fbpx

Na 80. obljetnicu izbijanja Drugog svjetskog rata u Poljsku pozvani svi osim Putina

crvena armija sssr

Vladimir Putin nije pozvan u Poljsku na komemorativne događaje posvećene 80. godišnjici izbijanja Drugog svjetskog rata. Kako javlja rusko ministarstvo vanjskih poslova, u Moskvi je taj potez izazvao zbunjenost, jer je Sovjetski Savez dao odlučujući doprinos porazu nacističke Njemačke i oslobođenju Poljske od nacističkih osvajača.

Poljska nije pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina na komemorativne događaje povodom 80. godišnjice početka Drugog svjetskog rata, rekao je Błażej Spychalsky, glasnogovornik ureda poljskog predsjednika Andrzeja Dude.

Dodao je i da su pozvane sve zemlje članice EU, NATO pakta i predstavnici zemalja Istočnog partnerstva, uključujući Njemačku koja je bila agresor, ali ne i Rusija.

Prema službenom priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova su u Moskvi, “sa zbunjenošću prihvatili su činjenicu da Varšava misli samo na svoje najbliže saveznike u EU i NATO paktu”.

“U tom smislu, rusko ministarstvo vanjskih poslova je naglasio da je Sovjetski Savez bez sumnje dao odlučujući doprinos porazu Trećeg Reicha i oslobođenju Poljske od nacističkih okupatora”, tvrdi službena Moskva.

No, Poljaci misle drugačije, barem prema najnovijoj interpretaciji nemilih povijesnih događaja iz Drugog svjetskog rata.

Tiskovna služba poljskog predsjednika Andrzeja Dude je objasnila da kriterij za slanje nije bio “povijesne”, već “moderne prirode”.

“Poljska će se prisjetiti dramatičnih događaja iz prošlosti zajedno s državama s kojima danas provodi blisku miroljubivu suradnju na temelju poštivanja međunarodnog prava”, objasnio je Błażej Spychalsky, što je kriterij koji isključuje Rusiju.

reichstag

FOTO: crvenoarmejac postavlja zastavu SSSR-a na Reichstag

Situaciju je komentirao njemački Focus, koji podsjeća da su snage Wehrmachta napale Poljsku 1. rujna 1939. godine. Neposredno prije toga, u kolovozu iste godine, Sovjetski Savez i Njemačka potpisale su sporazum o nenapadanju, nazvan po ministrima vanjskih poslova obiju zemalja, Vjačeslavu Molotovu i Joachimu von Ribbentropu. U tajnom dodatnom protokolu su se obje sile složile oko podjele istočne Europe, s time da je istočna Poljska predana sovjetskoj sferi interesa, tvrdi njemački časopis.

Focus navodi da je Sovjetski Savez napao Poljsku 17. rujna 1939. i oko dva tjedna nakon njemačke agresije okupirao dio njezina teritorija. Nakon toga je  Wehrmacht 22. lipnja 1941. napao Sovjetski Savez.

Moskva skreće pozornost na činjenicu da je Sovjetski Savez u ratu protiv nacističke Njemačke podnio najveći teret, ali Zapad to radije zaboravlja. U Drugom svjetskom ratu poginulo je oko 27 milijuna sovjetskih vojnika i civila.

Poljski novinar Marek Ostrovsky savjetuje predsjednika Dudu da Rusija nije samo Putin i da bi netko trebao biti pozvan iz Rusije.

Doprinos Sovjetskog Saveza u porazu nacizma u Drugom svjetskom ratu je nesporan, tako da će Putinova odsutnost na proslavama sigurno dovesti do komentara o urođenoj poljskoj rusofobiji i krivotvorenju povijesti na Zapadu, upozorava poljski Ostrovsky.

“U Europskoj uniji, među našim saveznicima, vode se politički razgovori s Putinom i nitko ne izbjegava dijalog s njim, ali na neke proslave, koje sastancima daju posve drugačiji, svečani karakter, sadašnji šef Rusije nije pozvan. Ovo pravilo krši samo Mađarska. Bit je osuditi aneksiju Krima i ukazati da Rusija pribjegava agresiji kao elementu politike”, piše poljski novinar Marek Ostrovsky.

“Osim toga, uvijek trebate postaviti pitanje, zašto se organiziraju proslave obljetnica. Oni igraju servisnu ulogu u odnosu na modernost i daju određeni signal. Putin bi održao govor u kojem bi javno ponavljao obrazloženje svoje politike, kao što je to učinio prije nekoliko dana na godišnjicu pripajanja Krima. I bilo bi teško raspravljati s njim”, objašnjava novinar.

I dok je kriterij modernosti za zvanje čelnika država koje su sudjelovale u Drugom svjetskom ratu, bilo na pobjedničkoj ili poraženoj strani, aktualna tema u Poljskoj i Njemačkoj, Moskva ovom slučaju ne daje mnogo publiciteta.

Senator Vladimir Džabarov je u intervjuu za RMF FM, naglasio da Rusija neće izgubiti ništa što nije dobila poziv.

“Na pitanje tko je dobio ovaj rat bit će teško odgovoriti. Glavni pobjednik bio je Sovjetski Savez, a mi nećemo biti tamo”, dodao je ruski političar.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
79 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
rodoljub
Gost
rodoljub
1 godina prije

Zapadnjake, naročito američku fašisoidnu elitu, mnogo boli činjenica da su Rusi prvi ušli u Berlin i da se ruska zastava (na bundestagu ako se ne varam) zavijorila pre američke. Sada je epoha reinkarnacije zapadnog fašizma i kampanje relativizacije uloge Rusije u pobedi nad fašizmom .

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

zato su zvali švabe
sa kojima su djelili čekoslovačku
i koji su pobili 5 miljuna poljaka

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije

Ruska epoha je bila u vrijeme Varšavskog ugovora i to je Poljacima bilo dovoljno da zapamte kako su u to vrijeme živjeli…daj napor pa okreni ljude da misle da im pod Rusima bude bolje,teško…

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

dok su bili “pod” rusima natalitet i broj poljaka je rastao
sada je opao i stagnira
osim toga nikad ne bi vidjeli more da nije bilo rusa

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Zamisli kako je tek bilo Rusima pod Poljacima…poljaci su Moskvu barem 2 puta palili!

igi
Gost
igi
1 godina prije

…nema to veze s varšavskim ugovorom jer to je bio ideološki pakt;ovdje je u pitanju čisti poljski nacionalizam pod utjecajem katoličke crkve koja sanja ekspanziju na istok….niti jedan vojnik poljskih oružanih snaga nije poginuo kao pripadnik varšavskog ugovora u okupaciji bilo kojeg teritorija za razliku od poljskih NATOvaca….poljaci su jednostavno iskompleksirani etnos koji misle da u današnjim geopolitičkim okolnostima mogu ušičariti još koji komad tuđeg ozemlja.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

poljaci su etnički očitili svoj teritoij

proxy1969
Gost
proxy1969
1 godina prije

Naj gora kletva Poljacima: ” ..da Bog da te Švabo okupirao, a Rus oslobađao…”

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Švabo? Samo Schwaben? A šta ako ih okupiraju Ostfriesen? Šta onda?

pidko
Gost
pidko
1 godina prije

nemas ti pojma kad pricas o Poljskoj , malo se preispitaj kolka je bila poljska i ko je kome oto teritorije ???? Rusija je najvise teritorija ukrala od susjeda od 11 stoleca i najvise se prosirila u Europu , sotone Ruske !!!!

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

MLADENE, kažeš pod Rusima? Hm, Poljska je tada bila dio tzv.istočnog bloka, na čijem je čelu bio mnogonacionalni SSSR, nikako ne Rusija.
Usput, da je SSSR izgubio rat, šta bi njemački nacisti napravili sa Poljacima i Poljskom? Ipak je Crvena Armija za oslobođenje Poljske položila oko 600 tisuća života svojih vojnika. Nekako kada sam zločest, požalim, zašto Hitler nije dobio rat, pa da vidim koga bi Poljaci pozivali u goste. Hm, ako bi ih uopće bilo, ako bi postojali.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Naslovna Uncategorized
Uncategorized
Poljska žrtva oholosti i pogroma
22. Novembar 2013.0406

polska11.novembra u glavnom gradu Poljske učesnici takozvanog Marša nezavisnosti su spalili su zastavu Rusije i napravili kod ambasade Rusije pogrom. U divljanju je nastradalo 19 ljudi. Poljski zvanični organi se svojski trude da odbace i najmanju svoju vezu sa onima koji su pravili nerede. Proizilazi da krivaca, osim dežurnih izvršilaca, i nije bilo. A ustvari – nije tako.

U Poljskoj se sistematski insistira na antiruskom informacionom principu. Postkomuistička Poljska se već treću deceniju bori za osvajanje uloge žrtve, koja joj odgovara. Pri tome istovremeno „puca“ na dve strane: na ruski istok i nemački zapad… Nije bilo davno kada je poljski sejm doneo dokument o „agresiji SSSR-a“ i pri tom sovjetsku državu izjednačio sa Hitlerovim rajhom, a na konferenciji ministara pravde zemalja EU doneta je Varšavska deklaracija koja je odgovarala tom dokumentu.

Poljski političari svoju nedavnu prošlost nazivaju „sovjetskom okupacijom“ i izrodima dozvoljavaju da otvoreno skrnave grobove i spomenike sovjetskih boraca. Pošto se iz Varšavskog ugovora „vratila Evropi“ Poljska se ponovo okrenula ulozi koju je igrala tokom poslednjih vekova: „zemlja žrtva“ i „narod-paćenik“, pritisnuti „neprijateljem“ sa dve strane, ali okrenuti zapadnim vrednostima koje uravnotežuju uticaj nemačkog „giganta“ i suprotstavljeni su „agresivnom prikradanju“ ruskog. Kako je govorio J.Pilsudski, „ni sa Rusijom, ni sa Nemačkom“! Tu uspomene na „slavnu i tragičnu prošlost“ pomažu da se formira kompleks neverovatno herojske napaćene nacije, koju su susedi pritegli i kidaju je na delove, ali koja se opet i opet obnavlja i ostaje nepokorena.

Poljaci nisu glupi ljudi. Oni bukvalno neguju i uzdižu istoriju svojih patnji. Posebno onih od kojih izvlače i političku, i ekonomsku korist. Istorijska istina, koja preti da Poljacima oduzme taj gešeft dočekuje se na nož. Bilo kakav pokušaj istoričara susednih zemalja da se ovaj ili onaj istorijski problem razmotri u rakursu na koji poljska tumačenja nisu privikla, interpretiraju se kao obnavljanje velikodržavnih ambicija. Da li činjenice govore sasvim suprotno? To gore po njih!

Na primer, sećanja na poljski antisemitizam i žrtve krvavih i ogromnih jevrejskih pogroma 1940-ih godina ovde se dočekuju talasom negodovanja. Umesto razmišljanja o suštini tragedije – „denunciraju“ se pokušaji da se Poljacima naturi uloga „naroda-dželata“ i da se „izjednače sa Nemcima“. Iz istog razloga poljska strana pruža žestok otpor na pozive ruskih i nemačkih naučnika da ne kriju „tamne mrlje“ istorije. A u njih spadaju poljski koncentracioni logori, koji su koštali života desetina hiljada zarobljenih crvenoarmejaca posle poljsko-ruskog rata 1919. – 1921.godine i koncentracioni logori koje je formirao režim Pilsudskog za Nemce sa teritorija na zapadu koje su osvojili Poljaci. A moguće je prisetiti se i mrlje kao što je deportacija nemačkog stanovništva, koja je odnela stotine hiljada života u periodu 1946. – 1949.godine u Lamsdorfu, Štadt Grotkau, Kaltvaseru, Potulicama kod Bromberga, Gronovu kod Lise, Sikakvi kod Lođa…

Nemačka se posle rata kajala za ono što je napravila. Rusija se posle rasturanja SSSR kajala i za ono, što nije učinila. A Poljska se ne kaje ni zbog čega, ona se stalno uporno žali da se prve dve kaju nedovoljno iskreno. Poljska koja od Nemačke i Rusije zahteva kajanje (podvlačim – zvanično, na javnom nivou) ona sama za to uopšte nije spremna.

Jer i najmanje odstupanje od imidža „istorijske žrtve“ suseda može da nanese ogroman pad ranjivom nacionalnom identitetu. I može da utiče na dobit, jer već pominjani Nemci pošteno plaćaju. U okviru „Istočnih dogovora“ od vremena vlade Vilija Branta. I kolektivne, i individualne kompenzacije nemačka industrija isplaćuje Poljacima!

Međutim, halapljivost, kako je svima poznato, ne može da se dobrim završi. Individualnim tužbama sudskim instancama EU sa zahtevom da se dobije kompenzacija „za Katinj“ Poljaci su već napravili opasan presedan. Za početak – kao odgovor su dobili individualne tužbe i zahteve zbog uništenja Nemaca i njihovog progona u posleratno vreme. Polazeći od činjenice da se u Evropskoj uniji za obnovu poljske ekonomije koristi uglavnom nemački novac, Nemci pre svega postavljaju pitanje: dokle će oni plaćati i kajati se zbog zemlje u kojoj su njihove sunarodnike silovali, pljačkali i ubijali zbog nacionalnosti? Pri čemu su mnoge žrtve bile vojni zarobljenici, a civili – uglavnom žene, starci i deca.

Poljska nastavlja da sa strašću razobličuje Rusiju zbog „zločina sovjetskog režima“ i pri tom se izmiče od odgovora na pitanja koja se sve jače i jače čuju sa Zapada. Mislim da će pre ili posle Moskva, Kijev, Minsk takođe da podsete Varšavu da ni u jednom od desetina bivših poljskih logora u kojima su ginule hiljade i hiljade ruskih, ukrajinskih i beloruskih zatvorenika nema ni jednog memorijala koji bi podsećao na njihovu žrtvu. Uspomena na zločine u savremenoj Poljskoj se svrsishodno uništava. U Stšalkovu, jednom od najstrašnijih logora po broju umrlih logoraša (a to je samo jedan od desetina poljskih koncentracionih logora i specijalnih zatvora), poljske su vlasti, na primer, jednostavno demontirale memorijalnu ploču, koja je podsećala na pogibiju crvenoarmejaca, i koja je na ruskom glasila: „ Ovde počiva 8000 sovjetskih krasnoarmejaca, koje su u poljskim „logorima smrti“ do smrti mučeni u periodu 1919. – 1921.god.“

igi
Gost
igi
1 godina prije

..svaka čast sine….

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

SINIŠA, znam sve to, iako nisam siguran da su Nijemci ubijani nakon rata na teritoriji Poljske. Bit će prije da su to bili sporadični slučajevi, a za pogrom Židova 1946, to je poznato.
Inače jako važno, današnja Poljska ionako ne graniči sa Rusijom, osim ako računamo malu enklavu Kalinjingrad. Da bi se iz Poljske došlo u Rusiju, treba se proći Bjelorusiju ili Ukrajinu, to ako se ide sa juga, pa tek onda se može ući u Rusiju.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

RODOLJUBE, nisu ušli Rusi nego Sovjeti. Onaj vojnik koji je na vrh očerupanog njemačkog parlamenta postavio zastavu, po narodnosti je bio – Gruzijac. Zvao se Meliton Kantarija. Druga dvojica, jedan je bio Rus (Mihail Jegorov) i treći je bio Ukrajinac (Aleksej Berest).
U redovima sovjetske Crvene Armije, Rusi su tvorili oko 60% vojnika, sve ostalo bili su pripadnici raznih naroda ex-SSSR-a.

NSU
Gost
NSU
1 godina prije

Putina će zvati na obljetnicu završetka Drugog svjetskog rata, što je puno bitnije. Svakog po zaslugama!

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Izvrstan!

Sarka
Gost
Sarka
1 godina prije

Zasto se uopste slavi pocetak rata???

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Komemorira se ne slavi 🙂

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Ludo bolan…ludo i zbunjeno.

Max
Gost
Max
1 godina prije

Komemoracija, sječanje.

Maksim
Gost
Maksim
1 godina prije

Eh da je Hitlar ziv pa da im uvelica obljetnicu. Ne sumnjam da mu poljaci nebi poslali poziv na zurku.

mars
Gost
mars
1 godina prije

@ Maksim – moguće da im ni Dr. Mengele ne bi bio mrzak.

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Neka Putin bude sretan jer nije pozvan na taj bal vampira. Ima sigurno pametnijeg posla.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Katinska šuma?!

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

LIJEPA SUMA.

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Neki nisu ni čuli za to.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije

Rusi-ja da budu ubuduce pametniji…pa te Poljake-sku ne oslobadjaju vec neka puste Poljske sluge da ih okupatori jasu i ye^u do mile volje….A kako su Poljaci-ska vec sluge kaubojsko -engleskih pustiti ih da ih jasu do balcaka…ubrzo ce zakukumavciti obicni Poljaci heheeee zakukumavcice bracooo rusi pomagajteeed

Nemaju Poljaci ni promil svijesti sta ih ocekuje…eeeee koji blesav svijet u pm ,ko i oni hrvati 90-ih .

Firenze
Gost
Firenze
1 godina prije

Jahao ih je SSSR 45 godina. Ti koga su se uhvatili,slab napredak si dozivio.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije

Firenze
SSSR nije poljacima ostavio ni 1 zlot duga,kamatarenja i slicno.A zapitaj se koliko se Poljaci-ska zaduzila od kako su ih zajahali kauboji i englesi …Osim toga kauboji i englezi kad zajasu ne silaze dobrovoljno vec jasu dok im zrtva ne crkne.Tako isto ce i vasu Croesa …samo polako ima vremena,jahacima se ne zuri…

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

@MK, Proslo cijelih 25 minuta a post ti nije obrisan…. “Tata na sluzbenom putu” 😉

Max
Gost
Max
1 godina prije

Šta te briga *Croesa*. a ???

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

FIRERENZE,
ZNANJE TI JE LOSOIJA STRANA ZIVOTA!
ZA TAKVE U BOSNI IMA JEDAN NAZIV A TO JE “P A R M A K”

Max
Gost
Max
1 godina prije

Ne viči , koja Bosna?

Max
Gost
Max
1 godina prije

Bravo !!!!

Sasa S
Gost
Sasa S
1 godina prije

SSSR ih je jahao od 1946, a sest godina pre Vermaht pregazio za 36 dana i tajnim paktom Nemacke i Staljina sovjetska vojska usla ,zauzela istocnu Poljsku…. pa gde su bili tada saveznici koji ih sada jasu…..videcemo na kraju balade koliki ce im biti dug i kako ce ta idila sa zapadom da se zavrsi..bojim se samo da ne budu topovsko meso….

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

SASA, ako nešto znaš, onda bi morao znati da je istok Poljske ionako bio zapad Bjelorusije i Ukrajine, tu su etnički Poljaci bili manjina. Inače u međuratnoj Poljskoj, sami Poljaci su tvorili 68% stanovništva, a svi ostali 32% (Židovi, Ukrajinci, Bjelorusi, Nijemci, Litvanci…).

Sasa S
Gost
Sasa S
1 godina prije

Zlatane slazem se sa tvojom info…sto samo dokazuje da su im i tu ustupke nacinili Rusi,Belorusi i ostali…a ovi sad lepo vracaju…

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Istina je i to. Sovjetski Savez pobijedio je u ratu, ali je izgubio u miru. Ekonomski, kao i čitavi socijalizam.

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
1 godina prije

Nekada sam dolazio u Poljsku i djelomicno je upoznao, ono sto sam tada cuo da nema 100% cistokrvnog poljaka, kazu da u svakom poljaku ima najmanje 10% zidovske krvi. Ako razmotrimo situaciju sa aspekta da su zidovi trgovci koji trguju sa svime pa i sa svojim zrtvama u Drugom svj. ratu tada mozemo razumijeti i ovu odluku Poljske i Poljaka, koji od gorljivih antifashista postaju fashisti, otprilike kao i Hrvatska i Hrvati

Max
Gost
Max
1 godina prije

a *ako razmotrimo situaciju sa aspekta da su…..ja dolazim do spoznaje, da si ti antisemit. Neka te bude sram !!!!!

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

MAX, u pravu si…i još je dobio pluseve, a ti minuse. Tko ovo čita?

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

IVE, ne postoji nikakav čistokrvni narod, to su nacionalistička i fašistička lupetanja. Nisu ljudi psi, a i psi ako su čistokrvni skloni su degeneraciji i bolestima. I Rusi su toliko izmiješani, da ti pamet stane.
Pa i mi na slavenskome jugu, svi smo mješavina Slavena, Ilira, možda i Romana.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Zapravo su Bjelorusija i Ukrajina nakratko dobili poljski teritorij, a ne Ruska SSR

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Zapravo…nije tačno šta si rekao;nisu dobili “poljski teritorij” već su od Poljske vratili i zadršali svoj teritorij.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

LAKI, i Litva, jer je Vilnius i okolica, Litva. I to je od 1919 do 1939, bio dio Poljske.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

LAKI, nije Ruska SSR, već RSFSR.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Lukašenko je dobio pozivnicu, ali ne može doći, ne znam zašto… Mislim zbog sankcija od EU, kršenja ljudskih prava i sl. Uglavnom cirkus

Max
Gost
Max
1 godina prije

……ne znam zašto………..:) 🙂 🙂

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

LAKI, ako je Lukašenko dobio pozivnicu, hm, ne znamje li uopće, neće taj doći.

zgvaca
Gost
zgvaca
1 godina prije

Glupi Rusi. tribali su stat na Poljskoj granici i sklopit mir sa Hitleron. Danas nebi bilo ovakvih kretena u Poljskoj.

tango
Gost
tango
1 godina prije

KAD NEKO SEBI UZME ZA PRAVO PA GOVORI MEĐUNARODNA ZAJEDNICA MEĐUNARODNA ZAJEDNICA ZAPADA TJ LJUDSKI PRAVA PLJAČKOKRACIJE NE DEMOKRACIJE DAJ NE SERITE VIŠE JOŠ MALO PA ĆE NACISTI BITI DEMOKRATE GAMAD JENA

2 mg mozga
Gost
2 mg mozga
1 godina prije

Ne vici!

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

SLAVA RUSIJI I RUSKOM BRATSKOM NARODU.NEIZMJERAN JE DOPRINOS RUSIJE U RAZVOJU OSTALIH SLAVENSKIH DRZAVA I NARODA. SMRT FASIZMU I SLOBODA NARODIMA.SLAVE BIJELAC SLOBODAN STRIJELAC

2 mg mozga
Gost
2 mg mozga
1 godina prije

Ne vici!

Max
Gost
Max
1 godina prije

Nema šanse, dragi moj 2 mg mozga. Tako su navikli – da se deru s planine na planinu. E jebiga sad:) 🙂

Helena
Gost
Helena
1 godina prije

Da, dovikivali se kad su tebe po planinama gubili.

maliboro
Gost
maliboro
1 godina prije

Ništa tu nije čudno , ne zoveš na proslavu onoga koji te oslobodio na proslavu dana kada si napadnut.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

Druženje Poljaka i Njemaca na obljetnicu “njemačkog napada na Poljsku”.. pa ovi Poljaci su legende. ?

Sljedeći put treba pustit Njemce da odrade posao do kraja, da u svakom budućem Poljaku bude 50% njemačke krvi/gena.

I onda svaku godinu nakon toga proslavit.. uz njemačke specijalitete.

Pljuc!

2 mg mozga
Gost
2 mg mozga
1 godina prije

Nisu poljakinje krive sto su im politicari supci, tako da pozdravljanje silovanja i nije neki dobar stos.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@2 mg mozga

Ima i Njemica koje vole poljsku k***c.

Tako da ne znam zašto si odma pomislio/la na silovanje žena.

Znaju i Njemice silovat muške.. ?

Pljuc!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Zadranin
Ajme bidan ! Utiskivačica ili Uvažena naložnica?

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@Lucija

Ma, rađe bi Uvaženu, ona se bar može zaljubiti u svog silovanog muškog (Duncan i ona njegova.. zaboravio sam kako se zvala ?).

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

NA BAL VAMPIRA SE IDE SAMO SA TRNOVIM KOLCEM!

Sasa S
Gost
Sasa S
1 godina prije

Poljaci su zaboravili da se istorija samo ponavlja,uvek su nekako kroz istoriju bili inferiorni spram okruzenja i vukli pogresne poteze kao i danas….iako imaju neki ekonomski rast ,naravno koliko im to zapad dozvoljava… mislim da ce opet doci u situaciju da mole za pomoc a tada im naplatiti svaku kap Ruske krvi koja je data za njihovo oslobodjenje…..

octopus
Gost
octopus
1 godina prije

Ne vidim tko je pozvan iz Hrvatske, ali mislim da bi gospoda Glasnović i Hasanbegović u potpunosti odgovarali časnom društvu na toj proslavi/komemoraciji.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Čitam danas a vjerujem da neko od cijenjenih kolega može potvrditi ili opovrgnuti….Poljaci su u ratu protiv Sovjeta 1919/1920 bukvalno pobili 300 hiljada Sovjetskih zarobljenika.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Nisu bas toliko, ali jesu poprilican broj. To je namireno sa Katinskom sumom, Carstva nezaboravljaju.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

SINIŠA, stradalo je oko 30.000 sovjetskih vojnika, čitao u ruskim izvorima….U cijelom ratu 1920/21., nije bilo ni blizu 300 tisuća vojnika. Ukupno, sa obje strane. Ne treba pretjerivati, odnosno lagati.

Mile
Gost
Mile
1 godina prije

Poljaci su bas jadni…kaze se HRANI PSETO DA TE UJEDE

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Uveli su Rusima sankcije, namjeravaju s njima zaratit pa kako onda da im za nesto zahvale?

krezubi glasac
Gost
krezubi glasac
1 godina prije

Hitler je Warsavu dva puta poravnao do zadnjeg kamena ali poljak opet voli njemca. Stockholski sindrom kad se mucenik zaljubi u mucitelja. Tipicno za slavene mozda ili obicno ludilo…

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Hajde, ne lupetaj gluposti. Njemačka i Poljska su danas odlični susjedi, trguju jedni s drugima. Uostalom, odlične ekonomske odnose imaju i Nijemci i Rusi. I šta je problem? Nijemci i dalje imaju moćnu ekonomiju. I takva ekonomska velesila je poljski susjed. I kako bi se Poljaci trebali ponašati? I manje-više svi ljudi iz bivše Jugoslavije išli su raditi u Njemačku. Šta su trebali? Slušati socijalističku utopiju i živjeti u bijedi?

Ivex
Gost
Ivex
1 godina prije

Zar će zvati one koji su tada bili na strani Švaba kasnije kao hijene čekali da pokupe dijelove Poljske

J B TITO
Gost
J B TITO
1 godina prije

Jel neko pozvao nas odnosno Hrvatsku i mi smo bili na strani pobjednika bar neki. Izgleda da su zaboravili?, Kao i uvijek!

Dundić
Gost
Dundić
1 godina prije

Revizionizm n djelu. Pa radi se o ekipi koja bez zadrške podržava ukrajinske neonacijste, financiraju ih. Ne može se od njih očekivati da vrednuju povbjednike nad nacizmom iz 2SR.

antinwo.hr
Gost
antinwo.hr
1 godina prije

Jebiga Poljaci za sve ste si sami krivi.

Minus Collector
Gost
Minus Collector
1 godina prije

Putin je izgleda dobrodošao jedino u Bjelorusiju, Malorosiju, Novorusiju i ostale Rosije…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
79
0
()
x