Hoće li Trump upotrijebiti sjevernokorejske nuklearne bombe protiv Kine?

Trump - Nuklearno naoruzanje Sjeverne Koreje
87 komentara

Bude li ponovno izabran za američkog predsjednika, republikanac navodno razmišlja o odustajanju od politike razoružavanja Pjongjanga

Donald Trump već priprema novu vanjskopolitičku doktrinu uspije li ponovno biti izabran za predsjednika. Prijavljeno je da ovaj put ima za cilj brutalnije progurati mantru “Amerika na prvom mjestu” i potisnuti utjecaj neokonzervativaca u svojoj administraciji.

Ovo je došlo s brbljanjem o mnogim radikalnim prijedlozima vanjske politike, uključujući onaj koji se nedavno pojavio u Politicu, u kojem se tvrdi da bi on bio spreman službeno legitimizirati Sjevernu Koreju kao državu s nuklearnim oružjem i omogućiti joj da zadrži svoje sposobnosti.

Tijekom Trumpove prve administracije provodio je politiku “maksimalnog pritiska” protiv DNRK-a, pri čemu je blefirao prijetnju vojnom akcijom i ozbiljno pooštrio sankcije kako bi pokušao natjerati Sjevernu Koreju na pregovore. To je naposljetku rezultiralo brojnim sastancima na vrhu između Trumpa i Kim Jong-una, koji na kraju nisu dali značajnije rezultate, prvenstveno zato što su takvu diplomaciju potkopali tvrdolinijaši poput Johna Boltona, koji je vjerovao da je jednostrana kapitulacija Pjongjanga jedini prihvatljivi ishod.

Kao takva, ostala je službena američka politika zahtijevati “potpunu” denuklearizaciju Sjeverne Koreje. Ova politički “korektna” doktrina ostala je dosljedna, iako je takav ishod u ovoj fazi postao nemoguć – samo pitajte Kim Jong-una, koji je upravo ovog četvrtka lansirao uspješan test Hwasong-18 ICBM-a, sposobnog doseći bilo koju točku američka domovina. DNRK je u više navrata naglašavala da je njezino nuklearno oružje neophodan ključ za obranu vlastitog nacionalnog suvereniteta i to je strategija koja se, iako skupa u smislu sankcija, ipak isplatila uspješnim uspostavljanjem mjera odvraćanja.

Međutim, što ako SAD umjesto toga odustane od pritiska na denuklearizaciju i umjesto toga ponudi legitimizaciju nuklearnog programa Sjeverne Koreje? Planira li buduća Trumpova administracija to učiniti jednom zauvijek, s možda temeljnim strateškim ciljem davanja poticaja DNRK-u da postane antagonističnija prema Kini, njezinoj najvećoj potpori do sada? Naravno, s obzirom na to da je Sjever tako žestoko antiamerička država i da Ameriku proglašava krajnjim neprijateljem, to se na prvi pogled čini apsurdnim, pogotovo imajući u vidu da se potpuno oslanja na Kinu, ali nije sve ono što se čini na prvi pogled.

Prije svega, Sjeverna Koreja se oslanja na Kinu samo zato što nema drugih opcija. DNRK ne duguje pravu lojalnost Pekingu, čak ni uz ideološke veze. Kao država, Sjeverna Koreja djeluje na mantri ekstremnog osobnog interesa, koja će sretno igrati što više zemalja jedne protiv druge kako bi maksimizirala korist za sebe, promičući jedinstveni pogled na vlastito vodstvo i plan. Sjeverna Koreja iskoristila je kinesko-sovjetski raskol 1960-ih kako bi dobila pomoć za sebe. Na ovoj premisi, Pjongjang bi vrlo rado dobio materijalne poticaje od SAD-a i legitimirao svoj nuklearni status.

Ali to ne znači da je plan bez strateških nedostataka. Teško je zamisliti da bi se Sjeverna Koreja uspjela uvjeriti da odustane od zahtjeva da se SAD povuče iz Južne Koreje ili da odustane od nastojanja da jednog dana dominira i ponovno ujedini Korejski poluotok pod vlastitim uvjetima. Isto tako, kako bi se Južnokorejci također osjećali u vezi s takvim osnaživanjem onoga što vide kao opasnog i agresivnog susjeda? Postoji toliko mnogo dilema u Trumpovom prijedlogu koje bi mogle opasno potkopati status quo i učinkovito osnažiti DNRK da se zalaže za više u svojim zahtjevima na dugoročnoj osnovi.

SAD ostaje pri svom trenutnom stajalištu po pitanju nuklearnog oružja jer je potpuno svjestan da bi formalno okončanje korejskog sukoba delegitimiziralo njihovu sigurnosnu arhitekturu i prisutnost na poluotoku, te bi pojačalo pozive Amerikancima da odu. Postoji strateški i vojni poticaj u držanju DNRK kao “neprijatelja” i održavanju politike koja je prihvaća samo ako se pokori američkim uvjetima. Naravno, Trump bi vjerojatno mogao koristiti DNRK kao “Titovu” državu za vršenje strateškog pritiska na Kinu, ali to se ne može ukloniti iz jednadžbe budućnosti Korejskog poluotoka i kako bi to utjecalo na ulogu SAD-a tamo.

Ne postoji mogući scenarij prema kojem DNRK postaje “saveznik SAD-a” zajedno s Jugom u stvaranju opozicije Kini. Stoga bi Trumpovi kritičari tvrdili da bi davanje legitimiteta DNRK-u za njezin nuklearni program bilo umirenje koje bi Sjevernoj Koreji omogućilo da uvelike proširi svoje sposobnosti i dugoročno postane još veći problem, a znamo iz mnogih presedana da će Sjeverna Koreja rado odstupiti od bilo kojeg sporazuma koji smatra prikladnim kada se uznemiri ili se promijene političke okolnosti. Ovaj prijedlog nam tako daje zaviriti u kaos koji bi mogao nastati u neo-Trumpovom svijetu.

Autor: Timur Fomenko

Donald TrumpNuklearno oružjeSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
87 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
4 mjeseci prije

“Severna Koreja ništa ne duguje Kini”?!? Pa, recimo da joj duguje samo postojanje jer bez kineske vojske koja je pomogla severnokorejskoj u ratu danas bi američke baze bile oko Pjongjanga. A danas… zamislite da Kina vrati Koreance koji kod njih rade kući – život Severne Koreje se pre svega zasniva na novcu zarađenom u inostranstvu – proverite koliko Koreanaca radi u Kini. Kaže “Trampova politika”… i ostade živ! Ako smo do sada išta naučili to je da je POTUS samo figura i da “svoju” politiku kreira po direktivi onih koji su ga postavili na to mesto. Šanse da Tramp ponovo postane predsednik su prilične: ne zato što ima “dobru politiku”, ne zato što ima priličnu podršku (koja je kreirana kroz medije) već zato što dolazi vreme rata sa Kinom što je njegova osnovna “ideja vodilja” – MAGA izbacivanjem Kine iz igre! ————————- Tako dolazimo do neminovnosti daljeg približavanja Pjongjanga i… Čitaj više »

Željko
4 mjeseci prije

Tekst tipa “što bi bilo kada bi bilo”! Sve je kao senzacionalizam jer (t)ko garantira da će se ovom biti dozvoljena kandidatura, polarizirano je “društvo velikog brata” što znači unutarnji sukob i prije “izbora” a ako mu dozvole kandidaturu sukobi su zagarantirani nakon “izbora”, cca. 12.000 migranata ulazi u/kod “velikog brata” svaki dan skoro tri godine, “vrijednosne papire velikog brata” skoro ni(t)ko ne kupuje, dedolarizacija je počela, dolari se “vraćaju” natrag u/kod “velikog brata”, itd., itd.! “Veliki brat” će uskoro imati ogroman broj unutarnjih problema ! Naravno uvijek napominjem da su se “izbori” u/kod “velikog brata” sveli na izbor manjeg zla, zvuči poznato kao na Balkanu, i da je Biden = Trump !!

Observeterius
4 mjeseci prije

Previše senzacionalno. Prvo bi trebao dobiti izbore, a nakon ovog sad u Coloradu ne znam kako bi to bilo moguće. Drugo, i kongres se pita tako dugo dok SAD nije službeno proglasio da je zemlja u ratu.

alexosijek
4 mjeseci prije

Dakle, krenulo je i ovdje…Tekstovi za ocrnjivanje – kao nije dovoljno što je sud u Koloradu zabranio pojavljivanje Trumpovog imena na listiću za predsjednika – što je izazvalo suprotni efekt…Jučer je i Matt Taibi pisao o tome (iako smatra kako za američki narod nije dobar niti jedan) kako je Bidenova potpora pala na ispod 20%, kako mu i njegovi demokrati okreću leđa…Što ne znači kako je Trump dobio izbore, nikako – to samo znači kako okršaj unutar Amerika kreće početkom godine. Jedno je sigurno, a svi (pa i ovaj Fomenko koji piše taj tekst) to moraju shvatiti: najveći problem za zemlje svijeta koje danas ovise o ovakvoj američkoj vanjskoj politici – gube tu potporu ako Trump dođe. Prvo i osnovno što će napraviti jest koliko toliko vratiti unutarnju američku snagu i ekonomiju, jer je za Bidena “zelena” politika rasturila ekonomiju, za Bidena je preko južne granice ušlo preko 8 milijuna… Čitaj više »

Гавран
4 mjeseci prije

Kineska armija je u direktnom sukobu sa zapadnjacima oslobodila severni deo Koreje.
Mao Ce Tungov sin jedinac je poginuo braneći Koreju.
.
Sevorno Koreanci su GOSPODA u odnosu na zapadnjake.
Očekivati da se spuste na kabalistički način razmišljanja, nije verovatno

Koja
4 mjeseci prije

Ih, a šta bi na to rekao Japan, Južna Korea? Obe države ameri drže za mooda a Pjongjang im je tu bitan igrač! Počnu li se buniti, onako jako, za jako prisustvo vojske USA u regionu i na samom svom tlu a to im usput i debelo plaćaju odma Kim ispali par skalamerija koje prelete Hokaido, ma i Fudži ako baš zatreba! Na 38. paraleli bi u momentu odma’ nastalo “napeto “stanje” u slučaju da Seul nešto “mulja, vrda”! Dakle, dinastija Kim je vrlo bitan činilac u održavanju “američkog načina života”, da

Keki
4 mjeseci prije

Neće. Čovjek je emocionalno i mentalno u dijametralno suprotnom pravcu.

JoeP
4 mjeseci prije

U zadniji 15 godina svi zapadni mediji su gatali šta je Putinu u glavi, a sad se po istom obrascu gata šta je Trumpu u glavi, a još nije ni postao ptedsjednik niti Trump odlučuje o bilo čemu osim o kozmetici retorike. Kao da je Trump odlučivao o naoružavanju, obaviještajnoj podršci Ukrajine i treniranju ukrajinskih vojnika. Čak je i Henry Kissinger pred smrt promjenio retoriku o Ukrajini premda je bio Putinov prika.

Biti-ili-ne-biti
4 mjeseci prije

Benjamin Fulford je u posljednjoj objavi pokazao slike pravog i lažnog Trumpa i jasno se vidi razlika kod glumca koji daje naopake izjave koje se onda pripisuju pravom Trumpu preko kontroliranih medija.

Nenad
4 mjeseci prije

Nemoguća misija 🤣

Max
4 mjeseci prije

Što bi S Koreja dobila time? Baš ništa a sprema se velika pomoć iz Kine i Rusije a dio su već i dobili. Hwasong 18 je kopija Yarsa.

BlueZg
4 mjeseci prije

Njegova plastična ćer je već otišla tješit cioniste u Izrael sa onim svojim odurnim papučarom. Sad bi netko trebao pisati u Kinesku ambasadu i izdvojiti se kao osoba iz tog sukoba. I upozoriti ih da cionisti to rade namjerno kako bi se pobilo što više stanovništva, takozvanih beskorisnih žderača. Ako je itko beskorisni žderač onda su to oni. 🇵🇸🇷🇺🇧🇾

Nenad
4 mjeseci prije

Nije tema pa se ispričavam ali je bitno ; za one košer SENDVIČARE koji tvrde da hazari ne postoje EKSKLUZIVNO na portalu Veterans today prilog čuvenog (bar meni🤣) Michaela Jonesa “Sotona je vodja hazarske mafije” — uživajte

tuf
4 mjeseci prije

Autor članka je zaostao u vremenu kad se prestižnim činilo stupanje u američki klub.
Danas čak i lojalniji članovi kluba pogledavaju što se nudi u drugim klubovima.
Moleći Boga da neće isprovocirati odmazdu vlasnika kluba u kojem su zaglibili.
Što se tiče Sjeverne Koreje, zar autor zaista misli da je debeljko vesla sisao i da nije svjestan kako mu od trenutka sklapanja ugovora s vragom počinje isticati vrijeme na vlasti? Osjetio je utjecaj američke ruke i MBS u Saudijskoj Barbariji i Erdo u Turkiye a bome i Scholz u Njemačkoj čim se drznuo slijepo ne slijediti sve radne naloge. Pa se vratio k nozi.
Debeljko sigurno ne može dočekati imati vlasnika koji će ga držati na kratkoj uzici.

Lucija, prva
4 mjeseci prije

“…kako bi se Južnokorejci također osjećali u vezi s takvim osnaživanjem onoga što vide kao opasnog i agresivnog susjeda”

Ne, ne vide.

Svi Koreanci nadaju se ujedinjenju.
A kad se to dogodi….

Starlight
4 mjeseci prije

TASS

MOSKVA, 23. prosinca. /TASS/. Nedostatak odgovora na zahtjeve Moskve za popis ubijenih u Buchi dokazuje da je to bio incident koji je inscenirala Ukrajina uz pomoć SAD-a i Velike Britanije, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova za TASS.

Мунгос
4 mjeseci prije

Тимур Фоменко. Делује ми као Украјинац (Рус у коначници), због оног „..менко“.
Тихомир С. Делује ми као клон поштованог „Тихобл“.
Немојте да надувавате, немојте да плашите Амерички народ. Ако Трамп заиста постане председник – онда нема ни рата са Кином, а ни рата са било којим другим. НЕМА рата, то је оно што неке боли, а ја знам који су то.
Чујеш, Северна Кореја ће ратовати као глупи Украјинац против Кине.
Због тога, ево моје подршке Доналду Трампу. Ја ово као навијач, за друго нисам ни способан.

Мунгос
4 mjeseci prije

logicno.com,
Шта вас кошта да после имена коментатора убаците наредбу „TIME“ па да онда сви видимо датум када је коментар добијен?

Мунгос
4 mjeseci prije

У Америци живе људи, обични и необични, видели смо у филмовима. Неки живе на плодоносном терену, неки су научили да живе на неплодном терену, брголазинама како би Срби рекли.
И шта, ти американци које сада помињем, шта?, они се секирају како то Јевреји опстају у Палестини?
Не, те американце то не интересује, њих интересује бизнис и неко у се на се и пода се, стари Амерички дрим.
Хајде да видимо како ће сорошоиди ангажовати то америчко становништво да крену у борбу против непријатеља холокауста?

nessy
4 mjeseci prije

Pa, ima li netko spreman i voljan, oduzeti S.K. nuk. projektile? Nema? u cemu je problem onda.

Emiliano Zapata
4 mjeseci prije

Napravit ce ono sto mu narede vladari svijeta. Ako ne poslusa otvorit ce se neka afera pa ce ga otjerat ko cuku ili ako bas bude jako tvrdoglav, bude atentat…

kcjhabsdljkcg83247tr08
4 mjeseci prije

Trump (mason škotskog reda) ako dobije slijedeće izbore biti će najveća prijevara ikada.Najvjerojatnije imamo još 300-tinjak dana mira a onda kreće show…Moraju uvesti izvanredno stanje da niti nebi došlo do izbora… Ujedno…A.Jones je utihnuo ovih dana…dali odmara ili je 3+ milje dolara trenutnog duga učinilo svoje?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI