„Službena povijest“ poljskog premijera o „Paktu Molotov-Ribbentrop“

tenkovi M-4 (General Sherman) and M-3 (General Grant)
116 komentara

Nakon što je Europski parlament usvojio gotovo identičnu rezoluciju o početku Drugog svjetskog rata, uz malo zaborava na Münchenski sporazum i komadanje Čehoslovačke, plus aneksiju Austrije, sada je poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da „Pakt Molotov-Ribbentrop“, potpisan između nacističke Njemačke i Sovjetskog Saveza 1939., nije bio “pakt o nenapadanju”, već su obje strane krive za izbijanje Drugog svjetskog rata.

“Pakt Molotov-Ribbentrop, potpisan 23. rujna 1939., nije bio “pakt o nenapadanju”. Bila je to politička i vojna alijansa koja je Europu podijelila na dvije sfere utjecaja”, kaže se u izjavi ureda Morawieckog objavljenoj na Twitteru.

Izjava Morawieckog
FOTO: Izjava Morawieckog

Prema poljskom premijeru, Josif Visarionovič  Staljin i Adolf Hitler “dugo nisu bili samo saveznici, već i prijatelji”.

Odakle poljskim povjesničarima i Morawieckom ti podaci, nitko ne zna, jer dokaza o tom „savezništvu“ i „prijateljstvu“ nema. Kad bi ih bilo, ne bi bilo dana da nam ih mediji ne bi pokazivali. To je sigurno. No, Mateusz Morawiecki, čija je zemlja bila na pobjedničkoj strani samo zahvaljujući Crvenoj armiji, drži se stare izreke prema kojoj povijest pišu pobjednici i nastavlja sa svojim pojašnjenjem ranije skrivene historiografije.

“Sporazum između Hitlera i Staljina odmah je stupio na snagu i 1. rujna 1939. Hitlerova je Njemačka sa zapada, juga i sjevera napala Poljsku, a 17. rujna je SSSR učinio isto, napadajući s istoka”, navodi se u izvješću.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova je 22. prosinca priopćilo da su izjave ruskih vlasti, uključujući i one ruskog i predsjednika Vladimira Putina o događajima iz Drugog svjetskog rata  „kriva slika događaja” .

Naime, tada je Vladimir Putin, tijekom velike tiskovne konferencije 19. prosinca, rekao da su sovjetske trupe ušle u Poljsku „nakon što je poljska vlada izgubila kontrolu nad svojim oružanim snagama i onim što se događa na teritoriju zemlje“. Ovo je točno, jer su njemačke trupe tako brzo napredovale da su u samo tjedan dana stigle do Varšave i uspostavile opsadu poljskog glavnog grada u kojem se u okruženju našlo 124 000 poljskih vojnika i desetine tisuća dragovoljaca. Ove snage su se Nijemcima predale 28. rujna i taj se datum može smatrati krajem poljskih oružanih snaga.

8.9.1939 DSR Poljska vojska pod opsadom
FOTO: Gotovo cijela poljska vojska se od 8. rujna 1939. nalazila pod opsadom Wehrmachta u Varšavi

Zbog ovakvih interpretacija je 11. prosinca ruski čelnik na sastanku organizacijskog odbora Pobjede pozvao na  istinoljubivu raspravu o događajima Velikog domovinskog rata i da istina mora biti odgovor na pokušaje nekih zemalja i međunarodnih institucija da iskrive povijesne činjenice.

Detaljna analiza o rezoluciji Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe:

Povijesni revizionizam i njemačko-sovjetski „Pakt Ribbentrop-Molotov“

Rezoluciju EU o krivnji Moskve za izbijanje Drugog svjetskog rata treba čitati pažljivo i izmedu redova

Pretplatiti se
Obavijesti o
116 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Histrion
4 godine prije

Sretna Nova svim čitateljima, redakciji, a naročito komentatorima Ivi i Subaruu.

Mlata
4 godine prije

Jbg. zato je u jugi bila zebnja dal će uspeti 9. mart 1991. god.! Uspeh martovskih demonstarcija naravno nije dolazio u obzir al sve su oči bile uprte u Beograd, padne li Milošević pašće i snovi mnogih. Tog marta je Srbija pokazala u stvari pravo svoje lice….sve ostalo su trice i kučine

Weteran
4 godine prije

Naivne izjave jednokratnih činovnika jedino Čačkaju Mečku ?!
Moskva je, tokom trajanja Varšavskog pakta, pokupila i odnela sve arhive Tajnih i ostalih službi iz glavnih gradova država pakta!
Mnogima su “muda u fioci” ali to jeftino plaćene činovnike lično ne pogađa, te se tako frljaju sa izjavama!?

ботовање
4 godine prije

Ево и ја да пожелим добро у новој години.
Пре свега здравље и срећу а онда и да се настави лепа пракса са добрим текстовима као и у 2019′ . Доказ тога је и инвазија тролова који су нон стоп на порталу .
Дакле портал ради добру ствар .

KUga
4 godine prije

Revizionistima WWII nikeko da izadje istina preko usta da bi SSSR dobio rat protiv nacizma i bez pomoci amerikenjaca, ali je bio strah od sirenja komunizma i zato su ubjedili amerikenjce da se ukljuce. Pogledajmo samo povijest Berlina i kako je doslo do stvaranja tzv Istocnog i Zapadnog Berlina. A poljaci su odavno prodane duse i ako je istina da nema 100% cistokrvnog poljaka vec da je u svakom najmanje 10% zidovske krvi tada nam sve mora biti jasno.

Alen
4 godine prije

Dole ambasada , odjekuje irakom..

Ringo10
4 godine prije

Gluposti lupaš ali nema veze.

jupiter
4 godine prije

nisi se dobro ispavao posle doceka…..

shumadinac
4 godine prije

Poljaci su očigledno američki pioni koji pokušavaju da što više ocrne Rusiju, da ujedine Zapad protiv nje. Tempom kojim se to radi treba najmanje 10 godina da se Zapad ujedini oko te ideje.
Sa druge strane Tramp razjedinjuje Zapad kao niko do sada. Rusima će biti dovoljno da nastave da razvijaju naoružanje za svaki slučaj i da puste Trampa da završi započeto.

p.s. zamislite da su vam na kraju Hladnog rata rekli da će Rusiji trebati jaka vojska da zaustavi izbeglice sa Zapada – zagrcnuli bi se od smeha. Danas bi takva tvrdnja izazvala osmeh. Sutra?

American_dreams
4 godine prije

Zajednicka parada nacista i crveno armejaca:pogledati video od 1:05 – 1:40.

Tako da ne trosim puno rijeci oko onoga sto je svima jasno a koji koriste povijesne arhive kao izvor informacija a ne blebetanja ostrasceno indoktriniranih navijaca s obje strane.

https://www.youtube.com/watch?v=epEjAwuijiU

tihobl
4 godine prije

Naslovna fotka – jesu li to americka pojacanja koja putuju u Fort Trump u Poljskoj?

Slavonac
4 godine prije

Vidim zadnji 30g daje pojam demokracije za mnoge akademike nepoznat.Ne uvazavaju se cinjenice i drugacije misljenja.Pono sa ovoga portala zavrsilo fax,neki kupovali ispite,drugi diplome.Onda piskaraju,nevaja zapad ,nevaja Amerika,nevaja NATO.Svi imaju neku rodbinu u tim zemljama.Ja nji pitam,zasto nije rodbina odlazila u Kinu,Rusiju ili u SKoreju.Gledeti zemlje vjerski nije ljudski i demokratski.Najgori su oni moj suse od pedeset krstili,a vjera bila partije.

mile
4 godine prije

August Cesarec o tome je pisao u osobnom dnevniku. Istog dana bilježi: „…Branim odluku o paktu nenapadanja s Njemačkom, no ipak, želio bih da je to sve samo ogromna demonstracija Rusije protiv Chamberlaina za bolji savez s drugom engleskom garniturom“. Već dva dana kasnije on u dnevniku naslućuje da postoji tajni, „možda samo prećutan i najvjerojatnije prećutan – sporazum o diobi Poljske…“. „radi se o tome, da imamo povjerenja u strateški talenat Staljina….ne radi se bitno o Poljskoj nego o interesu Sovjetske Unije kao faktora svjetske revolucije…“. Dan nakon njemačkog napada na Poljsku on 2. rujna 1939. u dnevniku ističe kako „treba željeti“ poraz Poljske, jer će to u daljnjem slijedu događaja pripomoći „prodiranju revolucije u Evropu“. Cesarec zaključuje kako je SSSR „pročistio teren za ranije ili kasnije revolucionarno prodiranje“… „politika Sovjetske Unije je zbilja genijalna. Tako reći bez kapi krvi su postali i centralno-evropska vlast, dobili više od polovice… Čitaj više »

Weteran
4 godine prije

Sloba (kojeg lično ne volim) je svima kao što je Promaja nama Srbima?!!
Boli zub – od promaje
Bole leđa – od promaje
Ukočio vrat – uvatila promaja
Oteklo oko – promaja
Od svih dušmana, Srbi su najviše izginuli od promaje!
Tako i rahmetli Sloba – za sve je kriv!? Svima! I za sve !

Weteran
4 godine prije

A šta ako je Moskva samo vratila Svoje!? Odakle Varšavi te teritorije?

Dundić
4 godine prije

Revizionizam je sve odvratniji i odvratniji…Žele potpuno promijeniti povijest, i izgleda da tek kreću u pravu akciju. Uz jaku podršku s one strane Atlantika, pogledajte poznate neoconse na Twitteru kako pišu o tome…izglda da Deep Stare američki to i podstrekava.

Zvrk
4 godine prije

Jedan od najslavnijih poljskih vojskovođa je bio Stanislaw Maczek koji ima slovensko-hrvatsko porijeklo. Poznatiji je u zapadnoj Europi nego u Poljskoj pošto je ondje živio u egzilu. Kao takav se dosta spominje u publikacijama obračuna poljske vojske sa boljševicima i nacistima. Štoviše, slavljen je kao svojevrsni genijalni strateg. Doživio je dosta, više od sto je imao kada je napustio ovaj svijet.

efvioewfvrnejfnviewifvnewindvwedvw
4 godine prije

Jel netko Nosferatuu dojavio da ovi retorički pučanstvo jewrope spremaju za rat a sad su 500 km od Moskve a ne 2.000 km………………

BG CG
4 godine prije

Najluđe kod ovih izjava je što oni zaista veruju u ovo- i političari i ogroman dio naroda.

Postoji dio istorije koji svi nedovoljno potenciraju – 1938 Poljaci nisu htjeli da propuste Sovjete da vojno pomognu Čehoslovacima. Englezi i Francuzi ništa doslovno nisu uradili u cilju zaštite Čehoslovačke, a povrh svega svi svi svi prećutkuju da je Poljska uzela dio Čehoslovačke teritorije tada.

I kad jednom grupe ljudi poveruju u ovakve priče, povjeruju na nivou emocije, navijanja, nema toga argumenta koji im možeš uputiti poslije da bi to doprlo do njih.

Kopaju “istoričari”, iskopaju bilo šta što navijačima odgovara i to je kraj.

Poznavao sam nekolika Poljaka i dosta Litvanaca, sportisti, nisu sad bili neki umni kapaciteti, ali toliko su slijepo vjerovali u ove priče da su imali neprobojan ideološki oklop

Zax
4 godine prije

U cijeloj toj prici pozitivaca nema. Britancima i francuzima je ljaga minhenski sporazum. Rusima ovaj pakt. A ni poljaci nisu bas cisti. Samo nekoliko mjeseci prije njemackog napada na poljsku poljska je vlada u savezu i ljubavi s hitlerom komadala cehoslovacku. A slican pakt o nenapadanju poljaci su sa hitlerom potpisali jos 1934. Zapravo rusi su tu jos najposteniji. Jer nikad javno(bar ja nisam primjetio) ne iznose tudje prljavo rublje u javnost

Roumpell
4 godine prije

1. “Sporazum između Hitlera i Staljina odmah je stupio na snagu i 1. rujna 1939. Hitlerova je Njemačka sa zapada, juga i sjevera napala Poljsku, a 17. rujna je SSSR učinio isto, napadajući s istoka”, navodi se u izvješću….ISTINA 2. Naime, tada je Vladimir Putin, tijekom velike tiskovne konferencije 19. prosinca, rekao da su sovjetske trupe ušle u Poljsku „nakon što je poljska vlada izgubila kontrolu nad svojim oružanim snagama i onim što se događa na teritoriju zemlje“. Ovo je točno, … Ovo NIJE točno. OVO JE ODVRATNA LAŽ. Katynska šuma…u potpunosti demantira Putina (https://hr.wikipedia.org/wiki/Pokolj_u_Katinskoj_šumi) 3.No, Mateusz Morawiecki, čija je zemlja bila na pobjedničkoj strani samo zahvaljujući Crvenoj armiji, …ODVRATNO IZVRTANJE TIPA ˇOBMANAˇ…“Sporazum između Hitlera i Staljina odmah je stupio na snagu i 1. rujna 1939. Hitlerova je Njemačka sa zapada, juga i sjevera napala Poljsku, a 17. rujna je SSSR učinio isto, napadajući s istoka”…ISTINA JE DA JE POLJSKA… Čitaj više »

Stierlitz
4 godine prije

Pičkice koje su poražene za tri tjedna se našle komentirati II svjetski rat…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.