Dokumenti ratnih zbivanja razotkrivaju mitove o oslobađanju Varšave iz Drugog svjetskog rata

razorena varsava u 2 svj. ratu
51 komentar

Sovjetske snage su prije 75 godina oslobodile Varšavu – a poljski su dužnosnici od tada umotali ključne događaje u mitove. No, tek objavljeni povijesni dokumenti pomažu rasvijetliti istinu.

Službena Varšava nije planirala proslaviti ovaj datum – ali ovo nije prvi put da je Poljska ignorirala oslobađanje svog glavnog grada države. Od propasti Sovjetskog bloka početkom devedesetih, političari u istočnoj Europi potisnuli su ideju da su Sovjetski Savez i nacistička Njemačka podjednako odgovorni za poticanje Drugog svjetskog rata – a ideja da vojnici Crvene armije vode brutalnu okupaciju umjesto oslobađajući Poljsku, čvrsto je pronašla svoje mjesto u nacionalnim knjigama povijesti.

To gledište i dalje prevladava u nekim drugim europskim državama – ali skup nedavno deklasificiranih ratnih dokumenata, koje je objavilo rusko Ministarstvo obrane, govori drugačiju priču.

Mit 1: “Samo su pripadnici Domovinske vojske bili pravi heroji”

S Poljskom pod nacističkom okupacijom, domovinska vojska (Armia Krajowa / AK), koja je podržavala vladu u egzilu sa sjedištem u Londonu, postala je dominantan pokret otpora. Desetljećima su AK u modernoj Poljskoj mnogi zamišljali kao istinske heroje i patriote povijesti, dok su Poljaci koji su pomagali sovjetskim snagama često demonizirani kao izdajnici.

AK se pozivaju u godišnjim ceremonijama oko bijelog obeliska podignutog 90-ih u centru Varšave kako bi odali počast njihovim naporima. 2019. predsjednik Andrzej Duda odlikovao je preživjele članove AK-a kao uzor i „dragocjeno bogatstvo povijesti“.

Ipak, otkrivene depeše Crvene armije otkrivaju da je slika u kojoj uživaju borci Domovinske vojske izblijedila. Deklasificirana izvješća zapravo pokazuju da su se u mnogim slučajevima nakon završetka rata jedinice AK ponašale manje od primjerenog – rotirale su kao naoružane kriminalne bande, otimale i ubijale poljske policajce – te “terorizirale” obične ljude koji su se usudili pomoći Sovjetima.

U studenom 1945. agenti AK napali su policijsku stanicu u gradu Kepno, ubivši sve unutra – uključujući ženu i dvoje djece jednog oficira. Istog mjeseca ubili su člana prosovjetske poljske radničke partije u njegovom stanu u gradu Pulawy ispred supruge i ranili mu dijete. Pobunjenici AK također su započeli kampanju zastrašivanja protiv Poljaka koji će surađivati ​​sa sovjetskim snagama. Jedno upozorenje glasi: “Uzmite svoju djecu i pripremite se umrijeti.”

Mit 2: ‘Crvena armija je srušila ustanak 1944. godine’

U želji da odbaci bilo kakvo pozitivno sjećanje na sovjetsko oslobađanje Varšave, Poljska se danas odlučila usredotočiti na herojsku, ali neuspjelu pobunu koja se dogodila na gradskim ulicama u jesen 1944. godine. Duda je prošle godine optužio Crvenu armiju da je uzela “pasivan” stav za vrijeme ustanka, navodno kako bi se omogućilo nacistima da unište Poljake koji bi kasnije mogli ustati protiv Sovjeta.

Ovo je mišljenje uobičajeno u poljskim medijima. Članak objavljen prošle godine u vodećem časopisu Rzeczpospolita tvrdio je da je SSSR odbio pomoći pobunjenicima, jer je ovaj pobunu smatrao “jedinstvenom mogućnošću da njemačkim rukama uništi elitnost poljskog naroda.”

U stvarnosti, kada je poljski ustanak protiv nacista bio u punom jeku, Crvena armija je oslobodila varšavsku četvrt Praga na lijevoj obali rijeke Visle – ali trupama je nedostajalo dovoljno sredstava za daljnji postupak i napad na Varšavu, kažu deklasificirani dokumenti. Unatoč velikom nedostatku zrakoplovnog goriva, transkripti radiopostaja Crvene armije pokazuju da su Sovjeti i dalje uspjeli opskrbiti poljske pobunjenike hranom, oružjem i municijom. Crvena armija je granatirala i pojedine dijelove grada na zahtjev pobunjenika.

Suprotno tome, napadi iz zraka koje su izveli SAD i Britanija bile su “neučinkoviti”, napominju dokumenti. U jednom su trenutku Saveznici rasporedili 80 zrakoplova u misiji zračne potpore, ali 95 posto njihovog tereta sletjelo je u područja koja kontrolira Njemačka.

Sovjetska izvješća također su ukazivala da je sam ustanak od početka bio loše zamišljen. Dispečeri opisuju kako pobunjenici, naoružani samo pištoljima i granatama, nisu uspjeli zauzeti ključne strateške ispostave i uništiti željeznice, koje su Nijemci koristili za prijevoz snaga po gradu. Na kraju, improvizirane ulične barikade pobunjenika nisu bile dovoljne za sprečavanje tenkova i artiljerije.

Mit 3: “Svi Poljaci su Crvenu armiju doživljavali kao zle okupatore”

Poljski Državni institut za nacionalnu uspomenu (IPN) i Ministarstvo vanjskih poslova postavili su vojnike Crvene armije ne kao osloboditelje od nacizma, već samo kao “totalitarne okupatore”, koji se samo malo razlikuju od Hitlerovih trupa.

U unutrašnjim izvještajima, Crvena armija je priznala da su u nekim područjima Poljaci doista bili više naklonjeni pobunjenicima AK. Ipak, u Varšavi je velika većina mještana bila “prijateljski nastrojena” prema Crvenoj armiji, zahvalivši svojim vojnicima što su očistili zemlju od nacista.

“Nijemci su nas htjeli ubiti, ali Sovjeti su nas spasili, a sada smo opet kod kuće”, citiran je jedan mještanin nakon što su sovjetske trupe spasile 50 Poljaka u blizini grada Rzeszow, koji su trebali biti prevezeni u Njemačku za robovski rad.

Mit 4: “Sovjeti su opljačkali Poljsku nakon rata”

Prema IPN-u, sovjetske trupe donijele su samo uništenje, jer je “poljsko društvo ostalo porobljeno pod sovjetskom vlašću i pod vlašću moskovskog komunističkog režima narednih desetljeća.”

Poljska je bila u ruševinama nakon nacističke okupacije, tako da je osnovni cilj sovjetskih snaga bio distribucija hrane i zaustavljanje gladi. Jedno izvješće sovjetske vojne vlasti spominje kako je vojska između 1944. i 45. osigurala mještanima 316.000 tona krumpira i svježeg povrća, kao i 138.000 tona žita. Ljudi su također dobili mnoštvo različitih alata i robe, od stoke, plugova, traktora i kombajna do madraca i šivaćih strojeva.

Uz to, terenski medicinari s 1. bjeloruskim frontom liječili su desetke tisuća mještana u vojnim bolnicama, dok su željezničke postrojbe obnovile mnoge pruge, ceste i mostove koji su srušeni tijekom rata.

Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
3 godine prije

Putin je otvorio arhive danas, pa nek čita tko hoće, povjesničari su slobodni doći i izučavati svu građu.

shumadinac
3 godine prije

Kad nešto razmatram, posebno ako se radi o politici, onda dokaze uzimam vrlo oprezno. Ovde se prvo postavlja pitanje verodostojnosti: kako mi možemo biti sigurni da je bilo baš onako kako stoji u navedenim dokumentima znajući da su svi pa i Sovjeti sve vreme vodili ideološki rat. Ko može da garantuje da dokumenta u startu nisu pravljena ili vrlo brzo napravljen “drugi original” kako bi poslužili nekakvom opravdanju?

Čak i ako bi pričali sa potpuno neutralnim svedokom tog vremena pitanje je koliko preciznu sliku bi dobili jer bi slika uvelike zavisila od informacija koje je taj svedok tada imao.

Tuberajt
3 godine prije

Ne bi bas volio biti pod Staljinom

sdfvnefsvnaevnawdcawndcawdcw
3 godine prije

Dobre ti ove mitološke stavke Saša.

KUga
3 godine prije

Poljski revizionisti pisu neku novu povijest poput hrvatskih quilsinga koji nastoje biti na strani gubitnickog naci reazima, Tako cemo uskoro citati iz Poljske daq su oni oslobodili Rusiju i Evropu i da bez njihovih “hrabrih” vojnika nacisti nebi izgubili rat.

Zax
3 godine prije

I ono najvaznije. Rusija je uzela njemackoj sleziju pomeraniju te istocnu prusku. Te s izuzetkom danasnjeg Kalinjingrada sve te teritorije prepustila poljskoj. Ono sto je rusija uzela na istoku je ionako trebalo pripasti sovjetskom savezu poslije prvog svjetskog rata. Tzv curzinova linija koja danas vecim djelom cini istocnu poljsku granicu

politicki nekorektan
3 godine prije

…svabe i poljaci zasluzuju jedni druge…treba ih sljedeci put ostaviti da jedni drugima pokazu ne patvorene osjecaje…

Mishko
3 godine prije

Pa kaj nije mit o namjernom zaustavljanju crvene armije pred varsavom raskrinkan bas na jednoj zapadnoj emisiji mozda bbc, pa tamo su rekli da je to bio kraj operacije bagration i crvena armija se malo previse udaljila od linija opskrbe i morali su stati jer bi bili ugrozeni.

Marko
3 godine prije

Veceras se svecano proglasava sovjetski grad varsava,dobro ea se to nije desilo.

Goran
3 godine prije

Evo slucajno sam, prvi put, naletio na ovaj portal i odmah mi je jasno da ga uređuju jugo-boljševici. Sto se ove skrabotine od teksta tice zaboravili ste spomenut jedan događaj, najbitniji u ovoj priči. Događaj koji daje kontekst svemu ovome o cemu pišete, a to je pokolj u Katynskoj šumi koji se desio jos 1940. Za razliku od nas Hrvata, Poljaci su ponosan narod koji ne zaboravlja povijest i kod njih komunjare ne prolaze.

Aleksandar
3 godine prije

Koja strava.Bivša Jugoslavia još se nije obnovila nakon rata a još se spominje I drugi svjetski rat.Gdje su zapravo na kraju svi gradovi bili isti oni od kojih je bilo započeto pa i tamo gdje je bilo sve i dovršeno.

Petar
3 godine prije

Treba biti bezkrajni idiota ovo napisati a jos veci verovati u ovome.
Cista savremena ruska propaganda. Zele da promene istoriju. Da skine pljagu sa sebe za aktivnu saradnju za nazistima pocetkom II sv.rata.
A,tek ovo:
“No, tek objavljeni povijesni dokumenti pomažu rasvijetliti istinu”
Jeli!? Do sada je sve bilo u redu pa se jedno jutro posle 75 godina neko setio nesto.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI