Na 80. obljetnicu izbijanja Drugog svjetskog rata u Poljsku pozvani svi osim Putina

crvena armija sssr
79 komentara

Vladimir Putin nije pozvan u Poljsku na komemorativne događaje posvećene 80. godišnjici izbijanja Drugog svjetskog rata. Kako javlja rusko ministarstvo vanjskih poslova, u Moskvi je taj potez izazvao zbunjenost, jer je Sovjetski Savez dao odlučujući doprinos porazu nacističke Njemačke i oslobođenju Poljske od nacističkih osvajača.

Poljska nije pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina na komemorativne događaje povodom 80. godišnjice početka Drugog svjetskog rata, rekao je Błażej Spychalsky, glasnogovornik ureda poljskog predsjednika Andrzeja Dude.

Dodao je i da su pozvane sve zemlje članice EU, NATO pakta i predstavnici zemalja Istočnog partnerstva, uključujući Njemačku koja je bila agresor, ali ne i Rusija.

Prema službenom priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova su u Moskvi, “sa zbunjenošću prihvatili su činjenicu da Varšava misli samo na svoje najbliže saveznike u EU i NATO paktu”.

“U tom smislu, rusko ministarstvo vanjskih poslova je naglasio da je Sovjetski Savez bez sumnje dao odlučujući doprinos porazu Trećeg Reicha i oslobođenju Poljske od nacističkih okupatora”, tvrdi službena Moskva.

No, Poljaci misle drugačije, barem prema najnovijoj interpretaciji nemilih povijesnih događaja iz Drugog svjetskog rata.

Tiskovna služba poljskog predsjednika Andrzeja Dude je objasnila da kriterij za slanje nije bio “povijesne”, već “moderne prirode”.

“Poljska će se prisjetiti dramatičnih događaja iz prošlosti zajedno s državama s kojima danas provodi blisku miroljubivu suradnju na temelju poštivanja međunarodnog prava”, objasnio je Błażej Spychalsky, što je kriterij koji isključuje Rusiju.

reichstag
FOTO: crvenoarmejac postavlja zastavu SSSR-a na Reichstag

Situaciju je komentirao njemački Focus, koji podsjeća da su snage Wehrmachta napale Poljsku 1. rujna 1939. godine. Neposredno prije toga, u kolovozu iste godine, Sovjetski Savez i Njemačka potpisale su sporazum o nenapadanju, nazvan po ministrima vanjskih poslova obiju zemalja, Vjačeslavu Molotovu i Joachimu von Ribbentropu. U tajnom dodatnom protokolu su se obje sile složile oko podjele istočne Europe, s time da je istočna Poljska predana sovjetskoj sferi interesa, tvrdi njemački časopis.

Focus navodi da je Sovjetski Savez napao Poljsku 17. rujna 1939. i oko dva tjedna nakon njemačke agresije okupirao dio njezina teritorija. Nakon toga je  Wehrmacht 22. lipnja 1941. napao Sovjetski Savez.

Moskva skreće pozornost na činjenicu da je Sovjetski Savez u ratu protiv nacističke Njemačke podnio najveći teret, ali Zapad to radije zaboravlja. U Drugom svjetskom ratu poginulo je oko 27 milijuna sovjetskih vojnika i civila.

Poljski novinar Marek Ostrovsky savjetuje predsjednika Dudu da Rusija nije samo Putin i da bi netko trebao biti pozvan iz Rusije.

Doprinos Sovjetskog Saveza u porazu nacizma u Drugom svjetskom ratu je nesporan, tako da će Putinova odsutnost na proslavama sigurno dovesti do komentara o urođenoj poljskoj rusofobiji i krivotvorenju povijesti na Zapadu, upozorava poljski Ostrovsky.

“U Europskoj uniji, među našim saveznicima, vode se politički razgovori s Putinom i nitko ne izbjegava dijalog s njim, ali na neke proslave, koje sastancima daju posve drugačiji, svečani karakter, sadašnji šef Rusije nije pozvan. Ovo pravilo krši samo Mađarska. Bit je osuditi aneksiju Krima i ukazati da Rusija pribjegava agresiji kao elementu politike”, piše poljski novinar Marek Ostrovsky.

