Hoće li Clinton izgubiti izbore zbog FBI istrage?

Hillary Clinton
0

Ankete i analitičari kažu da neće, ali kako se bliži dan izbora, demokratski kandidat gubi podršku, dok Donald Trump dobija na popularnosti.

Prošle sedmice je izgledalo kao da su izbori već gotovi. Hillary je vodila u svim anketama nakon katastrofalnih gafova republikanskog kandidata. Najava iz FBI o ponovnom razmatranju dokaza u slučaju korištenja njenog privatnog E-mail servera je uzdrmala političku javnost.

Demokratama je sada jako teško da dokažu nevinost Clintonove, a Trump je dobio zamah kada je u srijedu objavljen izvještaj o E-mail porukama u kojem je vidno da je porodica Clinton radila na zamagljivanju granica između svojih djelatnosti, dobrotovornih i političkih interesa. Iako su nove informacije više povezane sa Billom nego s Hillary, one su Trumpovim pristalicama donijele olakšanje, jer je pažnja sa njihovog kandidata, zbog upitnog skandala oko poreza i navodnog neprikladnog ponašanja prema ženama, prešla na Clintonovu.

Politički savjetnik Frank Luntz kazao je da Clinton vodila u trci, dok je pažnja bila na Trumpu. Sada je pažnja usmjerena na nju.

Skoro trećina potencijalnih glasača je kazala da ne bi podržala Hillary nakon otkrića o novim detaljima FBI istrage, navedeno je u rezultatima jedne ankete.

Iako su neke povjerljive informacije prošle kroz privatni server Hillary Clinton, malo je vjerovatno da će to promijeniti raniju odluku koju je FBI donio, a to je da neće biti podizanja krivične tužbe bez dokaza o namjeri ili prikrivanju.

Oko 16 % američkih birača smatra Donalda Trumpa “iskrenim i povjerljivim”, za razliku od 11 % koji isto mišljenje imaju o Hillary Clinton. Iako vodi za oko 3,4 % u odnosu na Trumpa, Hillary bi mogla da se suoči sa dodatnim padom popularnosti do izbora 8. novembra, baš zbog toga što nikada nije dobro biti predmetom krivične istrage ako želite postati predsjednik jedne države.

Jedno je sigurno – ako Hillary izgubi izbore, ovo ponovno pokretanje istrage protiv nje će biti jedan od glavnih razloga.

FBIIzbori 2016
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI