Hoće li novi Gaddafi zasjesti na “prijestolje” Libije?

Saïf Al-Islam Gaddafi
16 komentara

Šest godina nakon svrgavanja Muammara Gaddafija u Libiji je najvažnije pitanje ujedinjenja. Tko bi mogao spasiti državu konačnog kolapsa? Hoće li to biti Saif Al-Islam, sin bivšeg libijskog vođe Muammara Gaddafija?

Nakon što je libijski vođa Muammar Gaddafi ubijen 20. listopada 2011. godine od strane islamističkih militanata, koji su djelovali uz podršku snaga NATO pakta, Libija je potonula u kaos građanskog ratu. Nijedan pokušaj stvaranja državnih institucija nije uspio, a gospodarstvo je u dubokoj krizi.

Šest godina nakon svrgavanja pukovnika Gaddafija, koji je proveo 42 godina na vlasti, pitanje ujedinjenja zemlje je i dalje ključno, jer se samo tako može spriječiti konačni slom libijske države. Hoćemo li vidjeti afričku zemlju s novim Gaddafijem na vlasti, koji može, ako ne sve, riješiti barem neke od problema u Libiji?

Saif Al-Islam Gaddafi, potencijalni nasljednik svog oca Muammara Gaddafija, bio je predodređen da postane moderni vođa Libije, ali su njegov život i njegova zemlja, nakon islamističke pobune, doživjeli dramatičan zaokret.

Međutim, Saif Al-Islam je prije dva tjedna pušten iz zatvora, gdje je, navodno, proveo 6 godina. Potvrde da je u zatvoru plemena Zintan bio iza rešetaka sve ovo vrijeme nema, a poznato je da u tom plemenu, kao i među velikim dijelom populacije, još uvijek ima svoje pristaše.

Prije nekoliko dana su prosvjednici izašli na ulice grada Bani Walid i tražili da sin bivšeg libijskog lidera preuzme vodstvo zemlje.

“Pozivamo sina Libije, Mujahida Saifa Al-Islama Gaddafija, da voditi nacionalni pokret i osloboditi Libiju od građanskog rata”, rekao je glasnogovornik plemena Sajan, Ahmad Al-Shalahli.

Saif Al-Islam Gaddafi – Spasitelj Libije

“Iako je Međunarodni kazneni sud Saifa optužio za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, Gaddafijev sin je spasitelj Libije”, za portal The Observer piše libijski novinar Abdelkader Assad. On navodi da je potencijalni nasljednik Gaddafija igrao ulogu lojalnog izaslanika vlade oca i proveo niz reformi.

Po mišljenju libijskog novinara, Saif Al-Islam Gaddafi sada može stati na kraj ovom paklu, kako na kopnenim granicama, tako i u libijskim vodama.

Osim toga, Saif Al-Islam može ujediniti podijeljena politička stajališta, ujediniti i obnoviti uništene vojne snage, oporaviti ekonomiju i libijske subjekte kao što su Središnja banka Libije, kompaniju National Oil i libijske investicijske institucije.

U međuvremenu, akademik i libijski novinar Mustafa Fetouri navodi kako, unatoč svim poteškoćama nakon svrgavanja njegova oca, Saif i dalje uživa poštovanje i ima značajnu podršku velike skupine Libijaca, osobito među onima koji su podržali Gaddafija u ratu 2011. godine.

Osim toga, sin bivšeg libijskog vođe, koji je dugo predstavljao Gaddafijevu vladu na Zapadu, sada je ujedno i predstavnik žrtava plemena čiji su pripadnici ubijeni, raseljeni i zatočenu od 2011.

“Bez obzira na to koliko je nekima teško prihvatiti ovu činjenicu, dio Libijaca koji su trpjeli posljednjih šest godina ga vide kao budućnost zemlje”, kaže akademik, dodajući kako Saif postaje nešto poput “vjerodostojne alternative”.

Tko je Saif Al-Islam?

Saif Al-Islam je postao poznat 2000. godine, dok je vodio “Zakladu Gaddafi“.

Iako nikada nije obnašao službene dužnosti, on je pregovarao oko oslobađanja zapadnih talaca koje su muslimanski pobunjenici držali na Filipinima.

U Tripoliju je glasio za čovjeka koji je bio nestrpljiv da normalizira odnose sa Zapadom. U 2007. je djelovao kao posrednik između europskih i libijskih vlasti u slučaju pet bugarskih medicinskih sestara, koje su u Libiji bile u zatvoru jer su, navodno, virusom AIDS- namjerno zarazile 400 libijske djece.

On je isplatio novčanu naknadu obiteljima ubijenih u terorističkim napadima na Pan Am let 103 nad škotskim gradom Lockerbijem 1988. i let 772 zrakoplovne tvrtke UTA u 1989. iznad Nigera, jer su oba teroristička napada počinili libijski terorista.

Kao što je rekao libijski akademik Mustafa Fetouri, svidjelo se to nekome ili ne, Saif Al-Islam uživa otvorenu podršku plemena Zintan, plemena Warfalla, južnih plemena i velikog dijela stanovništva koje je shvatilo da im islamisti iz Misrate i koji trenutno vladaju Tripolijem nisu donijeli ništa dobroga, osim kaosa, rata, ubijanja, gladi i ekonomske propasti.

U slučaju da libijski narod i odabere mladog Gaddafija za novog lidera zemlje, problem su islamisti u Tripoliju, Misrati i Sirti, te skupine proistekle iz islamističkog pokreta Ansar Al-Sharia i Libijskog islamskog borbenog pokreta (LIFG), a svi imaju podršku Zapada.

Dakle, čak i kao “vjerodostojna alternativa”, Saif al-Islam ima “problem kojeg mora riješiti”, odnosno fizički uništiti ekstremističke frakcije u Tripoliju i Misrati, što znači da treba vojnu podršku generala Haftara, dok je onu Zastupničkog doma u Tobruku dobio nedavno potvrđenom amnestijom i izlaskom iz zatvora.

U svakom slučaju, zeleni plimni val džamahirije raste, a hoće li Saif Al-Islam znati iskoristiti trenutak i pristati na ovu ulogu, saznat ćemo uskoro.

Gaddafi
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagor
6 godine prije

Zelena zastava revolucije se opet vijori. Za sada samo u Bani Walidu, uskoro i šire.

gostgost
6 godine prije

gadafi nije pusten da bi radio sto on hoce vec je odluceno da odigra neku ulogu a koja je to tek cemo vidjeti jedno je sigurno da nece moci nastaviti ono sto je radio njegov otac samo ce dobiti tu ulogu ali ce biti strogo kontroliran

Natovac za novac
6 godine prije

Britanska lutka

zagi
6 godine prije

Treba iskoristiti šansu koja mu se pruža jer zapad se želi riješiti kaljuže u koju se uvalio prije 6 godina pa će pristati na sve.

dalmata
6 godine prije

Da je tija bit sluga bija bi u EU i NATO parlamentu,Koji pravi,slobodarski voda naroda nije bija na robiji u “demokratskim” kazamatama?A koji pravi sin nije nastavija ocev put?

Tadmur
6 godine prije

Libija je ” demokratizacijom” gurnuta u provaliju bez izlaza.Pravi spasitelj Libije je izmasakriran i linčovan poput krvoločne zvijeri i leži negdje zakopan u zemlju ili pijesak.Ovi ostali pa i njegov sin su druga ,treća liga….za Libiju nema spasa.Zar bi Obama i Sarkozi lako proćerdali svoj uloženi trud?!Ovakva Libija je i bila cilj,zašto bi USA i zapad išta mijenjali?Žalosno ali istinito.

Double D
6 godine prije

Nakon Bandica i Milanovica evo jos jedan Hercegovac za kormilom.

pikaču
6 godine prije

Moj stari je radio u Libiji. Pa skoro sve što je obitelj stekla,to je radi tih nekoliko godina kolko je tamo proveo. Iako on je prvi put u Libiju otišao još dok je bio kralj,kaže da se tada još bolje zarađivalo. Double D, izjava ti je kao šala izvanredna.hahaha. Ali naravno,ništa protiv nikoga. Osim eventualno azijata,oni su zbilja opasni 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI