Hunter Biden dobio dijamant od 3 karata pored 10 miliona dolara godišnje od kineskog biznismena

Hunter Biden
8 komentara

Dogovor je prvi put prijavljen 2020. godine, kada su mediji uoči predsjedničkih izbora otkrili sadržaj laptopa koji je vjerovatno pripadao Hunteru Bidenu. Izvještaji zasnovani na sadržaju laptopa bacili su sjenku na tvrdnje Joe Bidena da politiku i poslovne poduhvate njegovog sina drži odvojeno.

Hunter Biden je dobio dijamant od 3,16 karata u vrijednosti od 80.000 dolara od Ye Jianminga, bivšeg predsjednika sada bankrotiranog energetskog giganta CEFC povezanog sa Pekingom, kao poklon za sklapanje unosnog ugovora koji je potpisao sa sinom tadašnjeg potpredsjednika SAD Joea Bidena, tvrdi u svojoj predstojećoj knjizi pod nazivom „Laptop iz pakla“, kolumnistica New York Posta Miranda Devine.

Devineina saznanja o specifičnostima Hunterovog mutnog dogovora sa kineskim biznismenom uglavnom potiču iz ozloglašenog laptopa koji je predsjednikov sin navodno ostavio u radionici za popravke u Delawareu 2019. godine, ali je zaboravio da ga preuzme. Dio informacija navedenih u knjizi takođe potiče iz onlajn razgovora i anonimnih izvora.

Kina je navodno tražila ulazak na američko i druga tržišta

Prema knjizi, Ye Jianming je bio više od običnog šefa jedne od najvećih energetskih kompanija na svijetu 2015. godine – on je takođe bio jedan od vođa Pekinga u naporima nacije da obezbijedi velike strane investicije za podršku „Putu Pojas i Inicijativa“. Za ove napore, Ye Jianmingu su bili potrebni posrednici sa vezama. I tako je njegov saradnik, britanski bivši oficir SAS James Gilliar, predložio da iskoriste uticajnu porodicu Biden, prema nalazima autorice.

Nakon što su stupili u kontakt preko Bidenovog porodičnog prijatelja Roba Walkera, Hunter Biden i Ye Jianming su se navodno konačno sastali u decembru 2015. Iako se sastanak navodno održao usred bujice božićnih zabava kojima su često domaćini bili Joe i Jill Biden, nejasno je da li je tada – na sastanku učestvovao američki potpredsjednik, priznala je autorica knjige.

Unosni ugovor i poklon za Huntera Bidena

Nakon što su iznijeli detalje i regrutovali bogatog institucionalnog investitora Tonyja Bobulinskog da razradi strukturu budućeg zajedničkog preduzeća sa kineskim biznismenom, Hunter Biden i predsjednik CEFC su se navodno ponovo sastali u januaru 2017, samo nekoliko dana nakon što je Joe Biden napustio funkciju.

Tokom tog sastanka, kaže Miranda Devine, Ye Jianming je navodno dao Hunteru ponudu koju je bilo teško odbiti – 10 miliona dolara godišnje tokom najmanje tri godine za „samo upoznavanje“. Hunter bi takođe dobio bonuse za svaki sklopljeni dogovor koji je rezultat upoznavanja preko njega ili njegovog strica Jima Bidena, sugeriše se u fajlovima sa laptopa.

Ako ovi unosni uslovi ne bi bili dovoljni, predsjednik CEFC je dodatno zasladio ponudu dijamantom od 3,16 karata u vrijednosti od oko 80.000 dolara, tvrdi se u knjizi. Nekoliko fotografija sa laptopa navodno prikazuje pomenuti dijamant, kao i prateći sertifikat, koji ga opisuje kao „okrugli brilijant“ stepena F sa vrhunskom čistoćom „VS2“ i „odličnim“ rezom.

Sam Hunter Biden je u intervjuu za The New Yorker opisao ovaj sastanak sa Ye Jianmingom, za kojeg se tvrdi da ima veze sa Komunističkom partijom Kine i njenim liderom Xi Jinpingom. Predsjednikov sin je insistirao da se sastao sa tadašnjim predsjednikom kompanije CEFC, koja je bankrotirala u martu 2020. godine nakon što su otkrivene nezakonite finansijske šeme,vda bi razgovarali o mogućim donacijama Svjetskom programu za hranu SAD. Hunter nije spomenuo da su ga Gilliar i Walker pratili tokom njegovog sastanka sa Ye Jianmingom 2016, što se navodi u knjizi.

Prema nalazima američkih senatora Rona Johnsona i Chucka Grassleya, koji su predsjedavali Komitetom za unutrašnju bezbjednost i vladina pitanja, odnosno Senatskim finansijskim odborom, u nekoliko mjeseci nakon sastanka u januaru 2016, Rob Walker je primio dvije uplate u vrijednosti od po 3 miliona dolara od State Energy HK Limited – podružnice CEFC.

„U vrijeme transfera, State Energy HK Limited je bila povezana sa CEFC China Energy, koja je bila pod vođstvom Ye Jianminga. Ove transakcije su direktna veza između Walkera i komunističke kineske vlade i zbog njegove bliske veze sa Hunterom Bidenom, još jedna veza između finansijskih aranžmana Huntera Bidena i komunističke kineske vlade“, navode Johnson i Grassley, autori izvještaja za 2020.

U izvještaju se navodi da je krajnji korisnik ovih transakcija, koje je mreža za borbu protiv finansijskih kriminala Ministarstva finansija čak označila kao „sumnjivu aktivnost“, ostao nepoznat. Ipak, ranije objave obimnih fajlova sa laptopa koji je vjerovatno pripadao Hunteru Bidenu, ukazuju na to da je predsjednikov sin redovno primao novac od Roba Walkera.

BidenHunter BidenkinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Treba covjeku dijamant da ga turi u zub. To je sad moderno.

Žena
2 godine prije

Na onaj svijet nitko ništa ne nosi. ..samo dušu

Grozomorni
2 godine prije

Kakvo drvo takav klin, kakav otac takav sin.

Max
2 godine prije

Gori Je od tate

nessy
2 godine prije

Samo 3 karata? 80.000$? Pa covjek je dobio kokaina i cracka jedva za par mjeseci za njega. Skrti Kinez.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI