fbpx

Hezbollah odbacuje tvrdnje o neuspješnom pokušaju da se “infiltrira” u Izrael

Hezbollah

Oružani sukobi prijavljeni su 27. jula duž granice između Izraela i Libana, a izvor u libanskoj službi sigurnosti rekao je da su se dogodili nakon što je odred boraca Hezbollaha pokušao da uništi izraelski vojni konvoj.

U izjavi, pokret Hezbollah zvanično je demantovao ranije navode da je napravio neuspješni pokušaj “infiltracije” Izraela iz Libana, što je rezultiralo sukobom sa IDF na granici, prenijela je Tasnim novinska agencija. Grupa je takođe odbacila izvještaje da su pretrpjeli gubitke usljed izraelskih vazdušnih napada, nazivajući ih “apsolutno neistinitim”.

Pokret sa sjedištem u Libanu sugerisao je da medijski izvještaji o njihovoj umiješanosti i žrtvama proizlaze iz želje Tel Aviva da se pohvali pobjedama nad Hezbollahom koje se nikada nisu dogodile. Grupa je takođe izvijestila da su izraelski napadi preko granice rezultirali civilnim žrtvama u selu Al-Habbariyeh, dodajući da se takva neprijateljska djela „uopšte neće tolerisati“.

“Tvrdnje okupatora usmjerene su na to da proizvedu lažne i izmišljene pobjede za njih. Do ovog trenutka nije bilo sukoba ili otvaranja vatre koje su pokrenule snage otpora”, Tasnim je objavio izjavu grupe.

Istovremeno, Hezbollah nije porekao da je izgubio najmanje jednog borca u nedavnom izraelskom vazdušnom napadu u Siriji nedaleko od Damaska. Pokret je osudio akcije Tel Aviva obećavši da će Izrael neminovno dobiti primjeren odgovor od Hezbollaha.

“Naš odgovor na mučeništvo mudžahedinskog brata Ali Kamel Mohsena – koji je ubijen u okviru cionističke agresije na periferiji Međunarodnog aerodroma Damask – definitivno dolazi i cionisti samo moraju da sačekaju kaznu za svoje zločine”, saopštila je grupa.

Zračni napadi IDF-a na jugu Sirije u blizini njene prestonice dogodili su se 24. jula. Izraelska vojska tvrdi da je napad bio odgovor na municiju koja je ispaljena sa teritorije Arapske Republike prema Izraelu, usljed čega su dva vojnika ranjena.

Nakon razmjene vatre usljedio je pad izraelske vojne bespilotne letjelice na libansku teritoriju 26. jula, što je navodno izazvano neispravnošću. Sljedećeg dana, oružani sukobi dogodili su se duž granice između dvije države, a Izrael je navodno granatirao naselje Kfarchouba na jugu zemlje. Istog dana, IDF tvrdi da je spriječio “pokušaj infiltracije od strane terorističkog odjela Hezbollaha”, a da pritom nije bilo žrtava. Izraelski premijer Benyamin Netanyahu upozorio je Liban da se “igra vatrom” na granici.

Prošle godine Tel Aviv se pohvalio zatvaranjem brojnih podzemnih tunela koji dolaze iz Libana i koje je Hezbollah navodno izgradio da bi se infiltrirao u Izrael. Tada je Netanyahu optužio libansku vladu da se “prepire” sa Hezbollahom, zanemarujući aktivnosti pokreta koje su usmjerene na Izrael.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
16 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
1 mjesec prije

Prosto ko pasulj,kako bi se reklo.hezbolah nema nikakvog interesa za incidente,izrahell pati za njima.svaka cast trumpu ako se izvuče iz ovog blata.sumnjam,ali..

Max
Member
Max
1 mjesec prije

Koliko ja znam Hezbollahova strategija je da brani Libanon a ne da upada u Izrael: ; Mislim da se Izraelski čelnik pokušava prikazati kao veliki vođa borac i pobijednik. Ali on to nije nego osoba optužena za korupciju.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 mjesec prije

Max, kako to hezbolah brani Libanon? Pa svi izraelski upadi u Libanon vezani su za hezbolah. Naj olje bi bilo da odu u Iran i eto mira u regiji.

Komentator
Gost
Komentator
1 mjesec prije

Upravo Hesbolah i prije toga Palestinci su unazadili i uneresdili tu nekad lijepu i bogatu zemlju Libanon, a za to je najviše kriv njihov pokrovitelj i zaštitinik Iran. U zadnjem okršaju Izraela i Hesbolaha tamo negdje 2007 godine ako se ne varam, Izrael je uništio svu infrastrukturu u južnom dijelu Libanona, sravnili su sa zemljom mnoga naselja gdje se je skrivao Hesbolah, porušili su sve mostove, vijadukte i nadvožnjake i kako je procjenjeno, vratili su Libanon 20 godina unazad i sve zahvaljujući kurčenju
Irana i njegovog podrepnika Hesbolah i skoro sam uvjeren u to, da će se to jednom uskoro opet ponoviti u još gorem obliku i većem opsegu, ali ostale narodnopsti i vjerske skupnosti u Libanonu moraju šutjeti i trpjeti taj stalni teror Irana i Hesbolaha, ali i tome mora jednom doći kraj.
Maks pripada onoj skupini ignoranata i bezveznjaka na ovom portalu, koji moraju poštovati pravila čopora i ne izlaze iz tih okvira gdje ne vrijede argumenti nego mentalitet i modus operandi čopora.

Teheranac
Gost
Teheranac
1 mjesec prije

Da Hizbullah nije formiran negdje 1982. ili 1983. godine još uvijek bi Liban bio pod izraelskom okupacijom. Stoga, čini mi se da je jasno ko koga brani a koga Vi branite, iako sumnjam da imate iole dovoljno informacija da bi učestvovali u ovakvim debatama.

Max
Member
Max
1 mjesec prije

@ad astra Lijep pozdrav dragi kolega Izrael je dva put upadao u Libanon 1982 i 2006 i to ne zbog Hezbollaha jer on 1982 kad je Ariel Sharon pokrenuo operacciju “Galilejeski “Mir” nije ni postojao nego je nastao 1983 upravo zbog oružanog otpora Izraelu. Ugodan dan želim.

neznanje
Gost
neznanje
1 mjesec prije

Na superknjižari se prodaje knjiga Israel shahak
“ŽIDOVSKA POVIJEST, ŽIDOVSKA RELIGIJA – tri bremenita tisućljeća”
Na akciji je. Meni je jako pomogla da razumijem što rade cionisti i gdje nalaze opravdanje.
Akcija je još 4 sata, preko neta.

Komentator
Gost
Komentator
1 mjesec prije

Naravno, oni kao opravdanje za sve nalaze u tzv “Holokaustu” tj u stradanju Židova u drugom sv. ratu i tu čak malo pretjeruju, ali i u drugim zemljama, kao na pr u Njemačkoj i u nekim drugim nijekanje Holokausta je kažnjivo i tu Židovi nalaze poticaj i pokriće za sve što rade pa bilo to sa našeg gledišta ispravno ili ne!

neznanje
Gost
neznanje
1 mjesec prije

Komentator
Nisi pročitao niti naslov knjige a komentiraš i još sebe nazivaš komentatorom. Jednog dana postat ćeš jako bogat. Posjedovati ćeč kraljevstvo nebesko.

Komentator
Gost
Komentator
1 mjesec prije

Pavijane nisam se ja referirao na tu tvoju knjigu nego na druge izvore i na druge općepoznate činjenice!

Komentator
Gost
Komentator
1 mjesec prije

I ti kažeš pročitao nekakvu tamo bezveznu knjigu i sad se ponašaš kao da si pozobao sve znanje ovoga svijeta i misliš da možeš svakome soliti pamet. Ja sam pročitao na tone raznih knjiga i to me je učinilo skromnijim i samozatajnijim čovjekom, koji sebe ne smatra pametnijim od svakoga s kojim dođe u doticaj.

Komentator
Gost
Komentator
1 mjesec prije

Tu knjigu je sudeći po tvom opisu napisao nekakav žestoki antisemit, koji ne može smisliti židove i ti se referiraš na to smeće!!?

neznanje
Gost
neznanje
1 mjesec prije

Komentator
Što si se okačio na moj komentar ukoliko ne komentiraš moju poruku. Piši sam za sebe. Mene više nikad ne tagiraj
Tvoji tekstovi te opisuju bolje od i jedne slike i sad sam više nego siguran da te jednog dana čeka kraljevstvo nebesko.

bauštelac
Gost
bauštelac
1 mjesec prije

meni je najjača ona priča s pashom još dok su glavinjali po egiptu veli mojsije ako ne poslušaju šta im bog naređuje da skuhaju nekakav gablec i da ponesu zlato i srebro te da ga sljede nitko nezna gdje “izrael”ako ne da će se spustiti anđeo smrti i pobiti im prvorođenu djecu ako žele da im prežive prvorođeni moraju im zamazati okovratnik krvlju ljudi nisu vjerovali proročanstvu i nastao masakar preko noći tko je poslušao preživio je i završio u izraelu tim židovima je čak i vjera rođena u krvi debili bitno je da ponesu zlato i srebro rekla je žuži jelenik da joj nije jasno da židovi radije sakriju zlato nego da plate svoj život jadnici a uvijek su oni ugroženi radni logori su napravljeni samo rodi njih da ih stisnu da rade nešto to što nisu nikad ništa radili pa su padali od umora i eto zločin ma dajte 90% trgovina i tvornica su držali prije drugog svj rata

Pero
Gost
Pero
1 mjesec prije

Necete banditi, kada ne mogu Kurdi necete ni vi.

Mario
Gost
Mario
1 mjesec prije

izrael zlocinacka drzava

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
16
0
()
x