“Osim toga, uvijek trebate postaviti pitanje, zašto se organiziraju proslave obljetnica. Oni igraju servisnu ulogu u odnosu na modernost i daju određeni signal. Putin bi održao govor u kojem bi javno ponavljao obrazloženje svoje politike, kao što je to učinio prije nekoliko dana na godišnjicu pripajanja Krima. I bilo bi teško raspravljati s njim”, objašnjava novinar.

I dok je kriterij modernosti za zvanje čelnika država koje su sudjelovale u Drugom svjetskom ratu, bilo na pobjedničkoj ili poraženoj strani, aktualna tema u Poljskoj i Njemačkoj, Moskva ovom slučaju ne daje mnogo publiciteta.

Senator Vladimir Džabarov je u intervjuu za RMF FM, naglasio da Rusija neće izgubiti ništa što nije dobila poziv.

“Na pitanje tko je dobio ovaj rat bit će teško odgovoriti. Glavni pobjednik bio je Sovjetski Savez, a mi nećemo biti tamo”, dodao je ruski političar.

Crvena armijadrugi svjetski ratSSSR
Pretplatiti se
Obavijesti o
79 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rodoljub
5 godine prije

Zapadnjake, naročito američku fašisoidnu elitu, mnogo boli činjenica da su Rusi prvi ušli u Berlin i da se ruska zastava (na bundestagu ako se ne varam) zavijorila pre američke. Sada je epoha reinkarnacije zapadnog fašizma i kampanje relativizacije uloge Rusije u pobedi nad fašizmom .

NSU
5 godine prije

Putina će zvati na obljetnicu završetka Drugog svjetskog rata, što je puno bitnije. Svakog po zaslugama!

Sarka
5 godine prije

Zasto se uopste slavi pocetak rata???

Maksim
5 godine prije

Eh da je Hitlar ziv pa da im uvelica obljetnicu. Ne sumnjam da mu poljaci nebi poslali poziv na zurku.

spartak
5 godine prije

Neka Putin bude sretan jer nije pozvan na taj bal vampira. Ima sigurno pametnijeg posla.

Dub Miroslav
5 godine prije

Katinska šuma?!

Zvrk
5 godine prije
Mamajev Kurgan
5 godine prije

Rusi-ja da budu ubuduce pametniji…pa te Poljake-sku ne oslobadjaju vec neka puste Poljske sluge da ih okupatori jasu i ye^u do mile volje….A kako su Poljaci-ska vec sluge kaubojsko -engleskih pustiti ih da ih jasu do balcaka…ubrzo ce zakukumavciti obicni Poljaci heheeee zakukumavcice bracooo rusi pomagajteeed

Nemaju Poljaci ni promil svijesti sta ih ocekuje…eeeee koji blesav svijet u pm ,ko i oni hrvati 90-ih .

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

Nekada sam dolazio u Poljsku i djelomicno je upoznao, ono sto sam tada cuo da nema 100% cistokrvnog poljaka, kazu da u svakom poljaku ima najmanje 10% zidovske krvi. Ako razmotrimo situaciju sa aspekta da su zidovi trgovci koji trguju sa svime pa i sa svojim zrtvama u Drugom svj. ratu tada mozemo razumijeti i ovu odluku Poljske i Poljaka, koji od gorljivih antifashista postaju fashisti, otprilike kao i Hrvatska i Hrvati

Laki Topalović
5 godine prije

Zapravo su Bjelorusija i Ukrajina nakratko dobili poljski teritorij, a ne Ruska SSR

Laki Topalović
5 godine prije

Lukašenko je dobio pozivnicu, ali ne može doći, ne znam zašto… Mislim zbog sankcija od EU, kršenja ljudskih prava i sl. Uglavnom cirkus

zgvaca
5 godine prije

Glupi Rusi. tribali su stat na Poljskoj granici i sklopit mir sa Hitleron. Danas nebi bilo ovakvih kretena u Poljskoj.

tango
5 godine prije

KAD NEKO SEBI UZME ZA PRAVO PA GOVORI MEĐUNARODNA ZAJEDNICA MEĐUNARODNA ZAJEDNICA ZAPADA TJ LJUDSKI PRAVA PLJAČKOKRACIJE NE DEMOKRACIJE DAJ NE SERITE VIŠE JOŠ MALO PA ĆE NACISTI BITI DEMOKRATE GAMAD JENA

Perun
5 godine prije

SLAVA RUSIJI I RUSKOM BRATSKOM NARODU.NEIZMJERAN JE DOPRINOS RUSIJE U RAZVOJU OSTALIH SLAVENSKIH DRZAVA I NARODA. SMRT FASIZMU I SLOBODA NARODIMA.SLAVE BIJELAC SLOBODAN STRIJELAC

maliboro
5 godine prije

Ništa tu nije čudno , ne zoveš na proslavu onoga koji te oslobodio na proslavu dana kada si napadnut.

Zadranin
5 godine prije

Druženje Poljaka i Njemaca na obljetnicu “njemačkog napada na Poljsku”.. pa ovi Poljaci su legende. ?

Sljedeći put treba pustit Njemce da odrade posao do kraja, da u svakom budućem Poljaku bude 50% njemačke krvi/gena.

I onda svaku godinu nakon toga proslavit.. uz njemačke specijalitete.

Pljuc!

Fatih
5 godine prije

NA BAL VAMPIRA SE IDE SAMO SA TRNOVIM KOLCEM!

Sasa S
5 godine prije

Poljaci su zaboravili da se istorija samo ponavlja,uvek su nekako kroz istoriju bili inferiorni spram okruzenja i vukli pogresne poteze kao i danas….iako imaju neki ekonomski rast ,naravno koliko im to zapad dozvoljava… mislim da ce opet doci u situaciju da mole za pomoc a tada im naplatiti svaku kap Ruske krvi koja je data za njihovo oslobodjenje…..

octopus
5 godine prije

Ne vidim tko je pozvan iz Hrvatske, ali mislim da bi gospoda Glasnović i Hasanbegović u potpunosti odgovarali časnom društvu na toj proslavi/komemoraciji.

Siniša
5 godine prije

Čitam danas a vjerujem da neko od cijenjenih kolega može potvrditi ili opovrgnuti….Poljaci su u ratu protiv Sovjeta 1919/1920 bukvalno pobili 300 hiljada Sovjetskih zarobljenika.

Mile
5 godine prije

Poljaci su bas jadni…kaze se HRANI PSETO DA TE UJEDE

Emiliano Zapata
5 godine prije

Uveli su Rusima sankcije, namjeravaju s njima zaratit pa kako onda da im za nesto zahvale?

krezubi glasac
5 godine prije

Hitler je Warsavu dva puta poravnao do zadnjeg kamena ali poljak opet voli njemca. Stockholski sindrom kad se mucenik zaljubi u mucitelja. Tipicno za slavene mozda ili obicno ludilo…

Ivex
5 godine prije

Zar će zvati one koji su tada bili na strani Švaba kasnije kao hijene čekali da pokupe dijelove Poljske

J B TITO
5 godine prije

Jel neko pozvao nas odnosno Hrvatsku i mi smo bili na strani pobjednika bar neki. Izgleda da su zaboravili?, Kao i uvijek!

Dundić
5 godine prije

Revizionizm n djelu. Pa radi se o ekipi koja bez zadrške podržava ukrajinske neonacijste, financiraju ih. Ne može se od njih očekivati da vrednuju povbjednike nad nacizmom iz 2SR.

antinwo.hr
5 godine prije

Jebiga Poljaci za sve ste si sami krivi.

Minus Collector
5 godine prije

Putin je izgleda dobrodošao jedino u Bjelorusiju, Malorosiju, Novorusiju i ostale Rosije…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI