je Ruse i Poljake i napomenuo da Poljaci “puno hrabriji narod od Rusa“, što su pokazali i svojim otporom nacistima i boljševicima. Ovog tjedna je poljski ministar vanjskih poslova izjavio „kako je Rusija izgubila u povijesnom sporu s Poljskom na temu Drugog svjetskog rata“.

„Ali sada im promjena teme neće uspjeti. Poljaci će im postavljati još neugodnih pitanja, jer Rusi zapravo gube povijesnu raspravu kada upadnu u informacijske zamke. Definitivno smo pobijedili u ovom povijesnom sporu s Rusijom. Rusija je pokušala nametnuti svoju povijesnu priču, ali nije uspjela “, rekao je poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz, nakon čega je sugerirao da Moskva” normalizira odnose s Poljskom jer su na kraju dvije zemlje ipak susjedi“.

U Rusiji riječ “ambicija” mnogi smatraju poljskom, iako je latinska, gdje, kao i na poljskom, znači čast. Istodobno, nema sumnje da je ova riječ ušla u ruski vokabular kroz Poljsku, promijenivši svoje značenje u pretjeranu bahatost, a ministar Czaputowicz nastupa upravo s te pozicije i igra u skladu s pravilom „onaj tko glasnije viče, taj je u pravu“. Možda on zaista vjeruje da na međunarodnoj razini takva taktika može djelovati, jer je riječ o teoretičaru iz kabineta, a ne čovjeku od prakse. Drugim riječima, on zna graditi informacijsku stvarnost samo u jednom smjeru i to pisanjem izvještaja i formuliranjem koncepata, ali nije naviknut na dijalog, što je terenski rad diplomata. Zato i tvrdi kako su Poljaci „dobili spor“, ali da priču treba zaboraviti i kao dobri susjedi se okrenuti budućnosti.

Međutim, on ostavlja prostor da Poljaci nastave postavljati Rusiji „neugodna pitanja o ratu“. Pa dobro, sljedeći put bi se moglo razgovarati o tome kako se dogodilo da je Varšava, prema Hitlerovom planu, podijelila Čehoslovačku. Ili zašto Poljska nije objavila rat Sovjetskom Savezu, koji je “napao Poljsku i zabio joj nož u leđa“? Ili kako su neki teritoriji postali dio Poljske.

Poljska je dirnula u rusku svetinju, jer je očuvanje sjećanja Veliki domovinski rat u modernoj Rusiji preraslo u nešto što objedinjuje cijelu naciju i sve ruske narode. Upravo zbog ovakvih napada, ne samo iz Poljske ruski predsjednik Vladimir Putin je naredio da se otvore arhivi o zbivanjima u Drugom svjetskom ratu, najprije oni koji se tiču Poljske, a onda je u nekoliko kraćih intervjua pojasnio stvari koje se mogu naći u arhivima Crvene armije i sovjetskih obavještajnih službi, što je razbjesnilo Poljake.

„Poljaci se jednostavno nisu htjeli boriti protiv Nijemaca“

Ovdje na vidjelo izlaze važne povijesne činjenice, koje su dokumentirane i koje Varšava neće moći osporiti, kao kada čak ni Josif Visarionovič Staljin nije mogao ništa učiniti s Poljacima koji se nisu htjeli boriti protiv Nijemaca.

Danas malo ljudi zna te činjenice, iako je to izdajnički stav kojeg je zauzelo vodstvo poljske vojske u odnosu na SSSR i borbu protiv nacista općenito. Ta je vojska ušla u povijest kao “Andersova vojska”, nazvana po generalu koji ju je vodio.

Ali pođimo od početka, odnosno od dana napada nacističke Njemačke na SSSR, kada je Moskva počela tražiti saveznike u borbi protiv agresora. Istovremeno se sovjetska vanjska politika gradila ne samo uzimajući u obzir novu realnost, već se osvrtala i na položaj Velike Britanije, koji je Adolf Hitler svojim napadom učinio sovjetskim saveznikom.

Već 3. srpnja 1941. godine je Narodni komesarijat za vanjske poslove, kako se u to vrijeme zvalo sovjetsko ministarstvo vanjskih poslova, obavijestio britansku stranu da je SSSR spreman pregovarati s poljskom vladom u egzilu, odnosno u Londonu.

Moskva je napomenula da se zalaže za stvaranje neovisne poljske države, koja može obuhvaćati i ona područja koja su u rujnu 1939. prenesena u SSSR. 30. srpnja 1941. premijer te „londonske“ poljske vlade, Władysław Sikorski, se susreo sa sovjetskim veleposlanikom u Velikoj Britaniji, Ivanom Majskim. Njih dvojica su potpisala sporazum u zgradi britanskog ministarstva vanjskih poslova u nazočnosti britanskog ministra vanjskih poslova Anthonya Edena i premijera Winstona Churchilla.

Prema dokumentu, dostupnom u arhivi, kojeg su Poljaci danas zaboravili, stoji kako su Ugovor o nenapadanju između Sovjetskog Saveza i Njemačke iz 1939. proglašeni nevažećim. Između sovjetske i poljske vlade, koja je tada kontrolirala samo nekoliko prostorija u britanskoj prijestolnici, obnovljeni su diplomatski odnosi. Strane su se složile stvoriti poljsku vojsku na sovjetskom teritoriju i pod poljskim zapovjedništvom, koja je trebala biti podređena sovjetskom vodstvu.

12. kolovoza 1941. Predsjedništvo Vrhovnog vijeća Sovjetskog Saveza izdalo je dekret kojeg nećete naći u knjigama zapadnih i “savjesnih” liberalnih povjesničara. Ta se deklaracija zvala “Dodjela amnestije poljskim državljanima zatočenim na području Sovjetskog Saveza”.
“Daje se amnestija svim poljskim državljanima koji su trenutno zatvoreni na sovjetskom teritoriju, bilo kao ratni zarobljenici ili na drugim osnovama”, stoji u dokumentu.

14. kolovoza 1941. zaključen je vojni sporazum koji je naglašavao potrebu da se što prije formira poljska vojska na teritoriju Sovjetskog Saveza za vođenje vojnih operacija protiv Njemačke, zajedno s trupama savezničkih sila.

General Władysław Anders imenovan je zapovjednikom poljske vojske “londonske vlade”. Ovaj “ruski Poljak“ govorio je izvrsno ruski, jer je karijeru počeo u službi u vojsci Ruskog carstva, gdje se borio u konjici. Boreći se za “vjeru, cara i otadžbinu”, tri puta je ranjen i imao je nekoliko vojnih odlikovanja. Poslan je na studij u Akademiju Glavnog zapovjedništva.

Tko zna kakva bi bila njegova sudbina da nije bilo „Februarske revolucije“ 1917. i daljnjih nemira. Zbog svega toga je bivši kapetan ruskog generalštaba Władysław Anders sudjelovao u rusko-poljskom ratu kao zapovjednik pukovnije poljske vojske.

Izbijanje Drugog svjetskog rata je zateklo uhvatilo je Andersa kao zapovjednika konjaničke brigade. Krajem rujna 1939. godine ostaci njegove brigade poraženi su u blizini Lavova, a on je ranjen i zarobljen od strane Sovjetskog Saveza. Nakon što je izliječen u bolnici, bio je u kolovozu 1941. u unutarnjem zatvoru kojeg je NKVD imao u poznatoj zgradi Lubjanki u Moskvi. Vjesnik koji je generalu Andersu donio vijest o tome da ga je „londonska vlada“ imenovala zapovjednikom nove poljske vojske bio je osobno Lavrentij Berija.

Odmah je počelo formiranje nove vojske. Nakon što je objavljena amnestija, Poljaci za novu vojnu formaciju su stigli iz zarobljeničkih logora, iz sječe i s kolektivnih poljoprivrednih gospodarstava. Mnogi su se bavili prometnim radovima ili su radili u građevinskim bataljunima, a neki su služili u Crvenoj armiji.

Međutim, Władysław Anders je od prvog dana namjeravao učiniti sve što je moguće kako poljske trupe ne bi poslao na njemačko-sovjetsku frontu. U početku je želio zadržati vojsku do trenutka kada SSSR bude poražen, a zatim se jednostavno povukao s teritorija Sovjetskog Saveza.

To je u punoj suprotnosti s potpisanim sporazumima i zbunjivalo je poštene poljske časnike, koji su o tome kasnije pisali u svojim memoarima. Nakon što je od sovjetske komande dobio oružje za jednu diviziju, Anders je to oružje razdijelio između svih postrojbi, čime je onemogućio stvaranje i slanje jedne jedine poljske jedinice na front. Umjesto jedne naoružane divizije su postojale “dvije i pol” slabo naoružane.

U skladu s planom generala Andersa iz rujna 1941. godine, prelazak poljske vojske Britancima trebalo bi se provesti kroz Iran, ili u najgorem slučaju Afganistan ili Indiju. Poljaci ni u kom slučaju nisu namjeravali ostati i boriti se protiv Nijemaca na sovjetsko-njemačkom frontu. Stoga je prvi korak u provedbi ovog plana bilo premještanje poljskih jedinica što bliže gore spomenutim granicama unutar Sovjetskog Saveza.

I tako se general Władysław Anders odlučio suprotstaviti sovjetskim vlastima i samovoljno je počeo slati Poljake i nove kontingente za svoju vojsku u Ferganu, umjesto da ih pošalje u Buzuluk, Tocki i Tatiščevo, gdje je bila formirana poljska vojska.

“Prema svom planu, Anders je u studenom 1941. proizvoljno, bez koordinacije s bilo kojom vlašću, poljskom ili sovjetskom, poslao dva velika vlaka, svaki s više od dvije tisuće ljudi, na obale Amu Darije i Sir Darije. Mnogi od njih ubrzo su umrli od tifusa, malarije, dizenterije i drugih bolesti, bez ikakve njege i lijekova, a samo je vrlo mali broj njih došao u vojsku. Strašnu nepažnju je u ovom slučaju pogoršalo neuspješno odabrano mjesto. Ipak, ovdje su sovjetske vlasti. iako premještanje tako velikog broja Poljaka u Srednju Aziju nije predviđeno nikakvim planom i to s njima uopće nije bilo dogovoreno, izrazile spremnost pomoći poljskom stanovništvu. Počeli su privlačiti Poljake koji lutaju po Uzbekistanu kako bi radili na plantažama pamuka, koristili su ih za navodnjavanje i izgradnju. Zbog toga se oko 100 tisuća Poljaka naselilo se u regijama Nukus, Buhara, Samarkand i Fergana“, piše poljski poručnik Jerzy Klimkowski u svojoj knjizi o povijesti „Andersove vojske“.

Karakterističan je i naslov ove knjige: “Najzloglasniji od svih”. Tako je iskreni poljski časnik izrazio svoj stav o tome kako se ponašalo poljsko vodstvo tijekom najtežeg razdoblja bitke s Hitlerovom Njemačkom.

Akcije generala Władysława Andersa su dovele do masovnih smrti Poljaka, kojih je, prema statistikama, za vrijeme njihova boravka u Sovjetskom savezu nepotrebno umrlo oko 3500. S obzirom na to da je ukupna veličina poljske vojske maksimalno dosegla 100 tisuća ljudi, to je bila vrlo visoka stopa smrtnosti, a namjerno ju je “organizirao” general Anders.

Krajem studenog 1941. Władysław Sikorski, poljski premijer u egzilu, odletio je u SSSR.

U Moskvi je dočekan na razini državnog posjeta. Središnji aerodrom bio je ukrašen masom nacionalnih poljskih i sovjetskih zastava. Počasna straža, orkestar i himna, sve je bilo predviđeno protokolom. U hotelu “Moskva” za pristiglog poljskog premijera i njegovu pratnju je rezervirano cijelo krilo na sedmom katu hotela. Recepcija je bila izuzetno srdačna i doista je sve izgledalo kao “državna posjeta”.
Dvosobni stanovi dodijeljeni su generalu Andersu i poljskom veleposlaniku u Sovjetskom Savezu po imenu Kot. Uz to je svaki ugledni poljski gost dobio osobni automobil.

Uvečer 3. prosinca 1941. Władysław Sikorski je stigao kod Staljina. Da bismo razumjeli kontekst njihovog razgovora i svu zlobu onoga što su tada činili ruski “poljski partneri”, treba se prisjetiti događaja iz 3. prosinca 1941., najgoreg za Rusiju u cijeloj njegovoj povijesti.

Dolazeći do Moskve do kraja rujna, Središnja armija Wehrmachta je zauzela Klin, Solnečnogorsk i Istru i do početka prosinca stigla do kanala nazvanog po moskovskoj regiji Jahroma, prešla rijeku Naru sjeverno i južno od Naro-Fominska, te se približila Kaširi s juga.

Njemačke trupe stajale su na pragu Moskve, ali su na tu liniju stigle iscrpljene i bez krvi. Međutim, pitanje mogu li nacisti ući u glavni grad Sovjetskog Saveza i dalje je bilo otvoreno. U ovoj situaciji, svaka vojna postrojba, svaki tenk, svaka puška i svaki vojnik, željni za borbom protiv neprijatelja, bili su važan faktor na ljestvici povijesti, koja je tijekom najtvrdoglavijih borbi često fluktuirala.

Dva dana kasnije, nakon razgovora poljske delegacije koju su predvodili Sikorski i Staljin, započet će kontranapad Crvene armije blizu Moskve. Nijemci će biti odbijeni od glavnog grada i poraženi, ali će se uspjeti zaustaviti i ukopati, te, odstupivši, skratiti liniju fronta.
Zahvaljujući Hitlerovoj naredbi, Wehrmacht će izbjeći sudbinu Napoleonove vojske koja je, nakon što se počela osipati i slabiti, izgubila borbenu učinkovitost. Führer je zabranio bilo kakvo povlačenje trupa, prisiljavajući ih da se brane tamo gdje su, bez obzira na prednost položaja. Ipak, ceste u blizini Moskve su bile zatrpane napuštenom njemačkom opremom, mrtvim konjima i leševima njemačkih vojnika. Tri tenkovske grupe, koje su žurile prema glavnom gradu, bile su prisiljene povući se pod prijetnjom da će biti odsječene i okružene. To se dogodilo prvi put u Drugom svjetskom ratu.

I u tom je trenutku je poljsko vodstvo došlo Staljinu da kaže kako se „Poljaci ne mogu boriti protiv Nijemaca“. Da im treba vremena za formiranje, iako je stvarni plan bio preseliti u Središnju Aziju, a odatle Britancima u Iran.

Zapisnik Staljinovog razgovora s poljskim „saveznicima“, koji su u najtežem razdoblju dobili oružje od Sovjetskog Saveza, ali i hranu, lijekove, uniforme, a nisu htjeli proliti krv, vrijedan je povijesni dokument.

Ovdje treba podsjetiti da još uvijek nije bilo nikakve „ Lend-Lease“ politike, niti značajnijih isporuka bilo čega sa Zapada za obranu Sovjetskog Saveza.

Tako ćete lakše shvatiti gorku ironiju u riječima Staljina, koji je s punim pravom računao na sudjelovanje barem jedne poljske divizije u tekućim borbama s nacistima. Da je barem jedan bataljun, barem jedna četa bila poslana na frontu, to bi bilo važno ne samo s vojnog stajališta, već i propagandnog.

Ali Poljaci Staljinu nisu nudili ništa.

Premijer Sikorski je odmah krenuo u ofenzivu. Nakon pozdrava rekao je da nikada nije bio pristaša politike nekih krugova Poljske koji su neprijateljski raspoloženi prema Sovjetskom Savezu, pa je 30. srpnja 1941. potpisao sporazum s Moskvom. Općenito, Sikorski je bio pristalica ranog otvaranja „Drugog fronta“ i nadao se da će mu Staljin pomoći u jasnoj i brzoj provedbi sporazuma. Sikorski je dalje rekao da su “mnogi Poljaci još uvijek u zatvorima i kampovima, gdje troše snagu i zdravlje, umjesto da služe našem zajedničkom cilju”. Rekao je „kako nema točne popise tih osoba i ne može ih dostaviti, ali upravitelji zatvorskih mjesta imaju takve popise“.

Staljin mu odgovara da su svi Poljaci koji su bili u zatvoru pušteni pod amnestijom. Možda su neki od njih pobjegli negdje prije puštanja, na primjer u Mandžuriju.

“Želio bih da gospodin Sikorski čvrsto vjeruje da nemamo namjeru držati nijednog Poljaka u zatvoru. Oslobodili smo ih sve, čak i one koji su stigli u SSSR s rušilačkim zadaćama”, rekao je Staljin.

Prisutan sa sovjetske strane, narodni komesar vanjskih poslova Vjačeslav Molotov, rekao je da su u pritvoru ostali samo oni Poljaci osuđeni za kriminalna nedjela.

Nakon što je Sikorski opet rekao da nisu svi Poljaci oslobođeni, Staljin već naglašava: “Trenutno u zatvorima, logorima ili progonstvu nema Poljaka, osim, naravno, zločinaca ili onih koji su radili s Nijemcima.”

Sikorski tada daje Staljinu popis Poljaka, koji prema njegovim informacijama, logorska uprava drži zbog nekih lokalnih interesa, rada i slično. Staljin obećava, ako se pokaže točnim, da će to brzo riješiti. Objašnjavajući da su Nijemci zauzeli značajan dio teritorija Sovjetskog Saveza s razvijenim željeznicama i da zbog toga postoje problemi s prijevozom ljudi, uključujući povratak Poljaka. Potom Staljin želi nastaviti raspravu o vojnim pitanjima.

“Želimo da Poljaci ne umiru uzalud na sjeveru, nego da pomognu u borbi protiv Njemačke”, rekao je veleposlanik Poljske Stanislav Kot.
“I mi to želimo. Mi smo za prijateljstvo s Poljacima i za zajedničku borbu protiv Njemačke. Dosta neprijateljstva u odnosima Poljaka i Rusa. Povijest nam diktira potrebu za zajednicom slavenskih naroda”, odgovorio mu je Staljin.

No umjesto da razgovara o vojnim pitanjima, Sikorski mijenja temu i kaže da bi bilo uputno dobiti zajam za pomoć poljskom stanovništvu. Staljin se slaže s iznosom od 100 milijuna rubalja. Ovdje je potrebno pojasniti da su nakon što je Predsjedništvo Vrhovnog vijeća Sovjetskog Saveza 12. kolovoza 1941. izdalo uredbu o amnestiji, svi poljski časnici pušteni iz zatvora dobili novčane naknade. Generali us dobili 5 tisuća rubalja, stariji časnici 3 tisuće, a mlađi 2 tisuće rubalja. General Władysław Anders je dobio 25 tisuća rubalja. Bio je to jednokratni besplatni dodatak. Tražeći od Staljina još 100 milijuna, premijer Sikorski je tražio dodatni novac za Poljake.
To nisu bili samo komadi papira. Na primjer, krajem 1942. godine je zemljoradnik Ferapont Golovati dao svu svoju osobnu ušteđevinu za kupnju zrakoplova za Crvenu armiju. 100 tisuća rubalja, koliko je koštao jedan borbeni zrakoplov. Uzeti 100 milijuna od Sovjetskog Saveza je bilo jednako zahtjevu za davanje kompletnog borbenog zrakoplovstva za  potrebe Poljaka. Staljin se složio. Zapravo, općenito se nije cjenkao oko novca i uvijek bi izašao u susret s onim s kojim je imao posla.

Ali Sovjetski Savez, koji se našao u teškoj situaciji, i sam je trebao pomoć, a budući da su Poljaci tražili veliku svotu novca, razumno je da nešto daju zauzvrat. Ali poljsko vodstvo, kao što će se dokazati, Sovjetskom Savezu nije dalo ništa.

Štoviše, poljska vojska je provela godinu dana u SSSR-u, jedući hranu, primajući oružje i na kraju 100 milijuna rubalja, a da nije poslala nijednog vojnika na front.

Ali vratimo se pregovorima. “Poljski premijer” Sikorski je prvo htio odlučivati o novcu, tek onda razgovarati o vojnim pitanjima. Nakon što je Staljin pristao dati financije, Sikorski kaže da “Poljaci žele ratovati s Nijemcima, ne simbolički, već praktično”.

Znajući da Poljaci žele napustiti teritorij Sovjetskog Saveza i “otići Britancima”, Staljin se nije suzdržavao od varanja svojih sugovornika.

„Gdje, u kolonijama“, pitao je ratni vođa SSSR-a.

Sikorski nije imao drugog izbora već odgovoriti: „Ovdje na kontinentu.“

„Sada se na teritoriju kojeg je okupirala Njemačka Poljaci bave sabotažama. Kasnije će tamo sigurno izbiti ustanak. Osim toga, Poljaci su doprinijeli nastanku epidemija u Njemačkoj širenjem bakterija”, rekao je Sikorski Staljinu, tvrdeći kako mu odaje veliku tajnu, jer čak ni s Churchillom nije govorio o “bakteriološkom ratu”.

Na to mu je Staljin u šali rekao da, ako bi Sikorski pokušao reći Britancima nešto o tome, sljedećeg dana bi se sve našlo u engleskom tisku.
Sikorski je govorio o tome da su poljske trupe već izvan Poljske i da su pod engleskom jurisdikcijom, te koliko ih je. Naglasio je da o tim stvarima govori kao vojnik i da od toga neće praviti politiku.

“Kad se ljudi dobro bore, to je najbolja politika”, odgovori mu je Staljin.

I ovdje Poljaci započinju raspravu o tome zašto su došli Staljinu. Premijer Sikorski je rekao da se bliži trenutak kada će moći dobiti vojnu opremu i oružje iz Engleske i Sjedinjenih Država.

„Bilo bi prikladnije to učiniti u blizini engleskih baza. General Anders kaže da su njegove dvije divizije u Sovjetskom Savezu, oko 40 tisuća ljudi, sada u vrlo teškim uvjetima“, rekao je premijer Władysław Sikorski.

“Ovo je samo jadna stagnacija u kojoj su svi ljudski napori usmjereni tako da nekako preživimo. Ali poanta je u tome da bi poljska vojska što prije mogla započeti borbu za Poljsku, zajedno sa saveznicima. Stoga je potrebno premjestiti vojsku tamo gdje bi klimatski uvjeti i opskrbne sposobnosti omogućili da se ovo pitanje pomakne s mrtve točke. Zbog poteškoća koje trenutno ima Sovjetski Savez, trebalo bi uzeti u obzir mogućnost angloameričkih isporuka. Najprikladnije područje u tom smislu je Iran. Svi vojnici i svi ljudi sposobni za vojnu službu trebaju biti tamo”, rekao je bez okolišanja otvoreno Sikorski.

Sikorski je podržao generala Andersa, rekavši da je s Churchillom razgovarao o pitanju preseljenja poljskog logora na drugo mjesto, na primjer, u Iran. Tamo bi se konačno mogle formirati poljske divizije i nakon 4 mjeseca vratile bi se u SSSR kako bi se uputile na frontu.
Staljin ističe da se vojska koja ide u Iran više neće vratiti u SSSR.

„Zašto?“, pitao je Sikorski.

“Engleska ima puno posla na raznim frontovima”, odgovorio mu je Staljin.

“Ovdje imamo dogovoren posao”, uključivši se u razgovor je odgovorio general Władysław Anders.

Još jednom treba naglasiti da je u tom trenutku odluku o odgađanju slanja na front po svaku cijenu, te da ga se izbjegne, general Anders već donio u dogovoru s Britancima. Oni su razvili strategiju i trebalo je sve predstaviti kao „strategiju“ i na takav način da je sve ispalo samo od sebe i da su objektivne okolnosti onemogućile poljsku vojsku da se počne boriti protiv Njemačke.

Ali na Staljinovom stolu su ležala izvješća nadležnih vlasti o osjećajima koji prevladavaju u poljskim jedinicama. Ti su osjećaji antisovjetski i rusofobni, što je, međutim, uvijek značilo isto i Poljaci će u tom ratu ispuniti ulogu čehoslovačke vojske tijekom godina građanskog rata. Plan je bio uzeti oružje od Crvene armije, ali ne prolijevati poljsku krv dok linija fronta ne dođe na poljsko tlo.
Dogodio se i slučaj pukovnika Janusza Galadika, poljskog časnika kojeg je general Anders smijenio iz zapovjedništva jer je „previše naklonjen boljševicima“.

Staljin i Molotov su savršeno razumjeli što Poljaci žele, kao i što žele Britanci.
Oni su htjeli formirati poljsku vojsku od Poljaka na teritoriju Sovjetskog Saveza,  povući je sa sovjetskog teritorija i upotrijebiti je u interesu Velike Britanije, a nakon rata i protiv SSSR-a.

“Britanci će kasnije reći kako su vas oni opskrbili i da morate raditi za njih“, rekao je Staljin nakon što mu je Sikorski rekao da će se pridružiti Britancima.

Sikorski na to izjavljuje kako poljska vlada neovisno upravlja svojom vojskom. Moći će vratiti u SSSR one trupe koje će biti raspoređene u Iranu, a možda tim snagama doda i brigadu koja je tada bila s Britancima u Tobruku.

“Poljaci se bolje bore kada su bliže Poljskoj”, ulazi u dijalog veleposlanik Stanislav Kot.

“Iran nije blizu Poljske”, odgovorio je Staljin.

Budući da nije mogao prigovoriti ovoj primjedbi, Sikorski kaže da Engleska sada nije onakva kakvu ju je vidio 1940. godine i da Britanci imaju mnogo trupa.

“Koliko razumijem, poteškoće u formiranju postrojbi u SSSR-u, prema mišljenju poljske vlade, dovode do potrebe za prebacivanjem poljskih trupa iz SSSR-a u Iran?!“, retorički je upitao Molotov, vraćajući se na tvrdnju Sikorskog da uvjeti u SSSR-u nisu dobri i da će se poljska vojska bolje formirati u Iranu, kod Britanaca.

General Anders odgovara potvrdno. Sikorski izjavljuje da poznaje Churchilla i uvjeren je da neće biti poteškoća s povratkom poljskih jedinica iz Irana u SSSR.

„Možemo čak potpisati ugovor“, rekao je premijer Sikorski.
Kao odgovor, Staljin izgovara frazu koja zvuči kao rečenica.
“Ne možemo natjerati Poljake da se bore”, rekao je Staljin na ovom poznatom sastanku.

„Ugovor ne dolazi u obzir. Ako Poljaci ne žele, uspjet ćemo s našim divizijama”, dodao je .

General Władysław Anders opet se poziva na hladnoću, na činjenicu da mu nisu date daske za izgradnju, ne daju mu se traktori za prijevoz građevinskog materijala i slično.

“Što ćemo se pogađati. Ako se Poljaci žele boriti bliže svom teritoriju, neka ostanu s nama. Oni to ne žele i mi to ne možemo zahtijevati. Iran, pa Iran. Molim vas!? Pa meni je 62 godine i imam životno iskustvo koje mi govori da će vojska boriti tamo gdje se formira”, nastavlja Staljin.

“Nemojte mi pričati priče. Znamo što želite i znamo što ćete učiniti”, rekao je Staljin Poljacima.

Sikorski kaže da će moći formirati vojsku u Iranu u boljim uvjetima nego u SSSR-u, a Staljin je tu rekao: “Nećemo se miješati.”
SSSR je sada uvelike ovisan o stavu i vojnim zalihama sa Zapada. Stoga Staljin ne može spriječiti Poljake. Ne može ih uvjeriti i ne pokušava. No, tadašnji sovjetski vođa još uvijek pokušava ispraviti tijek događaja i dovesti poljske vojnike na front.

Stil pregovora kojeg je Staljin koristio može se nazvati “idi slabo“. Slaže se sa svime što Poljaci nude, a istodobno im pokazuje da je takva akcija neprihvatljiva u smislu časti.

“Izgledat ćete kao klaunovi i negativci”, to je ono što je Staljin neizravno poručio Poljacima.

“Ja sam malo nepristojna osoba, a ne diplomat i oštro postavljam pitanje: žele li se Poljaci boriti?”, rekao je u jednom trenutku Staljin.
“Oni to žele, ali general Anders se žali da u Poljskoj nikad nema takvih mrazeva kao u SSSR-u. A on ima ljude u vojsci iz južnih krajeva”, odgovorio Sikorski.

„Divizije Crvene armije su dobro obučene i dobro motivirane. U njima služi veliki broj ljudi s juga, ali oni se ne žale na klimu kao Poljaci“, rekao je Staljin u još jednom pokušaju razbijanja argumenata Poljaka.

U odgovoru je opet čuo od generala Andersa da poljske divizije navodno ne dobivaju ono što dobivaju jedinice Crvene armije. Apsolutno nema krumpira, ne dobivaju povrće. Velike su nestašice hrane općenito. Vojnici žive u šatorima i stajama izrađenim od dasaka.
Sve to poljski general govori u trenutku kada je u Lenjingradu započeo masovni pomor ljudi od gladi. Ali Poljaci se ne mogu boriti protiv Nijemaca. Nema krumpira. Ne dobivaju povrće. Vojnici im žive u zemunicama i šatorima. Kao da na frontu vojnici Crvene armije žive bolje?!

“Kako želite. Iranu, pa Iran”, rekao je Josif Visarionovič.

Shvativši da sve ovo izgleda krajnje ružno i kako bi nekako spasio obraz, Sikorski kaže da ne bi želio tako oštro postavljati pitanje, već bi želio pronaći način da se potpuno suglasi s „drugom Staljinom“.

“Razumijem. Engleskoj su potrebne poljske trupe. Ali Engleska je naš saveznik, molim vas”, rekao je vođa SSSR-a.
Kad su Poljaci ponovo pokušali uvjeriti Staljina da će se vratiti iz Irana, od Britanaca, Staljin im je rekao da je kojeg su vodili Britanci “platonski rat”, a ako Poljaci ostanu, poljske divizije će se moći boriti na frontu za mjesec ili dva. Sada je već moguće formirati treću armiju i u njoj će biti poljski korpus.

General Anders u tom trenutku kaže da ima mnogo neobučenih vojnika.

“Ali imate rezerviste”, kaže Staljin.

“Imam 60% rezervista”, odgovara general Anders.

U ovom trenutku Staljin odlučuje izvršiti pritisak na Sikorskog, “poljskog premijera”, vidjevši da je general Anders ionako sve odlučio sam. Rekao je da će se ljudi smijati Sikorskom, a on će ući u povijest sasvim drugačije od onoga kako bi želio.

“I gdje ti je tu slavna gospodska čast? Imate 60% rezervista i odlučili ste da se ništa ne može učiniti. Nisu vam dali daske i čini vam se da je sve propalo. Uzet ćemo Poljsku i dati ćemo vam je za šest mjeseci. Imamo dovoljno trupa, možemo i bez vas. Ali što će onda reći ljudi koji saznaju za to? I za poljske trupe koje će biti u Iranu morat će se boriti tamo gdje Britanci to žele”, rekao je Staljin.

“Gdje će se Britanci to morati boriti?”, pitao je general Anders.

“Kako bi zaštitili Tursku od Nijemaca. Možda će u Sjevernoj Africi Britancima trebati trupa ili će Japan ući u rat i tada će Poljaci možda biti prebačeni u Singapur. Organizirajte korpus ovdje da vam se ljudi ne smiju, a ostalo možete prenijeti u Iran. Želite li mjesto i sredstva za sedam divizija?”, odgovorio mu je Staljin.

Staljin je očito želio staviti Poljake u težak položaj, rušeći njihove pojmove oficirske časti, s jedne strane, a s druge, nudeći im sredstva za dramatično povećanje snage vojske.

“Postavljam pitanje još jednom, iskreno i nepristojno. Ako se poljske trupe osjećaju bolje u Iranu, pustite ih u Iran. Ako poljske trupe žele formirati i živjeti u istim uvjetima kao i naše, tada mogu formirati tri do pet divizija. Naša vojska ima bolju uniformu i bolju prehranu od njemačke vojske. Crvena armija živi bolje od njemačke vojske. Iste uvjete kao Crvenoj armiji možemo pružiti poljskoj vojsci”, rekao je Staljin.

U pregovorima Sikorskog, generala Andersa i Staljina, postignuti je sporazum da Poljaci trebaju rasporediti u SSSR vojni kontingent od 96 tisuća vojnika i časnika, dok bi ostalih 25 tisuća Poljaka bilo poslano Englezima “kao naknada”. I što je najvažnije, prema sporazumu, “poljske oružane snage borit će se kao dio Crvene armije, kao autonomna vojska pod vrhovnim sovjetskim zapovjedništvom.”
U stvari, Staljin tada pristaje na povlačenje dviju poljskih divizija u Iran, dok ih je još pet moralo ostati na teritoriju SSSR-a da bi se borilo zajedno sa Sovjetima.

Poljaci se “sele” na jug Sovjetskog Saveza, nadopunjuju redove, prolaze obuku i naoružavaju se. Moskva je od početka 1942. počela postavljati pitanja kada će poljske divizije krenuti na front. General Anders je govorio o lipnju 1942. Istovremeno odbija poslati jednu jedinu diviziju u boj, govoreći o potrebi da cijela poljska vojska mora ići na front. Na sljedećem sastanku generala Andersa sa Staljinom, koji je održan 18. ožujka 1942., postignut je dogovor o prebacivanju nekih poljskih postrojbi u Iran.

Nakon što je general Władysław Anders stigao u London, Churchill se osobno uključio u cijelu stvar i žurno je zatražio puštanje cijele poljske vojske u Iran. 17. srpnja 1942. u telegramu je izrazio zahvalnost Staljinu za prebacivanje poljskih divizija u obranu Bliskog istoka i napisao da bi bilo ispravno da se Poljacima u Iranu pridruže i ostali drugovi. U kolovozu 1942. gotovo 70 tisuća ljudi, uključujući članove obitelji poljskog vojnog osoblja, prevezeno je u Iran. Gotovo u isto vrijeme Churchill je otputovao u Moskvu na pregovore. Staljin se našao u situaciji da nije mogao odbiti “britanske partnere”, čime je završena priča s poljskom vojskom generala Andersa.

Tio se dogodilo na vrhuncu bitke za Staljingrad. Ali umjesto pomoći, dobro obučena poljska vojska nije krenula u rat protiv osvajača njihove rodne grude, već je krenula na dug put u susret Britancima. Granate i meci predani Poljacima nisu stizali u sovjetske rovove i borcima Crvene armije, koji su nastavili sami prolijevati krv. Postalo je jasno da je dogovor s „londonskim Poljacima“ nemoguća misija i da će se, nakon pobjede nad Njemačkom, SSSR suočiti s još gorim neprijateljem.

Međutim, Staljin je bio sve samo ne glup. Kada je otišao general Władysław Anders i odveo „londonske Poljake“, Staljin je pokrenuo vlastiti “poljski projekt”. Od časnika i vojnika koji su ostali u SSSR-u formirana je još jedna poljska vojska. Ona je ušla u Berlin s vojnicima Crvene armije i onda je brojala do 330 tisuća boraca, što je bilo gotovo četiri puta više nego Andersova vojska.

Ali ovo je skroz druga priča i treba čekati neke nove provokacije da se otvore svi tajni dokumenti, ako ih još ima, koji rasvjetljavaju poraće u Poljskoj i Njemačkoj.

Što se tiče generala Andersa, on više nije vidio Poljsku. Umro je u Londonu 1970. godine i desetljećima poslije rata je bio jedna od najomraženijih osoba poljske emigracije. Međutim, u današnjoj Poljskoj je jedna od najcjenjenijih povijesnih ličnosti, možda zato što nije ispalio nijedan metak „za račun mrskih boljševika“, čak i ako je neprijatelj bila nacistička Njemačka.

Dokumenti ratnih zbivanja razotkrivaju mitove o oslobađanju Varšave iz Drugog svjetskog rata

Poljska ogorčena objavom tajnih dokumenata o oslobađanju Varšave

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
141 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Poljaci su mislili, da če jih Hitler izabrati za saveznike i s njima podjeliti Rusiju, pa su se grdno zahebali…..

Sigmund Freud
Gost
Sigmund Freud
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

da če jih ? Momak totalno si nepismen , a što se tiče teme tu si tek pokazao svu raskoš gluposti

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Sigmund Freud

Freud
Da si pametan kao sto mislis da jesi, a nisi, mogao bi u “jih” prepoznati Slovenca, koji puno bolje govori i pise tvoj jezik, nego ti njegov.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Vide sad, od kuda toliki Poljaci… zar Sovjeti nisu pobili sve oficire u Katinama?

KUga
Gost
KUga
1 godina prije
Reply to  Siniša

Pitanje tko je koga tamo pobio, koliko su se poljaci sami izmedju sebe, koliko su tim zrtvama poridonjeli njemci a koliko rusi.

Oksimoron
Gost
Oksimoron
1 godina prije
Reply to  KUga

Ma nije ih niko pobio – poharala ih kuga

Siti
Gost
Siti
1 godina prije
Reply to  Siniša

U Poljskoj je tada živjelo više od 6000 pobijenih u Katinskoj šumi

Ive
Gost
Ive
1 godina prije

Sve to sa Andreasom i njegovom vojskom potvrdjuje da su poljaci vise od 10% zidovske krvi, sve bez kicme casti i postenja samo muljanje i varanje.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Ive

Ovih sam dana naleteo na članak kako je jedan Jevrej koji je radio na prvoj američkoj nuklearki možda imao presudnu ulogu u Sovjetskom stvaraju pandama;prebjegao je on Sovjetima a Ameri se čude jer nisu mogli ni pretpostaviti da je on bio toliko značajan, bio je pod istragom ali nikada ga… Pročitaj više »

Ive
Gost
Ive
1 godina prije
Reply to  Siniša

U svakom polju kukolja se nedje i pokoje zrno zita. Jesi li to zelio reci prijatelju. Ja znam nesto postenih zidova koji ne zele da ih se na bilo koji nacin povezuje sa Izraelom, casno zive od svoga rada.

Sigmund Freud
Gost
Sigmund Freud
1 godina prije
Reply to  Ive

Kako se zovu ti židovi koje ti poznaš? Lupetaš gluposti i izmišljaš .

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Sigmund Freud

Oko moje pametno, hoces da ti @Ive da brojeve telefona i adrese? Inace, ti iz svojega golemog zivotnog iskustva znas da su svi zidovi smradovi, i da Ive laze?

mane
Gost
mane
1 godina prije
Reply to  Siniša

treba da razlikujes jevreje i judaiste.ogromna vecina problematicnih jevreja tokom poslednjih hiljadu godina nisu etnicki jevreji vec pripadnici drugih naroda koji su prihvatili judaizam,pritom bacivsi akcenat na talmud i kabalu.

Sigmund Freud
Gost
Sigmund Freud
1 godina prije
Reply to  mane

Ovakvu glupost još nisam čuo , ti i Ive se možete uzeti pod ruku i pravac osnovna škola

Sigmund Freud
Gost
Sigmund Freud
1 godina prije
Reply to  Ive

Ive,prvo Poljaci se nisu mješali sa Židovima , drugo borili su se hrabro i protiv Rusa i protiv Njemaca I treće najveći i najbolji čovjek u prošlom stoljeću je bio Poljak .

cro crv
Gost
cro crv
1 godina prije
Reply to  Sigmund Freud

A TO JE PAPA ZNA SE KOJI. NE TREBA ZABORAVITI NI CINJENICU DA JE ULOGU U DOVODJENJE OVOG PAPE DEBELO IMALA PRSTE I JEDNA OD NAJMOCNIJIH SPIJUNSKIH ORGANIZACIJA CIA

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Sigmund Freud

A po kojem kriteriju su poljaci ” najveći i najbolji čovjek”? Po tvojoj slobodnoj procjeni?

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije

@Babiću

Odličan tekst , s guštom pročitao, nisam imao ova saznanja.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Babić je gore u članku prenio događaje, kako su ih vidjeli i kasnije malo doradili Sovjeti naravno sve to, da Poljaci ispadnu nekakve “kurve”, koje se nisu htjele boriti protiv Nijemaca zajedno sa sovjetskim vojnicima. Kad uzmemo u obzir, da su se Sovjeti prema njima ponijeli kao i Nijemci tj,… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Komentator

A 300000 Poljala što su oslobđali Berlin i Istok Evrope?

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Siniša

Eee baš su ih oslobodili i to po onoj izreci: Sjaši Kurta, da uzjaši Murta. Sovjeti su ih oslobodili, pa ih nastavili odvoditi u logore i vršiti likvidacije nad njima, kao i u Katynu prije toga i još nešto da napomenem : Većinu zarobljenih sovjetskih vojnika, koji su preživjeli rat… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Komentator

Kakve veze imaju zarobljeni Sovjeti sa ostalima, poznato je da se Staljin i sina odrekao zato što je bio zarobljen ali voleo bih da nam predočiš to šta tvrdiš o odvođenju u logore i masovne likvidacije. Gledao sam u Austriji doku o položaju Austrije i Njemačke pod Sovjetskom kontrolom i… Pročitaj više »

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Siniša

To o pobijenim sovjetskim vojnicima, koji su bili u njemačkom zarobljeništvu i koji su se poslije rata vratili kući u SSSR sam napisao zaradi ilustracije, da prikažem, što je sve Staljinov režim bio spreman učiniti. Nije imao milosti ni prema svojim vojnicima koji su ne svojom krivnjom, negoli Staljinovom bili… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Komentator

Ilustracija 0 bodova, niđe veze.

marder
Gost
marder
1 godina prije
Reply to  Komentator

Zašto vjerujete američkoj propagandi na Wikipediji. Koliko imate kvocijent inteligencije?

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Siniša

SINIŠA, nije se on odrekao zarobljenog sina, već nije htio razmjenu. Pitao je, a šta će na to reći milijuni očeva i majki, čiji su sinovi poginuli?

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Komentator

KOMENTATORE, a tražim neki podatak, koliko je zarobljenih vojnika Staljin vratio u SSSR i likvidirao? Ja znam suprotno od toga, da je Staljin 1946 potpisao punu amnestiju za sve izdajice, osim za ratne krvoločne zločince i da je u SSSR-u 1947 ukinuta smrtna kazna. Opet je uvedena 1950 gdn., ali… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  zlatan

zlatane, Mislim da ćete jako teško pronaći, koji god izvor tražili, apsolutno točne podatke o broju žrtava u Katynskoj šumi, ali činjenica da je Katynska šuma postojala je nepobitna, kao i da je masovna grobnica otkrivena je također nepobitna, a koju je otkrila grupa svjetski priznatih forenzičara među kojima je… Pročitaj više »

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  x@y

Zlatan je ovdje već odprije poznat, kao tvrdokorni staljinist i lenjinist, koji je po vlastitim riječima “hodočastio” na Lenjinov grob (mauzolej) kao pravi vjernik staljinističko lenjinističke nazovi-religije i on je više puta sa mnom imao duele oko broja staljinovih i Lenjihovih žrtava u čistkama i u brojnim gulazima, i kod… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Komentator

Neka Zlatan piše što god želi, a ja ću pisat što ja mislim. Kao bježe od bilo kakve indoktrinacije i mainstream-ova, a sami podpadaju istim.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Komentator

KOMENTATORE, te priče o sto milijuna žrtava komunizma, su obično sviranje K……rc..u. To ne samo da nije istina, to je patološka laž. Jer kako je broj stanovnika u vrijeme vlasti pod komunistima rastao, a ne opadao? Pod Maom, Kina je narasla sa oko 600 milijuna, na oko 900 milijuna, pod… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  x@y

XY, znam ja za Katin, selo u Smoljenščini, nisu sporne žrtve, mislim na tih 22.000 poginulih. Ono šta me fascinira, jest to, da Poljaci kmeče (s pravom), nad tih 22 tisuće ubijenih, a ne cvile nad pokoljem ŠEST milijuna žitelja Poljske (tri milijuna etničkih Poljaka, tri milijuna poljskih Židova), od… Pročitaj više »

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  zlatan

U tom slucaju, Poljaci bi bili u dimnjacima. I mnogi drugi slaveni.

marder
Gost
marder
1 godina prije
Reply to  x@y

Poljake su masakrirali Njemci. Svi doktori su bili iz satelitskih nacističkih država. Bugarski forezničar Markov je izjavio da im je rečeno da će doktori, koji ne potpišu ono što su im Njemci naredili biti strijeljani. A vođu čitave operacije dr Butza Njemci su sami ubili 1945. da ovaj ne progovori… Pročitaj više »

marder
Gost
marder
1 godina prije
Reply to  zlatan

4 % je završolo u logorima. Ostali su oslobođeni. Izdajice kao Vlasov su strijeljani.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Siniša

A Boga ti dragoga, odakle ti ova nova informacija? 300.000? Mozda u nekom paralelnom svemiru.

Blue eye
Gost
Blue eye
1 godina prije
Reply to  Komentator

Koji dio tebi nije jasan? Otvoreni arhivi, zvanični dokumenti, stenogrami razgovora, ugovori i dogovori, ali Nemačka je to pripisala Crvenoj armiji a svi znamo da su oni uvijek iznosili istinu i samo istinu. Goebbels je bio poznat po istinoljubivosti. Ne mogu ništa tvrditi ali očigledno su i Poljaci imali slične… Pročitaj više »

cro crv
Gost
cro crv
1 godina prije
Reply to  Blue eye

IZGLEDA TO O KATINSKOJ SUMI KO HRVATSKI BLEJBURG NA POLJSKI NACIN PREVEDENO DOSLOVCE SAMO DOGADJAJ SE ZBIO JOS KAKO IZGLEDA PO POCETKU RATA ZA POLJSKU 1940 A NE KAD JE RAT ZAVRSIO A STO BI MOGLO ZNACITI SAMO JEDNO TI UVRNUTI LJUDI SU SE IZGLEDA ODBILI BORITI S KOMUNJARAMA POLJSKIM… Pročitaj više »

Zipo
Gost
Zipo
1 godina prije
Reply to  Komentator

Poljaci su i sad najomraženiji ljudi u skandinaviji. Niko ih ne voli. Sa nikim se ne druže, samo sa svojima. Švercaju, bave se kriminalom, podmetanjem, lažima ,fuj. Najgori Slaveni, osobno sam se uvjerio u to. Nema greške. A i za sve sto rade cijelo vrijeme govore ‘kurva” . Imaju svoje… Pročitaj više »

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  Zipo

Upoznao sam ih dosta, nemam ništa protiv njih ali sa njima se nemoguće družiti i biti prijatelj. I vrlo su prgavi i zaguljeni, nemoguće je s njima bilo šta rezonirati. Ne trpe bilo koje mišljenje koje se ne uklapa u njihove ukorijenjene stavove. Nekako mi djeluju uvijek nešto napeti, bijesni… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Ringo10

sapko, svašta vas uče na tim kursevima u Minkenu, i švapski i poljski, bravo. Dobro, vidi se odmah da ti je dečko poljak, ne moraš ih sad odmah dizati u visine, sabaka.

Konobar
Gost
Konobar
1 godina prije
Reply to  Zipo

A od svih bivsih Srba, najgori su Hrvati.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Konobar

Xahaxa e nek si mu ga valjukno, kada traži dupetu čep eto mu šaka buva pod rep pa neka se češe.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Siniša

Rade buve..rade…

sci
Gost
sci
1 godina prije
Reply to  Siniša

Možda nekakva frustracija, jer su bili 500 god. ugnjetavani od turaka…

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Konobar

Valter, Konobar
Zar opet? Dali može jedna tema proći bez U i Č i sličnih? Dajte se otkačite svi skupa s tim niskim komentarima. To je jedan od glavnih uzroka zašto vam mladi i školovani bježe van iz zemlje. Pun im je kufer vaše patološke mržnje. Držite se teme.

Konobar
Gost
Konobar
1 godina prije
Reply to  Konobar

S vremena na vreme se cistimo od otpada. Kao sto vidim, ni Hrvati nisu odusevljeni s tobom, vide sta su dobili, kad nisi valajo Srbima, sto bi Hrvatima. Svestan si ti toga i zato nastojis da sve oko sebe provociras, vredjas i pametujes. Da je kojim slucajem Hitler na vlasti,… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Konobar

bravo kursista, napreduješ ubrzano. Ti tečajevi u Minkenu čine čuda, ti i tvoj dečko sad možete lijepo komunicirati, a ne na mote i slikice kao dosada. Super, nastavi tako!

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Zipo

Zipo, Mislim da ste se ulovili onog najnižeg sloja poljaka, jer sve što ste naveli više karakterizira takvu skupinu ljudi, ali ne zaboravite da vrlo sličan mentalni sklop imaju i narodi na prostorima čitavog Balkana. Da; često se služe izrazom “kurva” upravo ti najnižeg sloja,ali da li ste bili u… Pročitaj više »

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  x@y

Tako je! U svakom kukolju se nađe nešto žita i obratno. Neki ovdje ne mogu smisliti Poljake, Židove i Amere pa između njih i svih ostalih stavljaju oštru crtu razdvajanja, tj oni sve vide crno-bijelo, ali niti je nešto sasvim crno ni sasvim bijelo nego je mnogo toga sive boje… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Komentator

Slažem se. Većina je nažalost sklona subjektivno gledati i sukladno tome i subjektivno prosuđivati, vjerojatno iz razloga indoktrinacije ili ispranog mozga.
Pitam se kakva je to tek viteška čast ubijati vlastiti nevin narod??
Btw. Poslao sam jedan poduži tekst, koji čeka validaciju.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Komentator

Valtere, mislim da te osobe koje patološki mrze poljake, je razlog jer ti isti imaju kompleksa i frustracija sa samim sobom, koje poljaci nemaju. To je ispaćen narod koji je prošao monstruoznosti koje nitko od ovih isfrustriranih slabića nije prošao, niti njihovi predci! Ni jedan normalan čovjek nikad ne bi… Pročitaj više »

gg2
Gost
gg2
1 godina prije
Reply to  Komentator

ne zelim se mijesati ali cini se da to dobrim dijelom potjece od marionetske poljske vlade i izjava poljskih duznosnika koji pricaju svasta u zadnje vrijeme, ali u ratu nitko nije neduzan pa tako ni oni. tako da uvijek nakon takvih izjava dosta ispliva na povrsinu. nije uvijek problem u… Pročitaj više »

proxy1969
Gost
proxy1969
1 godina prije
Reply to  x@y

A čuj istine radi RUSI NISU SOVJETI, većinu sranja u CCCP su pojeli upravo Rusi, a glevni ludonje su bili Staljin – Gruzijac, Berija – Židov, Hrušćov i Brežnjev – Ukrajinci………. to što Rusija danas po međunarodnmo pravu baštini CCCP je isto kao što i Srbija “baštini” ex ESEFERJOT, te… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  proxy1969

PROXY, Berija je bio Gruzijac i to iz Abhazije (znate li šta je to Abhazija), Hruščov je pola-pola, rođen u Rusiji, materinji jezik ruski, a Brežnjev je rođen u Ukrajini, otac Rus, majka Ukrajinka. Bio je dvojezičan, ruski i ukrajinski. Meni koji znam ruski, bilo mi je zanimljivo slušati (sa… Pročitaj više »

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  zlatan

Možeš li mi objasniti, zašto Rusi Ukrajinca pogrdno nazivaju ” Hohol” Što im to znači? negdje sam pročitao da Rus kaže Ukrajincu: Preklijetij Hohol ja tjebja othvaču jajce kagda ja tebja budjem paimal!

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Komentator

KOMENTATOR, isti pogrdni naziv, kao što neki ukrajinski nacionalistički rasisti za Ruse kažu, Moskovit ili Moskovalj. Inače, glas G u ruskom i našem hrvatsko-srpsko-bošnjačkom-crnogorskom zajedničkom JEZIKU, u ukrajinskom je H. Zato himnu Hej Slaveni, Ukrajinci bi pročitali kao GEJ SLAVENI, ahahaaaaa U novoj ukrajinskoj situaciji, nakon prevrata 2014 gdn., neku… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  proxy1969

proxy1969
Izvrsna komparacija!

Mario
Gost
Mario
1 godina prije
Reply to  Komentator

Jarane, procital ti knjigu Taras Buljba od Gogolja. Opisuje dogadjaje u Ukrajini za vrijeme poljsko/litvanske vlasti, knjigu nisu napisali sovjeti. Svakome je neko kriv, medjutim svako kuje svoju sudbinu sa uzrocima I posljedicama.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Mario

MARIO, Gogolj ili na ukrajinskom HOHOLJ, bio je čisti etnički Ukrajinac!

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Komentator

Komentator
Eto, srecom, imamo tebe, koji imas uvid u originalne dokumente, pa znas da su “ih vidjeli i kasnije malo doradili Sovjeti”. Ili ipak, nemas uvid, nego si to isisao iz prsta. Ili si mozda bio, prisutan licno?

Ivan
Gost
Ivan
6 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Tocno tako

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Nisi ni mogao saznati za sve te detalje, jer je mnogo toga zapravo največi dio, konstrukt sovjekskog KGB-a i sada ruske obavještajne službe koji su to lansirali odnosno poslije rezolucije EU parlamenta o krivnji Hitlerove Njemačke i bivšeg SSSR- za početak drugog svj. rata, upotrijebili kao “kontru” na spomenutu rezoluciju… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Komentator

Ta rezolucija EU parlamenta, je nešto najsramotnije u novijoj evropskoj povijesti.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  zlatan

A Rusi odmah skaču na zadnje noge i isto tako “nisko” udaraju Poljake, a i Nijemci , zajedno sa izraelcima družno udaraju na Poljake i počeli su ih čak okrivljavati kao saučesnike u holokaustu tj istrebljenu židova u logorima koje su Nijemci podigli na teritoriju Poljske. Jedina poljska krivnja za… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Komentator

KOMENTATORE, glupo je i primitivno, a na Logično su sami totalitaristi, generalizirati. Ali fakat je činjenica, da je dio Poljaka pomagao njemačkim nacistima u ubijanju Židova. Javna je tajna, da su neki obični ljudi u Poljskoj, nakon odvođenja Židova u logore, pljačkali kuće odvedenih Židova. To je poznato, ali reći,… Pročitaj više »

hrvoje
Gost
hrvoje
1 godina prije

SRAMOTA za poljake………….

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Mene interesuje ako neko zna….od kuda američke nuklearke u Turskoj kada su Sovjeti sa Kenedijem potpisali povlačenje nuklearki iz Turske.

Epiktet
Gost
Epiktet
1 godina prije
Reply to  Siniša

@Siniša—Ovo iz glave. Zar nisu potpisali uklanjanje raketa srednjeg dometa, tj. nosača, a ne običnih bombi. Ove bombe moraju nositi avioni. Manje su opasni.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Epiktet

Ali čini mi se da su silosi u Turskoj?

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Siniša

@Epiktet ima pravo. ugovor se odnosi na uklanjanje raketa srednjeg dometa koje su i uklonjene .
Sada su tamo stacionirane gravitacijske termonuklearne bombe B61

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

Ovako dugačak tekst da bi se prikazalo samo pola istine. A poluistina nije daleko od neistine, ili je čak jednaka neistini. Gornja priča počinje 3. srpnja 1941 godine. Ali hajde da se vratimo više od godinu dana unatrag, na 5. ožujka 1940. kada su članovi Politbiroa KPSS-a (između ostalih Staljin,… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Piretis

U Katinskoj šumi se dogodio zločin , ali polako s Wikipedijom. Istraga Glavnog vojnog tužiteljstva u Rusiji 2004. godine potvrdila je smrtnu kaznu za 14 542 poljskih ratnih zarobljenika pod optužbom za državne zločine od strane NKVD-a i pouzdano se utvrdila smrt 1803 ljudi . Kasnije se ovaj izraz počeo… Pročitaj više »

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije

U Katynskoj šumi su Nijemci pronašli oko 20 tisuća ljudskih leševa, većinu u poljskim vojnim uniformama i odmah formirali međunarodnu komisiju u kojoj je sudjelovala i neutralna Švicarska i Švedska i to s namjerom, da sebe operu od tog zločina i normalno, da što više naštete sovjetima. Obično se govori… Pročitaj više »

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije
Reply to  Komentator

“… jer je mnogo toga zapravo največi dio, konstrukt sovjekskog KGB-a i sada ruske obavještajne službe…” “…U Katynskoj šumi su Nijemci pronašli oko 20 tisuća ljudskih leševa, većinu u poljskim vojnim uniformama…” Kad Rusi nešto kažu to je konstrukt KGB, a kad kažu nacisti, za koje svi znamo tko su… Pročitaj više »

harvey
Gost
harvey
1 godina prije
Reply to  čitalac

Razlika je što su rusi “pobjednici” koji pišu povijest zajedno sa komradima amerima.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Komentator

Nijemci pronašli? Kako su Nijemci pronašli, kada Poljaci sada hoće da vrše iskapanja. Nijemci su pronašli dio, a onda im je “rečeno” da na tom području ima oko 20 000 ubijenih,

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije

Dobro, Nijemci su ih pronašli i što misliš, da su zatim učinili? Vratili tijela njihovim porodicama i rođacima!? Nisu se oni htjeli mučiti s tim tijelima, nego su ih poslije uvida međunarodne komisije odmah ponovo zatrpali i što bi drugo mogli od njih očekivati!?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Komentator

svašta su tebe nasučili na tim kursevima u Minkenu, sabaka. To ni na internetu nema, sapko.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@Laki- Same brojke nisu presudne, posebno ne za obitelji nastradalih. Presudno je da se dogodio pogrom, da su stradali vojni zarobljenici, časnici i to većinom bez suđenja i da se to krilo koliko god se moglo. Tek je Gorbačov javno progovorio o tome. Upravo u rasčišćavanju tog groznog događaja, koji… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Piretis

Rusi su priznali i , da ne ponavljam, rekli brojku, gdje koliko i po kojoj presudi. I nema te priče o masovnoj egzekuciji poljskih časnika i inteligencije u Katynu u par dana. Već svega, od kolaboracionista, do “politički nepodobnih”, monarhista, onih koje su drugi Poljaci prokazali za tko zna što,… Pročitaj više »

cro crv
Gost
cro crv
1 godina prije

U PRAVU STE LAKI TOPALOVICU

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Piretis

Ali o Katynu imate stranicu na internetu, koja se zove Pravda o Katynu a vodi je Sergej Strygin, koji je napisao i knjigu, gdje kirurški precizno secira događaje, koji su se desili u sva tri logora za poljske oficire i policajce i iz kojih je vidljivo da su ih strijeljali… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Džaba priča, ovdje imamo navalu “historičara” koji su u životu pročitali samo Enciklopediju Britanicu i Wikipediju.en / englesku verziju, evo pjene od 7 sati o Katyinu, jedan da je rekao išta o razgovoru Staljina, Sikorskog, “poljskog premijera”, generala Andresa i ambasadora Kota. Ni riječi. A što će reći??? Ništa, tajac,… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@Laki- A što očekuješ da se jave živi svjedoci iz 1941 godine? Naravno da smo pročitali, i naravno da nismo “historičari” (makar bih jako volio da se javi @Helena, ona je). Ako smo pomenuli Katin to je zato jer je taj događaj sigurno imao ulogu u suradnji i ne suradnji… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Piretis

PIRETIS, nitko zdrav uglavi ne želi rat. Poljska nije željela rat, to je točno, ali nije ga želio ni SSSR ni sam Staljin.

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Cijeli taj slučaj je čudan i problematičan. ALi prvo treba da se dogovore koliko je zapravo tih Poljaka poubijano jer se spominju brojke koje se jako razikuju. U Katynu je ekshumirano 4,143 tijela a identificirano 2,815. A neki ido do 22 000. Pa gdje su ti ostali. Onda, dvije su… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Piretis

Od kuda onda toliki oficiri pa da se može toliko jedinica oformiti?

Euro
Gost
Euro
1 godina prije
Reply to  Piretis

Mozete i napisati zasto su jih pobili.?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Euro

Dobro pitanje.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Piretis

Laž, kao i to izmišljeno pismo, jer i za to postoje arhivi i dokumentacija.

Miki
Gost
Miki
1 godina prije
Reply to  Piretis

@Piretis
… a može bit da događanja koja si opisao utjeću na Poljake i dan danas. Jer se ni danas Poljacima nekako ne ide pod ruske skute. Rađe sa crnim vragom tikve sade.

Oksimoron
Gost
Oksimoron
1 godina prije
Reply to  Piretis

Šta vam je …. pa nebi Rusi nikad tako nešto napravili … oni su humanisti.

Mario
Gost
Mario
1 godina prije
Reply to  Piretis

Moj otac je u II ratu zavrsio Dombransku akademiju u Crnomercu, tamo su mu rekli da su sovjeti U katinskoj sumi ubili 20.000 poljskih oficira, on je to meni prenio, vidim da se taj broj jos vrti, pa sada pocinjem sumnjati u izvor podataka pogotovo kada se radi o “nezavisnim”… Pročitaj više »

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije

….interesantna je sudbina generala sikorskog… 1943 . avion u kojem je bio sikorski srusio se nakon poletanja iz gibraltara….he, he, ucili rusi od engleza i ponovili kod smolenska……inace ta andersova vojska je uzivala blagonaklonost engleza tj. ovi su ih slali gdje je bilo najgadnije…mone casino, arnhem, trscanska kriza,itd,itd,……ne mozes ti… Pročitaj više »

Sara
Gost
Sara
1 godina prije

A još interesantniji je postupak Vrhovnog komandanta najvećih oružanih snaga otpora Hitlerovskoj koaliciji u okupiranoj Europi u to vrijeme; prilikom polijetanja njegovog aviona sa Visa; a vremenski poslije pogibije Sikorskog. Mislim da sam to pročitala u odličnoj Goldštajnovoj knjizi, a otprilike, po sjećanju bi bilo: poučen avionskom nesrećom na Gibraltaru,… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Zapeli su propagandisti za Katin, ovo je jedna epizoda pregovora SSSR-a i poljske vlade i “vojske”, a “gospoda” “britanski povjesničari” su se, vidim, digli na stražnje noge “A Katyn , a Katyn, što je s Katiynom?”. Ništa 20 000 strijeljanih, ali ne u Katynu nekoliko dana, nego u tri mjeseca… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Što si nervozan tako? U svojoj budaleštini ne primjećuješ da si izneo gomilu zanimljivih i novih podataka.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Poljaci, Madžari i Švabe su 1939 okupirali Čehoslovašku i međusobno je podjelili. Te tri države su tako započele drugi svjetski rat, a blagoslov okupaciji i trganju Čehoslovačke su dale Francuska, Velika Britanija, Španjolska, skandinavske države, Italija pa čak i USA.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

Španjolska i USA, te skandinavske države, te 1938/39, bile su 100% neutralne u evropskim predratnim zbivanjima. Zašto pišete napamet?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  zlatan

Pa lijepo čovek reče, dali su blagoslov 😄

KUga
Gost
KUga
1 godina prije

Zanima me jeli itko u zadnjih 30 ili 40 godina raditi sa poljacima, kakva su iskustva, pokazatelji mentaliteta? To je nesto sto se ne mijenja znacajno to je ono u genima. Za vrijeme WWII je bilo mnogo poljaka u Velikoj Britaniji, i danas u nekim gradovima postoje dijelovi grada koji… Pročitaj više »

Zipo
Gost
Zipo
1 godina prije
Reply to  KUga

Napisao sam gore, užasni ljudi, Poljaci, u Skandinaviji omraženi, Niko ih ne voli. Nije slučajno. Dobili su ovdje sva prava, ali svejedno,
Oni čak ni ne idu u druge kafiće i klubove, sa nikim se ne druže imaju svoje sa svojom odvratnom disko folk muzikom, odvratni su. Ali stvarno.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Zipo

Istina, Poljaci za razliku od Srba nisu nikoga napali poslije 1945 godine.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“Tokom cele istorije, oni koji su želeli da dovedu u pitanje opstanak neke države – podrivali su njene osnove – istorijsko pamćenje i simbole njene gordosti. Borba za istoriju može imati veoma ozbiljne posledice. U Ukrajini su za samo dve decenije tako prekodirali naciju da su odgajili sortu Rusa koji… Pročitaj više »

Žilevski
Gost
Žilevski
1 godina prije

S obzirom na nova saznanja šta je radio NKVD sa sovjetskim borcima koji su se vraćali iz španjolskog rata ne mogu sa sigurnošću reći da su sa Poljacima postupali bolje . Opet nacistička propaganda sa Goebelssom na čelu s druge strane sigurno ulijeva povjerenje da se baš tako desilo .… Pročitaj više »

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Žilevski

Ovo gore u članku što stoji, da je Staljin dugo pregovarao s poljacima, da ih uvjeri u potrebu borbe protiv Nijemaca i čak ih i dobro plaćao, je čista laž, koju je izmislila prije sovjetska, a danas ruska propaganda. Oni su te zarobljene poljske vojnike otjerali na rad u rudnike… Pročitaj više »

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Žilevski

“vjerojatno su im bile poznate metode Crvene armije više ljudi jedna puška pa kad pogine preuzima drugi , ljudskih valova etc.” Enemy at the gates ili Call of Duty 1. Nešto od toga si konzumirao, samo mislim da si sada prestar za takve bajke.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Nevjerojatno je, da isti tip, doslovno popisan, prekjucer, dalje nastavlja se provokacijama, opet sa tri-cetiri imena, i zagadjuje svaku razumnu diskusiju.

Crni kos
Gost
Crni kos
1 godina prije
Reply to  nessy

G. Nessy, Vi ste potpornik i prijatelj onoga Ive, koji se tako arogantno i neprimjerno odnosi prema neistomišljenicima na ovom portalu i sve dok ga podupirete, lajkate mu i ne ograđujete se od njegovih svinjarija i sami ćete biti legitimni cilj ili meta isto takvih bezobraznih komentara i replika na… Pročitaj više »

Slaviša
Gost
Slaviša
1 godina prije
Reply to  Crni kos

ope ti, amerikan dream bolesnik sa sto imena. Pa šta ti je čoveče, jesmo te oterali pred koji dan, beži odavud sa svojim boleštinama. Sad si crni kos, a? Stvarno si mnogo bolestan, odi da se lečiš, koj ti je moj.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Slaviša

Otjeraj ti sebe negdje Slaviša, a ne druge! Ako ti smeta ne čitaj i ne pametuj drugima što da čine. I mene si tako napao kao psiho! Da vidim da li bi imao toliko hrabrosti 1:1,nego se i ti skrivaš iza nečije “skute”!!! Prestani napadat druge i ponašaj se civilizirano.… Pročitaj više »

Slaviša
Gost
Slaviša
1 godina prije
Reply to  x@y

uistinu si mnogo bolestan čovek, nema tebi leka. Idi brate leči se negde kod stručnjaka, tebi mnogo nedostaje u toj tvojoj glavurdi. Baš voliš da se svađaš bolesnik jedan, Vrapče je za tebe najbolje rešenje. Ajde skidaj se više odavud.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Slaviša

Sad me civilizirano zaobiđi ako sebe smatraš normalnim! Ne bih ti se obratio,nego sam vidio da si me na drugim forumima apsolutno neosnovano napao i isto pisao što i drugima, vjerojatno neistomišljenicima, a očito je da onda ti imaš veliki problem! Ma šta si ti umišljaš kukavico da ću ja… Pročitaj više »

Slaviša
Gost
Slaviša
1 godina prije
Reply to  x@y

ajde šetaj više, dosadan si mnogo. Bolesnik nenormalni maltretiši ljude negde drugde i nosi se odavud. Kakva psihijatrija to još nisam video. Vrapče, alo!!

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Slaviša

To ti sam radiš Slaviša ,crni Slaviša.. Pa pogledaj što si sve pisao. Ja više nemam što reći, jer tu nema tebi pomoći!

Slaviša
Gost
Slaviša
1 godina prije
Reply to  x@y

šuti onda više i begaj odavud, boleesnik. Vrapče jel reko!!

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Slaviša

E pa ne može to tako da ti mene ušutiš i još napadaš.. To je dokaz da imaš još veći problem nego što sam mislio. 🙂

Patolog
Gost
Patolog
1 godina prije
Reply to  Slaviša

Slaviša čoveče što se kačiš, to je onaj sa mnogo nickova. Puca ga paranoja, vidiš kaže da ga progoniš i na drugim mestima, otkači se od bolesnog čeljadeta. On jeste za psihijatriju, ali nemoj da si i ti što se kačiš s njime. Dovoljno je jadan i ovako pusti ga,… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Patolog

A da ti Patolog malo proanaliziraš prvo svoje razmišljanje i svoje ponašanje? Vidim lepo si se to opisao, puca te paranoja i ispunjavaš skoro pa sve kriterije za pacijenta na psihijatriji. Upozoravaš Slavišu a sam se involviraš u diskusiju. Pa kad već glumiš razumnog i normalnog onda nemoj da se… Pročitaj više »

Slaviša
Gost
Slaviša
1 godina prije
Reply to  x@y

pa gde se ti isključuješ čoveče? Evo te ignorišem malo, ti odma nastaviš sa svojim boleštinama. Pa kako više ne razumeš, NISI POŽELJAN! Kupi sva ta imena koja imaš i tornjaj se odavde, zauvek! Psihopato odbegli.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Slaviša

Slaviša, Pa ignoriši ti i dalje, jer to je prekratko trajalo, a tebi se uopće nisam obraćao već onom tko se je prvi obratio i prozvao moj nick… Taj će da prođe podjednako isto kao i ti! Psihopate obično rade upravo ovo što ti radiš, nemoj da se blamiraš više… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Kad ovo pročitaš, odmah ti je jasno zašto su Staljina demonizirali na svakom koraku; bio je inteligentan čovjek i nije nasjedao na anglocionističke spletke. Sreo sam više poljaka privatno, većina se referirala na Churchilla kao podmuklog gada i izdajnika s cigarom, koji je prevario poljake. Nisu oni toliko bedasti kao… Pročitaj više »

Janko
Gost
Janko
1 godina prije

Cudan poljski mentalitet,evo i danas kad su uz ogromna financijska sredstva evropske unije podigli privredu ,poljoprivredu I standard,prvi se suprostavljju zajednickoj politici EU

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Janko

O čemu ti pričaš. Poljaci rade isto to što radi i mađarski Orban znači, suprostavljaju se nadvladi Njemačke i Francuske, koje uništavaju duh udružene Europe i pretvaraju je u svinjac ili još gore, u septičku jamu!

Meštar
Gost
Meštar
1 godina prije

Ja se isto ko i Poljaci ne bi borio s Rusima i pod Rusima ni za što i ni s kim – u tome je kvaka. Činjenica je da su Rusi i Njemci podijelili Poljsku i da su jedni i drugi tamo izvršili masovne zločine. Poljaci su izuzetan narod, jedini… Pročitaj više »

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Meštar

Poljaci su vjernici katolici i njihov Papa Wojtila, Ivan Pavao II, je za mene bio jedini pravi Papa u zadnjem vemenskom razdoblju!

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Komentator

Taj papa je znanstvenicima astronomima, poručio da ne otkrivaju sve tajne Svemira koje bi eventualno mogli otkriti. Jer, da bi onda gledali i lice samog Boga. Valjda kršćanskoga. Ako je bilo i od jednog takvog lika, previše je. Ali jasno, znanstvenici ga nisu i neće poslušati. Pa tko je on… Pročitaj više »

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  zlatan

Zlatane, kakav ti se čini ovaj sadašnji, argetinsko talijanski mafiozo!?

Sunčani
Gost
Sunčani
1 godina prije
Reply to  Meštar

Ali Poljaci su se borili s Rusima, Poljska vojska. je ušla u Berlin s vojnicima Crvene armije i onda je brojala do 330 tisuća boraca, što je bilo gotovo četiri puta više nego Andersova vojska. Da se general Anders pridružio Sovjetima vjerojatno bi se pridružilo još puno više Poljaka. Zajedno… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Meštar

MEŠTRE, ta Poljska je već prije 1989 godine, postala jaka industrijska zemlja, tako da je nakon promjene i novih vremena, lako mogla obaviti nadgradnju, nad moćnom industrijom nastaloj u socijalizmu (ne komunizmu). Tako ja našim antikomunistima uvijek poručim: srušite sve iz vremena socijalizma, pa da vidimo šta će vam ostati?… Pročitaj više »

Meštar
Gost
Meštar
1 godina prije
Reply to  zlatan

Zlatane, Hrvatska je prije drugog svj. Rata bila najjače industrijsko središte na balkanu. Onda je to bila i u bivšoj Jugoslaviji. I onda je došla privatizacija i rat sve se srozalo. Npr. Mađari su nakon devedesetih toliko srozali svoju privredu da je i dan danas ne mogu oporavit. Jedini koji… Pročitaj više »

First Last
Gost
First Last
1 godina prije
Reply to  Meštar

Bio je toliko jadno da ni kanti za smeće nije bilo pa da su siromašni mogli kopati po njima kao što mogu danas. Sada su čak i obojane, pa odmah možeš izabrati pravu, koja raskoš. Ali avaj, počeli su stavljati lokote i na kante.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Ponavljat ce LAZ sve dok ne postane ISTINA! Tako je za sve povijesne dogadaje bilo i biti ce…

Marek79
Gost
Marek79
1 godina prije
nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Poljaci, Madžari i Švabe su 1939 okupirali Čehoslovašku i međusobno je podjelili. Te tri države su tako započele drugi svjetski rat, a blagoslov okupaciji i trganju Čehoslovačke su dale Francuska, Velika Britanija, Španjolska, skandinavske države, Italija pa čak i USA.

Trt
Gost
Trt
1 godina prije

Ma Staljin je sve krivo shvatio..Poljska samo ima stratešku dubinu..u Iranu.

proxy1969
Gost
proxy1969
1 godina prije

Naj gora kletva Poljacima: ” da Boga da te Njemci okupirali, a Rusi oslobađali……”

FRANO
Gost
FRANO
1 godina prije

KATOLIČKA POLJSKA I NJENA BLIZANKINJA NJEMAČKA, SA ATLANSKOM SVETOM ALIJANSOM ,PONOVNO PROVOCIRAJU NOVI NACISTIČKO-KRIŽARSKI RAT.OPET IM JE DANŠNJA RUSIJA INSPIRACIJA NACIZMA ,RASIZMA I EUGENIČKE ČISTOĆE ZAPADNOG KATOLIŠTVA. TA KTOLIČKA POLJSKA SE UVIJEK VRAĆA SVOJIM KORIJENIMA KRIŽARSKE POŠASNE NARAVI KOJU JE OBNOVIO GENARAL PILSUDSKI.PA PILSUDSKA POLJSKA , SJEME KATOLIČKOG NACI-RASIZMA I… Pročitaj više »

emi
Gost
emi
1 godina prije

Odličan tekst. Jako je važno konačno otvoriti takva poglavlja posve zataškane prošlosti, pogotovo u vezi 2ww, od koje se još nismo oporavili, u stvari, baš ta “povijest” kakvi smo znali do sada ne dozvoljava, da išta razumemo ne samo u vezi 2ww, 1ww nego i o vremenu-sranju, u kojem smo… Pročitaj više »

cro crv
Gost
cro crv
1 godina prije

ETO DOKAZA DA NE MOGU SLOVENSKI NARODI NIKAKO ZAJEDNO CAK NI KO SUSJEDI BEZ DA NEMAJU NIKAKVIH TERITORIJALNIH I SVAKIH DRUGIH PRETENZIJA JEDNO PREMA DRUGOM. NA ZALOST NASU TO JE OCIGLEDNIJE U NOVIJE VREME KAO DA OVAJ KATOLICKIJI DEO SLOVENSKOG NACIONALNOG EKSLUVIZITETA ZELI NESTO DOKAZIVATI DA ONI NISU NI U… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik