Novo vrijeme stare metode – problem prikupljanja podataka

Home-assistant-pomocnik
7 komentara

Njemačka planira da razgovara o pitanju prikupljanja informacija preko uređaja koji se nalaze u svakodnevnom korišćenju kao što su mobilni telefoni, pametni satovi i kućni pomoćnici poput Alexe.

O ovom pitanju će sledeće nedelje razgovarati ministi unutrašnjih poslova EU.

Potpraol Ministarstva unutrašnjih poslova je na konferenciji za novinare rekao: ” Da bi se efikasno borili protiv kriminala veoma je važno da federalni i državni organi imaju pristup podacima koje prikupljaju ovi uređaji.”

To je izazvalo talas nezadovoljstva njemačkih građana koji su zabrinuti za svoju privatnost.

“Oni su potpuno svjesni da je ovo neustavno, očekujemo da će se agencija za zaštitu podataka oglasiti po ovom pitanju” rekla je Jeanette Hofmann, profesor na berlinskom univerzitetu.

Dom se uvjek smatra svetim mjestom u poređenju sa onim što se događa u javnosti. Mogućnost da se prati sve što radimo po kući i da se ti podaci daju policiji prilično je zastrašujuća.

Njemačka sigurno nije jedina zemlja koja se dvoumi gdje povući liniju digitalne privatnosti. Zbog svoje istorije Njemačka je uvela neke od najstrožijih zakona o privatnosti svojih građana u svijetu.

Morate da pogledate istorijsko iskustvo sa prisluškivanjem u NJemačkoj, koje je bilo zastupljeno od nacističkog režima, preko istočnonjemačkog Štazija do modernih dana.

Kod kućnih asistenata kao što su Google Home ili Amazon Echo podaci koje ti uređaji skupe se drže van Njemačke, obično u SAD-u. O ovom problemu se raspravljalo na nivou EU. “Previše dugo kriminalci koriste nove tehnologije kako bi počinili razne zločine, dobijanjem pristupa elektronskim podacima preduzimamo još jedan korak ka kontroli elektronskog prostora davajući više snage nadležnim organima da preventivno djeluju kada je to potrebno,”

Prema Evropskoj komisij, digitalni dokazi su potrebni u oko 85% istraga od čega 2/3 ovih dokaza mora biti pribavljeno od pružalaca usluga koji us obično u SAD-u. Grupe za digitalna prava u Njemačkoj oštro su krritikovale ovaj predlog EU, ističući da se strogi zakoni o privatnosti u Njemačkoj mogu potkopati na ovaj način. Ovakav princip je moguć samo ako postoji konsenzus u EU ili na međunarodnom pravu o tome šta predstavlja zločin objasnila je Elisabeth Niekrenz

SA digitalnim uređajima privatne kompanije rudare informacije prikupljene širom svijeta a sada i vlade, poput Njemačke, žele pristup tim informacijama ostavljajući aktivistima za digitalna prava da svoj slučaj brane pred sudom.

Ovo je međunarodno pitanje, skandalozno je to što Amazon čuje naše privatne razgovore kod kuće, međutim, sada i vlast kaže da će učiniti to isto.

eueuropaeuropska unijanjemačkaprisluškivanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Težak
4 godine prije

švabe hoće da budu šesto oko u glavi

Ante
4 godine prije

Ono kada vlada želi špijunirati građane, pa to špijuniranje opravdava jer kriminalci koriste suvremene komunikacijske uređaje. Vlada mora skupiti dokaze protiv kriminalca pa eto usput će sve špijunirati. Na kraju će ispasti da vlada koristi prikupljene podatke da sortira građane pod one opasne za vladu i one koji nisu opasni. Dok vlada kriminalce neće dirati. Za par godina kada prikupe dovoljno podataka i sve ih obrade onda će uvesti vrednovanje građana. Onako kako to Kina sada radi.

Janoš
4 godine prije

Govna europska. Prvo su nam donijeli uredbu EU o zaštiti osobnih podataka (GDPR) a sad bi nam ulazili i u spavaće sobe. Uredba je obvezujuća i izravno je primjenjiva na sve organizacije koje koriste osobne podatke u poslovne svrhe. Novi zakon obvezujuć je u svih 28 država Europske unije i zamjenjuje trenutne obvezujuće lokalne zakone o zaštiti osobnih podataka.
Znam knjigovodstveni servis koji je potrošio oko 4000 kuna na reguliranje i papirologiju zbog GDPR-a. Samo zato da bi mogao klijentima napraviti običan obračun plaća. Govna licemjerna.

9953
4 godine prije

Podaci se obično drže u SAD-u i to u privatnim firmama,ako to nije garancija kvalitete i humanosti ja ne znam šta je

Z.A.
4 godine prije

Joj sta nam rade i sta ce nam radit.Ko prezivi ovo imat ce sta pricat.

Avatar
4 godine prije

Principi su isti stoljećima, mjenjaju se samo alati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI