fbpx

Dokumenti ratnih zbivanja razotkrivaju mitove o oslobađanju Varšave iz Drugog svjetskog rata

razorena varsava u 2 svj. ratu

Sovjetske snage su prije 75 godina oslobodile Varšavu – a poljski su dužnosnici od tada umotali ključne događaje u mitove. No, tek objavljeni povijesni dokumenti pomažu rasvijetliti istinu.

Službena Varšava nije planirala proslaviti ovaj datum – ali ovo nije prvi put da je Poljska ignorirala oslobađanje svog glavnog grada države. Od propasti Sovjetskog bloka početkom devedesetih, političari u istočnoj Europi potisnuli su ideju da su Sovjetski Savez i nacistička Njemačka podjednako odgovorni za poticanje Drugog svjetskog rata – a ideja da vojnici Crvene armije vode brutalnu okupaciju umjesto oslobađajući Poljsku, čvrsto je pronašla svoje mjesto u nacionalnim knjigama povijesti.

To gledište i dalje prevladava u nekim drugim europskim državama – ali skup nedavno deklasificiranih ratnih dokumenata, koje je objavilo rusko Ministarstvo obrane, govori drugačiju priču.

Mit 1: “Samo su pripadnici Domovinske vojske bili pravi heroji”

S Poljskom pod nacističkom okupacijom, domovinska vojska (Armia Krajowa / AK), koja je podržavala vladu u egzilu sa sjedištem u Londonu, postala je dominantan pokret otpora. Desetljećima su AK u modernoj Poljskoj mnogi zamišljali kao istinske heroje i patriote povijesti, dok su Poljaci koji su pomagali sovjetskim snagama često demonizirani kao izdajnici.

AK se pozivaju u godišnjim ceremonijama oko bijelog obeliska podignutog 90-ih u centru Varšave kako bi odali počast njihovim naporima. 2019. predsjednik Andrzej Duda odlikovao je preživjele članove AK-a kao uzor i „dragocjeno bogatstvo povijesti“.

Ipak, otkrivene depeše Crvene armije otkrivaju da je slika u kojoj uživaju borci Domovinske vojske izblijedila. Deklasificirana izvješća zapravo pokazuju da su se u mnogim slučajevima nakon završetka rata jedinice AK ponašale manje od primjerenog – rotirale su kao naoružane kriminalne bande, otimale i ubijale poljske policajce – te “terorizirale” obične ljude koji su se usudili pomoći Sovjetima.

U studenom 1945. agenti AK napali su policijsku stanicu u gradu Kepno, ubivši sve unutra – uključujući ženu i dvoje djece jednog oficira. Istog mjeseca ubili su člana prosovjetske poljske radničke partije u njegovom stanu u gradu Pulawy ispred supruge i ranili mu dijete. Pobunjenici AK također su započeli kampanju zastrašivanja protiv Poljaka koji će surađivati ​​sa sovjetskim snagama. Jedno upozorenje glasi: “Uzmite svoju djecu i pripremite se umrijeti.”

Mit 2: ‘Crvena armija je srušila ustanak 1944. godine’

U želji da odbaci bilo kakvo pozitivno sjećanje na sovjetsko oslobađanje Varšave, Poljska se danas odlučila usredotočiti na herojsku, ali neuspjelu pobunu koja se dogodila na gradskim ulicama u jesen 1944. godine. Duda je prošle godine optužio Crvenu armiju da je uzela “pasivan” stav za vrijeme ustanka, navodno kako bi se omogućilo nacistima da unište Poljake koji bi kasnije mogli ustati protiv Sovjeta.

Ovo je mišljenje uobičajeno u poljskim medijima. Članak objavljen prošle godine u vodećem časopisu Rzeczpospolita tvrdio je da je SSSR odbio pomoći pobunjenicima, jer je ovaj pobunu smatrao “jedinstvenom mogućnošću da njemačkim rukama uništi elitnost poljskog naroda.”

U stvarnosti, kada je poljski ustanak protiv nacista bio u punom jeku, Crvena armija je oslobodila varšavsku četvrt Praga na lijevoj obali rijeke Visle – ali trupama je nedostajalo dovoljno sredstava za daljnji postupak i napad na Varšavu, kažu deklasificirani dokumenti. Unatoč velikom nedostatku zrakoplovnog goriva, transkripti radiopostaja Crvene armije pokazuju da su Sovjeti i dalje uspjeli opskrbiti poljske pobunjenike hranom, oružjem i municijom. Crvena armija je granatirala i pojedine dijelove grada na zahtjev pobunjenika.

Suprotno tome, napadi iz zraka koje su izveli SAD i Britanija bile su “neučinkoviti”, napominju dokumenti. U jednom su trenutku Saveznici rasporedili 80 zrakoplova u misiji zračne potpore, ali 95 posto njihovog tereta sletjelo je u područja koja kontrolira Njemačka.

Sovjetska izvješća također su ukazivala da je sam ustanak od početka bio loše zamišljen. Dispečeri opisuju kako pobunjenici, naoružani samo pištoljima i granatama, nisu uspjeli zauzeti ključne strateške ispostave i uništiti željeznice, koje su Nijemci koristili za prijevoz snaga po gradu. Na kraju, improvizirane ulične barikade pobunjenika nisu bile dovoljne za sprečavanje tenkova i artiljerije.

Mit 3: “Svi Poljaci su Crvenu armiju doživljavali kao zle okupatore”

Poljski Državni institut za nacionalnu uspomenu (IPN) i Ministarstvo vanjskih poslova postavili su vojnike Crvene armije ne kao osloboditelje od nacizma, već samo kao “totalitarne okupatore”, koji se samo malo razlikuju od Hitlerovih trupa.

U unutrašnjim izvještajima, Crvena armija je priznala da su u nekim područjima Poljaci doista bili više naklonjeni pobunjenicima AK. Ipak, u Varšavi je velika većina mještana bila “prijateljski nastrojena” prema Crvenoj armiji, zahvalivši svojim vojnicima što su očistili zemlju od nacista.

“Nijemci su nas htjeli ubiti, ali Sovjeti su nas spasili, a sada smo opet kod kuće”, citiran je jedan mještanin nakon što su sovjetske trupe spasile 50 Poljaka u blizini grada Rzeszow, koji su trebali biti prevezeni u Njemačku za robovski rad.

Mit 4: “Sovjeti su opljačkali Poljsku nakon rata”

Prema IPN-u, sovjetske trupe donijele su samo uništenje, jer je “poljsko društvo ostalo porobljeno pod sovjetskom vlašću i pod vlašću moskovskog komunističkog režima narednih desetljeća.”

Poljska je bila u ruševinama nakon nacističke okupacije, tako da je osnovni cilj sovjetskih snaga bio distribucija hrane i zaustavljanje gladi. Jedno izvješće sovjetske vojne vlasti spominje kako je vojska između 1944. i 45. osigurala mještanima 316.000 tona krumpira i svježeg povrća, kao i 138.000 tona žita. Ljudi su također dobili mnoštvo različitih alata i robe, od stoke, plugova, traktora i kombajna do madraca i šivaćih strojeva.

Uz to, terenski medicinari s 1. bjeloruskim frontom liječili su desetke tisuća mještana u vojnim bolnicama, dok su željezničke postrojbe obnovile mnoge pruge, ceste i mostove koji su srušeni tijekom rata.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
51 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Putin je otvorio arhive danas, pa nek čita tko hoće, povjesničari su slobodni doći i izučavati svu građu.

shumadinac
Member
1 godina prije

Kad nešto razmatram, posebno ako se radi o politici, onda dokaze uzimam vrlo oprezno. Ovde se prvo postavlja pitanje verodostojnosti: kako mi možemo biti sigurni da je bilo baš onako kako stoji u navedenim dokumentima znajući da su svi pa i Sovjeti sve vreme vodili ideološki rat. Ko može da… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Šumadinac, to o čemu ti pričaš se zove predmet POVIJEST, a ne dokumenti iz arhiva. Povijest ili istorija je izvor najvećih bajki, manipulacija i mitova. Službene arhive su nešto sasvim drugo. Arhiva JNA u Beogradu je otvorena i iz nje smo više naučili nego iz predmeta povijest u školama. Misliti… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  PPP

PPP
Zato i postoji nešto što se zove – historiografija.
P r a v i m povjesničarima je to osnova.
Prije ili kasnije laži i mitovi dolaze na naplatu.
Mislim na mitove koje je stvorila politika, ne narodne. Njih vrijedi istražiti…

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija, u pravu si, samo što većina povjesničara “bira” informacije. Internet je sredstvo za manipulaciju, ali je također odličan alat za istraživanje – tko ga zna koristiti. Kada digitaliziraju službene arhive, tada ćemo biti puno informiraniji. Naplata će doći. Mnogi tvorci plagijata i manipulacija su već u strahu. U par… Pročitaj više »

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  PPP

Vaso Plagijator ?!?

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Lucija

Ti su isto svojevrsna podvala. Kada te teorije sve više dobivaju pažnju, lako je naći korisnu budalu koja to može kompromitirati.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Lucija

Valtere, treba istraziti i mit da su Hrvati porijeklom iz Irana i ta ste vi u stvari jedno odmetnuto pleme koje se voljelo omrs’t prasetinom a to se nije uklapalo u svjetonazor ostatka populacije.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Lucija

Xahaxa…a da ne čaprkaš po tome,očigledno si opterećen Srbima pa te možda zaboli.

Kolega 105
Gost
Kolega 105
1 godina prije
Reply to  Lucija

Valtere, zaboravio si da su srbi stariji i od ameba, priroda ili Bog je prvo stvorio srbe a onda tek naknado amebe.

emi
Gost
emi
1 godina prije
Reply to  PPP

…i ujedno najtamnija, zato se dokumenti i uništavaju (ne samo u SAD), skrivaju, falsificiraju…itd (Shumadinac je tu donekle u pravu). Zamislite, da npr. Vatikan otvori SVE neuništene arhive samo u razdoblju od 1930 do 1946. Možete bit sasvim sigurni, da bi pedofilske afere predstavljale malu šalu u usporedbi sa ulogom… Pročitaj više »

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  emi

Vatikan i svi Vatikanci su podupirali fašizam i nacizam zbog materijalne koristi, jer Vatikanci se vode prvenstveno i samo materijalnim interesom. Duhovnost?!? Duhovnost je Vatikancima zadnja rupa na svirali!

Ive
Gost
Ive
1 godina prije
Reply to  Ico

E pa vidis tamo je bilo svega, osobno sam poznavao jednog katolickog svecenika (inace njemackog porijekla) koji je bio u partizanima ne kao svecenik vec vojnik sa oruzijem u ruci, pa je i nekoliko godina poslije rata bio pripadnik UDBA-e, ali se vratio nazad medju svecenike koliko mi je znano… Pročitaj više »

KUga
Gost
KUga
1 godina prije
Reply to  emi

Vidis arhivsku gradju ne cini samo jedan dokument a tesko bi bilo falsificirati ili unistiti cejelokupne arhive jer to cine svi dokumenti i oni koji podupiru i jednu i drugu ideologiju, zato ce sada poljaci otvoriti svoju arhivsku gradju, koja dokazuje da su u stvari Rusiju ali i ostatak Evrope… Pročitaj više »

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  PPP

@PPP Ako sam dobro razumeo sve što nam treba je da otvorimo sve arhive i imaćemo apsolutnu istinu – ko je šta kad kome radio i zašto. Tada će biti mođuće utvrditi konačnu pravdu, kazniti krivce i obeštetiti oštećene. Zašto bi bilo ko šta krio kad ćemo dobiti apsolutnu pradu?… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Šumadinac, ostaje nam onda da čitamo Milančeta CZ i njegove uratke. Ustvari, kada malo bolje razmislim, u njima ima više istine nego u službenoj povijesti. 🙂

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  PPP

PPP, zamisli koliko bi platili Ameri bilo kakav dokument koji bi optuživao Miloševića a nosio njegov potpis – ali ne, Srbe pare ne interesuju 🙂

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Šumadinac, zato se arhive otvaraju nakon dugo godina (čitaj desetljeća). Netko tko je osmislio ideju otvaranja službenih arhiva je bio vrlo inteligentan i to mu je bio argument da se otvaraju tek nakon smrti protagonista koji u protivnom otvaranja arhiva nikada ne bi dozvolili. Milošević je odavno pročitana knjiga za… Pročitaj više »

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  PPP

@PPP Po tvome viđenju Rusi čak i da imaju šta da kriju o WW2 sada nemaju razloga za brigu jer su protagonisti mrtvi i mogu slobodno sve iz tog vremena da objave?!? Pa zar ne vidiš da se protiv njih izvrću ČINJENICE – šta bi tek bilo da imaju ikakav… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Šumadinac, očito nikada nisi istraživao službene arhive. Tko je studiozan, lako otkriva manipulaciju kada poveže službene dokumente i druge informacije (medije, povijesne dokumente,…). Nikakve tu manipulacije ne pomažu. Logična osoba, koja ima pristup svemu, odmah uoči “nelogične rupe” koje ne može popuniti ni intelektualni supermen. Ruske arhive iz Drugog svjetskog… Pročitaj više »

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shumi, Kolega Sova (Vladimir Šeks ) se ne bi složio

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  PPP

Mislim da tu ima ipak dosta istine. Molottov Ribbentrop, Molotov je uzeo koliko je mogao jer je Poljska bila na strani Hitlera. To sam cuo pred nekih 40 godina, ali kad sam to rekao isto sam ispao budala. Pobjednici pisu istinu, oni su oholi i uvijek lazu, a mi smo… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije

Bluesman,
Onda jesu li pobjednici rusi ili ameri??

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  x@y

Pitaj učiteljicu.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ivo

Učiteljice su varljive…
Pretpostavljam da to ne znaš!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  x@y

Ti si svakako više volio učitelje, to je jasno. No to nije razlog da smatraš žene varljivima. Vučeš taj tipični lbgt kompleks u svakom postu, oslobodi se toga.

Ive
Gost
Ive
1 godina prije
Reply to  x@y

Pobijedili su ANTIFASISTI, a ti izgleda nebi bio medju njima da si zivio u to vrijeme.

Venom
Gost
Venom
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Glupo je razmišljanje, da su Sovijeti , kao i ostali na terenu vodili ideološki rat. Baš je nekog nepismenog seljaka sa puškom u rukama protiv njemačkog Tigra )( tenk ) zanimala globalna politika i geostrategija. Seljak je išao iz osvete, da pobije što više Njemaca i da pomogne drugim jadnim… Pročitaj više »

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Venom

@Venom
Problem se javlja kada se prtpostavlja šta je pisac mislio a ne tumači se napisano:
“Kad nešto razmatram onda dokaze uzimam vrlo oprezno” – “…kako mi možemo biti sigurni…”

Ja ništa ne TVRDIM, ja samo postavljam pitanja i ukazujem na potrebu za oprezom – obzirom da nisam vernik…

Ive
Gost
Ive
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac,
Ti kazes da ne vejerujes da postoji Bog, u stavri znaci da si vjernik ali ne vjernik u Boga, svi mi koji u nesta vjerujem a u nesta ne vjerujemo smo vjernici, meni je to objasnila jedna sijeda procelava ucena glava sa debelim naocalama.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  Venom

Da,dovoljno je reci,a i istina je ,da je najvise zidova pobijeno u Poljskoj.Sto se ne moze reci za SSSR,a Poljaci sute ko zaliveni,pa gde je bio najveci logor u 2ww, i tko ga je oslobodio.

Ive
Gost
Ive
1 godina prije
Reply to  tedi

E vidis ja sam davno cuo od poljaka da ne postoji niti jedan cistokrvni poljak, jer je u svakome barem 10% zidovske krvi, jer su eto prije WW2 bogatiji zidovi donirali i ubrizgavali spermu siromasnijim poljakinjama, to ti je razlog zasto sus e poljaci isvecivali zidovima.

Borna
Gost
Borna
1 godina prije
Reply to  Venom

Katyn ? Tamo, 80-tih, bio sam u Poljskoj i svaki Poljak s kim sam pričao , rekao mi je za Katynsku šumu. To su smatrali -misijom. U školi s nije uopće učilo o tome a kad je neki kuražni prof htio, rekao bi djeci:Katyn, to pitajte roditelje , oni znaju.… Pročitaj više »

Kolega 105
Gost
Kolega 105
1 godina prije
Reply to  Borna

Borna to ti je otprilike kao ona prica kada je jedan cica trazio partizansku penziju, pa ga pripitali pa kako bre tebi da damo partizansku penziju, a on odgovara pa ja sam pomago partizane, slao sam im metke, ana pitanje kako on odgovara pa kroz cev bre kako drugacije.

Tuberajt
Gost
Tuberajt
1 godina prije

Ne bi bas volio biti pod Staljinom

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  Tuberajt

Da, ali Hitler je porobio Evropu i krenuo na SSSR,a kada je kidao sa bojnog polja letio je na zapad.
To nesto govori.

sdfvnefsvnaevnawdcawndcawdcw
Gost
sdfvnefsvnaevnawdcawndcawdcw
1 godina prije

Dobre ti ove mitološke stavke Saša.

KUga
Gost
KUga
1 godina prije

Poljski revizionisti pisu neku novu povijest poput hrvatskih quilsinga koji nastoje biti na strani gubitnickog naci reazima, Tako cemo uskoro citati iz Poljske daq su oni oslobodili Rusiju i Evropu i da bez njihovih “hrabrih” vojnika nacisti nebi izgubili rat.

tincek
Gost
tincek
1 godina prije
Reply to  KUga

ti stvarno mislis da je pod sovjetima sve cvjetalo?

KUga
Gost
KUga
1 godina prije
Reply to  tincek

Ne sine tincek pincek, nije sve cvijetalo, ali poljacima je sigurno bilo mnogo bolje nego pod nacistima, kao i mnogim drugim. Zar ti mislis nadobudni sine da je cvijetalo u Velikoj Britaniji sa USA “pomoci”, ako nisi znao USA je naplatila svu pomoc do zadnjeg metka i zadnje igle ili… Pročitaj više »

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

I ono najvaznije. Rusija je uzela njemackoj sleziju pomeraniju te istocnu prusku. Te s izuzetkom danasnjeg Kalinjingrada sve te teritorije prepustila poljskoj. Ono sto je rusija uzela na istoku je ionako trebalo pripasti sovjetskom savezu poslije prvog svjetskog rata. Tzv curzinova linija koja danas vecim djelom cini istocnu poljsku granicu

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije

…svabe i poljaci zasluzuju jedni druge…treba ih sljedeci put ostaviti da jedni drugima pokazu ne patvorene osjecaje…

Mishko
Gost
Mishko
1 godina prije

Pa kaj nije mit o namjernom zaustavljanju crvene armije pred varsavom raskrinkan bas na jednoj zapadnoj emisiji mozda bbc, pa tamo su rekli da je to bio kraj operacije bagration i crvena armija se malo previse udaljila od linija opskrbe i morali su stati jer bi bili ugrozeni.

Marko
Gost
Marko
1 godina prije

Veceras se svecano proglasava sovjetski grad varsava,dobro ea se to nije desilo.

Goran
Gost
Goran
1 godina prije

Evo slucajno sam, prvi put, naletio na ovaj portal i odmah mi je jasno da ga uređuju jugo-boljševici. Sto se ove skrabotine od teksta tice zaboravili ste spomenut jedan događaj, najbitniji u ovoj priči. Događaj koji daje kontekst svemu ovome o cemu pišete, a to je pokolj u Katynskoj šumi… Pročitaj više »

posmatrac
Gost
posmatrac
1 godina prije
Reply to  Goran

Evo slucajno sam naletio na ovaj tekst i ovde sam prvi put, ali isto tako slucajno vidim da si ti jedan veeeeeeeeeeliki majmun.

posmatrac
Gost
posmatrac
1 godina prije
Reply to  posmatrac

Svaka slucajnost je zlonamerna….. 🙂

Goran
Gost
Goran
1 godina prije
Reply to  posmatrac

Da nisi glup i neuk ka sto jesi odgovorio bi argumentima a ne vrijeđanjem

Ive
Gost
Ive
1 godina prije
Reply to  Goran

Pa dabro sada si nas stavio u trilemu, 1940-te tamo u Ktalynskoj sumi su poginuli neki Poljaci, koji su streljali: neki drugi poljaci, njemci ili rusi, budi predodredjen a ne neodoredjen.

Aleksandar
Gost
Aleksandar
1 godina prije

Koja strava.Bivša Jugoslavia još se nije obnovila nakon rata a još se spominje I drugi svjetski rat.Gdje su zapravo na kraju svi gradovi bili isti oni od kojih je bilo započeto pa i tamo gdje je bilo sve i dovršeno.

Petar
Gost
Petar
1 godina prije

Treba biti bezkrajni idiota ovo napisati a jos veci verovati u ovome. Cista savremena ruska propaganda. Zele da promene istoriju. Da skine pljagu sa sebe za aktivnu saradnju za nazistima pocetkom II sv.rata. A,tek ovo: “No, tek objavljeni povijesni dokumenti pomažu rasvijetliti istinu” Jeli!? Do sada je sve bilo u… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik