fbpx

Hezbollah zarobio još jedan izraelski dron – Odakle pokretu ova sofisticirana tehnologija?

Orbiter dron bespilotna IDF

Libanonski pokret otpora Hezbollah je u jučer oborio izraelsku bespilotnu letjelicu na jugu libanonskog teritorija.

“Borci Islamskog otpora oborili su izraelski bespilotni zrakoplov koji je prešao palestinsko-libanonsku granicu i krenuo prema južnom gradu Ramia”, objavio je Hezbollah.

Prema napomeni, izraelski bespilotni zrakoplov srušio se na libanonski teritorij i sada je u rukama Hezbollaha.

Izraelski dron je pokušao ući u libanonski teritorij kako bi prikupio informacije o libanonskom pokretu otpora, objašnjava izvor.

Vojska izraelskog režima do sada nije potvrdila gubitak, niti je ponudila komentare o rušenju svog drona.

Do incidenta je došlo nakon oštre eskalacije napetosti između Izraela i Hezbollaha koja je započela 25. kolovoza, kada su u gradu Dahyeh, koji se nalazi u južnom području Bejruta, primijećena dva izraelska drona. Jedan je eksplodirao ispred prazne zgrade Hezbollaha za odnose s lokalnim medijima, a drugog su zarobile libanonske snage otpora.

Ranije je libanonski predsjednik Michel Aoun  rekao da takve napade smatra inozemnom agresijom i proglasio je pravo svoga naroda da brani svoj suverenitet i neovisnost.

Libanonski pokret je sa svoje strane reagirao na izraelsku agresiju,  ispalivši protutenkovske rakete na izraelsko oklopno vozilo  na sjeveru Izraela. Prema Hezbollahu, vojnici koji su putovali u vozilu su ubijeni ili su ranjeni.

Očito je da za Hezbollah uopće nije važno što je izraelska vojska podigla svoje postrojbe na stupanj visoke pripravnosti i što je rasporedila desetine tenkova i artiljerijskih jedinica u blizini libanonske granice, samo kako bi odvratila mogući odgovor Hezbolaha.

Osim toga, znakovito je koliko su porasle sposobnosti Hezbollaha u rušenju i zarobljavanju izraelskih dronova. Logično je pretpostaviti da im je tehnologiju ustupio Iran, koji je učinkovito obarao ili pratio i prizemljio gdje je htio američke dronove nad Sirijom i Irakom.

„Sedam do osam bespilotnih letjelica koje su redovito letjele preko Sirije i Iraka bile su pod našom kontrolom, a mi čitali podatke s njih i uspjeli smo dobiti njihove informacije iz prve ruke”, rekao je u veljači ove godine iranski general Amir Ali Hajizadeh.

Kroz komunikacijske kanale tih bespilotnih letjelica je obavještajna služba IRGC uspjela “prodrijeti” u zapovjedni centar američke vojske.

Iranska revolucionarna garda je pokazala i video koji pokazuje kako se američka bespilotna letjelica počinje kvariti i “grubo slijeće” u napuštenom području 10 kilometara od njene baze.

Američka vojska je izbjegla približavanje “beskorisnom” dronu, jer više nije bila sigurna tko njime upravlja, zbog čega je poslala borbeni zrakoplov da ga uništi na mjestu gdje je prizemljen.

Opširnije: Iran u realnom vremenu kontrolirao američke dronove iznad Sirije i Iraka (VIDEO)

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Joža Gulikoža
Gost
Joža Gulikoža
1 godina prije

Sa Aliexpressa 😀

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Pored elektronskog ometanja koriste dva balona i ribarsku mrežu.
Ako i to ne upali onda koriste M48 , oko sokolovo i mirnu ruku.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Sto bi to radili kad plasticnu pusku za dronove mogu kupiti na odjelu igracaka.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

tihobly,
Hvala ti,bacam mrežu u more i trčim kod unuka da mu maznem pvc pušku.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Sto Iran bude vise napredovao naucno u domenu vojnih tehnologija sve je izglednija i pobjeda Irana nad njegovim suparnicima ciji primat u vojnoj dominaciji u odnosu na Iran se iz dana u dan smanjuje.

volodimir
Gost
volodimir
1 godina prije

što misle da će dobit ako osvoje libanon ?dva cedra i dvije rode….udri moša po turčinu i ostalima sunitskima islamistima ostavi šijite na miru

Mr.No
Gost
Mr.No
1 godina prije

@ voldimir: sta ti nije potaman, pjenis covjece, opusti se malo.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Pitanje je odakle Hezbollahu tehnologija za “skidanje” dronova a nitko ne pita što traži Izraelski dron nad teritorijem i u zračnom prostoru druge države. Bolesno.

mosha
Gost
mosha
1 godina prije

auu zar režim ? agresija ? sad će se roda pokakat na 44 53 47,93 ,18 45 47,20

Djakputnik
Gost
Djakputnik
1 godina prije

A zašto Hezbolah ne bi smio imati tehnologiju za borbu protiv izraelskih militanata?

Max
Member
Max
1 godina prije

Iz Irana ali to inije najvažnije ono što jest važno je da su ih prizemljili.

Borac2
Gost
Borac2
1 godina prije

Kupili na ebay-u sigurno. More to come.

Splićo
Gost
Splićo
1 godina prije

Pitanje je je li dron oboren ili se radi o prisilnom sljetanju. Za obaranje dovoljno je imati tehnologiju iz drugog svjetskog rata!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
13
0
()
x