Izraelski hakeri otkrili način kako prisluškivati razgovore putem svjetlosne žarulje!

sijalica
20 komentara

Ranija studija otkrila je kako hakirati Amazon Alexu i Appleovu Siri, ali ovo je prvi put da je pokazano da hakeri mogu pretvoriti zvuk u stvarnom vremenu bez korištenja vanjskih izvora, poput zlonamjernog softvera.

Istraživački rad koji su proizveli istraživači s izraelskog Sveučilišta u Negevu i Znanstvenog instituta Weizmann, otkrili su da hakeri mogu koristiti inovativnu tehniku za prisluškivanje privatnih razgovora praćenjem vibracija u žarulji.

Tehnika koju istraživači nazivaju “Lamphone” djeluje presretanjem vibracija u žaruljama proizvedenim promjenom tlaka zraka, koji je stvoren zvukom. Istraživači koji su snimili vibracije i pretvorili ih u zvuk tvrde da su mogli slušati razgovore s udaljenosti do 25 metara.

“Pokazujemo kako fluktuacije tlaka zraka na površini viseće žarulje, zbog kojih žarulja vrlo malo vibrira, mogu iskoristiti prisluškivači, kako bi prisluškivali govor i pjevanje, pasivno, izvana i u stvarnom vremenu”, navodi se u radu.

Zastrašujuća Trifecta

Tehnika se oslanja na tri tehnologije, teleskop, koji je u vidno polje postavljen na viseću žarulju iz daljine, elektro-optički senzor, postavljen na vrh teleskopa i sustav za povrat zvuka koji će snimiti zvuk i obraditi ga.

Kad se u sobi odvija razgovor, zvuk stvara fluktuacije u tlaku zraka na površini mjehura, što uzrokuje vibracije; analogni elektro-optički senzor zatim tu vibraciju bilježi kao optički signal i obrađuje je koristeći algoritam ”zvučnog oporavka”.

“Mi ocjenjujemo performanse Lamphonea u stvarnom okruženju i pokazujemo da Lamphone može biti korišten za prisluškivanje ljudskog govora (koji se može točno identificirati pomoću Google Cloud Speech API-ja) i pjevanja (koje Shazam i SoundHound mogu točno prepoznati) s mosta, koji je smješten na 25 metara udaljenosti od ciljane prostorije u kojoj se nalazi viseća žarulja”, kažu autori studije.

U jednom su testu istraživači mogli jasno ”uhvatiti” unaprijed snimljeni govor američkog predsjednika Donalda Trumpa. U drugom su vidjeli može li tehnika uhvatiti zvuk koji u sebi nema govor. To su ispitali slušajući poznatu pjesmu Beatlesa ”Let It Be”.

Budući da Lamphone zahtijeva svjetlosne vibracije za snimanje zvuka, potrebno je da unutar 25 metara bude ”izravno otvoren vidik” prema žarulji. Bez obzira na to, rečeno je kako bi upotreba teleskopa različitog promjera leće mogla omogućiti da ova tehnika funkcionira iz daljine.

Ipak, jedan od načina za suzbijanje napada putem Lamphona bilo bi korištenje slabijih žarulja, koje emitiraju manje svjetla, kako bi se ograničio proces zarobljavanja svjetlosti od strane senzora, navodi se u izvješću. Druga metoda je redukcija vibracija uz pomoć teže žarulje.

“Postoji manje vibracija kod težih žarulja kao reakcija na pritisak zraka s površine žarulje. Ovo će od prisluškivača zahtijevati korištenje bolje opreme (npr. osjetljiviji ADC, teleskop s većim promjerom objektiva itd.) kako bi mogli uhvatiti zvuk”, zaključuju istraživači.

Google Cloud SpeechLamphoneprisluškivanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
3 godine prije

Svaka cast na idei ali vam je jednostavnije prisluskivat mobitel jel bi se ljudi radije odvojili od obitelji , prijatelja, ma svega osim mobitela…

Rabotnik
3 godine prije

Ovu metodu je još odavno prevazišao Ilija Čvorović iz Balkanskog Špijuna – crvena žarulja/sijalica i “ Danice pojačaj radio možda nas prisluškuju.”

spes
3 godine prije

Očito, strah je velik…

Pink Panter
3 godine prije

Blablabla.
Laserku zraku se usmeri na prozor sa određenom frekvencijom impulza u sekundi . Npr 100 hiljada . Snima se odbojna zraka . Poremečaj ove zrake ja amplitudna modulacija govora koji se odvija u blizini staklenog govora . Demodulacija je jednostavna. Za srednju školu elektrotehnike.a ne za hekere. A daljina…… dokle ti oko vidi .😀

Armagedon
3 godine prije

Opet cu se osvrnut na Nikolu Teslu , jedinog stvarnog Geniusa u nekoliko tisuca godina unazad ako ne i vise koji je rekao , da ako zelis spoznati svemir Proucavaj elektrocitet Vibracije i frekvencije . Da bi neko bio dio elite koji vladaju svijetom , trebali bi proci psiholoski test da dokazu da znanje i energoju svemira nece koristiti za zloupotrebu covijecanstva. jer danasnja elita radi upravo suprotno i u njoj su najgori psihopati i sizofrenicari , zlocinackih karaktera di ovaj svijet vode u propast.. A dokopali su su se znanja starih civilizacija koje zloupotrebljavaju . Zaustavili su protok znanja i ogranicili to jest zaustavili napredovanje svijesti u ljudi. Njihova pohlepa , agresivnost i sebicnost , i ogranicena intelegencija uvijetovana ovim sto sam nabroji , ugrozava opstanak civilizacije navodeci Majku Zemlju da sve opet okrene sto je gore dolje. Sve zivo i nezivo ima svoje rezonaciju i po tiome nastaju… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Nikad se ne prestaju dovijati bolesnim metodama.

Kako da ne
3 godine prije

Tko jos koristi zarulje? Da je to stvarno koristivo ne bi objavili.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI