fbpx

Francuzi negiraju ulogu Poljske u borbama za Monte Cassino

Albert Kesselring

Francuski javni kanal France 2 je napravio dokumentarni serijal “Apokalipsa – Drugi svjetski rat“ u kojem je uloga poljskih vojnika u bitki kod Monte Cassina u Italiji bila značajno podcijenjena. Podsjetimo,  to je bila bitka zbog u kojoj su snage antihitlerovske koalicije probile liniju njemačkih utvrđenja u Italiji i zauzele Rim.

U poljskoj historiografiji je bitka kod Monte Cassina jedna je od ključnih kojoj se dokazuje uloga poljske vojske u borbama protiv nacističke Njemačke.

Gotovo odmah nakon prestanka borbi za Monte Cassino u ljeto 1944. godine, poljska vlada u egzilu je izdala orden “Križ Monte Cassina”, a poljski pjesnik Felix Konarski napisao je pjesmu “Crveni makovi na Monte Cassinu”, koja je postala svojevrsna oda poljskim vojnicima koji su se tamo borili. Kasnije je u blizini samostana Monte Cassino nastalo poljsko groblje na kojem su sahranjeni Poljaci poginuli o borbama.

Simboličan udarac u leđa je moderna Varšava zadobila kada je dan prije američki televizijski kanal National Geographic prikazao francuski film „Apokalipsa – Drugi svjetski rat “, gdje su autori dokumentarnog filma doslovno negirali tvrdnju o vodećoj ulozi Poljaka u bitci kod Monte Cassina. Prema verziji iz Pariza, francuska vojska je bila ta koja je osvojila Monte Cassino, dok su poljski vojnici svi bili na krilima fronte.

“Posljednjih mjeseci iskrivljivanja poljske povijesti postaju vrlo česta”, kaže poljski portal Kresy.

Talijanska historiografija navodi kako je u borbama za Monte Cassino poginulo 15 000 Nijemaca i talijanskih fašista, 5934 vojnika britanskog Commonwealtha, odnosno Britanaca, vojnika Južne Afrike,  Britanske Indije i Australije, oko 3000 Amerikanaca, 4345 Francuza i 1052 Poljaka.

Ovo je samo jedna od epizoda u kojima se Varšavi ne sviđa iznošenje povijene istine, gdje poljske snage, uz dužno poštovanje za više od 1000 poginulih Poljaka u borbama za Monte Cassino, njihova vojska nije igrala presudnu ulogu u poznatoj bitci.

Drugi slučaj je kada je Poljska u jesen 2019. podnijela prijavu protiv američke tvrtke Netflix, koja je emitirala seriju “Ivan Grozni iz Treblinke” o ukrajinskom ratnom zločincu Ivanu Demjanjuku. Na snimkama je prikazana karta moderne Poljske s logorima smrti, koji su bili na teritoriju tadašnje Njemačke. Poljski premijer Mateusz Morawiecki je tada hitno intervenirao i na Twitteru napisao: “Karta u Netflixovoj seriji ne samo da je netočna, već obmanjuje publiku, navodeći ih na pomisao da je Poljska odgovorna za stvaranje i održavanje tih logora i počinjenje zločina.”

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
26 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ive
Gost
Ive
11 mjeseci prije

A Francuzi neznaju da bez hrabrih poljskih vojnika Rvropa nikada nebi bila oslobodjena, pa poljaci su sve oslobodili i Poljsku i cijelu Evropu, prvi su bez oruzja usli u Auschwitz iz kojega su rusi zadnji izasli sa oruzjem u rukama.

Miki
Gost
Miki
11 mjeseci prije
Reply to  Ive

Pa dali su Poljaci mnogo više od Titinih partizana koji su se sakrivali po Bosni.

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Miki

Xahaxa…jedno je biti protiv a drugo je pričati gluposti;ali hajde navedi jednu slobodnu teritoriju u okupiranoj Poljskoj.

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije
Reply to  Miki

Miki
Bolje je svasta jesti, nego svasta pricati.

Ive
Gost
Ive
11 mjeseci prije
Reply to  Miki

Miki, moj tiupane veliki, blago tebi ni brige ni pameti, kraljevstvo je tvoje nebesko.

Crodaemon
Gost
Crodaemon
11 mjeseci prije

Koliko ja poznajem povijest, linija fronte je probijena na drugom mistu i odavde su se naci fašisti organizirano povukli.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije
Reply to  Crodaemon

Ima na talijansko Wikipediji najbolje, jer su stvarno korišteni i domaći i strani arhivi i proboj su napravile Gurke u britanskim jedinicama, ako se ne varam. U svakom slučaju tal. wiki spominje tri bitke ili tri vala napada.

x@y
Gost
x@y
11 mjeseci prije

Negdje se navodi da je bilo 4 bitki, ili vala napada, Shinger, Avenger, ….Diadem je bila navodno zadnja..
Što se tiče samog napada na Monte Cassino, Saveznici su bili svjesni da je Monte Cassino ključ tzv. Gustavove linije,koju su nijemci izgradili nakon okupacije Italije, duga 150km, ali znali su i da nije jedina planina na toj Liniji. Generali , USA Harold Alexander i engl.,Mark Clark su isplanirati nekoliko vojnih operacija i rasporedili svoje armije te ciljano napadali glavne obrambene točke Nijemaca. Dok su Eisenhower i Montgomery u Londonu planirali operaciju Overload.
Navodno, zbog ograničenosti u svim segmentima talijanskih akcija, bilo je teško planirati bilo kakve operacije. Eisenhower nije vjerovao da će se direktnim napadom moći na bilo kakav način ugroziti cijela Gustavova linija pa je zagovarao tzv. amfibijske operacije – iza leđa neprijatelju na što se gen. Kesselring i pripremio, ali s krivim pretpostavkama. Tako će prvi napad na Liniju ustvari tek bilo odvlačenje pozornosti radi jedne amfibijske operacije, a ta operacija bit će iskrcavanje u Anziju, tada najpogodnijem dijelu za iskrcavanje i planiranje daljnjih operacija opet iza leđa neprijatelju..
Jedan od problema Saveznika, kako je rekao i sam Eisenhower bio je broj vojnika na tom bojištu. Saveznici su raspolagali s dvije armije, a Osovine s jednom. Bile su to V. američka i VIII. britanska protiv X. njemačke armije. Još na Siciliji, Saveznici su raspolagali s brojem od 300 000 vojnika, a pred Monte Cassinom dvije armije brojile su 200 000 – 250 000 vojnika protiv jedne armije od 100 000 – 140 000 vojnika. Uz sve to, ogromnu premoć imali su Saveznici i u zraku, gdje je odnos bio 15:1, Saveznici su imali 4 000 – 5 000 aviona, a Osovine tek oko 300 aviona. Eisenhower je smatrao da je i to premalo, odnosno da su Saveznici trebali raspolagati s još većom vojskom. Omjer sukobljenih bio je 2:1 u korist Saveznika. Do kraja te bitke, gubici su bili veliki sa obje strane, navodno puno veći na strani Saveznika pa je teško reći tko je pravi pobjednik bitke, jer su se njemački vojnici povukli.
Na strani Osovina bili su pripadnici njemačke vojske i dio Talijana iz novonastale Talijanske Socijalističke Republike. Saveznici su bili sastavljeni od različitih narodnosti pa su osim Amerikanaca i Britanaca u sastavu bili i Kanađani, Indijci-Gurkha jedinice, Novozelanđani, Poljaci i Francuzi.
Generali na strani Saveznika bili su Mark Clark, Harold Alexander te Oliver Leese, a kasnije su se istaknuli generali Ira Eaker, Francis Tuker, Bernard Freyberg i Alphonse Juine. Njemačku X. armiju predvodio je feldmaršal Albert Kesselring, a s njim su bili Heinrich von Vietinghoff i Fridolin von Senger und Etterlin.
IZVOR:
Martin Blumenson, Salerno to Cassino, Office of the Chief of Military History, U.S. Army, Washington,
1969., str. 368.
M. G. Emeis, Rupa na čizmi, u: Skupina autora, Drugi svjetski rat, str. 350.-351
https://ww2db.com/battle_spec.php?battle_id=312

Crodaemon
Gost
Crodaemon
11 mjeseci prije

A clickbait naslov

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije
Reply to  Crodaemon

A nisi čuo da naslov ima ograničen broj slova i da se mora skraćivati , neki čak do maksimalno tri četiri riječi, ali imaju podnaslov. Bilo bi najbolje sva napisati u naslovu i onda koji klinac opće čitati tekst. ovo je napaljivanje bolesnog mozga, koji u svemu vidi urotu, poput ovog tulavca BNW

Crodaemon
Gost
Crodaemon
11 mjeseci prije

Laki evo ti pa broji “Hram star 3.000 godina otkriven u Tel Motza blizu Jeruzalema, ali ne odgovara biblijskim tekstovima” vs “Francuzi negiraju presudnu ulogu Poljske u borbama za Monte Cassino”

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije
Reply to  Crodaemon

Pa, recimo, ajmo se igrati, bilo bi bolje “Blizu Jeruzalema otkriven hram star 3000 godina i krije važnu biblijsku tajnu”, pa otvori tekst i kraće je, ovako već iz naslova znaš srž teksta, ne moraš ni čitati. Ili šaljete vi svi svatko 10 eura mjesečno portalu da imaju ovi koji rade što jesti. Ili da uvede, kao Advance, da se sve mora platiti, pa ako ćeš čitati, učlani se, kao u klub. To je za ovog filozofa gore kom smetaju klik’n’bajtovi, kako li se to već zove. A ovdje nema srnja kao na Informeru ili neku hebeno bombastična naslov tipa “Pogledajte…. (nešto)!” a kad otvoriš ono doslovno ništa.

Alex
Gost
Alex
11 mjeseci prije

Šta se tiče uloge Poljaka u osnivanju nacističkih logora,nje nije bilo,osim radnika…međutim mnogi su Poljaci bili kolaboracionisti,potkazivali Židove,komuniste,svoje susjede,a bilo je I čuvara u logorima.Nije to bio neki presudan broj,ali tek da se zna,kad se već bave falsificiranjem povijesti.

Miki
Gost
Miki
11 mjeseci prije
Reply to  Alex

Ipak su napravili mnogo manje sranja od nacističkih država Pavelića i Nedića.

Alex
Gost
Alex
11 mjeseci prije
Reply to  Miki

Kako kome…

Ive
Gost
Ive
11 mjeseci prije
Reply to  Miki

Miki, a Handzar divizija protiv koga se ona borila

cro crv
Gost
cro crv
11 mjeseci prije
Reply to  Alex

NARAVNO KRIVAC NIKAD NECE RECI DA JE KRIV NO ZNA SE AKO JE NEKO KRIV A TO SU svi ovi obnarodjeni tkz katolicki slaVENI PA I ISLAMSKI SLAVENI ISTO TAKO JA TO ZOVEM A NEGO KAKO DRUGACIJE OBNARODJENI I U MOZAK UDARENI LJUDI DA MI PROSTI BOG DRAGI STO SAM TAKO DIREKTAN NARAVNO OPET KAZEM USPJEH JE POSTIGAO ONAJ SVABA KARLO VELIKI JER DA NIJE NJEGA BILO KAD JE TREBALO BITI VEC BI SRBA BILO NA NORVESKOJ CITAJ VIKINGSKOJ ZEMLJI A ONAKO ON JE OTPOCEO TAJ VELIKI RAT DA BI DANAS SVABO UZIVAO POSVADJAO MRZNJU ZASIJAO U CENTAR PANSLAVIZMA POLJACI KO I HRVATI DANAS PROSTO RECENO MRZE SVOJ GEN A TAJ GEN JE PRAVOSLAVLJE ZAPRAVO SVI TI OBNARODJENI OBMANUTI KATOLICKI SLAVENI su samo dokaz vise dokle je dosla medjusobna komunikacija od vremena RIMSKOG CARSTVA preko velikog franackog citajmo svapskog CARSTVA DO DANASNJIH EVO DANA ZADRZAO SE NEKI ANIMOZITET slavenskog nejedinstva i zato SVI OVI SVABE PROSTO NAVIJAJU DA NAS NEMA I STO ZELE DA NAS ASIMILUJU DA SMO ONO STO ONI ZELE DA BUDEMO NAMA PROSTO PO NJIMA NIJE VISE NI SUDJENO DA IKADA VISE UOPCE ZIVIMO JEDNI SA DRUGIMA NO STO JE TU JE IDEMO U SVABIJU DA BI OVI DRUGI DOSLI NA GOTOVO KO I SIPTARI MUSLIMANI IDUCI VAL CEKA LJETO DA SLAVENSKA MLADOST KRENE OPET NA PREVEJANI ZAPAD DAKLE ZA MNOGE NA PUT BEZ POVRATKA ONDA KRECE STAMPEDO ONIH BUDALETINA KOJE TAJ ISTI ZAPAD TRUJE ZAVADJA TOLIKO DA NI ONI SAMI NE ZNAJU VISE KAKO SE ZOVU VEC ZAZIVAJU ODMAZDU PROTIV VELIKIH GAZDA SVJETA

Ora
Gost
Ora
11 mjeseci prije

Drvoredi u Francuskoj postoje da njemici mogu marširati u hladovini.

aofvnawiefiwuefwqeuduqwedqewdqe
Gost
aofvnawiefiwuefwqeuduqwedqewdqe
11 mjeseci prije

Pa da Rene iz aloalo je tamo pobjedio.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
11 mjeseci prije

Hmmmmmmm nije baš jasno o čemu se ovdje radi pošto je dokumentarac ( serijel od 6 epizoda i po mome skromnom mišljenju jedan od najboljih koji je snimljen ikada o drugom ratu ) o kome se govori u tekstu snimljen još prije jedanaest godina , zar je trebalo toliko vremena da Poljaci skontaju da im neko ,,prekraja istoriju” ili su ih tek sada osvjestili dokumenti koje je nedavno objavila Moskva !

Felix
Gost
Felix
11 mjeseci prije

Neka se saveznici još malo posvade, svašta će isplivati na svjetlo dana. Sad netko treba povući pitanje nepostojećeg, tj. izmišljenog pokreta otpora u Francuskoj. I sve tako do suradnje većeg dijela britanske kraljevske kuće sa Hitlerom… (dobro, poznavajući njih, to se neće objelodaniti nikad!)

Piretis
Member
Piretis
11 mjeseci prije

Urnebesno je kada Francuzi kojima su Nijemci bez otpora umarširali u Pariz sebe hoće prikazati kao neki faktor u WW II.
Općeniti ta bitka za neko brdo u Italiji je primjer tvrdoglavosti vojnih stratega po cijenu tisuće mrtvih vojnika. Samo 34. divizija (US) je u samo dva i pol tjedna izgubila 80% vojnika.

Mis
Gost
Mis
11 mjeseci prije

Kako oni negiraju tuđu ,tako drugi i njihovu 👌

neznalica
Gost
neznalica
11 mjeseci prije
Reply to  Mis

Bravo Mis! Tako je.

Max
Member
Max
11 mjeseci prije

Ne znam što se to događa s revizijom povijesti ? Te “Amerikanci oslobodili Auschvitz” Te su “dijabetičari bacali “krafne kroz prozor” Još će na kraju ispasti da su Berlin “oslobodile Nindža Kornjače.

Red Dog
Gost
Red Dog
11 mjeseci prije

Pa, ako cemo revidirati… A poljaci vode u tome.
I nisu oni probili linju. Oni su ginuli. Slavensko topovsko meso.
Bombardovanje je.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik