Hillary Clinton oštro kritikuje Trumpove “neuspjehe”, poziva Pentagon da se suoči sa “asimetričnim prijetnjama”

Hillary Clinton
11 komentara

Hillary Clinton, koja je ranije odobrila demokratskog kandidata za predsjednika Joea Bidena uoči novembarskih izbora u SAD, nagovijestila je da američka odbrambena potrošnja kreće „pogrešnim putem“, pokazujući prstom na navodno loše upravljanje predsjednika Donalda Trumpa, uvećano sa „desno“ -krilnim ideološkim otporom “.

Hillary Clinton je ponudila svoju viziju o tome kako bi se Amerika trebala pripremiti za suočavanje sa novim prijetnjama na globalnoj sceni, napadajući “pretjeranu” potrošnju Pentagona na “naslijeđene sisteme naoružanja”.

U eseju objavljenom u časopisu Foreign Affairs 9. oktobra, bivši državni sekretar pozvao je Kongres da preispita budžet za odbranu, objašnjavajući da s obzirom na niz trenutnih protivnika sa kojima se zemlja suočava, skupi sistemi naoružanja datiraju iz doba hladnog rata i borba protiv terorizma je zastarjela.

Finansiranje bi trebalo da bude preusmjereno ka „domaćoj obnovi“ i stranoj diplomatiji, uz ulaganja koja podstiču „američke inovacije i jačanje strateški važnih industrija i lanaca snabdijevanja“, prema Clintonovoj.

„Današnje takmičenje nije tradicionalno globalno vojno takmičenje sile i vatrene moći… Uklanjanje prašine iz hladnog rata slabo će pripremiti Sjedinjene Države za protivnike koji koriste nove alate za borbu u sivoj zoni između rata i mira, iskorištavaju svoj otvoreni Internet i ekonomiju da potkopaju američku demokratiju i razotkriju ranjivost mnogih njenih starih sistema naoružanja“, rekla je bivši državni sekretar.

„Širi pristup“

Clinton, koja je obavljala funkciju 67. državnog sekretara Sjedinjenih Država od 2009. do 2013. godine, odlučno je pozvala na smanjenje sredstava za neke od najskupljih sistema naoružanja, u korist prihvatanja „šireg pristupa“, ukazujući na nove prijetnje kao što su kibernetički napadi, smrtonosni virusi sposobni da generišu pandemije, emisije ugljenika koji utiču na globalnu klimu, onlajn propaganda i „pomjeranje lanaca snabdjevanja“.

„Asimetrična prijetnja“

Hillary Clinton, koja je pobijedila na nominaciji za Demokratsku stranku 2016. godine samo da bi predsjedničke izbore izgubila od Donalda Trumpa, iznijela je svoje argumente za smanjenje troškova koji se kanališu u tako skupe sisteme naoružanja kao što je Lockheed Martin F-35 Lightning II, koji je nazvala „poster djeteta za ovu političku stvarnost“.

„Razvoj aviona zaostaje za rasporedom i ide preko budžeta, a procjenjuje se da će koštati milijardu dolara tokom njegovog životnog vijeka, ali se smatra nedodirljivim… Vazduhoplovstvo je utrošilo toliko vremena i novca u projekat da je povratak postao nezamisliv, posebno s obzirom da je F-35 jedini avion pete generacije koji se trenutno proizvodi u Sjedinjenim Državama“, piše Clintonova.

Političar vjeruje da ovi naizgled ikonični sistemi naoružanja ne zadovoljavaju „asimetrične“ sposobnosti koje su razvili protivnici suočeni sa SAD, poput Kine.

„Dok je američka vojska vodila skupe kopnene ratove na Bliskom istoku, Kina je ulagala u relativno jeftino oružje protiv pristupa / odbijanja područja, poput balističkih raketa protiv brodova, koji predstavljaju vjerodostojne prijetnje skupim nosačima aviona Sjedinjenih Država… Napredak znači da nadmoć SAD u vazduhu i na moru u regionu više nije obezbjeđena“, predložila je Clintonova.

Dalje, šireći se na preteću asimetričnu prijetnju američkim interesima, Clintonova je podsjetila na iskustvo te zemlje u ratovima koji su se vodili na avganistanskom i iračkom tlu i tvrdila da je „isto bilo na nebu i morima istočne Azije“.

Što se tiče sredstava oslobođenih smanjenjem troškova za odbranu, Clinton se zalagala da se ona koriste za diplomatiju, istraživanje i inovacije.

„Duboka ušteda – potencijalno stotine milijardi dolara tokom naredne decenije – može se i treba naći povlačenjem starih sistema oružja“, piše Clintonova.

Clinton reklamira ambiciozne projekte za „naknadnu ugradnju“ određenih obrambenih postrojenja. Kao primjer, ona navodi fabriku vojske Lima u Ohaju. Prema političarki, mogao bi se preoblikovati tako da proizvode „čista električna vozila“.

Prva dama Sjedinjenih Država od 1993. do 2001. tvrdi da, kako kopneni ratovi sada postaju „stvar prošlosti“, nema potrebe za toliko teških tenkova.

„Umjesto teških tenkova, vojska bi trebalo da ulaže u alate koji će trupama pružiti prednost u sukobima u budućnosti, uključujući nadograđene komunikacione i obavještajne sisteme“, kaže Clintonova.

Što se tiče nuklearnog arsenala zemlje, kojem bi SAD izdvojile 1 bilion dolara tokom narednih 30 godina, Clinton vjeruje da to ne samo da treba smanjiti, već je pozvala na „noviji i manji“ pristup.

„Za početak, Amerika ne bi smjela da raspoređuje nuklearne bojeve glave niskog prinosa na podmornice ili krstareće rakete nuklearno naoružane, što proširuje spektar scenarija za upotrebu nuklearnog oružja i povećava rizik od nesporazuma koji će brzo eskalirati u potpunu razornu nuklearnu razmjenu“, piše Clintonova.

„Pogrešan put“

Hillary Clinton, koja je izgubila predsjedničke izbore 2016. od republikanskog protivkandidata Donalda Trumpa, uprkos tome što je osvojila mnoštvo glasova birača, krivi za trenutni „pogrešni put“ praćen američkom odbranom, „desničarski ideološki otpor“, kao i navodno loše rukovodstvo predsjednika Donalda Trumpa.

Ranije, dok je Clinton opisivala šta ju je motivisalo da napiše članak za Foreign Affairs, podržala je demokratskog kandidata za predsjednika Joea Bidena, dok je vrijeđala njegovog protivnika Donalda Trumpa.

„Provela sam mnogo vremena sa svojim dugogodišnjim saradnikom i partnerom u zločinu Danom Schwerinom razmišljajući o tome kako su Trumpovi neuspjesi kao vrhovnog komandanta učinili Ameriku manje sigurnom, kako se neki od ovih problema zapravo vraćaju decenijama unazad i kako bi administracija Bidena mogla ispraviti brod“, piše Clintonova.

Osvrćući se na Trumpovo pogrešno rukovanje stanjem u zemlji, zaključila je da bi samo trijumf Bidena na izborima u novembru mogao da bude „prvi korak u izlasku iz duboke rupe u koju je stavio Ameriku“.

Donald Trumphillary clintonPentagon
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosanac
3 godine prije

Sta bi s njenih 30000 mailova explicitnih?

buga
3 godine prije

Bolesna sotonistica, čist primjer psihopata koja uživa u patnji drugih. Pogledajte njezin bolesni intervju povod smrti Gadafija gdje se jasno vidi o kakvome se monstrumu radi. Patološki bolesna žena bez empatije ,žalosno je da ona i slični njoj vladaju planetom.

Stara kuka
3 godine prije

“„Provela sam mnogo vremena sa svojim dugogodišnjim saradnikom i partnerom u zločinu Danom Schwerinom razmišljajući o tome kako su Trumpovi neuspjesi kao vrhovnog komandanta učinili Ameriku manje sigurnom, kako se neki od ovih problema zapravo vraćaju decenijama unazad i kako bi administracija Bidena mogla ispraviti brod“, piše Clintonova.” Partnerom u zločinu. Htjela je biti duhovita, a možda prvi puta u životu je bila iskrena. A Trump je učinio zemlju manje sigurnom tako što nije započeo nijedan novi rat i tako što je svojim postojanjem na Temlji “isprovocirao” antifa i BLM narkomane, pedofile, siledžije i plaćenike da uz punu pomoć i podršku njene demokratkse stranke i nje osobno počnu divljati po onim američkim gradovima koje vode demokrati. Inače primjetio sam jednu stvar u ovoj kampanji, Demokrati optužuju Trumpa za sva zla ovog svijeta. On je kriv za divljanje uličnih bandi antifa i BLM-a, on je kriv za koronu kriv je za… Čitaj više »

Zadranin
3 godine prije

Ratni zločinac. Ko i svaki drugi amerokenjski vođa.

P***!

nessy
3 godine prije

Zla vjestica zapada, pripada u knjigu o Alisi u zemlji cuda. Ne daj Boze da se ona opet dokopa vlasti, bit ce ratova za koje mozemo pogoditi, i jos i onih koje ne znamo da ih Vjestica sprema u onoj kanti govana koja joj sluzi kao glava. Fuj!

Istina
3 godine prije

Hillary je razotkrivena. Vlada je prije dan-dva objavila njenih više od 35.000 izbrisanih e-mailova koji su ipak spašeni i sada su dostupni javnosti ovdje https://foia.state.gov/search/results.aspx?collection=Clinton_Email&fbclid=IwAR2KF8-eMLqLLOBz__Z99m0wejWb3Ce4VTh98SC992h9ukbY-SpH9Ue9atQ
Počelo je. ● RED OCTOBER !!!

Max
3 godine prije

Za F35 je u pravu a i u ostalim stvarima su ih prešišali Konkurenti.

Istražuj
3 godine prije

A gle kako se satanisti podrzavaju:
https://www.rt.com/usa/503150-greta-thunberg-joe-biden-trump/

Ludo dijete koje satanisti koriste za pokazivanje – i koje je uz cionisticko mediu postala “simbol zastite okolisa” – sada poziva (idiotizirane) da glasaju za Bidena!
Dakle ne za “zelene” (koji su ista banda satanisticka!) – nego “Demokrate”…

Na istom brodu i psihopatski ubojica i zlocinac Killari i ova Soroseva banda tzv “Zeleni”.

3 godine prije zadnji put uredio Istražuj
Venator
3 godine prije

Jedina asimetričnost koju ovdje percipiram je njena iskrivljena pojava na kugli zemaljskoj. Odvratna ratnohuškačka spodoba Hitlary. Riga mi se čim ju se spomene.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI