Poljska ogorčena objavom tajnih dokumenata o oslobađanju Varšave

Oslobađanje Poljske
76 komentara

Po nalogu ruskog predsjednika Vladimira Putina, Moskva je deklasificirala, odnosno skinula oznaku tajnosti sa sve arhivske građe koja se tiče oslobađanja Varšave.

„Ovo je pokušaj ponovnog ispisivanja povijesti”, zagrmio je zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Pavel Jablonski, nakon što je Rusija deklasificirala dokumente o oslobađanju Varšave od nacista.

Odgovarajući na pitanje o novim dokumentima koji ukazuju na to da su jedinice poljske domobranske vojske uništile preostale Ukrajince i Židove u gradu, a sovjetski časnici koji su pobjegli iz njemačkog zatočeništva su prisilno držani kao taoci, Jablonski je izjavio da je to “pokušaj prepisivanja povijesti”.

“17. siječnja 1945. je Crvena armija ušla u Varšavu, koja je uništena nakon Varšavskog ustanka”, prisjetio se diplomat i dao izjavu da sovjetska vojska nije podržavala ustanike.

Međutim, opširna arhivska građa, koju je ranije SSSR čuvao u tajnosti, vjerojatno u dogovoru s komunistima na vlasti u Poljskoj, stoji da je Crvena armija učinila sve što je mogla da podrži Varšavski ustanak, od opskrbe oružjem, hranom, gorivom, pružanjem obavještajnih podataka, kao i artiljerijskom podrškom.

Kako svjedoče očevici, vodstvo pobunjenika namjerno nije provodilo napadačke akcije, iako u gradu strateški objekti nisu bili pod nadzorom i nisu bile izgrađene utvrde.

Rusko ministarstvo obrane je predstavilo i fotografije proboja obrane, posljedice napada i topničke pripreme. Tijekom povlačenja nacisti su uništili nekoliko četvrti Varšave, uništavajući vrijednu kulturnu baštinu.

Sovjetske trupe su Varšavu oslobodile 17. siječnja 1945. tijekom ofenzivne „Operacije Wisla-Odra“.

Dokumenti ratnih zbivanja razotkrivaju mitove o oslobađanju Varšave iz Drugog svjetskog rata

Crvena armija
Pretplatiti se
Obavijesti o
76 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milance iz Ceske
4 godine prije

Poljaci se mogu pjeniti koliko hoces,Rusija ima dokumente,dokaze a Poljsko sto prica,to mogu macku o rep okaciti.A svému tome neka se Poljaci obrate na Engleze i Francouze kojí sú ih izdali Kao i Česku.Jednostavno převara francuza i engleza i sklopljen pakt sa Njemackim jer sú vjerovali dá ce Nájemci pobjediti Ruse i sami time imati ce své na dlanu i bogastva Rusije.Onda bi došli Ameri kojí Bi porazili Njemce ..Plán kojí im nije uspio a do daň danas je taj istí plán,drugacijem oblouku Ali im je Putin svima pomjesao kartě.A slijedi pád Amerike i Engleske Kao hegemona i raspad engleskog carstva a odzvonilo je i Nato snagama.

Siniša
4 godine prije

Baba Vanga je za 2020. predvidela pokušaj atentata na Putina;sprema li se to Putin za najgori scenario…mijenja rukovodstvo Rusije, postavlja arogantne profesionalce, počeo lupati istinom po “partnerima”….itd…
https://www.intermagazin.rs/putin-zapenio-od-besa-zapusicemo-usta/

eks
4 godine prije

Podguzne mušice Amerikenjaca , glavni Trojanski konj u Evropi – Poljaci , samo izvršavaju zadatke koje dobiju od Amerikenjaca, ali istina je jače oružje i zato ih boli najava otvranja arhiva i dokumenata. Sada CIA i NATO moraju pisati novi scenario i nove lekcije za Poljake. Izmisliće Amerikenjci, kao uvek do sada, neke laži i podmetačine, kako bi dezavuisali dokumenta.

imalijosnade
4 godine prije

obicno iskreni prof. i drzaci katedri novije historije su kadri reci: “novija povjet zahtjeva historijsku distancu to jest da prodje 3 – 4 generacije nakon dogadjaja” …a za 2. svjetski rat jos vise vremena treba protec…. jer tu su mnoge polustina i lazi ugledalo svjetlo dana, a istine se strogo drze u katakombama. mnoge, pogotovo uzrocno posljedicne su vecinom i spaljene i uklonjene od javnosti, “samo nedaj boze da dodje u doticaj sa masama” ….. zato je krilatica pobjednicu pisu povjest istinita-na zalost.

Derim
4 godine prije

Nije u redu! Do kad će Rusija koristiti istinu u propagandne svrhe? Ljudi se ubiše da napišu odgovarajuću povijest i onda im neki Putin sve pokvari onako, crno na bijelo.

Nikša
4 godine prije

Pa da nije bilo Britanaca koji su srusili vladu u Kraljevini Jugoslaviji mi bi vjerojatno prosli bez rata ili recimo kao Bugari sa desetak tisuca poginulih.A sta bi bilo iza rata Kraljevina ili bi dosli Rusi to je za pretpostavljati.Isto je tako i sa Varsavskim ustankom.Britanci su zeljeli da oslobadanjem grada onemoguce komuniste da dodu na vlast, i zasto bi to Rusi podrzali.Kad su nudili pomoc 1938 u zastiti Cehoslovacke odbili su ih i Britanci i Francuzi,jer im se nije ratovalo.Tada su zajedno mogli isamarati Hitlera i vjerojatno ga zaustaviti za sva vremena.Pa Minhenski sporazum # je potpisan 11 mjeseci prije pakta Ribentrop Molotov kojeg sada desnicari napadaju kao dogovor za pocetak WWI

puki
4 godine prije

ova stalna prepucavanja između Poljske i Rusije su glupa i beskorisna i pomažu samo cio-globalistima, koji su neprijatelji i Rusije i Poljske. Zato mi nije jasno, zašto je Putin nedavno dolijevao ulje na vatru, kada je optužio Poljake da su surađivali sa nacistima u progonu židova u 2. sv. ratu… U redu, iz Poljske su najprije optuživali Rusiju, odnosno SSSR. za su-agresiju na Poljsku (zajedno sa nacistima) i negirali su ulogu crvene armije itd.. pa je vjerojatno ovo bio odgovorajiući šamar od strane Putina. Međutim, to ništa ne koristi Rusiji, što stalno ističe, da je ona, tj. SSSR bio pobjednik 2. sv. rata, na strani antifašizma, jer cio-kabalistima kada to odgovara, oni ionao mogu prekrajati povijest, po želji… Sjetimo se da su propagandni zapadni mainstrema mediji, Putina uspoređivali sa Hitlerom. Dakle, džaba Rusiji, to što se pred Zapadom i cio-globalistima stalno busa u prsa sa svojom pobjedom u 2. sv.… Čitaj više »

Derim
4 godine prije

Čemu nervoza? Putin će samo otvoriti arhive i dati na uvid originalnu dokumentaciju. Eto i briti su nedavno objavili neke dokumente pa se vidi da neko namjerno piše neku svoju povijest a ne onakvu kakva jeste.

Tomica
4 godine prije

“Einsteini”,izgleda da u kući nemate pravo glasa,pa na komentarima,istresate svoju frustraciju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI