Poljska od Njemačke formalno traži 1,2 bilijuna dolara

Nacisti u Poljskoj II svjetski rat
51 komentar

Varšava želi s Berlinom pregovarati o “konačnom rješenju”, o posljedicama agresije Adolfa Hitlera

Poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau potpisao je u ponedjeljak diplomatsku notu Njemačkoj kojom se finaliziraju zahtjevi za kompenzaciju štete od nacističke invazije i okupacije tijekom Drugog svjetskog rata. Varšava traži 1,2 bilijuna dolara, ali je zahtjev glatko odbio Berlin. Rau je rekao da bi dvije zemlje trebale poduzeti “odmah korake prema trajnom, sveobuhvatnom i konačnom pravnom i materijalnom rješenju pitanja posljedica njemačke agresije i okupacije 1939.-1945.”. Dodao je kako će te mjere zatvoriti bolna poglavlja povijesti i pomoći poboljšanju bilateralnih odnosa.

“Ovo je povijesni dan za cijelu Poljsku, san generacija poljskih građana koji su umrli s osjećajem nepravde”, rekao je Arkadiusz Mularczyk, član poljskog parlamenta koji je vodio tim koji je predstavio izvješće o ratnim gubicima zemlje prošlog mjeseca.

Seijm, Donji dom poljskog parlamenta, izglasao je u rujnu zahtjev za odštetu od Berlina u iznosu od 1,2 bilijuna dolara. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Lukasz Jasina rekao je novinarima da će Rau pokrenuti pitanje odštete sa svojom njemačkom kolegicom Annalenom Baerbock tijekom njezina posjeta Varšavi u utorak. Njemačka vlada odbila je zahtjeve za odštetom u to vrijeme, tvrdeći da se Varšava odrekla prava na odštetu prema sporazumu s Istočnom Njemačkom iz 1953., te da je to pitanje definitivno riješeno ugovorom o ponovnom ujedinjenju Njemačke iz 1990., koji su potpisale Zapadna i Istočna Njemačka, kao i SAD, Sovjetski Savez, Britanija i Francuska.

Poljska pak inzistira na tome da je izuzeće iz 1953. godine potpisano pod pritiskom Moskve, te da joj je zabranjeno sudjelovanje u pregovorima 1990. godine.

drugi svjetski ratKonačno riješenjenjemačkaPoljska
Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10
1 godina prije

Dobit će Poljaci jednoga što visi preko dvojice

1 godina prije

Sa jedne strane podupires rat protiv Rusije..sa druge strane i dalje odrzavas tenzije sa Njemačkom i trazis bilijune odstete.nema Sha,Poljaci su stvarno posebna sorta.kao kad nabijas prste u uticnicu da vidiš Sha Ce biti.lahva.

Tupko Glupko
1 godina prije

“Varšava želi s Berlinom pregovarati o “konačnom rješenju”
Što nas nisu učili u školi da se “konačno rješenje” u Drugom svjetskom ratu radilo prisilno? 😃
Ajde, Poljaci, drang nach Westen!
Oh, pardon, ekspansja na zachod.
I baš su izabrali tajming kada da to traže od Nijemaca.

Čel’, ček’, to su ovi sa onim baltičkim prirepcima koji su ovih dana zabranili ulazak svim Rusima u Poljsku?

Koji k**ac je njima? 😁

Nekoime
1 godina prije

Jesu li u žrtve ubrojili i Židove pobijene u poljskim konclogorima?

Segota
1 godina prije

Hmm , hmmm oćemo reciprocitet?
Onda trba Poljska da se odrekne konkretnog djela soje teritorije na zapadu Poljske… Poljaci bi jare i pare..
Kao crkve kod nas nacionalizirali im imanja i zgrade dobili odstetu a sad opet sve nazad dobili… fuj!

Selena
1 godina prije

Da li je Poljska potpisala pakt sa Mađarskom i Nemačkom? Jeste. Da li je Poljska, zajedno sa Mađarskom i Nemačkom napala Češku 1939? Jeste. Da li je uzela deo Češke teritorije obećane Hitlerom? Jeste. Da li danas podržava nacistički režim u Kijevu? Podržava. Iz poštovanja prema žrtvama Drugog svetskog rata, ne bih dala Poljskoj ni centa.

Max
1 godina prije

Suluda ideja koja može dovesti do novog rata. A možda to i jest cilj.

rade
1 godina prije

Poljaci su i pravno i formalno u pravu.Njemacka je napala poljsku i unistila im drzavu,i pri tome ubila na milione njihovih gradjana.Po sporazumu iz 1953 Poljska je trebala dobiti odstetu ali posto je njemacka koja je napala poljsku sada razdvojena u dvije drzave to nije bilo moguce.Ustvari je bilo moguce,ali da dobije odstetu od istocne njemacke,ali to je bila clanica istog bloka,zato su poljaci odustali.Ujedinjenjem njemacke se opet stekla mogucnost za odstetu od njemacke,koja je sada ujedinjena i ista drzava kao i 1940 godine.Ratna odsteta nikad ne zastarjeva,a poljaci su ovo spremali godinama,zato mislim da su u pravu.

C.F.
1 godina prije

Molio bih gospodina da neodugovlaci sa kisom i da ne stedi na vodi. Iskustvo smo prosli vrijeme je za poci doma…

Hum
1 godina prije

Hoće li Poljaci platiti za genocid nad Nijemcima od 1918 do 1939. Za najgroznije zločine ikad počinjene, o kojima se ne smije ni zucnuti jer su organizirani od poznatih majstora…..

Keki
1 godina prije

Ameri bacili kosku i sad samo gledaju ovo međusobno napadanje.

Coca Corona
1 godina prije

Hm!?Praleglo dugonosih,,Poljska ,kako ono poče 2.svjetsko -europski rat?

Weteran
1 godina prije

Puna podrška Varšavi u ovoj akciji.
Iskreno bih želeo i voleo da uspeju!
Germani vekovima satiru Slovene!

Roccos
1 godina prije

Ovi poljski tupani će se,izgleda zakrviti sa svima.Nonstop provociraju Rusiju,Bjelorusiju,sad i eu saveznika Njemačku.Sva je prilika da će od švaba dobiti”dve črvene”.😁

ogo
1 godina prije

Poljski uvlakaci u guzicu SAD-a su se ohrabrili misleci da ce amerikenjci biti uz njh vjecno
pa se okurazili cackaju Njemacku .
Samo SAD se brzo odrice prijatelja ,a pogotovo slavenskih prijatelja.

Hattori Hanzo
1 godina prije

Poljaci lešinare,nista novo od njih.Zna se ko stoji iza poljaka i njihovih nebuloza i ko stoji iza rušenja njemacke ekonomije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI