Rusija deklasificira arhivske dokumente o zločinima nacista

Nacisticki kamp Buchenwald
49 komentara

Do ovog postupka dolazi uoči Međunarodnog dana oslobođenja zatvorenika nacističkih koncentracijskih logora, koji se svake godine obilježava 11. travnja. Na današnji dan 1945. godine dogodio se ustanak u logoru smrti Buchenwald.

Rusko Ministarstvo obrane (MO) deklasificiralo je širok spektar dokumenata koji svjedoče o zvjerstvima koja su počinili vojnici Wehrmachta, civilno osoblje nacističke Njemačke i njihovi pomoćnici u koncentracijskim i ratnim zarobljeničkim logorima, kao i na okupiranom teritoriju.

Arhivski dokumenti i fotografije objavljeni su početkom ovog tjedna u odjeljku internet stranice Ministarstva pod naslovom “Ne podliježe zaboravu.”

Publikacija dolazi uoči Međunarodnog dana oslobođenja zatvorenika nacističkih koncentracijskih logora, koji se svake godine obilježava 11. travnja i kojim se odaje počast pobuni u logoru smrti Buchenwald.

Prema Ministarstvu, dokumenti se odnose na „dokaze o zvjerstvima, maltretiranju i masovnom uništavanju stanovništva kojeg su nacisti i njihovi pomoćnici činili na okupiranom teritoriju u Sovjetskom Savezu, kao i u zemljama Istočne Europe, uključujući Ruse, Ukrajince i Bjeloruse, Poljake, Austrijance, Južno-slavenske narode, Bugare i predstavnike drugih nacionalnosti.“

Ministarstvo je istaknulo da je publikacija nastavak aktivnosti MO-a usmjerenih na “zaštitu i očuvanje povijesne istine, kao i na suzbijanje krivotvorenja povijesti i pokušaje revizije rezultata Drugog svjetskog rata.”

Jedan od dokumenata odnosi se na logor za ratne zarobljenike u blizini Staljingrada, gdje je mučeno do 1.500 sovjetskih vojnika. Nakon što su logor oslobodili vojnici Crvene armije, ondje su pronašli platformu koja je bila “potpuno prekrivena krvlju.”

Drugi dokument deklasificira krvave događaje koji su se dogodili u selu u ukrajinskoj regiji Černigov 23. veljače 1943. godine, gdje su nacisti pogubili 28 kolektivnih poljoprivrednih obitelji.

“Čuli su se jauci i plač dok su fašistička čudovišta bacala dojenčad na leševe, ubijajući ih mitraljezima, nakon čega su ih boli bajunetama”, navodi se u dokumentu kojeg su citirali svjedoci.

Niz dokumenata povezan je sa zločinima nacista u koncentracijskim logorima, uključujući i logor smrti, Auschwitz, koji je opisan kao “pakao kojeg je stvorio čovjek.”

Svi su materijali deklasificirani i objavljeni u okviru saveznog projekta “Na neodređeno vrijeme,” provedenog po nalogu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Podaci objavljeni na internetskoj stranici ruskog Ministarstva obrane obiluju eksplicitnim i nasilnim prizorima i njihovo pregledavanje se ne preporučuju osobama koje nisu punoljetne”, priopćilo je Ministarstvo obrane.

drugi svjetski ratnacistirusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 godine prije

ne dovodeci u pitanje sha je nazi rezim,sha je njegova ideja prema istoku i genocide koji su im trebali za provedbu te ideje..zar jos uvijek postoje klasificirani zlocini nacista koji nisu dospijeli u javnost..hmmm..smrdi mi na maglu geopolitike i nekih pritisaka na nekoga ispod stola.hvala.

Max
3 godine prije

I treba tako.

nekoime
3 godine prije

Zato je Ukrajincima, Mađarima, Česima, Slovacima, Rumunjima, Bugarima, Slovencima, Hrvatima… granulo sunce kada ih je Crvena Armija okup…, pardon oslobodila. Od svega.

A neg.
3 godine prije

Čini mi se da je vrijeme da i 3. Reich deklasificira svoje podatke…

3 godine prije zadnji put uredio A neg.
ffjord
3 godine prije

To je jos jedan od razloga zasto ovi rusofobi mrzu Rusiju i njenog predsjednika.

trte_vrte
3 godine prije

nece valjda sad slicno sa sputnjikom?

goran
3 godine prije

hvala tebi , nisi mi htio objasniti, pricaj i dalje glu==posti kako s svima upravljaju ljudi gusteri ali svi nisu imucni podjednako, netko zivi u obilju a netko je izrabljivan.,,,i znaj da Nijemci vole da im Njemacka cvijeta, da dobro zivu i da ih se ne progoni vise za izgubljeni rat.

Svi smo mi ljudi
3 godine prije

I te “deklasificirane dokumente” je pisao komunista.
Gledajuci unazad 75g gdje nas je ljucicarstvo i prikriveni komunizam, pardon demokracija, dovela, nije mi jasno tko jos vjeruje budalastinama.
Za prikriti uvijek je potrebna nova laz, a istina opet nekako ispliva.
Nema tog dokumenta novog, deklasificiranog, pisanog sa strane komunista da ga David Irving ne moze pobiti.

ijenvgienriugvnaewrg
3 godine prije

Rusima još nije jasno da taj koji je poslao po jewrope (isto to je uradio stoljeće i po prije sa Napijem) na čelu sa Šikijem na CCCP je uzeo rusima 26 miljuna mužika da ih ne bude 300 milijuna i taj isti vlada i danas Rusijom i sprema se da ih pobije sve u nuks ratu. Nek prouče Šnersija iz Dnjepropetrovska nek im on objasni što žele od njih.

tedi
3 godine prije

Mnogi bi da zakopaju svoja go…a ,ali nece moci. Dokumenti i slike govore vise od 1000 rijeci.
Kada se ne igra fer ima materijala da se stvari dovedu u red.
RUSIJA NIJE ZA REVIZIJU 2WW,A Evropa na celu sa Njemackom jeste,pa kada jeste za reviziju, KARTE NA STOL,pa da vidimo cija majka crnu vunu plete.
Samo polako ima razloga zasto Rusija sve objavljuje,mogle bi se tu naci u dokumentima koje je Sovjetska Armija pokupila u Berlinu i neke druge dzave,kao anglosaksonske koliko i kako su pomagale Hitleru i kome je rat rat a kome brat..Citajte malo i izmedju redova.
Ta nismo djeca.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI