Francuzi negiraju ulogu Poljske u borbama za Monte Cassino

Albert Kesselring
26 komentara

Francuski javni kanal France 2 je napravio dokumentarni serijal “Apokalipsa – Drugi svjetski rat“ u kojem je uloga poljskih vojnika u bitki kod Monte Cassina u Italiji bila značajno podcijenjena. Podsjetimo,  to je bila bitka zbog u kojoj su snage antihitlerovske koalicije probile liniju njemačkih utvrđenja u Italiji i zauzele Rim.

U poljskoj historiografiji je bitka kod Monte Cassina jedna je od ključnih kojoj se dokazuje uloga poljske vojske u borbama protiv nacističke Njemačke.

Gotovo odmah nakon prestanka borbi za Monte Cassino u ljeto 1944. godine, poljska vlada u egzilu je izdala orden “Križ Monte Cassina”, a poljski pjesnik Felix Konarski napisao je pjesmu “Crveni makovi na Monte Cassinu”, koja je postala svojevrsna oda poljskim vojnicima koji su se tamo borili. Kasnije je u blizini samostana Monte Cassino nastalo poljsko groblje na kojem su sahranjeni Poljaci poginuli o borbama.

Simboličan udarac u leđa je moderna Varšava zadobila kada je dan prije američki televizijski kanal National Geographic prikazao francuski film „Apokalipsa – Drugi svjetski rat “, gdje su autori dokumentarnog filma doslovno negirali tvrdnju o vodećoj ulozi Poljaka u bitci kod Monte Cassina. Prema verziji iz Pariza, francuska vojska je bila ta koja je osvojila Monte Cassino, dok su poljski vojnici svi bili na krilima fronte.

“Posljednjih mjeseci iskrivljivanja poljske povijesti postaju vrlo česta”, kaže poljski portal Kresy.

Talijanska historiografija navodi kako je u borbama za Monte Cassino poginulo 15 000 Nijemaca i talijanskih fašista, 5934 vojnika britanskog Commonwealtha, odnosno Britanaca, vojnika Južne Afrike,  Britanske Indije i Australije, oko 3000 Amerikanaca, 4345 Francuza i 1052 Poljaka.

Ovo je samo jedna od epizoda u kojima se Varšavi ne sviđa iznošenje povijene istine, gdje poljske snage, uz dužno poštovanje za više od 1000 poginulih Poljaka u borbama za Monte Cassino, njihova vojska nije igrala presudnu ulogu u poznatoj bitci.

Drugi slučaj je kada je Poljska u jesen 2019. podnijela prijavu protiv američke tvrtke Netflix, koja je emitirala seriju “Ivan Grozni iz Treblinke” o ukrajinskom ratnom zločincu Ivanu Demjanjuku. Na snimkama je prikazana karta moderne Poljske s logorima smrti, koji su bili na teritoriju tadašnje Njemačke. Poljski premijer Mateusz Morawiecki je tada hitno intervenirao i na Twitteru napisao: “Karta u Netflixovoj seriji ne samo da je netočna, već obmanjuje publiku, navodeći ih na pomisao da je Poljska odgovorna za stvaranje i održavanje tih logora i počinjenje zločina.”

drugi svjetski ratMonte Cassino
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ive
4 godine prije

A Francuzi neznaju da bez hrabrih poljskih vojnika Rvropa nikada nebi bila oslobodjena, pa poljaci su sve oslobodili i Poljsku i cijelu Evropu, prvi su bez oruzja usli u Auschwitz iz kojega su rusi zadnji izasli sa oruzjem u rukama.

Crodaemon
4 godine prije

Koliko ja poznajem povijest, linija fronte je probijena na drugom mistu i odavde su se naci fašisti organizirano povukli.

Crodaemon
4 godine prije

A clickbait naslov

Alex
4 godine prije

Šta se tiče uloge Poljaka u osnivanju nacističkih logora,nje nije bilo,osim radnika…međutim mnogi su Poljaci bili kolaboracionisti,potkazivali Židove,komuniste,svoje susjede,a bilo je I čuvara u logorima.Nije to bio neki presudan broj,ali tek da se zna,kad se već bave falsificiranjem povijesti.

Ora
4 godine prije

Drvoredi u Francuskoj postoje da njemici mogu marširati u hladovini.

aofvnawiefiwuefwqeuduqwedqewdqe
4 godine prije

Pa da Rene iz aloalo je tamo pobjedio.

Kajzer Soze
4 godine prije

Hmmmmmmm nije baš jasno o čemu se ovdje radi pošto je dokumentarac ( serijel od 6 epizoda i po mome skromnom mišljenju jedan od najboljih koji je snimljen ikada o drugom ratu ) o kome se govori u tekstu snimljen još prije jedanaest godina , zar je trebalo toliko vremena da Poljaci skontaju da im neko ,,prekraja istoriju” ili su ih tek sada osvjestili dokumenti koje je nedavno objavila Moskva !

Felix
4 godine prije

Neka se saveznici još malo posvade, svašta će isplivati na svjetlo dana. Sad netko treba povući pitanje nepostojećeg, tj. izmišljenog pokreta otpora u Francuskoj. I sve tako do suradnje većeg dijela britanske kraljevske kuće sa Hitlerom… (dobro, poznavajući njih, to se neće objelodaniti nikad!)

Piretis
4 godine prije

Urnebesno je kada Francuzi kojima su Nijemci bez otpora umarširali u Pariz sebe hoće prikazati kao neki faktor u WW II.
Općeniti ta bitka za neko brdo u Italiji je primjer tvrdoglavosti vojnih stratega po cijenu tisuće mrtvih vojnika. Samo 34. divizija (US) je u samo dva i pol tjedna izgubila 80% vojnika.

Mis
4 godine prije

Kako oni negiraju tuđu ,tako drugi i njihovu 👌

Max
4 godine prije

Ne znam što se to događa s revizijom povijesti ? Te “Amerikanci oslobodili Auschvitz” Te su “dijabetičari bacali “krafne kroz prozor” Još će na kraju ispasti da su Berlin “oslobodile Nindža Kornjače.

Red Dog
4 godine prije

Pa, ako cemo revidirati… A poljaci vode u tome.
I nisu oni probili linju. Oni su ginuli. Slavensko topovsko meso.
Bombardovanje je.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI