fbpx

I Zelenski za Donbas predlaže model „reintegracije Podunavlja“

Vladimir Zelenski - Hrvatski model reintegracije

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski, nasljednik Petra Porošenka, koji se snažno zalagao za „hrvatski scenarij reintegracije Donbasa“, iznio je ideju kako bi to  bio najprihvatljiviji model za postizanje trajnog mira u istočnoj Ukrajini.

Kako smo nekoliko analiza posvetili toj temi i nemogućnosti provedbe scenarija iz 1995. danas u Ukrajini, nema se smisla ponavljati. Međutim, ovakvi prijedlozi služe Kijevu da izbjegne provedbu Sporazuma iz Minska, koji se očito neće implementirati i imat ćemo dugogodišnji zamrznuti  sukob na istoku Ukrajine koji će se sve više integrirati u Rusku Federaciju.

Na Sigurnosnoj konferenciji u Münchenu Vladimir Zelenski je prvi put službeno predložio ideju zajedničkih patrolira na granici Donjecke i Luganske Narodne Republike i Ruske Federacije.

Na „nekontroliranom dijelu bi bio kordon kojeg bi nadzirale mješovite lokalne i ukrajinske snage“. Ideja se naizgled čini prihvatljivom, ali je zamka u tome što Kijev za vrijeme trajanja tih patrola želi provesti izbore u Donbasu po ukrajinskom ustavu i zakonima, a da Vrhovna Rada prethodno nije donijela zakon o posebnom statusu tih teritorija.

Kijev to želi to učiniti prije, a ne nakon izbora u Donbasu, kao što je propisano u Sporazumima iz Minska.

Stručnjaci su već ocijenili prijedlog Zelenskog kao njegov način izbjegavanja Sporazuma iz Minska, dok on to predstavlja kao “kompromis”.

„Vidimo da je to zajednička granica, zajedničke patrole. To je bilo zasebno pitanje na sastanku „Normanske četvorke“ u Parizu, a sada to raspravljamo u Minsku.Mislim da imamo priliku da tamo budu Ukrajinci i predstavnici privremeno okupiranih teritorija, kao i OESS”, rekao je ukrajinski predsjednik.

Kasnije je ministar vanjskih poslova Vadim Pristajko podržao ideju predsjednika države i potvrdio da su takve studije u tijeku i osvrnuo se na „hrvatsko iskustvo“.

„Odlučujemo kako to učiniti uzimajući u obzir iskustvo, primjerice, Hrvatske.  Odnosno, kako u prvom redu donijeti odluku za jamčenje sigurnosti na ovom području i možda do tada održati izbore”, rekao je ministar vanjskih poslova.

Ideje zajedničkim patrolama, na granici i unutar DNR i LNR, mogu uzeti u obzir svjetska iskustva koliko hoće, međutim, u ukrajinskoj verziji ona imaju značajan nedostatak.

Činjenica je da su u Sporazumima iz Minska, koje je potpisala Ukrajina i odobrio UN, naznačeni potpuno različiti termini i redoslijed izbora i nadzora granice. Prema njima, narodne milicije u republikama Donbasa se uopće ne bi raspuštale, a izbori se moraju održati  pod nadzorom aktualnih lokalnih vlasti, a granica se predaje Ukrajini tek nakon što se u ustavu uvede poseban status za republike Donbasa.

To su računi za vojne poraze koje je Ukrajina pretrpjela 2014. i 2015., nakon čega je bila prisiljena potpisati sporazume iz Minska, a to je ključna razlika između Ukrajine i Hrvatske, koja je provela “reintegraciju Podunavlja” nakon što je nanijela vojni poraz lokalnim srpskim trupama. U Kijevu nikako da shvate ovu ogromnu razliku koja ne dozvoljava provedbu „hrvatskog scenarija“ o kojem sanjaju negdje od 2016. naovamo.

Vladimir Zelenski, njegova vlada i vojska ne mogu riješiti problem Donbasa vojnim sredstvima, ali uporno govore kako im se ne sviđa „Minsk 2“. Na konferenciji u Münchenu je ukrajinski predsjednik je još jednom ponovio „kako je uvjet za izbore premještanje granice do Ruske Federacije i povlačenje vojnih postrojbi s Donbasa“.

Zelenski je isto stajalište izrazio na summitu “Normanske četvorke” u Parizu, ali ga tamo nitko nije podržao, niti su se Berlin i Pariz osvrnuli na njegovu inicijativu.

U završnom dokumentu nakon summita napisano je da su strane ponovno potvrdile svoju opredijeljenost za provedbu Sporazuma iz Minska. Istina, odmah nakon toga su predstavnici ukrajinskih vlasti rekli su da bi ih voljeli ponovno ispregovarati i prepisati.

Nakon toga je rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo kako je novi sastanak „Normanske četvorke“ u opasnosti i može se dogoditi samo ako svi sporazumi postignuti u Parizu budu u potpunosti implementirani, uključujući početak provođenja političkog dijela sporazuma iz „Minska 2“ od strane Kijeva.

U Kijevu, naravno, razumiju da Rusija neće jednostrano predati granicu i neće prestati podržavati „separatiste“, tim više jer ima međunarodno priznati dokument na svojoj strani. Stoga je Kijev opet iz naftalina izvukao kompromisnu opciju, da granica u vrijeme izbora bude pod trostrukim nadzorom Ukrajine, “separatista” i OESS-a, vjerojatno i Rusije.

Međutim, sudeći po ruskom odbijanju da raspravlja o bilo kakvim odstupanjima od Sporazuma iz Minska, Kremlj vjerojatno neće ni razmatrati “novu mirovnu inicijativu Kijeva”.

Moskva s razlogom smatra da je odbijanje Kijeva da u ustav uključi poseban status Donbasa, koji bi jamčio autonomiju i nepovredivost republika nakon postizanja dogovora, glavna prepreka mirovnom procesu u toj regiji. Bez ovog glavnog uvjeta, sve ostalo gubi svaki smisao.

Ostala pitanja, kao što su granica i izbori, tehnički se mogu regulirati na različite načine. Dakle, Rusija se teoretski može čak i složiti da dozvoli ukrajinskim patrolama da budu na granici, što neće imati nikakvog utjecaja na tamošnju situaciju.

S druge strane, Ukrajina narodnim republikama nudi „poseban status“ samo u obliku običnog zakona, i to privremeno, a ne kao ustavnu kategoriju, kao što se obvezala. Osim toga, još uvijek nije poznato što bi u tom zakonu ostalo od tog „posebnog statusa“. Jasno je da to ne odgovara ni Rusiji, ni republikama Donbasa, a to je glavni problem.

Umjesto glavnih, Kijev pokušava riješiti neka tehnička sporedna pitanja. Moskva je više puta i jasno dala do znanja o čemu se radi i da je u Donbasu legitimna međunarodno priznata vlast kojoj Kijev mora dati poseban status.

Ponašanje Kremlja u ovom slučaju je jasno i nedvosmisleno, baš kao u odnosima s Turskom oko Idliba, gdje se Kremlj drži Sporazuma iz Sočija i od njega ne odstupa ni milimetar.

U nedavnom razgovoru s Vladimirom Zelenskim, ruski predsjednik Vladimir Putin ga je izravno pitao hoće li poštivati Sporazume iz Minska ili ne? Sudeći po izjavama ukrajinskog čelnika sljedeći dan u Münchenu, odgovor je bio „ne“.

Plenković minira “Sporazum iz Minska” i ponovno ulazi u sukob s Moskvom

“Hrvatski scenarij i Oluja za Donbas”

 

 

“Hrvatskog scenarija” u Donbasu neće biti – NATO se boji ruskog odgovora

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
56 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
AJeTo
Gost
AJeTo
8 mjeseci prije

Ako se uspiju dogovoriti i prestane rat, sve drugo je potpuno nebitno. Vrijeme lijeci rane, ali samo na zivim ljudima. Sto god mislili ili znali o Zelenskom i njegovoj pozadini treba pregovarati i ako je moguce ispregovarati mir.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
8 mjeseci prije

Razumis ti uopce kojí je problém u Ukrajini bio i zasto je své to pocelo.

AJeTo
Gost
AJeTo
8 mjeseci prije

Naravno da ne. Znam samo tko je gubitnik u svakom ratu.

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

MiC
Ne, ne razumi to ni on, ni niko. Bitno da ti sve razumis, ali neces nam reci.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
8 mjeseci prije

Zelensky nema i nece nista mjenjati. Kad bi to bio krscan, vec bi stvari bile sredjene.
Squateri su uvijek i svuda isti, osim nekolicine, a ti nisu u politici.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
8 mjeseci prije

Zelinski je obicna ovca kojá o nicem neodlucuje u Ukrajini nití ce odlucivati.Prosli mjesec molio Pompea dá mu předloží covjeka iž americké administracije kojí Bi mu pomogao.Pompeo mu odgovorio, probleme oko Donbasa moras rijesiti dá Rusima,.Sto značí,službena americká politika dívka ruke od Ukrajině,još jedino pojedinci iž americké drzavne politike dá klansko-koopetativnim grupama pokusavaju odrzati svoj interes u Ukraji.Uskoro,do kraja ove godine sví oni dá Zelinskim sú odpisani a Ukrajina ce doci pod podpunu kontrolu Maloruske državě..

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
8 mjeseci prije

Hajdemo mirnu reintegraciju prvo isprobati recimo na Falklandima.

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Šta je to mirna reintegracija, to ono kad vojska autobusima zauzima gradove, to?

njofra
Gost
njofra
8 mjeseci prije

Moze mirna reintegracija ali s odredjenim sljedoredom! Prvo rijesiti pitanja iz Donbasa, a ako sta ostane pitanja iz Washingtona.

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
8 mjeseci prije

Zelenski je prevarant u krvi i dusi, osim toga on najmanje odlucuje, radi po direktivama Desnog Sektora.

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Mali Mujo
Ma, nije, on je komicar, u srcu i dusi, cim ovakvu glupost moze uopce predloziti. Moze plakati na ramenu naseg ‘velikog vodje’, koji je istu budalastinu uopce predlozio, ne uzimajuci uopce u obzir lokalne specificnosti i razlike, koje su, njezno receno, ogromne.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
8 mjeseci prije

”…..za Donbas………model „reintegracije Podunavlja“……”
Preko sedam gora i sedam voda…..
Tako počinju priče koje se i dan-danas pričaju djeci.

Sparkling
Gost
Sparkling
8 mjeseci prije

Ništa se po tom pitanju u Ukrajini neće riješiti ni s Zelenskim ni bez njega. Desni sektor koji je dobro naoružan i organiziran drži za taoca cijelu Ukrajinu. I ima tu još nadobudnih skupina koji po razmišljanju ne odudaraju mnogo od ovog desnog sektora i fašista. Rusi će čekati za dogovor samo s stabilnom i čvrstom vladom u Kijevu. Ova vlada im ne garantira ako nešto potpišu, sutra se može dogoditi državni udar i sve je otišlo u vjetar. I druga najbitnija stvar je da im Vrhovna Rada garantira da Am. rakete neće doći na Ruske granice. Dok se taj uvijet ne ispuni ništa od pripajanja odmetnutih pokrajina.
LP

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
8 mjeseci prije

Puno kljucnih faca u desnom sektoru sú likvidirani Ali o tome se nepíše Kao o Puno drugih stvari u Ukrajini.Problem u Ukrajini ukáží u zavrsnu fázu..Dok se mediji bave dezinformacijama oko kronovirusu, rijesavaju se Puno vazniju stvari u geopolitici i Ukrajini.sto da se rádi, naivně ovcice vjeruju u kronovirus .Na jesen dolazi veliká ekonomska kriza a mediji ce pisati dá je to zbog kronovirusu.Tupani i ovcice ce vjerovati o Tome,stvari bití ce likvidacija petrodolara.

njofra
Gost
njofra
8 mjeseci prije

Likvidacija petrodolara, zasigurno nece biti, mozda neki oh privikavajucih oblika sa onim moze ovako i moze i onako…..soft landing, a to trazi vrijeme dok se ne dogovore odgovarajuci oblici. Zaparavo dok veliki igraci ne pospreme namjestaj iz bordela sve misleci da ce im trebati u nekom novom bordelu. Nazalost po njih, nemaju bas kurvi na izbor, ali rijesiti ce to oni 😀 u dogovoru sa…..!

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Niikakvog “Hrvatskkog scenarija” neće biti jer su do mirne reintegracije Podunavlja Dovele pobjede Hrvatske Vojske provođenje složenih vojnobaviještajnih operacija. Za to se Ukrajinska vojska i obaviještajne službe nisu pokazale sposobnima.

l. radivojević
Gost
l. radivojević
8 mjeseci prije

Uz to Hrvati su imali Slobu Miloševića na svojoj strani kojem je “Krajina” bila alat da zajedno s Tuđmanom razbija Jugoslaviju. Hrvati su imali i podršku američke vojske koja je napravila plan za akciju “Oluja”. Ukrajinci sigurno nemaju svog Slobu Miloševića u Rusiji dok ni američka podrška baš nije sigurna. Možda ako im dođe Bajden za predsednika čiji sin ima kriminalnu mrežu po Ukrajini.

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
8 mjeseci prije

Zaboravio si spomenuti Vatikan,Njemačku,a i Vuk Brankovića koji je opet izdao.

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Jole
A Kraljevic Marko?

čitalac
Gost
čitalac
8 mjeseci prije

Da, da… Na istoku stare priče, na zapadu ništa novo….
I zapamti jednom za svagda: Amerikanci ne znaju isplanirati i izvesti bilo kakvu vojnu akciju ako nemaju desetak puta jače snage. Osobito na području zrakoplovstva.

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

l. radivojević
O, da, Slobo je bio prikriveni Hrvatski igrac, pa to barem svi znaju. Dobro, skoro svi.

njofra
Gost
njofra
8 mjeseci prije

Izvini nessy i I.radivojevicu to Hrvati neznaju i netreba da znaju od znanja moze boliti glava.

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Daa, Sloba je mnogo voleo Hrvate a posebno Tuđmana! Vrlo često su se sastajali a još češće su telefonirali jedan drugom!

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Ispravak kolega Radivojević Srbi su imali Miloševića a ne Hrvati I Ameriku na svojoj strani inače ne bi smjelo početi rat A kiji to Američki general uopće zna gdje je Hrvatska a kamoli da u njoj planira vojne operacije!?

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
8 mjeseci prije

Koliko ja znam, a tko god želi može također provjeriti, redoslijed događanja u Hrvatskoj. “Pobjede” 1995 je Hrvatska 1994 imala s čim platiti. Činjenica svima vidljiva je to kako je Tuđman za podršku “pobjedi” 1994 predao hrvatsku narodnu banku globalnoj mafiji, a Ukrajina je to napravila u roku od 24 sata nakon državnog udara i Ukrajina danas jednostavno nema što dati za podršku eventualnoj “pobjedi”.

O tome kako Putin nije Milošević kojemu je bilo dovoljno par čarobnih riječi upućenih iz američkog veleposlanstva u Beogradu da bi pristao biti “pobijeđen” mislim kako nije potrebno pisati.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
8 mjeseci prije

Može rođo, kako da ne… Neka se cijela Ukrajina po HR. scenariju integriše prema Moskvi i to je to.

Svasta
Gost
Svasta
8 mjeseci prije

Povjerarac bi bio laksi I bolji za dugorocni mir

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
8 mjeseci prije

“Mirna reintegracija” Donbasa je smiješna jer Ukrajina nije Hrvatska, a Srbija je još manje Rusija.
Nadalje Ukrajina i Rusija između sebe nemaju jednu Bosnu i Hercegovinu sa Rusima i Ukrajincima sa kojima bi se trgovalo kao što se trgovalo prilikom raspada Jugoslavije gdje je Hrvatska u Daytonu za “mirnu reintegraciju” istočne Slavonije pustila bosansku Posavinu i odustala od trećeg entiteta za Hrvate u BiH.
I još na kraju prilikom dogovaranja “mirne reintegracije” u Hrvatskoj Hrvatska, a ni Srbija još nisu bile opljačkane do razine u kojoj je to Ukrajina danas. Koliko se sjećam i Tuđman i Milošević su bili od zapadnih medija nazivani diktatori jer su u rukama držali nešto imovine bez obzira na njhov nacionalizam i međusobna dogovaranja.

jbg
Gost
jbg
8 mjeseci prije

i oba dva su bili na spisku haškog suda. Jedan od njih dva, je tamo umro, dok drugi nije ni došo do tamo. Ali trebao je!

Hattori Hanzo
Gost
Hattori Hanzo
8 mjeseci prije

Isti sud koji je oslobodio Veselina nakon snimki s Ovcare(smanjio mu kaznu), isti sud koji je rekao da holanjdani nisu krivi za Srebrenicu,isti sud koji je oslobodio Čermaka(Tifon) ,i onda ovaj do je zagazio u Hr. proda firmu MOL-u koji je u ko zna cijem vlasnistvu.Saberi se malo.
Mucni glavom.
Haski sud je pijaca nema tu pravde jbg,jbg,jbg…

Nessy
Gost
Nessy
8 mjeseci prije

Tako je u Haagu ima mnogo “prava” ali nema pravde i pravice!

Nessy
Gost
Nessy
8 mjeseci prije

A ko je to trebao u Haag a nije otiš”o!?

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Nessy
Idiote,lijeci se, i ostavi moj nick. pa svi znaju tko si, samo tebi ovakve budalastine padaju na pamet.
Komentator x@y Jack i ostalih bezbroj

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
8 mjeseci prije

Samoneka Zelenski slusa anemicnoga Pljenkovica i nemora se bojati da ce dobro proci.

kervnewirfveirfviewrrferferwferwfverfer
Gost
kervnewirfveirfviewrrferferwferwfverfer
8 mjeseci prije

Pa tko je producent, scenarista i redatelj događanja na Balkanu 91-95 (a uskoro ponovo) i istih takovih u hazariji cvaj, pa nije moj ćaća…………od tuda sličnost…….

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
8 mjeseci prije

Režiseri su isti, ali konteksti su različiti. Raspad SSSR-a je išao drugačijim tokom nego raspad Jugoslavije, tako da se mirna reintegracija u Hrvatskoj nemože gledati izvan konteksta raspada Jugoslavije.

MikulaMali
Gost
MikulaMali
8 mjeseci prije

Ništa novo u Ukrajini znači još 20 godina natezanja.

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

MikulaMali
Nazalost,u pravu si, i ne bi bilo iznenadjenje, da sadasnja situacija potraje, dok ne ogule lesinari zapadnjacki, svaju cesticu sto vrijedi 10c, u toj jadnoj Ukrajini.

Jug
Gost
Jug
8 mjeseci prije

Tko nije bio u Ukrajini i osjetio,vidio i cuo sto znaci korupcija taj nemoze ni u snu sanjati toliku ljudsku i drzavnu niskost.Kad sam razgovarao sa mojim suradnikom o korupciji i kazao mu nekoliko primjera korupcije iz moje zemlje,on se nasmijao i kaze,a mozes li ti doci u Zagreb i unajmiti bataljon vojske da te prati kroz cijeli grad do tvoje kuce.Naravno rekao sam da ne pretjerujemo,a on veli e vidis ja to mogu organizirat ovdje za najvise pet tisuca dolara.

Alex
Gost
Alex
8 mjeseci prije

Prije modalitet bivše Jugoslavije… Ukrajina je izmišljena država, nastala od bivše sovjetske republike, gdje je bila skrojena bez veze,po volji političara,bez ikakvih povijesnih osnova. To da Ukrajinci trebaju imat svoju državu nije sporno,no na čiiji račun,to je pitanje.

Mikojan
Gost
Mikojan
8 mjeseci prije

Koliko glup političar moraš biti i uspoređivati Ukrajinu sa Hrvatskom ?
Još veća glupost je uspoređivati Srbiju sa Rusijom.

Jack mirovnjak
Gost
Jack mirovnjak
8 mjeseci prije

Zbog cega svako potencijalno mirno rjesavanje sukoba izaziva takvu ogorcenost na logicnom,sto nije logicno da je bilo kakav mir bolji od bilo kakvog rata?

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

Pa kod nas normalnih vidiš i nije… Bili ti pristao na mir u kojem te ne puštam nikad iz kućice, ne skidam ti brnjicu, šutam te nogom u prolazu u i hranim pomijama?
Ah da zaboravio sam, vama lgbt-evcima se to sviđa…Hebi ga, zaboravi.

Jack mirovnjak
Gost
Jack mirovnjak
8 mjeseci prije

Daj vise sjasi ispod mojih komentara pacijentu, ne zanima me tvoje bolesno misljenje,odi se lijeci psihopato.

sci
Gost
sci
8 mjeseci prije

takvi trolovi poput tog Ive zaslužuju do kraja života držat tu brnjicu na svojoj njušci

Nessy
Gost
Nessy
8 mjeseci prije

!!!????

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Nessy
Idiote, ostavi se mog nick-a, imas svojih 20.

Perun
Gost
Perun
8 mjeseci prije

Kad vec ima rjesenje sukoba ,neka ide u Moskvu i obrazlozi to sa vjerodostojnim argumentima …P.S Ne ide se u svadbu bez k…..rca…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
56
0
()
x