Poljska misija u EU je uvjeriti sve da je „ruska prijetnja stvarna, kao 1939. godine“

Pawel Jablonski
39 komentara

„Sankcije protiv Rusije moraju ostati, jer će u protivnom Kremlj biti siguran da je njegova politika sile u međunarodnim odnosima ispravna“, rekao je zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Paweł Jabłoński. Prema njegovim riječima, ako se ukinu sankcije, „Moskva će započeti hibridne operacije u Bjelorusiji, Moldaviji i baltičkim zemljama“. U razgovoru za poljski list Rzeczpospolita, diplomat je naglasio da je misija Poljske u Europskoj uniji prenijeti ostalim zemljama da je prijetnja od Rusije stvarna, a ne apstraktna.

„Drugi svjetski rat počeo je 1. rujna 1939., ali postoji stav da je započeo tek 1941. godine. To mišljenje u Rusiji traje već duže vrijeme, jer Rusi ne žele uzeti u obzir ono što se dogodilo prije lipnja 1941., rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Poljske Paweł Jabłoński u intervjuu za Rzeczpospolita.

Iako se u povijesnim udžbenicima kao datum početka Drugog svjetskog rata navodi 1. rujna 1939., to je također pogrešno jer se time zanemaruju aneksija Austrije, Sudeta i dijelova Čehoslovačke koje je okupirala Poljska. No to ministar Paweł Jabłoński neće reći, što je s obzirom na cjelokupnu poljsku historiografiju očekivano.

“Iz određenog stajališta, to je razumljivo. Svaki narod voli graditi mitove na pozitivnim elementima svoje povijesti, ali sve ima određene granice. Ne mogu zamisliti da se Njemačka pretvarala da je Hitler neka vrsta vanjske sile i da je njena povijest započinje tek 1946. Postoje elementi za katarzu kroz koju neke zemlje moraju proći. U Rusiji će taj proces, najvjerojatnije, pričekati još neko vrijeme i mi ćemo pričekati da ruski predsjednik, poput predsjednika Njemačke, Franka-Waltera Steinmeiera, izađe i kaže: Sovjetski Savez je počinio zločine, i izvinjavamo se zbog toga“,  kaže poljski diplomat.

Na komentar da je žarki optimist, diplomat je odgovorio: “Ništa nije vječno. Činilo se da će i Sovjetski Savez postojati zauvijek.”

Zato se, prema Jabłońskom, mora nastaviti politika sankcija protiv Rusije.

„Rusi pokušavaju pokazati da sankcije zapravo nisu imale učinka, a to nekim zapadnjačkim političarima daje priliku da razgovaraju o promjeni odnosa s Rusijom, kako bi opet tiho trgovali resursima s Moskvom i poslovali. Mnogi ljudi vide Rusiju kao nešto daleko, nešto što ne predstavlja stvarnu opasnost”, naglašava Paweł Jabłoński.

Jabłoński navodi primjer španjolskih političara koji su donedavno vjerovali da je Rusija „potpuno normalna zemlja, vanjski partner, možda malo komplicirana“.

„No, ovaj se pristup počeo mijenjati kada su počeli sumnjati na pokušaj utjecaja na Katalonce hibridnim metodama, kako na pristaše tako i na protivnike ideje neovisnosti regije. Sada Španjolci već pozornije gledaju na Rusiju. Možda to još nije proboj, ali je utjecalo na spoznaju da prijetnja od strane Rusije nije apstraktna. Zato je jedan od naših glavnih ciljeva u Europskoj uniji pokrenuti pitanje Rusije. Vjerujemo da se Rusiju ne može shvatiti kao normalnog partnera, jer je okupirala Krim, Donbas i brutalno progoni oporbu”, tvrdi poljski diplomat.

„To uopće nije antiruska fobija Poljske, već stvarna procjena situacije“, siguran je Paweł Jabłoński.

“Ruska propaganda”, prema njegovom mišljenju, često predstavlja Poljsku kao državu koja ako američka marioneta nije previše važna, a s druge strane nas vidi kao zemlju koja joj se aktivno suprotstavlja, što je za Poljsku pomalo smiješno i istovremeno pomalo opasno Ovo je trajna propagandna igra kojom nas pritišću Rusi”, dodaje Jabłoński.

U isto vrijeme, poljski diplomat se slaže da se Poljaci i Rusi međusobno vole mnogo više od političara koji ih predstavljaju, jer su, unatoč svim problemima, jer su to narodi bliski jedni drugima.

„Gledamo rezultate istraživanja o tome kako se ocjenjuju pojedine zemlje. Ona jasno pokazuju da Rusiju ne doživljavaju dobro, dok Ruse kao narod smatraju prijateljskim. U međuljudskim odnosima nema neprijateljstva”, kaže Jabłoński, koji u stavovima Poljaka ne vidi poruku da pokuša preispitati svoje i stavove vladajuće poljske stranke o Rusiji.

U razgovoru za list Rzeczpospolita, zamjenik ministra vanjskih poslova Paweł Jabłoński još jednom je podsjetio da sankcije protiv Rusije moraju ostati na snazi, jer će u protivnom Kremlj biti siguran da je njegova politika sile u međunarodnim odnosima ispravna i na red će doći “hibridne operacije protiv Bjelorusije, Moldavije i baltičkih zemalja“.

RP

drugi svjetski ratruska propaganda
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
FranjoTahi
4 godine prije

.

Alex
4 godine prije

Smimite seriju o američkom oslobađanju Aušvica.Treblinke,itd…jadnici 🤮💩💩

nije bitno tko
4 godine prije

Poljaci su več stolječima patološko bolesni rusofobi. Vatikan jim je totalno oprao mozak.

opančar
4 godine prije

bravo poljaci, ne dao bog 3.svj. rata, ako ovako nastavite s politikom prvi će te nestat na planeti.

Ivo
4 godine prije

Siroti podrepaši. Na najboljem su putu da se pretvore u novu Ukrajinu.
Interesantno da I sami priznaju kako rade protiv volje vlastitih građana, što samo potvrđuje njihov izdajnički karakter.

Micika
4 godine prije

Mozda pozovu Ukrajince za svjedoke. ..

čitalac
4 godine prije

” “Ništa nije vječno. Činilo se da će i Sovjetski Savez postojati zauvijek.””
Da nije, tako ni tvoji zaštitnici na zapadu.

Predrag
4 godine prije

Kad bi Rusi “okupirali” Republiku Srpsku ko bi bio srećniji od nas?

Baba
4 godine prije

Poljska politika se vodi iz američke ambasade, isto kao i kod nas, tako da….

Max
4 godine prije

Jablonski govori gluposti pa što će Rusiji specijalne hibridne operacije protiv Bjelorusije koje joj je saveznik i koja će možda s njom u federaciju!?

FRANO
4 godine prije

POTOMCI NACISTA ,KATOLIČKE EVROPE, UPOZORAVAJU PUTINA!! INTERESANTNO JE ČUTI I ZAKLJUČITI DA SE POTOMCI ZLOGLASNIH GERMANSKIH SPODOBA ,HITLEROVIH ESKDRONA SMRTI, A DANAS KORMILARI EVROPSKE KOLONIJALNE TVOREVINE ,MUMIJE , KAO PRAVI NASLJEDNICI , GERMANSKOG , GENETSKO-ZLOČINAČKOG KODA, NAJPRVI JAVLJAJU PRIJETNJAMA DRŽAVI KOJA JE IZNIJELA TERET SVIH ZALA II SVJETSKOG RATA, A KOJE SU JOJ NANIJELI OČEVI DANAŠNJIH KORMILARA EVROPSKE ,MUMIJE , TIČUĆI SE KRIMSKOG REFERENDUMA KOJI JE PRAVI ODGOVOR ZAPADNOUJ SVETOJ ALIJANSI ZA ONO SVE ŠTO JE NAPRAVILA ZADNJIH 2 MJESECA PO UKRAJINI , POKUŠAVAJUĆI NASILNO PRILKLJUČENJE UKRAJINE ZAPADNOJ SVETIOJ ALIJANSI , POD KONTROLU AMERIČKOJ IMPERIJALNO ,ZLOČINAČKOJ, POLITICVI. TREBA SE ZAPITATI KAKVU SU TO POVIJEST UČILI DANAŠNJI POLITIČARI ZAPADNE ,KATOLIČKE ZLOČINAČKE EVROPE ,IMAJUĆI NA UMU II SVJETSKI RAT U KOJEM JE CIJELA KATOLIČKA ZAPADNA EVROPA, OD NARVIKA DO GIBRALTARA , UČESTVOVALA U NEVIĐENOM ILI NEVIĐENIM ZLOČINIMA PROTIV RUSIJE KOJI SU MOGLI BITI INSPIRIRANI SAMO U DUHU I NAUMU KRŠĆANSKE ZLOČINAČKE CRKVE… Čitaj više »

jupiter
4 godine prije

sta ti mislis kako bi generalisimus JVS razgovarao sa ovim buvama i muvama zunzarama ( one sto zive na i od izmeta!)?
poznato ti je da su se tvoji omiljeni katolicki verodostojnici i sam papa ondasnji , bili zestoko obrusili na CCCP grakcuci nesuvislo ka i ovi danasnji nesoji…..Koba je pitao samo…koliko divizija imaju?…bila zavrsena prica….

Ive
4 godine prije

Kada sve skupa zbroji i oduzme sve vise dolazi do izrazaja zidovska genetika kod poljaka, izgleda da se ne radi samo o 10% zidovske krvi u svakom poljaku mozda je to i preko 33% samo mi nije jasno kako su ostali katolici a da nisu presli na judeizam.

Jbg
4 godine prije

Jos jedan u nizu poljskih bolesnika

FRANO
4 godine prije

KATOLIČKA POLJSKA I NJENA BLIZANKINJA NJEMAČKA, PROVOCIRAJU NOVI NACISTIČKO-KRIŽARSKI RAT. PILSUDSKA POLJSKA , SJEME KATOLIČKOG NACI-RASIZMA I NJENA BLIZANKINJA ,NOVA NJEMAČKA ,SA NASLEDNIM DUHOM NACIZMA KOJEG BAŠTINE POTOMCI HITLEROVIH SATRAPA, UDRUŽILE SE U ISTOM DUHU DA STVORE NOVU EVROPU , NASTANJENU NOVIM FENOTIPOM BIOLOŠKO-EUGENIČKE ČISTOČE, DA OČISTE EVROPU OD SVIH DRUGIH I DRUGAČIJH KAKO JE TO VEĆ DAVNO DOGOVORENO ,JOŠ 1935 GODINE IZMEĐU HITLERA I VATIKANA ,CONCORDATUS-OM , DA SE PRISTUPI STVARANJU NOVE EVROPE , NASTANJENE NOVIM FENOTIPOM NJENOG NOVOG STANOVNIKA ,U DUHU EUGNIČKE NAUKE I KATLOLIČKOG POIMANJA SVIJETA . TE DVIJE SATRAPIJE, DANAS SE POSEBNO ISTIČU U TOM DUHU I PROGRAMU ,JER SE TAKO JAVNO OGLAŠAVAJU PRIJETEĆI ,ONAKO, MILITARISTIČKO-KRIŽARSKI, CIJELOJ ISTOČNOJ I JUGOISTOČNOJ EVROPI NASTANJENOJ SLAVENIMA,ONIMA ,MAHOM, ORTODOKSNE RASKOLONIČKE VJERE, DA IH PRIPOJE EVROPI I PRIVEDU NOVOM EUGENIČKOM , TJELESNOM I DUHOVNOM USTROJSTVU,ZAPADNOM KATOLIČKO-ZLOČINČKO-PLJAČKAŠKOM SUSTAVU DRUŠTVENIH I DRUŠTVENO PROIZVODNIH ODNOSA . TA NAJNOVIJA ŠIZOFRENIJA NACIZMA SE PREDICIRA U JAVOJ… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI