I Zelenski za Donbas predlaže model „reintegracije Podunavlja“

Vladimir Zelenski - Hrvatski model reintegracije
56 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski, nasljednik Petra Porošenka, koji se snažno zalagao za „hrvatski scenarij reintegracije Donbasa“, iznio je ideju kako bi to  bio najprihvatljiviji model za postizanje trajnog mira u istočnoj Ukrajini.

Kako smo nekoliko analiza posvetili toj temi i nemogućnosti provedbe scenarija iz 1995. danas u Ukrajini, nema se smisla ponavljati. Međutim, ovakvi prijedlozi služe Kijevu da izbjegne provedbu Sporazuma iz Minska, koji se očito neće implementirati i imat ćemo dugogodišnji zamrznuti  sukob na istoku Ukrajine koji će se sve više integrirati u Rusku Federaciju.

Na Sigurnosnoj konferenciji u Münchenu Vladimir Zelenski je prvi put službeno predložio ideju zajedničkih patrolira na granici Donjecke i Luganske Narodne Republike i Ruske Federacije.

Na „nekontroliranom dijelu bi bio kordon kojeg bi nadzirale mješovite lokalne i ukrajinske snage“. Ideja se naizgled čini prihvatljivom, ali je zamka u tome što Kijev za vrijeme trajanja tih patrola želi provesti izbore u Donbasu po ukrajinskom ustavu i zakonima, a da Vrhovna Rada prethodno nije donijela zakon o posebnom statusu tih teritorija.

Kijev to želi to učiniti prije, a ne nakon izbora u Donbasu, kao što je propisano u Sporazumima iz Minska.

Stručnjaci su već ocijenili prijedlog Zelenskog kao njegov način izbjegavanja Sporazuma iz Minska, dok on to predstavlja kao “kompromis”.

„Vidimo da je to zajednička granica, zajedničke patrole. To je bilo zasebno pitanje na sastanku „Normanske četvorke“ u Parizu, a sada to raspravljamo u Minsku.Mislim da imamo priliku da tamo budu Ukrajinci i predstavnici privremeno okupiranih teritorija, kao i OESS”, rekao je ukrajinski predsjednik.

Kasnije je ministar vanjskih poslova Vadim Pristajko podržao ideju predsjednika države i potvrdio da su takve studije u tijeku i osvrnuo se na „hrvatsko iskustvo“.

„Odlučujemo kako to učiniti uzimajući u obzir iskustvo, primjerice, Hrvatske.  Odnosno, kako u prvom redu donijeti odluku za jamčenje sigurnosti na ovom području i možda do tada održati izbore”, rekao je ministar vanjskih poslova.

Ideje zajedničkim patrolama, na granici i unutar DNR i LNR, mogu uzeti u obzir svjetska iskustva koliko hoće, međutim, u ukrajinskoj verziji ona imaju značajan nedostatak.

Činjenica je da su u Sporazumima iz Minska, koje je potpisala Ukrajina i odobrio UN, naznačeni potpuno različiti termini i redoslijed izbora i nadzora granice. Prema njima, narodne milicije u republikama Donbasa se uopće ne bi raspuštale, a izbori se moraju održati  pod nadzorom aktualnih lokalnih vlasti, a granica se predaje Ukrajini tek nakon što se u ustavu uvede poseban status za republike Donbasa.

To su računi za vojne poraze koje je Ukrajina pretrpjela 2014. i 2015., nakon čega je bila prisiljena potpisati sporazume iz Minska, a to je ključna razlika između Ukrajine i Hrvatske, koja je provela “reintegraciju Podunavlja” nakon što je nanijela vojni poraz lokalnim srpskim trupama. U Kijevu nikako da shvate ovu ogromnu razliku koja ne dozvoljava provedbu „hrvatskog scenarija“ o kojem sanjaju negdje od 2016. naovamo.

Vladimir Zelenski, njegova vlada i vojska ne mogu riješiti problem Donbasa vojnim sredstvima, ali uporno govore kako im se ne sviđa „Minsk 2“. Na konferenciji u Münchenu je ukrajinski predsjednik je još jednom ponovio „kako je uvjet za izbore premještanje granice do Ruske Federacije i povlačenje vojnih postrojbi s Donbasa“.

Zelenski je isto stajalište izrazio na summitu “Normanske četvorke” u Parizu, ali ga tamo nitko nije podržao, niti su se Berlin i Pariz osvrnuli na njegovu inicijativu.

U završnom dokumentu nakon summita napisano je da su strane ponovno potvrdile svoju opredijeljenost za provedbu Sporazuma iz Minska. Istina, odmah nakon toga su predstavnici ukrajinskih vlasti rekli su da bi ih voljeli ponovno ispregovarati i prepisati.

Nakon toga je rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo kako je novi sastanak „Normanske četvorke“ u opasnosti i može se dogoditi samo ako svi sporazumi postignuti u Parizu budu u potpunosti implementirani, uključujući početak provođenja političkog dijela sporazuma iz „Minska 2“ od strane Kijeva.

U Kijevu, naravno, razumiju da Rusija neće jednostrano predati granicu i neće prestati podržavati „separatiste“, tim više jer ima međunarodno priznati dokument na svojoj strani. Stoga je Kijev opet iz naftalina izvukao kompromisnu opciju, da granica u vrijeme izbora bude pod trostrukim nadzorom Ukrajine, “separatista” i OESS-a, vjerojatno i Rusije.

Međutim, sudeći po ruskom odbijanju da raspravlja o bilo kakvim odstupanjima od Sporazuma iz Minska, Kremlj vjerojatno neće ni razmatrati “novu mirovnu inicijativu Kijeva”.

Moskva s razlogom smatra da je odbijanje Kijeva da u ustav uključi poseban status Donbasa, koji bi jamčio autonomiju i nepovredivost republika nakon postizanja dogovora, glavna prepreka mirovnom procesu u toj regiji. Bez ovog glavnog uvjeta, sve ostalo gubi svaki smisao.

Ostala pitanja, kao što su granica i izbori, tehnički se mogu regulirati na različite načine. Dakle, Rusija se teoretski može čak i složiti da dozvoli ukrajinskim patrolama da budu na granici, što neće imati nikakvog utjecaja na tamošnju situaciju.

S druge strane, Ukrajina narodnim republikama nudi „poseban status“ samo u obliku običnog zakona, i to privremeno, a ne kao ustavnu kategoriju, kao što se obvezala. Osim toga, još uvijek nije poznato što bi u tom zakonu ostalo od tog „posebnog statusa“. Jasno je da to ne odgovara ni Rusiji, ni republikama Donbasa, a to je glavni problem.

Umjesto glavnih, Kijev pokušava riješiti neka tehnička sporedna pitanja. Moskva je više puta i jasno dala do znanja o čemu se radi i da je u Donbasu legitimna međunarodno priznata vlast kojoj Kijev mora dati poseban status.

Ponašanje Kremlja u ovom slučaju je jasno i nedvosmisleno, baš kao u odnosima s Turskom oko Idliba, gdje se Kremlj drži Sporazuma iz Sočija i od njega ne odstupa ni milimetar.

U nedavnom razgovoru s Vladimirom Zelenskim, ruski predsjednik Vladimir Putin ga je izravno pitao hoće li poštivati Sporazume iz Minska ili ne? Sudeći po izjavama ukrajinskog čelnika sljedeći dan u Münchenu, odgovor je bio „ne“.

Plenković minira “Sporazum iz Minska” i ponovno ulazi u sukob s Moskvom

“Hrvatski scenarij i Oluja za Donbas”

 

 

“Hrvatskog scenarija” u Donbasu neće biti – NATO se boji ruskog odgovora

reintegracijaukrajinaVladimir Zelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
56 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
4 godine prije

Ako se uspiju dogovoriti i prestane rat, sve drugo je potpuno nebitno. Vrijeme lijeci rane, ali samo na zivim ljudima. Sto god mislili ili znali o Zelenskom i njegovoj pozadini treba pregovarati i ako je moguce ispregovarati mir.

Rolling Bluesman
4 godine prije

Zelensky nema i nece nista mjenjati. Kad bi to bio krscan, vec bi stvari bile sredjene.
Squateri su uvijek i svuda isti, osim nekolicine, a ti nisu u politici.

Kaj ti
4 godine prije

Kosovari? Sta je to neko povrce?

Milance iz Ceske
4 godine prije

Zelinski je obicna ovca kojá o nicem neodlucuje u Ukrajini nití ce odlucivati.Prosli mjesec molio Pompea dá mu předloží covjeka iž americké administracije kojí Bi mu pomogao.Pompeo mu odgovorio, probleme oko Donbasa moras rijesiti dá Rusima,.Sto značí,službena americká politika dívka ruke od Ukrajině,još jedino pojedinci iž americké drzavne politike dá klansko-koopetativnim grupama pokusavaju odrzati svoj interes u Ukraji.Uskoro,do kraja ove godine sví oni dá Zelinskim sú odpisani a Ukrajina ce doci pod podpunu kontrolu Maloruske državě..

Dopizdilomi
4 godine prije

Hajdemo mirnu reintegraciju prvo isprobati recimo na Falklandima.

Milance iz Ceske
4 godine prije

Kosovo je uskoro odpisano..Kosovo nije država něgo vojna Baza Nato snaga,likvidacijom Nato snaga ide likvidacija i Kosova.

Mali Mujo
4 godine prije

Zelenski je prevarant u krvi i dusi, osim toga on najmanje odlucuje, radi po direktivama Desnog Sektora.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

”…..za Donbas………model „reintegracije Podunavlja“……”
Preko sedam gora i sedam voda…..
Tako počinju priče koje se i dan-danas pričaju djeci.

Sparkling
4 godine prije

Ništa se po tom pitanju u Ukrajini neće riješiti ni s Zelenskim ni bez njega. Desni sektor koji je dobro naoružan i organiziran drži za taoca cijelu Ukrajinu. I ima tu još nadobudnih skupina koji po razmišljanju ne odudaraju mnogo od ovog desnog sektora i fašista. Rusi će čekati za dogovor samo s stabilnom i čvrstom vladom u Kijevu. Ova vlada im ne garantira ako nešto potpišu, sutra se može dogoditi državni udar i sve je otišlo u vjetar. I druga najbitnija stvar je da im Vrhovna Rada garantira da Am. rakete neće doći na Ruske granice. Dok se taj uvijet ne ispuni ništa od pripajanja odmetnutih pokrajina.
LP

Max
4 godine prije

Niikakvog “Hrvatskkog scenarija” neće biti jer su do mirne reintegracije Podunavlja Dovele pobjede Hrvatske Vojske provođenje složenih vojnobaviještajnih operacija. Za to se Ukrajinska vojska i obaviještajne službe nisu pokazale sposobnima.

Tadmur Palmirovic
4 godine prije

Super!! Sad trk po “bakljavu” koju si upravo zaradio.

Tadmur Palmirovic
4 godine prije

Može rođo, kako da ne… Neka se cijela Ukrajina po HR. scenariju integriše prema Moskvi i to je to.

Svasta
4 godine prije

Povjerarac bi bio laksi I bolji za dugorocni mir

Spacevoodoo
4 godine prije

“Mirna reintegracija” Donbasa je smiješna jer Ukrajina nije Hrvatska, a Srbija je još manje Rusija.
Nadalje Ukrajina i Rusija između sebe nemaju jednu Bosnu i Hercegovinu sa Rusima i Ukrajincima sa kojima bi se trgovalo kao što se trgovalo prilikom raspada Jugoslavije gdje je Hrvatska u Daytonu za “mirnu reintegraciju” istočne Slavonije pustila bosansku Posavinu i odustala od trećeg entiteta za Hrvate u BiH.
I još na kraju prilikom dogovaranja “mirne reintegracije” u Hrvatskoj Hrvatska, a ni Srbija još nisu bile opljačkane do razine u kojoj je to Ukrajina danas. Koliko se sjećam i Tuđman i Milošević su bili od zapadnih medija nazivani diktatori jer su u rukama držali nešto imovine bez obzira na njhov nacionalizam i međusobna dogovaranja.

Mali Mujo
4 godine prije

Samoneka Zelenski slusa anemicnoga Pljenkovica i nemora se bojati da ce dobro proci.

kervnewirfveirfviewrrferferwferwfverfer
4 godine prije

Pa tko je producent, scenarista i redatelj događanja na Balkanu 91-95 (a uskoro ponovo) i istih takovih u hazariji cvaj, pa nije moj ćaća…………od tuda sličnost…….

viktor
4 godine prije

Jel znas ko je bio Valter? Ali ne onaj iz filma.

MikulaMali
4 godine prije

Ništa novo u Ukrajini znači još 20 godina natezanja.

Jug
4 godine prije

Tko nije bio u Ukrajini i osjetio,vidio i cuo sto znaci korupcija taj nemoze ni u snu sanjati toliku ljudsku i drzavnu niskost.Kad sam razgovarao sa mojim suradnikom o korupciji i kazao mu nekoliko primjera korupcije iz moje zemlje,on se nasmijao i kaze,a mozes li ti doci u Zagreb i unajmiti bataljon vojske da te prati kroz cijeli grad do tvoje kuce.Naravno rekao sam da ne pretjerujemo,a on veli e vidis ja to mogu organizirat ovdje za najvise pet tisuca dolara.

Ivo
4 godine prije

bravo sapko. Sad nazad na večernji kurs u Minken i provjeri što vam je slijedeće na rasporedu. Dobar sabaka.

Alex
4 godine prije

Prije modalitet bivše Jugoslavije… Ukrajina je izmišljena država, nastala od bivše sovjetske republike, gdje je bila skrojena bez veze,po volji političara,bez ikakvih povijesnih osnova. To da Ukrajinci trebaju imat svoju državu nije sporno,no na čiiji račun,to je pitanje.

Mikojan
4 godine prije

Koliko glup političar moraš biti i uspoređivati Ukrajinu sa Hrvatskom ?
Još veća glupost je uspoređivati Srbiju sa Rusijom.

Jack mirovnjak
4 godine prije

Zbog cega svako potencijalno mirno rjesavanje sukoba izaziva takvu ogorcenost na logicnom,sto nije logicno da je bilo kakav mir bolji od bilo kakvog rata?

Perun
4 godine prije

Kad vec ima rjesenje sukoba ,neka ide u Moskvu i obrazlozi to sa vjerodostojnim argumentima …P.S Ne ide se u svadbu bez k…..rca…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI